Last news in Fakti

2 Юли, 2023 10:00 9 516 34

Китай ги обединява, Русия ги разделя

  • индия-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • нарендра моди

За Вашингтон Ню Делхи представлява, ако не обезателно платежоспособен, то поне необятен пазар

Китай ги обединява, Русия ги разделя - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от най-значимите промени в международните отношения след Студента войната е намаляването на дипломатическата и стратегическа дистанция между САЩ и Индия. За постепенното развиване на обема на отношения между двете страни способстват фактори от различно естество.

За Вашингтон Ню Делхи представлява, ако не обезателно платежоспособен, то поне необятен пазар. Така също Индия е и алтернативен хъб: било за ниска разходна част на изнесено производство, било като диверсификация на веригите за доставки. Макар и да не се изговаря обезателно гласно, американците правят и друга равносметка в следния порядък. Нарастването на оперативните възможности на Индия спрямо Индийския океан - така че техният фокус да не се изчерпва с Арабско море и Бенгалския залив - трябва да бъде реципрочно на увеличаващото се китайско влияние в същия топос. Още повече, че Ню Делхи има стратегически заложби като контрола върху островите Андаман и Никобар, за да изпълнява такава роля на проводник на сигурност в Индийския океан. Именно такъв ангажимент от Ню Делхи ще позволи на САЩ да концентрират вниманието си в парирането на китайския натиск на запад от Протока Малака, в посока Югоизточна Азия и Южнокитайското море. Подобна роля, но този път касаеща по-скоро западната част на Индийския океан и предвид добрите двустранни отношения между Париж и Ню Делхи, Вашингтон антиципира и в лицето на Франция. Някой цинично би определил това като разпределение на труда на географски признак. Засега обаче то е по-скоро хипотеза.

В САЩ пък Индия вижда партньор, с помощта на който да бъде смекчавано геополитическото набъбване на Китай. Противопоставянето на амбициите на Пекин в региона е основна цел във външно-политическият фокус на Индия. Южноазиатската страна е изправена пред потенциална търговска и военна обсада от Китай: на север в Ладак по Линията на фактически контрол, където Пекин увеличава обема на военното си присъствие; на запад пък се хомогенизира оста Пекин - Исламабад, пряко проявление на която е Китайско-пакистанският икономически коридор; на изток се развива Икономическият коридор Китай - Мианмар; на юг в Индийския океан са "перлите" от китайската огърлица (мрежа от контролирани от Китай пристанища, някои от които са Хамбантота и Коломбо в Шри Ланка; Гуадар в Пакистан и Кяукпю в Мианмар).

Именно съображения от този характер, диктувани ако не от еднаква, то от сходна интерпретация на източниците на рискове в Индо-Пасифика, обуславят акцент върху сътрудничеството в сферата на сигурността и военно-промишлените сектори на Вашингтон и Ню Делхи. Пример за това видяхме и в проведената среща между американския президент и индийския министър-председател тези дни. На нея Джо Байдън посрещна на предоставяна от него държавна вечеря Нарендра Моди (третата такава от началото на мандата на ръководителя на Белия дом. На първите две негови гости бяха френският президент Еманюел Макрон и южно-корейският премиер Юн Сук-йол). В рамките на посещението на индийския министър-председател във Вашингтон, двете страни потвърдиха намерението на Ню Делхи да закупи 31 американски безпилотни летателни апарата MQ-9B Reaper (16 oт тях ще бъда SkyGuardian модификация, предназначена за индийските сухопътни и военно-въздушни сили, а 15 Sea Guardian - за флота на страната), след като разговори в тази насока се водеха от няколко месеца насам. И ако преди десетилетие Индия вече бе избрала американската компания General Electric като доставчик на двигатели F414, които да "захранят" проекта за индийски боен самолет (различни модификации на HAL Tejas), то новото в случая е, че необходимите за целта мотори ще бъдат произведени в Индия. Последното обаче предполага споделяне на технология и инфилтриране на местни компоненти в двигателя, което е изключително, предвид стандартната американска резервираност в предоставянето на ноу-хау на чувствителни технологии. Сделката ще бъде на стойност около 3 млрд. долара като чрез добиването на тези дронове се очаква Индия да подобри своя разузнавателен поглед и оперативна готовност както спрямо Хималаите, така и по отношение на Индийския океан (Ню Делхи има вече впечатлението от този тип дрон, тъй като от 2020-та година насам оперира с два Sea Guardian). За американците това споразумение е второто най-знаково такова, касаещо споделянето на военна технология в региона на Индо-Пасифика, от 2021-ва година насам, когато те, заедно с Обединеното Кралство, обещаха предоставянето на подводници с ядрени двигатели на Австралия. За разлика от Индия обаче, Вашингтон, Лондон и Канбера са партньори в разузнавателния съюз "Пет очи" и споделят далеч по-близко минало.

Отвъд сътрудничеството в отбранителните сектори между САЩ и Индия, но в духа на аутсорсинга на производството на технологии и осигуряването на диверсификация на линиите на доставки, Байдън и Моди са постигнали споразумение за създаването на съоръжение за сглобяване и тестване на полупроводници в Индия, което ще се финансира съвместно (проектът е на обща стойност от 2.75 млрд долара, от които американската Micron Technology ще осигури до 825 млн. долара).

Тази тенденция на увеличаването на обема на двустранното партньорство между Вашингтон и Ню Делхи е в синхрон със сътрудничеството им и в многостранни формати като Големия квартет в Индо-Пасифика (заедно с Япония и Австралия) и Малкия квартет в Близкия Изток (заедно с Израел и ОАЕ). Но това не означава, че Вашингтон и Ню Делхи имат винаги и обезателно съвпадение на интересите или пък че "четат" събитията от международната сцена по идентичен начин. Ако рисковете от Китай сближават двете столици, Русия ги отдалечава.

Така например, Индия споделя съображенията на САЩ спрямо експанзията на китайските технологии като разработваната от Пекин 5G мрежа. В същото време Ню Делхи не само че не налага икономически санкции на Русия спрямо агресията на последната срещу Украйна, но и се възползва от така създалата се ситуация, закупувайки руски въглеводороди на занижени цени. Москва продължава и да е основен доставчик на военен хардуер за южноазиатската страна, осигуряваща 45% от общия внос на Ню Делхи (за сравнение, американският дял в този сектор е 11%). Русия и Индия имат и общи проекти: във военно-промишления сектор (от Калашников АК-203 до крилата ракета BrahMos) и в икономическите артерии (като Международния транспортен коридор Север - Юг). В тези аспекти си проличава приемствеността на сътрудничеството между Русия и Индия още от периода на Студената война. В същото време индийската концептуална визия за региона (Indo-Pacific Oceans Initiative) има повече сходство с тази на американците и японците (Free and Open Indo-Pacific), отколкото с китайските алтернативи.

В знак на разбирането на историческото партньорство между Москва и Ню Делхи - докато Индия не схваща, макар и чезнещото такова, между Исламабад и Вашингтон - американската външна политика си позволи да направи през годините няколко знакови компромиса с Ню Делхи. Така например Вашингтон не наложи санкции на Индия при нито един от следните случай: когато южноазиатската страна закупи руския зенитно-ракетен комплекс S-400; когато тя започна да внася рекордно количество руски петрол или да инвестира в иранското пристанище в Чабахар (то е част от споменатия по-горе Международен транспортен коридор Север - Юг). В крайна сметка руско-индийското сътрудничество е необходимо и за Ню Делхи, и за Москва като своеобразен, макар и ограничен, баланс на двете столици спрямо влиянието на Китай. Спокойно можем да кажем, че колкото повече намалява дистанцията между Москва и Пекин, толкова повече ще се увеличава тази между Индия и Русия. Пример в тази посока е буксуването през последните години на тристранния формат Русия - Индия - Китай (РИК). На този етап Вашингтон демонстрира по-голямо разбиране за традициите в отношенията между Ню Делхи и Москва, отколкото такова проявява Пекин спрямо сближаването между Ню Делхи и Вашингтон.

Уважението към връзките на Индия от историческото минало, репродуциращи се и в настоящето, е ключ към успешното развиване на партньорството между Ню Делхи и Вашингтон. Преди години първият дипломат на южноазиатската страна, Субраманям Джайшанкар, говори за "плурилатерализъм". Това е този тип активност, която трябва да преодолее дефицитите и на двустранната, и многостранната дипломация, тъй като първата е твърде ограничена, а втората - често неефективна, за да постигат поставените си цели. Още повече, че нито една от двете не успява да реализира това, което Джайшанкар ще напише във впоследствие широко разпространен цитат от неговата книга "Пътят на Индия": "Време е да ангажираме Америка, да менажираме Китай, да насърчаваме Европа, да успокояваме Русия, да интегрираме Япония...". За постигането на подобна сложна амбиция е необходим инструментариум от нов порядък, какъвто обещават залегналите в плурилатерализма на индийската външна политика "гъвкавост" и секторното партньорство; лесен "вход" и лесен "изход" в системата от съвпадащи интереси. Степента на разбиране на индийската външна политика от страна на партньорите ѝ ще определи това дали тя ще създаде за тях рискове или възможности.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    57 17 Отговор
    Русия е суперсила

    Коментиран от #8, #12, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дедо Джони

    38 3 Отговор
    На снимката сме аз и кралицата.....ъъъъъ......Бог да пази кралицата......и Ирак иииии.....
  • 4 Асан ортопед-травматолог 2 класс кат-А

    31 14 Отговор
    Русия притежава най-голямата икономика в света

    Коментиран от #14

  • 5 Иначе

    61 4 Отговор
    Казано, всеки си гледа интереса и изгодата и търгува. А ние си унищожихме икономиката и разпродадохме всичко за жълти стотинки

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Така е

    36 2 Отговор

    До коментар #7 от "Асан":

    И петстин хиляди километра мангистрали...
  • 10 да питам

    15 0 Отговор
    Абе , какво стана с "фабриката" у Ольгино ?!🤭
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тов. Членин

    9 28 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Таваришч , с тия темпове кога Ще стигнем до Берлин ?

    Коментиран от #16

  • 13 соломон напасания

    30 5 Отговор
    Сащ търсят ново жертвено агне в Азия и в лицето на Индия го намират - далеко , бедно и неграмотно . За съжаление индийците сми влизат в мрежата и ще видим колко силно ще бъдат оплетени . Кавам това защото Индия и без американците има много свои проблеми не само с Китай а и с Пакистан , т.е едва ли са и нужни още(и с Русия ) когато и тия са достатъчни .
  • 14 мдаааа

    4 24 Отговор

    До коментар #4 от "Асан ортопед-травматолог 2 класс кат-А":

    Ако мислиш , че петрола , газа и природните ресурси са икономика , вазможна е ...йой
  • 15 ГосТ

    34 3 Отговор
    Насъскват Индия срещу Китай. Очаквано. Докато Русия се опитва да изглади отношенията между тези две страни. Индия никога не е била на нивото на Китай исторически. Няма и да бъде. От тях зависи дали ще се връщат към планираните англосаксонски гладомори или ще се развиват в БРИКС като равноправни партньори.
  • 16 РЕАЛИСТ

    40 9 Отговор

    До коментар #12 от "Тов. Членин":

    Русия не бърза. Има статия на Евгени Халилов. Противникът не е Украйна. Това е САЩ . Русия се е подготвила за дълга война, която ще изтощи САЩ и НАТО. После самите те ще се молят за мир. Всеки ден в магазина и на бензиностанцията го чувстваш на гърбината си.

    Коментиран от #18, #19, #24, #28

  • 17 С 1,8% от

    8 20 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    световния БВП и също толкова от световното население не можеш да се наречеш суперсила.

    Коментиран от #20

  • 18 Тов. Членин

    10 20 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    Таваришч , а беше само една СВО , за три дня ...🤭😁

    Коментиран от #26

  • 19 Русофил

    16 5 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    Усещам по гърба си как отивам скоро на море в Гърция. И руснаците усещат
    на гърба си как заминават на море в Крим.
  • 20 Глупко

    19 4 Отговор

    До коментар #17 от "С 1,8% от":

    Мдааа прав си! Но когато имаш една трета от световната територия и най големия (по всяка вероятност) ядрен арсенал, можеш!

    Коментиран от #23

  • 21 Глупко

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Асан":

    Герб и Борисов нищо не са построили! Само откраднаха и оголиха д-то към САЩ да сме му удобни. А и създадоха орда от слепци следващи ги без да знаят защо, или защото са на хранилката и приживят бавно с влажен поглед!
  • 22 Варна

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Произвеждат непрестанно войни!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТрампЛин

    3 15 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    русия ще изтощи икономически Западна Европа, САЩ, Канада, Австралия и Япония?!? Е това твърдение е за “златния фонд”! Само един пиян ватник може да го твърди.
  • 25 Успокоител

    15 2 Отговор
    Платена вашингтонска пропганда и нищо повече. Ужасът от загубата на монополно то положение на долара истеризират и пропгандаторите на образа на добричкия чичо Сам който така добре "те разбира" , докато те колонизира и унищожи като суверенитет и единтичност... Просто обикновен паразит!

    Коментиран от #27

  • 26 Чакат ви

    14 2 Отговор

    До коментар #18 от "Тов. Членин":

    Десетки години военна помощ и пушечно месо за УкрИстан, затягане на коланите, трицифрена инфлация, ядене на молци, хлебарки, и бели червеи, законен и задължителен ицест, хомосексуализъм, забрана на семейството, държавата и собствеността.Концлагер основан на правилата на евроатлантическите ценности определени от сатанисти чиновници- наследници на фашисти... Светлото бъдеще на 1984г. Вече е тук... НА МАТРЯЛА-ЧЕСТОТО!

    Коментиран от #29

  • 27 Джеронимо

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "Успокоител":

    Още поДобре, ако унищожението е физическо, като при индианците... Както писа наскоро един американски наблюдател-"Колко мирно и приятно място ще стане света ако Америка изчезне...

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Българин

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    Русия и САЩ трябва да спрат да се състезават!!! Защото заради тях цялото човечество страда !! Каквито са САЩ, такива са и Русия и накрая някой друг ще спечели !! Вместо да се обединяват големите държави в името на хората и природата,те НЕ спряха да се надпреварват във въоръжаване и да правят войни !! Това е катастрофа за целия свят !!
  • 29 Обикновен човек

    2 10 Отговор

    До коментар #26 от "Чакат ви":

    Всичко това благодарение на Русия и то сега в 21-век !!! Путин и ОЛИГАРСИТЕ му НЕ искат да се цивилизоват и НАРОДА му да живей свободно !!! Иначе те живеят в ОХОЛСТВО и ЛУКС с крадени пари от руснаците !!!
  • 30 Българин

    2 10 Отговор

    До коментар #27 от "Джеронимо":

    И сега, ако Русия изчезне и по-точно Путин и ОЛИГАРСИТЕ изчезнат , светът ще стане по-добро място за живеене !!
  • 31 Човек

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Джеронимо":

    По-скоро светът ще стане по-добър, ако лидери като Путин и всички, които искат да запазят господството си и имат амбиции да завладяват света ,изчезнат завинаги !!! Обикновените хора НЕ искат войни и диктатури !!!
  • 32 ЦРУ

    1 1 Отговор
    Грешака на САЩ е да виждат платежоспособен партньор като Индия, трябва да се подържа неоколониализма на Британската империя спрямо Индия дори нейното насърчаване към по голямо робство на Индия а не неин партньор в кавото и да било, БРИКС и ШОС представляват дългосрочна и незаменима заплаха не само за Европа ООН НАТО Запада но най вече на САЩ като глобална планетарна велика хипер супер велика сила на световно ниво като колониална сила като империя хато хегемон и като сила с която целия свят трябва да се съобразява
  • 33 Мравояд

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тя бялата":

    Тя бялата ти е взела акъла , късно е за лечение.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.