Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Ноември, 2023 19:01 2 074 5

Великобритания: С кадифени ръкавици срещу руските олигарси?

  • руски олигарси-
  • русия-
  • великобритания-
  • украйна-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • олигарси-
  • ес-
  • война

Голям брой изключително богати руснаци имат имения във Великобритания и все още могат да живеят там охолно и почти необезпокоявано

Великобритания: С кадифени ръкавици срещу руските олигарси? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнозина в Уестминстър подозират, че санкциите, които британското правителство наложи на редица руски олигарси, не се прилагат стриктно и не функционират. Това мнение споделя и Дънкан Смит - депутат от Консервативната партия, който в парламента пожела да разбере защо Владимир Лисин не е в списъка със санкционираните лица. Магнатът от стоманодобивната индустрия на Русия е собственик на огромен имот в Шотландия - замъка Аберъхил.

Абсурдни мерки?

Още новини от Украйна

За Лисин се твърди, че е близък с руския президент Владимир Путин, припомня АРД. Въпросът на Дънкан Смит остана без конкретен отговор от страна на правителството. Външното министерство на Великобритания непрекъснато обновява санкциите, твърдят от Уестминстър. Конкретни случаи обаче не се дискутират с медиите.

Депутатът Смит от месеци критикува правителството. По думите му санкциите, наложени от Обединеното кралство на Русия, са “абсурдни”. Мерките, които правителството на САЩ е взело, са доста по-обхватни, отбелязва германската обществено-правна медия.

Съдебни разправии

Британското правителство твърди, че повече от 1600 души са обект на санкции. Има обаче и значителни пропуски. В 82 случая властите в Лондон са позволили на олигарси да използват парите си за поддръжката на имоти или за задоволяване на “основни потребности”.

По информация на медиите Михаил Фридман, например, има право да тегли от сметките си по около 8000 евро месечно. През първата година от войната в Украйна на Фридман му е било позволено да плаща на личния си готвач, на майстори за ремонт на имотите си и на шофьор, пише АРД. Сега обаче руският милиардер понесе тежък удар. Върховният съд в Лондон не разреши на Фридман да харчи по 35 000 евро месечно за имението си “Атлоун хаус”, в близост до Лондон. Преди да бъде обявено съдебното решение, олигархът напусна Лондон и отлетя за Русия. Явно съдебният натиск се е оказал твърде голям за Фридман, коментира АРД. Засега не е ясно какво ще се случи с имота му.

В много случаи обаче е трудно изобщо да се оказва подобен натиск. Олигарсите, които имат близки връзки с Путин, вече са прехвърлили парите си на бивши съпруги, на децата си или на офшорните си компании. Въпросните компании по принцип са длъжни да обявяват чия е собствеността, която управляват, но проучване на Лондонския икономически университет разкри, че за 70% от регистрираните активи това остава неизяснено, уточнява АРД.

Дълго време богаташите бяха добре дошли

Маргарет Ходж, депутат от Лейбъристката партия, която от години работи по въпросите, свързани с прането на пари и руските олигарси, вижда няколко причини, поради които множество богати руснаци, свързани с руския политически елит, все още могат да живеят охолно в Обединеното кралство. "Това е смесица от некомпетентност, липса на ресурси и нежелание да се действа срещу тези изключително богати хора", критикува депутатката. Ходж споменава за дарения, които Консервативната партия е получила от Русия.Съществува и една специална политическа практика - в продължение на години Обединеното кралство привличаше инвеститори от чужбина със специални условия, пише АРД.

Инвеститорите получаваха така наречените "златни визи", ако внесат големи парични суми в страната. А много политици все още смятат, че правителството може да навреди на Обединеното кралство и Лондон като финансов център, ако сега наложи санкции на инвеститорите, които доскоро бяха добре дошли.

Автор: Кристоф Прьосл АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Архимандрит Григорий

    9 17 Отговор
    Русофилските биоотпадъци газ пикаят, че ВСУ вече година и половина унижава "втората в света". Зеленски знае какво говори. Вчерашният ден беше особено "урожаен". Украинците изпратиха при Кобзон около 1100 руски дегенерата и унищожиха над 120 единици бойна техника. Алилуя!

    Коментиран от #3

  • 2 Уфффф....

    12 2 Отговор
    По скоро , с кадифени презервативи , срещу руския Х..
  • 3 Фани

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Архимандрит Григорий":

    Ме за Х..
  • 4 Ванга

    10 5 Отговор
    "Всичко ще се стопи като лед и само Русия ке остане"..И това става онлайн,пред очите ни.Така че айде млъквайте,шавайба в унтерменшите...
  • 5 Брей

    5 1 Отговор
    Лицемерието край няма…А и колко много промити мозъци има, които вярват, че войните са нещо различно от бизнес. За тях е казано. Блаженни са вероющите, ме тяхно ще е царството небесно. Един детайл е изпуснат. Трябва да гушнат букетчето, първо,