Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 16:01 1 210 10

Дисекция на избора

  • избори-
  • кмет-
  • втори тур-
  • ивайло михайлов

В неделя гласувайте, за да има смисъл

Дисекция на избора - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес в нета прочетох анализа на един избирател за преминалия вот, разбира се в посока втори тур. И реших да му опонирам, но за целта първо публикувам неговия анализ:

„Опищяха орталъка, че София била избрала Васето. Може да прецените, при тази избирателна активност, какво представляват гласовете за Терзиев и за листата, оглавена от Борко Бонев. Предвид обстоятелството, че до окончателното преброяване вероятно още ще паднат като съотношение, накрая ще получите бройка, която за София никак не е внушителна. Сред нея могат да се откроят отделни групи. От ограничените "партийни ядра" до по-широката периферия.

1.ДСБ сектанти. Това е остатък от и без това малобройната партия. Иде реч за хора, които в последно време са в състояние да заемат напълно противоположни позиции в рамките на дни. Понякога и на часове. Каквото нареди ръководството. От яростни антикомунисти до папагали, повтарящи за доброто ДС. Мнозинството от тях са възрастни хора, намиращи се в процес на пълна дезориентация. Намира се и млад (сравнително) хипстъриат, който все повече се слива със следващата група.

2. Дабъли. Обединява ги вярата в непогрешимостта на другаря Христо Иванов. В това надвишават и сектантството на старите десебари. Доколкото много от тях са с номенклатурен произход, доброто ДС за тях е обяснение, което не им създава идентичностни проблеми. Това по правило са по-прагматични хора. Не са лишени от ценности и идеология (според тях), но все пак смятат, че миналото трябва да се загърби, а ако се налага и да се смете под килима. Всичко в името на прогреса. "Либерално-консервативният разлом" между двете групи е все по-условен. Изместен е до голяма степен от "нашите-лошите." Групата на "зелените" е дотолкоз незначителна, че не е необходимо да се вади от гореописаното.

3. Офисен планктон. Това е широката периферия на демократичната общност и основната бройка на електората на Васето. Открива се, разбира се, и сред традиционните партийни ядра, но мнозинството се състои от симпатизантите на ПП. Тук трудно може да се говори за партийни структури, субординация и дисциплина. Това са като цяло модерно-готини хора, които искат просто "по-добър живот". Без идеология. Не разбират изобщо нуждата от нея. В София са като цяло проевропейски за разлика от електората на ПП в провинцията, където отношението Запад-Русия е далеч по-противоречиво.

Доколкото обаче голяма част от офисния планктон е прихождащ, "по-добрият живот" е далеч по-голямата мотивация. Ето защо например темата за МОЧА, която е преди всичко идентичностна, не ги вълнува особено. Това в най-общи щрихи е електоратът на Васето. Очаквам през следващата седмица да стане напълно истеричен и да привижда във всички несъгласни "комунисти" и "гербаджии".

Самият Терзиев проблем с комунистите няма. Още по-малко с гербаджиите, чийто модел на управление на София творчески ще доразвие. Но това са неща, които могат да хрумнат на част от електората на доста по-късен етап.

Аз не съм съгласен с анализа му, но реших да опонирам по т.3:

О, толкова си изчерпателен!!! Ако не си го копнал от някъде, значи сигурно ти е мнооого докривяло, та си решил да напишеш повече от два-три реда. Ок, ще ми се да опонирам, ама само по т.3. Ако се погледнеш в огледалото, не си ли и ти твърде близко до "офисния планктон"? Цитирам: "Това са като цяло модерно-готини хора, които искат просто "по-добър живот". Без идеология. Не разбират изобщо нуждата от нея. В София са като цяло проевропейски..." ? Като зачеркнем антикомунизма, щото това не е идеология, ти към коя принадлежиш? И защо в провинцията да няма проевроейски "модерно-готини хора, които искат просто "по-добър живот"?

Нека ти обясня какво разбирам под този твой израз аз - това сме хора, които с предприемчивост и интелект търсят (и намират) възможност за добри доходи и реализация. Къде виде тука нужда от идеология? Сред тия хора има такива с каузи - нпр. еколози, или с деца с увреждания, с либерални виждания за ЛБГТ, или обратното, и бог знае още какво... Но! зелени има и либерали, и консервативни нпр., тоест която и да е кауза не е обвързана само с една идеология. А видимо младите хора ги вълнуват повече каузите, и това драстично намалява влиянието на идеологиите. А и нормално, силно идеологизираният свят умря в началото на 90-те.

И сега за дамата на балотажа: точно тя отговаря на профила идеологизирана и без конкретни каузи, а с общи лафове за работническата класа... и затова подкрепата и идва от ... герберасите, защото там електората е обратен на това, за което пишеш, че е електорат на Терзиев. Затова заедно направиха простотията с хартиените бюлетини. И би била подобна на Фандъкова кукла на конци. Особено с подкрепа от 12% в Общинския съвет?!

Представям си как плямпа точно като льотчика срещу всички, и как 4 години в София не се случва нищо, ама нищо! И последно за Терзиев - аз не го познавам, но ако поне част от каузите на Бонев (който ще е Председател на Общинския съвет) се реализират, значи е имало смисъл.

Та в неделя гласувайте, за да има смисъл.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    15 2 Отговор
    Точно поради това неразбирането на връзката между каузи и идеология получаваме Васко Давоса и Ваня Ордата. Не може само с каузи. Затова и Васката сега трепери. Не може и с древната идеология на империята. Страната се гърчи в безпросветно разделение на Левски - ЦСКА. Столицата не прави изключение. Безтегловност. Кадрите на прехода се оказаха калпави. Извършихме преход от тоталитаризъм към олигархия. На всичкото отгоре с тъпи и безотговорни елити. Честито!
  • 2 КАК ДА ИЗБЕРЕШ?

    8 4 Отговор
    ИЗБОРА Е МЕЖДУ РЯДКО И СУХО Л.ЙНО.
  • 3 Никой

    8 1 Отговор
    Всите роми настроени проевропейски ще гласуват за Ваня.
  • 4 Браво!!!!

    6 12 Отговор
    Страхотен коментар. Много ми хареса отговорът на рашистката опорка за "офисния планктон".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Трол

    9 4 Отговор
    Верно са предприемчиви тези. Надушват келепира през девет земи в десета. Този русофил ги е обидил жестоко, като им е казал, че от тях не става чеп за зеле.
  • 7 Бай Ганю на избори

    8 3 Отговор
    Освен че е отроче на ДС, какви качества има Терзиев, та да бъде кмет на София? Виж, за Бонев съм съгласен. Той затова все ходи с него, за да отговаря като секретарка на въпросите....Терзиев освен няколко шаблонни фрази, друго не знае...
  • 8 ДСните

    4 0 Отговор
    Опонирам на някого, ама той може и да не разбере. Героично, типично, пепеско, та чак десебейско.
  • 9 Насран усраинец

    4 1 Отговор
    Отчаяните вопли на шарлатанин-ренегат- без срам, без свян, без достойнство, без морал.
  • 10 Ха ха ха така така

    2 0 Отговор
    Де що има жълтопанетник е активиран, да обикаля медийки и студийца и да вие дълвоко и неистово , че ала балата им вече не става .....