Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Август, 2023 19:00 5 323 62

Руските ракетни атаки оставят малко възможности пред украинските земеделци, които искат да изнасят зърно

  • пшеница-
  • зърно-
  • украйна-
  • зърнена сделка-
  • черно море

В момента Украйна произвежда три пъти повече зърно, отколкото потребява, а цените на световния пазар неизбежно ще се повишат, ако страната намали износа си

Руските ракетни атаки оставят малко възможности пред украинските земеделци, които искат да изнасят зърно  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Летните ветрове разнесоха миризмата на изгоряло зърно из южните украински степи, далеч от отломките от руските ракети, ударили металните силози.

Селскостопанската компания "Ивушка" тази година е кандидатствала за разрешително за износ на зърно, но голяма част от запасите ѝ са били унищожени при въздушен удар в средата на месеца, едва няколко дни след като Русия се оттегли от сделката, позволяваща безопасния износ на зърно през Черно море.

Мъже, голи до кръста и с почернели от пепелта крака, събират незасегнатото от огъня зърно на купчини в очакване на товарен камион, чийто шофьор ловко заобикаля метални шрапнели, отломки от ракети и кратери.

Работниците се надяват да изпреварят следващия дъжд и да спасят това, което е останало от реколтата. Според Одеската районна прокуратура Русия е ударила обекта на 21 юли с три крилати ракети тип "Калибър" и "Оникс".

"Нямаме представа защо го направиха", каза директорката на "Ивушка" Олга Романова, докато се труди сред отломките наравно с другите. Червената забрадка, която носи, откроява изтощеното ѝ лице. Олга е много притеснена и все още не може да оцени загубите, които е понесла от атаката.

Олга не можеше да разбере и защо руснаците са ударили "Ивушка", след като наблизо няма военни обекти, а фронтовата линия е далеч от селото в Одеска област.

"Изхарчиха толкова пари за нас", казва обърканата жена. Ракетите, които са разрушили силозите, струват милиони долари, много повече от реколтата, която са унищожили.

Но "Ивушка" не е единствената мишена в Одеса. Ударено беше и главното пристанище. Това блокира работата на черноморските корабоплавателни компании, които разчитаха, че зърнената сделка ще предпазва както тях, така и глобалните продоволствени доставки.

Преди началото на руската инвазия около 95% от украинския износ на зърно преминаваше през Черно море. След това инициативата, която бе сключена с посредничеството на ООН, позволи на Украйна да изнесе голяма част от земеделската си реколта от 2021 и 2022 г., каза Джоузеф Глаубър, старши научен сътрудник в Международния институт за изследване на хранителната политика.

Украйна, която е основен доставчик на царевица, пшеница, ечемик и растително масло, изнесе 32,9 милиона метрични тона зърно в рамките на продължилата почти година сделка, която имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза. Украйна можеше да изнася и между 2 и 2,5 милиона метрични тона на месец по река Дунав и по сухопътни и железопътни линии през Европа.

Сега това са единствените маршрути за износ на зърно, но те предизвикаха спорове сред близките европейски държави, а освен това използването им е свързано с повече разходи за украинските земеделци, обясни Глаубър, който е бил и главен икономист в американското министерство на земеделието.

Миналия понеделник Русия нанесе въздушни удари и по дунавско пристанище, а това породи въпроси около надеждността и бъдещето на този маршрут.

Проблемът е от решаващо значение за продължаването на засаждането на зърно по полетата, които са застрашени от ракетни удари и са осеяни с мини. Царевицата и производството на пшеница в Украйна, която е зависима от селското стопанство, отбеляза 40-процентов спад спрямо предвоенните равнища, посочват анализатори.

От първи юли миналата година до 30-и юни тази година Украйна е изнесла 68 милиона тона зърно, каза Микола Горбачов, ръководител на Украинската зърнена асоциация. Украинските земеделци са изнесли 11,2 милиона тона с железопътен транспорт, 5,5 милиона тона с товарни камиони и около 18 милиона тона са минали през пристанища по река Дунав. Освен това половината от общото количество изнесено зърно - 33 милиона тона, са били транспортирани в рамките на черноморската зърнена инициатива.

Игор Осмачко, генерален директор на "Агропросперис груп" (Agroprosperis Group), не е останал изненадан от оттеглянето на Русия от сделката и последвалия ѝ провал. Компанията му никога не е смятала въпросното споразумение за надеждно или за постоянно военновременно решение.

Той разказа, че руснаците редовно са възпрепятствали сделката. Те са забавяли проверките на кораби, докато товарите не бъдат върнати обратно. В резултат на подобни действия само компанията на Осмачко е понесла загуби в размер на 30 милиона долара. Сега отново трябва да се плаща за пренасочването на кораби, блокирани на пристанища, които вече не са безопасни, допълни Осмачко. Въпросните плавателни съдове са натоварени със 100 000 тона зърно.

"Подготвяхме се за това през цялото време. Не сме спирали. Продължаваме напред", посочи той.

Осмачко изчисли, че между 80 и 90% от около 3,2-а милиона тона зърно, изнесени през изминалата година от "Агропросперис груп" за Китай, Европа и Африка, са преминали през зърнения коридор.

"Най-големият проблем сега са разходите за логистика", обясни председателят на Украинската зърнена асоциация. Преди това земеделците са плащали около 20-25 долара на тон за износ на зърно през пристанищата на Одеса. Сега транспортните разходи са скочили тройно, понеже износът по алтернативни маршрути през Дунав принуждава зърнопроизводителите да плащат по повече от 100 долара за тон.

"Ако се наложи да продължим да изнасяме през Дунав и зърненият коридор остане затворен, буквално цялото ни производство ще се окаже нерентабилно", каза Осмачко.

Пристанищата на Дунав не могат да поемат същите обеми като морските. "Агропросперис груп" е изпращала през този маршрут най-много 75 000 тона зърно за един месец. За сравнение износът на компанията през черноморските пристанища средно е възлизал на 250 000 тона месечно.

Според доклад на американското министерство на земеделието, изготвен този месец, през последната година Украйна е регистрирала най-ниската си реколта от десетилетие насам.

Горбачов също смята, че транспортните разходи за износ в чужбина и несигурността около продължителността на войната лесно могат да направят новото засаждане на зърно нерентабилно за украинските земеделци.

В момента Украйна произвежда три пъти повече зърно, отколкото потребява, а цените на световния пазар неизбежно ще се повишат, ако страната намали износа си.

"Смятам, че поне през следващите две години, ако не и по-дълго, Украйна ще бъде отслабена", каза Глаубър.

Войната създава рискове от всички посоки за "Агропросперис груп".

В Сумска област, която се намира на границата с Русия, земеделците прибират реколтата си, носейки бронежилетки. От време на време им се налага да спират комбайните си насред пшеничните полета, за да събират шрапнели от руски снаряди.

"Понякога може да е трудно", призна Осмачко. "Но има и отговорности - някои имат задължения на фронта. Други трябва да произвеждат храна и да гарантират сигурността на страната и света", добавя той.

превод от английски език: Николай Велев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 има и реалисти в Укр .

    51 3 Отговор
    01.08.2023 г. - 15:00ч
    "Украинците заслужават тази война!" - постът на публична личност предизвика вълна от възмущение | Руска пролет

    В украинския сегмент на мрежата бурно се обсъжда постът на адвоката и общественик Олексий Толкачов, в който той заяви, че „украинците са заслужили войната“.

    Постът е публикуван на украински. Ето превода му на руски.

    „Плачи от сърце. Можеш да ме ритнеш след това, но ще ти кажа. Украинците заслужават тази война!

    Сегашната война е естествена последица от 30 години лошо управление, немарливост, егоизъм, кражби и морална деградация.

    Загубихме от страна, която през 1991 г. отстъпваше само 5-7 пъти на Китай по БВП. Всичко свалено, ограбено, унищожено. Нищо и никой не беше ценен.

    Защо така? Защото „граби“, егоизмът се превърна в морално верую на нашия народ. Ясно разбрах, че проблемът не е в правителството. Проблемът е в нас самите, в нашия народ. Преди 10 години се занимавах с многоетажно строителство. Изгоних всички украински бригади - мързеливи, крадливи, неотговорни за думите.

    Наех турците. Те работеха три пъти по-ефективно от украинците.

    Но украинският шофьор, който пренасяше арматура от депото за метали, открадна 20% от обема по пътя.

    Имаме култ към омразата. Всяко нищожество доброволно се налага, унижавайки и обиждайки другите. Почти под всяко мое видео имаше такъв коментар: „nit burr vizla“.

    Войната е резултат от нашата колективна морална деградация. Крайната точка на нашия разпа

    Коментиран от #3

  • 2 Учуден

    31 5 Отговор
    В Украйна коя година е в момента,че превозват зърното си с ГАЗ-ки...?

    Коментиран от #5, #22

  • 3 има и норм .

    36 0 Отговор

    До коментар #1 от "има и реалисти в Укр .":

    Войната е резултат от нашата колективна морална деградация. Крайната точка на нашия разпад.

    Националната ни неблагодарност вече започва да дразни света. И злощастният инцидент, който се случи с основния ни партньор Великобритания, служи като доказателство за това. Всички изискваме и отчитаме. И не ни стигат."

    Постът на Алексей Толкачов получи 9,1 хиляди харесвания и 2,7 хиляди коментара за ден.

    Много коментиращи под поста подкрепиха автора. Съвсем очаквано обаче възмутените се оказаха в пъти повече.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 едно и също

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "Учуден":

    И те още не могат да го "боядисат" като нас ........
  • 6 да де

    34 0 Отговор
    Пропагандата ви е гола вода точно като вас.
  • 7 Копейкин

    3 50 Отговор
    Другари русофили!
    Путин ни зове в Русия!
    Там ни обещава високи заплати, ниски цени, качествено образование и достъпна медицина.
    Лесно и бързо получаване на гражданство. Защита от джендъри, които дебнат от всякъде, има ги и под леглото - проверявайте преди да си легнете.
    Моля, пишете тук, ако искате веднага да избягате от натовската, европейска пропаднала гейропа.
    Ако не вие, поне децата си пратете! Освен това имаме войнски дълг към майка русия.
    Очаквам вашите коментари.
    Веднага изпращам необходимите документи и запазвам час в руското посолство.
    Стига мъки! Толкова е лесно да заживееш мечтания си живот на Изток, никой няма да ни спре като тръгнем, вече не стрелят по границата като при соц концлагера.
    Не се мъчи! Следвай мечтите си! Живей си живота в руския рай.

    Коментиран от #41, #58, #60, #61

  • 8 12343211

    14 2 Отговор
    Войната е лошо нещо...

    Коментиран от #43

  • 9 Пръц

    39 3 Отговор
    Лоши руснаци.Хич не разбират демокрацията,много половите,акушерките и т.н.И не се съобразяват с НАТО.СРАМ,СРАМ
  • 10 Руска действителност

    4 42 Отговор
    Олга Романова, руските учени са установили, че в руския човек няма логика, няма нужда да търсите.

    „Длъжен съм да изкажа своя печален поглед към руския човек – той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действията, а с думите“. (Иван.П.Павлов).

    Коментиран от #13

  • 11 Опорка

    21 0 Отговор
    Пуснах една сълза
  • 12 прост анализатор

    44 4 Отговор
    Скоро наркомана като ги изпрати на фронта няма да има вече и фермери. Така ,че и този проблем отпада за урките.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Така ще да е

    0 14 Отговор

    До коментар #12 от "прост анализатор":

    Верно си npocт анaллиZaтop ! :)
  • 16 Ужас

    3 42 Отговор
    Империята на злото изпитва садистична радост от терора върху хората. Путин ще раздава награди на тези,които предизвикат колкото се може повече смърт и трагедия. Нашенците,които харесват това веднага да заминават за Москва, за да освободят България от отровното си присъствие.

    Коментиран от #24, #27, #52

  • 17 Спецназ

    38 1 Отговор
    ДОСЕГА:

    5% в Африка, 7% в Азия и 88% в Европа, от които повече от половината в Източна, т.е и у нас.

    Пестициди, ГМО+ радиоактивност.
    Качество много под фуражно жито.

    ДАГОЯДЕАМЕРИКАБЕ!!
  • 18 Мъка

    43 1 Отговор
    Американски фирми владеят лоловината земеделска земя в Украйна. Трудно им е да си приберат печалбата. Затова е този вой. Мъка, ех, мъкааа..
  • 19 Сатана Z

    38 1 Отговор
    В Украйна няма земеделци.Те са или на фронта или на Слънчака.
  • 20 Боклук

    0 19 Отговор
    По времето на Хитлер,Украинските фермери са изнасяли продукцията си по цял свят.Затова трябва такъв като Хитлер да ги управлява
  • 21 докуз

    29 1 Отговор
    Аийййй да ги оплачеш.Колко елементи за зглобяването на БЛА и БПА бяха вкарани по море и точно там благодарение на зърнената сделка?Така се изписа по новинарските канали за масова информация.
  • 22 Да,да

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Учуден":

    Статията е литературно произведение.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Прав си

    2 26 Отговор

    До коментар #16 от "Ужас":

    Веднага путинистите не са съгласни да заминат за Москва. Защо, нали терора над света е хубав и убийствата и разрушенията в Украйна също?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мишел

    24 0 Отговор
    Със зърнената сделка всички украински зърннохранилища, пристанища, участващи кораби, бяха изцяло защитени от руски атаки .Украинската армия използва това и съхраняваше в пристанищата и зърнохранилищата огромни количества оръжие , боеприпаси и военни материали. С корабите зърновози се внасяне оръжие, боеприпаси и военни материали. Украинците не успяха и не съумяха да преместят съдържанието на тези складове веднага след прекратяването. Затова след бомбардировките зърното там гърците с часове, а в Киев направо ревяха с глас .

    Коментиран от #31

  • 27 койчо от койнаре

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ужас":

    Мълчи бе безхаберник третополов

    Коментиран от #30

  • 28 Станка

    25 0 Отговор
    Ами тия земеделци що не скачат на зеленчъка и да го свалят и да се отива на преговори и мир!!!

    Коментиран от #29

  • 29 Не бе Станке

    0 20 Отговор

    До коментар #28 от "Станка":

    Украиците трябва да думнат един ъерминал за износ на нефт примерно в Новорусойск .Тогава ще има приказки за тероризъм,за разлика когато руснаците унищожива портовите съоръжения за зърно е руска манна небесна.Ей вие сте слепи хора гледате и не виждате..

    Коментиран от #34, #36, #45

  • 30 Койчо Койчо

    1 17 Отговор

    До коментар #27 от "койчо от койнаре":

    Селския бик ще ти налее ,акъл на тебе.Имсш нужда мноооого си т.....ъп.Ползваш много руски опорки,браво истински путинист си.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Военен

    26 0 Отговор
    "Нямаме представа защо го направиха"

    Изобщо никаква представа нямате защо ли руснаците го направиха - защото зеления потник и господарите му използваха корабите за доставка на оръжия и за атаки по кримския мост. Пък и западните ви господари не изпълниха частта касаеща Русия по сделката - не може само Русия да изпълнява договореностите а останалите да си правят каквото си искат.

    Пък и нали реват че това било пълномащабна война а не СВО - ако е война и гражданските кораби които дават предимство на врага са легитимна цел.

    Коментиран от #46

  • 33 СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА

    15 0 Отговор
    Ние в затвора нямаме газки много сте назад пък искате да победите Русия .
  • 34 Разяснител

    20 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не бе Станке":

    Когато ползваш портовите съоръжения за да внасяш оръжия това вече е военна цел и не е тероризъм - тероризъм е когато стреляш по граждански обекти.
  • 35 Грешка в заглавието

    14 0 Отговор
    Става въпрос за американските фермери. С извинение от авторите
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Орка

    14 1 Отговор
    МАЙ ВОЙНАТА ЗАПОЧНА НА СЕРИОЗНО И СЕ ЧУДЯ КВО СЛЕДВА СЛЕД ПРОВАЛА НА УКРАЙНСКОТО НАСТЪПЛЕНИЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ И ОЩЕ ВОВА НЕ ПРОПУСКАЙ МОСТОВЕТЕ НАД ДНЕПЪР И ТОЯ КЪМ РУМЪНИЯ
  • 38 Ила с Чук

    15 0 Отговор
    и ние сме длъжни да си съсипем нашето земеделие, за да утодим на украинските земеделци ли?
  • 39 Кую

    9 0 Отговор
    Голям сърбеж е това жито. Русия го раздава без пари. Някой яко духа тапетите.
  • 40 Олиглот

    12 0 Отговор
    За българските земеделци загрижил ли се е някой
  • 41 може ли

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Копейкин":

    линк към обещанията, или само ти ги виждаш?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Полигон 3 след Полша

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "12343211":

    Много яко се бъркаш!
    Мир има тогава, когато живеем в хармония, а не когато няма война. Сун Дзъ
  • 44 ГРЕШКА

    9 0 Отговор
    НЕ УКРАИНСКИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ А АМЕРИКАНСКИТЕ АРЕНДАТОРИ НА УКРАИНСКА ЗЕМЯ АМИ ВОЙНА БАТЕ САНКЦИИ ХАЙМЕРСИ АБРАМСИ И ИЗГОРЯЛО И СКАПАНО ЖИТО
  • 45 Орка

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не бе Станке":

    АМИ АЙДЕ АМА ПОСЛЕ ДА НЯМА ХОХОЛСКИ ПИСЪЦИ И РЕВ В ООН
  • 46 Глей сига

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Военен":

    НЯМАЛИ ПРЕДСТАВА ГОРКИЧКИТЕ АМИ ДО КАТО НЕ ВИ СЕ ИЗБИСТРЯТ ПРЕДСТАВИТЕ ЩЕ ВИ МЛАТЯТ ЩОТО И ОРИ НАС ИМА ТАКИВА АСПИРИНИ ДЕТО ХЕМ НЯМАТ ПРЕДСТАВА ХЕМ СЕ МИСЛЯТ ВИНАГИ ЗА ПРАВИ ТА МЛАТЕНЕ МУ Е МАЙКАТА
  • 47 Вирус

    9 0 Отговор
    Каква прекрасна новогодишна приказка хахаха няма зърно от Украйна и светът ще умре
  • 48 Вирус

    3 1 Отговор
    Абе тази снимка откога е има ли още газки пропагандата винаги допуска грешки хахаха

    Коментиран от #51

  • 49 ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ РФ

    7 0 Отговор
    УКРАЙНА ПРОИЗВЕЖДАЛА МНОГО ЗЪРНО РАЗБРАХМЕ ЩЕ РЕШИМ ТОЯ ПРОБЛЕМ
  • 50 Малий

    4 2 Отговор
    Племе диво и варварско.Страхливи крепосни селяни.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Дивергент

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ужас":

    Ако ти си от "войните на светлината" защо още не си тръгнал за Украйна да се биеш заедно с нацистите срещу "империята на злото"?
  • 53 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    Какво ще изнасят тия у-ро-ди,ай сик-ти-ри,а ла гер ком а ла гер!?
  • 54 УКРАИНСКОТО ЗЪРНО Е РАНО ДА СЕ ИЗНАСЯ

    5 0 Отговор
    СЛЕД 9 ГОДИНИ МОЖЕ ! ЗА ХРАНА НА РИБИТЕ ИЛИ ПОДАРЪК ОТ РУСИЯ ЗА САЩ НО МУХЛЯСАЛО !
  • 55 УКРИТЕ БОМБИХА ЛИ МОСТА ? БОМБИХА ГО!

    6 0 Отговор
    НИКАКЪВ ИЗНОС СЕГА !
  • 56 НЯМА ЛИ ПАРАФ ОТ ПУТИН

    3 0 Отговор
    И ЗРЪНЦЕ ДА НЕ МЪРДА !
  • 57 Констатираща

    4 0 Отговор
    Изглежда, защото Украйна е житницата на света, затова хегемоните се опитват да я превземат, но не се замислят, че като унищожат и последния украинец, като изпепелят и отровят земята й, "режат клона, на който стоят" и сега ще си получат заслуженото. Лошото е, че и ние ще си патим, защото нашето зърно ще замести украинското по света, а тука нищо няма да остане. Всеки производител гледа интереса си и е лишен от капчица патриотизъм.
  • 58 Констатираща

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Копейкин":

    Така трябва да бъде и с другите - тези, които прокарват евроатлантическите ценности. Нека отиват там, където им харесва, за да можем тука да живеем спокойно, да бъдем независими, силни и горди българи. Да запазим земята си чиста за поколенията и да съхраним повелята на всички, паднали за свободата на България!
    🇧🇬ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ - СИЛНА И НЕЗАВИСИМА!!!🇧🇬
  • 59 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Какво зърно ще изнасят,бе,и на обратния курс да докарват снаряди,тоя вече приключи.
  • 60 Генади

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Копейкин":

    Никой не иска да ходи в Русия ,а да търгуваме с Русия и да печели държавата и в частност и хората.нека да имаме и руски туристи от който печелиме всички.бива ли да сте толкова тесногръди.та ние сме най бедната страна в европа..да помислите за това ,а не за санкции
  • 61 Генади

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Копейкин":

    Никой не иска да ходи в Русия ,а да търгуваме с Русия и да печели държавата и в частност и хората.нека да имаме и руски туристи от който печелиме всички.бива ли да сте толкова тесногръди.та ние сме най бедната страна в европа..да помислите за това ,а не за санкции
  • 62 Митев

    0 0 Отговор
    Каквото и да напиша ще прозвучи глупаво,"война като на война",виновните са на друго по уютно място.....