Last news in Fakti

21 Август, 2023 07:35 1 898 18

Енергийна дипломация! Белград ще увеличи доставките на руски газ за Унгария, ако Киев спре транзита

  • унгария-
  • сърбия-
  • газ-
  • газпром-
  • украйна

Унгария получава приблизително 80% от своя природен газ от Русия - най-вече през тръбопровода "Турски поток", който минава през Сърбия - и се бори енергично срещу санкциите върху руската енергия, предложени от Европейския съюз

Енергийна дипломация! Белград ще увеличи доставките на руски газ за Унгария, ако Киев спре транзита - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия ще увеличи доставките на руски природен газ за Унгария, ако Украйна се оттегли от договора, по който пуска руско гориво транзит за Европа.

Това обяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от АП. По думите му президентът на Сърбия Александър Вучич се срещнал с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща и го уверил, че Сърбия ще може да доставя повече руски газ на Унгария, ако Киев откаже да удължи споразумението за транзит през украинска територия.

"През последните дни чухме, че Украйна би искала да прекрати сключеното по-рано споразумение за транзит на природен газ с Русия", обясни Сиярто.

"Днес сръбският президент ни увери, че ако Унгария желае да увеличи доставките на природен газ през Сърбия, то те могат да осигурят необходимия капацитет," уточни Сиярто.

Тези реплики се разменят, след като преди дни министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко посочи, че е малко вероятно Киев да удължи транзитното споразумение, по силата на което руски природен газ достига до европейските страни през Украйна. Това споразумение трябва да изтече догодина.

Унгария получава приблизително 80% от своя природен газ от Русия - най-вече през тръбопровода "Турски поток", който минава през Сърбия - и се бори енергично срещу санкциите върху руската енергия, предложени от Европейския съюз.

По време на посещение в Москва през април външният министър Сиярто обяви, че руската държавна енергийна компания "Газпром" се е съгласила да позволи на Унгария, ако е необходимо, да внася природен газ над количествата, договорени в дългосрочния ѝ договор, сключен през 2021 година.

Освен това по време на срещата между Орбан и Вучич днес, е станало ясно, че съвместното унгарско-сръбско предприятие за търговия с газ на европейския пазар ще започне работа през септември.

Споразумението за създаване на съвместна регионална компания за търговия с газ бе подписано от ръководителите на унгарската компания MVM и сръбската "Сърбиягаз" през юни тази година.

В неделя Сиярто обяви още, че унгарският премиер Виктор Орбан се е срещнал и с президента на Туркменистан Сердар Бердимухамедов и е изразил интерес Унгария да стане бъдеща дестинация и транзитен пункт за износ на газ от Туркменистан.

Не на последно място ИТАР ТАСС съобщи, че след среща между унгарския премиер Виктор Орбан и азербайджанския президент Илхам Алиев е станало ясно, че Унгария и Азербайджан са изградили газопреносна връзка, която да гарантира доставките на гориво от Закавказието до Централна Европа.

Според говорител на унгарския премиер до края на 2023 г. Азербайджан ще достави 100 млн. кубични метра азербайджански природен газ на Унгария. Освен това двете държави са сключили споразумение за съхранение на 50 милиона кубични метра азербайджански газ в Унгария.

Това ще се случи по силата на договор, който унгарската енергийна компания MVM CEEnergy и подписа с азербайджанската национална компания SOCAR на 2 юни в Баку. Той предвижда и съхраняване на 50 милиона кубични метра газ в Украйна.

Очаква се в бъдеще доставяните обеми да нараснат до 1-2 милиарда кубични метра на година.

Азербайджан започна да доставя газ в Европа в края на 2020 г. по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нанайси

    5 2 Отговор
    феродо
  • 2 да де

    31 4 Отговор
    Браво на баце уреди сърбите и унгарците за нас остана най-дългия от трите пръста.

    Коментиран от #8

  • 3 В дългосрочен план

    14 19 Отговор
    сърбетата и маджарките,дето се мислят за най-хитри, така ще се наиграят, че даже идея си нямат...

    Коментиран от #4

  • 4 инфо

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "В дългосрочен план":

    и какво предвиждате да им се "случи"?

    Коментиран от #5

  • 5 мда

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "инфо":

    при липса на мангизи ,ще свирят
  • 6 зевзек

    16 12 Отговор
    ако ние им спрем газа, няма да го увеличат, а ще го намалят, тези още се мислят за фактор на Балканите и в света
  • 7 Един не трол

    9 4 Отговор
    Ще доставят ако им пуснем
  • 8 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Турция вече дефакто са енергиен център на балканите,събирателен и разпределителен Хъб на близкоизточния , средноазиатския и уралосибирския енергиен и търговски вектор !!! Няма никакви причини българите да се обвземват в излишна мания ! Турските интереси не са насочени към България ,но българските интереси могат да се съюзят като сръбските и унгарските с турските и да направят България крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада !
    България е всячески зависима от колониалната икономическа експанзия на ЕС и само който не осъзнава това , може да твърди за зависимост на Бг от Турция ! Нима не осъзнавате , че сте на средата на големия " Път на коприната " и в бурята на егоизма и на грандоманията си пропускате да станете този крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада ?!... Никой не чака от Бг да харчи пари и да строи инфраструктура ( инфраструктурата е опряла Странджа и е спряла пред хъшовската наивност на българите) !! Достатъчно е някой да се престраши и разчупи веригата на злокобната Туркофобия !...Когато видите комуникационните трасета ( Високо скоростни ЖП линии, газопроводи , петролопроводи , магистрали и т.н. ) заобиколили България през Солун , Скопие , Сараево,Белград и Будапеща да видим кого ще плюете и заливате с нескончаемата си жлъч и злоба ??!..Сърбите и гърците са отявлени врагове на Турция , но за разлика от българите нямат комплекси и не превръщат пропагандата в мелодрама или трагедия , а си гледат интересите и се стремят да откопчат
  • 9 Българските турци

    3 1 Отговор
    Паралелно с газопровода ТАНАП по същото трасе е прокаран и нефтопровод от Баку, който засега има две разклонения Баку- Джейхан и Баку - Нефтохим Измир ! Трасето ТАНАП е положен по начин изгоден за интегриране с Ирански и Иракски петрол и в близко бъдеще с всички близкоизточни арабски ресурси плюс израелския и египетския газ от акваторията на Източно Средиземно море ! Разбира се целта е Европейският пазар и територията на България е най прекият път за там ! Както отклониха ТАНАП към своя територия сега гърците след провала на планувания проект Еastmed - газопровод за природен газ, който директно щеше да свързва енергийните ресурси на източното Средиземноморие с континентална Гърция през Кипър и Крит са на път за пореден път да изпързалят България и да отклонят Турския хъб към своя територия . За тази цел не се затрудняват при наличието на розовата корупция на българските псевдо политици и изпратените с тази мисия в България , Харвардски кирчовци и кокорчовци ! На собственниците на ресурсите не им пука от къде ще минава трасето...важното за тях е да го има ! ...И на Турция вече не им пука, че гърците мамят българите , нищо че биха предпочели по рентабилното Българско трасе !!! Сърбите и гърците са отявлени врагове на Турция , но за разлика от българите нямат комплекси и не превръщат пропагандата в мелодрама или трагедия , а си гледат интересите и се стремят да откопчат каквото могат , без да чакат всичко на готово като вас !!!
  • 10 Демократ

    4 2 Отговор
    Нали затова верния на Путин Борисов построи бързо турския поток за сметка на бедния български народ и на страдащия украински народ. Ако нямаше турския поток, построен от руснаците, за да заобиколи Украйна, нямаше да има война, защото путин нямаше как да тормози енергийно Европа. Фактите и доказателствата са важни, а не лъжите,на които вярват промитите мозъци. Сценариите на КГБ са винаги с дългосрочен прицел, Македония е достатъчно ярък пример. Зловредната цел винаги е една и съща- създаване на хаос, безредици, тормоз, страх, насилие и така държане в подчинение.

    Коментиран от #11

  • 11 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    Именно тоя "сантиментален мироглед" е причина България да е лузера на Балканския полуостров !... В борбата за национални интереси няма благотворителност и джентълменство , няма братство, "братушки" или врагове и съюзници !...Има печалба или загуба !!!
  • 12 селянин

    0 2 Отговор
    Руснаците прекратиха договора за нас мисналата година едностранно, редно е да им върнем услугата.
    Трябва да направим тройно по скъпи транзитните такси през нащата тръба или завъртаме крана.

    Коментиран от #13, #14, #16, #17

  • 13 оня с коня

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "селянин":

    Добре е да се поизяснят нещата:Ном.10 казва че "верният на Путин Борисов построил бързо Турски поток за сметка на Бедния бълг. Народ",ти говориш за някакви "ТРАНЗИТНИ ТАКСИ" ...Та В КАКЪВ ПАРИЧЕН РАЗМЕР са тия Транзитни такси от Газът преминаващ през БГ и в Хазната на "бедния Бълг. народ" ли влизат?А случайно те в Размер на НЯКОЛКО СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЕВРО ГОДИЩНО ли са като варират съобразно количеството Газ преминало през нашата Територия,или ..."няма такова нещо"?Ама уточни го тоя въпрос:КОЛКО СА към момента тия Транзитни такси и подлежат ли на АКТУАЛИЗАЦИЯ,демек може ли да се вдигат?

    Коментиран от #15, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Задаваш наивни въпроси ! Тръбата минава през твоята нива и ти няма да претендираш за наем...така ли ?.. Мисли с тази логика и след това сядай да пресмяташ кяра и келепира !?...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 селянин

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Човека с коментар номер 15 ти го каза точно и ясно.
    Тръбата през нашата територия, значи съобразяват се с нашите правила!!!
    Ако не им изнасят нашите условия на руснаците, винаги може да си пуснат тръбата и през някоя друга територия.
Новини по държави: