Last news in Fakti

28 Януари, 2024 19:01 3 133 14

Проклятието на златните мини в Сенегал и Мали

  • злато-
  • африка-
  • сенегал-
  • мали-
  • златна мина-
  • мина-
  • проклятие-
  • бедност

Златните мини привличат като магнит хиляди хора от цяла Африка. Но ровенето за злато не ги спасява от мизерията.

Проклятието на златните мини в Сенегал и Мали - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Треската за злато в Сенегал започва всяка сутрин наново. В ранни зори уморени мъже спират мотоциклетите си край един каменист парцел близо до село Самекута. Дрехите им са целите в червен прах. В мината се влиза през тесни черни дупки, където мъжете изчезват един по един. Наоколо се носи тътен от дизелови генератори и парни чукове. Златотърсачите идват от Сенегал, Мали, Гвинея и Буркина Фасо. В сенегалския район Кедуго, един от най-бедните в страната, се срещат хора от близо двайсет различни нации.

Огромен добив на злато

Добивът на злато привлича мнозина. Според Статистическата служба на Сенегал през миналата година той е донесъл 590 милиона евро. Това число сигурно би било по-високо, ако някой можеше да пресметне и неофициалния добив на злато. Смята се, че 90% от златото заминава за чужбина – най-вече към Обединените арабски емирства, Порто Рико и Австралия. Това важи в национален мащаб, защото иначе добивът на нелегалните рудничари има други маршрути.

„Купуват обикновено хора от Мали или Гвинея“, казва за ДВ Алиу Сисе*, който сам е добивал злато по бреговете на граничната река с Мали. В съседната страна Мали – която е сред най-големите световни източници на злато - тези дни загинаха 70 души при срутване в нелегална златна мина.

Рудничарството по границите между Сенегал, Мали и Гвинея има дълга история. Селяните и земеделците от околностите вече от десетилетия ровят за злато, а от 2010 година насам този бизнес бързо се разраства. Много местни хора разчитат на добри печалби и зарязват селскостопанската работа, за да станат златотърсачи. Зовът на златото постепенно започна да привлича и „гастарбайтери“, а редица чуждестранни фирми изградиха промишлени и отчасти механизирани минни комплекси.

Замърсяване, бедност, безработица

Но треската за злато донесе и неприятности за местните хора: произволно присвояване на земя, замърсяване на околната среда. Сисе разказва, че селото му изгубило доста земи, откакто една китайска фирма започнала механизиран рудодобив в тези парцели. „Близо сто години нашето село използва тези земи за земеделие, животновъдство и добив на злато“, разказва Сисе. Сега обаче багери неуморно разорават терена и трупат високи камари оранжева пръст.

Фалеме, реката, очертаваща границата с Мали, навремето била кристално чиста, а сега е задръстена от оранжева кал, оплаква се Сисе. Добивните компании всекидневно изливат в реката хиляди литри отпадъчни води, които понякога съдържат химикали и живак. Местните хора вече не могат да пият тази вода, не могат да я използват нито за водопой на животните, нито за напояване на зеленчуковите си градини.

В един регион с висока безработица добивът на злато закономерно се превръща в препитание, от което не можеш да се откажеш. Но местните хора се оплакват, че златодобивните фирми не наемат на работа много тукашна работна ръка и не компенсират загубите на селяните в достатъчна степен. Амаду Сега Кейта, вицепрезидент на Окръжния съвет в Кедугу, обяснява, че в рудничарството работят 300 000 души, главно в малки мини и нелегални рудници.

„Там ще се натъкнете дори на хора с университетски дипломи“, казва той. Преди няколко месеца избухнаха безредици във връзка с наемането на работна ръка в мините в Косанто. Двама души бяха убити, а осем – ранени. Кръвопролитията бяха в непосредствена близост до мините на канадска компания. Целият регион притежава богати ресурси, но иначе там се шири беднотия и липсва инфраструктура. „Само на няколко километра извън града хората вече нямат ток“, разказва Махамади Данфака, управител на местното радио в Сарая. „Хората имат чувството, че държавата им е обърнала гръб и си затваря очите за техните неволи“, казва журналистът.

Податливи за внушенията на екстремисти

Амаду Кейта също смята, че местните хора се чувстват изоставени от властите, а това може да ги направи податливи за внушенията на джихадистите. Кейта обяснява нещо много важно: „В момента тук банки няма, парите минават от ръка на ръка.“ А това, както е известно, върши добра работа на ислямските екстремисти, които финансират престъпната си дейност с пари от добива на злато.

Сенегал и Мали имат обща граница от 250 километра. Тя е много пропусклива и трудна за контрол. В Мали ислямистите се в сблъсък с армията, която получава подкрепа от руските наемници от „Вагнер“. Полин Морис Тупане, анализатор в Института за стратегически проучвания, смята, че натискът и евентуалното настъпление на въоръжени групировки могат да се превърнат в заплаха за Сенегал.

Досега тази страна беше пощадена от терористични атаки, смятат я дори за една от най-стабилните в Западна Африка. Но контрабандата на злато, на оръжие, на химикали, както и трафикът на хора постепенно се превръщат в реална заплаха за района Кедугу.

А може би тъкмо мрежите на контрабандистите, които функционират в Сенегал, досега са опазили страната от атаките на екстремистки групировки, предполага Бакари Самбе, регионален директор на мозъчния тръст „Институт Тимбукту“ в столицата Дакар. „Екстремистките групировки се нуждаят от убежище, а до сега Сенегал е най-интересното място за тях. Тук се въртят капитали, има достъп до оръжие и излаз на море“, обяснява Самбе.

Нужда от военна база?

Кейта от своя страна поставя съвсем друг, оптимистичен акцент. Според него сенегалската култура и разпространените в страната умерени религиозни учения са несъвместими с екстремизма. „Терористите трудно ще спечелят подкрепа от тукашните хора“, казва той. Сенегалското правителство също взима мерки за борба срещу тероризма и увеличава в Кедугу както числеността на военните подразделения, така и броя на инфраструктурните проекти.

Според Кейта обаче това не е достатъчно. „Имаме нужда от голяма военна база на границата, за да покажем на врага, че винаги сме нащрек“, казва вицепрезидентът на Общинския съвет в Кедугу.

Уточнение: *Алиу Сисе е псевдоним, защото източникът на тази информация може да стане обект на репресии. Истинското му име се пази в редакцията.

Автор: Мария Герт


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Златко

    31 2 Отговор
    А за тук кога някой ще пише?

    На всеки му е ясно и знае, че златото на България се заграбва брутално, но никой не може да направи нищо. Нито правителство и партии, нито ние хората, а това се нарича КОЛОНИАЛНА ОКУПАЦИЯ.
    Даже при тоталитарния комунистически режим на СССР, България е добивала собственото си злато! Представете си какво е сега...

    Коментиран от #3, #4, #14

  • 2 12343211

    9 0 Отговор
    Златото не прощава....земя,вода са силно замърсени.
    Дано ние не даваме на други държави да копат у нас.
  • 3 КаЛЛ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Златко":

    Остава само едно радиоактивността на съпътстващите го елементи да е по голяма и инкубационните помеждутаци да са по дълги за да разберат по късно .
  • 4 🕯️🕯️🕯️

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Златко":

    Над тези, които заграбват чуждо се набира проклятие. Обикновенно изпълнението му се забавя, но когато се случи то се стоварва с пълна сила.

    Коментиран от #12

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    13 4 Отговор
    ХИТЛЕРОФАШИСТИТЕ ОТЙРАДНАХА МЕД И РЕДКИ МЕТАЛИ ЗЛАТО И СРЕБРО ЗА 30 МИЛИАРДА ЕВРО
    ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ
    .....
    АКО СЪМ НА ВЛАСТ ЗАТВАРЯМ МАГИСТРАЛАТА
    ЦАРИГРАД - БЕРЛИН , ГОНЯ НЕМСКИЯ ПОСЛАНИК
    И ДОКАТО БЕ ПКАТЯТ РЕПАРАЦИИ. 30 МИЛИАРДА ЕВРО
    + ЕКОЛОГИЧНИТЕ ЩЕТИ
    .. ДА МИ ЯДАТ ДЕДОВИЯ :))
  • 6 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ оПРАВИ оКРАЙНА

    10 0 Отговор
    СЕГА ПОЧНА И АФРИКА
    компетентни, бе
    ХА ХА
  • 7 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Почват и Мали..НАТО ще я напада заради златото..
  • 8 В.В.П.

    11 0 Отговор
    България няма проблем,щото си подариха златото..Няма злато ,няма проблем .Кога ще ги стигнем американците..?? Ееххх..
  • 9 Там

    6 6 Отговор
    Където са Вагнер ,нищо хубаво не ги чака

    Коментиран от #13

  • 10 Сатана Z

    14 1 Отговор
    Проклятието за Българските златни мини се нарича :”Дънди Прешъс”
  • 11 ЗЛАТОТО СЕ ИЗКУПУВА ОТ МЕСТНИТЕ

    3 0 Отговор
    ЗА 2 ЛЕВА НА ГРАМ!!!! ИЛИ 30 АНГ. ЛИРИ ЗА УНЦИЯ.А ТВА НЕ Е НАПИСАНО В СТАТИЙКАТА А Е НАЙ ВАЖНО.
  • 12 и каква файда

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "🕯️🕯️🕯️":

    от измисленото ви проклятие слвд като вече 30 години се краде нашето злато и така като гледам “проклятието”скоро нама да се появи …това е същото кати заблудените дето викат на политиците че щяло да има някакъв си видов ден ама пуст да остане тоя ден все не идва колко поколения измряха докато го чакат!
  • 13 така е

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Там":

    нищо хубаво не ги чака терористите !!! те и за това не ги обичат вагнеровците…
  • 14 сребрю

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Златко":

    българия е добивала а ссср е вземал кюлчетата директно от банката АЙ стига с това злато защо не гледаш как се добива в австралия и как се фалира на частно ТО И НА ДЪРЖАВНО Е СЪЩО и путин като притежава толкова кюлчета докъде я докара Да златото поскъпва а то е защото живота поскъпва и алтернатива е всеки да си гледа работата като хората НАПРИМЕР Мъск не говори за злато и много мултимилионери са забогатели с оригинални идеи и няма между тях златотърсачи