Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 19:01 1 539 23

Води ли вече Израел пълномащабна операция по суша в Газа?

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • хизбула

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че армията му навлиза в Газа и това е “втората фаза” на войната

Води ли вече Израел пълномащабна операция по суша в Газа? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израелски сухопътни части вече изпълняват задачи в Ивицата Газа, но не е ясно дали тези ограничени маневри са началото на усилено подготвяната инвазия по суша в крайбрежната ивица. Какво казват експертите?

Когато американската армия нахлу в Ирак на 20 март 2003 година, вестниците по целия свят бяха категорични в оценката си и нарекоха това - война. Сега съобщенията за наземната офанзива на Израел в ивицата Газа, която върви от петък насам, са доста по-сдържани.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че армията му навлиза в Газа и това е “втората фаза” на войната. Но все още нищо не е ясно - това ли е е началото на планираната пълномащабна инвазия на Израел? Или да очакваме още?

Ограничени набези вместо пълномащабна инвазия

Вероника Понишчакова, експертка по въпросите на сигурността в Израел и Близкия изток от Университета в Портсмут, Великобритания, споделя пред ДВ защо Нетаняху не нарече офанзивата през уикенда пълномащабна инвазия: “Според мен тази [сухопътна операция] създава условия за това, което може да последва след това". На този етап обаче е трудно да се каже какво може да бъде то.

Възможно е да станем свидетели на поредица от по-малки набези, а по-нататък - и на голяма инвазия. Или пък изобщо да не се стигне до такава - в зависимост от настроенията сред съюзниците и самите израелци. Понишчакова казва, че през последните три седмици, откакто Нетаняху за първи път обяви плановете си да започне пълномащабна сухопътна инвазия - резултат, който мнозина смятаха за неизбежен - настроенията са се променили.

От една страна, САЩ, които са верен съюзник на Израел, препоръчаха в дипломатическите разговори след атаките Израелските сили за отбрана да предприемат по-малки нахлувания и атаки в Газа, а не обявената пълномащабна инвазия, припомня експертката и добавя, че чувствата на израелското население са се променили след атаките на 7 октомври. Тя цитира актуално проучване, според което населението "не подкрепя пълномащабната инвазия така ясно, колкото преди две седмици". Накрая идва сложният въпрос как израелската армия би могла успешно да "унищожи" Хамас, без да изложи на риск живота на повече от 200-те заложници, държани от терористичната групировка.

Всеки един от тези фактори помага да се обясни това, което изглежда като опит на Израел да води войната срещу Хамас - поне в началото - с ограничени действия, а не с драматично пълномащабно нахлуване. Понишчакова предполага, че това може да продължи няколко седмици или дори месеци. "Това подсказва, че каквото и да се случи, то ще отнеме много време", каза тя.

Какво се случва на границата?

На този етап все още не е ясно колко израелски войници са били изпратени в Газа. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви на брифинг в неделя, че военните постепенно разширяват периметъра на наземните си операции. "Ще направим всичко възможно по въздух, море и суша да гарантираме безопасността на нашите сили и да постигнем целите на войната”, подчерта той. Коментарите му дойдоха, след като в събота вечерта бяха разпространени съобщения за бомбардировки през нощта.

"Тук наистина можете да видите и чуете части от втората фаза, която се развива пред очите и ушите ни", каза кореспондентката на ДВ в региона Ребека Ритерс. "Виждаме постоянния артилерийски обстрел и чуваме прелитащи над главите ни изтребители и въздушни удари в далечината. От позицията на Ритерс се чувала и стрелба с тежки и леки картечници, което предполага, че израелските военни и бойците на Хамас са сравнително близо един до друг.

Междувременно е почти невъзможно да се получи надеждна информация за ситуацията от хората в Газа, тъй като от петък насам голяма част от телефонните връзки и интернета са прекъснати.

В неделя израелската армия публикува информация, че най-малко двама от войниците ѝ са били ранени.

Това е само началото

Също и според Джонатан Паникоф от Програмата за Близкия изток на Атлантическия съвет "Все още остава отворен въпросът за размера и обхвата на сухопътната офанзива." Дали това бележи началото на пълномащабна сухопътна инвазия или е подготовка за по-фокусирана, по-малка по своите мащаби операция за борба с бунтовниците, пита се той. "През следващите дни може да разберем на какъв вид операция е решен Израел", добавя Паникоф.

Макар на този етап все още много неща да не са ясни, експертите изглежда са единодушни поне в едно: военните усилия на Израел за унищожаването на Хамас вероятно ще бъдат дълги - "измерват се в седмици или месеци, а не в дни", смята също като Понишчакова Паникоф. Нетаняху сякаш сам потвърди това: "Това е нашата втора война за независимост", заяви той в събота вечерта. "Ние сме само в началото."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Объркано Атлантиче

    8 4 Отговор
    Изтече информация за Израелски план за етническо прочистване на Газа:
    „Планът подкрепя принудителното преместване на населението от ивицата Газа в Синай за постоянно и призовава международната общност да бъде привлечена, за да подпомогне преместването“:
    „Израелското списание за култура Mekovit публикува на 28 октомври изтекъл документ, издаден от Министерството на разузнаването на Израел, препоръчващ окупирането на Газа и пълното прехвърляне на нейните 2,3 милиона жители на Синайския полуостров в Египет.
    Документът, издаден на 13 октомври, идентифицира план за прехвърляне на всички жители на ивицата Газа в Северен Синай като предпочитан вариант сред три алтернативи по отношение на бъдещето на палестинците в Газа в края на настоящата война между Израел и Хамас- ръководи палестинската съпротива.
    По документът Израел ще евакуира населението на Газа в Синай по време на войната, да създаде палаткови градове и нови градове в северен Синай, за да приюти депортираното население, и след това да създаде затворена зона за сигурност, простираща се на няколко километра в Египет. На депортираните палестинци няма да бъде позволено да се върнат в райони близо до израелската граница.
    -- Leaked: Israeli plan to ethnically cleanse Gaza --
  • 2 Объркано Атлантиче

    8 2 Отговор
    Сорос е дал над 15 милиона долара на про-Хамас организации чрез фондации "Отворено общество"
    -- Soros has funneled over $15M to pro-Hamas organizations through Open Society Foundations: report --

    Няма "война срещу Хамас", това е етническо прочистване и лидерите на Хамас присъстват на срещи в луксозния хотел Four Seasons в Катар, собственост на Бил Гейтс. Спрете да вярвате както на вашите държавни медии, така и на държавни служители.
  • 3 какво и да

    14 4 Отговор
    прави Израел те загубиха лице пред света.Те са най губещи в момента и светът яростно се настройва срещу тях и някой ден ще платят сметката.

    Коментиран от #18

  • 4 Свобода

    10 2 Отговор
    Абе Хитлер май е знаел нещо повече...
  • 5 ТАКА ТРЯБВА

    8 10 Отговор
    Какво виждат хората на терен в Газа? - виждат ПОСЛЕДИЦИТЕ от варварското терористично нападение на ХАМАС срещу Държавата Израел на 7 октомври 2023 г, при което бяха избити 1 400 НЕВИННИ МИРНИ ГРАЖДАНИ, ранени 18 000 и отвлечени 230 заложници, това виждат. Израелската армия ПРЕДУПРЕЖДАВА преди да нанесе удар и дава възможност за евакуация. ХАМАС използват населението на Газа като жив щит, защото са терористи.С терористи не се преговаря, те се трепат
  • 6 КАКВОТО ПОВИКАЛО

    4 8 Отговор
    Такова се обадило
  • 7 Седя си в къщи със семейството

    6 9 Отговор
    И хоп....ракета на Хамас избива жената и децата...гледам, крещя, озверявам и грабвам...УЗИТО

    Коментиран от #11

  • 8 ГЛЕДАЙ ХАМАС

    5 7 Отговор
    Очаквай същото за ИДИЛ,Мидил, Хизбула, Мизбула, Али баба, Баш молла......
  • 9 Провинциалист от провинция Тракия

    12 1 Отговор
    Не, Израел води геноцид. Брътвежите на зелето си ги спестих.
  • 10 Ердоган - Си Дзинпин - Путин

    8 6 Отговор
    Ако не се спрете, ще се наложи да се намесим и ще стане много лошо за измислената държава Израел.

    Коментиран от #14

  • 11 последния екшън ром

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Седя си в къщи със семейството":

    В 4 звъни алармата и ставам.Узито го няма,но Комунала ме зове.
  • 12 Естествен Интелект

    0 0 Отговор
    Ако побеждават - води, ако губят - набези са....
  • 13 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Не,не води,все още опипва почвата,опитаха да навлязат с танкове,но бяха спрени от Хамас.Всъщност с танкове няма да могат да влязат в застроени райони,ще ги загубят до един,могат само да атакуват в открити терени,а в населените места за да ги овладеят,ще трябва да ги стрият на прах.Засега се опитват да предизвикат паника сред палестинците в Газа и те да се юрнат да бягат към Египет,но за тяхно разочарование и удивление,това не става.Впрочем ,евреите добре познават противника си и издържливостта на населението не трябваше да ги учудва.За тях непоколебимото противостоение срещу евреите е съдба и героизъм.
  • 14 ХА ХА

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ердоган - Си Дзинпин - Путин":

    И тркимата сте далече, а си имате и сериозни вътрешни проблеми, по добре ги оправете тях, особенно първия и третия, най вече третия.
  • 15 путин не смее да гъкне

    2 1 Отговор
    защото ватниците мигом ще се изпарят от Сирия.
  • 16 Има народи изостанали в развитието си

    5 2 Отговор
    като палестинците и руснаците, например.
    Не е нормално да избиваш деца на музикален фестивал!
  • 17 Европеец

    5 0 Отговор
    Мигрантите от Европа, кога ще ги разкарате и върнете в своите държави? Като почнат да гърмят ислямските клетки и умрат невинни хора, май тогава ще се сетите.
  • 18 Алооо

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "какво и да":

    А, какво е да колиш бебета и бременни жени без предупреждение?А какво е да избиваш невинни младежи отишли на парти?А какво е да отвличаш и убиваш старци по над 80 години? И всичко това без предупреждение. Ами масовите изнасилвания на млади жени? Това какво е. Евреите от 20 дена ги предупредиха че ще последва сухопътна военна операция.Никой не одобрява убиването на невинни хора ама каквото повикало такова се и обадило.

    Коментиран от #22

  • 19 Не на ционизма

    2 2 Отговор
    3542 деца са убити в Газа за 25 дни - според Турската радио и телевизионна компания

    В Ивицата Газа израелските атаки убиха 8 525 палестинци и раниха повече от 21 000.

    За 25 дни израелската армия е убила повече деца, отколкото деца са загинали във всички световни конфликти, взети заедно през последното десетилетие.
  • 20 Летописец

    1 3 Отговор
    Израел води война срещу цивилни палестинци .Евреите избиха хиляди деца и жени в Газа , а вече нападат и другата оставена за палестинци територия -Западния бряг(на река Йордан) .

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Алооо":

    От 70 години насам , ако в един палестински дом има 6 работоспособни , на работа отиват 5 и един остава да пази този дом !...Защото иначе като се върнат намират в къщата си един Якоб ,който е седнал вътре и твърди, че се е заселил в необитаван дом !... Все едно , да дойде някой мЮмюн да ти влезе в апартамента в София, като те няма там и го обяви за свой !... И колко "хамаси" и колко "терористи" ще се появят тогава по улиците на София вие си направете сметка !... Пишете и твърдите тука фантазии , които нямат абсолютно нищо общо с палестинската действителност и терора на еврейските заселници , които върлуват вече почти един век там !
  • 23 Българските турци

    0 0 Отговор
    "Апокалипсиса започва когато гладния гледа как яде ситият" !!!