Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Ноември, 2023 06:00 4 819 81

Експерт: Западът се самозалъгва за войната в Украйна

  • украйна-
  • маркус райзнер-
  • русия-
  • война-
  • оръжия-
  • володимир зеленски-
  • нато

Западът от 20 месеца се самозалъгва, че Украйна може да победи руската мечка само с помощта на висок боен дух и морал

Експерт: Западът се самозалъгва за войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Украинският главнокомандващ Валерий Залужний написа в британския "Икономист", че военните действия са в задънена улица и има опасност от позиционна война – както през Първата световна война. Президентът Володимир Зеленски индиректно го опроверга – нямало задънена улица. Кой е прав?

Маркус Райзнер: Двете твърдения трябва да се разглеждат в контекста на досегашното развитие на войната. Според Залужний след 20 месеца война е станало ясно, че Украйна получава само онова, което е крайно необходимо, за да балансира асиметричната ситуация на фронта. Но това е твърде малко, за да бъдат притиснати руснаците така, че да се видят принудени да започнат преговори. Примери за това са ракетите АТАСМС или дискусията за изтребителите F-16. Залужний казва: „Вижте, положението е сериозно - ако искате да спечелим, трябва нещо да се промени“.

Президентът на Украйна пък се опитва да подреди нещата. Той казва: „Да, моят генерал твърди това, но ние все още сме на път да победим“. Зеленски прави това, което се очаква от него като президент. Ако той каже, че Украйна губи, това ще има огромно морално въздействие. Също като в началото на войната сега той каза: „Аз оставам в града, имам нужда от оръжия, а не от такси“.

ДВ: Мнозина обаче виждат в двете изказвания различия, които може би за пръв път си проличават така ясно. Колко опасно е това за подкрепата на Украйна?

Райзнер: Руснаците веднага поеха топката и обявиха, че украинската офанзива се е провалила, позовавайки се на генерал Залужний, който каза, че вероятно няма да има „дълбок и мощен пробив“. Работата е в това, че Украйна изобщо не разполага с всички предпоставки, които биха били нужни за подобен пробив. Винаги съм го повтарял, но тогава ми отвръщаха, че то можело да се компенсира с висок боен дух и мотивация. Това обаче противоречи на всякаква военна логика. Затова генерал Залужний преди няколко месеца съвсем ясно заяви пред британски медии: „Ние сме тези, които са на фронта - затова няма нужда да ни обяснявате как да водим тази война. Благодарни сме за всяка доставка на оръжие, която получаваме, но ситуацията е такава, че без подкрепа от въздуха не можем да действаме по начина, описан в учебниците на НАТО. Затова сме разработили наши собствени тактики“.

ДВ: А не е ли вярно, че от една година всъщност вече се води позиционна война? След като Украйна си върна Херсон, така и не настъпиха съществени промени на фронтовата линия. Защо това изявление идва чак сега?

Райзнер: Силата на украинците е в това да воюват в движение, да са мобилни. Руснаците обаче неизменно успяваха да ги принудят към стационарни бойни действия. Това, разбира се, дава предимство на руската страна, защото така тя може пълноценно да използва големите си възможности - например да подлага противника на масиран артилерийски обстрел, да използва електромагнитно поле за заглушаване на неговите комуникации и на връзката с безпилотните самолети. Офанзивата, която започна на 4 юни, имаше за цел да се справи с тази дилема, но тя не постигна целите си. По този начин руснаците отново принудиха украинците да се върнат към позиционната война.

Ето защо сега е моментът да бъде сложен край на лятната офанзива и Украйна да започне да се готви за ново контранастъпление през пролетта. Има признаци, че се прави точно това - формират се пет нови бригади. Но въпросът е откъде ще дойде оръжието.

Необходими са 150 бойни танка, 300 бойни машини на пехотата, поне 200-300 артилерийски системи, които трябва да бъдат доставени сега.

ДВ: В статията си Залужний говори за някакво техническо чудо. Той не използва точно думата "чудо", но има предвид точно това и го сравнява с откриването на барута. За какво би могло да става дума?

Райзнер: Сега двете страни се намират в патова ситуация. Тя се подсилва от технологичните развития. През последните месеци Украйна въведе множество иновативни оръжейни системи – с качества, за които преди се е знаело само на теория или от текстове за бъдещето на войната. Украинците например имат цели ята от дронове, които действат едновременно. Руската страна често копира тези иновативни идеи и дори започна да ги възпроизвежда. Вече говорим за така нареченото прозрачно бойно поле: не е възможно да разгърнеш сили, да събереш голям брой танкове на ограничено пространство и след това да не влезеш в бойни маневри, защото противникът веднага научава това и се опитва да ги извади от строя с помощта на артилерия и дронове.

ДВ: Западът подготвен ли е за една позиционна война в Украйна?

Райзнер: Западът не е подготвен, защото от 20 месеца насам се самозалъгва, че Украйна е в състояние да победи руската мечка само с помощта на висок боен дух. А това не е възможно. Според мен има две възможности. Едната е да се хвърлят всички сили и средства. Но това означава всяка седмица четири-пет товарни влака с военни доставки да пристигат в Украйна. Другата е самокритично да се признае, че това е невъзможно. Но то трябва да се каже и на украинците. Тогава може би ще се наложи да започнат преговори, но като се признае, че Украйна вече може и да не съществува като държава, защото Русия ще я унищожи.

ДВ: Каква е прогнозата Ви за 2024 година?

Райзнер: Доближаваме се до кулминационната точка, когато всичко може да се обърне в едната или другата посока. В момента имаме няколко кризи и е все по-трудно вниманието да се задържи върху Украйна. Ако тя не успее да остане в полезрението на световната общественост, или ако не съумее да убеди европейците, че войната за Европа може би се решава именно сега в Украйна, тогава страната ще изпадне в трудна ситуация. Ако обаче успее да постигне обратното, тогава конфликтът може да се развие именно в тази посока.

Ние не знаем дали това е възможно. Свидетели сме на това как в момента се пише историята. Ето защо статията на Залужний е толкова важна.

Маркус Райзнер е военен историк и полковник от австрийската армия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Окрайна

    80 11 Отговор
    Преключи

    Коментиран от #3

  • 2 Българин, Русофил

    76 15 Отговор
    Русия победи

    Коментиран от #50

  • 3 Тамъннн

    13 44 Отговор

    До коментар #1 от "Окрайна":

    Руският мир е възможност,да останат живи само олигарсите🤦
  • 4 Мнооого приказки!

    81 14 Отговор
    А може с една дума :
    Украйна губи тази война!
  • 5 Егатий и ...,,експерта"...!

    54 5 Отговор
    Тя и баба знае така...-
    ,,Ако това се случи,ще стане така...,ако не се случи...ще стане онака...!"
  • 6 АУДИ

    67 7 Отговор
    Щом и зелето пише че окраина приключи работата е ясна
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дайте шанс на мира... както Путин иска

    69 7 Отговор
    Не разбрахте ли, че с ракети, самолети и танкове няма да стане? Ако искате мир, седнете на масата и говорете. Няма война, която да не е завършила с преговори, а колкото по рано се проведат толкова по малко жертви и разрушения ще има!!!
    За спиране на войната е нужен незабавен МИР и има две решения:
    1. БЪРЗО решение ... Зеленчука вдига белия байряк и се моли за мирни преговори с ограничени и малки последствия.
    2. БАВНО решение... варене на жива жаба на бавен огън т.е. наливане на масло в огъня(джепанета), изчакване последния 0краинец да се яви при Спасителя бай Св Пешко и се отива на безусловна капитулация с всички последствия за Укрия или там каквото ще е останало от нея...

    И последно.... на Русия не са и нужни територии.... и „войната“ ще спре в най добрия случай когато реши Путин и то при решение на два основни въпроса със запада... щото де факто войната е между запада НАТЮ и Русия...
    ПЪРВО... НАТЮ да спре да пре0при-пикава оградата на мечката и ВТОРО... Укрия, или каквото е останало от нея, да не влиза в никакви агресивни блокове като НАТЮ!!!
    А въпроса с руското население и населяваните от тях територии ще подлежи на уточнение с референдум!!!


    И ако сега Джон Ленън можеше да изпее "Give Peace a Chance"/ДАЙТЕ ШАНС НА МИРА/, той щеше да бъде обявен също за путинист.

    Коментиран от #14, #19, #43, #45

  • 9 Тото

    70 5 Отговор
    На 150 милиарда вече му викат морална помощ! На хилядите наемници които се биха на страната на Украйна също са морална помощ,това че ЕС изпразни оръжейните си складове и една камара танкове и самолети сигурно и това е морална помощ😂😂😂😂😂.Кви са тия експерти !!!! Абе вие във Дойче зеле нормални ли сте!!
  • 10 Ген.Пуликовски

    57 7 Отговор
    Русия умно ликвидира живата сила и техниката на украинците с мобилизирана нередовна армия.
    Откритията които имаме ни позволяват да знаем всички замисли и подходи на противника.
    Когато редовните части на Руската армия поемат СВО, тогава ще се реализира Виетнамският сценарий,пълно очистване и денафициране на цялата украинска територия от западния неолиберал фашизъм.
    Мечти на американците е Корейския сценарий.

    Коментиран от #11

  • 11 И кой кой

    7 27 Отговор

    До коментар #10 от "Ген.Пуликовски":

    Кой ще отиде да живее в Украйна съдружника Ким Чен Ун ,а украинците ще живеят в България и до задникати!

    Коментиран от #12

  • 12 Простакът е късметлия

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "И кой кой":

    Никой не му бе да му извади акъла
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Един

    8 27 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха":

    Хаха, рашистко зомби.
  • 19 Един

    7 26 Отговор

    До коментар #8 от "Дайте шанс на мира... както Путин иска":

    Браво, чуден план! Путин ли ти го написа?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 В.В.П.

    34 7 Отговор
    Окропите изядоха дървото ,както трябва ..С корените ..Ахахаха..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТОЯ "ЕКСПЕРТ"

    26 1 Отговор
    Колко пари е дал за Украйна, че нещо не се разбра.....
  • 24 ЗАТОВА ЛИ ВСУ

    9 26 Отговор

    До коментар #15 от "пълни глупости":

    Са пред портите на Донецк.....
  • 25 СЕРГЕЙ ПРОКОПИЕВ ПОД ОБСТРЕЛ ОТ ВСУ

    6 19 Отговор
    Летището в Донецк де...
  • 26 Кенеди, кандидат президент

    48 7 Отговор
    Ако Зеленски беше умен и човеколюбив той трябваше да каже 5 думи:
    Украйна няма да влиза в НАТО
    Никаква война нямаше да има.
    Вм сто това той ликвидира езика на руснаците, унгарското,румънското и българското.
    Конституцията им закрепи наличието само на един коренен народ..украинци, което е пълно повторение на нацизма
    Истината е, че Украйна е създадена от комуниста Ленин а Зеленски му бута паметниците.Ако не беше Ленин, никой нямаше да чуе за Украйна и всички бивши съветски републики които щяха да бъдат губернии като Киевска,Ереванска,Тбилиска и пр.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 В.В.П.

    24 5 Отговор
    Залужника ,не може да каже това ,защото първо е умрял .,Второ не е ,,патриотско,,.И трето На Джо цървула ,не са му ясни нещата с РОССИЯ..Относно НАТО ,там всичко е в клозета ..Играят си Сащ Англия Канада и Австралия..
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 В. В. П.

    7 36 Отговор
    Товарищ Шойгу никога не е бил нито войник, нито курсант и не е помирисвал казарма дори за кратки курсове за начална военна подготовка. И в резултат от последователната отрицателна селекция провеждана вече 23 години от психопата Путин е станал министър на отбраната!

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хазарският клоун Зе

    33 5 Отговор

    До коментар #36 от "В. В. П.":

    с поглед на обран евреин стана президент бе тъпня козяшка
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 истината

    45 5 Отговор
    Украйна никога повече няма да се изправи на крака . Когато се разделиха при разпада на Ссср , нямаха никакви дългове , имаха работеща икономика , имаха 44 милиона население , бяха най голямата държава в Европа ....
    Сега след Майдана са с непосилни дългове , срината икономика , население наполовина и не се знае с каква територия ще останат ....

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 инфо

    38 4 Отговор
    Статията е опит за балансиране между обективен анализ и полит-коректност. Наративат "бъдещето на Европа се решава в Украйна" е крайно неверен и пропаганден. Чрез него се прави опит за прикриване на изумителната некадърност и зависимости на европейските бюрократи и псевдо лидери. Потърпеши са всички европейци, включително избиваните украинци...
  • 45 Швейк

    8 31 Отговор

    До коментар #8 от "Дайте шанс на мира... както Путин иска":

    Има и по прост начин.
    Руснаците кръгом и вкъщи.
  • 46 Тиъи

    6 28 Отговор
    Рашистите са обречени!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Истината

    8 29 Отговор

    До коментар #2 от "Българин, Русофил":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Доротея

    8 38 Отговор
    Войната между Русия и Украйна отдавна не е война за съдбата на Украйна, украинската демокрация или границите на Източна Европа. Нормалните държави не искат да живеят в свят, в който страни анексират със сила чужди територии и след това ги принуждават да се подчинят под заплахата от ядрено унищожение. Нормалният свят трябваше да избира между два варианта: или да направи всичко възможно да осигури триумфа на Украйна, или да приеме последствията от поражението, при което Русия ще налага със сила своите разбирания за морал и човешки ценности. Нормалният свят избра да помага на Украйна!
  • 53 Механик

    10 33 Отговор
    Психопата Путин започна войната за да поправи "най-голямата геостратегическа катастрофа на 20 век" а именно разпадането на СССР. Без да завземе Украйна тази маниакална мечта не може да бъде осъществена. Цената на тази авантюра досега са десетки хиляди човешки животи, но за психопата човешкият живот, дори този на собствените му войници не струва и пукната копейка. Помагайки на Украйна нормалният свят помага и на себе си за да не стане следващата руска жертва.
  • 54 Перо

    32 7 Отговор
    Как може тъпите западняци да пълнят с пари кацата без дъно на ционисткия режим в Киев, който ги шантажира, че ако режима падне с НАТО е свършено и едва ли не за 2 часа руснаците ще стигнат до Кабо Верде Португалия! Не можаха ли да разберат, че с тия унтерменши и измислена държава, и без тях и с тях, в Европа нищо няма да се промени, нито ще се усети! Даже без Украйна ще има траен мир!
  • 55 Доротея

    7 35 Отговор
    В момента Украйна спасява Европа и света от руският фашизъм и затова трябва да и се помага с всички средства. В противен случай всеки град в Украйна ще се превърне в Буча а страната ще стане един огромен концлагер с руски надзиратели. А един луд фюрер начело на нация от маниаци, смятащи се за велики ще налагат със сила на цялото човечество своето разбиране за морал, правила и световен ред. На нормалните хора това не се харесва и затова подкрепата за Украйна няма да спре!

    Коментиран от #57, #58

  • 56 Най после истината се роди!?

    25 7 Отговор
    "Райзнер: Западът не е подготвен, защото от 20 месеца насам се самозалъгва, че Украйна е в състояние да победи руската мечка само с помощта на висок боен дух. А това не е възможно. Според мен има две възможности. Едната е да се хвърлят всички сили и средства. Но това означава всяка седмица четири-пет товарни влака с военни доставки да пристигат в Украйна. Другата е самокритично да се признае, че това е невъзможно. Но то трябва да се каже и на украинците. Тогава може би ще се наложи да започнат преговори, но като се признае, че Украйна вече може и да не съществува като държава, защото Русия ще я унищожи." -Без коментар!!!
  • 57 Ха ха ха

    19 3 Отговор

    До коментар #55 от "Доротея":

    Смени си вмирисаният Козяшки памперс
  • 58 горски

    25 4 Отговор

    До коментар #55 от "Доротея":

    Нормалните хора не позволяват в тяхната държава да се правят майдани и да се избива население на етнически признат.Нормалните хора не възнасят герои които имат нацистки възгледи и такива участвали в геноцид.....Нормалните хора не оставят ситуация при която шепа олигарси препродават украинската земя на чужди фирми......и така нататък...
    Ние също не сме нормални хора,защото позволяваме подобно отношение,както и позволихме навремето възродителния процес....
  • 59 Урюрвкос

    18 5 Отговор
    люто критикуваха някакъв шофьор на такси който приел поръчката на руски език в Киев и питат хората по улицата правилно ли е това. Ами ние говорим на украински от 2 год но все още мислим на руски и по някой път се изтьрваме и проронваме някоя руска дума.

    Коментиран от #80

  • 60 Урюрвкос

    15 2 Отговор
    западна техника след битки в Украйна отива за ремонт в Полша а майсторите намират скрити вътре трекери. Руснаците виждат къде ходи техниката откъде идва и къде се складира.
  • 61 Вълканов

    18 5 Отговор
    Русия има сметка да удължава войната, за да унищожи украинската армия в жива сила и внесена техника, която служи за разузнаване на западните тенически възможности. Възможно е войната да продължи до пролетта на 2024 година, до пълното унищожение на всякякви възможни украински съпротиви - на фронта и след примирието, тоест пълен разгром на Украйна.и тотално омаломощяване на НАТО.

    Коментиран от #66, #74

  • 62 И Киев е Руски

    16 4 Отговор
    Времето се задържа по топло и зелето се размириса по рано.Осрайна изчезва
  • 63 Дъртикурти

    16 3 Отговор
    С удължаването на СВО, Русия унищожава не само Украйна, тя е най лесната, но унищожи Европа и САЩ. Втората огнева точка, ивицата Газа. Трета огнева точка Китай, Тайван. Там конфликта ще започне, когато Щатите фалират. Не че сега не са във фалит, но когато спрат да им искат доларчетата и свършат бомбите, тогава! Европа тая зима приключва, лошото е, че и за нас се отнася. Немците пак ще стоят на 16 градуса у дома и ще се клепат един друг, ако някой си пусне по топло. Ово е стандарт, ще кажат сърбите!
  • 64 Русия попиля НАТО

    18 3 Отговор
    Зеленски със сълзи на очи към Байдъм:
    - Ти каза, че ще бъдем "заедно до края"!
    Байдън:
    - Това вече е краят!
    .. 😂
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Водканов

    4 3 Отговор

    До коментар #61 от "Вълканов":

    Типипен пример за понижен умствен капацитет от Прекомерната употреба на алкохол
  • 67 Русия попиля НАТО

    15 2 Отговор

    До коментар #65 от "ИНЖ":

    "Използвахме много ефективно нашите ресурси, въоръжение и украинската кръв, за да постигнем основната цел, която е от жизненоважен интерес за Америка, а именно отслабването на руската армия“, заяви кандидатът за президент на САЩ Тим Скот

    Умопомрачителен цинизъм!
    Подобно правят и с нас. Отворете си очите!

    Коментиран от #78

  • 68 Артилерист

    14 1 Отговор
    Статията изглежда правдоподобна, но в основата си е погрешна. С войната на американците и техните подчинени натовски подлоги в Украйна срещу Русия, всъщност е налице стремеж за запазване господството/хегемонията на удобния им експлоататорски еднополюсен свят. Това вече няма как да се случи, защото многополюсният свят набира скорост. Китайският, арабският, африканският и други полюси, предявяват своите претенции и нежелание да се подчиняват на САЩ и т.нар. колективен Запад. Фактически Третата световна война е в ход и тя може да продължи по няколко сценария, но дано не се стигне до фаталния с употреба на стратегически ядрени оръжия...
  • 69 Ввв

    2 10 Отговор
    Малиии този “експерт” ще е като нашият “академик” руската “мечка” се оказа прошарен язовец,който от амбиции за цяла Украйна,стигна до състояние да брани няколко области с цената на 300хил.орки и то досега!!!Пък вие си се самозалъгвайте колкото искате,САЩ са дали по-малко жертви във виетнамската война!!!
  • 70 Ти да видиш

    9 1 Отговор
    Не, Западът не се самозалъгва. Той залъгваше всички останали, че Украйна може да победи Русия (поне се опитваше). Къде успя, къде - не, жалкото е, че му се получи при управляващите в Европа и те ни направиха харакири.
    Западът (САЩ и Британия) искаха да отслабят Русия, за сметка на украинците (жалко и за тях). Смачкаха и Европа.
  • 71 Същия хал

    11 1 Отговор
    Еее... то и Хитлер през април месец 1945г. размяташе някакви виртуални дивизии и бълнуваше победи. Зелената жаба сега е на същия хал.
  • 72 Шердан Българов

    2 9 Отговор
    РУСКАТА МЕЧКА МАЙ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ОБИКНОВЕН МОСКОВСКИ КАНАЛЕН ПЛЪХ!
  • 73 Шердан Българов

    4 10 Отговор
    УКРАЙНА И ЗАПАДА НЯМАТ АМБИЦИЯТА И ЦЕЛИТЕ ЗА ПОБЕДА НАД РУСИЯ ИМАТ ЗА ЦЕЛ ДА ИЗТЛАСКАТ РУСКИЯ ОКУПАТОР ОТ УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ И ДА СЕ ОПРАВЯ В КОЧИНАТА СИ БЕЗ ДА ПРЕЧИ НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ!
  • 74 Усик-Украйна

    4 7 Отговор

    До коментар #61 от "Вълканов":

    Жертвите на руската парадна армия са 10 пъти по големи от тези на украинците.Русия има
    4 пъти по голямо нселение.Простата сметка е че с удължаване на войната Русия ще остане
    без армия.Като се вземе предвид и "голямата любов"на украинците към руските терористи
    прогнозата е че Русия ще изчезне като държава.Ще има само отделни северни племена.
    Дай боже!
  • 75 незнайко

    0 0 Отговор
    Палачинката се обръща бавно, но и огъня не е силен за да прегори !!!
  • 76 Иван

    3 0 Отговор
    "Експерт: Западът се самозалъгва за войната в Украйна" - заглавието на статията си е заглавие !
    Изчетох всички коментари под статията и като се върнах да погледна тези които ми бяха направили впечатление - вече ги нямаше. Така, че всичко е измама и игрички... Утре може и статията да е няма, все едно, че ще се промени нещо!
  • 77 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Хитреца се опитва да изнудва ес,да помага с пълни сили,докато войната е в Украйна ,защото ако тя падне,руските войски ще пристигнат и при западняците.За какво да отиват руснаците на запад,за да го спасяват от емигрантите,от американска окупация и от всестранното разложение ,което им причиниха с неолиберализма?За РФ програма-максимум би било да се разтури нато и американците да се изтеглят от континента,а да им оправят сриващото се дередже надали ще се наемат.
  • 78 Родшилд

    1 2 Отговор

    До коментар #67 от "Русия попиля НАТО":

    Ми ний само 30 танка от над 5000 сме дали, имаме 300 000 ракети за хаймърс за утилизация на слад.
    Вземаме мерки Рашката да е извън играта ако се сборим с Китайците, само трябва към 1млн убити и 3млн. инвалиди да я докараме и ще я фалираме блатната за следващите 30 години

    Коментиран от #79

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Ужас(истински)

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Урюрвкос":

    Украинците в България нямат проблеми с такива критики. Говорят си на висок глас и мило само на руски, както помежду си, така и с българите...
  • 81 И така до имплозията

    1 0 Отговор
    Абе руснаците ясно и открито им казаха какво целят - денацизация и демилитаризация. С демилитаризацията се справят по-добре и редовната украинска армия отдавна даде фира. С денацизацията отначало тръгнаха добре с Азовстал,нооо укрите се усетиха и започнаха а си крият и разсредоточават нацистките формирования - напред бутат войници от Източна Украйна,а бандерите отзад като заградителни батальони. Чат-пат като набарат нацистко сборище или фанатици събрани накуп ги стоваресват с ракети. На руснаците не им трябват засега територии ,а работещи месомелачки и така до ...... имплозията.