Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 13:15 9 565 28

Кога и как един човек, който се занимава с футбол, усеща, че е нежелан? Георги Василев пред ФАКТИ

  • георги-
  • василев-
  • гочето-
  • футбол-
  • бфс-
  • протести

Много изостанахме от съвременния футбол като организация, като подготовка на кадри, като база, казва специалистът

Кога и как един човек, който се занимава с футбол, усеща, че е нежелан? Георги Василев пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България завърши наравно – 2:2, с Унгария в евроквалификация, която се игра на Националния стадион „Васил Левски“. Илиян Илиев направи дебют като селекционер на първия ни тим. Но всичко от случващото се на терена остана на втори план, защото хиляди се събраха пред стадиона, за да искат оставката на президента на БФС Борислав Михайлов. Стигна се и до ексцесии, има ранени. Защо се случи всичко това… Пред ФАКТИ говори Георги Василев – Гочето.

- Г-н Василев, как гледате на това, което се случи по време и след мача България-Унгария (2:2)…
- Какво може човек да каже в такъв момент. Не е добре. Във фокус се превърна поведението на хората извън стадиона, а самият факт, че играем такъв официален мач на националния отбор, някак остана на друг план. Струва ми се, че цялата ситуация не беше толкова около футбола, а повече около стремежа на хората, които бяха на тази демонстрация, да се чуят. Фактът, че има ранени, че има размирици, не помага на футбола. Все едно бяха дошли да пречат и да гонят някакви собствени интереси, а на преден план не бе футболът. Безспорен е фактът, че бяхме на толкова високо ниво във футбола преди години, а сега сме стигнали дъното.

- Целят ви живот е минал във футбола, но някога чувал ли сте федерация да призовава да се играе мач на националния отбор без публика…
- Ако това е истина, е нещо невероятно. Крайно некачествено по отношение на работата на важния човек в БФС, който трябва да създаде всички условия и възможности – най-вече за отбора домакин, за да стигне до победа. Неминуемо публиката е част от този фактор.

- Бил сте треньор на много отбори у нас и в чужбина. Кога и как един човек, който се занимава с футбол, усеща, че е нежелан?
- Усещането идва, когато вижда поведението на хората около него. Как няма нужната атмосфера за работа по време на тренировки и мачове, слаба вътрешна атмосфера в самия отбор, отиването към чиновничество, това влияе и се отразява на играта, респективно и следва спад в резултатите. Всичко това предопределя и бъдещето на човека.

- Какъв е основният проблем на българския футбол?
- С две думи не може да се изрази, но ние загубихме много години в организацията и развитието на играта у нас. Много изостанахме от съвременния футбол като организация, като подготовка на кадри, като база. Във футбола останаха хора, които са далече от същината на работата, а имат само ореол от миналото си. И тази възможност да се доказват с авторитета си те просто не го направиха. С качествата си показаха, че не могат да защитават този голям авторитет, който бяха завоювали, респективно и българският футбол бе завоювал. Другите отбори, другите държави отидоха много напред, а ние изостанахме и в общата работа, и в индивидуална работа, и в подготовка на специалисти, и като обединяваща форма на спорта.

- Виждате ли подготвени хора, които да поемат футбола…
- За един футболен ръководител не е достатъчно да е бил добър футболист. Някак погрешно се разбира тази представа, че даден човек излиза от терена и влиза в ръководството и е добър.

- Но е факт, че сме свидетели на това как играчи веднага стават ръководители?
- Докато е играч, човекът изгражда около себе си ореол и той се запазва, както и самочувствието му, което предава на останалите в отбора в началото. Но с времето този ореол намалява и ако той няма визията и образованието, това води до поражение и последици.

- Има ли предпоставки да се случи промяна у нас във футбола?
- За мен въпросът не е толкова до промяна, а до точния избор на хора, защото и сега виждаме апетит в много хора да влязат във футболното ръководство. За мен важното е тези, които искат да решат да решат този проблем - да вдигнат нивото на футбола у нас, дали ще имат качествата и възможностите. В момента нивото ни е много ниско, а въпросът е дали ще се вдигнем, или ще затънем още повече.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фергюсън

    38 3 Отговор
    Перуките да се разследват, защото милиони окрадоха, и за това никой не ги разследва.
  • 2 Боби,

    8 22 Отговор
    Обичам те,
    Роди ми деца!

    Камен
  • 3 един

    28 21 Отговор
    Прав е,но много завоалирано говори,без конкретика и имена!

    Коментиран от #5

  • 4 Шаро

    19 22 Отговор
    Гочето направи много отбори шампиони, но никога не се съгласи да води национала.
    Защото знае как стоят нещата и че няма да взема той важните решения.

    Коментиран от #25

  • 5 Нормално

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "един":

    Да не е луд ,че някой лумпен да го съди..
  • 6 едно време

    10 20 Отговор
    като имаше наченки на футбол, май нормалните хора не ходеха по едни причини, сега като има имитация на футбол тези причини пак са там. въпроса е до кога едни и същи криминално проявени ще са двигател на футбола. Страните са две, а са разглежда само едната.
  • 7 Стамен

    33 21 Отговор
    Модела бащица в бг футбола го въведе Банкята . Назначаваше собственици на клубове , Иво Тонев , Спас Русев , Марешки , Васил Божков , Гриша Ганчев , Крушарски , Домусчиеви и пр . По времето на герб не се построи нито един стадион . Прокуратурата нехаеше за черното тото на Перуката . Най - виновен е Борисов за хала на спорта , не само във футбола , а и на държавата .

    Коментиран от #8

  • 8 Левски 1914

    15 22 Отговор

    До коментар #7 от "Стамен":

    Сто пъти го писах виновни за сегашното състояние на футбола са виновни Борисов са Борисов, Домусчиев и Ганчев!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 мунчо

    24 3 Отговор

    До коментар #8 от "Левски 1914":

    мдам... и за десетките милиони задължения на левски пак са виновни Борисов, Домусчиев и Ганчев! Че и наем на стадиона не плащате... но те са виновни и никой друг!

    Коментиран от #11

  • 10 Абе,

    15 22 Отговор

    До коментар #8 от "Левски 1914":

    А при Батето и Вуцата цъфтяхме, нали?
    Добре, че поколението от тогава беше завършило спортни училища и после играеха в чужбина!
    Дисциплина му е майката!
    И мандатност в управлението! Да няма "вечни"!
  • 11 Левски 1914

    8 26 Отговор

    До коментар #9 от "мунчо":

    Михайлов ли ФАЛИРА цска? Михайлов ли прати титаните в цска? Михайлов ли прати Марешки в Локо Пд? Михайлов ли каза ще ви направя две цска да си ги гледате едното в събота другото в неделя? Заради Михайлов ли Божков отиде в Дубай?

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Левски 1914

    7 17 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Михайлов ли доведе чужденци в Лудогорец и в МЕНТЕТО, че и в другите отбори?

    Коментиран от #14, #23

  • 14 Хаха

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "Левски 1914":

    Вземи се събуди малко и опитай да мислиш, ако ти се отдава!? В Лудогорец, Ментето, нементето, на Герена.... навсякъде могат да си водят и от Марс играчи, ако щат!? Но не е тяхна отговорността за представянето на националния отбор и превръщането му във футболно джудже! За безобразните резИлтати отговаря БФС, а не клубовете!? Каква политика ще провежсат е техен бизнес, а народа иска да гледа добра игра и победи! А щом няма резултати изхода е... довиждане!

    Коментиран от #15

  • 15 Левски 1914

    7 12 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    Ами от Марс ли ще викат играчи за националния отбор? Едно време бяха силни ЛЕВСКИ и ФАЛИРАЛИЯ отбор и имаше силен национален отбор и наши играчи бяха най добри в най силните отбори, а сега нашия най добър играч не можа да се наложи в най слабия отбор в Италия!

    Коментиран от #16, #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Левски 1914

    3 10 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Ами като не искат как да ги накарат , а накарай Домусчиев или Ганчев!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Артилерист

    11 2 Отговор
    Парадокс е да се иска от ръководещите футбола да се играе мач без публика! И този парадокс се обяснява от ръководещите с нежеланието им по време на мача публиката да ги залива с актуална помия като професионалисти и личности-до девето коляно, но най-вече родителките им. Само за миг се опитайте да си представите, уважаеми, в какво се превръща и кому ще е необходим, ако ФУТБОЛЪТ не се играе за публиката?

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Счетоводител

    4 0 Отговор
    Сегашните футболисти са хора с ниско ниво на интелекта. Тази тенденция е от поне 15 г., което струва ми се е периода на закриване на спортните училища. Школите на Аякс, Интер, Милан и други големи отбори имат изисквания за минимален успех в училище, а тук - колкото по голяма панта и по голям беладжия - толкова по добре - "борбен и пробивен бил, имал хъс". Е, резултата е видим. И ако старите пушки са били възпитавани с шамари, сега на тези поколения и това не се прави, че им се нарушават правата. Е няма как да стане без ум и дисциплина. Който и да дойде да ръководи БФС, без добри школи, добро образование и премахване на корупцията в школите, пак ще сме на същото положение - събирани от клоните африканци и глуповати мързеливи национали.
  • 22 мнение

    2 0 Отговор
    От колко години насам, правим нещата по един и същи начин, и очакваме всичко от само себе си да се подобри! Сигурен съм, че и сега ще постъпим пак по същият начин, защото пречките са ясни, но няма кой да поеме отговорността, да ги отстрани!
  • 23 Не е Михайлов директно

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Левски 1914":

    Но е той ИНДИРЕКТНО, защото БФС е организацията която администрира футбола у нас. Тази организация решава какъв да е броят на чужденците в клубовете ни, политиката за детско-юношеските школи, въобще това е организацията отговаряща за всичко около футбола у нас. И в тази връзка Боби Михайлов е ВИНОВЕН за състоянието на футбола у нас, така както всеки един шеф на фирма е виновен за качеството на продукцията и!
  • 24 Тиквун

    0 0 Отговор
    Как пияният диктатор може лесно да изхвърчи от бфс?
    Трябва да се направи законодателна промяна, според която заклети алкохолици и наркомани да нямат право да заемат постове в различните спортни федерации.
  • 25 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шаро":

    Никой не го канил за национала.
  • 26 може

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Артилерист":

    Артилерист , че то публика отдавна няма у нас , не защото хората не искат да идат да гледат мач , а защото знаят че ако идат на стадиона , рискуват живота си ! Ти на тези наркомани и пияни които са превзели стадионите публика , и любители на футбола ли им викаш ? В България има само един отбор който предлага европейски условия и атмосфера на стадиона си , за съжаление аз не съм сред привържениците му ! Ако знаеш друг такъв пиши кой е да го научат всички ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.