Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Февруари, 2024 10:01 3 615 87

"Не искам България да повтаря грешките на Украйна"

  • украински бежанци-
  • татяна станева-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • българия-
  • българи

Стана ми болно, че българите не вярват на мен и украинските българи, разказва Татяна Станева

"Не искам България да повтаря грешките на Украйна" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Правя ти киевско кафе", казва ми Татяна Станева, докато разговаряме в София. И допълва, че е купено от любимото ѝ кафене в украинската столица, разположено точно до блока ѝ.

Тя го свързва с едни от най-ярките си спомени от първите месеци на войната. “Върнах се в Киев през май 2022 година и не можех да повярвам какво заварвам - празни улици, пусти детски площадки. Когато пристигнах пред блока, се вгледах да видя дали кафенето работи. И да - работеше! Хукнах натам и от вълнение паднах по стълбите. Една жена дойде да ми помогне и каза: “О, вие плачете, сигурно много силно се ударихте”. Отговорих ѝ: “Не, не, въобще не плача за това коляно, все ми е тая за него. Плача, защото успях да се върна.”

Още новини от Украйна

"Пулсът на Украйна"

Освен кафето, Таня носи в България и първата част от филмовата поредица “Писма от войната”, която режисира. Тя е озаглавена “Пулсът на Украйна”, а премиерата във Военния клуб в София е днес (23 февруари). Моля я да разкаже за някои от героите във филма. “Един от тях се върна от фронта с два ампутирани крака. Сега учи другите да обичат живота. Той е с протези, но се занимава с танци и работи с другите войници като психолог”, споделя ми кинорежисьорката.

Питам я към кого са адресирани писмата. “Към България. Както Украйна ми е родна, така и България. Цялата информационна борба, която водя вече две години, ме направи много близка с България и нейните болки. Искам да спася не само Украйна от агресора, но и България. Не искам България да повтаря грешките на Украйна. Искам да разкажа за всички страни на войната. За всички герои, за които България трябва да знае. Защото украински българи воюват и умират”, разказва бесарабската българка.

С Татяна Станева говорим непосредствено преди втората годишнина от 24 февруари 2022-ра - онзи зловещ ден, в който украинците бяха събудени от взривове и въздушна тревога, а светът - от извънредните новини, че немислимото се случва и започва пълномащабна война в Европа. Днес мунициите не достигат, войниците са уморени, чуждестранната помощ е поставена под въпрос.

На какво се надява Таня? “Честно ли? Надявам се на чудо. Не знам как иначе може да се спре тази война. Победата е въпрос на преценка. Да се махнат от нашите земи е важно, но не е победа. Докато Русия съществува такава, тя няма да остави на мира целия свят. Ще спрат за малко, ще съберат оръжия и пак ще започнат.”

Ужасът на пропагандата

Честно! Таня винаги е честна, беше такава и в първите дни на войната, когато правеше своите кореспонденции от Киев. Но тогава освен че се сблъска с ужаса на войната, изпита и ужаса на пропагандата. “В първите дни бях в шок. Четях толкова обиди в България - “виж я тази актриса”, “пентагонска проститутка”, “натовска подлога”. Запомних ги, защото когато ги прочетох за първи път, ми стана толкова болно от мисълта, че българите не вярват на мен и другите украински българи - на своята кръв - а вярват на руската пропаганда”.

Днес тя говори за случващото се в Украйна, за пропагандата и лъжите със същия плам, но е далеч по-уверена. “С времето започнах да разбирам - защото при нас беше същото преди войната. Имахме пета колона - партии, спонсорирани от Русия. Разбирам и как се случва пропагандата, фабриките за тролове, как използват националните малцинства.”

Никой не е пощаден от дезинформацията. „Разбирачи на Путин“ има навсякъде. Имаше и в Украйна - преди 24 февруари 2022-ра. “Баща ми беше един от тях. Първоначално той изпитваше нещо като махмурлук, защото не можеше да повярва, че те постъпват така. Виж какво нещо е пропагандата? Как тя може да обърне нещата от черно в бяло. Моята баба разказваше за Гладомора, за репресиите, за черквата, която са построили камък по камък, но комунистите са дошли и са разрушили. Следващото поколение им се кланяше”, спомня си Татяна и добавя:

„По някакъв начин в историята с Русия бяхме свързани. Но не искаме повече. Това ли ни е вината?”.

България има нужда да чуе истината

В поредицата “Писма от войната” кинорежисьорката иска да отговори на всички въпроси около войната. И го прави откровено - като към приятел. “Знам, че колкото съм по-искрена, толкова повече давам възможност да ме плюят. Но поемам този риск, защото България има нужда да чуе истината”, убедена е тя.

Особена роля във филма играят бесарабските българи. Войната е пречупена през техните очи и страхове. “Когато отидох в Херсон, исках да снимам 88-и батальон, който се състои предимно от нашите българи”, разказва Таня. “Но той беше на много напечено място и нямаше как. Отидохме на втората линия и аз все пак реших да задам идиотския си въпрос: “Имате ли българи тук?” И ми посочиха един сапьор - Георги, който е от Болград. Работил е на летището в Одеса, но е отишъл на фронта, когато руснаците бяха стигнали до Змийския остров и ни беше страх, че могат да окупират Бесарабия. Георги ми каза: “Като си помислих, че могат да дойдат в моята Бесарабия, моя дом, знаех, че ако това се случи, няма да имам нищо вече”.

Най-големият страх за българите в Болград и околията е да не попаднат под руска окупация. За тези страхове става въпрос и в “Пулсът на Украйна” - първата част от поредицата. “Дъщеря ми изгледа филма. В него говоря с хора, които са се евакуирали от руска окупация. Тя ми прати звуково съобщение след това и говореше през сълзи. Каза: “Мамо, аз сънувам, че нашето село е окупирано. Какво ще правим, ако дойдат руснаците?”. „Моята дъщеря е на 14”, добавя Татяна.

Трудно е да се пресметне колко българи са дали живота си в битката срещу агресора. “Можем да сметнем приблизително. Около 70 са българските села в Бесарабия. Във всяко село има между 4 и 10 загинали герои. Можем да говорим за стотици. Още повече воюват и в момента”, казва Таня, която е родом от село Чушмелий.

"Разделихме се със страха"

В края на разговора се връщаме в Киев. В същото онова кафене. Питам дали продължава да е оазис в пустошта, оставена от ракетите. “Сега градът е много по-жив. По-жив дори от София. Между сирените, между полицейския час хората живеят с двойна сила. Точно преди да дойда бях в театъра - беше препълнено. Въпреки че не знаеш дали ако купиш билет, ще можеш да го изгледаш до края. И се молиш да няма сирени по време на постановката, защото тя ще спре.”

А какво е научила една гражданка на Украйна, бесарабска българка и кинорежисьорка от две години война? “Все по-силно ценя и разбирам, че имам само днес. Ценя много повече всяка прегръдка, всяка среща с приятели”, отговаря тя. “Разделихме се със страха и вече не отлагаме. Преди ме е било страх да започвам някакви неща. Сега от какво да ме е страх?”, пита реторично Татяна Станева. И казва, че е готова да направи още пет филма. Последният - за победата.

С Татяна Станева разговаря Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    140 44 Отговор
    Кога Праведната Пропоганда ще стопли, че окрайна вече не съществува! Z
  • 2 Пич

    182 35 Отговор
    Това , което разбирам аз е , че българите не трябва да допуснем Козяк да ни направи Майдан , и няма да допуснем грешката на Украйна ! Толкоз !!!

    Коментиран от #18, #63

  • 3 Ццц

    155 31 Отговор
    Тая да вземе да се вземе с Тагаренко, за да станат две пентагонски п....ки. Не ви вярваме, защото вие сами не го правите. "Пълномащабната война" не затвори кафенетата, нито стадионите. Дали в Газа си пият кафенцето и си бият дузпички? Пълномащабна измама.

    Коментиран от #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕВРОНЮЗ

    138 31 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ.... Направих си труда да прочета 10 - 15 реда. Едно време в училище пишехме съчинения по тема....... Та искам да успокоя въпросната ТАНЯ.... Не скъпа Таня, българите няма да повторим украинските грешки, защото в момента в който евроатлантическите варвари на България са ни изпратили срещу нашите руски братя в този момент ще бъдат обезглавени.

    Коментиран от #21, #52, #77, #78

  • 6 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    129 28 Отговор
    Стига сте ни пробутвали тази украинска пропаганда!
    Украинците сгрешиха, че повярваха на Зеленков и на господарите му,
    а трябваше да го натирят и да се помирят с руснаците...
  • 7 !!!?

    33 115 Отговор
    Слава на Украйна и българите живеещи там !!!?

    Коментиран от #28

  • 8 дедо Герчо

    80 24 Отговор
    МНОГО ЩЕ ИМА ДА РОВЕТЕ.КИЕВСКО КАФЕ И ПОСЛЕ СИБИРСКИЯ БРЪСНАР...НЕМА ЛАБАВО...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #12

  • 9 Украински българи

    110 19 Отговор
    Се биели на фронта?
    Ами естествено, как не! Всички сме гледали как ТЦК ги лови като кучета по улиците. И как ги посрещат с камъни по селата.
  • 10 Българин

    113 25 Отговор
    От целия текст става ясно, че тази Таня е изключително коварна, лукава и нагла лъжкиня. Защото иска да изкара, че трябвало да й вярваме, защото била наша кръв. Това е отвратителен пропаганден похват. Уж се бори срещу руската дезинформация, а тя самата прави пропаганда!
  • 11 Наглецо

    116 21 Отговор
    Да направи филм как в Покрайнината оскверниха български паметник и палеха българи и ги биеха с прътове.
  • 12 Сибирският бръснар

    36 11 Отговор

    До коментар #8 от "дедо Герчо":

    Е глътнал вече бръснача.Ще мрат момчета от двете страни,за да си запази трътката.

    Коментиран от #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хохо Бохо

    109 20 Отговор
    Май що ни рива за Донбас ма? За Донецк и Луганск? Що ни рива кога нацистите ги трепаха 10 години ма? За тях нещо? Жалка пропаганда на жалки същества. Оди да ревеш сега на ул. "Козяк" ако те допуснат, щото там роби не се допускат
  • 15 Последния Софиянец

    52 17 Отговор
    За съжаление вървим по пътя на Украйна.

    Коментиран от #20

  • 16 Объркано Атлантиче

    78 22 Отговор
    “Путин ще разкрие пред света всички престъпления на киевските и западните власти в Украйна, каза: Когато започнат да ме слушат, ще ви кажа всичко, което ще ви шашне, ще има съд над всички участници в тези престъпления срещу човечеството „Нюрнберг-2“.
    – сред обкръжените в цеховете на Азовстал има съветници от страни от НАТО;
    – в подземните етажи на този завод (до 8 етажа надолу) има биологична лаборатория, в която са провеждани експерименти с живи хора, изчезнали някъде от затвора „Библиотека” на летище Мариупол. А това са десетки хиляди хора.

    Тези лаборатории в Украйна не са чисто американски – в тях са работили специалисти от цялото НАТО и всички президенти на тези страни, подкрепящи западния глобализъм, са замесени в това. Всичко е много по-сериозно. Ако не беше трудно да се премахнат съществуващи проби от инфекция от други лаборатории в Украйна – обемите не бяха големи – тогава как да се скрие този център за тестване и планините от трупове? Горя. Ето мартеновите пещи, доменните пещи под ръка – всичко ще изгори. Вълнението на собственика на Азовстал Ахметов и откровената му паника стават разбираеми, ясна е причината, поради която Западът не вижда нацизма в Украйна и защо националистическият „Азов” е базиран в Мариупол...”
  • 17 Селянин

    81 19 Отговор
    Евтина пропаганда за заблудени овчици и нищо повече.
  • 18 Пич,

    84 25 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    нашият майдан отдавна е направен! Огледай се, България се управлява от сорос и компания! Обират ни американците като пладнешки разбойници! Настройват младите срещу Русия,също като в крайна!Ние сме свършени! Народа разчита отново на Русия - този път няма да стане!Всеки народ си заслужава управниците!

    Коментиран от #27

  • 19 Руси

    66 19 Отговор
    "Не искам България да повтаря грешките на Украйна"
    Нищо подобно! По-скоро Украйна повтаря грешките
    на България !!! Украйна ще го разбере, но ще бъде
    много късно.
  • 20 Да ти кажа,

    46 15 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    По добре! То от това държава явно не става, ми поне да се свършва. По добре ужасен край, отколкото ужас без край.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 дедо Герчо

    20 10 Отговор

    До коментар #12 от "Сибирският бръснар":

    СРАЩ ЛИ?
  • 24 Българин

    72 13 Отговор

    До коментар #3 от "Ццц":

    Не видяхте ли че статията е от фрог дойче зеле нюз и всичко писано от тези новинарски агенции е яростна и злобна пропаганда.
  • 25 Мммммм

    18 40 Отговор
    Абе ясно, ама на русофилите им е тъжно за кадировците. Те за техните братя.
  • 26 Абе

    55 17 Отговор
    Тая кой я е назначил за говорител на бесарабските българи?

    Коментиран от #32

  • 27 ЕВРОНЮЗ

    64 18 Отговор

    До коментар #18 от "Пич,":

    Нашият Майдан беше след убийството на Андрей Луканов. Свалянето на Жан Виденов и тъй наречената " ЗИМАТА НА НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО" , Предвождана от кюмюра от Драгалевци... Българските Азовци бяха мутрите, които тероризираха хората също както Киевската хунта тероризира Донбас.. И сега ги гледаме всички във властта с вратовръзки
  • 28 Българин

    59 19 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    Кои българи? Тези които фашистите ги изгориха в Одеса?

    Коментиран от #31

  • 29 Русия ограби Болгария

    25 48 Отговор
    Всички помнят добре как руската свобода ограби целия национален резерв на Болгария и изби най видните хора отказали да се подчинят на аззиатските орди с ботуши…и сега искат тука мазните да ни вьрнат обратно в калта тия сьщите за едни пусти продьнени копейки!!!!!

    Коментиран от #35

  • 30 Въпрос

    47 19 Отговор
    Щеше ли да има война, ако Зеленски би казал:

    Не Искаме да влизаме в Нато.

    Направете си извода дали не е крайно време ние да излезем от Нато.

    Коментиран от #33, #34

  • 31 Хахахаха

    20 45 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Кой българин изгориха в Одеса? Много пъти вече с доказателства се опроверга това, но ето как работи руската пропаганда. Като повтаря постоянно лъжи.
  • 32 Тя е от тях,

    13 6 Отговор

    До коментар #26 от "Абе":

    ти не си, мангалий, колко е простичко!

    Коментиран от #56

  • 33 Да, щеше,

    30 9 Отговор

    До коментар #30 от "Въпрос":

    Война има от 2014 година, крепостен плужлеко.
  • 34 ЕВРОНЮЗ

    38 15 Отговор

    До коментар #30 от "Въпрос":

    Ние не сме влизали в НАТО..... НАТО е влезнала в родината ни и е крайно време както е влезнало така да излезе.. На тези на които са платили да им свършат тази услуга нека си вземат разходите от тях и поживо поздраво кой откъдето е.
  • 35 ХАХАХА

    39 14 Отговор

    До коментар #29 от "Русия ограби Болгария":

    Ограби на баба ти скъсани гащи. Едно си баба знае едно си знае . Така я ограби ,че България беше с развита икономика ,а сега при колониална Говерария и ЕСЕС няма и помен от икономика .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    25 6 Отговор
    Ако няма разбирателство между България и Турция, в България ще стане същото като в Украйна. Положението в Косово и Северна Македония е подобно.
  • 38 Копейка

    8 22 Отговор
    Получихме нов транш ,и колегите полудяха ,за расията и дъ дават

    Коментиран от #39

  • 39 Ае копейките

    21 8 Отговор

    До коментар #38 от "Копейка":

    Къде да се запиша при вас?Че животът стана скъп.И аз мога да пиша гглупости като вас.
  • 40 НЯМА ДА Я ПОВРОРИМ

    38 7 Отговор
    СПОКОЙНО
    НЕ СМЕ МНОГО УМНИ НО ЧАК ТОЛКОВА ТЪПИ И НЕБЛАГОДАРНИ КАТО УКРАИНСКИТЕ МИСИРИ НЕ СМЕ
    НИЕ СИ ПОМНИМ ИСТОРИЯТА
    А ТЕЯ АМИ ТЕ НЯМАТ КВО ДА ПОМНЯТ ОСВЕН КЛАНЕТА И РАЗБОЙНИЧЕСТВО
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Някой

    34 4 Отговор
    Много писане, резултат нищо казвате. С изключение на десетина изречение, останалото е празнословие. Като 80% от нашите бг политиците, един час ти говорят и накрая не разбираш какво искат да кажат. Такива публикации имат обратен ефект.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 дядо поп

    32 13 Отговор
    Няма как да се повторят вашите грешки , народа на България с изключение на някои пишман Българи , никога няма да тръгне срещу Русия , едно , че са уважавани от българите и второ , че българите има респект от руския воин!
  • 45 Мазно турско

    22 6 Отговор
    Чернобилско кафе със зелева чорба.
  • 46 Зеленко

    16 6 Отговор
    Мазно ли е кафенето.
  • 47 А50

    25 12 Отговор
    Така е , не трябва да се лумпенизираме като окраинците, макар че гласуваха за Зеленски защото им обеща мир и разбирателство с Русия. За да не тръгнем по пътя на Окрайна трябва да изгоним продажните ликета от ПП ДБ ГЕРБ, както да се сведът функциите на сащкото посолство до тези на Севернокорейското в България

    Коментиран от #51

  • 48 Тази жена е напълно непозната

    25 8 Отговор
    на българската публика , пък й било станало болно, че българите не й вярват.Тя не знае ли , че българите все по вече губят вяра на фона на това , което става не само в Украйна, но и от последиците от тази война в цяла Европа. Защо не отиде са види как живеят нейните съграждани- бежанци в Германия, които са толкова "благодарни" , че започнаха да я напускат , след като им спират " кеша" . В ИНТЕРНЕТ същите тези бежанци твърдят сега, че Германия не е вече лидер в Европа и се е превърнала в " куца патица".
  • 49 Прав

    24 7 Отговор
    Трябва да се мисли, но ни е трудно и затова си избрахме евро-атлантически изтривалки които ни превърнаха в икономическа Украйна. Точно така започна всичко и там, въпрос на време е и ние да мрем за Америка сега само мизерстваме. А с 30 млрд за АЕЦ, още 10 млрд за самолети и ламарини тип ковчези на колела и...Мизерията само ще расте.
  • 50 Путинофил

    10 13 Отговор
    Украинките взеха да разбират, че племето е путинофилско.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Българин

    14 16 Отговор

    До коментар #5 от "ЕВРОНЮЗ":

    Не говори от името на всички българи. Какви братя са ми тези алкохолизирани терористи ватници, бе?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 разобличител

    21 6 Отговор
    Пропагандата на DW е вредна за България!
  • 55 Ало, Дойче Веле

    9 9 Отговор
    Тя Германията е по путинофилска от България!
    Меркел колко кинти даде на Путин? Не дава и Тауриси!
  • 56 Обективно

    15 0 Отговор

    До коментар #32 от "Тя е от тях,":

    Простичкото е това между ушите ти.Има и други бесарабски българи в България.
  • 57 Ужасът на пропагандата

    24 4 Отговор
    Е ловът на вещици, който ЦРУ устройва по всички кътчета на планетата за да държи в страх и подчинение "поданиците". А това дали искаш или не зависи не от персоналното ти желание. "Кръстникът" го казва в прав текст : "всичко е бизнес". Когато Украйна изчерпи ресурса си, продължаваме по-нататък. Какво неясно има? Го...вно в красива опаковка за будалите може и да е вкусен бонбон, но има хора, макар и малцинство, които имат и мозък , не само айфон.
  • 58 Демократ

    8 26 Отговор
    Най-печално за България е промиването на мозъците от необезпокояваната от властите кремълска пропаганда, която се лее и от трибуната на Парламента най-безогледно от кремълския агент копейкин и присъдружните му копейки. Те нарушават Конституцията, в която се заклеват, за да станат депутати, и наказателния закон , а службите за национална сигурност бездействат. Това е опасно за националната сигурност на държавата, посява се семе на ярост,злоба и ненавист ,обществото се разделя и лъжите се представят за истина. Дано не стане късно. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 59 Насълзиха ми се очите

    19 4 Отговор
    Обзе ме носталгия. Все едно чета дописка във вестник "Работническо дело", или "Отечествен фронт" от преди 89 година. На финала липсва само: "Пролетарии от всички страни..."
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Само един въпрос

    19 2 Отговор
    Кой я финансира?
  • 62 инфо

    19 4 Отговор
    "Сърцераздирателен" пасквил и пореден опит за нескопосана пропаганда. Предназначен за "читатели" с тежка доктринална обремененост и ограничени умствени способности.

    Коментиран от #87

  • 63 Правоверен Евроатлантик

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Нас ни завзеха без майдан. За справка Сглобката...
  • 64 Шиши

    5 0 Отговор
    Правя ти Турско кафе Рунтьо
  • 65 Винкело

    6 0 Отговор
    Ей това не мога да го разбера: Донецк и Луганск са руски, а "Шахтьор" и "Зоря" играят вече втора година в украинския шампионат, че и приемат Киев и Лвов?
  • 66 Стига плач

    15 3 Отговор
    Тази госпожа да си отиде в УКРАЙНА и с автомат в ръцете да си брани свободата на родината си, не да прави пропагада в чужда държава.
  • 67 Кака

    14 0 Отговор
    Миличка, почвай да правиш направо петия филм за избавлението и победата!
  • 68 Професор

    14 4 Отговор
    На тази госпожа съпругът и обикаля всички телевизии да хленчат. Ами да се върнат и помагат на сънародниците си .
  • 69 българин

    13 6 Отговор
    Таня не я мислете. Тя като откровен русофоб и "виден списвач" на поръчков материал винаги ще е добре. Парички ще текат към нея, с нищо не натоварва бюджета на далечната печатница за която са необходими само хартия и зелена боя. Не се сърдим на обикновените хора без образование или такива които нямат възможност да четат и да се образоват. На трях им спускат отгоре какво да мислят и колко пъти да вдишат. Сърдим се на умните, четящи и образовани хора, които лъжат останалита.
  • 70 Ленин

    11 4 Отговор
    Тези от Дойче веле, как така един път не се объркаха да публикуват какви ги вършат тези които те подкрепят в Газа. Бас държа, че мотах спокойно да публикуват някоя сълзлива история на някоя палестинска примерно, вместо да чета глупостите на тая плача тука дето си ударила краченцето докато припкала за кафе. И после баща и бил с промит мозък а тя милата света вода ненапита. Ами да направи филм как президентчето им излъга народа, кой и защо провали преговорите, къде отива половината от подаденото им оръжие? Нас това ни вълнува!
  • 71 хахаха

    13 1 Отговор
    този текст трябва да се нарече с едно от подзаглавията ви - Ужасът на пропагандата...
  • 72 Ъхъ

    14 2 Отговор
    “Сега градът е много по-жив. По-жив дори от София. Между сирените, между полицейския час хората живеят с двойна сила. Точно преди да дойда бях в театъра - беше препълнено. Въпреки че не знаеш дали ако купиш билет, ще можеш да го изгледаш до края. И се молиш да няма сирени по време на постановката, защото тя ще спре.”

    как това кореспондира с пълномащабната война? Хептен за балъци ни вземате...
  • 73 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 7 Отговор
    Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се поотвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
  • 74 мхааа

    5 10 Отговор
    Айде, копейките пак завиха като второюнски сирени...
  • 75 Татяна Станева, и Ал Детев и DW!!

    10 3 Отговор
    Никой не вярва на Украинци и на DW, нито на Продалисе Бесарабски Българи!! А Детев е на Хранилка на DW,! На такива пък никой не Вярва!
  • 76 Взеха Бългрски паспорти тея" Българки"

    8 3 Отговор
    И напълниха Бардаците на Европа, някой се иживяват и като Маман!!
  • 77 Диди

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "ЕВРОНЮЗ":

    Рашистите никога не са биле братя,няма и да бъдат. Що за простотии пишете?
  • 78 Бойко Борисов

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЕВРОНЮЗ":

    Ще добавя само СЛАВА НА РУСИЯ!
  • 79 граф Монте Кристо

    11 3 Отговор
    Каква наглост,и имат нахалството да ни поучават какво да мислим,като възхваляват варварския киевски режим.Осем години избиваха цивилни и деца в Донбас с артилерия,навсякъде имат подземия и помещения за инквизиции на несъгласни с проамериканския неофашизъм,вършат нечувани зверства.И на всичкото отгоре изкарват всичко това нормално,трябвало да им подражаваме,руската пропаганда не трябвало да слушаме.А кого да слушаме,оня шемет зеленски ли,и неговите бандеровски глашатаи,за щастие тук все още не е станало задължително зиговането и носенето на татуирани свастики,бодрите антируски лозунги и всякаква подобна мерзавщина.
  • 80 Към коментар 48 тази жена..

    4 0 Отговор
    Бежанците за Германия: хромая утка / куцащо пате /.
  • 81 Ако беше честна

    10 4 Отговор
    Ако беше украинка, нямаше да се занимаваш с пропагандата на злото САЩ и дойче зеле да ти тиражира пропагандата! Не се ужасявай от истината, с която са те засипали българите! Българите не обичаме продажници и лъжци!
  • 82 Будител

    11 2 Отговор
    Самата тя говори за пропаганда....нима тя не прави пропаганда....драматизира и поучава...
    Ми лельо....бягай в украинското кафе....къв го дириш тук
  • 83 Телемост

    1 1 Отговор
    Кое НПО И ПЛАЩА МАСРАФА.Ама честно.
  • 84 Ехаааа

    0 1 Отговор
    Русофилите откачат, когато се говори истината. Но това не е от вчера, а от 106 години. По злобно нещо от русофил няма.
  • 85 Констатираща

    1 0 Отговор
    Много пристрастна статия! От каква окупация се плашат бесарабските българи и изобщо в Украйна, щом искат да са окупирани от някого далеч отвъд океана? Не мислят ли за донбаските и други българи и руснаци, които са живели под страх и тормоз, но не две или три години, а цели десетилетия? Написаното е доста изкуствено и нагласено, както може да бъде от подобни личности, защитаващи определени интереси. То може да "промие" мозъците, но само на определена аудитория.
  • 86 Констатираща

    1 0 Отговор
    Едно не можах да разбера от статията, защото в заглавието се казва, че българите не трябва да повтарят грешките на Украйна, но кои грешки? Да не бъдат приятели на Русия или да не бъдат склонни да се манипулират като украинците от чужди и далечни влияния, които не са в интерес на държавата им и ги доведоха до гибел, защото нито те, нито ние сме били толкова зле, когато бяхме на страната на Русия, а сега резултатите са налице, когато се водим по чужди меркантилни интереси.
  • 87 Констатираща

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "инфо":

    БРАВО!👏 Много точна и добра формулировка! Жалко, че има доста такива хора!