Last news in Fakti

9 Юли, 2023 19:08 7 585 438

Русия ще изчезне. Но културата ѝ ще остане

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • петър първи

Владимир Путин се оказа човекът, който успя там, където се бяха провалили дори откровени сатрапи като Николай Първи, Александър Трети, Сталин и Брежнев: успя да убие руската култура

Русия ще изчезне. Но културата ѝ ще остане - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма да има Русия. Възможно е да изчезне и руският език. Но руската култура ще остане. Ще я почитаме по начина, по който почитаме културата на Класическа Гърция, прогнозира проф. Евгений Дайнов.

Чудесният съветски поет Евгений Евтушенко има едно веднага запомнящо се стихотворение, озаглавено "Ты спрашивала шепотом" ("Ти попита шепнешком"). Всички, които обичат тази творба обаче, я помнят като "А что потом?" ("А после какво?") според нейния рефрен.

Ако приемем, че безусловно интересната жена, която е лирическата героиня, е алегория за Русия, време е да попитаме и ние, истинските любители и ценители на руската поезия, литература, музика и живопис: "А что потом?".

Русия ще загуби войната и ще се върне там, откъдето тръгна

Да предвидим какво ще се случи с държавата Русия - това не е трудно. Тя ще загуби войната, която започна в Украйна. А сетне ще се върне там, откъдето тръгна преди половин хилядолетие. Ще можем да обобщим жизнения път на тази държава по следния начин.

В началото бе московското княжество, събиращо от останалите руски княжества "дан" за хановете на Златната орда. Иван Трети прави "Московия" независима от Ордата, а Иван Грозни я обявява за своя лична "вотчина" ("бащиния"), която той има правото да плячкосва без оглед на всякакви закони.

Това мутренско формирование е преформатирано от Петър Велики в диктаторска империя под името "Россия", в която всички са крепостни включително аристокрацията. Свободни хора, вземащи автономно своите решения и предприемащи нови инициативи, стъпили върху закрилата на закона и частната собственост - такива в "Россия" няма.

В съседна Европа обаче те стават водещ типаж и в първите десетилетия на 19-ти век техните умонастроения проникват дори в тази страна, съставена от горе до долу от роби. Тези умонастроения са твърде хилави и Русия остава в плен на робството и на производните от него диви обществени нрави и до днес, с някои прекъсвания. При липсата на модернизаторските нагласи (напълно сбъркани, но поне обявени), характерни за Петър Велики, Александър Освободител и комунистите, перспективата пред Русия е да възпроизведе диващината на стара Московия.

А после какво?

Това е политическата картина, която ще рисуваме "потом". В нея няма нищо, за чиято загуба би било прилично да страдаме. Подобна е философско-идейната картина. Още в средата на 19-ти век европейските гласове на хора като Белински и Херцен остават маргинални и заглушени от разрушително-революционните и маниакално-реакционните.

Първите са убедени, че всичко трябва да бъде разрушено веднага, за да отиде властта пряко в ръцете на "народа", който ще преустрои робския руски мравуняк в някаква федерация от свободни хипи комуни. Това, разбира се, е въпиюща глупост, като се има предвид за кой "народ" иде реч - за огромна еднообразна маса, която с енергичното съдействие на своите царе и императори се е превърнала в неграмотна, дива и робска стихия. От другата страна са реакционерите, които развиват не по-малко дивата идеология за това, че Русия е единствената страна, вече постигнала истинското християнство. Тя, следователно, единствена няма причина да се развива повече. Идеална си е. Нейното предназначение, за разлика от европейските ѝ съседи, не е да се развива, а да ги спасява тях от ересите на индивидуализма, разединението, науката, напредъка и частната собственост.

Накратко, като гледаме политическото и идейното наследство на Русия ние знаем "что потом": предстои ѝ дълго (ако не и вечно) битуване в рамките на дивачеството и варварството. Тук няма никаква политическа или идейна загуба, нито драма за човечеството. Какво обаче да правим с нейната култура - с онова уникално възвисяване на духа, което между 1820-те и 1990-те години дефинира рамките на съвременната европейска култура? Как след края на войната да мислим за стотиците творци от Гогол до Амираджиби, от Мусоргски до Шнитке, от Кандински до Лисицки, от Пушкин до вече споменатия Евтушенко?

Това очевидно не са диваци и варвари, но днес виждаме как след всички техни усилия не само тяхната държава, но и тяхното общество, техните съотечественици са стигнали до най-зловонните дълбини на най-дивото варварство.

В началото бе Печорин, а в края - Пригожин… Как се осмисля това?

Русия ще е изчезнала. А руската култура?

Започнах тази статия с въпроса "А что потом?" през октомври 2022 година... и спрях, тъй като нямах представа какъв е отговорът. Вече имам.

В близкото бъдеще Русия няма да бъде на нашия радарен екран по начина, по който беше в продължение на столетия. Ще е изчезнала. Тук е и отговорът, който ми убягваше през последните девет месеца: ще можем да осмисляме великата руска култура така, както осмисляме писменото наследство на Класическа Гърция. Онази държава отдавна не съществува, нейният език е "мъртъв". Но има едни около 200 години, случили се преди над две хилядолетия, които завинаги остават вградени в основата на европейското съзнание.

Двата гръцки века започват с Талес и приключват със смъртта на Аристотел и с поглъщането на гръцките полиси от империята на Александър Македонски и после - на Рим. Между Талес и Аристотел са натъпкани всички, за които може да се сети човек - от Сократ и Платон до Аристофан, Софокъл и Тукидид. Онази Гърция я няма и никога повече няма да я има. Тези имена обаче ще знаем, докато по планетата бродят човеци.

В случая с Русия също говорим за едни (непълни) два века. Покрай Наполеоновите войни образованата руска класа открива Европа. И веднага си дава сметка, че наблюдава цивилизация, много по-висша от онова, което мъждука в Москва и Петербург. Следва могъщо културно сътресение, което поражда в Русия една чисто европейска култура. В началото тя е имитативна: Пушкин и Лермонтов очевидно копират Байрон и Шели, а Белински е очевиден следовник на Шелинг и Хайне. С развихрянето на Гогол обаче тази култура се отърсва от имитацията и излиза отпред на европейската. В края на следващия век голямата британска писателка Айрис Мърдок ще обобщи: "Всички ние произлизаме от "Шинел" на Гогол".

Между повестта "Шинел" на Гогол и спечелилия "Букър" роман на Мърдок "Морето, морето" се разполагат елегантността на Тургенев и Чехов, проницателността на Достоевски и Бунин, размахът на Толстой и Солженицин, "магическият реализъм" на "Майсторът и Маргарита" и "Алтистът Данилов", звънящите като камбани стихове на Есенин и Евтушенко, "народната" романтика на Шукшин и Распутин, пронизителният стил на Бабел и Замятин, майсторската сатира на Аверченко и братята Стругацки… И още, и още, и още. Музиката изостава, но след появата на "Могучая кучка" тя мощно нахълтва на европейската арена, за да постави същинското начало, малко по-късно, на романтизма. На този етап в микса се включват и изобразителните изкуства, вградили се в основите на европейските школи на експресионизма, абстракционизма, футуризма, фовизма, конструктивизма.

Сталин прави възможното, за да ликвидира всичко това, но то продължава въпреки неговите усилия. Не се отказват да творят Ахматова, Шостакович, Булгаков, Пастернак. Родените в началото на Сталиновия терор след неговата смърт се превръщат в поколението на "шестдесетниците", които са се опитали, макар и неуспешно, да включат СССР в подновеното търсене на свободата в световен мащаб. Две десетилетия по-късно, пак от тях произлизат последните големи руски писатели, заявили се по време на "перестройката".

Европа в Русия беше убита

И после - нищо. От днешните активните писатели можем да се сетим за Пелевин, когото никой никога не е виждал и за когото нищо не се знае, и Акунин, който отдавна не живее в Русия. Значими музиканти и художници няма.

Свърши. Пресъхна. Няма повече. Няма и да има.

Защо? В случая с Древна Гърция знаем какво се е случило: империите са удавили градските средища на културно развитие, подчинявайки ги на своите политически императиви. Знаем ли какво стана в случая с Русия? Знаем, защото стана пред очите ни. Случи се официалното убиване на Европа на територията на Руската федерация.

Предшествениците на Путин, колкото и малоумни да изглеждаха някои от тях, никога не се отрекоха от европейската цивилизация. Напротив, повечето от тях твърдяха, че са по-европейци от европейците: по-прогресивни, по-справедливи, по-отдадени на научно-техническия прогрес. Докато съществуваше идеята, че Русия е част от Европа, колкото и самобитна, никакви преследвания и репресии не успяваха да убият нейната европейска по съдържание култура. Комунистическата власт дори влагаше огромни средства в изкуствата. Голяма част от резултата беше откровена плява, но едни 5-10 процента бяха както трябва.

Владимир Путин се оказа човекът, който успя там, където се бяха провалили дори откровени сатрапи като Николай Първи, Александър Трети, Сталин и Брежнев: успя да убие руската култура.

Обиден от това, че в началото си бе подритван от световните лидери, Путин бързо се отказа от идеята за европейска Русия. В началото издигна като идеолог Владислав Сурков, който обясни на руснаците, че са ужасно тъпи и затова се налага да бъдат управлявани не демократично, а от "вертикала на властта". После Путин лансира Александър Дугин, който на свой ред обясни на руснаците не само, че са тъпи и трябва да бъдат тъпкани, но и им разкри техното предназначение като народ и държава: да сеят смърт.

Няма да има Русия, но културата ще остане

Накратко, посланието на Путиновата идеология е: "Вие сте уникални тъпанари и вашето единствено предназначение е да срещнете смъртта, докато носите смърт за други хора." Както наскоро разясни висш руски свещеник, обръщайки се към руските мъже: "И без друго ще пукнете от пиене, по-добре ходете да мрете на фронта в Украйна, да има поне някаква полза от вас."

Няма как в тази атмосфера да вирее каквато и да е култура, камо ли онова, което беше великата руска култура. Всичко европейско в руския народ е счупено, а обществото е заменено от дива тълпа, почитаща жестокостта, смъртта и разрухата.

Да свикваме отсега. Няма да има Русия. Възможно е да изчезне и руският език, превръщайки се в "мъртъв" като древногръцкия или латинския. Руската култура обаче, разгърнала се между 1820-1999 година, ще остане. Ще я почитаме по начина, по който почитаме гръцката култура, развила се между раждането на Талес и смъртта на Аристотел.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 202 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    67 302 Отговор
    Русия ще изчезне. И културата и ще изчезне. Нищо няма да остане.

    Коментиран от #9, #32, #107, #121, #134, #331, #337

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Непознат

    302 38 Отговор
    Спрете се, обиждате интелекта на Читателя ...

    Коментиран от #31, #416

  • 4 Кара Ибрахим

    254 65 Отговор
    ..Смешно е . още от заглавието си личи....Русия,Гърция и Сърбия са стожери на православието . За съжаление българите сме неверници и атеисти ..за това сме на това дередже

    Коментиран от #64, #117, #238, #414

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мдаа

    278 44 Отговор
    Женята на две ракии пак се е размечтал. Как изчезва държава с ядрено оръжие, че не се сещам? Путин предупреди - за какво ни е свят без Русия. Всеки да го тълкува както намери за добре.
  • 7 Анонимен

    278 46 Отговор
    Ако Русия изчезне това означава че и всички останали на тази земя ще са изчезнали… Напълно ненормален пост
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Укренски

    101 12 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Амсаляк си ти

    Коментиран от #429

  • 10 Руската култура е плод на

    92 60 Отговор
    усилията на много българи!
    Защо Русия крие произхода на духовните си учители от света?
    Академик Дмитрий Лихачов:
    „Ние в Русия изпитваме чувство на голяма благодарност към България - за своя литературен език, за началото на руската литература и за ония забележителни идеи, които са били провъзгласени през Симеоновия век – общочовешките идеи…
    Църковнославянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно – чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности.
    България даде на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, който извънредно обогатява езика, който дава на езиците на източните славяни нравствена сила - способността да се възвисява мисълта, понятията, представите, емоциите.”
    Руската черна неблагодарност показва, че азиатското е водещо в този народ!

    Коментиран от #233

  • 11 Пловдив 1912

    152 31 Отговор
    Мухахаха хохохохохохохохо хахаха....немски вицове с хамерикански хумор....т.е пълна завършена трагедия...
  • 12 Живанши

    166 33 Отговор
    Из мечтите на фашагите. Мале колко ще им се смеем. Определено ще се реформират те, а не Русия. Бесни злобари и хейтъри. Бих ги нарекъл - ниска форма на живот. Най-дивите от нашите европейски общества са фашагите. Тая напаст не са направили нищо през живота си освен да хулят други, много по-добри от тях.
  • 13 мдаа..

    88 19 Отговор
    Евгени или Дайнов да обясни как аджеба руската култура спомогна да се предотврати това?
  • 14 Тото

    151 25 Отговор
    Ако някой вярва на тези твърдения то той е психично болен!!!!!!

    Коментиран от #44

  • 15 Хаха

    146 20 Отговор
    Ще изчезне !?? Айде По полека . Не слагайте каруцата пред магарето . Как си го представят DW не знам , най добре е да сменят дилъра.
  • 16 Така е

    146 24 Отговор
    Русия ще изчезне, последна от всички останали
  • 17 ТрампЛин

    28 58 Отговор
    Нямам нищо против руската култура. Нека се чете! Солженицин най вече!

    Коментиран от #166

  • 18 Гост

    138 22 Отговор

    До коментар #8 от "Мишел":

    Че аз и сега не мога да се сетя кой е този Дайнов, но май прекалава с алкохол или още по лошо с хапчета или гъби водещи до халюцинации
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Реалиста

    119 23 Отговор
    Дойче зеле, не пишете фантасмагории! Ако Русия изчезне, НЯМА да съществуват САЩ и ЕВРОПА! Това ли желаете проклети фашисти!
  • 27 звездите ми го говорят

    80 14 Отговор
    Дайнов, успокой се! Няма да изчезне. Само комунизмът ще изчезне.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Офф..

    61 20 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Ганьовец за култура да ти говори е като опит за неуспешен анекдот.Светът вече не ни свързва с киселото мляко,ако забравят и Стоичков,отново потъваме в историческият мрак от който дойдохме..

    Коментиран от #34

  • 31 555555

    28 11 Отговор

    До коментар #3 от "Непознат":

    Четатилите на треторазрядни сайтове са исключетелно про.та,не образо.ана прослойка,с една дума утай.ата на обществото.

    Коментиран от #68

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Само питам

    20 74 Отговор

    До коментар #30 от "Офф..":

    По-гаден и отвратителен от обхванатият от манията за величие и уникалност руснак е неговият покорен и доброволен задунайски роб!
  • 35 Мирослав

    82 20 Отговор
    Германия ще изчезне, но културата й няма да остане, защото няма култура! А Русия не я мислете, достатъчно сте микроскопични и нищожни, за да я коментирате.

    Коментиран от #265

  • 36 Илия Бешков

    21 82 Отговор
    Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. Години крещя за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде?

    Коментиран от #81, #85

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българин

    23 37 Отговор
    Ако културата е Ленин Сталин Путин да не идват в България.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Реалист

    66 12 Отговор
    Дайнов е алкохолик в делириум
  • 42 Високи постижения

    21 56 Отговор
    Няма как да има култура в държава в която прибират родителите на третокласници заради това което са направили в училище..истинската "култура" обикновенно поражда противоречие с действителността и е несъвместима с живота в днешна Русия
    Мечтата на мъпетите в Кремъл е да обучат поколение войници които ще ги носят на ръце докато са живи..само че проблема е че ще трябва и да ядат през това време парите в държавата трябва да идват от някъде и това някъде явно няма да е военната плячка в Украйна..примитивни но много прости хора управляват Русия в момента и ще ги закрият
  • 43 Слави Трифонов

    13 34 Отговор
    1 рубла е 100 евро .

    Коментиран от #46, #436

  • 44 Психолог

    54 11 Отговор

    До коментар #14 от "Тото":

    В Дайнов е ментално болен чак сега ли го разбра?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Окраин4ев

    11 18 Отговор

    До коментар #43 от "Слави Трифонов":

    100 йени =на 20 копейки!
  • 47 При

    47 10 Отговор
    такъв интелект на професори като Дойнов, горко на редовия български гражданин, който не е изкласил за професор а е останал само с висше или средно образование.
  • 48 Написал тоя

    34 6 Отговор
    архи-dръвник неква боза и всичките dръвничета се появиха и се изакаха, пардон изказаха.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 555555

    13 40 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Просто БОК.уци сър,хора без достойнство,това са руските пияни ла.на.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Московийски пропагандатор

    10 37 Отговор
    Освен атеизъм и диктатура друго нямат.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Истината

    12 23 Отговор
    Защо триеш бе човече, ти руснак ли си ? С нещо не са нарушени правилата на форума!
  • 57 Исторически парк

    55 4 Отговор
    Гейнов същите ги плещеше и за америка преди 34 години 😉
  • 58 Българин

    42 13 Отговор
    Тия драсканици се отнасят най-вече за България, но не и за Русия 😉
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Българин

    10 42 Отговор
    Съветската култура е тук..имаме паметник Альоша със свален автомат предал се но виси имаме лорд гей който защитава Русия имаме и плюнчо който си е кръстил сина Силвестър.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Мдаа

    13 37 Отговор
    Руските хорица навлязоха в една паралелна реалност граничеща с религиозна утопия от 17 век..в момента електронните медии така както ги ползват в Русия пораждат масова психоза особено сред по възрастното население и резултата е страх и пълен отказ от инстинкт за самосъхранение и собствено мислене..ако пръдължават така всички с все още здрава психика ще емигрират и там ще останат само абсолютно неспособни на мисловна дейност индивиди..тая държава е осъдена на крах в близките 20 години ако не се случи нещо драстично и да настъпи коренна промяна
  • 63 Гутьо

    51 17 Отговор
    За мен Русия е огромна страна с добри хора .

    Коментиран от #95

  • 64 Иво

    18 43 Отговор

    До коментар #4 от "Кара Ибрахим":

    Нали руснаците са тези които унищожиха църквата. Църквата е опиум за народа. Това го е казал мумията Ленин. Те унищожаваха храмовете и избиваха поповете. Само преди 30 години не ни даваха да се молим и да влизаме в църква. Вместо кръст на гроба слагаха червена петолъчка. Тези богохулници били православни.

    Коментиран от #88

  • 65 За великият руски театър

    17 46 Отговор
    Всеки път, когато ми заговорите за великия руски театър, аз ще ви разказвам за историята на жена от Бровари, от дома на която руските орки са откъсвали металните керемиди.
    За танковете и БТР на “втората армия в света”, натрупани до върха с ограбеното от укрсинските домове. Крадени телефони, телевизори, компютри, перални, даже тенджери, окрадения, килими, детски играчки и обувки-всичко, което са срещнали на пътя си тези пияни изроди. И след позорното си бягство в Беларус са направили аукцион за продажба на всичко ограбено от Украинския народ.
  • 66 мдаа..

    7 32 Отговор
    Най якия представител на руска култура е бай Филип Киркоров с българска жилка.
  • 67 Г-ца каприз

    46 14 Отговор
    Русия няма да изчезне.... Не може да изчезне или поне с нея ще изчезне и светът ....а ако все пак наистина се разпадне ....тогава тежко ни....вече нищо не може да спре световния терорист сащ...тогава заради тяхните интереси ще пламнат повсеместни войни подклаждани от тях...с цел заграбване на националните богатства...
  • 68 Хм Хм

    22 7 Отговор

    До коментар #31 от "555555":

    "Четатилите на треторазрядни сайтове са исключетелно про.та,не образо.ана прослойка,с една дума утай.ата на обществото."

    Брат, направо съм зашеметен: Четатилите, треторазрядни, исключетелно.
    След това казваш за другите: проста, необразована прослойка.
    Според мен не си завършил втори клас.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Историк

    19 5 Отговор
    По времето на Иван III Колумб открива Америка.
  • 71 Професора

    44 4 Отговор

    До коментар #69 от "Реалиста":

    И подлогите на Хитлер са прогнозирали, че Руската нация ще изчезне и знаеш какво стана с Германия и подлогите на Адолф.

    Коментиран от #92

  • 72 Чирпан

    8 14 Отговор
    В града сме 12 човека на протеста в Стара Загора са 20 .
  • 73 8888

    33 8 Отговор
    Дайнов е абс неадекватен сорос.оид
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Владимир Путин

    12 18 Отговор
    Кой един от тук пишещите е бил в Русия?

    Коментиран от #78, #79, #132

  • 76 дядото

    37 5 Отговор
    наследниците на хитлеро-фашизма явно са генетично обременени.той хитлер открито класифицираше славяните като втора категория хора,подлежащи на унищожение.хубавото е че не само такива като мен са наясно с вашите мераци.
  • 77 Сандо

    33 7 Отговор
    Лекето Е.Д. ще го обработим с най-добрите препарати и ще изчезне и никой няма да си спомня за него.Продажниците нямат право на историческа памет,може би и затова те не спират да се развъждат.
  • 78 Едвард Радзински

    9 29 Отговор

    До коментар #75 от "Владимир Путин":

    Нужно е да живееш в тази пустиня, която наричат Русия, за да почувстваш цялата свобода на живот в другите страни на Европа.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 генчо,

    22 5 Отговор
    пак ли си махмурлия бре?!?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 666

    13 34 Отговор
    Руската пропаганда е по страшна от атомна бомба. Милиони хора са зомбирани от тази отрова която се лее от екрана. Всички тези убийци на души са милионери. Затова в окупираните райони на Украйна първо инсталират огромни екрани с руски новини. Тази токсична пропаганда е завладяла и Европа. Това е световна война за умовете и душите на хората.

    Коментиран от #102

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Ограмоти се малко

    16 16 Отговор

    До коментар #36 от "Илия Бешков":

    Азбуката ни е съчинена и подарена от гърците,къде се напъваш и ти? Първо направи една Дачия като комшиите,щото освен каруца с 2 кс.Гандалф друго не е създал за 1300 години.Камо ли пък и азбука..

    Коментиран от #90, #100

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 24 Отговор
    Дайнов, о-о-о я виж ти....Немецът Гангнус, преименувал се на Евтушенко, го правиш на "икона"..............Тоталната ви пропаганда УМРЕ, за което Слава на Украйна!
  • 88 иво

    27 8 Отговор

    До коментар #64 от "Иво":

    а днешните богохулници дето ни навират лгбт+ ценностите вместо нашите православни, какви са, пак руснаци?!?

    Коментиран от #99, #307

  • 89 Професора

    24 6 Отговор
    Евгени Дайнов е завършил 1979 г университет в Лондон с пари на БКП или по скоро с валутата която СССР даваше на България вс година безвъзмездно по 600 000 000 долара
  • 90 Илия Бешков

    14 10 Отговор

    До коментар #85 от "Ограмоти се малко":

    Нищо не ти е подарено, просто ако наистина беше българин щеше да го знаеш.
  • 91 Зеле с праз

    29 11 Отговор
    При глобална ядрена война между РФ и САЩ в Европа, кой ще изчезне?!? Най-вероятно ще изгорят няколко европейски столици заедно с цялата им евроджендърска, неолиберална и профашистка "култура". А за дойче зеле и глупостите му със сигурност никой няма да си спомня.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Съселянин от Миндя

    21 4 Отговор
    Ненормалник
  • 94 ха, ха

    2 19 Отговор
    ботчето „ За Великото руско....“ сериозно се е възпалило!
  • 95 Иво

    12 27 Отговор

    До коментар #63 от "Гутьо":

    Тези отдавна не са хора. Ако бяха нямаше да търпят кагебиста и нацист Путин.

    Коментиран от #113

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Митрофанова

    5 25 Отговор
    Влизат 50 чеченеца от Турция и с България е свършено.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Иво

    1 6 Отговор

    До коментар #88 от "иво":

    Ако ти навират нещо някъде аз не съм виновен. хаха
  • 100 Българин

    8 23 Отговор

    До коментар #85 от "Ограмоти се малко":

    На русофилската безродна и3 мет все нещо ви подаряват!
  • 101 Тапа Нар

    32 5 Отговор
    Едно е сигурно - Русия ще има дълго след като никой на помни безполезника дайнов
  • 102 ква пропаганда, къф екран

    31 7 Отговор

    До коментар #82 от "666":

    нали затворихте всички руски инфоизточници бе, евроатлантици?!?
  • 103 3.14К

    29 3 Отговор
    И мисълта на този екземпляр е некъпана,
  • 104 Митрофанова

    11 20 Отговор
    Ако реши Владимир Путин можем да превземем България за 24 часа и да си пият чая на Козяк.

    Коментиран от #262

  • 105 Гиби

    26 8 Отговор
    Как може да изчезне най голямата по площ държава в света Някой да го обясни с думи прости

    Коментиран от #108

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Гого

    6 15 Отговор

    До коментар #105 от "Гиби":

    СССР бе по-голям. (ако знаеш какво е СССР)
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Тургенев

    17 25 Отговор
    „Ако Русия се провали в дън земя, това няма да бъде никаква загуба, нито ще предизвика някакво вълнение в човечеството“.
  • 111 Име

    9 25 Отговор
    Русия навреди много на Света чивейоненавистична дупка закривайте ги тия.
  • 112 Митрофанова

    4 19 Отговор
    В Телеграма един балгар заебал колко рубли получаваш . Във посолствата на Руската Федерация заплатите са прикачени към долара .
  • 113 не си прав

    8 12 Отговор

    До коментар #95 от "Иво":

    Комунистическите режими са репресивни. Никой не смее да протестира. Между другото, нашите "народняци" антикомунисти ни управляваха по същия начин.
  • 114 Прекрасно

    9 17 Отговор
    Без Русия Альошата Скейтървкия паметник че даже и руското пасоль в горичката заминават няма да има и помен от тия тъпънари
  • 115 Вие сте бунаци

    6 15 Отговор
    Да си русофил не е задължително да харесваш путин. Русофил съм ,аз вие сте путинофили.

    Коментиран от #118, #123

  • 116 Истината

    12 21 Отговор
    90% от така наречената руска култура е имитация и компилация. Включително матрьошката и балалайката!

    Коментиран от #124

  • 117 Хахахаха

    10 15 Отговор

    До коментар #4 от "Кара Ибрахим":

    Какво православие от КГБ - ист, които са атеисти по професия и какво православие от човека, който изби най-много християни в историята?
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Маестрото

    6 14 Отговор
    100 рублей 1 евро .
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 (не)културен антрополог

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Какво ще остане ли? Ами ще остане Евгени Дайнов. Питате защо? Отговорът е прост - защото глупостта и злобата са вечни.
  • 122 Алексей Толстой

    13 16 Отговор
    „Аз не се гордея, че съм руснак, покорявам се на това положение. Ако преди да се родя, Бог ме беше попитал: Графе, избери си народ, сред който да се родиш, бих му отвърнал: Ваше Величество, където на Вас ви е угодно, само не в Русия! И ми се иска да се хвърля на земята, да се гърча в отчаяние от това, какво сторихме ние с талантите, които Бог ни е завещал и какво зло сме сторили на света“.
  • 123 Факт

    10 16 Отговор

    До коментар #115 от "Вие сте бунаци":

    Когато и да изчезне рашия все ще е късно
  • 124 Гого

    7 16 Отговор

    До коментар #116 от "Истината":

    И А. Попов открил радиото. В мазето на Маркони....

    Коментиран от #189

  • 125 Гутьо

    4 14 Отговор
    Имате ли идея как може да спрем обезценяването на рублата ?Моля за коментари само от експерти работили с финанси .

    Коментиран от #421

  • 126 факти

    23 5 Отговор
    статията е абсолютна глупост
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Великата руска мечта

    10 20 Отговор
    Седейки до шия в лайната, да завлекат там всички останали.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Пха ха ха ха

    18 4 Отговор
    Гладния проскубан чакал ДВ се надя Русия да изчезне
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Българин

    12 21 Отговор
    Тези, които днес подкрепят Путин и руските мародери, садисти и убийци не се интересуват от руска култура. Доказано е, че 90% от така наречените русофили, нито руснаците познават, нито руската култура, нито знаят руски език. Не са прочели и една книга на руски език, нито могат да ползват сайтове на руски, да не говорим, че не разбират и 5% от езика от радиото или телевизията. И поне половината от тях получават пари за да обичат Путин и Русия. Другата половина смятат, че са жертви на Запада, САЩ и НАТО, които ги ограбват и спират развитието им. И затова симпатизират на Русия, която винаги се е преструвала успешно на жертва на Запада.
  • 134 Българин

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Скоро и ти ще изчезнеш
  • 135 Годжи

    6 11 Отговор
    100 рублей са 1 ЕВРО.. ФАКТИ
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Да, бе

    13 9 Отговор
    Ако Русия изчезне какво ще остане... Да ви светна Нищо, и е по-добрият вариант...
  • 138 Валерия Новодворская

    6 13 Отговор
    В нашия север има само бели мечки, в нашия юг сме обкръжени от плътна пустиня от ненавист, защото на всички – и на Кавказ, и на Средна Азия, и на Тибет, на който ние даже не съчувствахме – ние причинихме някакво зло.
    На запад ние гнусно и предателски нападнахме Украйна, и тази война завинаги ни лиши от доверието и уважението на цивилизованите народи – от Швеция до Австралия и от Канада до Чили.
    А на изток ние се заплетохме в китайската главоблъсканица. Главоблъсканица в буквален смисъл, защото там ще си счупи врата.
  • 139 Истината

    11 12 Отговор
    Когато Сергей Брин е на 16 години, а семейството му вече живее в САЩ от 10 години, баща му го взима със себе си на кратко посещение в Русия. Годината е 1990, а Съветският съюз е пред разпад. На втория ден от пътуването тийнейджърът вече е наясно какъв живот е можел да има при други обстоятелства. Бъдещият съосновател на Google дърпа баща си настрани и откровено му казва: "Благодаря ти, че ни изведе от Русия."
  • 140 Гутьо

    5 13 Отговор
    Има план зимата да събираме по едно евро за бедстващите в Русия както нашите бащи са събирали по един лев за братските африкански страни .
  • 141 А50

    23 4 Отговор
    Автора с тежкото номенклатурно детство не смята ли, че първо ще изчезне Франция с все културата си и библиотеките, както продължава циганизацията на Европа. В Марсилия подпалиха и изгоря най-голямата библиотека. Не е ли плашещо с какви темпове се залива Европа с мигранти. Докато в Европа си заравят главата и пропагандират срещу Русия и не искат да погледнат реално грешната си политика на либерастия и консуматорство нищо добро не ги чака. Авторчето явно е писал текста по време на метежа на Пригожин, но е останал много разочарован и е решил все пак да си публикува дописката
  • 142 Маркиз Астолф дьо Кюстин

    9 10 Отговор
    “Там /в Русия / нищо не е ставало и не е плод на историческо развитие. Там всичко става по волята един самодържец. Лицемерие цари от низините, от последния мужик , до върха на управлението, имитация на европейска култура и ценности . По една единствена причина – честолюбие и ненавист към Европа. С една единствена цел– да станат могъща нация, да завладеят света. Тиранията и робския характер на руснаците водят до една всеобща жестокост – от царя над подчинените му, до мужика, до всеки един над друг в семейството. Това е нация жадуваща за господство над другите и което е тревожно – тя е способна да го направи. Ако мерим величието на целите с количеството на жертвите , готови да се дадат за постигането им, то тази нация е способна да завладее целия свят и да разруши цивилизацията му. Страна , чиито морета не са обхванати от лед само по няколко месеца в годината, а обитателите и – сковани в леда на душата целогодишно. Страна , обхваната от “небитност” не само по отношение на Европа, а изостанала даже и от Азия. Страна на безполезните формалности, където богатите не са съграждани на бедните, където няма правосъдие, а в армията цари страшно зверство, а полицията винаги е готова да измъчва, но никога да помогне. Страна на нищожно, излишно, безконечно множество чиновници.”

    Коментиран от #179

  • 143 Тая статия колко пъти ще я пускате

    19 8 Отговор
    Взехте ни за канарчета вече .
    Ма да ви кажа - Русия ще е вечна , а Ес след десет години няма да го има .
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 681

    5 1 Отговор
    Муахахаха хахахах
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Само питам

    2 8 Отговор

    До коментар #144 от "За великият руски балет":

    Ти да не си бил там бе очевидецо ? Да не са изнасилили и тебе ? Или те е яд че те прескочиха ?

    Коментиран от #148

  • 148 Истината

    8 12 Отговор

    До коментар #147 от "Само питам":

    Няма руско зверство или военно престъпление, което българските русофили да не обяснят, омаловажат и оправдаят. Дори техни близки роднини и приятели да станат жертви на руските садисти петоколонниците ще ги обвинят, че сами са провокирали руснаците.

    Коментиран от #153

  • 149 Петър

    16 5 Отговор
    Либералите полудяха...предполагам автора взима наркотици, като Зеленский.
  • 150 Механик

    8 15 Отговор
    Единственото предназначение на Русия е да покаже на целият свят как не трябва да се живее и какво не трябва да се прави!
  • 151 шааа

    16 4 Отговор
    Кой е този т.нар. проф. Евгений Дайнов? Освен от роднините си, от кого другиго ще бъде запомнен?!?
  • 152 Последния Софиянец

    11 15 Отговор
    Колкото по-далеч от Русия, толкова по близо до цивилизацията,!
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Факт

    7 13 Отговор
    Товя което ме притеснява е че много руснаци се правят на украинци и се опитват да отърват кожата

    Коментиран от #156

  • 155 Мишел

    6 16 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!

    Коментиран от #157

  • 156 можеш ли да обясниш?

    15 4 Отговор

    До коментар #154 от "Факт":

    Обаче интересно защо Естонци в България говорят на Руски ? Дори по между се !

    Коментиран от #158

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Факт

    4 17 Отговор

    До коментар #156 от "можеш ли да обясниш?":

    Аз знам какво е решението обаче чуя ли някой да лае на руски директно револвера от кобура и в главата насред тротоара

    Коментиран от #159

  • 159 хахаха - идиот

    13 2 Отговор

    До коментар #158 от "Факт":

    Ти за кой се имаш ? За Чък Норис ?

    Коментиран от #163

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 това преразказ по картинка ли е

    5 2 Отговор

    До коментар #161 от "За великите руски композитори":

    Тебе прескочиха ли те руснаците ?
  • 163 Факт

    4 9 Отговор

    До коментар #159 от "хахаха - идиот":

    Чр защо трябва да си чък норис за да извядиш патлак и да прочистиш отпадъка

    Коментиран от #164

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 РЕАЛИСТ

    15 6 Отговор

    До коментар #17 от "ТрампЛин":

    Чети последните творби на Солженицин. Върна се в Русия и осъзна , че е писал глупости преди. Прогледна , но късно.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Много точно

    4 11 Отговор
    Коментара е на руснак, който се е образовал, а не на орк излезнал от калта.
  • 170 камикадзе

    6 2 Отговор
    върви на майстор да ти поправи ауспуха . много сажди фъга .
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Роза

    14 5 Отговор
    Русия няма да изчезне.Просто няма да бъде вече същата!Разбира се,няма да изчезне и културата и,защото истински талантливите творби са безсмъртни!

    Коментиран от #175, #176

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Само питам

    3 13 Отговор

    До коментар #173 от "Роза":

    И кои са тези безсмъртни руски творби?

    Коментиран от #178

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Роза

    13 0 Отговор

    До коментар #176 от "Само питам":

    Ами те са много!Жалко за теб,че питаш кои са!
  • 179 А50

    6 3 Отговор

    До коментар #142 от "Маркиз Астолф дьо Кюстин":

    А бе тия маркизи така мислят и зз България, за това си турам на... и ги заврътам
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Евгений Дайнов - Миризливия

    17 9 Отговор
    ще изчезне. И нищо няма да остане, освен миризмата на некъпано и алкохол.
    Русия щяла да изчезния и руския език - ама тоя вече е на сериозни вещества смесени с алкохол!!!
  • 182 Естествен Интелект

    5 10 Отговор
    Учете английски. Шикозно е да знаете мъртъв език като латинския.

    Коментиран от #184

  • 183 Въпрос

    10 15 Отговор
    Какво ще се случи с българските русофили след като психопата Путин пукне и Русия се разпадне?
    А/ Ще има вълна от масови самоубийства, истерия, депресии и други психични заболявания
    Б/ Ще емигрират в остатъчна Русия за да я защитават от "агресията на САЩ и Запада"
    В/ Ще заобичат Китай и другарят Си Дзинпин.
    Г/ Ще станат нормални българи
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Естествен Интелект

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    Иди на уйче. Ета правильна?

    Коментиран от #187, #190

  • 186 Наблюдател

    7 13 Отговор
    Редовите русофили никога не са били обременени от знания, интелект или морални норми, но за сметка на това винаги са изпитвали патологична любов към Русия и негодника, който се е докопал до властта в Кремъл. И са мразели всичко свързано със свободата и демокрацията, които според тях са проклятие за човечеството.

    Коментиран от #191

  • 187 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #185 от "Естествен Интелект":

    Архимед е казал:"Дайте ми опорна точка и ще повдигна Земята"! А на русофилите като ви дадат опорна точка осирате форума!

    Коментиран от #193

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Естествен Интелект

    7 1 Отговор

    До коментар #124 от "Гого":

    А Маркони го купил от Тесла, ако не знаеш.... Съвсем различни начини на предаване на радиовълни са, ама не четете.
  • 190 Последния Софиянец

    1 7 Отговор

    До коментар #185 от "Естествен Интелект":

    А ти иди в на родителката си вагинага!

    Коментиран от #195, #196

  • 191 сорос.нет

    14 3 Отговор

    До коментар #186 от "Наблюдател":

    От къде дедо шорош ви намира толкова некадърни ? С конкурс ли ви избира или от томбола му се падате ?

    Коментиран от #198

  • 192 Чичак

    6 11 Отговор
    Доброволните руски роби още от сега трябва спешно да се преориентират към нов обект на обожание и към нов господар. В противен случаи ще бъдат подложени на нервни сривове, истерични конвулсии и суицидни желания.
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Само питам

    9 9 Отговор
    Дали Владимир Висоцки щеше да възпява Путин и да подкрепя войната на Русия срещу Украйна? Дали Булат Окуджава щеше да възпява разрушаването на украинските градове и убийството на ykpаински деца?
  • 195 Естествен Интелект

    5 2 Отговор

    До коментар #190 от "Последния Софиянец":

    Да ручаш на Софиянеца дядовия. Крадецо на никове! И моя де!
  • 196 Естествен Интелект

    7 2 Отговор

    До коментар #190 от "Последния Софиянец":

    Мо де ра то ра краде никове.
  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Илф

    15 5 Отговор
    Наскоро в Париж при размириците "третото поколение" французи изгориха над 6000 автомобили, опожариха и разграбиха десетки магазини, по официални данни между 40% и 45% от новородените не са с френски имена.
    През януари тази година вече 51% от родените в Лондон не носят английски имена, както е известно не са с английски имена премиера на държавата и кмета на Лондон. В Брюксел има квартали, където не само туристи, но и полицаите се страхуват да влизат. Европейската култура и цивилизация необратимо се разтваря в друга!
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Истината

    12 15 Отговор
    Рашизма е по-страшен от фашизма, нацизма и расизма — все човеконенависнически идеологии. И тази ужасна болест вероятно може да бъде излекувана само от най-тежкитие изпитания.
    Единственият народ на Земята, който не вярва в нищо, бездуховен, безнравствен и изоставащ безнадеждно и за дълго от нивото на човешко развитие е руският.
    Изпитанията пред руския народ ще бъдат много трудни, а прогнозата е неблагоприятна. Пътищата на духовността и новите идеи за Русия са затворени.

    Коментиран от #207, #219

  • 203 Инженер

    10 13 Отговор
    Имах неприятното преживяване да се срещна през 90-те години с организирана руска група за приватизация/кражба/ на наш завод.Методите които прилагат са същите като сега в Украйна.Тази чума трябва да се ограничи и да не се разпространява по света.
  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 волинското клане

    9 7 Отговор

    До коментар #202 от "Истината":

    Направо си описал бандерите в Окрайна . Само спомени как изклаха 100 хил Поляка и всичко ще е точно .
  • 208 това е въпроса

    2 8 Отговор

    До коментар #206 от "За великият руски балет":

    Опрашиха ли те руснаците или те прескочиха ?
  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Мишел

    5 9 Отговор
    Дълго време се чудех защо германците са наричали руснаците Untermensch. След като нападнаха Украйна разбрах защо!
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Едвард Радзински

    9 11 Отговор
    Руснаците не разбират добротата, тук човек трябва да управлява или с камшик, или с брадва, само тогава всички са щастливи.
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 1 топ тъпня

    11 5 Отговор
    Ще изчезне Окрайна. Гледайте само.
  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 666

    12 4 Отговор
    ха ха ха - руснаците казват " хорошо смеётся тот, кто смеётся последним" да изчакаме
  • 217 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    4 7 Отговор
    ДАЙ БОЖЕ АМИН
  • 218 Алф

    12 3 Отговор

    До коментар #213 от "Фьодор Тютчев":

    Явно много обичаш да четеш за природата . А знаеш ли че охлюва има 21 хил зъба , също като соросчетата . Нямате наяждане .

    Коментиран от #225

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 тромпетист

    12 5 Отговор

    До коментар #215 от "За великата руска живопис":

    Я разкажи за избитите деца в Донбас . За алеята на ангелите .
  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Край

    12 4 Отговор
    Най-странното е, че някой си плащат за да му слушат глупостите на тоя в НБУ.
  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Тес Тис

    10 4 Отговор
    да, ще изчезне, коги на коча му се откачат тестикулите
  • 227 Васил

    7 10 Отговор
    Рашистите са обречени!
  • 228 Българин

    11 11 Отговор
    От коментарите си личи, че форумните русофили още от малки са закърмени с Великата руска култура. Оказала е траен отпечатък върху тях!
  • 229 Програмата за депутинизация

    12 11 Отговор
    Програмата за депутинизация в България вече е готова.
    Депутинизацията на русофилите ще премине през няколко етапа като на всеки ще се държи изпит. Първо по българска история обхващаща периода от 681 година до днес. Депутинизацията ще завършва с дипломна работа - демонтаж на съветски паметник и монтирането му в музея на тоталитарното изкуство!
  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Механик

    10 18 Отговор
    Американците са виновни. Ако навремето бяха хвърлили бомбите не над Хирошима и Нагазаки а над Москва и Ленинград сега света нямаше да има проблеми с руските дегенерати!
  • 232 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 ежко

    14 5 Отговор
    Путин ясно го каза:"не виждам смисъл да съществива света без Русия".Не може да не сте го чули или се правите на приятно разсеяни?
    Путин може и да изчезне, но Русия, надали!
  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 хе, хе,

    12 2 Отговор
    умните ни и красиви жълтопаветници са се възпалили отново и не се усещат как с желанията си изповядват една стара идеология от миналия век
  • 237 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 238 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 239 Така е

    7 7 Отговор

    До коментар #211 от "истината":

    Станиславски и до днес го изучават в театралните школи! Но сегашна Россия е гмеш и мафия.
  • 240 Източна ромелия

    11 5 Отговор
    Тия от зелето не разбраха ли, че нямали я Русия няма да го има и целия свят

    Коментиран от #244

  • 241 ???????? За каква култура говори тоя?

    5 9 Отговор
    Че...., да кажа и аз - ватенки и култура са две самоизключващи се думи. Каква култура, кви 5 лева!? Тия да си направят тоалетни, а не да с.е.рат в храстите. До таме може само да стигне културата на тия блатни разбойници.
  • 242 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 243 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 244 Кака Мара

    3 5 Отговор

    До коментар #240 от "Източна ромелия":

    Ха-хах-ха........ Ти верно ли си толкова елеменатарен!?
  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Последния Софиянец

    4 8 Отговор
    Нямa по пропаднaли и прoдaжни от вaтниците и бегерaбитe им!
  • 247 РЕАЛИСТ

    5 9 Отговор
    Постановки ще има още бая, ще падат самолети в блатницата и няма да има кой да ги спре, Залужни бавно и методично унищожава втарая, остана само леш и сркап, а онова с ботокса не смее да излезе от калното мазе, а Зеленски си обикаля света!

    Коментиран от #251

  • 248 раптър

    10 2 Отговор
    Г-н Пиянгур Дайнов първо да си измие косата мазна и мръсна и тогава да мечтае.... мечтите на тези , които му плащат. Спомням си как тази Абсолютна Нула обикаляше около Протеста на Българите срещу Мутренското Управление. явно по поръка на господарите си и виеше по медиите срещу него . А тези които се възползваха от този протест отново ни Предадоха. Внедрени американски агенти , които подмениха вота на нас БЪЛГАРИТЕ. И те като дайнов/ малката буква не е правописна грешка/.. Отврат! Пълна деградация. Но ще ви потърсим сметка , и на дайнов и на останалите американски подлоги , хрантутени от фондации.
  • 249 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 250 КовидманЯк

    8 3 Отговор
    Тоя Дайнов е чиста психиатрия вече...много е зле човечеца...🤣🤡🤣🤡
  • 251 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 254 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 255 Слепок

    9 6 Отговор
    Сигурното е едно - тъпия ЕС вече изчезва. Русия ще бъде и пребъде. За световния терорист САЩ не е много сигурно но е по-добре да изчезне или да стане васал/зависим от Русия и Китай.
  • 256 Айде бе...

    2 11 Отговор
    Русия ще изчезне. Но културата ѝ ще остане

    Хмм, тя може да остане, но като каква? Има много култури, които и до днес са познати и оценявани от хората, но има и много, които никой не си спомня за тях. От така наречената и запомнена като руска култура наистина има стойностни моменти, които ще останат в съзнанието на поколения, но тази култура не е създадена в Русия, а е заемка от други народи. Включително и българския. Без значение от Волжка или Дунавска България. които всеки, дори и бегло запознат, ще потвърди, че предшестват руската култура, с която толкова много се хвалят.

    Коментиран от #261

  • 257 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 258 въпрос

    8 3 Отговор

    До коментар #252 от "Вещерът от Пещера":

    Преди да даваш прогнози за бъдещето на една империя, що не се научиш на български и къде точно се поставя пълен и къде кратък член? Не говоря за оня член, дето си мислиш, за другия става дума!

    Коментиран от #268

  • 259 Дайнов

    9 1 Отговор
    Дайнов с тази жена рускиня и с тъст генерал от КГБ напълно те разбирам защо така мислиш позитивно!
  • 260 до факти

    9 5 Отговор
    Факти, сайтът ви е новинарски, защо смятате, че ни интересува какви мисли или безсмислия обладават Дайнов, а не ни интересува какво се случва с Похода за мир?
  • 261 Айде къш...

    8 4 Отговор

    До коментар #256 от "Айде бе...":

    За коя друга култура говориш, за краварската ли? Или за тази на туркистан? Първите нямат и 150 години история а в вторите нямат и 100 години - голям СМЕХ...
  • 262 Къде ми е нощното шкафче?

    9 2 Отговор

    До коментар #104 от "Митрофанова":

    Какви 24 часа?От два до четири часа са достатъчни, за да ни прегази Путин или пък Ердоган!Ние нямаме армия,но пък имаме министър на войната!
  • 263 Българин

    10 9 Отговор
    Русия няма да изчезне,защото е велика сила.По-скоро Запада ще изчезне.СЛАВА НА РУСИЯ!НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА.

    Коментиран от #267, #281

  • 264 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 265 Мери

    6 7 Отговор

    До коментар #35 от "Мирослав":

    Това са абсолютни глупости!
    Германия също има велика култура, особено в словесното и симфоничното творчество. Да си привърженик или представител на една нацшя не означава да отричаш достиженията на другите народи. Високите образци култера и нейните автори са всечовешки, бих казала планетарни и в тях е втъкана искра от Бога. Другото е тъпота и примитивизъм. Точно изключването на руската култура ме накара да променя отношението си към войната в Украйна в полза на Русия. И, ако някой реши да изключи американската култура ще се опълча срещу него.

    Коментиран от #269

  • 266 ТИР

    12 4 Отговор
    А нещо да кажеш за думите на Путин,,, За какво ни е свят без Русия а Дайнов,,?

    Коментиран от #273

  • 267 Моряка

    6 3 Отговор

    До коментар #263 от "Българин":

    Най после истински Б0ългарин.А то напоследък- само Сорос джендъри.

    Коментиран от #271

  • 268 Вещерът от Пещера

    4 8 Отговор

    До коментар #258 от "въпрос":

    Ти пък сега за един член ли си?Не издребнявай.Важното е,че ще се случи.И Бабати Ванга не беше много грамотна,но вие русофилите много я цитирахте наляво и надясно преди време.Търпение и членът,ще си дойде на мястото.
  • 269 Слепок

    1 5 Отговор

    До коментар #265 от "Мери":

    +++++
    Иначе - не че САЩ имат някаква стойностна култура де..., ама щом имаш харесвания...
  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 271 Слепок

    5 6 Отговор

    До коментар #267 от "Моряка":

    Само гладни и завистливи копейки, ако трябва да сме точни! Но готвача спира денгите и са на сметището пак!
  • 272 Българин

    8 6 Отговор
    Каква "култура" бе, на тия най-големите им писатели само пишат, че Русия е дупката на света, а руснаците са най-жалкото пле ме. Дали сме им език и са го ос ли.

    Коментиран от #274

  • 273 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 274 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 275 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 276 Циник

    5 3 Отговор
    Аз по-скоро се надявам да изчезнат такива измислени "професори" като тоя соросоид.
  • 277 Дайновофил

    4 1 Отговор
    Да, той точно същия, който се е провалил според грандиозния мислител Дайнов, каза че за какво е да има свят без Русия. Дайнов, Дайновввв едно нещо да си казал и то да е станало..тука разни твои студентчета дето си ги залъгвал, ти пускат измишльотините...

    Коментиран от #278

  • 278 Не е истина!

    2 4 Отговор

    До коментар #277 от "Дайновофил":

    "каза че за какво е да има свят без Русия."

    Ми то това е дъното бе, другарю, когато толкова си пропаднал с нещата, които вършиш, че вече говориш като самоубиец. Абе, другаре, това са изпълненията на мюсли терористите бе, осъзнавате ли го?
  • 279 дъглас макгрегър

    4 1 Отговор
    „Не се интересувахме от Украйна. В мечтите си виждахме Украйна като възможност да накараме Русия да кърви, да загуби ресурси, в крайна сметка да унищожим войските й, да разрушим икономиката й и след това да разпределим ресурсите си в следвоенната обстановкаНе мисля, че има начин на света украинците да победят руснаците. Мисля, че Европа е в сериозна беда в момента. В Германия, Италия, Франция виждате всички тези бунтове. Тези държави имат вътрешни проблеми. В Европа няма желание да изпраща хора да умират за Украйна, а украинците нямат никого."

    Коментиран от #432

  • 280 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 281 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 3 Отговор

    До коментар #263 от "Българин":

    Всичката вата е в чувалите, товарищ копейка, спират денгите!
  • 282 Отново глупости

    3 3 Отговор
    Русия ще изчезне......

    Коментиран от #292

  • 283 Чичак

    4 2 Отговор
    Този коментар изразява личното мнение на автора......и кой е автора ? Някой хванат от Карлуково ли ? Не видях име.
  • 284 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 285 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 286 Край

    2 2 Отговор
    Щом така се лъже ,сме практически пред портите на военните действия
  • 287 777777⁷

    5 3 Отговор
    Колко нелепо,този който не познава руския народ,той може да говори така,защото много му се иска на някой да е господар на цял свят,но няма да стане!

    Коментиран от #290

  • 288 Чичак

    5 2 Отговор
    Аааааа, това на Евгений Дайнов бре..... Па напишете го с големи букви. Тоя побърканяк пак е прекалил с миндянска ракия явно през почивните дни....
  • 289 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 290 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 291 681

    7 3 Отговор
    Невежеството и упорството са застанали на пътя на човешките емоции и истини спрямо Русия. Всеки, който дръзне да каже добра дума за тази страна моментално се превръща в „копейка“ – чак пък толкова ли е обидно това, предвид, че някои се казват Фифти Сентс. Да харесваш Русия не означава непременно, че одобряваш нейния президент или политика, нито цар, нито аристокрация. Да харесваш Русия се съдържа в четиристишието на Тютчев, милословно и точно описващо я.

    „Умом Россию не понять,

    Аршином общим не измерить:

    У ней особенная стать —

    В Россию можно только верить.“

    Не зная какъв строй е бил по онова време, в 1866 година, навярно царски, но Тютчев обобщава въздействието на страната си с точни и непоколебими думи. Руската култура, руското изкуство, руската аристокрация, руската мощ- не е ли това, което може да ни бъде пример и днес, независимо от изпосталелите аргументи на хейтърите, че като толкова харесваш Русия, защо не живееш в нея. Може би са прави, но не бих живял в Япония, ако харесвам суши. Не бих живял в Ямайка, ако харесвам реге. Логиката на тези обвинения е много подвеждаща и неясна.

    Аз живея в Лондон, макар да не харесвам нито хората, нито претенциозността, нито историята им, изпълнена с предателства, война, заграбване, кръвосмешение, уродливост. Защо живея в Лондон? Не знам, наистина. Може би защото това е моят емоционален санаториум, на три часа път от една изтощаваща среда в България. Като се изтощя в Лондон, съм си обратно в София

    Коментиран от #294, #295, #297

  • 292 Слепок

    1 4 Отговор

    До коментар #282 от "Отново глупости":

    Безспорен Факт!
  • 293 Слепок

    4 3 Отговор
    Готвача направи за смях ботокса и мугучая

    Коментиран от #296

  • 294 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 295 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #291 от "681":

    "Защо живея в Лондон? "

    Защото там се живее добре, затова. Това е много лесно за разбиране. Всичко останало е напъни да си оправдаеш десетилетия промит мозък от рузките престъпници.

    Коментиран от #298, #306

  • 296 681

    1 1 Отговор

    До коментар #293 от "Слепок":

    Ника ти не е избран случайно, господин слепок
  • 297 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 298 681

    0 0 Отговор

    До коментар #295 от "Българин":

    Живял ли си?

    Коментиран от #299

  • 299 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #298 от "681":

    Пробвай да зададеш разбираем въпрос.

    Коментиран от #300

  • 300 681

    3 2 Отговор

    До коментар #299 от "Българин":

    Извинявай, явно мислиш бавно. Господи демократ, Вие някога живял ли сте в Линдон или през повечето време изкарвате пари пред компютъра пишейки демократични фантасмагории?

    Коментиран от #303

  • 301 Мишел

    4 3 Отговор
    Всичката вата е в чувалите, товарищ копейка, спират денгите!
  • 302 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 303 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #300 от "681":

    По една случайност - да. И не само в Лондон, но и в Портсмут, и в Саутхемптън.

    Сега, вместо да се опитваш да гадаеш какъв съм или не съм, пробвай да вържеш някаква мисъл, или от много Бодингтънс и Фостърс вече не става?
  • 304 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 305 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 306 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 307 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 308 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #306 от "Слепок":

    Искаш да кажеш, че уважаемия 681 се занимава с такива неща там ли?

    Хммммм, я да видим какво ще каже той за "прекрасните" путинофили и вашето "отношение".
  • 309 Чичак

    4 2 Отговор
    Докато съществуваше идеята, че Русия е част от Европа, Европа имаше някакво теоритично поне бъдеще. Без Русия Европа никога няма да бъде сила. Напишете в Гуглето "Признанията за плановете на САЩ относно Русия и ролята на България в тези планове!"....

    Коментиран от #310

  • 310 Свиквай

    4 5 Отговор

    До коментар #309 от "Чичак":

    Европа е била развита цивилизация, когато на мястото на Русия е имало само блата, и пак ще бъде такава, след като от Русия останато отново само блата.

    Тъжната за путинофилите истина е, че Русия нищо не е дала на света и изчезването й няма да бъде дори забелязано като нещо негатвно.
  • 311 върховните фашисти

    7 3 Отговор

    До коментар #305 от "Не е истина!":

    Винаги са били в САЩ и НАТО човек ! Абсолютно винаги и няма нито една война където САЩ да не са замесени последните поне 50-60 години.

    Коментиран от #312

  • 312 Не е истина!

    3 3 Отговор

    До коментар #311 от "върховните фашисти":

    Не ми говори "човек", ами дай определение за Фашизъм.

    А ако не знаеш такова, ВЗЕМИ ОТВОРИ НЯКОЙ УЧЕБНИК ПО ВЪПРОСА, защото АМАН от "убеден съм, че е тва, нищо че не знам какво е". Аман от всичкознайковци, които НЕ СА ПРОЧЕЛИ ЕДНА КНИГА ПО ВЪПРОСА, но си дават мнението, при това си мислят, че то има голяма тежест. НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, тежест - само ако е подплатена с нещо. Само защото сте "много убави" мнението ви не чини пукната пара.
  • 313 Йозеф Гьобелс

    6 1 Отговор
    Много е харесвал подобни помии. Даже и лично е писал .....
  • 314 ужас(истински)

    6 3 Отговор
    По-голяма гадост не съм чела никога! Генчо, ти се оказа едно объркано съзнание. Бъди сигурен, че си по-преходен и от Русия и от руския език!...
  • 315 Брейййййй

    5 3 Отговор
    """"Да свикваме отсега. Няма да има Русия. Възможно е да изчезне и руският език,.....""""" Китайски значи трябва да се учи ..... Ясно ! Там е бъдещето.
  • 316 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 317 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 318 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 319 Много ясно

    3 2 Отговор
    Че това са пълни глупости
  • 320 Големи разбирачи ей.....

    5 3 Отговор
    Руската култура бит.. Ама какви фини познавачи на руския народ и душевност са се навъдили, ум да ти зайде. Накичили си профилите с украинско знаменце и нищят дълбините на руската душа..

    Коментиран от #321

  • 321 СмЕх в блатото

    5 6 Отговор

    До коментар #320 от "Големи разбирачи ей.....":

    Друго са си руските слуги, които, само защото са живели в режим, в който руския се учеше в училище, си мислят че разбират от руска култура, нищо, че не са прочели в живота си една руска книга в оригинал, и като чуят за Лебедово езеро започват да си мислят за печено пиле.
  • 322 Христо

    5 1 Отговор
    Глупави внушения. Чак инфантилни. За вдетинени ли ни мислят и нас?
  • 323 Не им ща вече

    3 6 Отговор
    Нит езика, нит културата !
  • 324 Моряка

    5 0 Отговор
    Розови мечти на розов соросоид.Както повечето соросоиди - детенце на мооого важен комунист.
    Някои ги наричат нежно- фурнаджийски лопати,други - тъмносини боклуци.
  • 325 Аномният автор

    7 0 Отговор
    Пука вени от яд. Но абсурдът е аналогията с философите от Древна Гърция. Такива бисери досега не бяхте пускали. На есето поставям оценка “среден три” само затова, че си е направил труда да си напише домашното. Иначе си директна двойка, господа!
  • 326 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 327 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 328 И какво ще стане после ?

    6 2 Отговор
    Ще изблести на небосклона една Украинска култура атлантическа дето света ще смая с ослепителното си сияние ........ Еврпско Американска а ? хахахахаха..........
  • 329 Уса

    6 1 Отговор
    То бива болести ама лудата крава не прощава
  • 330 САТЪРА НА ХАНА

    7 4 Отговор
    ЦИТИРАМ ПУТИН ОТ ПРЕДИ ВОЙНАТА
    " ЗАЩО НИ Е СВЯТ В КОЙТО НЯМА РУСИЯ"
    .....
    ВНИМАВАЙТЕ НЕМСКИТЕ ШАЛВАРИ ДА НЕ ИЗЧЕЗНЕТЕ ПРЕДИ РУСИЯ
    .....
    НАЛИ ЩЯХТЕ ДА МАХАТЕ АСАД .. :))
  • 331 Знам

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Краварникът този път не е в безопасност както в предишните му десетки войни. Крайно време е да бъде заличен от лицето на земята. Без краварника ще има мир.
  • 332 ТрампЛин

    4 5 Отговор
    Русия ще изчезне и на никого няма да липсва!
  • 333 Мнение

    7 1 Отговор
    Съжалявам,но само човек с болен мозък може да роди и пише, подобни глупости,пък и Евгени Дойнов да се казва той!
  • 334 Българин

    5 2 Отговор
    Никой не се нуждае от Сащ - предизвикаха вс войни от ВСВ насам! Друго не са дали на света.
  • 335 Да знаеш

    4 3 Отговор
    Фащ са ненужни , предизвикаха всички войни.
  • 336 Нищо против нямаше Путин, но не го чухте

    7 4 Отговор
    Божеее... колко много истина!!!!
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме се с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор 9.2.22 в Епицентър.....
  • 337 Гринго

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    К’ва култура?!? Варвари и култура, това вече е във сферата на научната фантастика
  • 338 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 339 Ееех бедний ми Дайнов

    8 0 Отговор
    Задоволен си със cребърници та ти е лесно!!!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара (47,709,686) за анти руска пропаганда.
    И понеже сте малко нюню добре сте заработили… личи си по граченето!!!
  • 340 Когато за мусаката мислехме...

    5 4 Отговор
    Божеее... колко много истина!!!!
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме се с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор
  • 341 1253

    5 2 Отговор
    Присмял се хърбел на щърбел. Русия до 1861г е робовладелска държава, робите в Русия са освободени в 1861, държавните роби са освободени през 1866 г и Русия става феодална държава до 1917,а император Александър 2 получава прозвището Освободител поради тази причина.България до 1878 г е с феодално робски стой на управление с наченки на преминаване към капитализъм. Руска държавна система на управление е инсталирана в България през първоначалния капитализъм.В 1945г заменена от Руска държавно крепосническа система, която продължава с малки промени до сега.В България в момента нито има капиталистически строй нито има демокрация.Умните и работливи Българи мюсулмани са изпъдени от България,от 1944 започва избиването на образованото на запад Българско население, след 1989 са изпъдени всички работливи и образовани българи християни и мюсулмани.
  • 342 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 343 "ВРАГ НА НАРОДА"

    6 2 Отговор
    €вг€ни дайнOFF-"културният" ГРАНТАДЖИЯ ОТНОВО ИЗКАРА НЯКАКВИ €ВРА ЗА ДА ПР€ЖИВ€€ КАТО
    €вроатлантик-РУ$ОФОБ В д€мократична РБ(РОМСКИ БУЛГАРИ$ТАН)!
  • 344 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 345 злост и откаченост

    4 3 Отговор
    Отприщи се цялата злост. Отприщиха се комплексите на един безделник.
  • 346 За великите руски композитори

    4 2 Отговор
    Всеки път, когато ми говорите за великите руски композитори, аз ще ви разказвам за историята на момиченцето, пред очите на чийто брат в Мариуполското мазе е умряла майка им от глад, след чиято смърт са се крили още седмици от ракетните бомбардировки.
    За момчето от Гостомел, пред чиито очи руските войници са разстреляли баща му, след това опитали да убият и него, но той като по чудо оцелял.
    За момичето, което простреляли от упор в лицето.
  • 347 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 348 ум пигмей

    4 3 Отговор
    Що за лакардии? Що за логорея? Що за умствена пигмейщина?
  • 349 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 350 Несресан

    4 4 Отговор
    Този автор да отвори една карта на света, да види контурите на Русия, и после да, реди психоаналитични сеанси.
  • 351 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 352 За великата руска литература

    6 4 Отговор
    Всеки път, когато ми разказвате за великата руска литература, аз ще ви разкажа за десетките и стотици прихванати разговори на руски войници с майките и жените им, в които освен цинизми и псувни няма нищо друго. Разговори, в които жените на пияните войници им поръчват какво да ограбят от украинските къщи. Разговори, в които майките им се смеят, когато синчетата им разказват, как другите военни изнасилват украинки. И ако от тези разговори махнет всички псувни, ще останат само: здравей и чао.
  • 353 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 354 Не ни подценявайте

    5 3 Отговор
    Прозинал се той, и решил да напише статия. И ние я четем. Зад небрежно написаната, обидна и глупава статия прозира презрението му към читателите. Толкова сме неориентирани, че направо зяпнахме в захлас от обърканите мисли и предсказания. Не ни подценявайте,
  • 355 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 356 Само питам

    6 4 Отговор
    Русофилчета, какво ще стане с нас след като психопата Путин пукне и Русия се разпадне?
  • 357 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 358 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 359 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 360 Наблюдател

    3 4 Отговор
    Повече няма никаква руска култура, литература, кино, живопис, театър и балет.
  • 361 Наблюдател

    5 5 Отговор
    Има единствено страна на руски изроди, мародери, изнасилвачи и убийци. Диви същества , които нямат място в цивилизования свят!
  • 362 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 363 Развийш ли

    5 2 Отговор
    Руската НЕкултура може най добре да усетиш като отидеш на място Това че десетина писателя излезли в продължение на няколко века нищо не значи Един Ботев Яворов Вазов няма кой да ги превъзхожда
  • 364 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 365 Тодор Георгиев

    4 3 Отговор
    Не е лошо писачът на тази статия да погледне географската карта на света. Може и да му светне след това.

    Коментиран от #366

  • 366 Историк

    4 2 Отговор

    До коментар #365 от "Тодор Георгиев":

    Не е лошо да се видят последиците от "руската култура" в Украйна. Може и да ти светне след това.
  • 367 Наблюдател

    4 4 Отговор
    СССР и социализма изчезнаха преди повече от 30 години то все още съществуват същества, които въздищат по тях и очакват някой да ги възстанови. Така, че и да изчезне Русия, русофилията няма да изчезне от зомбираните в продължение на десетилетия мозъци и до смъртта си много същества ще продължават да величаят и боготворят Русия.
  • 368 Българин

    3 6 Отговор
    Това няма да се отрази на Русофилството в България, защото е доказано, че 90% от така наречените русофили, нито руснаците познават, нито руската култура, нито знаят руски език. Не са прочели и една книга на руски език, нито могат да ползват сайтове на руски, да не говорим, че не разбират и 5% от езика от радиото или телевизията. И поне половината от тях получават пари за да обичат Путин и Русия. Другата половина смятат, че са жертви на Запада, САЩ и НАТО, които ги ограбват и спират развитието им. И затова симпатизират на Русия, която винаги се е преструвала успешно на жертва на Запада.
  • 369 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 370 Перо

    5 1 Отговор
    Умрели мечти на унтерменшен Евгени Дайнов, Соломон Паси, БГ екипа на DW и световния ционизъм!
  • 371 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 372 Кочо

    7 2 Отговор
    Е, щом дори Германия не изчезна след чудовищните престъпления и избитите десетки милиони невинни хора от германците водени от Хитлер, няма да изчезне и Русия! Ако наглеците написали тоя пасквил имаха някаква съвест и респект от историческата истина нямаше да пишат такива глупасти! Но слугите на глобалистите неолиберари се отличават с небивала наглост, лицемерие и себевеличаене!
  • 373 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 3 Отговор
    ДОИЧЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ МНОГО ПРЕДИ РУСИЯ А ЗАЕДНО С РУСИЯ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ВСИЧКИЯТ СВЕТОВЕН СВЯТ И ОКОЛНОСТИ ТЕ МУ
  • 374 Истината

    3 5 Отговор
    Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.
  • 375 Илия Бешков

    3 3 Отговор
    Русинът има единствената потребност – да се похвали с нещо – каквото и да е – царизъм, болшевизъм, деизъм, атеизъм, анархизъм или нихилизъм, стига те да са „най-“ и да заплашват света, което отговаря тъкмо на страха му от света.

    Бои ли се русинът от света? Не, но той съзнава, че е ненавистен, непоносим или в най-добрия случай съжаляван в цивилизования свят, в който свят той няма дял и никакво участие в изграждането му през вековете. Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията.

    Коментиран от #386

  • 376 Наблюдател

    2 4 Отговор
    Православна“ Русия води единадесет „освободителни“ войни, за да завоюва Полша, България и Турция, и като не успя – това правоверно православие бе заменено за 24 часа с болшевизъм, с атеистично православие, което започна нови „освободителни“ войни срещу България, Полша, Турция... и целия свят.

    Христос бе заменен със Сталин (досега успешно!). Иконките под ризите на мужика са заменени с татуировки с лика на „бащицата” Сталин, без да се е извършила някаква промяна в мозъка му. Църквите са пълни с „богомолци“ и всички те любят всеотдайно своя вожд и баща на човечеството, който е първият, откритият и най-ожесточеният хулител на Бога и Христа. Това би могло да се дължи на едно разюздано свободомислие, ако русинът можеше да мисли, но той е негоден за мислене – този процес за него е приключен или не е започнал
  • 377 Петев

    6 2 Отговор
    Скоро ще изчезне ДВ, когато дойде АзГ първо вас ще изключат, защото сте пропаганда и само лъжете, или?
  • 378 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 379 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 380 Епростий

    5 1 Отговор
    И на този заключенията му са като на Олигофрена с "бензиностанция с ракети", което по същесъво означава "огромен ресурс, плюс ракетостроене".
  • 381 Хахаха

    6 2 Отговор
    Това са мокрите сънища на всички неолиберални фашисти, но за тяхно съжаление няма да се сбъднат.
  • 382 резервист

    3 1 Отговор
    Пак мокри сънища!

    Коментиран от #396

  • 383 Злото

    3 3 Отговор
    Фащ култура нямат, като изчезнат, светът ще си отдъхне! 200 г. история стигат.
  • 384 Никога,

    2 1 Отговор
    ама никога няма да изчезне Русия,както и България
  • 385 БЪЛГАРИН

    8 2 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ПАК МЕЧТАЕ!

    РУСИЯ, РУСКИЯ НАРОД, РУСКИЯ ЕЗИК И РУСКАТА КУЛТУРА НЕ СА ИЗЧЕЗВАЛИ И НЯМА ДА ИЗЧЕЗНАТ, НО НЕМСКИЯ НАРОД ГО ПРЕТОПИ ИСЛЯМА, ЧРЕЗ МЕРКЕЛ!
    ЗЛОБЕЙТЕ И МЕЧТАЙТЕ, ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ, НА РУСНАЦИТЕ НЕ ИМ ПРЕЧИТЕ, ЧЕ И НА ДРУГИ!

    Коментиран от #394

  • 386 Варварите сащ,

    4 4 Отговор

    До коментар #375 от "Илия Бешков":

    които колонизираха и унищожиха десетки държави не са цивилизования свят. Особено кратката им история не роди нищо друго освен войни!
  • 387 Съдията Дред

    5 1 Отговор
    Коментар на бившия шеф на Отровено общество за България
  • 388 факуса

    3 1 Отговор
    продайнов,докат не облечеш униформата и поведеш десетките хиляди кат теб,шансът да изчезне русия нулев,ама нищо после ще пишеш наобратно
  • 389 дядо поп

    5 1 Отговор
    А бре , Евгений , твоето име , какво е?
  • 390 Нострадамус

    4 4 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена.

    Коментиран от #412

  • 391 Браво Дайнов👏

    4 8 Отговор
    Страхотна статия, и дано Русия да изчезне по скоро, да изчезне тази зловеща държава причинила толкова смърт и страдания на съседите си, която е заплаха и за нас, а културата и дали ще остане или и тя ще изчезне... абе на кой му пука за руската култура... 🤪☝️
  • 392 Кочо

    6 1 Отговор
    Не съм пророк като Евгений Дайнов, този задълбочен мислител и анализатор и не знам какво носи бъдещето и дали Русия и руският език ще изчезнат! Но съм сигурен, че от този псевдоинтелектуалец и русофобските му брътвежи няма да остане и следа за идните поколения! Най-обикновен слагач на хегемона, лакействащ и безсрамен нагаждач! Колко жалко, че този човек преподава нещо си на младите българи в някакъв университет! Ще бъде запомнен с безкрайното си самомнение и липса на каквато и да е обективност! Личност с ампутирана съвест от която могат да се очакват всякакви низости!

    Коментиран от #395

  • 393 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 394 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 395 Точно това си мислих и аз

    6 2 Отговор

    До коментар #392 от "Кочо":

    """"От русофобските му брътвежи няма да остане и следа за идните поколения! """ ....Какво ще остане от Дайнов след време, какво може въобще да се знае за този псевдо интелектуалец след време .. НИЩО ! Впрочем то и няма какво разумно да се прочете ако трябва да сме честни
  • 396 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 397 Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #394 от "Какво толкова си....":

    Роба дори и да му даруваш свобода си остава роб! Изпълнен с кучешка преданост към този койно го счита за добиче и когото посреща с лигаво скимтене за следващата порция тояги! Да не забравя и черната неблагодарност към освободителя си! Та ако си се разпознал в описаният персонаж си на прав път!
  • 398 А прословутата "Миндянска ракия Дайнов"

    3 1 Отговор
    Ще ги спаси ли бре писача ? А?
  • 399 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 400 Кочо

    4 2 Отговор
    Та понеже става дума за автора на настоящото умотворение именуван Евгений, се сещам и за един друг Евгений, Кънев! Тия двамата опропастиха името Евгений в надпреварата си да спечелят приза пръв лакей на хегемона!

    Коментиран от #401

  • 401 Само питам

    2 1 Отговор

    До коментар #400 от "Кочо":

    Аз пък си спомням за Евгений Пригожин! За него какво ще кажеш, май е един от разрушителите на Русия?
  • 402 Точен

    5 1 Отговор
    Винаги съм смятал, че Дойче веле е фашистка медия. Като знам какви са русите, давам прогнозата, че по-скоро ЕС ще се разпадне заради алчността си и политкоректността си. Това настройване срещу Велика сила с най-могъщия яврен потенциал в света, няма да доведе до нищо добро за Запада, за съжаление и за нас, българите.
  • 403 ЧЕСТНО

    5 1 Отговор

    До коментар #394 от "Какво толкова си....":

    А ПЪК ЗАЩО ДА ТЪРПЯ ЛЪЖИТЕ НА МЕДИЯ, КОЯТО ВСИЧКО ПРАВИ ЗА ПАРИ.
    НЕ МЪЛЧА НА НИКОГО КОГАТО ЛЪЖАТ, ДОРИ И РУСНАК ДА Е.
  • 404 Точен

    2 5 Отговор
    Чета някакъв постинг, че ние, българите сме дали азбука и Православие на русите. Абсолютно невярно. Кирилицата е реално гръцка заглавна азбука от 1 в. пр.Хр. с прибавени 15 глаголически букви, които също са създадени от грък, Константин Философ. Що се отнася до религията, гръцка църковна делегация от Константинопол покръства в Рукь княз Владимир и русите. Четете, че ставате смещни, прозападни зомбита.
  • 405 загрижен

    0 2 Отговор
    За Русия не знам, но ако ние искаме сигурност и икономически напредък, трябва да нагаждаме геополитическата си позиция, в зависимост от бъдещото съотношение на силите в света!
  • 406 Сащ са зло

    6 3 Отговор
    Диваци и варвари са тези, които унищожиха десетки държави по света и създадоха биолабораториите срещу човечеството! Варварите пуснаха и атомните бомби над мирното население, а сега реват, че вече не са недосегаеми! В 200-годишната си история не са дали нищо на света освен войни, грабежи и страдания.
  • 407 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 408 Дойче зеле

    3 1 Отговор
    Отдавна съм установил ,че са една много правдива медия , която наистина е обективна ! Четеш всичко наопаки и стигаш до истината !
  • 409 Слепок

    5 2 Отговор
    Осрайна няма президент а чучело. И не се казва володимир (несъществуващо име). Казва се Зеленский, Владимир Александрович и преди година и малко си говореше САМО и ЕДИНСТВЕНО на чист РУСКИ език. И такова чудо като окраински език не съществува! P.S, Оня ден си купих ... глобус от Германия. Там НЯМА Украйна или подобни недоразумения, Само руски територии - изконни и завинаги.
  • 410 мнение

    2 4 Отговор
    От гледна точка на това, че не създава общочовешки ценности, Русия е безперспективна страна!
  • 411 Радой Наралин

    3 5 Отговор
    На кой му пука за някаква си измислена руска култура която свежда до пиене на водка одеколон антифриз Айде няма нужда Питайте другарката Импексова къде е истината
  • 412 Да знайш

    6 3 Отговор

    До коментар #390 от "Нострадамус":

    Сащ в неимоверно кратката си история не са дали нищо на света освен войни, биохимически лаборатории и 2 атомни бомби над мирно население. Криещите се зад Локвата сега неистово реват, че вече не са недосегаеми. Никому няма да липсват!

    Коментиран от #415

  • 413 Крас

    4 3 Отговор
    Сънищата на ДВ няма да се сбъднат.
    Няма как това да стане.
  • 414 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 415 уке

    3 0 Отговор

    До коментар #412 от "Да знайш":

    ВСичко,което ползваш са дали американците,а твоите любими-руските роби са ти дали дедовия !
  • 416 въпроси

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Непознат":

    Дали пък Евгени Дайнов, нещастно женен и щастливо разведен с рускиня, не е прекалил с белото?
  • 417 Гость

    2 1 Отговор
    Не дождётесь.
  • 418 Буден

    4 0 Отговор
    Няма да чета небивалици......все пак не сме малоумници!
  • 419 до DW и Евгений Дайнов

    3 3 Отговор
    представяте желаното за действително, по-скоро германската култура е мъртвец дори и в наши дни....англосаксонците ще са като бездомни кучета докато Русия е в подем

    Коментиран от #422

  • 420 може би

    2 3 Отговор
    Бог или някой друг си прави експерименти с човешките същества. Успешен е този със създаването на САЩ. Представители от всички народи и раси се събраха, направиха държава, която вече повече от 200 години се развива към добро. Демокрация, човешки права, технически постижения... и т.н. На другия плюс е неуспешният експеримент с Русия и доказаната абсолютна невъзможност на тази територия да просъществува общество основано на принципите за човешки права, демокрация и т.н. Не се получава и това е. Възможно е да се разпадне този тумор, вероятно след операция, но ще останат държави и народи с възможности за развитие. За културата- германци, евреи, българи е имало и ще има. Защото 90 % от опиталите се да създадат култура на територията Русия са представители на тези народи. Така че , с разпада на Русия човечеството няма да загуби нищо. Ще спечели общество, цивилизация с по -малко бомби ракети, лъжи, жестокост, варварство. След Русия света ще бъде по-добро място.
  • 421 рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "Гутьо":

    Русия с молба за влизане в ЕС
  • 422 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 423 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 424 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 425 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 426 Цецо

    3 3 Отговор
    Тази статия не е по силите на българския читател, който е плод на българското културно безвремие. Благодарен съм на автора за проникновението.
  • 427 Жмръц

    2 3 Отговор
    Не,НЕ драги мои немски джендър4ета!Иска ви се,ама няма.Първо-вие ще изчезнете.Вече дори са ви претопили.Немците сте,ама почти наполовина.Даже не смеете да се разбунтувате,щото онези ви работят.Аи какво ще каже Големия брат?Второ: Русия няма да изчезне.Ни най-малко.Вашия сатрап Ад0лф Х се опита да унищожи Русия и не успя.Случи се точно обратното.Вероятно за това толкова я мразите и искате да изчезне.Е,нема.Мое си пишете пасквилите колкото искате.Един съвет-гледайте си собствения двор,че се напълни с джагали.
  • 428 Не им ща вече

    1 1 Отговор
    Нит езика, нит културата !
  • 429 ква култура у русия?

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Укренски":

    всичко е копие на ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА.

    Коментиран от #438

  • 430 християнин

    0 4 Отговор
    Няма как Русия да изчезне, защото зад нея е Бог, който ѝ помага срещу Западните сатанисти, които по причина, че отричат Бога и вярват на сатаната ще бъдат заличени.
  • 431 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Дайнов задаваш едни въпроси как да се чувстваме към руската култура но има и един друг отговор че поне българите трябва да изкарваме все повече на преден план че поне от многото изброени имена в тая статия тия - Гогол , Пушкин, Ахматова и Булгаков има български корени ....
  • 432 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 433 Путин -Унищожителят на Русия и РФ

    2 2 Отговор
    Путин каза: " За какво ни този свят, ако в него я няма Русия...??? "

    Цивилизована Европа му отговори: " За какво ни този свят, ако в него я има агресивна и фашистка Русия...???"

    Си Дзипин се запита: " За какво ни този свят, ако в него го няма Сибир...???"

    А Байдън заключи : " Светът си може да се развива и продължава да живее и без Русия...!"
  • 434 Русич

    0 0 Отговор
    Доблестта на джуджето е да плюе високо. (каза Мишел Монтен, много преди мислите на професор Дайнова)
  • 435 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 436 Русич

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Слави Трифонов":

    И??? Наплевать, вы будете покупать у нас ресурсы за рубли. А теперь посчитаем, 1 кубометр газа за 100 руб. - получаем стоимость для вас 10000 евро. Как вам такой курс?
  • 437 Атеист

    0 0 Отговор
    Мокрите сънища на дъртото хипи!!!
  • 438 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #429 от "ква култура у русия?":

    Смешник.