Last news in Fakti

8 Октомври, 2023 16:00 6 473 100

Време е Кирил и Асен да отидат в историята

  • кирил петков-
  • асен василев-
  • политика-
  • миньори

Онзи ден премиерът Николай Денков нарече неволна грешка „формалния избор“ на фирмите, които трябваше да усвояват над 3 милиарда лева

Време е Кирил и Асен да отидат в историята - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Асен Василев каза на протестиращите миньори, че професията им е със затихващи функции, а умнокрасивите клакьори на „Промяната“ заляха Фейсбук с обиди по адрес на хората, които произвеждат електроенергията на България. Нарекоха ги орки, плебс, пролетарии, руски агенти, мурзилки с ватенки и какво ли още не. Това коментира Явор Дачков за "Филтър".

Мисля, че умните и красивите имат ментални проблеми, но когато министърът на финансите е некомпетентен социопат България наистина има проблем. Всеки ден, в който Асен Василев остава на поста си, е тежка щета за страната. Не знам какво мислят стратезите на сглобката, но би било най-добре след изборите Кирил и Асен да отидат в историята, а ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“ да направят ново правителство. Може да вземат и ИТН или БСП. И без друго се разбра, че няма големи разлики между всички тях.

Между другото, само заради репликата си Василев трябваше вече да е подал оставка, да не говорим за престъпленията срещу българската енергетика, които извършиха с Кирил Петков в последните две години. Предателството към „Мини Марица Изток“ бе извършено от Кирил и Асен, още докато бяха служебни министри. Тогава те преправиха Плана за възстановяване и развитие от Европа и поеха ангажимент да затворят „Мариците“ до 2026 г. Това го знам от тогавашния служебен премиер Стефан Янев.

Не знам какво са писали сега, но мисля, че продължават да лъжат миньорите. Това е самоубийство за енергетиката ни и никакви милиарди от Европа не могат да го компенсират. България може да експлоатира още поне половин век мините в старозагорско и никакви зелени европейски лудости не трябваше да ни попречат да го сторим, стига да имахме политици с характер и с всичкия си.

Вместо да защитят националния интерес, Кирил и Асен предпочетоха да осигурят пари за близките си фирми, както направиха с посредниците при руския газ. Освен това решиха да продават реакторите за АЕЦ „Белене“ на Украйна и само за две години унищожиха енергийното бъдеще за десетилетия напред. За сравнение – през месец септември 2023 г. въглищата са произвели 900 GWh електроенергия, а ядрената централа в Козлодуй – 1422 GWh, или общо заедно – 73% от произведената електроенергия за цяла България.

Онзи ден премиерът Николай Денков нарече неволна грешка „формалния избор“ на фирмите, които трябваше да усвояват над 3 милиарда лева по териториалните планове за трите въглищни региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това стана след като ГЕРБ изобличиха правителството, че се готви без търг и конкурс да похарчи 3,5 млрд. лева за фотоволтаици и батерии, които не разкриват работни места, а парите отиват директно в спонсори на „Промяната“. Ако за Денков далавера за 3 милиарда са неволна грешка, се чудя колко ли ни излизат волните им грешки.

Впрочем тези дни не друг, а един от основателите на „Продължаваме промяната“ Диана Дамянова изобличи лъжите на правителството и Асен Василев за „Мариците“. В интервю за „Хоризонт“ на БНР тя каза следното: Териториалните планове преразглеждат решения на парламента. Народното събрание каза, че въглищната енергетика трябва да бъде запазена до 2038 г., а в Териториалните планове се предвижда 80% намаляване на енергийната мощност на България до 2030 г. Т.е. Министерският съвет е преразгледал решение на парламента и аз не знам това до каква степен е законно и как ще се отрази на тези момчета и момичета, които протестират на магистралите…Правителството си е позволило да наруши решение на парламента и всички думи, които казва, вече е с трактовката на нарушител на закона.

Според нея няма комуникационен проблем между протестиращите миньори и енергетици и властта: „Те са вулгарно лъгани, че ще бъдат запазени до 2038 г., а започват да ги ликвидират още сега. Вулгарно са лъгани с 36 заплати. Териториалните планове са чиновнически ужас, който е създаден, за да могат да се вземат пари сега. Това е национално предателство“, каза още Дамянова. По думите ѝ „всичко това с Плана и „Мариците“ е една измама, която е направена по две причини – да бъде хвърлен някакъв документ в Европа, втората – да има един огромен ресурс на разположение на правителството“.

Бившата пиарка на „Промяната“ заключи по следния безпощаден начин: „Аз създадох кръга от приятелски журналисти и мислители в ПП и много добре виждам какво се върши срещу заплащане, а това е изключително гнусно! Българската енергетика се закрива. Това правят управлаващите. Енерегетиците и миньорите защитават всички нас, които ще бъдем обречени на липса на ток.“

Не знам какво може да се добави към тези думи, но ми се струва, че прословутата българска апатия този път не само, че няма да ни помогне да оцелеем, ами направо ще ни затрие. Българското общество стои като хипнотизирано и нищо не е в състояние да го извади от будната кома. Ето защо се надавям протестите на енергетиците да не завършат безславно като онези на зърнопроизводителите. България има нужда от събуждане.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 155 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    68 194 Отговор
    Време е руските слуги като Дачков да нямат изяви в национални медии.
    Да ходят при Слави.

    Коментиран от #14, #43, #45, #67

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    50 63 Отговор
    Дачков палачинката забрави как крепеше костов! Сега е Праведен и срещу други Продажници де. БУХАХАХХАХХ
  • 4 тиририрам

    44 45 Отговор
    А ти е време да се пенсионираш!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Автора,

    52 38 Отговор
    не в историята, а в НЕБИТИЕТО!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чекайте бе!

    93 26 Отговор
    Те още не са влезли както си требе в Историята,как така ще си отиват? С музика трябва да е и дървени предмети,наречени сопи! И това ще е през зимата!
  • 9 Сандо

    92 25 Отговор
    Те не трябваше изобщо да се появяват,но Посолството ни ги натрапи.

    Коментиран от #29

  • 10 Софиянски

    37 97 Отговор
    Руските пАдлоги ривът, значи всичко е в правилна посока

    Коментиран от #34

  • 11 То пък

    19 39 Отговор
    кой го казва ?!
  • 12 Бесен-_ Язовец

    74 16 Отговор
    Тъ.пи гр.озни геь.ове НПО сорос.ня вие затихвате отивате си заедно с Тиквената патерица.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Естествен Интелект

    51 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    А ти да влезеш, откъдето си изтропан....
  • 15 Хе-Хе

    24 57 Отговор
    Време е Тошко Йо да бъде скоростно настанен в Зоологически кът!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стол

    55 14 Отговор
    Време е и то завинаги. И радев да не си прави повече експерименти с мамини ненормалници
  • 18 Всеки си има запазено място

    60 12 Отговор
    Асен - на остров в Тихия океан, Киро - на фермата на жена си в Канада. И двамата са милиардери, не ги мисля.
  • 19 Хероинята

    52 10 Отговор
    Съм. Мустафова.
    Те не са виновни момчетата, бе...
    Знаете ли колко ги търсих е такива... Ма ло ум ни да ги назначим. ..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГОРСКИ

    51 6 Отговор
    От предатели какво да очакваш а пък историята не обича предателите!!!!!!!!
  • 22 Дако

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мако Дако":

    А мойш ли компетентно да ми осмучеш любовния мускел ?
  • 23 всеплао

    50 7 Отговор
    Време е преди да отидат в историята, преди това да минат през затвора тези от ПП-ДБ, ГЕРБ а защо не и тези от ДПС. Вече 33 г. продават България и крадат българите безпощадно, и за сега безнаказано. В името да крадат се събират и правят най долнопробните сглобки и ни ги дават като нещо неизбежно. И това си го позволяват защото българина се подлъгва, а трябва всеки лъжец и айдук да си го получава без грам съчувствие. Оставка и затвор.
  • 24 Пламен

    14 48 Отговор
    Естествено че копането на въглища за изгаряне за ток е затихваща дейност. Авторът от коя пещера излиза

    Коментиран от #44

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Айде

    11 39 Отговор
    А бе тоя Дачков, руснак ли е!?

    Коментиран от #31, #33

  • 27 ХаХаХа

    12 34 Отговор
    Кирчо и нежния Кокорчо трябва да си ходят, но кой ги докара - Радев и всички вие! Искахте ги - имате ги! Ама ни харесвало......!
    А що се отнася до протестите, те са толкова антибългарски, колкото Кирчо. Аз си плащам винетка за да пътувам по пътищата, които също са построени с моите и вашите пари. И някакви си нагли кърлежи, които не искали да се преквалифицират, както се случва с всеки съвременен човек по света, окупирали НАШИТЕ пътища за собствена облага! Къде е полицията, къде е прокуратурата?!

    Коментиран от #38

  • 28 Ццц

    44 7 Отговор
    Киряка и Опуленяка са за България това, което е Зеленски за Украйна. И без война ни накиснаха за поколения тия некадърници. А за фотоволтаиците е ясно. Ако някой мине например по околовръстното на Ловеч в посока Плевен, неслучайно ще му замирише на канадска помада и вкисната торта. После ще види и полето с панели....
  • 29 Да, ама не!

    9 27 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Руменчо ги докара, какво посолство ти е в празната тиква, бе Стьопа Копейковски?

    Коментиран от #32

  • 30 инфо

    36 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Кое от написаното не е вярно? Или Вие дотам не стигате, не сте в състояние да го осмислите. Къде по лесни са опорките.
  • 31 Стоян

    3 25 Отговор

    До коментар #26 от "Айде":

    Дачков е човек на Бойко, Патрашкова също.
  • 32 инфо

    37 6 Отговор

    До коментар #29 от "Да, ама не!":

    Или лъжете или не сте информиран (и това не ви оправдва). Кирчо е личното предложение на ръководителя на планетата Байдън.

    Коментиран от #36, #55

  • 33 фенотип

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Айде":

    Генетиката не лъже.
  • 34 инфо

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянски":

    Като ти виждаме логиката - по скоро си селски.

    Коментиран от #62

  • 35 Стамболов

    8 37 Отговор
    Докога ще плащаме на руските проксита и подлоги?
  • 36 Не си прав

    2 30 Отговор

    До коментар #32 от "инфо":

    Ти па отде ги научи тия глобални тайни!? Или беше очевидец на събитието!? Мноооо си умен бре, ама мозъкът ти гладък сато бебешко дупе! Руската пропаганда го е промила отвсякъде.
    Поне копейките постъпват ли по сметката ти?
    Кирчо и нежния Кокорчо трябва да си ходят, но кой ги докара - Радев и всички вие! Искахте ги - имате ги! Ама ни харесвало......!

    Коментиран от #41

  • 37 ГОРСКИ

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Важно е ти каква подлога си защото има и подложка????????
  • 38 151262

    17 4 Отговор

    До коментар #27 от "ХаХаХа":

    Такова тъпо и недомислено изказване може да направи само един световен съвременен човек, преквалифицирал се от тиква на "компютърен специалист".

    Коментиран от #78

  • 39 Хм Хм

    6 26 Отговор
    Яворе, Близ вече не плаща ли?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 инфо

    23 5 Отговор

    До коментар #36 от "Не си прав":

    Небивалиците, които сте надраскал не ме впечатляват (явно са предназначени за друга аудитория). Препоръчвам да не разчитете на просташка пропаганда. Подкрепата за К. Петков е факт и има записи от форума на който го промотира Байдън (не е никаква тайна).
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Доктор

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Идиот.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 галя

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Опитай да те вземат поне за чистач на кенефите на козяк.Ако си работлив може и да стане

    Коментиран от #80

  • 46 Алооо

    11 15 Отговор
    Както часовникарите и обущарите си изгубиха професиите, така идва ред и на миньорите.След време също и автомоньорите ще изпаднат в немилост и ще се търсят само електромонтьори. Няма нищо вечно.
  • 47 Вовка Пут

    9 17 Отговор
    И Кирето и Асен и Явор Дачков са мамини синчета, на партийни мижитурки и ченгета. Тези поне се занимават с нещо, докато Яворчо е просто един доносник и компроматаджия в стила на старите ДС ченгета. Неслучайно, беше протеже на Люба Кулезич . Както се казва, "да хване занаят".
  • 48 а ти

    6 19 Отговор
    Дачка поднови формалина,че съвсем си се скапал в комунистическата си тиня.
  • 49 нннн

    13 4 Отговор
    Ама харесват хората усмивката на Кирчо и очите на Кокорчо и гласуват за тях... И...ти! Прав е проф. Христов.
  • 50 Коректен

    6 15 Отговор
    явор дачков, не мерси.
  • 51 хехе

    9 2 Отговор
    ке влязат у историята, ама ако са яле македонска наденица от "Леки". Става и с други наденици, според както дойде момента.
  • 52 Анджо

    13 6 Отговор
    Гласувайте пак за тия.
    Излезнаха хора и ви казаха какво преставляват П.П и за Василев ви казаха ама тома неверни ,
    не ,че тия старите са нещо много свестни.
    Ама нали трябва да се учиш от старите и чужди грешки.
    Пълна пародия и тя започна от много умният радев.
  • 53 бегаййй

    10 14 Отговор
    Я ходи при мутрофаня там да си гукате.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пепо

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "инфо":

    Това само в главата на Кирчо и на няколко "умници " във форума , иначе Радев ни ги натресе и ги хвалеше , помниш ли ? Е после ги нарече шарлатани , но вече белята беше сторена.

    Коментиран от #59

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тома

    17 1 Отговор
    Дачков не знаеш ли че в България който дойде на власт и започва да краде понеже закона тях не ги лови.Само крадеца на кокошки си лежи в затвора
  • 58 Истината

    13 2 Отговор
    По-добре само 40 разбойници вместо 240.

  • 59 инфо

    13 2 Отговор

    До коментар #55 от "Пепо":

    Да - стана чрез Радев, но "препоръката" беше от САЩ. Потърсете поздравлението на Байдън на форума, свързан с Триморието (ако не се лъжа). Байдън лично го назова по име.

    Коментиран от #81

  • 60 стамат станчев

    15 1 Отговор
    всеки ден който тия розови са на власт е закъснение че не сме ги изритали защо няма хора в тая държава как никой не излезе с тоягите и да ги зачукаме долните продажници !!!
  • 61 Простакът е късметлия

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "БСП на Бунището":

    Никой не може да му изкара акъла
  • 62 Бай Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "инфо":

    А ако съдим по твоята, си от късаците с празните кратуни.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Кирил и Асен лъжат като Бойко и

    13 4 Отговор
    Пеевски!! На Никой от Сглобката не може да се вярва, БОРИСОВ, Пеевски, Петков, Василев, Хр Иванов, Атанасов, Все отбор Лъжци!
  • 65 бай дън

    5 9 Отговор
    Яворчо, айде бегай да не изядеш дървото!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Калпазанин

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    А аз викам ти Кирчо Кокорчо и чучелото дренков пеевски и целия парламент барабар с всички триполови джендърчета да ви пратим в ивицата газа или укрия, да си защитавате извратените ценности
  • 68 Стеф БГ

    10 3 Отговор
    Заглавието на статията да се промени - В ЗАТВОРА !!! И не само за тях, а за всички управляващи след 1990 г. !!!
  • 69 Явор Дачков

    7 8 Отговор
    Откровено руско М е к е р е! Кой ли го чете?
  • 70 Дачков, Патрашкова

    5 5 Отговор
    Хора на Трактора!
  • 71 БСП на Бунището

    5 7 Отговор
    Всички Комунисти,Путинисти и обикновенни Копейки изпълзяват като Партизани от храсчето да свалят Правителството...Два организирани от Профсъюзите на Олигарсите опита за преврат ,един Вот на Недоверие и десетки статии в Медии на Олигарси....И всичко това от Бунището на Историята,където Народа ги запрати с Изборни шутове...Демократично!!Без Закон за Лустрация,който им се полага...Дачков,гледай си Бого словието ...Например една дисертация за Офицери от Разузнаването в Православната църква можеш да защитиш,например....

    Коментиран от #94

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Фори

    1 3 Отговор
    Този никога не е критикувал баце. Сега го активираха и направо се разсипа да ругае промяната!

    Коментиран от #85

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Дачкооф мурво

    2 4 Отговор
    Жалък си
  • 77 Аз съм веган

    2 4 Отговор
    Ама нали руския мир ненавижда гейовци. Дачкою обясни защо го ближеш
  • 78 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "151262":

    Шо не погледниш кокошките и козите си, ами си седнал да даваш глупави оценки. Аман от селски парчета.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Нява да ти ставам колега

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "галя":

    Искаш да ти стана колега - чистач на тоалетни ли? Чисти, чисти тоялетните на митрофанката и не философствай, че никак не ти се получава.
  • 81 Гатьо от Виена

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "инфо":

    Е, човекът ти е писал, че заслугите за Кирето и Кокорчо са на Руменчо с вдигнатото юмруче, а ти пак дрън-дрън.... Е, дървена комунистическа глава.

    Коментиран от #87

  • 82 Храчков

    2 5 Отговор
    ненадминат си в професията.
  • 83 Да.........

    7 1 Отговор

    До коментар #63 от "........":

    Ами това което си писал само потвръждава, че комунягите и техните деца /като Кирето и меката китка с прекрасните очи/ са проклятието за тая нещастна държава.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Гатьо от Виена

    4 3 Отговор

    До коментар #74 от "Фори":

    Разликата между кирчо-кокорчовците и Бойко е като от Лом до Лондон или като между Ямбул и Стамбул. Ако в България още не сте го разбрали, има още много да страдате и плачете.
  • 86 Сандо

    2 2 Отговор
    Козячетата нещо са се раздразнени!Май грандчетата ще изчезнат и ще трябва да се редят на опашка при Митрофанова.
  • 87 инфо

    5 0 Отговор

    До коментар #81 от "Гатьо от Виена":

    Човека с юмручето инсталира Кирчо по заповед на САЩ. Кое не е ясно Гатьо... от Виена?
  • 88 !!!?

    4 5 Отговор
    "Светлото бъдеще" !!!?

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Ний ша Ва упрайм

    7 2 Отговор
    кирето и кокорчо са стегнали куфарите за чужбина
  • 91 Васко делчев

    10 0 Отговор
    Как така в историята!?! Време е да отидат в затвора, а за историята те са забравени вече. Подобни хайвани нямат място в бг историята, освен като престъпници, редом с Костов, ф. Димитров, н. Михайлова и други хайвани.
  • 92 БгТопИдиот🇧🇬

    10 2 Отговор
    Време е Кирил и Асен да отидат в историята.

    а правилното е :

    Време е Кирил и Асен да отидат в затвора.
  • 93 човек от народа

    4 1 Отговор
    ПП взе властта с бруталната манипулация на чекмеджетата. Време е народа да се опомни и да реши сам за себе си дали иска да го управляват с лъжи.
  • 94 Дядо Йоцо

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "БСП на Бунището":

    Тези хаирсъзи ги докара Радев. Ако те действително правеха това което ни говорят, досега трябваше да има импийчмънт. Но до такъв не се стигна. Очевидно в момента сме зрители на пиеската "Лошото ченге - Доброто ченге".
  • 95 ССС

    1 3 Отговор
    А пък ти в раша и никога да не се върнеш от там.
  • 96 Генерал-майор проф. д-р. инж.

    3 0 Отговор
    Вечна ОСТАВКА за Вас ПеПейци !!!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Да бе, ама си е само лозунг

    1 0 Отговор
    Някой, някога да е изкренил плевелите, патогенните микроби и зловонието завинаги? Надайте се, по Кобурготски!
  • 99 Опорка

    1 0 Отговор

    До коментар #97 от "9366":

    Като нямаш друго, Путин. В древността бил Картаген!
  • 100 Барон Мюнхаузен

    2 0 Отговор
    Оставка! Всичките до един и дебелото момче също.