Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Септември, 2023 19:00 2 642 34

Защо в Германия идват толкова много украинци

  • украински бежанци-
  • украйна-
  • война-
  • германия-
  • украинци-
  • ес

Германия е страната в ЕС, приела най-много украински бежанци

Защо в Германия идват толкова много украинци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Общият брой на украинците, избягали от страната си заради войната, започната от Русия, е между 5,6 и 6,7 милиона. Според данните от август 2023, в Германия са били регистрирани общо 1,08 милиона от тях. Тя е и страната в ЕС, приела най-много бежанци от Украйна. На второ място в ЕС е Полша, която е приела с 968 000 украински бежанци, а на трето е Чехия - с 365 000 души. Данните са от нов доклад на Центъра за икономически стратегии в Киев (CES), а "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) помества на страниците си информация за него.

Според доклада приблизително всеки седми украинец е напуснал родината си след началото на войната, а милиони остават вътрешно разселени. Смята се, че около 1,3 млн. украинци живеят в Русия и Беларус, а останалите - основно в страните от Европейския съюз. По-голямата част от бежанците са висококвалифицирани жени и техните деца. 18% са на възраст между 35 и 49 години.

Още новини от Украйна

Защо точно Германия?

Защо толкова много украинци се насочват тъкмо към Германия? Вероятно една от основните причини са по-щедрите помощи, които се получават в страната. Авторката на изследването Дария Михайлишна посочва: "Много държави ограничиха помощите, но Германия е изключение."

Само за сравнение: 56% от украинските бежанци, живеещи в Полша, в момента получават държавна помощ, а в Германия този дял е 76 процента. 62% от украинците в Полша казват, че помощта, която им се отпуска, не им е достатъчна, за да покриват основните си нужди. В същото време едва 9% от бежанците в Германия смятат помощите си за недостатъчни. Средната стойност за всички останали страни от ЕС по този показател е 23 процента, посочва ФАЦ.

Какви са помощите за бежанците?

В Германия бежанците от Украйна имат право на месечна помощ в размер на 502 евро за възрастен и между 318 до 420 евро за дете (т.нар. Bürgergeld), както и на още добавки - например за наем и отопление. На други места - например в Чехия - помощите вече бяха намалени заради затрудненото финансово състояние на страната. Предлагат се и бонуси на завърналите се - инструмент, който в момента изпробват Ирландия и Швейцария.

Именно готовността за завръщане на бежанците в разкъсваната от войната Украйна е въпрос, който притеснява Киев. Управляващите се опасяват, че липсата на квалифицирани работници може да се превърне в най-голямата пречка пред скъпо струващото възстановяване на Украйна, пише ФАЦ.

Каква част от украинците желаят да се завърнат в родината си?

Според проучването на Центъра за икономически стратегии, 63% от избягалите от войната украинци планират да се завърнат в родината си. Но важен критерий за това остават условията на живот в Украйна. Предполага се обаче, че колкото по-дълго продължава войната, толкова повече ще спада и готовността за завръщане. С ръста на доходите навън желанието за завръщане намалява, а някои виждат и по-добри възможности за своите деца в чужбина, отбелязва ФАЦ.

Според изследването, между 1,3 до 3,3 милиона украинци могат да останат в чужбина. Тяхното отсъствие би коствало на украинската икономика между 2,7% и 6,9% растеж на брутния вътрешен продукт.

Ръст на молбите за убежище

Междувременно подадените молби за убежище в Европа нарастват. В така наречения ЕС+, в който влизат Европейският съюз, Норвегия и Швейцария, през първото полугодие на 2023 са били регистрирани общо около 519 000 молби - от граждани на различни страни. Това е с 28% повече, отколкото през същия период на миналата година, съобщи базираната в Малта Агенция на ЕС по въпросите на предоставяне на убежище (EUAA). Институцията очаква до края на годината да бъдат регистрирани над 1 милион молби, ако съществуващата тенденция се запази.

Най-големият дял от молбите за убежище се пада на Германия - страната е получила около 30% от тях. На второ и трето място са съответно Италия и Франция. Приблизително 44% от молбите са били подадени от граждани на Сирия, Афганистан, Венецуела, Турция и Колумбия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Купувам украински паспорт

    47 6 Отговор
    Защото знаят ,че там ще ги гледат и хранят без да работят !!!
  • 3 Адам Хилтън

    47 5 Отговор
    Защото Украйна е фен на евро-неандерталците с пречупените кръстове още от 30-те години.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХАХАХА

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "инхи":

    Ами Габон,Нигер Индия и други страни като Венецуела ,Бразилия и так дале не славославят ФАЩ защо да има новини оттам. Така ги наритват,е няма какво да пишат.
  • 7 М3 голд

    26 6 Отговор
    Какви бежанци, DW? Това са чисти МИГРАНТИ! Погледнете снимката: усмихнатия с очилата, татуирания зад него другите мъже... Вижте колко много млади мъже има на снимката, при положение, че има забрана да напускат страната си. Как е станало това? И защо са в Германия? Да ви кажа: тези МИГРАНТИ са там, където помощите са добри, условията за живот също, имат намерение евентуално да останат за постоянно. А реакцията на Германия? Ами по добре окраинци, отколкото араби, авганистанци и други такива. При разходи във всички случаи.
  • 8 Хм...

    27 1 Отговор
    "По-голямата част от бежанците са висококвалифицирани жени и техните деца."

    В Германия може и да е така. Тук обаче в колите с украйнска регистрация виждам 90% мъже между 30 и 50 години.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 българин

    10 9 Отговор
    аз предпочитам славяни да идват, отколкото афганистанци, сирийци и африканци. Славяните ще ни подобрят генофонда, че нещо много потъмняхме. Отделно че са и християни.
  • 11 статистиката

    16 1 Отговор
    Ма май според други дани украинците в чужбина съ към 16,5 милиона ....

    Коментиран от #17

  • 12 Ферди мравката

    26 2 Отговор
    Германия ,Франция и Холандия се превръщат в гетото на Европа . То не че Белгия и Великобритания не са .
  • 13 Ксаниба

    18 4 Отговор
    защото гернанските танкове със същите кръстове и същият нацизм!!!
  • 14 Сатана Z

    27 7 Отговор
    Защото Германия е люлката на нацизма и Укрите се чувстват като у дома си. Все пак са били съюзници през войната с немците.
    Старата българска поговорка гласи,че
    "Краставите тагарета се надушват през 9 баира"

    Z

    Коментиран от #30

  • 15 БАНко

    18 3 Отговор
    В ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА СА ОСТАНАЛИ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 17 МИЛИОНА ДУШИ !!! ЗАТОВА ЗЕЛЬО ПОДПИСА ЗА ОБЩА МОБИЛИЗАЦИЯ , ЖЕНИ , ДЕЦА (17 ГОДИШНО ) , КЬОРАВО И САКАТО В МЕСОМЕЛАЧКАТА !!! ЧВК ,,НАТО " СЕ НУЖДАЕ ОТ МЕСО !!!
  • 16 Гориил

    19 2 Отговор
    В Русия, заедно с новите региони, днес има повече от 12 милиона украинци.
  • 17 Статистиката ли

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "статистиката":

    Аа, към 35 милиона са бежанците! Чел си стари данни.

    Коментиран от #20

  • 18 Хихихи..

    15 3 Отговор
    Чао Германия,Газпром ти помаха за сбогом..
  • 19 Павел пенев

    14 3 Отговор
    DW трябва да знае че украинските неонацисти предпочитат да се заселят в друга фашистка държава, каквато безспорно е Германия.
  • 20 Баце,

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Статистиката ли":

    Аз пък съм чел за около 7,5млн. в "обединения" запад, около 10млн. в новите територии, около 4,5млн. в Русия. За Украйна остават 16-17млн. Руснаците изтрепаха около 600к., доста повече осакатиха.
    Това, разбира се, са непроверени данни, както обича да се изразява ДВ. Как точно стоят нещата ще разберем едва след като руснаците приключат Украйна.

    Обаче да се раздават униформи в психиатрийте и училищата не звучи добре.
  • 21 ХА ХА ХА

    14 3 Отговор
    А НЕ Е ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ФАШИСТА ПРИ ФАШИСТА ОТИВА ! ЗАТУЙ СА ТЪЙ МНОГО ВЪВ ГЕРМАНИЯ УКРО НАЦИСТИТЕ !
  • 22 Ми то

    12 3 Отговор
    И от тука ще ги изгонят тия нагли украинци които са свикнали да ги хранят другите и да лежат на техен гръб !!!!!!!!!!
  • 23 Гръч

    14 3 Отговор
    Заради помощите и Слава Кокаине.Тия на снимката са от лгбт
  • 24 Урюрвкос

    3 4 Отговор
    десетки хиляди доброволни работници от УкССР заминаваха за Германия преди 80 год. След завръщане и излизане на пенсия дори получаваха от новите германски власти признаване на трудов стаж и парична помощ.
  • 25 Лош

    4 3 Отговор
    Мога да ви кажа на 100%, че немското население и не само те намразиха орките на 100%. Мога да ви кажа и защо: защото орките са с предимство за всичко / жилища, работа, пари, и прочие /. Пренебрегват се всички заради тях. Нямат немски, но се назначават на работа/работодателите са длъжни/ квартирите са проблем, но за тях не е. Ходят по улиците и в магазините и крещят на РУСКИ. Скоро бях в Аок две орки с хлапе побъркаха всички за 2 минути. Обърнах се към тях на руски и им заявиха, че трябва да пазят тишина. Изгледахаме всяка бях паднал от някоя галактика, но тона ми не позволяваше възражение. Служителите ме погледнаха с благодарност и усмивка . Тогава ми стана ясно на какво са изложени тези работници всеки ден. Това са основни неща, който създават негодувание и бунт в хората. А борбата е за всички.

    Коментиран от #26, #32

  • 26 Урюрвкос

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Лош":

    дай определение за "орки" и защо говорят на руски а не на някой друг език

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Лош

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Урюрвкос":

    Орките ли не знаеш?
  • 28 Лош

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Урюрвкос":

    А защо говорят на руски - това не знам когато всичко руско изхвърлят. Но е факт, че тук в Германия говорят на руски. Дори имам и такива съседи.
  • 29 Перо

    6 2 Отговор
    След войната няма да има мъже в Украйна! Ще стане като руския град Иваново, след WW||. Ционисткия преврат през 2014 г. ги унищожи и като псевдо държава!
  • 30 Перо

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сатана Z":

    Германците винаги са ги приемали като унтерменши и слугинаж, никога като съюзници, въпреки тяхното сервилничене и колабриционизъм!
  • 31 Пенчо

    3 1 Отговор
    Защото изповядват една и съща религия с наследниците на оня с чуканчето.
  • 32 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Лош":

    Ей пидразт малко оважение към хората борещи се с руската напаст
  • 33 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Защото ги дундуркат и ги хранят на корито,германците нямат нищо против да ги екстрадират обратно,но те пък могат да искат политическо убежище,защото ако ги пратят на фронта,това е смъртна присъда и преднамерено пращане на убой.
  • 34 безпартиен

    0 0 Отговор
    Истинската германия с истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!