Last news in Fakti

20 Юли, 2023 09:46 2 652 14

Иранските жени днес - със свалени забрадки и вдигнати глави

  • иран-
  • нравствена полиция-
  • аятолах али хаменей

Мнозина казват, че нравствената полиция отново патрулира по улиците, навремето, преди големите протести, всички страшно се бояха от нея

Иранските жени днес - със свалени забрадки и вдигнати глави - 1
Снимка: Shutterstock

Къси панталони, непокрити коси, танци и музика - по улиците на Техеран вече всичко е различно. "За първо лято се прибирам и виждам, че всички са щастливи без забрадки", разказва 31-годишната иранка, която следва в САЩ.

Гореща лятна вечер в Техеран. В един парк в северната част на града свирят улични музиканти, а жени и мъже танцуват. Други седят по тениски, къси панталонки и къси поли и пляскат в такт.

Само допреди десет месеца такава сценка би изглеждала немислима в Иран. Мъже и жени да танцуват по двойки и то на подобна музика на живо? Жените да носят дрехи, които не покриват бедрата, краката, ръцете и дори косите им? Такива "слободии" ислямският режим в Иран не позволяваше десетилетия наред, припомня репортерката на обществената медия ARD Карин Зенц.

"Изобщо не ме е страх"

Днес обаче хората просто нарушават забраните. Нарушава ги и Париваш, студентка в САЩ, която си е дошла за ваканцията в Иран. "За първо лято се прибирам и виждам, че всички са щастливи без забрадки", обяснява 31-годишната жена. Момичетата са толкова красиви, те просто разкрасяват целия град, радва се тя. "Изобщо не ме е страх", казва Париваш пред ARD.

В парка е дошла и майка ѝ Наргез, която видимо също се радва на ведрото настроение на хората. Тя обаче носи забрадка, затегната и покриваща плътно. Майката се тревожи, че може да се появи т.нар. нравствена полиция. Париваш за всеки случай пък си е вързала едно шалче около врата. "Казаха ми, че без шалче около врата мога да имам проблеми. Та шалчето ме пази", казва тя.

Мнозина казват, че нравствената полиция отново патрулира по улиците. Навремето, преди големите протести, всички страшно се бояха от нея. Днес това вече е така. Дори 63-годишната Азам вече излиза без забрадка. "Децата казаха, че нравствената полиция била на площада, но аз не я видях. Днес само един обикновен полицай ми направи забележка да си сложа забрадката, но аз не му обърнах внимание", разказва тя.

Жените трябва сами да решават

През няколко преки срещаме и 18-годишната Джалдах. В тази гореща лятна вечер студентката е увила яркочервената си забрадка плътно около лицето. Тя няма намерение да я сваля. "Нося забрадка още от детството си, никой не ме е карал насила. Доброволно съм го решила и съм си свикнала със забрадката. Без нея ще се чувствам зле. Семейството ми е религиозно, но въпреки това ме оставиха сама да решавам този въпрос", казва Джалдах.

Тя добавя, че нейни приятелки са взели друго решение и сега ходят без забрадка. Но това не разваля приятелството им, уточнява Джалдах. И до нейните уши е достигнала вестта, че нравствената полиция отново патрулира по улиците. "Според мен това си е жив абсурд", казва тя и обяснява, че жените трябва сами да решават по този въпрос и никой да не им се бърка.

Новата форма на протест

Карин Зенц заговаря по същия въпрос и една възрастна жена, но тя не желае да приказва. Мимоходом казва само, че обича забрадките, защото е мюсюлманка и редовно се моли. В тази жега тя е облечена в дълго и широко палто, под забрадката ѝ не се подава дори един косъм. По улиците в Иран все още могат да се видят и такива жени. Но в някои техерански квартали мнозинството жени вече ходят без забрадки, а оскъдното им лятно облекло често пъти не покрива краката и дори бедрата им. В провинцията все повече млади жени също отказват да скланят глава пред стриктните предписания за външния вид.

Студентката Париваш казва: "Надявам се, че онези времена няма повече да се върнат. Ще ми се да не ни карат повече да носим забрадки."

Вече от месеци в Иран няма демонстрации срещу режима. Но най-вече младите хора престанаха да крият модерния си начин на живот, дори напротив - започнаха демонстративно да го показват. Това е новата форма на техния протест. В същото време те се радват за това, което успяха да извоюват в многомесечните битки със силите за сигурност. Колкото и скромно да е то.

Да, това е първото лято със слънчеви лъчи в косите и с музика на улицата в Иран, завършва репортажът на АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Звучи ми

    16 1 Отговор
    Като научна фантастика
    Ама ха дано и те са хора
  • 3 хъ хъ

    6 7 Отговор
    Днес явно ще е ден на зелевите тъпни
  • 4 Соваж бейби

    9 1 Отговор
    Дано тези жени намерят смелост и си наложат мнението,един живот имаме трябва да си го живеем без глупости!Тези завети и правила са писани от хора отшелници има такъв модел и някой го е наложил с закон .Който иска да бъде последовател на такива да хваща пътя за пустиня,планина и да не пречат на нормалните хора да живеят както искат,защото дори те нямат гаранция че нещо хубаво ги чака горе при положение че никой хабер няма какво става след смърта.Пушете,пиивайте си ,обличайте се както искате с граница живота е кратък .
  • 5 ...

    3 5 Отговор
    Гадове мръсни. Трябва Путин да ги въведе в Русия и за всички русолмюци по света. Включително и мъжете. Гаден запад. Да си правят каквото искат ги учат. Без ред и дисциплина.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Платена реклама на л г б т

    4 2 Отговор
    Тука у сред София ходят забрадени като амуджи некакви индивиди.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Казуар

    1 1 Отговор
    Снимката е със саудитска жена.
  • 12 Путин е забранил Джендър идеологията

    3 2 Отговор
    "Иранските жени днес - със свалени забрадки и вдигнати глави, с Къси панталони, непокрити коси, танци и музика.."

    Според руската пропаганда и Путин, това НЕ е Свобода за жените от извършителите на престъпления, основани на пола и бунтът на жертвите на религиозното домашно насилие срещу жените , а е нарушение на законите в Иран и поставя началото на "Джендър революцията" и масовото бъдещо разпространение на ДЖЕНДЪРСТВОТО в Иран...!!!
  • 13 всеки руzzoфил

    1 0 Отговор
    с паранджа!
  • 14 пенко

    2 1 Отговор
    НЕРАЗБИРАМ СЪПРОТИВАТА НА АЯТОЛАСИТЕ !?!? НО, УЧЕНИТЕ ХОРА НА ИРАН -- МИЛИОНИ ОТ ГОДИНИ -ИЗКАРАХА СЪЛЗИ В ОЧИТЕ МИ ---А , НЕ МИ Е ПРОСЪЩО !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ШЕРИАТА Е ВТОРОТО ЕВРЕЙСКО ИЗОБРЕТЕНИЕ -ЦЕЛЯЩО ДА СБЛЪСКА ГЛИСТИАНИТЕ И МЮСЛИМЕТАТА ---ЗА ЗАЩИТА НА ЦИОНИЗМА ИМ ---ГЕНИАЛЕН ХОД !!!!!!!!!!!!!