Last news in Fakti

2 Август, 2023 23:00 7 142 140

Може ли Япония да си вземе Курилските острови от Русия

  • япония-
  • русия-
  • китай-
  • курилски острови

Дори ако Москва започне преговори с Токио за Курилските острови, Пекин бързо ще се намеси, за да постигне решение, което е по-благоприятно за Китай

Може ли Япония да си вземе Курилските острови от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли Япония да се възползва от войната в Украйна, за да си върне Курилските острови? Този въпрос задават редица наблюдатели в последните месеци. Интерес в региона обаче има и Китай.

Войната на Русия срещу Украйна се проточва, така че Москва е принудена да насочва все повече военни и икономически ресурси към западната си граница. На този фон някои консерватори в Япония намекват, че пред Токио може би се открива възможност да си върне онова, което японците наричат "северни територии": стратегическите разположените острови, известни в Русия под името "Курилски", които Съветският съюз окупира през последните дни на Втората световна война.

Москва и Токио нееднократно са водили разговори за съдбата на тези острови, но до момента така и намират приемливо и за двете страни решение. Ето защо те и до днес не са подписали официално мирен договор.

Днешна Япония не възнамерява да използва военна сила за решаване на Курилския проблем, но съществуват надежди, че режимът на Путин може да отслабне и решението да стане възможно с помощта на дипломатически и икономически лостове. В същото време и Китай, който в някаква степен е съюзник на Русия, може би крои собствени планове за Курилските острови.

Москва е под натиск на санкциите и неподчинението

Националистическият японски вестник "Санкей Шимбун" наскоро публикува статия, в която се говори за упадъка на Русия, онагледен от войната срещу Украйна и опита за метеж на Пригожин. Според вестника този опит показал, че "малка сухопътна сила, оборудвана с танкове и противовъздушни оръжия" може да предизвика загриженост за защитата на самата Москва. "А след като дори столицата е в такова положение, не означава ли това, че границите на Русия по същество са незащитени?" – пита японският вестник.

Според английския превод на статията, публикуван от портала Japan Forward, сега Япония трябвало да се подготви за различните сценарии, които биха възникнали след колапса или разпадането на Русия.

В друга публикация на "Санкей Шимбун" се изказва предположението, че по-нататъшни военни неуспехи на Руската федерация или граждански вълнения в страната могат да съборят режима на Путин. Това от своя страна можело да доведе до разпадането на страната, тъй като отдалечените федерални републики щели да потърсят независимост от Москва. При такова развитие на събитията Япония можела да успее да сключи сделка с новото правителство в Москва, като предложи икономическа помощ срещу връщането на Курилските острови. А дори да не падне от власт, Путин евентуално би бил склонен да размени островите срещу икономическа помощ, ако санкциите срещу Русия останат в сила.

Ехо от времето на Елцин

"Когато на власт беше Борис Елцин, Япония беше много близо до споразумение за поне частично връщане на Курилските острови срещу икономическа помощ, но тогава планът се провали", казва Йоичи Шимада, университетски професор по международни отношения. В интервю за ДВ професорът добавя, че този сценарий може да се повтори, ако Русия изпадне в хаос и на фона на многобройните си проблеми отново извади въпроса за островите на дневен ред.

Той обаче посочва и нещо друго: дипломатическите усилия на Токио може да се окажат излишни, ако Китай реши да използва военна сила, за да превземе руски територии в Далечния изток – нещо, което Япония просто не може да допусне.

Пътят на Китай към Тихоокеанския регион

Голяма част от руския Далечен изток до средата на 19 век спада към китайска Манджурия, а днешното китайско правителство сигурно се интересува от достъпа до енергия и суровини, скрити под обширните руски степи. Японски наблюдатели отбелязват, че напоследък Пекин е започнал да нарича руските далекоизточни градове с предишните им китайски имена – в този списък влизат дори Владивосток и остров Сахалин. Островът, на който живее 7-милионно руско население, няма големи шансове да се противопостави сам срещу едно евентуално китайско нападение.

Пекин положително има стратегически стимули да превземе и Курилските острови. Според професор Йоичи Шимада превземането на Курилските острови би осигурило на Китай "достъп до арктическия регион, както и военни пристанища директно в северната част на Тихия океан".

Яков Зинберг, който също е професор по международни отношения, смята, че в сравнение с японските амбиции за северните територии, евентуалните китайски действия за навлизане в руския Далечен изток са "много по-реалистична възможност".

Дори ако Русия започне преговори с Япония за Курилските острови, Пекин бързо ще се намеси, за да постигне решение, което е по-благоприятно за Китай, казва Зинберг, който е професор в Токийския университет, но произхожда от Санкт Петербург. "За мен надеждите, че Русия изцяло ще колабира или ще се разпадне, не са много основателни", казва Зинберг. "Да, Русия може да бъде икономически отслабена, но едва ли бъде докарана дотам да отстъпва територии на Япония", казва професорът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    141 26 Отговор
    Япония няма ресурси за това.

    Коментиран от #130

  • 2 По вероятно е

    153 23 Отговор
    да потъне !

    Коментиран от #137

  • 3 Потъването на Япония

    137 21 Отговор
    Може ама под водата.
  • 4 ДрБр

    119 17 Отговор
    Да, на сън!
  • 5 Тото

    135 16 Отговор
    😄😄😄😄😄 дааа ама те японците не искат иначе нее проблем да ги вземат още днес😄😄а може да вземат и още някоя атомна бомба те и без това вече имат опит,не ги притеснява!!!!
  • 6 Мони Паси

    105 19 Отговор
    Може, ама га пръдне гущера.
  • 7 Последен коментар от мен

    8 41 Отговор
    Защо Грузия иска аз да бъда убит?
    Защо някои хора са тръгнали да настройват светът против мен ?
    На този свят има страдание, защото живота не е уреден, за да няма страдание , трябва живота да е уреден!
  • 8 Българин

    130 21 Отговор
    Ядаха американската ядрена хурка. Що пък да не изядат и руската? Свикнали са
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    104 15 Отговор
    По-вероятно е Китай да си върне Тайван !
  • 11 българин

    23 88 Отговор
    аз не мисля, че някой би позволил Русия да се разпадне. Да ще ги накарат да си променят системата и да преминат към демокрация, но не биха позволили на Китай да завладява територии. Русия има много суровини, които досега бяха ползвани от Европа и целта е да продължат да ги ползват. Няма и да се учудя, ако НАТО поеме защитата над Русия и един ден Русия стане част от Европейския съюз.

    Коментиран от #38, #136, #138

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЛИЛИ

    99 22 Отговор
    МОЖЕ ЛИ ЯПОНИЯ ДА ИЗЧЕЗНЕ ОТ ЗЕМЯТА АМЕРИКАНЦИТЕ ПРОБВАХА И НЕ УСПЯХА НО СМЯТАМ ЧЕ РУСНАЦИТЕ ЩЕ УСПЕЯТ

    Коментиран от #35

  • 14 Рамзан Кадиров

    85 14 Отговор
    Когато чумата ВЪРНЕ на хората децата тогава и Япония ще си върне островите!!!
  • 15 МОЖЕ.....

    79 8 Отговор
    НА КАРТИНКА В РАМКА......!!!
  • 16 Те други десетина държави,

    10 44 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Сякаш нямат ядрени оръжия.И всички имат само една единствена цел.

    Коментиран от #21

  • 17 Извънреден коментар

    9 9 Отговор
    Защо Германия иска да ме убие?
  • 18 И за какво им е на Япония

    18 31 Отговор
    Този пущинак.Така и така са и водеща световна икономика.

    Коментиран от #126

  • 19 ти да видиш

    65 16 Отговор
    Може да опита и този път, ще яде руски гъби!
  • 20 Ами преди 30ина години

    10 41 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    14-15 републики си взеха доста педи земя...

    Коментиран от #127

  • 21 РЕАЛИСТ

    74 13 Отговор

    До коментар #16 от "Те други десетина държави,":

    И кво като и други имат. Ще затрием планетата ли? С един Ким не могат да се справят САЩ, щото знаят , колко му е акъла и ще ги млати, къде ги хване, както дядо му е правил. Че и ракетите на Русия си ги бива и Кинжалите могат и в тоалетната на Белия дом да намерят оня изкукуригалия дъртофелник.

    Коментиран от #34, #63, #92

  • 22 Дойче резил

    57 15 Отговор
    Може да опита, след което японските острови ще бъдат потопени в океана със 120 млн. японци.....
  • 23 Трол

    18 62 Отговор
    Токио и Пекин ще си ги поделят,путлер няма думата вече.
  • 24 Хохо Бохо

    24 63 Отговор
    Скоро Русия ще се разпадне и Япония ще си вземе Курилските острови, Китай ще си вземе Сибир... и т.н.

    Коментиран от #97

  • 25 Пич

    74 5 Отговор
    Хахаха..... може..... колкото Мексико може да вземе Тексас от САЩ !!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 време

    15 49 Отговор
    Всичко е въпрос на време когато рухването на империята се ускори няма съмнение че Япония ще си прибере островите.

    Коментиран от #39, #47

  • 28 Ами да

    9 31 Отговор
    Може!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ...

    24 37 Отговор
    А ние кога ще си върнем Черноморието и ще изгоним руснаците от там?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хаха

    15 37 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    Те кинжалите не могат Киев да намерят.
  • 35 Госあ

    13 40 Отговор

    До коментар #13 от "ЛИЛИ":

    Японците разгембиха руския флот преди време за месец. Да те ограмотя малко.

    Коментиран от #56

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Госте

    43 4 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Да ти пояснся Гемания и Япония , нямат мирен договор с който и да е от съюзниците! Те са подписали капитулация и са окупирани територии! Русия 1990 г. деокупира Източна Германия, но Франция , Великобритания, САЩ не са се отказали от окупацията! И така ще бъде до 2045! Така, че съчиненията на тая тема нямат стойност!

    Коментиран от #42

  • 41 Госあ

    13 45 Отговор

    До коментар #39 от "Ха ха":

    Руснаците са спасени веднъж от сащ, които се застъпват за тях след руско-японската война и втори път от монголите при Халхин гол. Късмета и монголите ги измъкват тогава. Иначе, Япония могат да направят балистични пакети с ядрени глави бързичко.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ти си

    32 9 Отговор
    Хайде стига с фантасмагориите , всеки знае че червеното копче е на бюрото на Путин. Дори и Путин да не е на власт копчето как ще си е там !
    Така че по-спокойно сус спекулациите а и все още има живи японци преживели или видели атомната гъба .......
  • 45 Кал Мук

    25 12 Отговор
    Може ли Япония да изяде атома за трети път?
  • 46 Сашо

    17 6 Отговор
    А на тези жътурковчета с кривите крака може ли да им се нашока канчето?
  • 47 Окинава сан

    23 7 Отговор

    До коментар #27 от "време":

    Да около 3700та година, когато нивото на океана ги залее, Русия може и да ги даде. Само че тогава няма да има Япония...
  • 48 Пешо от панелката

    23 6 Отговор
    Може ама ше ги залее една много голема цунама.

    Коментиран от #94

  • 49 РусаТриполова Софи Анка

    18 4 Отговор
    Абе , не са ли доста тежки тез острови? А и къде ще ги носят? Хи хи хи ...
  • 50 Гост

    13 17 Отговор
    По тая логика, що Русия да не си вземе Украйна? Айде стига вече, границите са ясни и всеки опит за прекрояване е ВОЙНА. Лудостта на Вовата май е заразна.
  • 51 Може

    25 8 Отговор
    "Всичко е възможно" , каза Путин.
    "А сега моля, изтрийте Япония от картата" .
  • 52 Ком

    35 8 Отговор
    А, може ли Русия да си върне Аляска? Непрекъснато дърпате дявола за опашката.
  • 53 Селянин

    34 6 Отговор
    Япония е окупирана държава.
    Островите ги искат американците за да
    направят военни бази там и
    разположат ядрени ракети против Русия.
    И децата от детската градина вече им разбраха к..... те плитки номера.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Кух

    25 4 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Русия и Китай от миналият месец правят учение в Японско море
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Крах

    18 4 Отговор
    Може. Това ще е равносилно на общояпонско масово сепуко.
  • 60 Независима Аляска

    21 4 Отговор
    Елцин щеше да ги спазари за една каса саке, обаче сега няма шанс. По-скоро ще си върнат Филипините или Хавай.
  • 61 ежко

    16 3 Отговор
    Може.Обаче ще ги задържи около 2 дена.Не повече.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 фен

    23 6 Отговор
    Не, но явно след сгромолясването в Украйна, САЩ търсят къде другаде да се пробват
  • 65 ,,,

    19 6 Отговор

    До коментар #63 от "...":

    Южна Корея не е от най-богатите и развити държави "в целия свят", а в югоизточна Азия.
    Очевидно разбираш само от точки и по местата, където не огрява слънце.
  • 66 Сфсфсфсфсфсг

    30 3 Отговор
    Дойче веле.... Поредни болни фантазии, ако, може би, евентуално, предполагаемо.
    Тия професори незнайни ...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Отговор на въпроса

    17 2 Отговор
    Може, ама друг път!
  • 70 Гренландски сладолед

    27 2 Отговор
    Аз съм твърдо убеден , че японците ще си вземат Курилските острови и не само тях !Само трябва да научат руски и да придобият руско гражданство !
  • 71 САТЪРА НА ХАНА

    16 3 Отговор
    НАЙ - СТРАШНАТА ТАЙНА НА ЯПОНИЯ Е ЧЕ РАЗТОПЕНИЯ УРАН В 2 ОТ РЕАКТОРИТЕ НА АЕЦ ФУКУШИМА .. СТОТИЦИ ТОНОВЕ ...
    ... ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОХЛАЖДАН ПОСТОЯННО С ВОДА .... ЗА ДА НЕ СТАНЕ ВЕРИЖНАТА ЯДРЕНА РЕАКЦИЯ НЕКОНТРОЛИРУЕМА ... СИЛАТА НА ВЗРИВА ЩЕ Е ПО- ГОЛЯМА ОТ ВСИЧКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ ТЕСТВАНИ НЯКОГА ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО
  • 72 хихи®

    11 4 Отговор
    Някой нещо вземал ли е от Русия/СССР?

    Коментиран от #83

  • 73 българин

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ти няма да се учудиш":

    ами давай , лети, какво чакаш.
  • 74 Джоко

    19 2 Отговор
    Може в научната фантастика. Японците имат свръх имунитет от лъчвние и радиоактивност.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Каскет

    18 1 Отговор
    Може ли Русия да си вземе Аляска ?

    Коментиран от #82

  • 77 Каскет

    15 1 Отговор
    Може, японците работят за след това - подготовки как се живее под вода.
  • 78 Ваййй

    10 1 Отговор
    На снимка закачена на стената.
  • 79 Баба Ванга

    4 16 Отговор
    Москва ке връща територии започващи с буквата "К" - Крим, Курилските острови, Калининградска област и Карелия.
  • 80 Учител по география

    10 0 Отговор
    7 000 000 население на Сахалин? Няма да ти пиша двойка, защото успя да ме развеселиш.
  • 81 Наблюдател

    11 4 Отговор
    Не мисля че Япония ще си ги върне по какъвто и да е начин все пак те са със САЩ а Русия вече няма доверие на тях по какъваро и причина
  • 82 Ушанка

    5 5 Отговор

    До коментар #76 от "Каскет":

    Ами защо не опита "да си вземе" Аляска?
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Геша

    15 3 Отговор
    Може да използва войната в Украйна .и да си вземе островите.Това ще стане, когато баба ми стане мъжка, а това за днешните хегемони е най-лесната работа, нали Хидиоти. А междувременно ще падне такъв пердах че ще хвърчат атлантически и тихоокеански тикви.
  • 85 зелю

    11 4 Отговор
    МОЖЕ НО ПОСЛЕ НЯМА ДА СЕ КАЗВА ЯПОНИЯ
  • 86 Тити

    4 13 Отговор
    Въпрос на време е Япония да си вземе островите
  • 87 Констатираща

    11 5 Отговор
    Като завиждат на Русия и се мъчат да я отслабят, враговете й вече си "точат зъбите" за предстоящата плячка, която обаче, може сериозно да ги задави. По-добре е да си точат зъбите, че има доста щати които също биха желали да са самостоятелни или да се превземат от някого. Лошо нещо е човешката природа - алчна и агресивна, а си мислим, че сме най-висшия животински вид - най-висш да, но по престъпност и алчност. Затова съвсем скоро може да се самоунищожим.
  • 88 1302

    9 2 Отговор
    Мокри сънища
  • 89 Мето

    8 3 Отговор
    Нема да стане.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Урюрвкос

    13 2 Отговор
    Русия каза вземайте островите, развивайте инфраструктура икономика каквото искате. Дори жителите получиха "особен" статус и са в японската социална система. Но има едно условие, да не се строят военни бази. Японците веднага казаха съгласни сме но след три дена се отказаха. Руските условия били тежки и неприемливи.
  • 92 555555

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    Ще парафразирам думите на путин-За какво ни е планета ако нямаме свобода,свободата е всичко.
  • 93 Махмуд

    13 4 Отговор
    Абе що си мисля, че САЩ унищожиха и осакатиха милиони японци пускайки там две атомни бомби. Ама явно понеже са облъчени са забравили това.
  • 94 Констатираща

    11 3 Отговор

    До коментар #48 от "Пешо от панелката":

    Те са свикнали със земетресения, затова после ще живеят в пукнатините на земята и ще си направят нова държава там.😂
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Когато цъфнат налъмите

    16 6 Отговор
    Та по тоя повод...
    Зеленчука и бай дън
    Питат радио Ереван...
    – Какви са шансовете Украйна да си върне Крим, Донбас и т.н. нови територии добити с всенароден референдум?
    И Япония да си върне Кирил ските острови?
    Радиото отговаря без да се замисля...
    - Същите както индианците да си върнат Америка!
  • 97 СПРАВЕДЛИВ

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хохо Бохо":

    Не се знае дали няма стане обратното.
  • 98 Ххххххххххх

    5 2 Отговор
    Мечтайте си.
  • 99 Моше Ник

    14 5 Отговор
    В безсилие то си да предотврати сгромолясването си като колос на глинени крака, Фащ се мъчат с всички сили да завлекат със себе си колкото може повече държави.
    Ръчкат по целия свят и за всичко обвиняват Русия и Китай.
    Но мисля, че тоя път няма да мине номера...
  • 100 Някой

    13 6 Отговор
    Да ви кажа, Япония има опит с взривяване на ядрени оръжия на своя територия, та се обръгнала. Може и да опита под напора на инструмента на САЩ. Обаче, после... Последствията може и да не ѝ харесат много. Но това е ценатада си васал на САЩ.

    Коментиран от #117

  • 101 АУУУУУ

    6 2 Отговор
    ТЕ ЗАТОВА ЯПОНИЯ УДАРНО СЕ ПРЕВЪОРЪЖАВА ......ЗАЩОТО Я Е СТРАХ ..... ДАЖЕ КИТАЙ ПРОТЕСТИРАХА ЗАТОВА НАСКОРО........🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 102 Разбира се че

    6 5 Отговор
    Може. След като потъне.
  • 103 Даманский

    11 6 Отговор
    Китайците не са като европейските агресивни мошеници.От руснаците може само с добро да вземеш нещо.
  • 104 Мишел

    11 7 Отговор
    Досега никоя държава не е взела територия от ядрена държава, няма да вземе и в бъдеще.
    Преди да дойдат японците, Курилските острови и Хокайдо са били част от Руската империя, в Иркутска губерния, при Екатерина Велика. Айните, местното население, са били покръстени в православна вяра.

    Коментиран от #121

  • 105 Може

    9 4 Отговор
    когато Полша върне немските територии, на нас Тракия и Македония, на Мексико южните щати. Глупости на търкалета.
  • 106 Гого

    3 4 Отговор
    Какво би и попречило да го стори?
  • 107 ще стане догодина

    6 11 Отговор
    Когато догодина РФ се разпадне на 102 държавички джуджета, на никой няма да му е до Курилските острови.
  • 108 Редник

    9 4 Отговор
    Ще стане, ама на куково лято. Вместо да си гледат бизнеса и просперитета, само провокации. Няма да се оправи скоро светът. Потоп май се задава и трябва да се коват ковчези.
  • 109 Мечтите са безплатни

    10 5 Отговор
    Най-много Япония ако опита, Русия да си вземе от нея още японски острови. Като ги думне с една ракета през средата, да отвори пролив за Тихия Океан и ще си вземе северната част на Япония, може руснаците да я нарекат Сахалин 2. А каквито и да са Китай, не са толкова глупави, че да дразнят руснаците. Русия в Китай братовчеди нямат. И хич няма да ги пазят, а Китай в момента е сила единствено благодарение на Русия. Китай знаят, че запада иска да ги разпарчетоса на провинции и пак да си ги колонизира обратно. Даже от сега запада са си ги поделили, тази провинция на Франция, тази на Англия, тази на Холандия

    Коментиран от #119

  • 110 явер

    6 9 Отговор
    В каква мизерия живеят руснаците на тези Курилски острови ви е бедна фантазията. Самите руснаци ще искат да се присъединят към Япония.
  • 111 мародер Ванка

    10 12 Отговор
    Червените боклуци губят суверенитет непрекъснато на изток. Населените пунктове дълбоко в РФ около границата с Китай са с китайска местна власт и и китайско население. О повече от 20 години върви активно преселение и изтласкване на руснаците във вътрешността. Слабостта на руснаците и неспособността им да се справят с проблема допълнително насърчава "пълзящата анексия" Земите около Усури заради които преди много години имаше въоръжен конфликт отдавна са китайски и то с санкция на руснаците. Та по въпроса. Курилските острови рано или късно ще си станат отново японски. Китай няма да се "протегне" до там. Има по-апетитни хапки а и Япония не е за пренебрегване. Китайците са изпитали на гърба си. А и те май ще се окажат с прогнила от вътре армия като "втората в света". На времето когато се разпада Османската империя, цяла северна Африка остава без "саибия". Чак ОН молят англичаните да поемат юрисдикцията на част от района. И тогава който взел, взел. Същото ще стане след разбада на кочината. Много зависи и от различните републики, които много отдавна механично са били включени "доброволно" в Империята.
  • 112 Булгар

    7 6 Отговор
    Ньойският договор изтече. Да си вземаме обратно Кавала, Солун и Западните покрайнини. От Турция да си вземем Одрин, Люлебургас и Лозенград, от Румъния да си вземем северна Добруджа.
    Та аналогичен случай и при джапанките...
  • 113 Диди

    8 10 Отговор
    Русия е една бавно-развиваща се държава със затихващи функции. За Русия е по-изгодно да сключат мир с Япония за да имат ако не съюзник, поне доброжелателна държава на источните си граници.
    Качествените рускини, здрави образовани и в детеродна възраст масово се изтеглят на Запад. Скоро в Русия ще останат болни, недъгави и необразовани. След 20 години Руснаците ще са париите на света.
  • 114 Реалист

    10 2 Отговор
    Може, може, ама друг път!
  • 115 А може ли отново

    5 4 Отговор
    Япония да изпита силата на атома?!Може!
  • 116 Един Човек

    6 5 Отговор
    Кога ядрената бомба върне жертвите от Хирошима и Нагасаки , тогава ще си вземат Курилските острови !
  • 117 Драгой

    4 8 Отговор

    До коментар #100 от "Някой":

    Ватник, всички васали на Сащ са богати, а тези на раша са голтаци и не могат да си купят китайски Москвич.

    Коментиран от #124

  • 118 Дълго_Име

    5 2 Отговор
    Може, ама по-добре да не прави опити, защото чапатата гьостерица на баба Меца ще заиграе по японските кратуни!
  • 119 Истината

    7 4 Отговор

    До коментар #109 от "Мечтите са безплатни":

    Да, мечтите са безплатни, но русофилските фантазии ще струват скъпо на фантазьорите. Китай е задължен на САЩ за това, което е в момента. Русия може да бъде единствено суровинен придатък и презрян васал на Поднебесната империя.
  • 120 Дълго_Име

    4 6 Отговор
    Може, ама по-добре да не прави опити, защото чапатата гьостерица на баба Меца ще заиграе по японските кратуни!
  • 121 Механик

    5 6 Отговор

    До коментар #104 от "Мишел":

    Като пишеш какви територии на кого са били дащо не напишеш, че 1 500 000 квадратни километра от руският далечен Сибир до 1858 година са били китайска собственост? Китайците не са го забравили и ще направят всичко възможно да си ги върнат.
  • 122 Дойче Зеле

    6 2 Отговор
    Не вА четем вече
  • 123 Русофил

    2 6 Отговор
    Япония трябва да си върне окупираните от руснаците острови.
  • 124 Някой

    5 2 Отговор

    До коментар #117 от "Драгой":

    България богата ли е? Хм.... А Ирак? Как беше в Афганистан, докато американците не бяха изгонени от муджахидините по джапанки с калашник в ръка?
    Пък и богатството е много относително нещо...
  • 125 Вельо Дойчев

    6 2 Отговор
    Пускат навсякъде кукичката ционистките, белким се закачи някой шаран.
    Без война са обречени на фалит Фащ.
    То и с война ще им е трудно, ама... Ако е световна може и да изплуват.
  • 126 Отдавна ...

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "И за какво им е на Япония":

    ....вече не са.
  • 127 Ами за точност...

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ами преди 30ина години":

    ...преди 30 години на доста републики , агента Горбачов им подари доста педи земя...но колелото на Историята се върти...нали така .
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Скот Ритър

    6 2 Отговор
    Когато Мексико си върне земите от САЩ, тогава и Япония може някой друг остров скала да си вземе.
  • 130 русия се разпада на парчета

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    КОИТО КИТАЙ ЩЕ ПРИБЕРЕ.Не го слушай кви ги дрънка тоя измислен професор от Токийски Университет.Такива кат него с лопата да ги ринеш.Избагаха от русия,монтираха се на Запад за добро заплашане.Кинти вземат-да,но кухината в главата от това,че са руснаци,че са родени и расли в руския мир,тове не може да се запълни НИКОГА.За Япония грижа не бери.Нама да остане това,което е.
  • 131 Така мисля

    2 3 Отговор
    Японските гейши били невъобразими майсторки в изкуството на любовта. Ако се открие шанс за островите , то това ще да е причината . Или характера на причината.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Диди

    2 5 Отговор
    Русия беше и ще си остане суровинен заден двор на България. Клинтън им даде шанс, но Путин го пропиля.
  • 134 синоптик

    4 1 Отговор
    Това ще да е след като Украина превземе Крим, което пък по план ще стане малко след като цъфнат налъмите.
  • 135 Кушет

    3 0 Отговор
    Розови мармотчета завиват шоколад и сънуват сладки сънища. Джапанките са толкова изпаднли, че не знам дали биха удържали собственото си островче, ако Русия тръгне в тяхна посока. Джаф-джаф, малки пуделчета.
  • 136 Садъм

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "българин":

    Като изключим, че баща ти е пил LSD като малък, вероятността ЕС да стане част от Русия е по-голяма!
  • 137 катран

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "По вероятно е":

    Пълна тъпотия..Какви мокри сънища сънуват японските националисти..Всички искат пай от голямото парче..Само че за 1000 годи ни Русия само разширява своите граници,скоро прибра Крим и Донбас..а ще има и още..Всеки път едно и също и хитлер и наполеон..мислиха че Русия много слаба..а накрая ядоха едно голямо дърво..
  • 138 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "българин":

    скоро не съм се смял толкова ..благодаря ..трябва да работиш за холивуд и да пишеш комикси..
  • 139 Япончик

    1 0 Отговор
    Може,ако изпратят някоя гейма да съблазни Путин
  • 140 Майк Алън Патън

    1 0 Отговор
    По-важен е въпроса - може ли индианците да си върнат откраднатите им земи ? Може ли Мексико да си върне Тексас , взет им насила от тези иначе толкова миролюбиви , неагресивни , хуманни и благородни американци ! ?