Last news in Fakti

19 Август, 2023 21:00 20 943 300

БРИКС измества Запада от кормилото на света?

  • брикс-
  • г-7-
  • русия-
  • бразилия

БРИКС - споразумение, което обединява Русия, Бразилия, Китай, Южна Африка и Индия, е замислено като алтернатива на Групата на Г7 и западната хегемония

БРИКС измества Запада от кормилото на света? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Клубът, сформиран от Русия, Китай, Южна Африка, Бразилия и Индия, който се събира в Йоханесбург от 22 до 24 август, няма търпение да се заяви като фронт, който се противопоставя на Запада. Това пише в статия за френския вестник Le Point Жерар Аро, бивш френски посланик в Съединените щати и бивш представител на страната в ООН. Понякога се случва привидно непревземаема сграда внезапно да се срути поради малък инцидент. Кой би си помислил, че щурмуването на Бастилията и падането на средновековния затвор ще доведат след три години до края на една хилядолетна монархия? И кой би си представил, че инцидент на митницата в пристанището на Бостън ще доведе създаването на Съединените щати?

Подобно на термитите, които бавно разяждат сграда или мебел, икономическите, социалните и културните сили вършат своята разрушителна работа в сянка. Френската монархия и британската колониална власт имаха само привидна сила. Може би войната в Украйна е друг такъв пример, но този път за сметка на Запада, като се има предвид, че появата на Китай, възходът на Индия и постепенното намаляване на дела на Г-7 в световния БВП трябваше да бъде предупреждение, но не се научаваме на смирение толкова бързо, след като доминирахме света във всички области преди десетилетия.

Съединените щати бяха най-малко подготвени за подобна ситуация, защото никога не са заемали друга позиция освен ръководството на своя лагер и следователно лидерството на света. Съотношението на силите бавно, но сигурно се променяше за сметка на Запада. Беше очевидно, че международните отношения рано или късно ще отразят това. Един шанс беше достатъчен и руският президент Владимир Путин неволно го създаде. Осъждат Русия, но отказват да я накажат Руската инвазия принуди всяка държава да заеме определена позиция: от една страна, проукраински настроените поискаха Русия да бъде осъдена от ООН и го получиха с голямо мнозинство. От друга страна, те призоваха други държави да я накажат и срещнаха широко отхвърляне. Дори нещо повече: останалият свят днес се придържа към позиция на неутралитет и не е стигнал по-далеч от предварителното гласуване в Общото събрание на ООН, което няма обвързваща правна сила. Заобикаляне на санкциите "Ние посрещаме руски министри и купуваме с отстъпки руски петрол и газ и не бих се обзаложил, че някои страни не помагат на компаниите си да заобиколят западните санкции. Лидерите често се придържат в изказванията си към общи положения, които призовават само към преговори.", добавя още Жерар Аро.

Според него гласуването в Общото събрание на ООН не е благоприятно за Русия. По-скоро това е отхвърляне на западния лагер, тъй като някои просто искат да утвърдят своето надмощие, като обвиняват Запада, че подкопава, а други се възползват от възможността да отхвърлят правата на човека и демокрацията като оръжия на Запада.

Антизападен фронт Споразумението БРИКС - споразумение, което обединява Русия, Бразилия, Китай, Южна Африка и Индия, е замислено като алтернатива на Групата на Г7 и западната хегемония, което предизвиква интереса на повече страни, включително Алжир, Аржентина и Египет, които са кандидати да се присъединят към тази група.

Този антизападен фронт е в процес на консолидация. И през 2023 г. страните от БРИКС ще представляват 27% от световния БВП, а Групата на Г7 - 41%, но икономическата динамика играе роля в полза на първата група. Нищо обаче не е сигурно: Путин, който е обвинен от Международния наказателен съд, няма да може да отиде на срещата на върха на БРИКС на 22-24 август в Южна Африка и каква ще е реакцията на Третия свят спрямо руската блокада на украинския селскостопански износ?

Аро заключава, че ребалансирането на властта за сметка на Запада би било изненадващо наследство преди избухването на войната в Украйна. Тази война позволи на останалия свят да каже, че западният император е гол, но също така напомни, че алтернативата на охуления американски полицай, често с основателна причина, ще бъде многополярна джунгла, в която надделяват само властта и интересите. Следователно "може да заключим, че непохватният и небрежен пазач може да е по-добър от нищо, но това заключение ще бъде твърде закъсняло".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 170 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анонимен

    193 55 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Краварския имаш впредвид

    Коментиран от #112

  • 3 Алфа херинга

    252 57 Отговор
    A, добър ден. Нашите умници обаче още това не могат да го проумеят.

    Коментиран от #244

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Плашимир

    119 20 Отговор
    Въпросителната е излишна.

    Коментиран от #14

  • 6 Делю Хайдутин

    234 69 Отговор
    Време е да подадем документи в БРИКС

    Коментиран от #9, #78, #79

  • 7 Майна

    177 33 Отговор
    Нов Свят..
    Всички нации ангажирани като равнопоставени в своя суверинитет..
    Южна Африка ще запечата първите координати за разширяването на BRICS+ – което може да продължи безкрайно. В края на краищата големи части от „Глобалния глобус“ вече са заявили, официално (23 нации) и неофициално (безброй „изразявания на интерес“, според Министерството на външните работи на Южна Африка), че искат да влязат.

    Официалният списък – подлежи на промяна – на онези нации, които искат да станат част от BRICS+ възможно най-скоро, е Глобалният Юг кой е кой: Алжир , Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Беларус, Боливия, Куба, Египет , Етиопия , Хондурас, Индонезия , Иран, Казахстан, Кувейт, Мароко , Нигерия , Държавата Палестина, Саудитска Арабия, Сенегал , Тайланд, ОАЕ, Венецуела и Виетнам...
  • 8 681

    188 32 Отговор
    Добре дошли в новата реалност
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майна

    163 26 Отговор
    Както се изрази и даде име Лукашеко- НОВ ГЛОБАЛЕН ГЛОБУС
    Да ги поздравим и да се надяваме за този нов Свят
    Няма съмнение за това. Основните двигатели на БРИКС са Русия и Китай, като Индия е малко по-малко влиятелна поради редица сложни причини. В ШОС Русия, Китай, Индия, Иран и Пакистан седят на една маса. Евразийският фокус на ШОС може лесно да бъде трансплантиран в БРИКС+. И двете организации са съсредоточени върху „Global Globe“; стремеж към многополярност; и най-вече, ангажирани с де-доларизация на всички фронтове.
  • 11 Гост

    86 211 Отговор
    В скоро време това няма да се случи...тези държави са изпечени крадци на технологии...смо копират и правят почти дубликати...руснаците даже и дубликати не могат...спънати са в ръцете...

    Коментиран от #17, #170

  • 12 Механик

    201 54 Отговор
    "БРИКС измества Запада от кормилото на света"
    Не ви измества бе. Просто ви го намъква в два ката. Ама бавничко, че да ви е кеф.
    п.п.
    Простете, но защо запада трябва да върти кормилото?
    Дайте ми една обоснована причнина, поне!

    Коментиран от #39, #55, #71

  • 13 Сатана Z

    116 35 Отговор
    Мястото на България пак ще бъде в Анадола през следващите 1000 години.

    Коментиран от #58

  • 14 ПРАВ СИ...!

    72 15 Отговор

    До коментар #5 от "Плашимир":

    Заглавието трябва да завършва не с - ..,,?",а с - ...,,!"...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тед

    140 30 Отговор
    Ако управлението поумнее, веднага трябва да подаде заявка и в течение на няколко години да покажем, че можем да извоюваме суверенитета си, за да бъдем част от новия свят без хегемонията на англосаксите.

    Коментиран от #239

  • 17 Механик

    180 29 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Написал си каквото са ти казали, ама си признай, че всичко което имаш у вас е от Китай и нямаш нищо, дето да е от Америка, а още по-малко от Англия.
    Приключихте! Е това е истината.
    п.п.
    Друг е въпроса дали при новия свят аз и ти ще сем по-добре. Аз бих казал "едва ли". Защото тия дето държат властта, искат за тях да има много, а многото идва от там ,че крадат мен и теб. Така е било при всяка система. Така ще е и сега.
    Обаче едно нещо е видно-запада приключи.

    Коментиран от #113

  • 18 Хаха

    65 158 Отговор
    БРИКС измества Запада на КУКУВО ЛЯТО, спете спокойни деца.

    Коментиран от #86

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 хахо

    142 26 Отговор
    По ППС коригиран БВП го изместиха преди 2 години. Тъй че печатайте още долари, белким някой повярва че служат за нещо друго, освен САЩ да ограбва шараните чрез тях.
  • 22 пфффф

    46 101 Отговор
    ЗАПАДА си го премести...

    Коментиран от #228

  • 23 Малий

    51 102 Отговор
    Хлебарките се мислят за лъвове
  • 24 Майна

    154 37 Отговор
    Та.
    Погледнете кои влизат в БРИКС..
    Тези държави, които притежават природните ресурси..
    А какво има Запада..
    Хм, ,
    Излишно е да ..мислите.
    ,,Книжния тигър( доларът/ ,с който изнудваха и ,,купуваха,, умря.
    Както и ОТАН.
    Свършени са..

    Коментиран от #26, #29, #300

  • 25 123

    39 25 Отговор
    Политиците са под контрола на Антихриста. Скоро започва новия ковид цирк и зануляването.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българските турци

    136 20 Отговор
    Едно време определението валута беше за всяка банкнота със златно покритие !... Днес нито доларът нито Еврото имат нещо общо с онова определение ! Това са иконични бонове трудни за фалшифициране, които се печатат изобилно без никакво златно покритие !...Методът е финансов и е основното оръжие на западния капитализъм ! Само контролираното злато и златното покритие е способно да пречупи и срине фалшивия финансов метод на Американската хегемония ! БРИКС е проблясъка на идеята за искрата която ще взриви хегемонията на долара !

    Коментиран от #31

  • 29 Варненец

    53 115 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Я ми кажи, накъде са опашките от емигранти, на изток или на запад??? То ясно си показва, къде е живота, май никой не ще рашкото блато. Въобще в кои бриксови държави имат опашка от емигранти? В еритрея ли?

    Коментиран от #37, #40, #206

  • 30 Име

    53 8 Отговор
    Еми то - все тая къде ще живееш, всички държави предлагат съвременни удобства.

    Все пак - не е приятно да има диктатура, - не е същото.
  • 31 Варненец

    47 87 Отговор

    До коментар #28 от "Българските турци":

    То пък щото рублата има покритие, затова килограм рубла е килограм салфетки.

    Коментиран от #33, #120

  • 32 Чак така

    40 67 Отговор
    Чак така..Китай и Индия имат нужда от евтин ресурс и Русия..Бразилия и ЮАР са донорите..Китай и Индия се бият с тояги по баирите хималайски при което има убити..Китай и Индия имат огромно население което ако нямат големи икономики ще ходи голо и босо..в Индия бройката на бедните 800 милиона..Бразилия от друга страна винаги ще имат основно присъствие преди всичко на американските пазари
    ЮАР винаги са били балансираща сила те няма как да влязат нито в НАТО нито в ЕС
    затова са в БРИКС
    Географски икономически и културно запада е много по интегриран..икономиката в момента се трансформира на съвсем друго ниво и се създават съвсем друг вид работни места
    Де Факто в макро исторически план Китай и след него Индия тепърва изживяват индустриална революция
    Като изключим Русия никой от останалите народи няма проблем със запада нито има интерес от такива..навремето СССР по същия начин се опитваше да се присламчи към така наречения трети свят на необвързаните безуспешно обаче

    Коментиран от #62

  • 33 Българските турци

    104 25 Отговор

    До коментар #31 от "Варненец":

    Хе това ли е критерият ви за стандарт ? Преди април 2006 година средната заплата на един турски работник беше около 1 600 000 000 турски лири кеш( един милиард шестстотин милиона ) ! Днес онзи работник е пенсионер със близо 16 000 нетни турски лири и е с напълно обезпечен живот!...Може "килограм рубла да е килограм салфетки" но си е рубла и златното му покритие е в държавната хазна на РФ , а не някъде в подземията на Лондон като Трънското злато или златното покритие на устойчивите на натиска на долара валути !
  • 34 Ние това го очаквахме и знаехме

    86 15 Отговор
    Но защо се прикриваше от българските медий това упорито
  • 35 Вирус

    84 19 Отговор
    Хахаха тъпите западняци нали ни убеждаваха в новата нормалност тяхната сега ще духат супата
  • 36 бхаха

    32 87 Отговор
    Чудесно. Само това с парите малко им куца. Най-големите 2 от групата - Китай и РФ заедно не могат да направят БВП на САЩ. хахахаха

    Коментиран от #60, #117, #281

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Калпазанин

    67 12 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Щото искат модерни роби и шарени знаменца, също хоата да са като опитомени животинки зарова им дават и създават прайдове мъжко ли е женско ли е като стане на 16 само да си реши па може и от двете според настроението,

    Коментиран от #132

  • 40 Българските турци

    48 11 Отговор

    До коментар #29 от "Варненец":

    Всички лузъри , летят винаги натам от където се издига "аромат" !...Едно време към Америка...а днес вече и към Европа !!!
  • 41 пълен фейк

    16 42 Отговор
    Домакина Южна Африка не предвижда обсъждане на въпроса за обща валута на БРИКС.
  • 42 БРИКС измества Запада

    41 11 Отговор
    ООООО, ТЕ ПЪРВА ЧЕ ИМА .....ДЪРВА...........!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Тошко

    32 49 Отговор
    Тия ще изместят Запада, когато индийците спрат да се къпят в реката Ганг....
  • 55 Защото

    39 48 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Запада произвежда. Защото запада дава образование на тези същите и на децата им. Защото гражданите на тези същите бягат на запад за да живеят и работят там. Защото запада е ......
  • 56 Хааа

    30 37 Отговор
    Измества на некому дедов....ия.Я опитаите да купите нещо от тези страни във валута различна от долар или евро.Ще ви се изсмеят здраво.Тия държави при тях винаги има ЩЕ.Ама никога не става.Хаха
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Блогър от Москва.

    12 7 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    При сегашните управляват - да.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Блогър от Москва.

    61 21 Отговор

    До коментар #36 от "бхаха":

    Ти погледни първо какво включва вътрешия продукт на Саш.Ти в час ли си че включат проституция а в него ?И един билюк други идиощини.И после бил им голям БВП.Голям ,ама мне...
  • 61 Ихааа

    19 31 Отговор
    Ще поживеем, ще видим. Русия приятел с Китай. Китай приятел с Индия. Индия приятел ЮАР. Всичко е измама. Както и САЩ приятел с някого. Надцакване.
  • 62 Блогър от Москва.

    50 11 Отговор

    До коментар #32 от "Чак така":

    Сигурно у хараард и Ти Като канадеца си учил,ама нищо не научил
  • 63 Цитат

    34 26 Отговор
    Бедни народи нищо не могат да изместят. Първата стъпка е народът да живее добре. Чак втората е да мислиш за лидерство. Така, че не препечатвайте глпости
  • 64 Пинко Флоидов

    28 10 Отговор
    Съкращението на организацията звучи като тухла на английски. Според песента, това е просто една друга тухла в стената. Уол(стена) стрийт.
  • 65 бл.134 в Zап. парк

    60 16 Отговор
    Ами ,ще ги измества .Богатия , стар и ояден Запад оглозкя Източна Европа , сега се разцепи да печати пари и да унищожава спестеното от малкото нормални останали хора . Финансира си война и си има западни слуги ,който карат сънародниците си да мрат за нищо
  • 66 Гръмки

    24 39 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    фрази и бомбастични лозунги. Е та това ли е новото СеСеСеРе? Група пропаднали, банкрутирали и провалени режими.
  • 67 Васко

    69 28 Отговор
    САЩ и Европа показаха колко много мразят Русия. България също, но на България не и прилича. Руснаците са наши братя. Русия помага на България.

    Коментиран от #73

  • 68 Робърт Бърнс

    24 26 Отговор
    В самият Брикс има много противоречия . За да поемат кормилото на света както пише на тези нации населението им трябва да е щастливо и доволно за съжаление то не е . И държавите от Брикс имат множество вътрешни проблеми .

    Коментиран от #280

  • 69 Стършел

    10 18 Отговор
    В изброените по-горе държави, правата на човека са на първо място, обвити в истинска демокрация!🤣🤣🤣
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Анджело

    66 20 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Западна Европа дава най-големите нещастия на света. Робство, колониализъм, кланета на местното население и ограбване на злато, диаманти.... пиратсво. Избиване на милиони индианци, Северна Америка е заселена от европейци. Избиване на милиони африканци... Нищо по-лошо няма от Европейската права вяра ей
  • 72 Един

    24 50 Отговор
    Мечтите са безплатни. Чешете клавиатурата колкото си искате. Тия всичките супер-дупер лидери, дори само Япония и Южна Корея ще ги съсипят отвсякъде. Няма да са нужни даже Европа и САЩ. Смешници със смешни амбиции.
  • 73 Малиии

    20 34 Отговор

    До коментар #67 от "Васко":

    Факт! ГОЛЕМИ братя. Точно и вярно. Тъпчат до дупка. Но не забравяйте едно! Защо цар Борис накрая поставя малкия брат Симеон Велики на трона! Предпочитам малкият БЪЛГАРИН пред големия руски брат. Жалки сте с тоя "голям" брат, който за нищо не ни смята!!!
  • 74 Да но

    41 22 Отговор
    BRICS изпреварва G7 по дял от световния БВП още преди две години. Говорим за БВП по паритет на покупателната способност.

    Коментиран от #83

  • 75 Адрес 4000

    5 12 Отговор
    Да, да точно така ще стане
    Сигурен съм
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Съчинение на

    5 13 Отговор
    поглед инфо
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 666

    29 45 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    Влизането в БРИКС е все едно да си продадеш къща в Бояна и да отидеш да живееш във Факултето.

    Коментиран от #82, #87

  • 80 Блогър от Москва

    26 28 Отговор
    Съюза на клошарите ибрикс е пред разпад, 15та година го държат в будна кома!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Делю Хайдутин

    4 14 Отговор

    До коментар #79 от "666":

    За мое съжаление си много прав.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 гост

    20 25 Отговор
    Смешна история, Индия и Китай имат нерешен спор за водата в Хималаите, няма как да имат работещ военен съюз, ЮАР заяви, че ако Путин стъпи на тяхна земя ще го арестуват… По въпроса с ресурсите, не забравяйте че западния блок сме 1 милиард души, не 4 като БРИКС, тоест ресурсите на Канада, Австралия и Скандинавия и храните на Европа и САЩ може и да стигнат на цивилизования свят
  • 85 Важен коментар

    8 9 Отговор
    Хахаха. 1 процент журналист. А останалите 99? Рубла=долар хахаха. Кой той журналист ба? Хахаха
  • 86 Ми то вашия запад

    28 14 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    Е западнал от много отдавна бе.Сега просто отива в канализацията
  • 87 Сега кажи

    32 15 Отговор

    До коментар #79 от "666":

    родшилд какво ти даде.Освен че нямаш България вече.Аман от овце

    Коментиран от #292

  • 88 Хеш

    22 17 Отговор
    Тез ги слушам от времето на СИВ и Варшавския договор.
  • 89 ЯМБОЛИЯ

    21 35 Отговор
    Никой не може да стигне АМЕРИКА. Всичко друго са празни приказки. Не става само с имитация да произведен продукт,с взети от АМЕРИКА технологии. Трябва мощни научни центрове,даващи разработки на футуристични продукти и системи за по-добър човешки живот. А това е ставало и ще става само на Запад,главно,както казах в АМЕРИКА.

    Коментиран от #91, #92, #93, #115

  • 90 Пожара

    9 0 Отговор
    Да земат югославска македониа и сички сто проценти че са за них деа! Ма не е друго да им го дадеш каде требе, мозак е тва!
  • 91 Факт

    33 9 Отговор

    До коментар #89 от "ЯМБОЛИЯ":

    Истината е че масово в научните центрояе на Сащ са азиатци
  • 92 Гордостта на Тара

    31 7 Отговор

    До коментар #89 от "ЯМБОЛИЯ":

    И да да и колко от тези учени са американци .. родени в Америка .. Ама и такова животно няма американец има английски емигранти заторжници.. а коренното население е в резервати
  • 93 Гордостта на Тара

    22 5 Отговор

    До коментар #89 от "ЯМБОЛИЯ":

    Дори първия американски президент не е роден в Америка а емигрант Роден
    22 февруари 1732 г.
    Уестморланд, Великобритания
  • 94 Хазар

    33 9 Отговор
    Америка??!!Че по голям паразит който преживява поради кражбата на богатства от всички държави,има ли.Айде да се сгромолясват вече че са сатани за всеки.Това което става в Нигер е именно че Нигер им бие шута.А каква е Америка Франция без урана,петрола и т.н от Нигер.Ами нека го кажем.Кръгла НУЛА

    Коментиран от #96

  • 95 Да бе да

    12 19 Отговор
    "БРИКС измества Запада от кормилото на света"
    🙄😅😚

    Аз замствам Илон Мъск в Тесла , Туитер и още 5, 6 компании 🦩😘🤭
  • 96 Мхм

    20 25 Отговор

    До коментар #94 от "Хазар":

    А ми защо Руснаците ходят на почивка в Испания що нр си седят в Рашкия

    Коментиран от #111

  • 97 Пха ха ха ха

    20 14 Отговор
    Фащ и колективният запад умреха
  • 98 Пха ха ха ха

    21 7 Отговор
    Либерастите у паника чичо сорос спира баничките
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Лелееее, какво само?

    36 12 Отговор
    "Западът бил за защита правата на човека"? Докато БРИКС били за права на "многополярната джунгла"?
    Какво изкривено възприятие на света имат само?
    А къде бяха моите права в този "Запад", когато 2 години ме затваряха, тормозеха с тестове и маски, за да мога да летя, не ме пускаха в ресторантите и магазините, заради "зелен сертификат"?
    А днес вече се знае, че САЩ изкуствено измислиха пландемията, за да направят генно изменение на милиарди хора по света, неподозиращи нищо...
    Фащ са убийци и не заслужават да са хегемон.
    А то и на никого не му трябва хегемон. Някакви психопати, побъркали се за власт над целия свят.
    И Китай и Русия също не са демокрация, ама поне независими от психопатския многополов запад. Хайде милиони бежанци, уж било "хуманно"? А когато колят и палят Европа, какво е? Франция вече гори... Германия и останалите са следващите... Западът вече си отиде. Сори, ама сами са си виновни. Много тъпи ръководители имаха цели 30 години и ето, така потънаха.
  • 111 Защото като умират

    10 5 Отговор

    До коментар #96 от "Мхм":

    В Испания става много евтино. Когато някой умира, сам разбираш, че става евтино при него :)! Сега разбра ли?
  • 112 Напротив, хазарския

    27 10 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Е правилно. Сащ, Израел и всичките поставени кукли в поробените от тях страни са "хазарския каганат" днес! Бившия беше победен от Русия в средновековието от Княз Светослав. Тази военна загуба хазарите и до днес не могат да преглътнат. Не съм срещал хазари по света, които да НЕ мразят Русия от дъното на душата си. И тази омраза днес се разиграва в Крайната. Хазари я предизвикаха, хазарите "завъртяха" толкова много страни с цел да се унищожи Русия завинаги. Вижте само до къде я докараха? Вече в света се разместват силовите структури заради тази огромна омраза. Тъпите марионетки, на власт в ЕС даже и не разбраха, че хазарската империя ги унищожи тях, за тази цел..
    Сега Европа вече е обезглавена и ще потъва с огромни темпове...жалко.
  • 113 Еми да...

    42 9 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Как няма да "приключи", те се уляха... Напоследък измислиха 60 пола, затваряха хората, инжектираха ги с някаква "генно-изменяща" течност, като ги лъжеха, че било "ваксини". Преди по-малко от година една полицайка искаше да ме изхвърли от влака, понеже не съм си поставил маската над носа???
    И тези били "демокрация"? Искам и аз, да МРАТ. Колкото се може по-бързо да умрат тези дебили. Докараха му тука цяла Африка и всички араби. Централна Европа вече е Вавилон. Защо?
    Нашата европейска култура умишлено се унищожава! Защо? За да са "хуманни" ли? Не, мерси! Искам си старата Европа от 80-тв години, която беше силна и културна, без 80 пола и без акушерки на власт. Тези ни побъркаха с глупостите си. Да ям червеи и хлебарки, смляни в шоколади, макарони, хляба, торти и където им хрумне и даже няма да пишат на етикета, че има хлебарки вътре??? Не ги искам. Тъпанари са...Западът другари, потъна! Вече е нищо! Амин

    Коментиран от #294

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Да бе, не могло?

    30 9 Отговор

    До коментар #89 от "ЯМБОЛИЯ":

    Сащ са най-отвратителната уж страна, а е сборище от индивиди. Нямат демокрация, нямат закони... Там цари само "парата"! Още Алеко Константинов го е писал преди много години. А "управлението на парите" доведе планетата на ръба на гибел. Само войни и ограбване, страдание по цял свят, планетата е замърсена от тяхната алчност и безумие.
    Сащ не са разумни и каквото и да са открили, направили и тн, доведе света до тази катастрофа.
    Вече сме и почти на прага на ядрения апокалипсис.
    Понеже само ТЕ искат да диктуват на цял свят. Ама като нямат много мозък, не става. Другите не са по-тъпи от тях. Радвам се, че тяхната ера си отива...
  • 116 Госあ

    17 11 Отговор
    В интерес на истината, ако разсъдите трезво, ще разберете че всъщност Западна Европа е по голямото зло от САЩ. И че всъщност проблемите ни идват и винаги са идвали от Западна Европа, а не от САЩ. Реалните сатанисти, прикрити зад т.нар. християнство, всъщност са западно европейците и справедливо заеха мястото си - васали на САЩ, Китай и Русия.

    Коментиран от #118

  • 117 Да, ама БВП

    21 8 Отговор

    До коментар #36 от "бхаха":

    На САЩ е БВП смятано в напечатани долари на хартия, която има НУЛЕВО покритие. Как мислиш, дали можеш да караш колата си с 1000 долара на хартия или ако й сипеш 30 литра РЕАЛЕН бензин?
    Там е работата, че тези 1000 долара винаги са били чиста хартия, ама до сега ти даваха бензин за тях.
    Вече се усетиха и няма да ти дават :)!!!

    Коментиран от #289

  • 118 Ами те, истинските сектанти

    17 14 Отговор

    До коментар #116 от "Госあ":

    Са създали фащ, като масонска "държава"!
    Цялата беше, фащ да е тяхното оръдие с което да покорят цял свят. И мисля ,че успяха?
    Диктатурата в Китай беше хвалена от Кисинджир. Тя е тяхната "мечта": Хората да са сведени до нивото на животни, да работят само и да живеят на минимални условия, за да може една малка прослойка, аристократи , да им живеят на гърба охолно. И за това днес е необходима (според тях) една "желязна диктатура", всичките чипирани, намалено население, понеже толкова много роби не им трябват, напълно контролирани и живеещи само с единствената цел, да са полезни на "аристокрацията"!
    Ужасна антиутопия, която последните 3-4 годни вече отива към изпълнение. 15-минутните градове, камери навсякъде, електронни "билети", електронни паспорти, зелени сертификати, затваряния и никакви права на човека, измислени пландемии, открито управление от НЕизбирани (с ала-бала дошли на власт и всеки знае, но ги търпят) и тн...
    Това вече е открита диктатура!!! В Китай са го довели до съвършенство! Те ще са "флагманът на новия свят"! Това е целта на сатанистите, за такъв "дивен и хубав нов свят"!

    Коментиран от #126

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Само макя Ко злодуй

    8 6 Отговор

    До коментар #31 от "Варненец":

    Рублата е по скъпа от японската йена

    Коментиран от #253

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 КовидманЯк

    6 8 Отговор
    Айде сега ще чакаме да го измести, ама на дали.Илюзии.Най-много да го измести в другия крач....
  • 123 Хорей За Поредната Изцепка

    11 14 Отговор
    Кат’почнат някой да плещят глупости, се не сещат да спрат навреме. Аржентина, ако Запада й спре кранчето, какво ли ще случи? Страни като Египет и Алжир искали да станат членове. Супер, прекрасно. Ако изключим Китай, другите почти нямат научни и технологични пробиви. Колкото до китайските, скоро им сърбахме попарата с Ковид. Много е хубаво да има силни съюзи освен колективното понятие Запад. Друга тема е, какво точно обединява противници, жестоки при това, като Китай и Индия. Много, много спорни тези на франсето. Нека се упражнява…

    Коментиран от #125

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 "попарата Ковид"

    18 12 Отговор

    До коментар #123 от "Хорей За Поредната Изцепка":

    Не си сърбал на Китай а на американските биолаборатории в територията Крайна.
    Фащ са фашистите, които искат да те убият, понеже си им излишен.
  • 126 Госあ

    17 7 Отговор

    До коментар #118 от "Ами те, истинските сектанти":

    Китай е по свободен от всякога режима на Мао отдавна не е в обръщение и също обществото не е на феодален принцип. В Китай можеш да правиш наука, изкуство и спорт. По голяма свобода от това здраве му кажи. Едно време Ломоносов е трябвало да лъже, че е син на дворянин, за да го приемат в Университет, по късно разбират за лъжата но предвид таланта му го оставят (само като вметка за това какво означава феодален строй). Освен това, Китай нито изнася религия, нито демокрация или каквато и да е политика. Правят единствено търговия. Системата е окей да хората в Китай, а ако за теб свободата е да мамиш, действително ще имаш проблеми в тази система.

    Коментиран от #128

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Ама Китай имат

    11 9 Отговор

    До коментар #126 от "Госあ":

    Вече т.н. "15-минутни градове"! Това е тотално затваряне! И електронното наблюдение при тях вече е навсякъде.... Не, мерси. Такава система, като в Китай е концлагер...

    Коментиран от #130

  • 129 Човек

    14 30 Отговор
    Само САЩ имат два пъти по-голям златен резерв от Русия и Китай взети заедно. Само Германия и Италия имат по-голям златен резерв от целия БРИКС. Толкова за напечатаните хартийки. Доларът ще продължи да царува, а еврото да е негов подгласник. Икономиките на Китай и Индия са ТОТАЛНО зависими от Запада, който им купува боклуците. Ако се затворят вътре в БРИКС ще умрат прави. А Русия никой не я брои за жива. Западът й би шута, а Китай и Индия й извиват ръцете и й смучат ресурсите на половин цена. И това е само временно, защото изкопаемите горива си отиват и Русия се връща в средновековието, защото така и не се научи да произвежда нещо с добавена стойност. Просто не виждам как тази държава може да оцелее в новия свят. Те и сега са мизерници, но това, което ги очаква е просто страшно.

    Коментиран от #131

  • 130 Госあ

    3 14 Отговор

    До коментар #128 от "Ама Китай имат":

    Можеш да плащаш с лицево разпознаване вече, освен с мобилния. Като ползваш кеш, те гледат като като изкопаемо, и да социалния рейтинг ще бъде внедрен, заедно с контрола на финансовите потоци и разпределението им според него. Лично аз не виждам нищо лошо в това. Наблюдава те някой, само ако си в полезрението и действително няма измъкване. Да не мислиш, че някой наблюдава 1.3 млрд човека едновременно за кеф ?

    Коментиран от #134

  • 131 Госあ

    17 7 Отговор

    До коментар #129 от "Човек":

    Много обичате да слагате западна Европа заедно със сащ, но западна Европа един процесор нямат. В сащ работят все още повече китайци в технологичните и научни институти и пак Китай вече ги задминава. Всъщност западна Европа нямат капацитет за нищо, а в България се купуват боклуците на швабите. По добре директно да купуваме от Китай и да избираме качеството, защото както обичате простолюдието да давате пример Илиенци (дотам ви стига кръгозора), има китайски порцелан и коприна, има и пластмаса и найлон. Като в илиенци, че да ме разбереш. Кво ? За геномика, ядрена физика или ИИ да си говорим 😂

    Коментиран от #147, #148, #245

  • 132 Масар

    13 2 Отговор

    До коментар #39 от "Калпазанин":

    Това е името на Египет означава родина 95 милиона 80 милиона бедни,знаеш ли там по тяхните стандарти беден, какво значи ядът туршия лятото живеят с 50 $на месец, детският труд е навсякъде 2 години работих в Египет, като специалист,познавам ги прекрасно, във Факултето са пъти по богати и образовани от селата и крайните им квартали,няма канализация,на умирише ходи само едно от децата то уми другите да четът и пишат,медицинската помощ е платена, помагали сме на деца да се лекуват,тона което си представяте не е като на ексурзия,на 500 метра от музеите цари бедност,улиците къщите,са на 5 метра една от друга,младите момичета се обрязват,жените се купуват,трябва им 100 г демокрация а може и 200г Гафир е пазач, всяка вечер му давахме продукти да си храни децата,благодарни хора добри,но те образовани и бедни,дълбоко религиозни,лидерите им УЖАСНО корумпирани,в Александрия живеят Арменци,българи от османската империя те живеят добре и си мислят за България, за Европа и Сащ, нека им помогнем да се завърнат.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Предвидено е ИИ

    1 4 Отговор

    До коментар #130 от "Госあ":

    Изкуствен интелект да ги наблюдава и да им поставя "рейтинги" на робите. Тотална електронна диктатура...
    Русия също с електронната рубла отиват по същия път. ЕС и САЩ, също...

    Коментиран от #136

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #134 от "Предвидено е ИИ":

    Професията и приноса към обществото имат много по голяма тежест от това дали пресичаш на червено и пушиш на забранени места. Всъщност китайците го правят. И да, не са облечени в еднакви униформи 😄Дори имат пънк банди, които не са забранени. Какво стана с българският пънк след демокрацията ? М ? Тотално изчезна.
  • 137 Така така

    17 8 Отговор
    Крайно време е гнилият Запад да бъде победен и унижен това и само това заслужават тези лиценереи без сърца но с огромни банкови сметки от кражби и насилие над останалата част от света. Дано бъдат смазани пожелавам им тежко бъдеще

    Коментиран от #145, #199

  • 138 Бамбука

    9 1 Отговор
    Няма лошо, нека да се събират. Но и в това братство също напрежение. Как ще го премахнат ? Китай и Индия, Китай и Русия ?
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 дядото

    13 0 Отговор
    историята е категорична-всяка империя се създава с агресия,но се проваля от алчност и беззаконие.
  • 141 хихи®

    10 4 Отговор
    A България се очертава от страната на Булката, както през Първата, Втората и Студената войни....
    Благодарение на Политиците ни....
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 До гуша ни дойде от САЩ

    17 6 Отговор
    Когато се бие един як шут на "пазача" САЩ и тяхната "демокрация" с цел грабене на други страни в които имат военни бази, само тогава ще настане световен мир и благоденствие!

    Коментиран от #250

  • 144 Срив на борсата

    12 6 Отговор

    До коментар #133 от "Китайската народна банка":

    Явно не си наясно че тази есен ще има срив на долара? Не могат да го помпат вечно с лихвените проценти и печатницата на тоалетна хартия, особено преди избори.
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 ЕДГАР КЕЙСИ

    10 7 Отговор
    САМО КАТО ИМ........ ВИДИШ ФИZИОНОМИЙТЕ ЩЕ ......... РАЗБЕРЕШ , КАК ЩЕ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА ! ! !
  • 147 Някой си

    8 17 Отговор

    До коментар #131 от "Госあ":

    Тоя БРИКС го търмъчат вече колко..станАха ли вече 20години..? И все едно и също..ЩЕ..ЩЕ..ЩЕ.. все в бъдеще несъстояло се време. Ще, ама га пръдне гугутка. Един съюз , какъвто и да е той, е успешен, когато има равнопоставени партньори, имам предвид- икономически равнопоставени. А като ги гледам, май искат да се накачулят на Китайската икономика да ги издържа..което няма как да се случи...Щели да събарят Запада и $..смех, ма смех. Както каза някой преди мен- златния милиард/ в който влизаме и ние, за наша радост този път/ е самодостатъчен сам по себе си..САЩ, ЕС, Австралия и Канада... ми всички технологии са тук бре , пичуи..а вчера космическата станция са запъна и не ще да кацне на Луната..ватенките пак са заварявали някоя спойка на платките с оксижена..та така и БРИКС. Поне ще се наслушаме на хуморески...
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Русоробски фронт

    8 13 Отговор
    Хъ голтаци ще правят клуб които ще се опитват да управляват света.....и човек като се замисли кои са тия подред държавите-жълти разстрелващи,пияни вати,гладен африканец и бос индиец спящ в канавката.....
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Си Ен Ен. Виктор Орбан

    19 12 Отговор
    Бившите премиери на България ,Борисов и Петков са взели 1 млрд.евро от ЕС за да подкрепят България срещу Русия и да въвлекат страната във войната на страната на Украйна.
    Целта на Западът е да се скъсат вековното приятелство между Русия и България и да не остане помен от него.
    Допускам че когато народът разбере на посочените няма да им бъде добре

    Коментиран от #153, #154, #159

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 оня с коня

    11 8 Отговор

    До коментар #151 от "Си Ен Ен. Виктор Орбан":

    Дотук Народът В МОЕ ЛИЦЕ разбра за тоя Милиард даден от Запада на Кирил петков и Борисов да скъсат "вековното приятелство" На Народа ни с Русия САМО ОТ ТЕБЕ.Въпросът е ТИ ОТКЪДЕ го научи това?

    Коментиран от #156

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Ето това е политик

    11 5 Отговор
    Нашите агнешки главички на Прокопа ПП и ДБ заедно с Герб станаха турски кадъни
    Взели са огромни пари за да ни вкарат във война срещу Русия
  • 156 Написал е колегата от къде

    9 5 Отговор

    До коментар #153 от "оня с коня":

    Но вно като розоф Козяк не можеш да четеш
  • 157 Бг681

    6 11 Отговор
    Спокооо чибурашки долара ще е цар поне още плувин век, па вие си мечтайте а брилский юор пхахаххах
  • 158 не разбрах

    5 9 Отговор
    Какво стана с ширикорекламирания преди няколко годин МВФ2 на БРИКС с умопомрачителния безаналогов капитал от 50 милиарда долара? Гледам капиталистите още дишат, а за МВФ2 нищо се не чува. А минаха 6-7 години откак го обявиха.
  • 159 оня с коня

    4 12 Отговор

    До коментар #151 от "Си Ен Ен. Виктор Орбан":

    "Колегата" ти може да пише всичко каквото си пожелае,но Ние като УМНИ И РАЗСЪДЛИВИ Хора е редно да се запитаме:ЗНАЕ ЛИ АНГЛИЙСКИ той,че да чете СиЕнЕн?А ЗНАЕ ЛИ УНГАРСКИ че да разбере кокво е казал Орбан? И накрая...Дори и Орбан да е ИЗЛОМОТИЛ подобна Фраза,НИЕ Него ли ще слушаме пренебрегвайки всички останали Политици на Света?

    Коментиран от #197

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 пешо

    5 7 Отговор
    ха ха русия измества но на дъното тази статия е писана от путлер
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Пха ха ха ха

    8 3 Отговор
    Скоро долара ще се ползва само за тапети

    Коментиран от #221

  • 164 Баце ЕООД

    10 6 Отговор
    Запада се разпада. Мажоретките не разбират..
  • 165 Долу САЩ

    11 8 Отговор
    Хич не ни ги пробутвайте тия опорки, че светът си е по-добър със световния ненаказуем агресор САЩ. Успех на БРИКС, светът ще се обедини, когато се зачитат интересите на всички, а не само интересите на хегемона. Царят си остава гол, а ние, както винаги, сме на губещата и грешната страна на историята. Нищо не научихме от националните ни катастрофи, от първата и от втората световни войни

    Коментиран от #205

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 стават китайски

    3 3 Отговор

    До коментар #162 от "Госあ":

    защото Запада ги продава на Китай и се изнася. Омръзна му да му крадат ноухауто. Дори и в България има преместени няколко американски фабрики от Китай.

    Коментиран от #171

  • 168 ясно

    2 2 Отговор
    Какво стана с рулинда? Ще го има ли? Няма ли да го има? Кажете кога да почвам да роня сълзи.
  • 169 Здрасти

    4 0 Отговор

    До коментар #160 от "БашМайстора":

    Срещу малка дневна сума, ще вярвам в каквото кажеш.
  • 170 МозАк на фашист

    10 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Освен че изказването ти е дискриминационно и обидно, показва колко си неграмотен. Поразгледай да видиш само за последната година Китай колко нови патента е регистрирал и колко патента са регистрирани от Г-7 взети заедно. Нивото ти е на София запад.

    Коментиран от #251

  • 171 Госあ

    12 6 Отговор

    До коментар #167 от "стават китайски":

    Ше ги продава, като си върнат дълговете. Нали се сещаш ? А ? Ноухауто идва вече от Китай, като в далечната история, когато Китай научи западните макаци да горят въглища, да пишат на хартия и да пият у чаша 😂

    Коментиран от #173, #177

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Токио Майна

    8 8 Отговор
    На снимката са диктатор до диктатор, има и военнопрестъпници, изобщо страхотна шайка
  • 176 Васил

    8 10 Отговор
    Брикс съюза на на мизерниците!
  • 177 сигурно е така

    6 6 Отговор

    До коментар #171 от "Госあ":

    Дълговете на чуждите фабрики докараха до рецесия Китай, та всеки пети китаец е без работа. Ами добре.
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 хе хе

    2 3 Отговор
    Държавите в БРИКС сега изглеждат сериозно изкривени.
    Изобретена от икономистите на Goldman Sachs през 2001 г. като маркетингов инструмент, групировката се превърна в политическа единица, когато четирите държави (Южна Африка се присъедини по-късно) проведоха първата си среща на върха през 2009 г. Дан Сюриак, бивш заместник-главен икономист в търговския отдел на Канада и сега старши сътрудник в мозъчния тръст Център за иновации в международното управление, току що публикува хвърляща светилина статия за икономическите основи на БРИКС. Той отбелязва, че само случайно стечение на обстоятелствата в края на 1990-те и 2000-те години е накарало страните в групата да изглеждат смътно равнопоставена, дори само като стремеж.
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 хе хе

    2 4 Отговор
    Идеята за нова валута на БРИКС, обсъждана по-специално от бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, е по същество фантазия: юанът е единствената от петте международни валути с някаква значима задгранична роля. Страните от БРИКС създадоха сравнително малката New Development Bank, която досега е отпуснала заеми за 32,8 милиарда долара, докато Китай вероятно е отпуснал двустранно около 1 трилион долара. Неговата инициатива „Един пояс, един път“ не само изгражда инфраструктура и цифрови проекти, но също така има за цел търговско и политическо привеждане в съответствие.

    Подкрепата на Китай за други членове на БРИКС също не е безусловна. Дори да оставим настрана дългогодишното военно съперничество с Индия, докато Китай предоставя на Путин дипломатическо прикритие след нахлуването в Украйна, Москва на практика плаща за това, като продава на Пекин руски петрол под цената на световния пазар.
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Госあ

    11 6 Отговор
    Простолюдието тръгнало да оплаква Китай, Русия, Индия, Бразилия и ЮАР ! Хахахаха нелепи и полуграмотни тарикатчета ми обЕсняват как щели да закъсат….

    Коментиран от #187, #216, #279

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 хе хе

    5 4 Отговор
    Китай обсъди идеята за разширяване на БРИКС миналата година - Южна Африка твърди, че повече от 40 държави са заинтересовани да се присъединят - но други съществуващи членове, включително Бразилия, изглеждаха явно неохотни. Ако влязат нации, които са обвързани с Китай чрез дългови или инвестиционни връзки, БРИКС ще изглежда все по-малко като ръководна група за нововъзникващия свят, а повече като фен клуб на амбициозен хегемон.
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Някой си

    3 2 Отговор

    До коментар #183 от "Госあ":

    Хахахаха ..като ти чета глупостите, то па ти си един капацитет, леле ма мале...
  • 188 бхаха

    0 2 Отговор
    Вече е утвърдена мъдрост да се каже, че групировката БРИКС е изминала дълъг път, откакто за първи път се е събрала като политическа единица. Разбира се, неговата реторика и амбиция са го направили. Несвързаната и небалансирана реалност има още много работа, за да настигне амбицията.
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Няма да стане

    4 6 Отговор
    Няма нищо да стане с БРИКС, даже повече от 2пъти на ден да пишете за него.
  • 191 бхаха

    2 4 Отговор
    Бившият икономист от Goldman Sachs, който измисли акронима БРИКС, отхвърли като "нелепа" идеята, че групата на развиващите се икономики може да разработи собствена валута, докато Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се готвят да обсъдят дали да разширят блока.

    В навечерието на 15-ата среща на върха на групата следващата седмица Джим ОНийл заяви пред в. "Файненшъл Таймс", че БРИКС "никога не са постигнали нищо, откакто са започнали да се срещат", осем години след като той споменава за първи път абревиатурата в аналитична статия от 2001 г., която пише като главен икономист на банката.

    Членове на БРИКС, като Русия и Китай, призоваха блока да оспори статута на щатския долар като световна резервна валута, но Южна Африка, която е домакин на тазгодишната среща на върха, заяви, че валутата на БРИКС не е в дневния ред на срещата в Йоханесбург.

    ОНийл смята, че създаването на обща валута за петте силно различаващи се икономики би било неосъществимо.

    "Това е просто нелепо", каза той в отговор на призивите за "търговска валута" от страна на бразилския президент Луис Игнасио Лула да Силва и други политици от блока. "Те ще създават централна банка на БРИКС? Как бихте направили това? Това е почти срамно."

    Коментиран от #213

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Госあ

    9 5 Отговор
    Вижте са, тарикатчета полуграмотни, Китай не правят транзакции без покритие. Тия балони дето ги надувате, у сащ и западна Европа са за ваша сметка. Как изобщо си представяте, ресурса на Русия и Китай, работоспособността на населението, образованието и ноухауто само на тези две страни да потънат ? Вие нормални ли сте ? Кви сте ? И добавяме Бразилия и Индия….Нек’ви прекупвачи, за които тостера и ДВГ’то са върха на технологиите, ше ми обясняват за ноухау…
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 бхаха

    1 3 Отговор
    Той заяви, че господството на долара в световната финансова система не е от полза за развиващите се страни. "Ролята на долара не е идеална за начина, по който се развива светът. Имате всички тези икономики, които живеят от това циклично безкрайно завъртане на всичко, което Федералният резерв на САЩ реши да направи в интерес на САЩ."

    Макар че блокът, чието население наброява повече от 3 млрд. души, се стреми да увеличи използването на местни валути в търговската дейност между държавите членки, Лесли Маасдорп, главен финансов директор на Новата банка за развитие, заяви пред телевизия Блумбърг миналия месец, че блокът БРИКС не е в състояние да създаде обща валута.

    По повод на предишни прогнози, че йената, еврото или юанът в крайна сметка ще надминат долара, ОНийл казва: "Нищо от това няма да се случи, докато тези държави не пожелаят валутите им да се използват от хората в други части на света."

    Южна Африка бе принудена да промени програмата на срещата на върха, след като руският президент Владимир Путин реши да пропусне събитието заради обвинението, което му повдигна Международният наказателен съд. Като член на Международния наказателен съд Южна Африка щеше да бъде правно задължена да арестува Путин при пристигането му в страната. Той ще участва дистанционно, а външният му министър Сергей Лавров ще присъства на срещата.

    Докато Китай и Южна Африка настояват за разширяване на клуба на БРИКС с други страни от глобалния юг, в докладите се посочва,
  • 196 бхаха

    2 2 Отговор
    Докато Китай и Южна Африка настояват за разширяване на клуба на БРИКС с други страни от глобалния юг, в докладите се посочва, че Индия се противопоставя на предложението за включване на повече членове.

    "За Запада е добре, че Китай и Индия никога не се договарят за нищо, защото ако го правеха, господството на долара щеше да бъде много по-уязвимо. Често казвам на китайските политици... да забравят безкрайните си исторически битки и да се опитат да поканят Индия да сподели лидерството по някои важни въпроси, защото тогава светът може да ви приеме малко по-сериозно", казва ОНийл.
  • 197 Ха ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #159 от "оня с коня":

    Ти ли се окачествяваш като умен и разсъдлив?Като Киро Тъпото нали?Сам се хвалиш, което в основна черта на генетичния простак.
    Какво е Аннгл.език ?Гьоте казва, език на каторжници без падежи, т.е.развален немски език.
    Цялото изказване на Орбан което е дълго и засяга ЕС и САЩ го има в няколко бълг.сайта ,освен в СиЕнЕн

    Коментиран от #198

  • 198 ами

    1 3 Отговор

    До коментар #197 от "Ха ха ха":

    За изчезването на един падеж минава време около 3000 години.

    Коментиран от #207

  • 199 Така де

    8 0 Отговор

    До коментар #137 от "Така така":

    Важното е, че рублата става водеща световна валута, нъл тъй.

    Коментиран от #202

  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 БСП на Бунището

    7 4 Отговор
    Какво е това заглавие,бе Факти?? "през 2023 г. страните от БРИКС ще представляват 27% от световния БВП, а Групата на Г7 - 41% " За какво Кормило в БРИКС сте написали тогава бе....Евтина Пропаганда правите!!!
  • 202 че кво и е?

    1 1 Отговор

    До коментар #199 от "Така де":

    Махаме 2 нули и една рубла става един долар. Този мач сме го играли нееднократно. :)

    Коментиран от #237

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 За протокола

    9 5 Отговор
    Проблемът с БРИКС е, че Русия винаги иска да командва парада, а сега е принудена да свири втора цигулка, защото Китай е силната държава там. Но напоследък и той има сериозни проблеми, които дори се задълбочават, така, че е трудно да влачиш на буксир толкова ремаркета и да водиш докато собствената ти кола не върви добре.
    Накратко, това е една поръчкова статия, която цели да даде храна и опорни точки на позавяхващия проруски и антизападен ентусиазъм.

    Коментиран от #208, #210

  • 205 В света

    6 1 Отговор

    До коментар #165 от "Долу САЩ":

    винаги е имало, има и ще има държава или съюз от държави които са хегемон. Римската Империя,Османската, Монголската, Великобритания, сега САЩ в бъдеще дори да са БРИКС и те ще правят това което искат и могат. Който е силен той командва, да не мислиш, че китайците ще са мили и добрички. Пожелавам ти в бъдеще китаец за шеф.

    Коментиран от #235

  • 206 Алфа херинга

    8 7 Отговор

    До коментар #29 от "Варненец":

    Опашките от емигранти са на запад поради няколко причини. Едната е, политиката на ЕС да кани емигранти свободно, докато в Русия например не е така. Другото, за което толкова се възбуждаш, високият стандарт на живот и уредеността, е постигнато за 10тки години опоскване на да колониите, в това число вкарвам и България и бившият източен блок. Само че някои страни се усетиха, че ги ползват само за дойни крави без да има дават от благата, и сега нещата започнаха да се променят. След 50 години едва ли някой ще иска да ходи на запад, защото ще има по добри дестинации за живеене.

    Коментиран от #225, #277, #284

  • 207 Глупак

    1 1 Отговор

    До коментар #198 от "ами":

    Ха ха ха
  • 208 как ще преборят Запада

    6 5 Отговор

    До коментар #204 от "За протокола":

    Като БВП на Китай 17.7 трилиона + БВП на Русия - 1.8 трилиона не могат да направят дори само американския БВП от 23.3 трилиона. Тук не слагам останалите икономики, макар че в Западния блок има значителни играчи, като Япония, Южна Корея, Германия, Великобритания и т.н.
  • 209 Маргарита

    4 6 Отговор
    Ще стане. Ама на куково лято. Ха ха ха. Доларът е на първо място във света. Еврото- на второ.
  • 210 Китай

    7 3 Отговор

    До коментар #204 от "За протокола":

    просперираше защото китайчето взима 200$ заплата, а произвежда продукция която се продава на запад за 2000$. Ако Китай се затвори за света, по-точно за западния свят няма къде да си продава стоките на такива цени, в Индия, ЮАР, Бразилия, Русия ли? Китайчето трябва да взима 2000$ заплата за да може да купи това което е произвело ама няма вече печалба, дори ще е на загуба.
  • 211 Ганьо

    2 1 Отговор
    Боже какви глупости пишат, и някои им вярват даже.
  • 212 домакина на срещата РЮА потвърди

    3 0 Отговор
    На срещата на БРИКС няма да бъде обсъждана обща валута на блока.
  • 213 Това за валутите

    6 3 Отговор

    До коментар #191 от "бхаха":

    е възможно само между Русия и Китай - "За какво са ви долари(за суровините от Сибир), нали сте в ембарго ще ви плащаме в юани и без това ще купувате всичко от само нас" ще им рече някой високопоставен китаец.

    Коментиран от #214

  • 214 разбира се

    4 1 Отговор

    До коментар #213 от "Това за валутите":

    Само не разбрах кое между двете ще е показателя? Курса на рублата или курса на юана? Приравнен към виетнамски донги, или към албански леки?

    Коментиран от #219

  • 215 Моарейн

    15 2 Отговор
    Не знам дали БРИКС ще измести Запада, но в исторически план има две сигурни неща:
    1. Всяко нещо, което има начало, има и край. Единственото изключение е човешката глупост.
    2. Който се е хванал с нас или с когото ние сме се захванали - от Византийската и Османската империи, през Германия, та чак до СССР, все е губил. Нищо чудно и сега да е така.
  • 216 Маргарита

    7 13 Отговор

    До коментар #183 от "Госあ":

    Русия вече е закъсала икономически. Валутата йне на пода, а населението краде тоалетни чинии и перални от съседите си. Мафиот да развива национална икономика. Обади ми се, ако се случи. БРИКС са орел, рак и щука. Абсурдно е да преборят западната и щатската икономики.
  • 217 развиващите се икономики

    9 5 Отговор
    Като се развият, да се обадят.
  • 218 Могучая

    5 8 Отговор
    е Могучая, защото безаналоговия и цар е с ултрабезаналоговото IQ 127
  • 219 Какво има

    2 4 Отговор

    До коментар #214 от "разбира се":

    за разбиране, Китай изнася за САЩ и ЕС стоки за 2200млрд.$ годишно , а с Русия 180млрд.$ и то половината само внос на суровини. Ще плаща в юани на руснаците, а ще изнася стоката за долари - това им е икономичесли изгодно, а рублата за какво им е като постоянно пада надолу, курсът на черно е вече 200р/$. Става както беше у нас - официален курс 0,96лв/$, а на Магурата 5лв/$.

    Коментиран от #220

  • 220 изглежда не разбираш

    1 5 Отговор

    До коментар #219 от "Какво има":

    Идеята им е да отпадне долара като валута. Т.е. не можеш да кажеш изнася за 2200 милиарда ДОЛАРА. Не искат да е в долара, ами да е в някакъв техен измислен курс. Примерно т.нар. рулинд. За това питам дали този измислен курс ще се преизчислява през виетнамските донги, поради значителните разминавания във валутите на различните членове на организацията. Но домакина в ЮАР съобщи, че не е на дневен ред и няма да се обсъжда обща валута на блока. Явно рулинда остава за по-добри времена.

    Коментиран от #229

  • 221 Маргарита

    5 8 Отговор

    До коментар #163 от "Пха ха ха ха":

    Имаш предвид рублата че ще се ползва за тапети. Защото тя девалвира. А доларът запазва първото си място. Путин е мафиот. Как очакваш да развива икономиката на Русия? Голяма греда си вкара като нападна Украйна. Досега такива незаконни нахлувания му се разминаваха, но вече не. Ще му държи до края на живота му тази война.
  • 222 шопендар

    5 6 Отговор
    СЪБИРАТ СЕ НА МАСА,ЩЕ ХАПНАТ ТЕЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ И ВОДКА,И ЩЕ СЕ РАЗОТИДАТ.,А ДОЛАРА ЩЕ ОСТАНЕ ОСНОВНАТАИМВАЛУТА
  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Госあ

    6 5 Отговор
    Ще отговоря на целокупната пасмина прекупвачи така: нямам нужда от икономически “познания” каквито и да са те, при положение че имам познания по термодинамика, генетика и регулация на метаболизма ( това са фундаментални и приложни науки). Та тия курсчета от унсс’та, харварди и други си ги разяснявайте на оперативки у офисчетата. Отваряш аналите по материални науки и биотехнологии и виждаш авторите, публикациите и патентите и прогнозираш. Като вземеш предвид и доставящия блок или субстрата (ресурсите - Русия и редките метали на Китай), модела става много достоверен. Не абсолютно сигурен, но много достоверен, тия омикси бяха модерни и при нас, а графиките и фигурите много по-атрактивни от екселските пити и барчета, но вече ги вземат само във второкласни журнали без функционални доказателства. И това го наложиха точно китайците.

    Коментиран от #227, #258

  • 225 Причината е

    9 2 Отговор

    До коментар #206 от "Алфа херинга":

    трудолюбието на западняците и това, че правят всичко с акъл. Като ги оставиха през 60-те години какво стана - скачаха като маймуни, че са вече свободни, а сега пак гладни. например: Причината за глада (в Сомалия) не е в това, че са били ограбвани, ние за 700г. робство никога не сме гладували, но ние сме или поне били много работливи и не сме чакали някой да ни храни. Тия са били в робство 50-60г. и колонизаторите са копали желязна, медна и калаена руда, нещо което свободна Сомалия не прави сега, а се занимава с пиратство.

    Коментиран от #236

  • 226 Какви са тези статии

    4 4 Отговор
    От този сайт, да не объркахте плочата сутринта. Хвалете си евростлантизъма.
  • 227 Госあ

    8 6 Отговор

    До коментар #224 от "Госあ":

    Та, това което виждам, е едно обединение на страни притежаващи огромен природен ресурс, работливо и дисциплинирано население с ценности различни от туризма и разврата и ноухау в инженерните науки, компютърните науки, химията, физиката и бионехнологиите. Капиталистическият модел, с добавената стойност за прекупвача, ми прилича по скоро на патология водеща до акумулиране на масти и неправилно, усвояване, разпределение на ресурса и регулация на потоците и ще бъде променен. А това ще бъде възможно, заради силната армия и ядрено оръжие на страните от БРИКС. Искам да кажа, че рекета е невъзможен вече.
  • 228 факуса

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "пфффф":

    ама нема какво да мести,всичко му е внос от брикас
  • 229 Какво им

    3 3 Отговор

    До коментар #220 от "изглежда не разбираш":

    пречи като всяка от валутите си има курс в долари. Ако премахнат долара и въведат някакво съотношение между собствените си валути, то това съотношение няма да е стабилно защото икономиките им са много различни. Руснаците ще искат общата валута да се смята чрез нефта, китайците през редките метали, индийците през черния пипер, ЮА през златото, а бразилците през захарта. Все някой ще печели за сметка на други и затова им е нужен долара да се преизчислява през него.Това вече го разбраха и затова отпада от дневния ред.

    Коментиран от #230

  • 230 да де

    1 3 Отговор

    До коментар #229 от "Какво им":

    коя от техните валути е стабилна и на базата на какво?

    Коментиран от #233

  • 231 Госあ

    3 2 Отговор
    Иначе, това с валутата не е проблем и не е на дневен ред. Впрочем, Хитлер много лесно го е решил тоя въпрос с девалвиралата марка, нали знаете ?
  • 232 факт

    3 2 Отговор
    Когато дали свобода на робите, вечерта същите се наредили около масата за вечеря.

    Преди 30 години цяла източна Европа си мечтаеше да отиде в ЮАР, поради ограниченията да пътува в западна Европа. Днес масово хората бягат от ЮАР, защото от Мандела насам нищо не е останало от онзи ЮАР.
  • 233 Няма стабилна

    2 0 Отговор

    До коментар #230 от "да де":

    валута в никоя от петте държави, доларът също не е стабилен. Както писах по-горе всеки ще иска общата валута да е сравнява с това което произвежда най-много.

    Коментиран от #234

  • 234 като не е стабилен долара

    3 1 Отговор

    До коментар #233 от "Няма стабилна":

    Защо все по него се равняват?
  • 235 Водка с ориз

    0 2 Отговор

    До коментар #205 от "В света":

    Това е добро пожелание
  • 236 Алфа херинга

    4 6 Отговор

    До коментар #225 от "Причината е":

    И? Може да са мързеливи, но това не променя фактът, че запада им ограбва ресурсите в замяна на нищо и така поддържа стандарта си. Айде да видим, като ги поизхвърлят оттук оттам, какво ще стане с великият запад.

    Коментиран от #238, #240

  • 237 Не забравяй, че

    5 1 Отговор

    До коментар #202 от "че кво и е?":

    две нули ще махнеш и от заплатата си и от 40 000 рубли ще стане 400$. Тя и японската хена е по-евтина от рублата ама са трета икономическа сила.

    Коментиран от #242

  • 238 Република Южна Африка

    1 1 Отговор

    До коментар #236 от "Алфа херинга":

    Е нагледен пример. Какво друго ти трябва?
  • 239 Кое управление?

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Тед":

    Това, сегашното, назначено и командвано от щатите ли? То няма право да поумнява. Трябва да поумнеем ние и да ги изхвърлим като боклук!

    Коментиран от #276

  • 240 Колко години

    9 1 Отговор

    До коментар #236 от "Алфа херинга":

    Запада ги изхранва защото били гладуващи? През 1950г. цяла Африка са били 228млн., а сега са над 1,3млрд. благодарение на хранителните помощи. Не работят, мързеливи и само се плодят - затова са гладни и мразят европейците защото са ги карали да работят. Сега заради войната не могат да им насмогнат с пшеницата, та ходят да молят Путин да ги нахрани. Помощите се отпускат от ЕС като пари и той иска да им продаде пшеница и да вземе парите - това го разбраха и затова се ядосаха, някои дори не отидоха за общата снимка на срещата в Санкт Петербург.

    Коментиран от #241

  • 241 Алфа херинга

    5 6 Отговор

    До коментар #240 от "Колко години":

    Запада им хвърлят трохи, за да има експлоатират природните ресурси и да правят милиарди. Това, че са мързеливи си е техен проблем, както и управлението на държавите и си е техен личен проблем. Тази приказка, за сега ще ви инсталираме демокрация за да сте по добре, е чисто и просто прах в очите, за да им крадат ресурсите. Както всъщност и в България. Нали демокрацията щеше да ни оправи? Вече 30 години няма никаква оправия. Останаха 5-6 града, където скоро ще се концентрира 90%.от населението и всичко друго е леш.

    Коментиран от #243

  • 242 Само че

    4 1 Отговор

    До коментар #237 от "Не забравяй, че":

    На черния пазар стават 200$
  • 243 не е техен проблем

    5 1 Отговор

    До коментар #241 от "Алфа херинга":

    Когато дали свобода на робите, вечерта същите се наредили около масата за вечеря.

    Преди 30 години цяла източна Европа си мечтаеше да отиде в ЮАР, поради ограниченията да пътува в западна Европа. Днес масово хората бягат от ЮАР, защото от Мандела насам нищо не е останало от онзи ЮАР.

    Коментиран от #249

  • 244 Мито

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа херинга":

    Обърни внимание, че в заглавието на статията има питанка, много правилно поставена
  • 245 Човек

    7 5 Отговор

    До коментар #131 от "Госあ":

    В Западна Европа се правят единствените машини, които принтират чипове от последно поколение. Най-добрите чипове, които се правят в Тайван, САЩ и Южна Корея, се принтират само и единствено от холандски машини. Никой друг в света не може да произведе такава инсталация. Оптиката в нея пък се прави само и единствено в Германия. Всички технологии от последно поколение в света са напълно зависими от Холандия и Германия, а ти, неукият, си лай колкото искаш. Европа (броя и Англия, Норвегия и Швейцария) има БВП колкото САЩ и по-голям от този на Китай. Европа е равен играч на световната сцена със САЩ. Япония, Корея и Тайван са им по-скоро притурки. БРИКС е пълен смях. В Китай има заложена мега бомба от почти половин век политика на ограничаване на раждаемостта + полицейски комунизъм и невъзможност за привличане на работна ръка от чужбина. Там съвсем скоро работещите няма да могат да издържат пенсионерите. На тази държава икономическото чудо приключи с преминаването от третия свят във втория. За да продължат да се развиват трябва масово да вкарат качествена работна ръка отвън, а това докато не падне комунизма никога няма да стане.

    Коментиран от #248, #257, #259

  • 246 Жоро

    6 7 Отговор
    По голяма глупост не бях чел скоро :D ;D Само щата Тексас в САЩ произвежда повече от Ватнешка Кочина...Сащ и Европейския Съюз имат 47 процента дял от световната икономика,а Брикс 20 процента...Това са ФАКТИТЕ...Другото са ватнешки мокри сънища :D :D
  • 247 Гост

    2 2 Отговор
    надявай се п.......на пиян х.....
  • 248 Експерт

    5 2 Отговор

    До коментар #245 от "Човек":

    ККП реши проблема с пенсионерите чрез Ковид19 но не измряха само 200млн.пенсионери, а още 60млн.работещи китайци, което се крие упорито от Си! Вече е разрешено и трето дете в семейството, а преди Ковид имаше забрана и за второ.

    Коментиран от #252

  • 249 Дон Отворко

    7 1 Отговор

    До коментар #243 от "не е техен проблем":

    Прав си, аз имах работна виза за ЮАР през 1990г но ми тръгна бизнеса в РБ и добре, че останах... ориятел замина и загина като пилот на въртолет скед 3г.В монента БВП/човек в България е три пъти по-голям от този в ЮАР! ЧЕ.рните не работят, а са бандити и лентяи и не могат да ги накарат в правия път.
  • 250 Дедо Пене

    7 2 Отговор

    До коментар #143 от "До гуша ни дойде от САЩ":

    Внимавай да не те гушне жужето, че тогава няма да имаш пари и за хляб и вода! Сега ревеш ори средна заплата 1100$, а при Виденов и Толо се радвале на 20-80$/месец.
  • 251 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #170 от "МозАк на фашист":

    Едно е патент във високите технологии, друго е патент на "кръгла" гайка. Бройката не носи успех и респект.
  • 252 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #248 от "Експерт":

    ама никой не иска да ражда....

    Коментиран от #254

  • 253 Валутен дилър

    2 1 Отговор

    До коментар #120 от "Само макя Ко злодуй":

    Рублата беше десет оъти оо-скъоа от йената, а сега е 1:1, 2!
  • 254 Експерт

    7 1 Отговор

    До коментар #252 от "Гост":

    Китайците изгяволяха като нашите роми - вече не искат много деца, а богат живот.
  • 255 Санкции, като отговор.

    6 5 Отговор
    Време е, САЩ и страните от ЕС да престанат да финансират ООН, да спрат сътрудничеството си със страните от БРИКС, и да им наложат санкции, включително и достъп до американски, и европейски банки. Налагане на визи за ЕС и САЩ и затваряне на границите за мигранти от тези страни. Щом се чувстват достатъчно силни, без тях в свободния свят.
  • 256 Санкции за БРИКС

    6 5 Отговор
    Западът трябва да наложи санкции и преустанови сътрудничеството си със страните подкрепящи Русия, тези от БРИКС. Както и да спре да финансира програми на ООН за тези страни.
  • 257 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #245 от "Човек":

    Абсолютно никоя западно европейска страна не може да се сравни с Япония, нито по технологии, нито по икономика. Притурка била 😂 Чиповете се произвеждат в Тайван, а Западна Европа не произвежда нито процесори, нито високотехнологични машини за които едва ли си чувал. Такива се правят в Китай, САЩ и Япония - единствено. Частите за машините, които принтират се правят вече и в Япония, и е въпрос на време да започнат да се правят и в Китай. Това са фактите и колкото и да мечтаете, няма да ги промените. Колелото в Китай отново се завъртя, с образование, наука, технологии и индустрия. Оттук насетне ви чака яко мачкане. САЩ ще се осъзнаят и ще вкарат отношенията си с Китай в ред отново, защото и двете страни са силно зависими една от друга. Всъщност, от БРИКС наистина няма нужда, ако Китай, САЩ и Русия са в добри отношения - всичко ще върви мирно и тихо. От западна Европа винаги е имало само претенции и проблеми. И пак казвам - един европейски процесор няма ! Разбра ли ?
  • 258 Пак съм аз...

    4 4 Отговор

    До коментар #224 от "Госあ":

    Ами ко да ти кажа..ти с твоите фантасмагории.. Русия така се заби във фекалната яма, досущ като Луна 25, която се опита да разцепи Луната.. пУсни си Земля в илюминаторе и си мечтай за БРИКС.... колкото до моделите..нали знаеш къде да ги пъхнеш тез модели..

    Коментиран от #261

  • 259 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #245 от "Човек":

    Всъщност, Китай купува машините и частите за производство на чипове от Япония. Да си знаеш. А икономическите и технологични отношения между Китай и Япония не са били по добри никога, дори при марионетното правителство в момента. Освен това, да ти кажа, Китай работят усилено в квантовите технологии, където са водещи и изглежда ще заместят по старото поколение.

    Коментиран от #260

  • 260 Да ти кажа..

    4 5 Отговор

    До коментар #259 от "Госあ":

    Хахахахаха..само дето китйчетата едв адокретаха до 20нано..а света е на 7 нано... и скоро нямат изгледи да стигнат до там. А когато успеят да направят размножаващи машини като холандските..обади ми се по водомера... тпк.

    Коментиран от #262

  • 261 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #258 от "Пак съм аз...":

    Където е текло, пак ще тече. Това е първата космическа мисия на руснаците, не знам откога. Такива неща се случват. Путин заяви, че военната индустрия е с приоритет, предвид заплахата от запад. И е прав, но не го оправдавам за кражбите. Трябва да се притеснявате повече от военно-техническото сътрудничество между Китай и Русия, отколкото икономическото 😉

    Коментиран от #275, #288

  • 262 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #260 от "Да ти кажа..":

    Японски машини, нане, японски. А квантови чипове и машините за тях произвеждат единствено Китай и САЩ. Разбираш ли за какво ти говоря ? Като западноевропейците направят компютър, пиши пак 😂

    Коментиран от #267

  • 263 Лондон

    4 6 Отговор
    Марко бароните от бидонвилите на Рио Женейро , заедно с племето Залуси от ЮАР ,подкрепени от алкашите , вонящи на джибре и селяните от вътрешна Монголия , Китай , ще определят ние накъде да гледаме , какво да ядем и на кого да се прекланяме!!!
    Смях:))))))
    А междудругото , ако погледнете търговията помежду им , е около и не повече от 2 % или 3% , докато остатъка е търговският стокообмен с тези срещу , които са тръгнали!!!
    Това е една куха сглобка , през която дръпнатия диктатор и неговия сибирски френд искат да ги забележат изобщо някой!!!
    Забележете , че , откакто САЩ , Япония,Тайван и Европа , дадоха старт на изместването на
    фабриките си от Китай, поради комплексни причини, оризарника вече има отрицателен икономически ръст!!!
    Си изнесе реч , по този повод, за успокои китайските селяни , защото знае какво ги чака комунистите , ако икономиката продължи да пада с такива темпове!!!

    Коментиран от #264, #269

  • 264 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #263 от "Лондон":

    Аве я кажи как е въздуха у лондон с въглищата ? Хахахахаха превзетите селяндури от островчето чистят ли си носовете от сажди още ? Кво има да изнасяте па вие, ве ?

    Коментиран от #266

  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #264 от "Госあ":

    ...ве...във Вашето село....селският бек....

    Коментиран от #268

  • 267 Герги

    2 2 Отговор

    До коментар #262 от "Госあ":

    Не си добре....иди на лекар..

    Коментиран от #270

  • 268 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #266 от "Гост":

    Аз съм от столицата, бате.

    Коментиран от #283

  • 269 Дедо

    7 1 Отговор

    До коментар #263 от "Лондон":

    За икономически растеж са нужни няколко неща: енергийни източници, суровини и материали,работна ръка.
    Което тези неща има в изобилие в Лондон и околностите?

    Коментиран от #273

  • 270 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #267 от "Герги":

    Добре де, кажи на кой лекар с европейски компютър да отида ? И това е най малкото. Изобщо не говоря за свръхчувствителни машини и детектори за химичен и структурен анализ, геномно секвениране и така нататък. Съревнованието е между САЩ и Китай. Самите американци си го казват. Япония е по близо от която и да е западноевропейска държава. Обработката на големи масиви от данни, графика и обучение, ще се прави от квантови компютри. Там са САЩ и Китай. След това Япония.
  • 271 ТрампЛин

    3 8 Отговор
    Дай Боже! Само русия да ни остави на мира. Амбициите за икономическо развитие и превъзходство носят само ползи на Човечеството, докато териториалните имперски амбиции водят само до смърт и разрушения.
  • 272 тйхт

    5 6 Отговор
    изместват ми .. хурката.
  • 273 Това

    2 4 Отговор

    До коментар #269 от "Дедо":

    от на татко ти ленин простотията ли ти дойде на ум, как количествените натрупвания водели до качествени изменения или нЯщУ подобно? Без достатъчно "сиво вещество" и реална конкуренция нищо не става!
  • 274 Бай той Толстой

    6 3 Отговор
    , Хубаво е западът да умре изведнъж,а не да ми се влачи с десетилетия.Нямам време да ви чакам.
  • 275 ФАЛШИВИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 5 Отговор

    До коментар #261 от "Госあ":

    "Путин заяви, че военната индустрия е с приоритет, предвид заплахата от запад."


    На рашистан това винаги им е било приоритет! Те никога от 1917 не са имали други приоритети освен да тормозят собственото си население и завладените народи в жалката им империйка, да им обясняват как ША ДОДИ светлото бъдеще и развития социализАм, докато кремълската върхушка преяжда с власт и черен хайвер. Да жУвей социализЪма и комунизЪма!!!
  • 276 И аз да те попитам

    5 4 Отговор

    До коментар #239 от "Кое управление?":

    Кое управление? Това на льотчика ли, където мутрофанов и сие са го хванали яко за топките и не му дават да мърда? Само се чудя дали на него така му харесва (да го държат за ма...дур...ите) или няма избор?
  • 277 Дедовият ти

    8 1 Отговор

    До коментар #206 от "Алфа херинга":

    "След 50 години едва ли някой ще иска да ходи на запад, защото ще има по добри дестинации за живеене."

    А след 500 години може би Марс ще е още по-привлекателно място за живеене.
  • 278 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 279 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #183 от "Госあ":

    А ва запри са ва, мутрофанска веке те забеляза къф убаф език имаш (за близанье дье)
  • 280 Баба, цоцолана

    4 3 Отговор

    До коментар #68 от "Робърт Бърнс":

    То щото ФАЩ с цъфнали и върнали.
  • 281 БВП

    6 4 Отговор

    До коментар #36 от "бхаха":

    Да не би да имаш предвид външния дълг на САЩ? Защото китайците са 2рата страна по активи на този дълг :) , ако не са станали пак 1ви след Японците. Та на американците и тяхната печатница лесно може да се сложи край но за момента не нужно.

    Коментиран от #290

  • 282 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 283 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #268 от "Госあ":

    Щом си от столицата,...не употребявай повече..ВЕ...
  • 284 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 285 Фактите

    8 4 Отговор
    БРИКС буквално е един провален съюз в който са се събрали няколко изхвърлени от света изтъpcака,които са символ на бедността,мизерията и изостаналостта.Икономически джуджета затънали в миналия век начело с Русия.Трябва да си пълен идиот за да си мислиш,че това подобие на съюзче може да измеати най-развитите и богати държави на този свят от които буквално зависи всичко.Вие представяте ли аи свят в който Русия и изтърсаците около нея са водещи на тази планета ? Нали ще ни яърнат обратно в средновековието и ще трябва да общуваме с пръчки и звуци.
  • 286 Болярин

    5 3 Отговор
    Кормилото на света винаги е било и ще остане в ръцете на ЗАПАДА ! За БРИКС - "лоста" на магарешката каручка !!!
  • 287 Селки Госあ

    0 0 Отговор
    Аааа, молят сЪ язе съм от село.
  • 288 Пак съм аз...

    4 2 Отговор

    До коментар #261 от "Госあ":

    Военно-техническо сътрудничество викаш..я да видим какво казва вестникКомерсант по този повод..... нали знаеш , чувал си за тази масковска газета.. Та той пише следното - Огромен спад на договорите на последното оръжейно изложение в Петербург. На това изложение са сключени договори за около 600млн $..отливът е огромен, имайки впредвид че на миналогодишноито бяха сключени за 3,5 млрд $....та какво разправяше за някакво военнотехническо сътрудничество...Знаеш ли какво каза другарят Си на Конгреса на ККП??? Каза едни знаменателни слова, но никой у нас не им обърна внимание- цитирам- Очертават се два военно икономически хегемона за следващите 50 години- САЩ И КИТАЙ.... нещо неясно? На другарят Си ли да вервам, или на някакъв си лешпер, дето се прави на многознаещ..ммм?

    Коментиран от #299

  • 289 Да ти кажа..

    6 3 Отговор

    До коментар #117 от "Да, ама БВП":

    В Щатите съм, пич. Току що заредих на бензиностанцията..давам им рубли- налитат на бой..давам им долари- даже вратата на автомобила ми отварят..та така с $те..може и тая, дето я каканижеш да стане, ама нема да е скоро..1000 $ са си 1000$, ма 100 рубли не винаги са 100 рубли..
  • 290 да си знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #281 от "БВП":

    Нещо си се объркал много жестоко и пишеш по теми които грам не са ти понятни.
  • 291 А дано, ама надали!

    1 2 Отговор
    Само кратък преглед на изброените държави поражда песимизъм, за заявените намерения.Индия, най-многолюдната страна в света има огромни вътрешни проблеми и дисбаланс в структурата на обществото.Там все още съществуват касти и има огромна пропаст между приказно богати махарджи и крупни съвременни производители и огромната част от свръх бедното население! Да не говорим за тлеещото напрежение в пограничните райони с Китай, за вечната заплаха от Пакистан и т.н.За Южна Африка положението е сходно и ако не е бялото население, наследници на бурите положението е трагично.За Китай нещата са още по-сложни, също и за Бразилия и накрая се получава орел, рак и щука.Няма как такъв разнороден състав да диктува световния ред.Те имат противоречия по между си, какво остава за света!
  • 292 Ти кажи

    3 2 Отговор

    До коментар #87 от "Сега кажи":

    Путин какво ти даде. За да те улесня - едно нищо! Кръгла нула, освен дето платихме за неговия проект "Турски поток" към 3 милиарда лева на вятъра.Ние от този "поток" газ не получаваме, той е транзитен!
  • 293 Същият

    4 3 Отговор
    Крайно време е БРИКС да поеме полагащото се управление на света,защото Г-7 се провали и стана маша в ръцете на една империя ЗАЛЯЗВАЩА за ЩАСТИЕ.

    Коментиран от #296

  • 294 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 295 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 296 Рамбо - рашистите проляха първа кръв

    1 0 Отговор

    До коментар #293 от "Същият":

    Ало същия искаш да ближиш сладоледа на жълтите ли.
  • 297 Бай Тодор

    0 0 Отговор
    Ама вии пари имате ли,ако нямате пари какво ще правите ,икономическо недоносче
  • 298 Много се смях

    0 0 Отговор
    На заглавието ,кое са изместили ,нещо в другия крачол ли
  • 299 Кратко

    0 0 Отговор

    До коментар #288 от "Пак съм аз...":

    И кой ще поръчва военна техника на русия ,като не се знае дали ще получи нещо
  • 300 Бай Тошо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Не само природни, а и човешки ресурси имат БРИКС. Европа е със застаряващи нации, големите европейски икономики нямат работна ръка.