Last news in Fakti

3 Юли, 2023 16:10 1 973 21

Вашингтон препоръча на американците: Не пътувайте до Китай

  • китай-
  • сащ-
  • туризъм-
  • си дзинпин-
  • тайван

Неотдавна Пекин прие и широкообхватен закон за контрашпионажа, който предизвика смут в чуждестранната бизнес общност и доведе до обиски на офиси, както и закон за санкциониране на чуждестранни критици

Вашингтон препоръча на американците: Не пътувайте до Китай  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ препоръчаха американците да преосмислят пътуванита до Китай заради произвол на правоприлагащите органи, забрани за напускане на страната и риск от несправедливо наложени наказания, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Не бяха цитирани конкретни случаи, но препоръката бе публикувана, след като през май 78-годишен американски гражданин бе осъден на доживотен затвор заради обвинение в шпионаж.

Неотдавна Китай прие и широкообхватен закон за контрашпионажа, който предизвика смут в чуждестранната бизнес общност и доведе до обиски на офиси, както и закон за санкциониране на чуждестранни критици.

"Правителството на Китайската народна република прилага произволно местни закони, включително издава забрани за напускане на страната на гражданите на САЩ и на други държави, без да позволява справедлив и прозрачен процес", пише в документа.

В него се казва също, че китайските власти "изглежда разполагат с широка свобода на действие да считат широк кръг документи, информация, статистически данни или материали за държавна тайна и да задържат и преследват чужди граждани за предполагаем шпионаж".

САЩ и преди са издавали подобни предпоръки, но в последните години те до голяма степен бяха свързани с предупреждения за опасностите заради затворените граници на Китай по време на пандемията от КОВИД-19.

Китай реагира гневно на усилията на САЩ да подкопаят неговата авторитарна система, ръководена от Комунистическата партия. Страната издава свои собствени препоръки за пътуване в САЩ, в които предупреждава за опасността от престъпления, дискриминация, насочена към азиатците и високата цена на спешната медицинска помощ.

Предупрежденията идват в момент, когато отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от години насам по отношение на търговията, технологиите, въпроса за Тайван и правата на човека, въпреки че страните предприемат някои стъпки за подобряване на връзките помежду си.

Освен това администрацията е подложена на натиск от двете партии да заеме твърда позиция по отношение на Китай, което я прави един от малкото въпроси, по които повечето демократи и републиканци са съгласни едни с други.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    31 4 Отговор
    ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО ЗА САЩИСАНИТЕ ХАХАХАХХАХА

    Коментиран от #12, #18

  • 2 Любо

    25 5 Отговор
    Тези кравари са болни.
  • 3 ХАХАХА

    26 2 Отговор
    Малиий какъв кеф да изритат говедарите от Китай!
  • 4 Стига с тоя ВАШИНГТОН кажете нещо

    25 1 Отговор
    за контранаступа??

    Коментиран от #13

  • 5 Аз бих им препоръчал

    23 4 Отговор
    Не само в китай никъде да не ходят в кравария си е най убаво убийство на всяка минута 20% от населението наркомани обир на всеки 30 сек

    Рай

    Коментиран от #21

  • 6 Госあ

    15 6 Отговор
    Интелигенцията от Китай и без друго спря да пътува към краварника. Мученето им няма никакво значение.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 И Китай и Русия

    6 17 Отговор
    се връщат там , където бяха преди 50 години!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Яне Сандански

    15 4 Отговор
    То американците имат един демократичен свят и свободен съд ,че личи най вече с Асандж .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пич,

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Стига с тоя ВАШИНГТОН кажете нещо":

    Контранаступа свърши катастрофално, но не започна!

    Както искаш, така ме разбирай...
  • 14 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    5 3 Отговор
    Вероятността да Ви арестуват за шпионаж в Китай
    е много по-малка от тази да Ви застрелят в САЩ...
  • 15 Българин

    2 4 Отговор
    Всички граждаи на нормални държави трябва да стоят ДАЛЕЧ от всякакви диктатури.

    Още се учудвам, че има хора живеещи в демокрациите, които дори се интересуват от авторитарните държави. Все едно няма какво друго да гледат и къде другаде да ходят.

    Ходиш ли на такива места си тъсиш белята.
  • 16 Калпазанин

    3 0 Отговор
    Колко фащамагорски, и кой предупреждава аз по филмите на Холивуд със съвсем друго впечатление останах, като например когато ксцнеш в обора напълно редовно да си те качат на твоя сметка обратно. А за техните зулуми извън краварника където влязат в тяхна територия например посолство или военна база и за най големия престъпник законите на останалия свят не важат
  • 17 А в това време разпадът е стигнал

    3 0 Отговор
    дори Холивудската алея на славата. Един блогър беше пуснал кадри как изглежда мястото сега. Палатки, хора, очевидно под влияние на някакви наркотици. От тази страна на океана във Великобритания закриват тихомълком сметките на опозиционен политик - Найджъл Фараж, който може да не ми е симпатичен, но това не прави случващото се по-малко зловещо. И защо не приканят американците да посещават Париж, например? А в Канада евтаназията става все по-достъпна услуга, която държавата дори рекламира. От догодина от нея могат да се възползват и деца, без съгласието на родителите им. Проблемите на Китай са ни твърде далечни, макар че вчера гледах лайв стрийма на един американец в Шанхай, който се дивеше откровено на града. Не личеше да има каквито и да е проблеми, беше си взел апартамент в "Риц Карлтън" там, който едва ли отстъпва на луксозните си събратя в Европа. Гледах и малко кадри от блогър пътешественик индиец, успял да се промъкне в подложената на геноцид уйгурска провинция. Там кипи живот, местните развиват бурен бизнес и по техни думи са свободни да следват своето вероизповедание и да живеят според своите разбирания. Въобще вярвайте на западната преса, тя никога не лъже.
  • 18 Ииииии

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Уууууууууу":

    И на базата на какво го казваш това?
  • 19 Хаити Мертен

    3 2 Отговор
    Скоро ще препоръчат на американските, британските и канадските граждани да не посещават и Европа! Щото европейците не искали да стават насила русо-фоби, нито американо-фили!
  • 20 Джак

    0 1 Отговор
    Е да обаче имат свръх евтини и послушни жени, които обичат бели мъже
  • 21 Освен изброеното от теб

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аз бих им препоръчал":

    Наемите в държавата-хорър филм САЩ почват от 2000 щатски долара на месец, а минималната заплата е 1700 долара/ месец. Без личен автомобил не можеш да стигнеш до никъде, даже най-близкия магазин ще ти е на 20 километра средно и то например в предградията на Чикаго където уж има всичко. Като стигнеш там ще си купиш храна която мирише на антибиотици, а нег@рите по пътя може и да те ограбят или убият. Смешното е, че още има хора дето си живеят в американските филми където всичко е интересно и хубаво. Лошото е, че България е колония на САЩ и че младежите чак лафят наляво и надясно на английски, вместо да си държат на собствения език. Я пробвай в европейска Унгария на английски - направо ще те арестува полицията!