Last news in Fakti

21 Септември, 2023 07:55 1 204 5

Боян Томов: Има кметове с по 8-9 мандата, това не е сериозно

  • боян томов-
  • кмет на годината-
  • местна власт

Издателят на Kmeta.bg и организатор на конкурса "Кмет на годината" в специално интервю за "Фокус"

Боян Томов:  Има кметове с по 8-9 мандата, това не е сериозно - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Томов, за 11-та поредна година организирате едно от най-емблематичните събития в България, тази година и "Фокус" е медиен партньор. С какво държите ниво толкова години?

Може би държим ниво с такива партньори като вас от "Фокус". Другото нещо е Националната награда "Кмет на годината" за 11-та поредна година я връчихме днес. За мен е радостно това, че можем да дадем възможност на гражданите на България да видят своите кметове в едно състезание и да могат да решат кой да е победителят.

Да си кмет ли е една от най-тежките корони? Докато премиерът, депутатите могат да се скрият в сградите на властта, кметът е винаги пред лицето на своите съграждани.

Кметът е една много тежка роля, особено в последния си мандат, минал през пандемия, през война, през различни икономически трусове. Това е доста сериозна длъжност, говорим от дълго време, вие разбрахте 11 години "Кмет на годината", от дълго време говорим за децентрализация и за възможност кметовете да работят по-свободно. Най-тежката корона, безспорен факт, това е на градоначалника, защото той е най-близко до своите съграждани. Големият проблем е, гражданите колко разбират какво може да направи кметът и какво не може да направи кметът. Давам Ви един пример. Един кмет ми се обади преди година и половина и каза: Бояне, може ли да започнем да обясняваме, че директора в "Социално подпомагане" в общината не го назначава кмета. И когато откаже директора на "Социално подпомагане" помощ на някой, отива веднага при кмета, назначава го централната власт. Така че общо взето, кметът знае болежките на своите съграждани, трябва да бъдат по-близо до хората и трябва да реализират повече проекти.

Оказва се, че гражданите трябва да са институционално грамотни и да знаят, че кметът е избираем, че областният управител се назначава от изпълнителната власт и кой какви правомощия има?

Понякога смесваме и централна и местна власт, но на кмета това му е ролята да обяснява, за съжаление, се налага често да го прави. По-важният въпрос, според мен е, това, което се заговори за мандатите и за децентрализацията. Това са важните въпроси за българската община и за българския кмет. Защото ако ние нямаме реформата, бута всяко едно нещо напред. Вие знаете, ако не купите нова техника, няма как да бъдете по-модерни, по-достъпни до своите милиони читатели и слушатели.

Чрез вас хората чуват и за кметовете. Също и за доброто свършено и в по-малките населени места като Община Козлодуй, Община Родопи. Радва ли ви това? Това че показвате доброто?

"Кмет на годината" доказа през годините, че е платформа, която да показва добрите инициативи на кметовете в дадените населени места. Това е нашата роля, този приз, той повече е морален, отколкото какъвто и да е било. Затова, ние се борим да даваме повече гласност на "Кмет на годината", за да може повече кметове да популяризират своите добри идеи и да бъдат победители в различните категории, големите награди на националния конкурс "Кмет на годината".

Общуването с толкова много политици през годините, със сигурност Ви е направило повече политолог от мнозина. Какви са очакванията Ви за местните избори, скоро започва официално и кампанията? Държат се в тайна кандидати, голям "съспенс", очаквате ли тези избори да са по-различни?

Това, че се държат в тайна различни кандидати не е нещо, което да ни изненадва. Смятам, че ще има едно много леко разместване на пластовете, тъй като ГЕРБ имат една голяма част от 265 общински администрации, една голяма част от тези 265 общински администрации са свързани с ГЕРБ. Смятам, че самите те правят едни доста несимпатични ходове спрямо гражданите на различни общини, като смяна на кметове, като преподписване за нов мандат. Смятам, че трябва малко по-добре да се наблюдава и да се разглежда възможността нови хора, с нови идеи да влязат. Защото, извинявайте, всеки един човек се изчерпва. Не можеш да бъдеш 20-30 години кмет и да не кажеш в даден момент, че си се изчерпал. Ти работиш механично, има кметове по 8-9 мандата, това не е сериозно.

Но може местните да си го обичат кмета, тачат си го хората.

Много критики ще поема на базата на това ми изказване, може би вие сте втората медия пред която си позволявам да го кажа, но хората разчитат на енергични, идейни хора, които да ги управляват. Общината не е нито касичка на дадена партия, нито на даден кмет. Общината е органът, който трябва да се грижи за своите граждани, независимо дали тя е с 2000 или с 200 000 граждани.

Обаче пък виждаме, че явно има успешни кметове, които за втори път се качват за награждаване на вашата трибуна тук.

Аз гледах победителите и си направих труда да разгледам техните социални мрежи, техните активности, всеки който е активен и всеки, който е близък до своя съгражданин, той е победител. Няма как, ако ти не работиш с човека до теб, ако ти не решиш проблема с предблоковото пространство с твоя съсед, няма кой друг да го реши.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    4 0 Отговор
    След десетина години на ръководен пост, човек се променя.
    Затова мандатите на много постове са по два мандата.
  • 2 Редник

    3 1 Отговор
    Всичко е индивидуално. Има кметове с 1 мандат, има и с 8-9. Такъв бе кмета на с. Чавдар. След като хората са доволни от него, какъв е проблема да си го избират.
  • 3 Хохохо

    4 0 Отговор
    Депутат цял живот може
  • 4 Другият един

    4 0 Отговор
    Как няма да има такива кметове като тези от ДАНС гонят кокошкари да отчитат дейност Всички кметове дори на трети мандат трябва основно да бъдат проверявани те и семействата им Почти всички са милионери със земи панелни паркове имоти пари в бидони и банки Особенно по по малките градове станаха и феодали Сконбиниха се с местния по едър бизнес и циганските барони и ще ги избират до второ пришествие Белята е там че тези от Брюксел се правят че не забелязват и тоз проблем като разбира се твърдят че това е наша вътрешна работа За тях всичко лошо за нас е добро за тях, а ако нещо не им отърва ще има санкции
  • 5 браво бе

    1 0 Отговор
    ИМА ИЛИ СА НА РОТАЦИОНЕН ПРИНЦИП ДВАМА ТОВА Е ПРОБЛЕМ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И НЕ САМО ЗА МАНДАТНОСТА НА КМЕТОВЕТЕ А И НА ЮЛНСЦ И НЯМАТ НАМЕРЕНИЯ ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО И ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА ПО КАЗУСА . В ЕДНА МАЛКА ОБЩИНА КМЕТА СЕ СЪБУЖДА С 1200 ГЛАСА НАПРЕД ТЕ СА ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА И ОБЩИНСКИТЕ ФИРМИ И КАТО ДАДЕ ГОЛЯМА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА 1 5000000лв. ДЕТО Я ДЪРЖАЛ 3 ГОДИНИ ЕДИН МЕСЕЦ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ОЩЕ 500-800 ГЛАСА И Е ГОТОВ ПАК ДА СТАНЕ КМЕТИЦА