Last news in Fakti

16 Август, 2023 19:01 7 091 59

Как в Германия учат за нацизма в час по история

  • адолф хитлер-
  • германия-
  • хитлер-
  • история-
  • училище-
  • ученици-
  • втора световна война-
  • нацисти-
  • нацизъм

Какво и как изучават германските ученици от горния курс по история за това време?

Как в Германия учат за нацизма в час по история - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Деветокласниците от училище “Лина Моргенщерн” влизат в час по история. Учителят им Карл Биркнер включва електронната дъска. Днешният урок е за идването на нацистите на власт в Германия през 1933 година.

“Каква е разликата между завземане на властта и предаване на властта?”, пита Биркнер. Много ученици вдигат ръка. “Завземането е, когато властта се взима насилствено”, казва една ученичка. “А предаването е, когато хората са избрали”, добавя друга. “Много просто”, обажда се трето момче отзад, “едното е диктатура, другото - демокрация”. Мнозина кимат в знак на съгласие.

Как се обосновават аргументи

При работата по подобни сложни теми, свързани с нацисткия режим, Карл Биркнер използва по-диференцирани методи, така че учениците да се упражняват да дават обосновани аргументи. Подобно умение е ключово за целия им по-нататъшен живот.

Учителят разделя класа на три групи. Едната търси аргументи в подкрепа на тезата, че Хитлер е завзел властта насилствено, а другата - аргументи, които застъпват становището, че е дошъл на власт по законен път. Третата група е в ролята на неутрален съдник, която преценява коя от двата вида аргументации е била по-убедителна. Всички задачи се решават за определено време, а ако учениците имат непознати термини или съкращения, те имат право да ползват телефоните си.

Знаят ли учениците в Германия достатъчно за нацизма?

“Ако не бяха часовете по история, нямаше да знам нищо за това какво се е случило тогава. И родителите ми не знаят много по темата”, казва ученичка от класа. “С миналото е свързано бъдещето, историята влияе на настоящето”, допълва неин съученик.

Нивото на познанията по история е твърде различно, казва Карл Биркнер. “Адолф Хитлер е познат, както и националсоциализмът като термин. Някои имат отделни знания и за Холокоста, но не и систематични”, споделя учителят. “Ние сме училище с различни по произход ученици, които представят пъстротата на населението в Берлин-Кройцберг. Това означава, че имаме много ученици, които наскоро са пристигнали в Германия или са родени тук, но родителите им са мигранти. Имаме както деца от заможни семейства, така и други, които се нуждаят от финансова подкрепа от властите. Разнообразието е голямо. Мисля, че в повечето случаи не произходът е решаващ, а семейството: Говори ли се вкъщи за история и политика? И ако да - как? Помага ли се на децата извън училище или не? Това е решаващият фактор, а не факторите миграция и доходи.”

“Трябва да има повече учебни часове за такива теми”

Едното от най-големите предизвикателства е, че няма достатъчно време за подобни комплексни теми, казва Карл Биркнер. “Всеки път, когато се опитвам да раздробя този материал така, че да бъде разбран, изпитвам и притеснения – защото материалът не бива да става повърхностен. Според мен трябва да има повече учебни часове за такива теми в областта на историята, политиката и обществото.”

Времето за събиране на аргументи по време на часа по история междувременно е отминало. Резултатите се представят пред класа. Учителят чертае линия на дъската. От едната ѝ страна пише “завземане на властта”, от другата - “придобиване на властта”. Всеки ученик трябва да постави чертичка на съответното място, с която да покаже как гледа на събитията от 1933 година, след като се е запознал с аргументите на двете страни.

Целта в крайна сметка е учениците да бъдат насърчавани да участват в оспорвани дискусии по политически и исторически въпроси, както и да развиват осведоменост по актуални проблеми.

Автор: Райна Бройер


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 обективен

    46 10 Отговор
    По времето на Хитко Германия беше велика държава , но лошото е ,че тръгна с рогата срещу Русия !! Ако беше си взел арабският полуостров и северна Африка , щеше да е най-великата !

    Коментиран от #8

  • 3 Германия се деиндустриализира

    41 6 Отговор
    темпово и невъзвратно,това е Главното!С ква помия им пълнят главичките е на втори и трети план.Нямаш ли Сила,нямаш Нищо!
  • 4 Наивизъм

    39 18 Отговор

    До коментар #1 от "измекяр соросоиден":

    Какво значение има как е взета власта когото резултата е лагери с газови камери?

    Коментиран от #11, #13

  • 5 Адам Хилтън

    36 8 Отговор
    Аз ако бях третото момче щях да кажа: "Това което правим сега - забраняваме партии и планираме нападение на Русия."
  • 6 123567

    43 4 Отговор
    Десети клас? Тези отговори подхождат на четвъртокласници, това ли е нивото на прехвалена Германия?!
  • 7 койчо от койнаре

    24 5 Отговор
    Фатки , ето от тези на снимката сте произлезли !
  • 8 Хм Хм

    14 29 Отговор

    До коментар #2 от "обективен":

    Пак глупости. Тръгнал срещу Русия и бла, бла. Не! Хитлер е тръгнал е срещу когото и да е, но Америка е имала думата, защото е била най-силната икономика. Сега става същото, но много хора си мислят, че Русия е най-най-по. Еми гледайте филма.

    Коментиран от #15

  • 9 Да бе

    15 36 Отговор

    До коментар #1 от "измекяр соросоиден":

    Рашизмът е много близо до нацизма

    Коментиран от #28

  • 10 Милен

    34 3 Отговор
    Националсоциалистите "печелят" власта с избори, също като "демократите" сега, тъй че каква е разликата между едните и другите?
  • 11 нещата загрубяват

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Наивизъм":

    Днес до газови камери едва ли ще се стигне след като наближава глад .....естествено не за всички но за по голямата част от човечеството точно . Шарий в тубата , но и не само той !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Име

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Наивизъм":

    Прочетете "Лъжата за шесте милиона" на Ричард Харууд.

    Коментиран от #48, #50

  • 14 Иуноша блуеден

    16 13 Отговор
    Но защо е забранено да харесваме хитлеризма? Не мога да разбера!

    Коментиран от #16, #29, #31

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Петричката леля

    21 1 Отговор
    Този и всички други политици не са изолирано явление. Те са част от някакъв план. Първият и най-важен важен въпрос е как така Германия от загубила първата световна война, няколко години по-късно става много по-силна от победилите я страни. А с играта на думи ,която този учител прилага, се цели отвличане на вниманието от основният въпрос. Бих го попитал този учител: - Ако не беше този, а друг, дали е щяло случи това , което е станало? За да се отговори на такъв въпрос е нужно да се знае икономическия потенциал на водещите държави. Аз, като всеки обикновен човек, няма как да знам реално как стоят нещата. Нашата информация иде от полуинформирани журналисти и учители.
  • 18 Иуноша блуеден

    28 7 Отговор

    До коментар #16 от "и не се опитвай":

    Ама какво толкова е правил Хитлер което да е различно от действията на братските Съединени щати . Пример геноцида в Япония. Обяснете плийз...искам да знам.....

    Коментиран от #33

  • 19 В Германия знаят ли

    25 8 Отговор
    какви мръсотии пишат българското Дойче Зеле, собственост на Сорос йевреина?
  • 20 ха ха ха аха ха

    10 20 Отговор
    А тук учат децата как при правешкия каскет телените огради били най-хубавия момент от историята българска.
  • 21 Перо

    28 10 Отговор
    Хитлер не е дошъл с преврат на власт, през 1933 г.,като режима в Украйна в 2014 г.,а със спечелени избори! Защо този даскал умишлено изопачава историята и включва такава манипулация в уроците, а не преподава историята, такава, каквато е! Може би има нова, джендърска политика с нов прочит!
  • 22 много много жалко

    14 25 Отговор
    Че ние така не учим за комунизъма.
    45 години празни магазини, мижави заплати, никаква чужбина, следене, доноси, репресия, буксуване, колония за източване на СССеРе.

    Коментиран от #45, #55

  • 23 дядото

    12 4 Отговор
    да но дойче веле знае какво иска да каже със статията си,защото аз не разбрах.
  • 24 обиколил видял

    18 2 Отговор
    всеки може да си пише колкото иска но само този който е обиколил германия може да си представи каква катастрофа очаква германия с тези амуджи по улиците на орди неискащи да работят и чакащи на помощи…
  • 25 Баба Гица

    15 7 Отговор
    Сталин трабваше бързо да ги прилючи през комините на собствените им концентрационни лагери, преди съюзническите лисици да придойдат да делят плячката. Тогава нямаше да им се налага да обясняват на поколенията нагли немчуги, колко недемократично било да сринат със земята десетки страни в Европа и да се изнижат по терлици!
  • 26 Али Турчинът

    12 4 Отговор
    С такова обучение..
    И демокрация...:))
    Ще сте глупаци..
    :)))
    Идиоти...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 до измекяр@

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да бе":

    Тебе забравих да питам !
  • 29 с тиква ..... какво очакваш

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иуноша блуеден":

    Няма как да разбереш защото както вече писах но ВАШИТЕ ме изтриха не става само с ядене трябва .........Всъщност сайта в който пишеш който е аналог на дойча зелето са новите национал социалисти на 21 век а ти явно си им фен .

    Коментиран от #34

  • 30 Сатана Z

    6 4 Отговор
    В Германия при влизане на учител по история в клас се обръща към учениците със :
    “Зиг,Хайл”
  • 31 Шото си тъпунгер

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "Иуноша блуеден":

    Един от 45% функционално неграмотни българи,които обитават кочината

    Коментиран от #35, #41

  • 32 В русия

    9 21 Отговор

    До коментар #1 от "измекяр соросоиден":

    фашизмът е правило. Пример: хитлер иска да изтреби евреите, путлер иска да убие украинците, хитлер иска да прекрои територии, да възроди последната туле, путлеристите бълнуват за исконни територии. Паралелите са едно към едно. Срамота за хитлер и путлер и вечни мъки в ада!
  • 33 Уфф

    5 11 Отговор

    До коментар #18 от "Иуноша блуеден":

    Потърси речник и не бъркай понятията, това путлеристите се мислите за големи агитатори и манипулатори, ама само мъчите езика.

    Коментиран от #36

  • 34 Иуноша блуеден

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "с тиква ..... какво очакваш":

    Не е нужно да обиждаш . Просто зададох въпрос......или и това не може?!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Иуноша блуеден

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "Уфф":

    Бла бла.........кажи нещо по темата.
  • 37 Руска смрадт

    8 10 Отговор
    Ссср помпат яко Хитлер в първите години на войната гориво смазочни материали и тн Сащ и Англия също американски фирми със заводи там и тн.Швеция и Чехия също и докато Швеция пофържа неутралитет макар и фиктивен то Чехословакия никога не е бомбардирана защото руснаците не са имали технологии да направят бомбардировачи като Летящите крепусти и Ланкастерите на Запада

    Коментиран от #38

  • 38 Милен

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "Руска смрадт":

    Хитлер печели изборите благодарение на сериозна финансова помощ от "американски" банки управлявани от евреи, всичко друго са празни приказки.

    Коментиран от #40

  • 39 Хайрсъзина

    4 4 Отговор
    Две свети личности горе на снимката които за съжаление не можаха да довършат започнатото.
  • 40 Матракчи

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Милен":

    Хитлер печели изборите благодарение на чара си и сериозността.До сега е ненадминат държавник по изпълнени обещания.

    Коментиран от #47

  • 41 Иуноша блуеден

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Шото си тъпунгер":

    Как ги изчисли теа проценти ,сънува ли ги.... что ли???!!!
  • 42 Наблюдател

    5 3 Отговор
    Така и в това, което остане от Русия ще изучават Путинизма
  • 43 Урюрвкос

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "измекяр соросоиден":

    За Германия не знам, но фашистки рашистан е жив пример.
  • 44 Локо Сф1956

    9 2 Отговор
    Не е лошо и в България да учат за фашизма в България преди 09..09.1944 г . Тогава България е била в съюз с Фашистка Германия. В по голяма част от Европейските страни е имало партизански отряди против нациска Германия. И в България е имало партизанско движение. За убит партизанин правителството на България е плащало по 50 000 лв. ...... Какво да кажем за днешните управници ......накъде къде ни водят.....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Коментар

    5 1 Отговор
    Никога не връщайте нацизма.Правили са нечовешки експерименти с хора.Искали са цели народи да затрият,защото не били със сини очи и руса коса.
    Макар че наскоро ни караха с експериментални ваксини да се бодем се надявам управляващите света да проявят здрав разум и да продължава да е забранен нацизма.
  • 47 Милен

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Матракчи":

    Малко наивно ми се струва това което си написал, изборите винаги се печелят с много пари, а Хитлер е бил доста сериозно финансиран от банки разположени в САЩ с ръководни фактори с еврейски произход.

    Коментиран от #49

  • 48 кълвач

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Име":

    Няма смисъл, той едва ли може да чете или поне да мисли. Иначе щеше да си зададе въпросът, дали това е най-голямото престъпление срещу човечеството. Понеже други двама диктатори - Сталин и Рузвелд са избили не по-малко хора по време на управлението си.
  • 49 Матракчи

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Милен":

    Може да има някоя финансова инжекция от САЩ за изборите.След това той и съветници създават райхс марката покрита с труд и качествено производство.За две години ликвидира безработицата и започва да внася работна ръка отвън,вкл. българи на работа с редовни трудови книжки.Германия става световна индустриална сила.Хитлер започва да губи популярност 1941г.,след като напада Русия,СССР тогава.Хвърлени са огромни промишлени и човешки ресурси.И...всички знаем как завърши.Не може да се отрече великия държавник в периода 1933 - 1941г.

    Коментиран от #51

  • 50 Гуня

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Име":

    Разбира се ,че е голяма лъжа.През камерите са минали не повече от 20000 души починали.Тогава на Германия е трябвало живи хора за работа,а не да ги избива.
  • 51 Милен

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Матракчи":

    Хитлер възражда Германия заради стадното мислене на германците и заради доста сериозна финансовата инжекция която получава, това никога няма как да е вариант за дългосрочно развитие. На хората с парите им и било наложително да създадат криза с мащабен размер за да могат да си нулират загубите и да излязат на печалба. Затова са инвестирали в него.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Явно си червена бабичка

    7 5 Отговор

    До коментар #45 от "Перо":

    Дето срещу копейки и потупване по рамото отваряш бузки за Путин

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ти си

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "много много жалко":

    Тази опорка с празните магазини и мижавите заплати можеш да си я завреш....ти знаеш къде !
    А на базата на вчерашния случай и предходните няма какво да ни говориш за преследвания и репресии - сега направо ти отнемат бизнеса или те отстрелват като бракуван куц кон ...
  • 56 000013

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Явно си червена бабичка":

    Я ти първо попитай твоите баба и мама дали случайно не са били вдъхновени и активни членове на ДКМС и е да си пазят членската книжки скрити в раклата с кюлотите
  • 57 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    , В крайна сметка учениците трябва да станат добри пилоти, за да могат под егидата на НАТО да бомбардират всичко, което искат Щатите !!
  • 58 Кучката на Адолф

    1 1 Отговор
    В статията е пропуснато да отбележат че партегеносе Хитлер си идва съвсем демократично на власт с над 90% от гласовете на изборите!:) Президента Хинденбург опечален му връчва властта!:) Зад гърба на Национал Социалистическата Партия стоят най-мощните икономически фирми! Не само Круп и Краузе , а и такива като Ротшилд , Рокфелер , Морган , да не забравяме Хенри Форд! И тоя не успял художник и ефрейтор при такава подкрепа не успя да спечели войната! На това му се вика пълен некадърник!
  • 59 тъжно но факт

    0 0 Отговор
    ПП завзеха властта с машинен вот който така и не беше сверен с разпечатките. След това ни насадиха Радеф. Това че бандитите се сдавиха за плячката едва ли ще допринесе с нещо за България. Раздаването на парите така както при "кредитните милионери" при Виденов ще доведе до нов срив и нов екзадус на 2-3 милиона българи. Мечтата на Слави да няма такава държава се сбъдва.