Last news in Fakti

28 Юни, 2023 21:00 2 970 41

Путин – сега още по-опасен, защото беше ранен

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • вагнер-
  • евгений пригожин

Твърде рано е да се каже какво наистина се е случило между Ростов, Воронеж и Москва, да не говорим за Минск

Путин – сега още по-опасен, защото беше ранен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Плагиатствайки Симон Синьоре и нейната много красива автобиография, публикувана през 1976 г. "Носталгията вече не е това, което беше", можем да кажем, че в Русия "пучът вече не е това, което беше". Как всъщност да тълкуваме събитията, които се разиграха пред удивените ни очи през последните четиридесет и осем часа? Сюжет, който започва като Франкенщайн - създанието се обръща срещу своя създател - и почти завършва като безгрижната Шекспирова комедия "Много шум за нищо"? Иронията е единственото оръжие на колумниста, когато той има нелеката задача да коментира разгорещено и да придаде смисъл на "една мистерия, скрита във вътрешността на друга енигма". Това пише в свой коментар Доминик Моиси, геополитически анализатор в парижкия институт "Монтен".

Твърде рано е да се каже какво наистина се е случило между Ростов, Воронеж и Москва, да не говорим за Минск, столицата на Беларус, откъдето очевидно е дошло решението и където ще намери убежище разкаялият се превратаджия. Аргументът, изтъкнат, за да се оправдае намерения компромис - "спасяването на руската кръв" - е почти шокиращ в своя привиден хуманизъм, когато знаем колко малко ги е грижа двамата главни герои, Пригожин и Путин, за човешкия живот: както за този на руснаците, така и за този на украинците.

360-градусовите завои на Путин

Можем обаче да извлечем първите поуки от този повече от объркващ епизод и не без дързост да заключим, че след бунта на наемниците от групировката Вагнер Путин е едновременно по-слаб и по-опасен - двете понятия са тясно свързани. - и че мисленето му и дори може би намеренията му са се избистрили през последните няколко часа. Много кратката реч, която произнесе сутринта на 24 юни в събота, за да осъди "предателите", ще остане в очите на историците като съществен документ за разбирането на Владимир Путин. А също и за да илюстрира неговото обръщане. И той като Барак Обама в Сирия постави червена линия и не я спази. Господарят на Кремъл не излиза по-силен от този епизод, който би могъл да предизвика бунт подобен на този на гладиаторите на Спартак, увековечен от много красивия филм на Стенли Кубрик. "Аве Цезаре, отиващите на смърт те поздравяват". "Походът за справедливост" на Пригожин и хората му би изглеждал почти като абсолютна противоположност на формулата за цирковите игри в Рим. "Онези, които загинаха за нищо, в една безполезна война, не могат да издържат повече. Те искат оставката на неспособните лидери, на една толкова слабо мотивирана армия."

Разделяй и владей

Години наред Путин и Си Дзинпин се редуваха да ни казват, че класическите либерални демокрации са на края на силите си и че бъдещето на света принадлежи на авторитарните режими, които са много по-ефективни. Събитията от последните два дни в Русия категорично опровергават тази теза. Освен Путин, самият авторитарен модел излезе отслабен. Руският президент се уплаши от бунта на своите наемници. Той ги използва, за да дестабилизира Африка и Близкия изток и да контролира по-добре, ако не и да дестабилизира, военните им лидери. Последовател през целия живот на "Разделяй и владей", бившият офицер от КГБ стана жертва на сложността на своите схеми и изчисления. В Пекин можеха само да проследят с ужас и неразбиране руската трагикомедия. "Това няма как да се случи с нас", можеха само да заключат китайските лидери, фалшиво успокоени. А в Киев могат само да се радват на един епизод, който обективно отслабва Москва и който потвърждава това, което се повтаря от началото на войната: "Русия не е толкова силна, колкото твърди. Тя е демотивирана и дори по-разединена, отколкото си мислехме. Руските войници не трябва да се бият на два фронта: външен и вътрешен. И кое в крайна сметка е най-опасно? От този уикенд в Русия и по света има "по-малко Путин". Това е повод за празнуване, но е и повод за безпокойство. Нищо не е по-опасно от ранено животно, особено когато има значителен ядрен арсенал на свое разположение.

Повече от всякога трябва да подкрепим украинците с цялата енергия и всички средства, с които разполагаме. Русия е дори по-уязвима, отколкото си мислехме. Сега наистина не е моментът да тласкаме украинците към преговори и да им налагаме териториални жертви. Обратно, объркването в Москва трябва да даде нов тласък на контраофанзивата, която като че ли леко отслабна през последните седмици. Колкото по-объркана е ситуацията в Москва, толкова по-ясен трябва да бъде украинският напредък на бойното поле.

Наследник на царете

Но има и едно друго измерение, което не може да бъде пренебрегнато. През последните два дни Путин не само разкри слабостта си, но и изясни мисленето си. В речта си към руския народ, в която изобличи предателите, които току-що бяха "ударили нож в гърба" на Вечната Русия, той се позова на прецедента от 1917 г. И ясно се представи като наследник на царете, а не на болшевиките. Ленин беше този, който, използвайки войната за насърчаване на революция, принуди Русия да изостави територии. Ленин е предателят, Николай II е нещастният герой. На това ниво между Си Дзинпин и Путин има повече различия. Първият е ленински във вътрешната политика, марксистки в икономическата политика и ултранационалистки във външната политика. Важно е да се отбележи, че двамата наистина са съюзници само на ниво външна политика. Още веднъж можем само да отбележим пропастта, която разделя Средната империя от нейния объркан "васал", Русия. "Има нещо гнило в Дания", отбелязва Хамлет. В Русия на Путин има нещо повече от смут. Войната отново разкри и ускори историята. Но в коя посока? Рано е да се каже.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    22 14 Отговор
    Путин-смелият император

    Коментиран от #39

  • 2 Българин

    17 26 Отговор
    джуджето смело избяга с 200 от Москва
  • 3 Българин

    21 25 Отговор
    всички разбраха-Путин е пътник
  • 4 Ген Мутафчийски

    16 5 Отговор
    С какво е ранен? Куршум или шрапнел?

    Коментиран от #13, #31

  • 5 Българин

    14 18 Отговор
    в момента Русия много прилича на късия си цар
  • 6 Бевърло Хилс

    7 13 Отговор
    Раниха го в спину или няколко пръста по надолу 😆
  • 7 Гост

    14 4 Отговор
    В БГ яко кренвирши и зеле! На кило, срещу 20 реда…!
  • 8 Дивото зове

    5 9 Отговор
    Ските ще бъде и унищожен но не от украинци а от своите.
  • 9 сега още по-опасен, защото беше ранен

    18 7 Отговор
    кой ги пише тези гглуппости да причинява инфантилна радост на русофобурсуците и хеййттъри

    Коментиран от #10

  • 10 не са глупости

    15 15 Отговор

    До коментар #9 от "сега още по-опасен, защото беше ранен":

    Путин и в най-лошите си кошмари не е бил тъй унизяван

    Коментиран от #37

  • 11 Естествен Интелект

    8 7 Отговор
    Стойте далече от мечока, че си пази наследниците.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Естествен Интелект

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ген Мутафчийски":

    Изнасилил сифилистички.
  • 14 ТаУмВзе

    10 6 Отговор
    Не е имало Пуч в Русия бре гугуткииии! Има си независими канали. Но Праведната Пропаганда трябва да си бичи!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Естествен Интелект

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Имаш гени от укра, Сирия, и не знам зашо от византийци. Не говори от наше име, моля!
  • 17 Механик

    6 6 Отговор
    Не беше ранен а Оноден.
    Той си призна за .. кожения.."нож"..изодзадзе !
  • 18 Бесен-_Язовец

    3 2 Отговор
    Я се обърках вече. Срам ме е ама ще попитам. Някой наясно ли е ...колко метра до Киев са ..2 дня ?!?
  • 19 Ежко Бежко

    14 6 Отговор
    Статията е ярък пример за нашите жълтопаветници. Този ако беше българин, щеше да е в редиците на разградската десница. Кухи фрази лишени от смисъл, обилно примесени с цитати и събития от миналото за повече интелект. Ега ти Ентелектуалеца. За такива лопата и на строежа.

    Коментиран от #26

  • 20 ХАХАХА

    8 4 Отговор
    Ранена е тиквата на списувателя! Егати сайта!
  • 21 360-градусовите завои на Путин

    5 5 Отговор
    Оф, айде и тоя dръвник френски започнА каот оная пача ограничената.

    Коментиран от #25

  • 22 Гориил

    4 6 Отговор
    Учудващо е, че Кремъл не прояви необходимата решимост и не действа своевременно като арбитър в назряващия пред очите ни конфликт между ръководството на ЧВК и руското Министерство на отбраната.

    Коментиран от #23

  • 23 Българин

    10 14 Отговор

    До коментар #22 от "Гориил":

    нищо учудващо няма-Путин избяга с 200 от Москва
  • 24 Ха ха ха

    7 6 Отговор
    Царь Потин яко се изпоти..,....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тъй тъй

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Прокопий":

    добре че има такива будители като теб, да ни отварят очите кое как е и що е.
  • 28 Иванушка🇺🇲

    8 8 Отговор
    Империята на злото има два варианта. Или да се изтегли от Украйна и спре войната или да се разпадне на парчета от независими държави.
  • 29 фе.кал.ии.бг

    7 3 Отговор
    Простотии без никакво развитие за читателя...
  • 30 не е по-опасен

    7 4 Отговор
    Сега Путин е мнго по-силен.
  • 31 Със кожена

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ген Мутафчийски":

    Бухалка ,от към гърба .
    Сам го каза Дъртия Педко .
  • 32 ТаУмВзе

    0 2 Отговор
    Реване да чува на проскубаните вати и рабите им пошли!
  • 33 Българин

    3 0 Отговор
    ПУТИН е велик и пак доказа че е истински държавник!!!

    Коментиран от #40

  • 34 Българин

    3 0 Отговор
    Радвайте се атлантици че Путин е на власт ако беше някой Сталин отдавна войната щеше да е преключила
  • 35 Българин

    3 0 Отговор
    Гладните крадливи атлантически скотове пак се облизват около Русия,🤪🖕

    Коментиран от #38

  • 36 Е гати

    2 0 Отговор
    пак оцеля, напук на Зе, мисирките и партнерите от коаУицията
  • 37 Унизен

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "не са глупости":

    е не смо путлер, но и цялата шайка около него, като се стигне до нашите продажници. Е послените са имунизирани от срам, като за това са нужни само копейки.
  • 38 Точната

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    дума е - повръщат в лицето на просия.
  • 39 това

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    звучи странно от Българин! Я се разкарай бе! Ставаш прекалено нагъл.
  • 40 Ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    антипод на ника си. Това си е жива злоупотреба, разкарай се наглецо!
  • 41 Един българин

    1 0 Отговор
    Путлер е терорист, който трябва да бъде заловен и предаден на съд в Украйна.