Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Ноември, 2023 17:21 2 023 9

Цунами от милиарди: Как Кипър переше пари на руски олигарси

  • олигарси-
  • санкции-
  • русия-
  • кипър-
  • украйна-
  • пране на пари-
  • владимир путин-
  • ес-
  • пари

"Кипърският модел" години наред е облагодетелствал богати руснаци и прането на мръсни пари

Цунами от милиарди: Как Кипър переше пари на руски олигарси - 1
Снимка: Shutterstock

Властите на Кипър са помогнали да се изперат парите на почти сто руснаци, които са санкционирани от Запада във връзка с анексията на Крим и последвалото пълномащабно военно нахлуване в Украйна. Това са заключения от разследването Cyprus Confindencials, публикувано тези дни от Международното обединение на разследващите журналисти (ICIJ).

Повече от 270 журналисти от 54 държави са взели участие в разследването. Анализирани са изтекли документи за вътрешно ползване, датиращи от средата на 1990-те години до април 2022 година. Сред тях е имало финансови отчети, заявления за откриване на банкови сметки и мейли.

Още новини от Украйна

Какво представлява "кипърският модел"

"Икономическата система на острова, известна като "кипърския модел", разчита на раздут финансов сектор с един от най-слабите закони за разкриване на финансови данни в Европейския съюз, снизходителна Централна банка и цунами от руски инвестиции в размер на над 200 млрд. долара, което е осигурило огромно влияние на олигарсите", посочват журналистите в заключенията си. Те посочват Никос Анастасиадис, изпълнявал длъжността президент на Кипър от 2013 г. до началото на 2023 г., като типичен пример за „кипърския модел“. Авторите на разследването са установили, че до встъпването си в длъжност като държавен глава, Анастасиадис е основал юридическа фирма, предоставяща офшорни услуги, която е била много привлекателна за руските клиенти.

Възможната роля на бившия президент в прането на пари

Разследване от 2019 г. на медийния партньор на Международното обединение на разследващите журналисти - проектът Център за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) - показа, че през периода преди Анастасиадис да получи високия пост, неговата фирма е имала партньори, които са били сътрудници на "подставени компании, свързани с предполагаеми мащабни операции за пране на пари, включително и сделки, свързани със съюзници на Путин", се посочва още в разследването.

След встъпването си в длъжност Никос Анастасиадис поверил фирмата на двете си дъщери и на други партньори и заминал за Москва. Там той се срещнал с Путин и сключил споразумения за по-тесни икономически и финансови връзки, припомнят авторите. В отговор на запитване на Международното обединение на разследващите журналисти фирмата, основана от Анастасиадис, е изпратила следния отговор: "Бихме желали да заявим категорично, че нито един сътрудник на юридическата ни фирма не е бил замесен в каквото и да е правонарушение. Тези обвинения са напълно необосновани и безпочвени."

Разследващите журналисти са установили, че още от 2014 г. насам кипърски фирми са защитавали интересите на общо 96 руснаци, на които са били наложени западни санкции след анексията на Крим и руското нахлуване в Украйна. От тях 67 души са фигурирали в списъка на милиардерите на „Форбс“ за 2023 година. Разследващите смятат, че кипърският клон на една от най-големите одиторски компании в света „ПрайсуотърхаусКупърс“ (PwC) също е била съпричастна към подпомагането на руски олигарси и по-конкретно на Алексей Мордашов.

Какво казва правителството на Кипър?

Журналистите са открили общо около 800 компании и тръстове, регистрирани в тайни юрисдикции, които са принадлежали или са били контролирани от руснаци, санкционирани след 2014 година. Тайните юрисдикции представляват страни и територии, осигуряващи на корпоративните собственици режим с ниска данъчна тежест и анонимност, обясняват авторите на разследването. Говорител на кипърското правителство заяви в отговор на въпросите на журналистите, че "от 2013 г. Кипър е предприел упорити усилия и е съумял да стабилизира банковия си сектор, както и да стане водещ по отношение на борбата срещу прането на пари и спазването на санкциите".

Автор: Елена Гункел


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 400 000 имота

    10 9 Отговор
    Руснаците имат 400 000 имота в България благодарение на нашите продажни политици. Повечето от собствениците на тези имоти са руски генерали и полковници. Това е истинска заплаха за националната ни сигурност, защото утре може да им скимне и да обявят "референдум".
  • 2 Ааааа , не

    9 2 Отговор
    само на руски олигарси , и на български също .
  • 3 КОТарАК

    5 4 Отговор
    финта в живота е да си знаеш силите , възможностите.за РФ ще си го научат по тежкият начин.приличат ми на слон в стъкларски магазин. аристократизма не се купува , а се наследява
  • 4 Руските фирми в България са 50 000

    7 8 Отговор
    Почти всичките не развиват дейност и не плащат ДАНЪЦИ. Това е само една възможност за пребиваване на руските шпиони в България!
    Толкова е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ПАРЛАМЕНТА!

    Коментиран от #6

  • 5 Къде е ДАНС?

    5 4 Отговор
    Във Външно Министерство работят национални предатели! България е единствената страна от ЕС, която издава визи на руснаци!
    Има няколко банки, които в нарушение на европейските санкции отварят сметки на руснаци!
    Кои са тези банки, тук няма да казвам, ДАНС лесно може да ги намери, руснаците сами си ги казват в ютюб каналите за България!
  • 6 Пипо

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Руските фирми в България са 50 000":

    По-кротко.
    Знаем за един приятел на кокорчо,голям шеф,дето дължял доста на хазната,ма си продал фирмата със задълженията.Още малко и ще го изкараш руски шпионин.Недей,че кокорино много ще се ядоса.
  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    1 6 Отговор
    Докато капиталът и капитализма не рухнат напълно и олигарсите, робовладелците и чорбаджиите да си получат заслуженото и да им се конфискува всичко, няма да има спокойствие и мир по света!
  • 8 Русия най-могъщата

    5 4 Отговор
    Мръсни пари няма. Кравите го знаят най-добре.
  • 9 Сглобката

    5 3 Отговор
    Руски,?Нееееее това са руски евреи те окрадоха Русия още от 1917 гд ...