Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 06:00 3 143 37

Медиците и нацизмът: "расова хигиена" и зловещи експерименти

  • адолф хитлер-
  • експерименти-
  • медицина-
  • германия-
  • нацисти-
  • нацистка германия-
  • евреи-
  • концлагер-
  • стерилизация-
  • история

Хиляди са били принудително стерилизирани или подложени на зловещи медицински експерименти в концентрационните лагери

Медиците и нацизмът: "расова хигиена" и зловещи експерименти - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Изненадващо е колко са ограничени знанията за медицинските престъпления на нацистите сред представителите на днешната медицинска общност. Вероятно единственото изключение тук са експериментите на Йозеф Менгеле в Аушвиц”, казва Хервиг Чех от Медицинския университет във Виена.

Затова преди три години Чех и негови колеги предлагат на главния редактор на научното списание “The Lancet” да бъде създадена комисия, която да проучва сведенията по темата.

Принудителна стерилизация на над 350 000 души

Сега комисията представи подробен доклад за жестокостите, извършвани от медици по времето на националсоциализма. От данните излиза, че са били направени принудителни стерилизации на над 350 хиляди души, които според расовите закони на нацистите са били смятани за “генетично непълноценни”.

На много от стерилизираните хора това причинява тежки физически и психически проблеми, не са малко и онези, които умират в резултат от процедурата. Най-малко 230 000 души, страдащи от различни увреждания, са били убити по време на така наречените “програми за евтаназия” в Германия и в окупираните територии по времето на Втората световна война. Десетки хиляди са били използвани за провеждането на медицински експерименти, например в концентрационни лагери.

Евгениката се използва като оправдание за зверствата

Националсоциалистическата расова теория е използвана като оправдание за тези жестокости. Основа за тази “расова хигиена” е евгениката, която се базира на псевдонаучни теории за наследствеността. Евгениката се основава на Теорията за еволюцията, публикувана от британския учен Чарлз Дарвин в средата на 19 век. Според тази теория в процеса на естествения подбор се налагат само най-приспособимите и силни екземпляри, докато останалите изчезват.

Последователите на евгениката прилагат този естествен подбор към човешките общества като цяло. Според тях възпроизвеждането на хора с предполагаемо добри наследствени гени трябва да се насърчава, а на хора с предполагаемо лоши - да се осуетява. В годините на националсоциализма в Германия и други държави евгениката се превръща в теория, която намира последователи във всички партии и обществени прослойки и довежда до ужасяващи страдания.

В началото на 20 век тези идеи намират особено плодородна почва в Германия. Масовата безработица довежда до мизерия милиони хора, престъпността нараства драстично, болестите също, а смъртността е висока. Евгениката проповядва, че “непълноценната биологична маса” е отговорна за това развитие. Нейните последователи твърдят, че само драстични мерки като насилствена стерилизация или убиване на “непотребния живот” могат да спрат упадъка на обществото. Според тях парите, храната и “жизненото пространство” са твърде малко, за да се споделят с “непотребния живот”.

Медици помагат в извършването на зверствата на нацистите

Нацистите използват евгениката като оправдание за своята расова мания. От една страна, те насърчават отглеждането на “чистокръвни арийски деца”, а от друга - искат да унищожат така наречения "непотребен живот" чрез принудителна стерилизация, евтаназия и систематични убийства, включително в концентрационните лагери. Учени и лекари участват активно в този процес.

Публикуваният сега доклад се основава на 878 източника и е най-изчерпателният документ за тези зверства, публикуван някога, пише “The Lancet”. В него се проследява развитието на медицинските изследвания през нацистката епоха и се представят отделни извършители, както и жертви и задържани лекари.

Въпреки всички проучвания, правени по темата, от много извършители и техните помагачи изобщо не е потърсена отговорност след войната или това е станало прекалено късно. Често натрупаните от нацистите знания продължават да се използват безкритично. Атласът по анатомия на австрийския анатом Едуард Пернкопф например се използва и до днес. Убеденият националсоциалист включва в него и снимки на хора, екзекутирани по време на нацистката епоха.

“Трябва да изучаваме историята на най-лошото, за да насърчаваме най-доброто”

“Студентите по медицина, учените и здравните експерти трябва да знаят откъде и от кого произлизат основите на медицинското знание. Те дължат това на жертвите на националсоциализма", казва Шмуел Пинхас Рейс от Еврейския университет в Йерусалим, който е съпредседател на комисията.

“Нацистките медицински зверства са едни от най-екстремните и добре документирани примери за участие на медици в погазването на човешките права”, казва Сабине Хилдебранд от Медицинско училище на Харвард, която също е съпредседател на комисията. “Необходимо е да изучаваме историята на най-лошото, за да разпознаваме и противодействаме на подобни модели в настоящето и да насърчаваме най-доброто”, допълва тя.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    56 6 Отговор
    Щото сега фармакорпорациите изобщо не си правят експерименти с хората само дето ги водят демократични такива.

    Коментиран от #4

  • 2 Сега в Газа

    43 5 Отговор
    Еврейте си правят расова хигиена
    Как махалото се обръща, а?

    Коментиран от #9

  • 3 Калъчев

    49 10 Отговор
    Днес нацизмът се е възродил в най-зловещия си сатана, наречен ОПГ Натаняху. Експериментите с Газа са повече от един Аушвиц. Деца умират от липса на поддръжка с кувьози, ранените реват от липсата на лекарства, операции, лекари... Измрелите са хиляди и няма кой де ги погребе, всеобща воня като чумава епидемия. Тия които реват за холокост, са по-долни юроди от ония на Менгеле.

    Коментиран от #10

  • 4 Важното

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Е че е ДемОкРаТиЧнО и ЛиБеРаСтко
  • 5 Некой си

    20 13 Отговор
    Недъгави и ненормални са били убивани или кастрирани.Траките са убивали такива за това се е запазил гена им.При прабългарите такива са били ликвидирани с камъни.
  • 6 Това е вярно

    4 24 Отговор
    6ългарите требва да изчезнат
  • 7 Айде бе

    47 0 Отговор
    Леополд втори убива над 10 милиона души в Конго , а белгийците никой не ги сочи с пръст за репарации.

    Коментиран от #16

  • 8 Зайо Байо

    15 4 Отговор
    Ех , да можехме да мултиплицираме ГЕНА на на бат Бойко и всички българи да приличаме на него ! Истински ПОЛУбог !
  • 9 юначен страх

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сега в Газа":

    Пише се евреИте с И , а не с Й ! Неграмотен ли си и на колко години ?
  • 10 В име на ВИМЕ

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Калъчев":

    Проблемът е , че израелската армия не води битка с редовна армия , а с партизани , които се крият в тунели , болници , детски градини и жилищни квартали , нямат униформи и лесно се смесват с местните мирни хора !

    Коментиран от #13, #23

  • 11 Западни коне с капаци

    35 0 Отговор
    Защо не споменават японските медици фашисти и експериментите им с хора? Не знаят ли за тях?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Име

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "В име на ВИМЕ":

    Те и нашите партизани така са ги третирали. Както и да е. Няма дим без огън. Абсолютно невъзможно е да унищожат Хамас, просто - тези бебета - които сега пищят гладни - ще станат после партизани. Това е 80 - годишен конфликт, дето Сталин е искал Израел да стане комунистически образец. Това са земи на арабите, естествено е да се съпротивляват.
  • 14 Артилерист

    27 3 Отговор
    Има много изписани томове за зверствата на фашистките изверги, особено спрямо съветските хора и специално към военнопленниците от Червената армия. Няма достатъчно красноречиви думи да обяснят що за логика на уж човешки същества има в тези зверства. Неонацизмът днес се възражда ускорено. Както навремето хитлерофашистките нацисти са прикривали животинските си зверства с евгеники, расови теории и прочие гьобелсови заблуди, така и днес възродените неонацисти оправдават империалистическата си варварщина спрямо други държави и народи с диктаторски режими, производство и наличие на Оръжия за Масово Поразяване, липса на демокрация, неспазване правата на човека и прочие благи съчинения на американската пропаганда. Обърнете внимание в какво е превърнато украинското население за осем години неонацистка обработка. То буквално подивява от думата "москали" и независимо от огромните жертви на фронта преобладаващата маса от него продължава с готовност да отива за бой...

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 е да де

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Айде бе":

    ама в африка евреи няма така че там не е важно …
  • 17 Урюрвкос

    6 4 Отговор
    избелването на фашизма не е престъпление....нъл тъй

    Коментиран от #37

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Перо

    10 2 Отговор
    Най-силно е засегната джендърията, третополовите унтерменши!

    Коментиран от #26

  • 22 Име

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Артилерист":

    Украинците са славяни - доколкото имаме еднакви обичаи -и лесно се подлъгват - като има кажеш "Кореком" и се прехласват.

    Манхатън е продаден за 1 бутилка уиски - "огнена вода", горе-долу толкова е цената.

    Но в България сме по-тежки, как. БГА "Балкан" го шитнамхме изгодно - за 100 000 лева, реални.
  • 23 Калъчев

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "В име на ВИМЕ":

    Едните са заливани със стотици милиарди $ за оборудване, чрез което налагат своя жесток грабеж, терор и прогонване на другите, изпаднали в недоимък. Едните разомбват всичко над земята и вече под земята сумарно вече с три атомни бомби тип Хирошима, а другите могат да отвърнат с калаши и базуки. Ти можеш ли да сравняваш, или си плещиш цитати от еврейски лозунги и своите господари?
  • 24 ККК

    10 2 Отговор
    Язък, че Мустакатия не успя да си довърши работата!
  • 25 Верно ли

    17 2 Отговор
    Така де, гледаме го на живо сега, а Зелето е най-големият стожер на новия неонацизъм - принудителна стерилизация = принудителна ваксинация. Който го интересува може да погледне данните на VAERS за странични ефекти на ваксата при бременни жени и процента на преждевременните аборти след нея! Да не говорим за другите "екстри". Тея дали се усещат как ще ги изучават в бъдеще по история, или още не са се светнали???

    Коментиран от #27

  • 26 Верно ли

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Алооо, пр0стия списвач от фаТки, дето пише под чужди никове - взимай никове на разни мало.мници, като теб, че иаче много си личи ;)
  • 27 Аква

    15 2 Отговор

    До коментар #25 от "Верно ли":

    Затова днес Канада ръкопляска на нацистките престъпници и горещо оправдава украинския фашизъм.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Калев

    12 0 Отговор
    не може без Австрийци да са намесени в нещата. Но продължаваме да ходим да им работим и слугуваме. Абсолютни шовинисти и самовлюбени господароподобни с нарцистично самовеличаене. До последния дървар из планините им. Ако не са чужденците да им работят са си живи за оплакване. А ,тук продължавате да наливате парите си в Австрийската мелница . С тях правят политика против Вас. Веригите им за храни ,горива, мобилни услуги ,винетки и много други Ви дерат по три кожи и данък колко са платили ? Руснаци , Австрийци разлика няма . Народ не остана и е все по- беден в покупателна способност. Цифри нагоре и едно нищо накрая. Слуги на чужди държави . Щом не искат България в Шенген ,значи не искат и Вас като равни . Искат само роби. Като такива гледат на Унгарци ,Румънци ,Хървати , Българи , Украинци ,Сърби ,Македонци . Хора втора ръка способни само да им работят.
  • 30 Реторичният въпрос

    12 2 Отговор
    А ционизмът не е ли "расова хигиена" и зловещи експерименти ??
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Даамм

    10 1 Отговор
    За съжаление днес лошите практики се изучават усърдно, за да се прилагат. Медицинският фашизъм в пълен блясък беше наложен с ковид ваксината. В експеримента чрез всякакви форми на терор беше включено цялото човечество... Глобалфашизмът настъпва бавно, но решително и категорично...
  • 33 факуса

    5 1 Отговор
    крадливите богоизбрани да се готвят за нов 40годишен поход в търсене на обетована земя,не си научиха урока от предишния
  • 34 Така така

    7 0 Отговор
    ДВ няма особено голяма разлика между медиците тогава и медиците днес и то благодарение на вашата порочна здравнасистема наложена по цяла Европа. Но за събаление все още никой не ви е осъдил ,камо ли дае опитал промяна на тази система на геноцид
  • 35 Австрийски художник с мустачки

    6 0 Отговор
    Като гледам какво се случва мисля, че бях прав
  • 36 вива

    4 0 Отговор
    Докторите участвали в Ковид измамата не са по- добри
  • 37 Прозорецът

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Урюрвкос":

    Онзи на Овър тон, ще направи от онзи престъпен вожд - икона. Такава е технологията.