Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 21:00 2 154 11

Поляци срещу правителството: ПиС е заплаха за демокрацията

  • полша-
  • право и справедливост-
  • ярослав качински-
  • доналд туск

Лидерът на либералната опозиция в Полша Доналд Туск нарече протестния марш знак за възраждането на страната

Поляци срещу правителството: ПиС е заплаха за демокрацията - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израз на мощ и надежда за пробив срещу дяснопопулисткото правителство на ПиС: до един милион души се включиха в антиправителствена демонстрация във Варшава две седмици преди парламентарните избори в страната.

Лидерът на либералната опозиция в Полша Доналд Туск нарече протестния марш знак за възраждането на страната. "Гигантът се събуди. Това може да са най-важните избори от демократичните промени през 1989 година и последните ни избори въобще, ако не внимаваме", заяви той.

Демокрацията е под заплаха при трети мандат на ПиС

Междувременно бившият полски министър на външните работи и отбраната Радослав Шикорски разкритикува остро консервативното правителство в интервю за швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ). Според него демокрацията в страната няма да издържи трети мандат на управляващата партия "Право и Справедливост" (ПиС).

На въпрос на НЦЦ за лидера на ПиС и зам.-министър-председател Ярослав Качински, Шикорски, който е и евродепутат, коментира следното: „Той олицетворява крайния провинциализъм. Това е човек, който не говори чужди езици, който е прекарал малко време в чужбина, дълго време не е имал банкова сметка, няма шофьорска книжка, не може да използва интернет и живее сам с котките си. Неговата представа за международните отношения съответства на седемдесетте години или може би дори на трийсетте години на миналия век. Качински е много назадничав.“

Шикорски признава, че заради войната в Украйна страната се е превърнала в логистичен център. „Но Полша все още не е успяла да стане политически център, да оформя отношенията на целия Запад към постсъветското пространство. Да пише софтуера на Запада, така да се каже. Това трябва да бъде нашата амбиция“, смята политикът.

"Полша е полуавторитарна система"

Потвърдиха се предупрежденията ни за руския президент Владимир Путин, затова аргументите на Полша всъщност трябва да имат особена тежест, казва още Шикорски. Политикът казва пред НЦЦ и че не вярва в предизборните социологически проучвания. “В една полуавторитарна система като тази в Полша, социологическите проучвания не са надеждни“, обяснява той. Според него хората се страхуват да кажат истинските си възгледи. „Анкетите се провеждат по телефона и много хора не искат да отговарят.“

Бившият полски външен министър смята, че спорът около обявяването на края на доставките на полско оръжие за Украйна е свързан с предизборната кампания в страната. „Дясното винаги е било скептично към Украйна“, казва той пред НЦЦ. “Другото е, че управляващата партия се страхува да не изгуби подкрепа в селските райони. Правителството не успя да се поиска средства от ЕС за осигуряването на транзита на зърно от Украйна през Полша. Например пари за нови хранилища.“ Според Шикорски резултатът от всичко това е, че по-евтиното зърно е останало в Полша.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    31 2 Отговор
    Урсулианците са толкова тъпи , че накрая ще докарат подобни на Хитлер , в цяла Европа !!!
  • 2 12343211

    13 1 Отговор
    Я, кво става!?

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    22 3 Отговор
    От казаното за Ярослав Качински разбрах, че не клепа родният си език с англосаксонски чуждици, работил е предимно за и в страната си, не е роб на банковата система, щади природата и не претоварва трафика, като не ползва кола, не се облъчва с медии, като Див0т0 Зеле, и обича животните.
  • 4 Гост

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "12343211":

    Става това, че колкото и да им набиват в главите глупостите, че трябва да са либерални и толерантни в името на Големият брат, поляците все пак усещат длиб0куту пр0никване и никак не им харесва.
  • 5 станчо

    14 2 Отговор
    абе ще се усетят те че злото идва от другата страна на океана
  • 6 ХАХАХА

    16 3 Отговор
    Яко са плащали НПО тата в Полша да съберат такъв митинг ! Няма начин да не подкрепят бившия брюкселски бюрократ!
  • 7 нннн

    9 1 Отговор
    Това ми прилича на неуспешен Майдан.
  • 8 Али Турчинът

    5 1 Отговор
    Ще го разберете с вашите демократи.
    Харвардските пичлемета.
    Как се крадат пари, пред очите на баш бандитите...ГЕРБ и ДПС.
    Евроатлантическа солидарност..
    Такава сила ще им даде, ще бъдете учудени..
    :))
    Помня едно изречение на Бойко Борисов.
    Цитирам "Дори на 5 % да паднем, няма да се откажем от евро-атлантиците ".
    Вие сменете националния празник на България, аз тогава ще ва видя.
    :))
    Глупави хора..
  • 9 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Аз мислех че протестите са право на народа и тяхната свобода как така застрашава демокрацията или е добре само когато е във полза на демокрацията е удобно да има протест ала бала
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вирус

    2 1 Отговор
    Прокиша плюе по които не са удобни на гейския съюз