Last news in Fakti

25 Юли, 2023 10:00 865 4

Камбоджа: династията Хун празнува триумфа си въпреки международните критики

  • хун манет-
  • хун сен-
  • камбоджа

Партия "Свещ", единственият реален съперник на премиера, беше изключена от надпреварата няколко седмици преди гласуването, тъй като не е подала правилно регистрацията си в избирателната комисия

Камбоджа: династията Хун празнува триумфа си въпреки международните критики - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Камбоджа Хун Манет, за когото се очаква да наследи баща си Хун Сен на премиерския пост, приветства "огромната подкрепа", оказана на управляващата партия на вчерашните парламентарни избори, които според Вашингтон не са били "нито свободни, нито честни".

Според местните медии, на изборите, на които нямаше реална опозиция, Камбоджанската народна партия (КНП) на Хун Сен, която управлява от 38 години, е спечелила "съкрушителна" победа с най-малко 78% от гласовете и се очаква да получи 120 от 125-те места в Народното събрание на страната.

Критиците твърдят, че Хун Сен, който дойде на власт през 1985 г., е ограничил основните свободи и е използвал съдебната система, за да принуди опонентите си да мълчат. Десетки от тях бяха изпратени в затвора по време на управлението му.

На 70-годишна възраст той се готви (може би през следващите седмици) да предаде властта на най-големия си син Хун Манет - 45-годишен, генерал с четири звезди, получил образованието си в САЩ и Великобритания, който вчера беше избран за депутат за първи път.

"Камбоджанският народ ясно изрази волята си. Той оказа огромна подкрепа на КНП", написа Хун Манет днес в социалните мрежи, преди да благодари на избирателите за "любовта и доверието", които са показали към самия него.

"Нито свободни, нито честни"

Държавният департамент на САЩ заяви, че е "обезпокоен" от изборите, които не са били "нито свободни, нито честни".

Очаква се само някогашната управляваща партия, про-роялистката ФУНСИНПЕК (Единен национален фронт за независима, мирна, неутрална и кооперативна Камбоджа - бел. ред.), която рядко критикува Хун Сен, да отбележи успех и да се върне в Народното събрание с 5 депутати.

Партия "Свещ", единственият реален съперник на премиера, беше изключена от надпреварата няколко седмици преди гласуването, тъй като не е подала правилно регистрацията си в избирателната комисия.

В седмиците преди изборите свободата на изразяване беше до голяма степен задушена със затварянето на една от последните независими медии, тежката присъда за държавна измяна на водещ опозиционен лидер и промяната на избирателния закон, която де факто изключва опонентите в изгнание от участие в бъдещи избори.

"Тези действия лишиха камбоджанския народ от право на глас и избор при определянето на бъдещето на страната му", добави говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Властите разследват 27 души, обвинени в подстрекаване на гласоподаватели да пуснат празни или невалидни бюлетини в деня на вота, съобщи за АФП говорителят на вътрешното министерство Кхиеу Софеак.

При липсата на опозиция, заслужаваща да се нарече така, това би било начин избирателите да покажат недоволството си от правителството.

В навечерието на изборите на Сам Рейнси, камбоджански опозиционер, живеещ в изгнание във Франция, беше забранено да се кандидатира за 25 години за това, че е призовал избирателите да гласуват с невалидни бюлетини.

По време на преброяването журналисти на АФП видяха такива бюлетини, но управляващата партия омаловажи това явление, а рискът от демонстрации е почти нулев в страната, управлявана с желязна ръка.

"Ние ще го подкрепим"

Тази сутрин в столицата Пномпен беше спокойно, a на улиците нямаше много хора.

"Ситуацията е нормална. Няма никакви проблеми", заяви пред АФП Кхон Сокна, 42-годишна продавачка в будка за вестници.

Зад нея висят няколко вестника на английски и кхмерски, приветстващи победата на Хун Сен на изборите.

Други приветстваха стабилността, която според тях ще донесе предаването на властта от Хун Сен на сина му, в кралството, което още носи тежки белези от годините на война и геноцида.

Лон Мон, 52-годишен търговец, заяви, че ще му е тъжно, когато Хун Сен се пенсионира.

"Но също така е добре, че неговият син продължава (да управлява страната). Ние ще го подкрепим", уверява той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има си хас

    1 0 Отговор
    Задокеанския обор да не се намеси в изборите на друга държава. Учудвам се само, че Държавният департамент не са обвинили Путин.
  • 2 Сандо

    2 0 Отговор
    Как може този американски възпитаник да ограничава човешките права?Явно е пропуснал тия занятия.
  • 3 да де

    0 0 Отговор
    Ех колко е лошо когато и нашите кучета ни обръщат гръб.
  • 4 Адам Хилтън

    1 0 Отговор
    Играят по свирката на САЩ, тъй че диктатурата е демократична.