Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 07:42 2 817 12

Стратегически избори! Доналд Туск обяви победа в Полша

  • доналд туск-
  • полша-
  • право и справедливост-
  • ярослав качински

Който и да спечели, подкрепата на Варшава във войната за Украйна е малко вероятно да се промени

Стратегически избори! Доналд Туск обяви победа в Полша  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полският опозиционен лидер Доналд Туск в понеделник обяви началото на нова ера за страната си, след като опозиционните партии спечелиха достатъчно гласове на изборите в неделя, за да изгонят управляващата националистическа консервативна партия, съобщава АП.

"Аз съм политик от много години. Аз съм спортист. Никога в живота си не съм бил толкова щастлив, че съм заел привидно второ място. Полша спечели. Демокрацията победи. Ние ги отстранихме от власт, каза Туск на аплодиращите си поддръжници. Този резултат все още може да е по-добър, но още днес можем да кажем, че това е краят на лошото време, това е краят на управлението на закона и справедливостта", добави Туск.

Ако резултатът, прогнозиран от екзитпол, се задържи, то "Право и справедливост" едновременно спечелиха, но и загубиха. Тя получава повече места от всяка друга партия, но не достатъчно, за да може да ръководи правителство.

Екзитполът на Ipsos показа, че "Право и справедливост" на Лех Качински получава 200 места. Крайнодясната "Конфедерация" получи 12 места, което показва, че партията признава за поражение.

Той също така показа, че три опозиционни партии вероятно са спечелили общо 248 места в 460-местната долна камара на парламента, Сейма ( 31,6% от гласовете). Най-голямата от групите е Гражданската коалиция, водена от Туск, бивш премиер и бивш председател на Европейския съвет.

Който и да спечели, подкрепата на Полша във войната за Украйна е малко вероятно да се промени.

Качински обрисува съперника си като марионетка на Берлин и Брюксел и обеща да поддържа силната политика на своята партия срещу миграцията.

Националната избирателна служба на Полша съобщи, че при оставащи четири часа от гласуването избирателната активност сред 29-те милиона избиратели е била 57 процента. Те гласуваха в повече от 30 000 избирателни секции, а извън Полша имаше дълги опашки, като почти 400 000 души бяха регистрирани.

Пет партии изглежда ще преминат прага от 5% и да влязат в 460-местния Сейм или парламент. Поляците гласуват и за горната камара - Сената.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магарето 🐴

    37 7 Отговор
    И тия като Тиквата и другите измекяри тука, и трети да са пак се обявяват за първи, после правят сглобка и народа пак е с пръст в устата!

    Коментиран от #9

  • 2 Ако слушкат

    24 9 Отговор
    и се държат прилично, тогава Путин ще им подари част от остатъчната западна Украйна! Иначе и едните и другите са един дол дренки и не им пука за народа на Полша а за изборите и гушките им.
  • 3 Ъъъъ

    24 4 Отговор
    И тука украйне сложена на първо място…
    Няма да гледат тях си ами…
  • 4 Асан

    9 3 Отговор
    Тез още лапат
  • 5 Сандо

    18 7 Отговор
    Още един праведен евроатлантик,слуга на Сатаната - в Европа нищо не се променя!
  • 6 456

    15 4 Отговор
    Лошо. Лошо Седларов. Качински нищо добро няма да донесе на Полша. Възрастен човек със стари разбирания и носещ в себе си омразата към Русия. Човек продал се на.... Но, поляците си го избраха. Очаквам политиката на Полша да се изостри още повече и това ще доведе още проблеми на ЕС
  • 7 Механик

    16 2 Отговор
    Никога не се радвай на нов начални и на малко прасенце. Не се знае каква cвиня ще излезе от него в последствие.
  • 8 Алкс

    9 10 Отговор
    Който и да спечели, в Полша ще се живее добре, по европейски. Няма мафия и олигархия, хората живеят качествено. Да му мислим ние. При нас е като в ориента, а даже и по-зле, като в близкият изток, мизерно и брутално.

    Коментиран от #11

  • 9 Тредстоун

    5 15 Отговор

    До коментар #1 от "Магарето 🐴":

    Поляците явно по бързо се ориентират в лавината от проруски подлоги които са на хранилка при джуджака , тука имаме магарета които още са на яслата с копейки , трудно вдяват за какво иде реч , и капаците пречат , просия си отива , путлер си отива , в момента сме свидетели на предсмъртните конвулсии на режима сътворен от бункерния дух , магаретата стискат копейките ... , в един момент поглеждат .. , а то плява

    Коментиран от #10

  • 10 456

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Тредстоун":

    Грешиш. Само 52%са отишли да гласуват, а това е твърде нисък % за поляците. Аз се изненадах от тази цифра. Очакванията ми бяха за порядъка около 75%. Освен и там нещо да се е врътнало, не знам. Имам лично виждане от общуването ми с поляци, че те са против Качински, не харесват особено и Туиск, но го предпочитат пред стареца Качински. Поляците на 99% са против Окраинците, но ги търпят защо смятат, че ще си приберат земите до Лвов. Възрастните мр@зят руснаците, но не и хората на средна възраст, а младите нямат нищо против тях, но всички мр@зят осрайна
  • 11 Яяяяя

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Алкс":

    Така си мислиш ти, я питай обикновените поляци
  • 12 ххммм

    1 1 Отговор
    Победа! Туск! ПОБЕДА!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания