Last news in Fakti

10 Юли, 2023 23:00 1 317 21

След бунта на Пригожин: закрива ли се "фабриката за тролове"

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • тролове-
  • интернет-
  • русия-
  • владимир путин

Медийните проекти са само част от интернет империята на Евгений Пригожин, а има и друга, далеч по-непрозрачна част от нея - отдел за коментаторите в социалните мрежи

След бунта на Пригожин: закрива ли се "фабриката за тролове" - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След провала на метежа на Пригожин изданията на неговата медийна империя в Русия бяха закрити. Но троловете още са активни в социалните мрежи. Какво ще стане с тях?

След неуспешния бунт на Евгений Пригожин останаха много въпроси не само за бъдещето на групата "Вагнер", но и за една друга негова не по-малко известна рожба - "фабриката за тролове". Наемниците в интернет в продължение на години пишеха за пари коментари и статии в полза на режима и нападаха опозицията в Русия. В края на юни изданията, влизащи в медийната група "Патриот" на Пригожин, едно след друго обявиха, че преустановяват работа. Но дали това означава и край на "фабриката за тролове" в Русия?

"Работехме против Навални"

За "фабриката за тролове" се заговори за първи път през 2013 година, когато журналисти откриха в Санкт Петербург съществуването на Агенцията за интернет изследвания, в която служителите пишат коментари в социалните мрежи срещу заплащане. "Фабриката" бързо бе свързана с Евгений Пригожин, но той отричаше да има нещо общо с нея - призна, че я е 4измислил и създал за защита на руското информационно пространство" едва през февруари 2023 година.

При закриването на агенцията РИА ФАН, флагман на медийната империя на Пригожин, нейният дотогавашен генерален директор Евгений Зубарев заяви, че "фабриката за тролове" съществува още от 2009 година. "Първите коментари в медиите бяха насочени против опозиционерите - Алексей Навални и другите", призна той. Именно заради дейността на неговите тролове американското министерство на правосъдието повдигна обвинения срещу Пригожин за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година.

Десетки хиляди коментари на тролове

Първоначално Пригожин имал само няколко десетки подчинени, всеки от които е трябвало да пише по около 100 коментара дневно. Към 2023 година обаче сътрудниците на "фабриката" достигнали 400 души. Някои от тях пишели статии в медиите на Пригожин, но поне една четвърт са съчинявали коментари в социалните мрежи - пускали са десетки хиляди съобщения ежедневно.

Руският Център за разследвания "Досие"

се позовава на изтеклите в публичното пространство данни за структурите на Пригожин, тъй наречените WagnerLeaks, според които медиите на Пригожин всеки месец харчели по 900 000 рубли за купуването на лайкове за своите постове, както и за дислайкове - за опозиционните. Общият бюджет на интернет империята на Пригожин бил оценен на 70-100 милиона рубли месечно.

На 30 юни сайтът The Bell разпространи информацията, че Пригожин лично е взел решението да ликвидира своята медийна империя - не искал да я предостави другиму. На редакторите на изданията възложили да унищожат "всички следи от присъствието си" в интернет - както медийните сайтове, така и свързаните с тях социални мрежи.

Пригожин вече го няма, но троловете са си по местата

Дали обаче самоликвидацията на медийния холдинг "Патриот" е равнозначна и на цялостното закриване на "фабриката за тролове"? В ЕС не бързат да празнуват успеха си в борбата с фалшивите новини и интернет троловете. "Засега е рано да се правят окончателни изводи за развитието на руската дезинформационна система след предполагаемото приключване на дейността на Пригожин. Има нужда от повече време за наблюдение на тенденциите в тази сфера", каза пред ДВ официалният представител на ЕС по външнополитическите въпроси Петер Стано.

Експертите, които отдавна следят дейността на троловете, се съмняват, че на тяхната дейност наистина е сложен край. Медийните проекти са само част от интернет империята на Пригожин, а има и друга, далеч по-непрозрачна част от нея - отдел за коментаторите в социалните мрежи. Там не се забелязва спад след метежа, казва за ДВ източник, пожелал анонимност, който в Туитър се подвизава под името "Блокировчик на ботове". По неговите думи прокремълските тролове или ботове не само остават активни, но и създават нови акаунти в Туитър на мястото на ликвидираните.

Сходно мнение споделя и друг събеседник на ДВ, който следи дейността на троловете в мрежата "ВКонтакте". Предположенията на "Блокировчик на ботове" са, че смяната на началника на "фабриката за тролове" ще се състои незабелязано за външния наблюдател.

В ЕС също не смятат, че дезинформационната активност на Русия ще спадне. "Очевидно е, че дезинформационната дейност не започва и не свършва с компаниите на Пригожин. Кремъл ще продължи опитите си да използва дезинформацията и манипулирането на информация, използвайки различни тактики, действащи лица и средства, както са правили в продължение на години", казва Петер Стано пред ДВ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Георгиев

    16 6 Отговор
    Ей троловете,ще останете без копейки! Костадин Костадинов, разбойник и плоловина и на него ще му намалеят приходите!

    Коментиран от #5, #21

  • 2 Абе

    8 15 Отговор
    Тук нашата "фабриката за тролове" на "Америка за България" е много по-отдавна.
    Няма ли да закриват и нея?

    Коментиран от #6, #9

  • 3 фен

    6 13 Отговор
    Тази статия с автор Дойче веле, най точно може да се опише така: Крадеца вика, дръжте крадеца!

    Коментиран от #4

  • 4 ОЛЬГИНО ,

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "фен":

    Ты меня слышишь ?!🤭
  • 5 ХАХАХА

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Георгиев":

    Ей центаджио ще останете без живот като с мешките се отправите към укрият по заповед на алабала простокире !
  • 6 Няма

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Ко да прайш, цар долар.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Стамболов си требе, Стамболов

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Е колко по отдавна да е? Рубльонките са още отпреди освобождението. Драган Цанков това онова.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Адрес 4000

    4 0 Отговор
    Не знам,но тук намаляха доста коментарите дето любят другата гледна точка
    Тъй че нещо се случва...
  • 14 Хохо Бохо

    7 0 Отговор
    След Пригожин останаха само полезните €диоти... Забавни, но про$ти
  • 15 Дори

    4 0 Отговор
    Руската и да се закрие, българската е перпетум мобиле !
  • 16 ДеменТциятя

    1 2 Отговор
    Е големо нещо. Пак налапахме дъвката намерена под чина от миналия срок. ЖалкИри . По добре пишете нещо за времето или за светлото бъдеще, не че някой ви вярва.
  • 17 Мдаа

    6 1 Отговор
    Фабриките ще се закрият, когато се закрият руските лъжи т.е. докато я има фашистката федерация, ще ги има.
  • 18 Путриот

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Уса":

    Н Едей така Товарищ , и ние гледаме да изкараме някоя Копейка .
  • 19 Алоооо зелето

    3 1 Отговор
    Не е имало никакъв бунт.Ако е имало сега вече да е храна за червейчетата. Русия мрази предателите
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ти па си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Георгиев":

    ОстАнал без акъл .
    То въобще не си имал.