Last news in Fakti

25 Август, 2023 13:03 3 235 49

Западни издания коментират резултатите от историческата среща на БРИКС в Йоханесбург

  • брикс-
  • юар

Критериите за приемане на нови държави в групата обаче остават доста неясни, посочва "Монд"

Западни издания коментират резултатите от историческата среща на БРИКС в Йоханесбург - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите от БРИКС поканиха шест държави да се присъединят към блока, сред които са Саудитска Арабия и Иран, гласи заглавието на в. "Файненшъл таймс".

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса заяви, че новите държави членки ще бъдат приети на 1 януари догодина в рамките на "първия етап от процеса на разширяване".

Блокът от бързо развиващи се страни предприе най-голямото разширяване в своята история, след като Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) бяха поканени да се присъединят. Британското издание отбелязва, че това е израз на стремежа на Китай да превърне блока в противотежест на Г-7.

"Постигнахме консенсус за първия етап на процеса на разширяване и ще последват следващи етапи", каза Рамапоса, като добави, че БРИКС ще разработи и "модел за партньорство" с други държави.

Първото разширяване на БРИКС след приемането на Република Южна Африка (РЮА) през 2010 г. е победа за Китай, който настояваше за бързо разширяване на блока преди срещата на върха в рамките на амбициите си да застане начело на развиващия се свят.

Включването на Иран и Саудитска Арабия, която е най-големият производител на петрол наред със САЩ се случва, след като по-рано тази година Пекин посредничи за нормализация на отношенията между Рияд и Техеран.

"Китай задава дневния ред в БРИКС в съперничеството си със САЩ", каза Приял Сингх, старши анализатор в южноафриканския Институт за изследвания в сферата на сигурността, цитиран от в. "Файненшъл таймс". Пекин "инвестира все повече дипломатически, икономически и политически в БРИКС с цел блокът да послужи като противотежест" на Запада, посочва изследователят.

Индия беше по-резервирана към разширяването на БРИКС, но индийският премиер Нарендра Моди даде тази седмица знак, че ще подкрепи приемането на нови страни членки. Новите държави членки включват някои от стратегическите партньори на Делхи в сферата на отбраната като ОАЕ и Египет. "Присъединяването на нови членове ще укрепи допълнително БРИКС и ще даде на блока нов импулс", според Моди.

Приемането на новите членове ще увеличи дела на БРИКС в световния БВП от 32 процента сега до 37 процента догодина, посочи бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва.

Лидерите от БРИКС натовариха също техните финансови министри и управители на централни банки със задачата да разработят мерки за намаляване на зависимостта от американския долар във взаимната търговия, заяви Рамапоса.

"Съществува глобална тенденция за използване на местните валути, алтернативни финансови инструменти и платежни системи", добави той.

Ангажиментът за по-широко използване на националните валути обаче беше много по-скромен в сравнение с антидоларовата реторика преди срещата на върха, и по специално спрямо изразената от бразилския президент идея за създаването на обща валута за взаимни разплащания.

Решението за разширяване на блока отразява липсата на напредък в задълбочаването на съществуващото сътрудничество в рамките на БРИКС, коментира американското издание "Политико".

Макар БРИКС да има дял от една трета от световния БВП, блокът съчетава различни интереси, вариращи от стремежите на Китай да се утвърди като световна сила, провеждащата политика на неприсъединяване Индия и статута на Бразилия като износител на селскостопанска продукция.

Някои от новоприетите държави, по-специално Саудитска Арабия и Иран, доскоро имаха напрегнати отношения, което не създава особени перспективи за съвместни действия, посочва "Политико".

По-рано този месец се съобщаваше, че повече от 40 държави са проявили интерес да се присъединят към БРИКС, включително 22 страни, които са подали официални молби за приемане, отбелязва "Политико".

БРИКС реши да приеме нови членове под натиска на Пекин и Москва, пише в заглавие френският в. "Монд".

Китайският президент Си Цзинпин приветства "историческо разширяване" и предрече "светло бъдеще за БРИКС".

Владимир Путин, срещу когото има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС) заради престъпления, извършени от Русия в Украйна, не успя да осъществи пътуването си до РЮА, но по време на видеоконференция похвали „ролята и (нарастващото) значение на БРИКС в света".

Решенията, взети на срещата на върха на БРИКС, предполагаха консенсус, а страните членки преговаряха усилено до сряда вечерта, за да намерят обща позиция, по-специално по отношение на критериите за приемане на новите държави членки. Продължителността на преговорите несъмнено се обяснява с трудностите в рамките на блока от пет държави да се преодолеят различията, разделящи групата, чиито разногласия често надвишават това, което ги събира.

Критериите за приемане на нови държави в групата обаче остават доста неясни, посочва "Монд".

"Условията за присъединяване към групата са двусмислени и блокът поддържа тази неяснота", отбелязва Хасни Абиди, изследовател в Центъра за изследвания на арабския и средиземноморския свят. Икономическият критерий не е единственият елемент за приемане на кандидатурата, както се вижда от факта, че не бяха приети страни като Индонезия и Нигерия, чиято икономика е по-силна от тази на новоприетите, (например) Етиопия и Египет.

Френското издание коментира, че по време на срещата на върха в Йоханесбург Китай и Русия бяха най-силните поддръжници на разширяването, а останалите държави просто ги следваха.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    30 2 Отговор
    Нема нужда да ги четем !
  • 2 да де

    47 2 Отговор
    Коментарите са гроздето е кисело.
  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    58 12 Отговор
    Западния неолиберален капитализъм беше разтърсен здраво и ще го разтърсват и в бъдеще до пълния ми крах! Всички да се обединят против долара засега и ще видят сметката на западните капиталистически чакали.

    Коментиран от #8

  • 4 Бензиностанция с ракети

    12 42 Отговор
    А бе другари нали ушанките искаха да са трети полюс..я как добре залепнаха на Китай

    Коментиран от #10, #15

  • 5 Хехе

    8 34 Отговор
    А индивида най-отдясно, кой животински вид представя?
  • 6 Ксаниба

    45 10 Отговор
    Русия е тази, която превръща БРИКС в Страховита Световна Сила!
  • 7 Калпазанин

    53 11 Отговор
    Пак да го спомена, Бразилия най голяма в Южна Америка юар една от най богатите в Африка Русия най голяма по полщ в света и с неизчерпаема ресурси,, Индия и Китай са вече 3 милиарда (пчеличките) къде остана Европа с джендърите и лбгт е феноете и и ние

    Коментиран от #11

  • 8 А така!

    31 4 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Добре им го каза!
    Все така, колега!

    Коментиран от #34

  • 9 Щом

    36 1 Отговор
    коментират, значи се страхуват. Ако не съществуваше опасност за тях и гък нямаше да кажат.
    Няма да им чета мозъчните изблици.🤯
  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    38 9 Отговор

    До коментар #4 от "Бензиностанция с ракети":

    Колективния Запад какъв полюс е? При едно малко сътресение се разклаща до основи, а тепърва го очакват големите сътресения и пълния му колапс!

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сега западът и Г-7 са в нокдаун а

    38 7 Отговор
    Догодина на следващата среща ще са в нокаут
  • 13 Урюрвкос

    34 8 Отговор
    не малка част от световната икономика се обединява с цел защита от американските санкции за щяло и нещяло
  • 14 Бензиностанция с ракети

    9 40 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Аве лекувай се бе мой
    Китай доминират БРИКС Русия е просто донора на ресурсите и то евтини

    Коментиран от #18, #20

  • 15 Плевник със зърно

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бензиностанция с ракети":

    Пак нищо не си схванал в тоз разплетен плевник без покрив.

    Коментиран от #17

  • 16 У бре

    8 38 Отговор
    С новите членове ще достигнат до 37% БВП в света! А до 50% ще им трябват
    и извънгалактически кандидати! Както казва Джеймс Бонд - САМО ЕДИН СВЯТ НЕ СТИГА!

    Коментиран от #32

  • 17 Бухаха

    9 34 Отговор

    До коментар #15 от "Плевник със зърно":

    Чакай бе как така не съм разбрал..нали джуджето щеше да прави Русия независима пък излезе че много иска да е в някаква организация икономическа все пак

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Един

    11 25 Отговор
    Аз чета: Събрали се пропадналите на кафе да помечтаят и да вдигнат самочувствието един друг.
  • 20 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    35 10 Отговор

    До коментар #14 от "Бензиностанция с ракети":

    Не ме интересува кой и коя държава са преди другата. Единственото нещо което ме вълнува и много хора по света е, да видим сегашния неолиберален див капитализъм рухнал и забравен, а това няма да е много далеч във времето!

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мухаха

    18 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бухаха":

    Видя ли, че нищо не си схванал. То и@къл се иска, не само драскане тук.
  • 23 Госあ

    25 6 Отговор
    Отношенията между Китай и Русия са равнопоставени. Русия изнася въглеводороди, Китай - редки метали. Износа на алуминий и чипове от Китай към Русия е нарастнал в пъти последните две години. Както каза, президентът, сътрудничеството в областта на ядрената енергетика, космическите технологии и отбраната с Русия е със същото значение, както и търговията.

    Коментиран от #26

  • 24 Бухаха

    5 22 Отговор

    До коментар #20 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Ще има да чакаш другарю
    Тия работи се чуват от 45 насам

    Коментиран от #29

  • 25 Е добре че

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Уррааа":

    Нямам братя бандери и сатанисти. Това е всичко за зелен миризлив...., няма народ, няма родина, няма земя.
  • 26 Бензиностанция с ракети

    5 22 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Бе мой тука говорим за стратегия
    Сега искаш да кажеш че е много хубаво за руснаците Китай да ги издържа икономически и това при условие че малкия руски човек се кълнеше че Русия ще става икономически независима и запада не им трябва..прави сметка че тия всички страни с изключение на Китай са износители точно на природни ресурси и де факто са конкуренти

    Коментиран от #31

  • 27 Хахаха

    27 6 Отговор

    До коментар #21 от "Бензиностанция с ракети":

    Едно е да ти ги вземат насила, други е да ги продаваш на печалба, както писа Политико, според последния статистически отчети. Русия изпревари Германия и е вече на 5 място. Ами какво да ти обяснявам. Нямаш основата и не схвашаш. Айде със здраве, ДРУГАР.
  • 28 Госあ

    30 5 Отговор
    Каквото и да ви говорят, знайте че БРИКС притежават по голямата част от природните ресурси, земеделската продукция, работната ръка и технологиите в индустрията. За образованието и науката може да се съди по медалите на олимпиади, научните публикации и заетите в сферата на технологиите. Западна Европа не представлява абсолютно никакъв конкурент, а когато китайци, индийци и руснаци спрат да работят за краварника, цялата прерия ще заприлича на Детройт

    Коментиран от #33

  • 29 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    28 6 Отговор

    До коментар #24 от "Бухаха":

    Кое не вярно от говоренето през тия 45 години? Казваха ни тогава, че на Запад при капитализма има безработица, бездомници, експлоатация и престъпност.Че добрият и луксозен живот е само за една малка част от хората в тия страни. Само, че тогава ние бяхме добре и не се интересувахме от тия неща, а си падахме по шарените и лъскави хартийки и опаковки

    Коментиран от #42

  • 30 Ами освен да коментират

    19 4 Отговор
    И да гледат като наритани котета
  • 31 Госあ

    22 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бензиностанция с ракети":

    Китай внася 70% от земеделската си продукция. Русия също има нужда от внос, като изключим пшеницата. В БРИКС има място за всички.
  • 32 Гост

    27 4 Отговор

    До коментар #16 от "У бре":

    Въпросът е, какви ресурси и стокообмени седят зад тези 37%? Едно е да правиш БВП от автомобили, съвсем друго е от енергия или жито! Без нов автомобил можеш, ама без ток и хляб, връзки!

    Коментиран от #36, #49

  • 33 Медалист

    10 24 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Какви медали бе мой..на запад имат хиляди университети с научни програми
    ти наистина не знаеш какво е съотношението на силите

    Коментиран от #40

  • 34 Руски

    7 8 Отговор

    До коментар #8 от "А така!":

    ботове се хвалят един друг кой е измислил по-голяма глупост
  • 35 Новите в брикс

    8 16 Отговор
    Аржентина - с 120% инфлация. Иран - няма икономика ( бвп по малък от литва). Даудитска арабия - разчита само на горива.
    Да кажем сега за старите членове - идват да работят в заводи в Европа , защо ли?
  • 36 Глупости

    5 17 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Който има технологий той оцелява. Това жито с какво го жънат? С сърп??

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Бах

    18 5 Отговор
    Сигурен съм че и Америка ще се нареди на опашката за БРИКС скоро , само че като редови член без право на глас като Етиопия.
  • 38 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    20 6 Отговор

    До коментар #36 от "Глупости":

    Преди като е нямало технологии, как се оцелели хората досега? Ще оцелеят тия държави които имат добри лидери и управници, умен и сплотен народ. А не като в България управлявана от марионетки и подлоги, мафиоти и престъпници, а народа много търпелив и простоват!

    Коментиран от #43, #45

  • 39 Бах

    17 4 Отговор

    До коментар #36 от "Глупости":

    Те Руснаците и сега жънат с " вършачки теглени от магарета " и са номер едно по производство в света .
  • 40 Госあ

    16 6 Отговор

    До коментар #33 от "Медалист":

    Медали се дават само за математика и природни науки 😉 Та и аз гледам само такива Университети. Например Университета в Пекин е в топ университетите. Та така земи да преброиш медалите. Китай и Русия са недостижими. А индийци управляват силициевата долина у краварника. И в прекия и преносен смисъл 😉 Освен ако не се е сменил директора на Гугъл, ама едва ли.

    Коментиран от #47

  • 41 сноу

    8 1 Отговор
    На плямпаниците на политико кой се връзва вече...краварски бълнувания с режисьор курабията..
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 не може да бъде

    5 2 Отговор
    Критериите за приемане са неясни,но последствията от разширяването са доста ясни.Според мен напр. последствието от това първо разширяване е прекрояване на енергетическата карта на света,до каква степен ще видим ,но ще го има и то забележимо.Следващото разширение ще бъде следващата година ,когато Русия е домакин и според мен тя няма да пропусне да нанесе нов удар.Казвам удар защото сегашното разширение е удар срещу дипломацията на САЩ и ЕС и пряк провал,без преувеличение, за господата Блинкен и Борел .А как ще се отрази на г-н Байдън и г-жа фон дер Лайен ще видим!

    Коментиран от #46

  • 45 Кюмюра от Драгалевци

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Козашкияукрофилташки тролляк,като чете написаното от теб трябва да си води записки.
  • 46 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "не може да бъде":

    Голем удар ще е в групата по интереси на бедните се присъединяват още бедни. Аржентина страна в перманентна икономическа криза, Египет нищо хубаво не може да се каже, Етиопия една от най - бедните в Африка, Саудитска Арабия освен петрол друго не може да предложи, Иран отново никакъв потенциал. А Саудитска Арабия и Иран са на границата на военен конфликт (религиозен също) ще бъдат чудни партньори. Въобще запада трябва да се пази да не умре от смях от икономическата мощ на брикетите. Особенно САЩ трябва да внимават щото обединената икономическа мощ на бриксо вече ги измести от първото място. На срещата трябваше да се реши за общата валута ма нещо не се разбраха така че долара може да спи спокойно продължава да бъде основна световна валута не че беше се притеснил от напъните на лигата на бедняците.
  • 47 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Приятелю 95% от световните научни постижения през последните 50 години са направени извън Рассия и Китай. Университета в Пекин е в топ университетите в света правилно в топ колко и на кое място и кой университети са преди него? Индиец по националност управлява Гугъл само че американец от индийски произход. САЩ държат рекорда по иновации в последните 100 години защото привличат най - добрите учени от цял свят (70% от американските иновации се създават от нови американци). А тези учени идват защото там труда им се цени и им се осигуряват добри условия на труд и живот. Благодарение на иновациите измислени от новите американци САЩ остава световен икономически и военен лидер. И най - сладкото в цялата схема че за всичко това плащат Китай и компания.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.