Last news in Fakti

3 Декември, 2023 10:01 3 079 155

"Руският свят", който Путин измисли

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • кремъл

След като в две държави от ЕС победиха противници на военната помощ за Украйна, на фона на растящия изолационизъм в САЩ и войната на Израел срещу терористите от "Хамас" - всичко това укрепва увереността на Путин, че е на прав път

"Руският свят", който Путин измисли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Един народ, един свят, един вожд": така можем да обобщим речта на Путин пред Всемирния руски събор. Този човек никога няма да напусне Кремъл, а Русия под негово ръководство винаги ще е във война, смята Константин Егерт.

Всичко започна с кратки цитати от книгите на философа Иван Илин. А завърши с окръглянето на идеологията на путинизма. Защото "путинизъм" не е просто словесна фигура, която използват публицистите - това е политическо явление, сходно с франкизма и титоизма например.

Путин плюс народ минус "чужди агенти"

Виртуалната поява на Владимир Путин пред участниците на Всемирния руски народен събор (ВРНС) се превърна в своеобразна презентация на путинизма като завършена и - според замисъла на кремълския началник - вечна система. Путин не се беше изказвал на ВРНС от 2018 година насам. И тазгодишната му реч очевидно не е просто мил жест към верния прислужник на Кремъл - московския патриарх.

Събитието събира на едно място висшите църковни началници (начело с патриарх Кирил), важни държавни чиновници (като губернатора на Петербург Беглов или вицепремиера Жуков), православни бизнесмени (Малофеев), идеолози (Дугин) и културни деятели (като кинорежисьора Никита Михалков). Това е нещо като аналог на Върховния съвет на СССР, декоративния съветски парламент, където най-важно беше символичното представителство на националностите и професиите, обединени в "нерушимия блок на комунистите и безпартийните".

В лицето на Събора Путин се обръща тъй да се каже към "правилните“ представители на народа. Това е типична черта на персонализираните диктатури. Подобно на Франко, Тито, Пиночет или Енвер Ходжа Путин вярва в народната любов. А верноподаниците в залата на ВРНС, добре охранени с държавни пари, успешно имитират тази любов.

Възникването на путинизма стана възможно единствено в резултат от разпадането на СССР и появата на независима Русия - една държава, където, за разлика от Съветския съюз, етническите руснаци са мнозинство. По същество това просто е нова версия на руския национализъм под етикета "Руски свят". Според възгледите на Путин и на патриарха, в този свят живеят не само руснаци, но доминират руският език и руският "етнос" - тъкмо тази дума употреби Путин, за да ограмоти дори най-несхватливите. Ето и още цитати:

Буквалният цитат гласи: "Свободните хора (...) са единственият източник на власт, на суверенна власт, която е призвана да служи на всички хора, на целия народ - а не просто да обслужва нечии частни, корпоративни, съсловни, камо ли пък чужди и чуждестранни интереси". А в превод: Путин и народът са едно цяло. И който не мисли така, в добрия случай е "чуждестранен агент", а в лошия - направо предател.

Безграничният "руски свят" на Путин

Според възгледа на Путин "руският свят" съществува независимо от политическите системи и на практика няма граници. Буквалният цитат гласи: "Това е Древната Рус, Московското царство, Руската империя, Съветският съюз, съвременна Русия, която укрепва и уголемява своя суверенитет като световна сила. Руският свят обединява всички, които се чувстват духовно свързани с нашата родина, които се смятат за носители на руския език, на руската история и култура, независимо от своята национална или религиозна принадлежност". А в превод: царската каторга, ГУЛАГ и занданите за изтезания в Донецк - това са просто незначителни детайли. Защото каквато и да е властта в Русия, тя винаги олицетворява и защитава "руския свят". А той е навсякъде, където живеят хора, които говорят руски и чувстват някаква мистична "връзка" с Русия. Заграбените земи на Украйна, според Путин, също са "руски свят", "върнати исторически територии". Казано накратко: "Един народ, един свят, един вожд".

Войната е необходимо условие за съществуването на Путиновия "свят". Буквалният цитат гласи: "Нашата битка за суверенитет и за справедливост без никакво преувеличение има национално-освободителен характер". А в превод: вътре в Русия отколе е пълно с предатели, които трябва да бъдат смазани.

И още един буквален цитат: "Днес ние се сражаваме за свободата не само на Русия, но и на целия свят. Открито заявяваме, че диктатурата на един хегемон - виждаме го с очите си - в момента се разпада". А в превод: "Руският свят", тоест Путин, се изстъпва от името на всички, които недоволстват срещу Америка и нейните съюзници: Хамас, неонацистите, комунистите, Си и Лула, хунтата в Мианмар и династията Ким в Северна Корея. От едната страна - "консервативни ценности", а от другата - постколониализъм. Всеки да си избира каквото му харесва.

Западът да се готви!

Неведнъж съм писал, че руският диктатор се отнася много сериозно към думите си, защото смята себе си за първостепенна историческа фигура. И възприема своята война срещу Запада не като някаква метафора, а като реална война.

След като в две държави от ЕС победиха противници на военната помощ за Украйна, на фона на растящия изолационизъм в САЩ и войната на Израел срещу терористите от Хамас - всичко това укрепва увереността на Путин, че е на прав път, че му трябва само още малко търпение, докато Берлин и Вашингтон му харижат Украйна, а президентът Тръмп още през първата година от втория си мандат прекрати членството на САЩ в НАТО. Тогава вече ще стане възможно да се окаже въоръжена подкрепа на изстрадалите привърженици на "руския свят" в Нарва и Даугавпилс, а после да се отмъсти на поляците и отново да се "финландизира" Финландия.

Путин се гордее със своята откровеност - и с това, че винаги своевременно предупреждава всички за всичко. Онова, което на Запада му изглежда нелогично и неправдоподобно, за Путин са реалистични планове за бъдещето. И той може да бъде принуден да се откаже от тях само ако се натъкне на съответната сила и воля за съпротива.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    72 72 Отговор
    Путлер си е 100% диктатор.

    Коментиран от #40, #44, #51, #148

  • 2 Селянин

    62 62 Отговор
    "Всичко ще се стопи, точно като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия. Прекалено много поднесени жертви има. Никой не може да спре Русия. Тя ще помете всичко по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане господар на света".

    „Все по-често ще срещате хора, които имат очи, но не виждат, имат уши, но не чуват...."

    Баба Ванга

    Коментиран от #16, #144

  • 3 гост

    64 8 Отговор
    Г- Егерт, първото ви изречение и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГЕРМАНСКИ ПАТЕНТ , САМО ЧЕ МАЛКО СТЕ ГО ПРОМЕНИЛИ КОНЮКТУРНО И ПОЛИТКОРЕКТНО : "ЕДИН НАРОД - ЕДНА ПАРТИЯ - ЕДИН ФЮРЕР /вожд/ ! Оня с мустачките ще си търси авторските права!
  • 4 100

    64 62 Отговор
    Руският свят е диктатура, корупция и подчинение на Москва.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Путин

    43 10 Отговор
    Пошли НХ
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    52 20 Отговор
    Чудно защо
    " Германия над всичко/и !"
    не представлява подобен проблем ‼️‼️‼️🤔🤔🤔

    Коментиран от #53

  • 7 Ха ха ха

    35 11 Отговор

    До коментар #4 от "100":

    Прокиснато говеждо
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    42 24 Отговор

    До коментар #4 от "100":

    А подчинението на
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲 Фашингтън 🇺🇲🇺🇲🇺🇲
    е демокрация
    /всъщност слугинаж/ ‼️‼️‼️
  • 9 Синьочерният орангутан

    45 20 Отговор
    Министър на отбраната на САЩ
    ..ние няма да позволим Русия да победи Украйна.....
    Ха ха ха ха
  • 10 Браво на Путин !

    39 28 Отговор
    Важно е ч@к@лите от колективния западНАЛ и л@кейчет@т@ им да вият. Пък и това им остава...😘
  • 11 Хохо Бохо

    48 34 Отговор
    Дрънкате глупости и не слушате. Путин трябва внимателно да се слуша за да не се стига до ексцесии като в 404. Не го послушахте 2004г, сега берете плодовете. След като ФАЩ чрез НАТО реши да го притисне в ъгъла, Путин нямале друг ход освем да разруши НАТО, като единственият начин в който не се използват ядрени оръжия е икономическият. Веднъж отхвърлен долърът и НАТО приключва. Потърсете с колко процента са се увеличили сделките с валута, различна от долар. Това е истинската война, другото е СВО

    Коментиран от #14, #153, #154

  • 12 Лаврьов

    25 32 Отговор
    Само луд може да си помисли, че Тръмп ще стане президент на САЩ.
  • 13 Историк

    45 41 Отговор
    Путинизъм е просто детенцето на нацизма и сталинизма.
  • 14 Финландец

    19 11 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    Кво каза за разширението на НАТО?

    Коментиран от #15

  • 15 КАЗА

    26 11 Отговор

    До коментар #14 от "Финландец":

    Че изтока се разширява на Запад....към НАТО.
  • 16 ТО И ЗА

    18 13 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    СССР така се говореше
  • 17 Плашимир

    36 22 Отговор
    Като не го чувате какво ви говори Путин ,по е не преиначавайте смисъла на казаното. И преди не го чувахте. За това сега 404 ще е бяла страница в историята. А интерпретациите на ДВ за които всички знаем колко са независими определено са актуални само за селския пазар в Горно Уйно.

    Коментиран от #31

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Някой

    38 21 Отговор
    Ах, как ви вади очите този Путин. Направо ви ги дере, а вие в немощен опит да се защитите, пишете такива глупости.
    Хайде, продължавайте в този дух, и ще знам, че всичко е наред - американския свят си заминава. А на глупостите ви, никой не вярва. Дори и Тагаренко
  • 20 В.В.П.

    35 22 Отговор
    Не пишете тъпотии..Рф ,поради това което е ,е длъжна да бъде велика сила ..Путин я направи такава ..Окраина умря ..Полша даде задна ,Балтийските тигреси млъкнаха .Сега туриха Нейнска на топа ..Ахаха ..Вижте България!!..

    Коментиран от #29, #32, #155

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мак лайн

    31 20 Отговор
    Путин е велик!
  • 23 ЧЕТЕ ЛИ ГИ НЯКОЙ ТЕЗИ

    24 15 Отговор
    ЩУРОТИИ НА ДВ ??
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Нищо ново

    23 4 Отговор
    Нацистите никога няма да се променят те само се трансформират жалко че не ги смазаха до крак когато имаха възможност !

    Коментиран от #39

  • 26 Анджо

    18 20 Отговор
    Това е комунизма , само лозунги и нищо друго. Това ливи кефи русофили, да слушате само лъжи. Тия кадето ги създадоха искат да ги унищожи. Тоя много отдавна бях прозрял , че не е читав човек. Ако не бяхме в нато досега и нас щеха да ни подпукат, въпреки , че агентурна яко работи в България. Скоро няма да има оправия, ако не се отрвеме от тая гадна мърша.

    Коментиран от #30

  • 27 ГРЪКА АЛИ

    4 11 Отговор
    Има само и Единствено ЕЛИНИЗИРАН СВЯТ ,СЛАВА НА ГЪРЦИЯ
  • 28 Някой може ли да каже

    16 9 Отговор
    Кои са останалите кандидат президенти в Русия?
    Кои са конкуренти на Путин?

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дурхан

    20 6 Отговор
    Запада си има идеология която се опитва да наложи на света ..Китай ,Русия и Турция също се опитват да съзсадат своя идеология ..какво лошо има в това!?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 А пък вчера бай Ердо

    14 5 Отговор
    Помогнал на Украйна с 370 танка.
  • 37 ГРЪКА АЛИ

    6 14 Отговор

    До коментар #31 от "Червена":

    И червена сган са тези като тоя, НО ще Види Зеленото Сияние СКОРО
  • 38 Евроатлантиче

    15 8 Отговор
    Светът е евроатлантически! Никакъв друг свят не признавам. Напред, към средата на Атлантика!
  • 39 Историк

    15 19 Отговор

    До коментар #25 от "Нищо ново":

    "Нацистите никога няма да се променят те само се трансформират жалко че не ги смазаха до крак когато имаха възможност !"

    Така е. САЩ и Съюзниците трябваше да продължат на Изток докато не смачкат и източния нацизъм. Първо при Сталин, а сега и при Путин той отново се завърна.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Перо

    20 7 Отговор
    Ционисткият шут с белото отмени президентските избори през 2024 г.! Ако военното положение и конфликти продължат 80-100 г. като в Израел, шута ще бъде президент до живот! Това какво е, ако не диктатура!
  • 43 ВЪН нато($ащ) ОТ БЪЛГАРИЯ!

    21 14 Отговор
    ОТ КАКТО СВЯТ СВЕТУВА "цивилизованият запад" НАПАДА РУСИЯ (тевтонски рицари,полско- литовски рицари,шведи, Наполеон ,Кримска война , ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ, Хитлер, $ТУД€НАТА ВОЙНА....),
    ИЗКЛЮЧАЯ ФИНСКАТА ВОЙНА ,КОЯТО БЕШЕ НАЛОЖИТЕЛНА ЗАЩОТО СТАЛИН ОСЪЗНАВАШЕ ГРЕШКАТА НА ПРЕДАТЕЛЯТ л€нин- ДА ДАДЕ СВОБОДАТА НА ФИНЛАНДИЯ И ДА ОСТАВИ ФИНСКИЯТ ЗАЛИВ НЕЗАЩИТЕН- ЛЕНИНГРАД ДА Е УЯЗВИМ !
    ДРУГ ГЛУПАК -украинеца никита хрушчов ПОДАРИ РУСКИЯТ КРИМ НА украйна (МАЛОРУСИЯ)!
    В.В.ПУТИН Е АБСОЛЮТНО ПРАВ И Е ВЕЛИК РЪКОВОДИТЕЛ! РУСИЯ ИМА КЪСМЕТ ,ЧЕ СИ ИМАТ ИСТИНСКИ ЛИДЕР ПАТРИОТ, А НЕ ПРОДАЖНИК-ПР€ДАТ€Л ТИП -€вро- дж€н д€ ра$тки "политик"!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Абсурдистан

    11 16 Отговор
    Путинизмът е диагноза!
  • 47 az #СВО

    20 15 Отговор
    Руския свят = отговорност, традиционализъм, справедливост, съпричастност

    Коментиран от #48

  • 48 Историк

    18 22 Отговор

    До коментар #47 от "az #СВО":

    Руски свят = разрушения, мизерия, смърт, репресии, диктатура, показуха, лъжи.

    Коментиран от #54, #118

  • 49 дядо поп

    23 9 Отговор
    Абе баш това не е казал и си го изсмуквате от пръстите , но много добре помня , дано сте го запомнили и вие , че каза в прав текст: "Свят без Русия , че за какво ми е такъв свят"

    Коментиран от #50

  • 50 Историк

    13 15 Отговор

    До коментар #49 от "дядо поп":

    Руските майки на могилизираните питат за какво им е света на Путлер.

    Засега се опитва да ги смълчи с лъжи и парички, но скоро ще се пробва да ги мачка, както прави с останалите.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    14 18 Отговор
    Болни алкохолизирани нещастни ватенки

    Коментиран от #146

  • 53 дядо поп

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Много бързо забравиха как скандираха "Дойчланд юбер алес" с вдигната дясна ръка.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Русофил

    13 17 Отговор
    Руският свят - необразовани жени, раждащи по 8 деца и крепостни за пушечно месо.
    Не мерси.
  • 56 Глупост

    11 16 Отговор
    Няма руски свят. Има много народи. Някои народи са по-способни и развиват силни икономики, държат да са свободни и да изразяват свободно мнението си и да живеят добре . Руснаците не попадат в тази група. Те допускат диктатори като путин, който ги баламосва като компенсация за тяхната неспособност и неудачи.

    Коментиран от #57

  • 57 Реално

    12 17 Отговор

    До коментар #56 от "Глупост":

    "Няма руски свят."

    Има. Руския свят е безпросветност, назадничавост, лъжи, престъпления и агресия.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Пат ла Джани

    10 7 Отговор
    Западът оринира американски втечнен от яд, че загуби войната. Приемете го, не ставате
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Наблюдателен

    10 5 Отговор

    До коментар #35 от "И Преди и сега":

    "Мъртвите не могат да се кандидатират", ама могат да гласуват, както видяхме в уса.
  • 62 Механик

    15 16 Отговор
    В нацистка Германия е било същото "Ein Volk, ein Reich, ein Führer!" Путин превърна Русия във фашистка държава а самият той се превърна във фашистки водач.
  • 63 Смях в блатото

    11 10 Отговор

    До коментар #58 от "Из Москвы":

    "Световен руски събор" с почетен гост Хамас.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Франсис Фукуяма

    14 13 Отговор
    Русия се е превърнала във фашистка държава. Това е крайно националистически режим, който централизира цялата власт и отрязва всички алтернативни центрове на властта.
    В крайна сметка това е фашистка диктатура с реваншистка външна политика. Това е държава, която след поражението си се доближава максимално до нацистка Германия.
  • 66 Стига бе

    8 5 Отговор
    Под чие ръководство е САЩ или Израел, та още от създаването си са във война с другите..
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Руска поговорка

    9 5 Отговор
    Най-добре е не там където ни няма а там където никога не сме били!
  • 69 Последния Софиянец

    11 11 Отговор
    Пymuнизма е висшият и последен стадий на бандитския капитализъм в Русия.
    Путинизма - това е война и "консолидация" на нацията на основата ненавистта към някоя етническа група, това е настъпление срещу свободата на словото и информационно зомбиране, това е изолиране от външният свят и икономическа деградация.
    Путинизма е контролен изстрел в главата на Русия.
  • 70 Кресна

    10 10 Отговор
    Психопата Путин няма да доживее до трибунала за военнопрестъпници, но всички от шайката му ще бъдат съдени. И Лавров и Шойгу и Патрушев и Матвиенко....... Пред трибунала ще отговарят и пропагандаторите, които 8 години сееха омраза срещу Украйна като Соловьов, Кисельов,Скабеева, Симонян, Кеосаян и останалите клакьори. След това за обикновените руснаци ще има дълги години на депутинизация. Такава ще има и за всички фенове на Путин по света!
  • 71 Фашистка Русия

    12 12 Отговор
    Е заплаха за цялото човечество и тази заплаха трябва да бъде премахната!
  • 72 Само питам

    11 9 Отговор
    Русофилчета каква ще бъде съдбата на вашият фюрер? А /Подобно на Хитлер ще глътне цианкалий в бункера. Б/ Ще бъде линчуван от разбунтувалите се руснаци и трупа му ще бъде хвърлен в Москва река. В/ Ще бъде ликвидиран он обкръжението си. Г/Ще избяга в Северна Корея. Д/Ще бъде съден като военнопрестъпник в международния трибунал в Хага. Е/Ще стане патриарх на Русия.
  • 73 Дойче зеле да ви имам драскачите

    14 4 Отговор
    Могъл, измислил! Къде е вашата измислица "Трети райх"? Четете си КАНЦЛЕР АКТ-а!

    Коментиран от #77

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Джон Маккейн

    12 11 Отговор
    Ето какво мисля аз – Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейгън: Мир с помощта на силата.
  • 76 Западът има проблем с Русия, а не обратн

    12 5 Отговор
    Щом съществува "западен свят", значи може да има и руски, още повече, че Русия е 1/6 от сушата. Лица като този "болтун" са представители на евтината душепродажност с големи претенции, нищо повече.
  • 77 Историк

    13 9 Отговор

    До коментар #73 от "Дойче зеле да ви имам драскачите":

    "Могъл, измислил! Къде е вашата измислица "Трети райх"?"

    В Русия, другаре.

    Третия райх се възроди в Русия!
  • 78 Риал

    13 10 Отговор
    Путинските тролчета каквото и да пишат няма да променят нищо, истината е реалност, а тя е, че путинова русия е пропаднала държава.
  • 79 Урюрвкос

    9 6 Отговор
    в друга статия пишат че някой засташава американската демокрация. Отделно съществува доктрината Монро която обединява всички народи на юж. Америка под чехъла на Щатите. Защо да няма български мир извън границите на България или руски мир. Важното е да споделят еднакви или подобни ценности.
  • 80 Кресна

    14 8 Отговор
    Когато някой има проблеми с всички, големият проблем е самият той. Когато Русия има проблеми с всички, големият проблем е самата Русия.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Само питам

    14 9 Отговор
    Как се нарича държава, чийто президент е обявен за военнопрестъпник и има издадена заповед за неговото задържане? Как се наричат същества, които величаят и подкрепят тази страна и този военнопрестъпник?
  • 83 Миро

    13 9 Отговор
    Ако на руснаците се даде възможност да си избират водач, те избират най-лъжливият, най-подлият и най-жестокият и заедно с него убиват, грабят и насилват и накрая стоварват върху него своята вина. А след време църквата го обявява за светец.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Владолф Путлер

    12 6 Отговор
    е унищожителят на руzzzия. Лошото е, че се опитва да унищожи и Държавите, които искат да живеят в мир,свобода и просперитет. Това нещо е световно чистозло.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Смех в руский мир

    10 9 Отговор

    До коментар #84 от "Ценности":

    В Русия раждаемостта е по-ниска отколкото на запад, което принуди руския диктатор да призове рускините да бъдат принудени да раждат по 7-8 деца, преди да им се дадат каквито и да било възможноси в живота.
  • 89 Кочо

    10 8 Отговор
    След като пукне Путин ще има дълъг период на депутинизация, която ще засегне и доста симпатизантите на диктатора в страните от ЕС.

    Коментиран от #94

  • 90 Дълго_Име

    10 8 Отговор
    Аман от DW! Как Фактите публикуват този журналистически бълвоч на сайта си? А и на всичкото отгоре, барабар с DW-превода на оригиналните цитати! То бива, бива простотия, ама самите факти говорят за това! Видите ли защо да не се говори за "руски свят", може да пълните главите на хората с "евроатлантизъм"? Де гиди дебела тояга за дежурия редактор, пуснал този журналистически бълвоч на сайта!
  • 91 Верно ли

    13 8 Отговор
    "Онова, което на Запада му изглежда нелогично и неправдоподобно, за Путин са реалистични планове за бъдещето. " А я да видим кое му се вижда на Запада логично и правдоподобно? 100 пола, чинии пълни със скакалци, измерителни устройства отзад, та да не пропуснат някой изпуснат газ, унищожени икономики и суверенни държави, ограничен достъп до образование и здравеопазване за масата, тотален контрол и цялата планета да се кланя на неколцина грандомани със сериозни отклонения, докато те си разработват вирусчета и ваксинки??? НЕ, БЛАГОДАРЯ!

    Коментиран от #93

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Пълни

    6 10 Отговор

    До коментар #91 от "Верно ли":

    глупотевини. В основата на рашистката пропаганда са точно тези опорки.

    Коментиран от #108

  • 94 Дано

    2 2 Отговор

    До коментар #89 от "Кочо":

    е скоро.
  • 95 !!!?

    14 7 Отговор
    2023 - Светът на Путин !!!?

  • 96 Радио Ереван

    13 9 Отговор
    Попитали радио Ереван :"Къде мога да видя кои държави се водят враждебни на днешна Русия?“.
    Рдио Ереван отговорило: „Купете си атлас на света“.
  • 97 И това какво го интересува

    2 5 Отговор
    Целокупният български народ.
  • 98 Валерия Новодворская

    10 7 Отговор
    В нашия север има само бели мечки, в нашия юг сме обкръжени от плътна пустиня от ненавист, защото на всички – и на Кавказ, и на Средна Азия, и на Тибет, на който ние даже не съчувствахме – ние причинихме някакво зло.
    На запад ние гнусно и предателски нападнахме Украйна, и тази война завинаги ни лиши от доверието и уважението на цивилизованите народи – от Швеция до Австралия и от Канада до Чили.
    А на изток ние се заплетохме в китайската главоблъсканица. Главоблъсканица в буквален смисъл, защото там ще си счупи врата.
  • 99 Джохар Дудаев

    13 8 Отговор
    Рашизма е по-страшен от фашизма, нацизма и расизма — все човеконенависнически идеологии. И тази ужасна болест вероятно може да бъде излекувана само от най-тежкитие изпитания.
    Единственият народ на Земята, който не вярва в нищо, бездуховен, безнравствен и изоставащ безнадеждно и за дълго от нивото на човешко развитие е руският.
    Изпитанията пред руския народ ще бъдат много трудни, а прогнозата е неблагоприятна. Пътищата на духовността и новите идеи за Русия са затворени.
  • 100 Българин

    8 15 Отговор
    Поклон пред Русия и Владимир Путин които спряха 🇮🇱🇺🇦🇺🇸🇬🇧🇪🇺🏳️‍🌈жидо-рептилския сатанистки план за новия им световен (ред),който цели поробване и редуциране на човечеството.

    Коментиран от #103, #104

  • 101 Хъхъ

    15 9 Отговор
    Схемата е ясна, КГБ искат да си върнат величието. Това което правят го виждаме от години и още не го разбират политиците и народа. Особено тези които скачат в негова защита. От години престъпни групи подпомагат заселването на мигранти в европа от най дивите и варварски. Тези групи сега претендират за права и как са били подтиснати, избиват изнасилват и малтретират коренното население, в същото време Путин води война в Украйна. Всичките проблеми се включиха като по команда след започването на войната. Защо ли кой има най голяма полза от ислямизацията в европа и пдането на Украйна ?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Истината

    12 9 Отговор

    До коментар #100 от "Българин":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си.
  • 104 Ксаниба

    16 10 Отговор

    До коментар #100 от "Българин":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските
    терористи и садисти близо две години от началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 600 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.
  • 105 Мишел

    13 10 Отговор
    Руснаците обсебени от маниакалната идея, че са богоизбратна нация с особена мисия в света искат да налагат със сила своите разбирания за морал и общочовешки ценности. А това ги превръща в заплаха за цялото човечество. И ако човечеството иска да оцелее трябва да ги изолира и подложи на депутинизация. Едва когато руснаците се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора могат да бъдат допуснати до цивилизования свят.
  • 106 Артилерист

    12 10 Отговор
    Русия е най-мpъcната и до погнyca отврати:телна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални ypoди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лa йната, в които иска да потопи целия свят.
  • 107 Гориил

    12 10 Отговор
    Над 100 години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. В момента този негодник е Путин, руснаците обичат да ги лъже, че са народ с историческа мисия, че са велики и че са обкръжени от врагове, които не искат да им позволят да спасяват света за пореден път.
  • 108 Верно ли

    9 2 Отговор

    До коментар #93 от "Пълни":

    Не думай, аз не знаех, че голяма част от американските независими медии са руски пропагандатори, ама щом казваш :))) Ковид и принудителната ваксинация само сме я сънували, както и официалната статистика във VAERS и OUR WORLD IN DATA (все руски сайтове, разбираш ли) за повишена обща смърност с 20% в най-наваксаните държави! Също така страницата на WEFда разбирам, че според тебе и тя се занимава с руска пропаганда. Разбирам, че сте на някаква надница на коментарче, ама не е лошо да вземете да се информирате и след това да си смените и професията, че някой ден ще вдигнете глави от електронните си устройства и ще се чудите как сте попаднали в новата реалност!
    Ааааа, и хич не се хаби да ми отговаряш!

    Коментиран от #112

  • 109 Небрежнев

    6 8 Отговор
    Фиксацията върху определена личност (Сталин, Брежнев, Горбачов или Путин) и правене на генерални изводи и анализи за цяла Русия на тази база, показват много ниско ниво на компетентност по темата.

    Коментиран от #111

  • 110 пламен

    9 6 Отговор
    Както в татаро монголската златна орда, така и в Кремъл напускат само с краката напред.
    Само да не барат Путята докато окончателно не затрие русия
    Аз съм му фен

    Коментиран от #120

  • 111 Историк

    2 7 Отговор

    До коментар #109 от "Небрежнев":

    "Фиксацията върху определена личност (Сталин, Брежнев, Горбачов или Путин) и правене на генерални изводи и анализи за цяла Русия на тази база, показват много ниско ниво на компетентност по темата."

    Но използването им като представители на режимите които представляват показва много висока компетентност.
  • 112 Мдаа

    1 4 Отговор

    До коментар #108 от "Верно ли":

    Пълното отсъствие на сравнителни данни от поста ти потвърждава, че е "верно".
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Демократ

    12 7 Отговор
    Великият император на империята на злото и лъжата надмина Хитлер. Носителите на руската култура масово напуснаха Русия заради Путин, интелигентните руснаци избягаха наблизо и надалеч и се пръснаха по света, а това са хората,които могат да запазят и развият Русия. Путин е император на насилието, което води до разпад и това е неговия руский мир, това са военните и мракобесни сили, които могат само да убиват и рушат. Да им е честит този свят на всички злодеи. Цивилизацията обаче винаги е побеждавала варварите и сега ще е така,въпреки че цената е много тежка и жестока, благодарение на терориста путлер.
  • 116 Найс

    4 5 Отговор
    Точно така бе, Макейн! Путин следва тази доктрина на Рейгън - мир чрез сила!
  • 117 НЕчовешка трагедия

    12 6 Отговор
    Днеска гледах едни руски бабички облечени като пионерчета си отдават рапорти
    Всичко е една комедия на слабоумници които не знаят коя година е

    Коментиран от #122

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Иванушка🇺🇲

    8 5 Отговор
    Какви са тия лекции по путинизъм нацизъм и сатанизъм. Украйна има нужда от ракети с ядрен заряд за да изпепели тази фашистка държава наречена русия.
  • 120 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    7 9 Отговор

    До коментар #110 от "пламен":

    ПРОЩАЙ украйна(П.ТКА ви М.АЙНА),СТИГА С това нато-Най-Агр€$ивната Т€рори$тична Организация( made in u$a)!!!
    КОЙТО СЕЕ ВЯТЪР ЩЕ ПОЖЪНЕ БУРЯ!
    $ такива "$ъюзници" КАТО $АТАнато И ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!
    СЛАВА РОССИИ! С НАМИ БОГ, ПОБЕДА ЗА НАМИ! БЕЙ хазаров!
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$тит€(нато-фаши$тит€) БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА!!!
    БОГ И РУСИЯ ДА ПАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО, БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато) ,изра€л, британия, канада, ав$тралия,нова з€ландия,япония...!!!

    Коментиран от #151

  • 121 Кратка дескрипция

    12 6 Отговор
    Рускии мир=свят в който всички са еднакво бедни
    Тия жуотни буквално мразят всеки който живее по-добре от тях
  • 122 Иво

    12 5 Отговор

    До коментар #117 от "НЕчовешка трагедия":

    Комунизма е страшна зараза нещо като чумата. Само с огън може да бъде унищожен този вирус и огнището на заразата русия.
  • 123 СССР

    9 9 Отговор
    русия е една жалка държава превърната от путин в гето. Нормалните хора не искат и да чуват за руснаци камо ли да ги допуснат в цивилизования свят. Единствените "приятели" на русия са дебелия кореец канибалска Африка и помийната яма на света Индия.

    Коментиран от #130

  • 124 ТрампЛин

    10 6 Отговор
    .Европа трябва да е готова за един такъв сценарий! Тези понятия като Руски Мир и Нов Световрн Ред наложен от русия, не трябва да бъдат неглижирани! Бяса обхванал кремъл е напълно реален и Европа трябва да е готова за Един такъв сценарий!
  • 125 Бамбука

    8 8 Отговор
    "Руския свят " ? Стига смешки. От изток САЩ, от юг Китай, от север Скандинавските държави, от запад ЕС. Един затворен вътрешен Колхоз.
  • 126 Историк

    7 12 Отговор
    Никога няма жидовете да простят на Путин това,че след като стана президент на най голямата и богата на суровини държава Русия взе ,че разгони еврейската сг@н която по времето на пиянкаа Елцин беше сложила ръка на Русия ,природните и богатства и се разпореждаха с властта в Кремъл жидовете Ходорковски,Березовски,Платон Лебедев,Явлински,Немцов ,Чубайс и подобните им .По времето на пияницата Елцин и юдите около него които управляваха в Русия руската федерация се разпадаше цареше бандитизъм,народа мизерстваше, но ,за лицемерния чифутясал запад тогава видите ли Русия била(демонратична)и се развивала (правилно).
    В момента в който Путин започна да отстранва хазарските кърлежи на които грабеха и управляваха по елциново време и нещата се промениха .С отстраняването на хазарските мошенници от властта Русия се изправи,стана отново силна и могъща империя,а ,а руснаците пак си върнаха дойстойнството и духа.Веднага след тези събития в Русия ,започна и тази анти путинска и анти руска пропаганда ,та не след войната в уКрайна това е Истината,а изводите кои са тези дето не спират да се борят срещу Путин и Русия оставям на вас .
    И още един извод ,отстранят ли се от властта юдите в дадена страна същата държава се оправя и започва да просперира и се развива.
    И накрая най хубавото е,че Путин след като освободи Русия от ционисткия бацил сега това прави и с останалата част от света.
    Затова така вият срещу него хазарските чакали,но вече само това вече им остана да вият

    Коментиран от #128, #129

  • 127 Путьон

    6 1 Отговор
    В момента в училищата в Русия поставят портрети на загиналите войници в Украйна, наричат ги " герои",възхваляват ги,това по дяволите е ставало във фашистка Германия.Представете си какъв шок е бил това за децата.След скандала, висшето ръководство в Русия отменя акта, както отлага излагането на портрети на загиналите войници след края на войната-не е ясно кога. Придурки!
  • 128 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 6 Отговор

    До коментар #126 от "Историк":

    Гледах митинга-концерт, по случай 8-годишнина от анексирането на полуостров Крим, в огромния московски стадион Лужники (бивш В.И.Ленин), на 18 март 2022 година, претъпкан с руснаци до козирката. През цялото време не можех да се отърва от чувството, че гледам хорър филм...с Путин в главната роля на ЗЛОДЕЯ. Има го качен в Тубата и добре е да се види, за да се разбере същината на НОВАТА, а всъщност „стара“ руска идеология за......"РУСКИЯ СВЯТ".
  • 129 ТрампЛин

    4 2 Отговор

    До коментар #126 от "Историк":

    “Ноща на Кристалите” викаш премина в руската Педерация, следва плана Барбароса! Оста Пхенян МаЦква Техеран ще наложи Нов Ред на земята???
  • 130 ТИР

    3 7 Отговор

    До коментар #123 от "СССР":

    Едва ли е (жалка) щом точат лиги за ресурсите , а при създаденият умишлено кинфликт колективните ядът здраво пердаха,,,,
  • 131 А какво

    4 0 Отговор
    Ще кажете за Христос. Той също е казал много верни неща, които могат да бъдат изопачени.
  • 132 Дурхан

    3 11 Отговор
    Путин осъществява мечтата и копнежа на милиарди хора за един многополюсен , свободен, по богат свят ..свят в който няма да бъде доминиран от САЩ и една шепа " вълци от Уолстрийт " ...хора които да правят преврати,оранжеви революции, арабски пролети за да разграбят ресурсите на дадена държава ...

    Коментиран от #135, #138, #143

  • 133 Този жалък безмислен старец е

    5 3 Отговор
    тумора на човечеството. И ще бъде изрязан
  • 134 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 4 Отговор
    Но да обобщим какво "спечелиха" алкохолните ватенки досега след като путин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 330 000 убити и 700 000 инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне‼️
  • 135 ТрампЛин

    7 2 Отговор

    До коментар #132 от "Дурхан":

    Путин просто казва-Стани за да седна!!! Кой нормален човек ще повярва на Диктатор окопал се на върха на власта, овластил се с всички възможни средства до живот, налагащ цензура, избиващ политическите си съперници…..и списъка няма край! Кой???
  • 136 ТрампЛин

    6 2 Отговор
    Дугина замина при своя ментор-Гьобелс, но с нея там трябваше да е и баща и!!!
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 666

    10 2 Отговор

    До коментар #132 от "Дурхан":

    Сдухан събуди се. Мечтите са безплатни. Такъв "прекрасен" свят не може да съществува. Живота можеш сам да си го направиш хубав. Когато няма нацисти и убийци като Путин света може да стане по добър.

    Коментиран от #141

  • 139 Руский мир

    10 2 Отговор
    По путински това означава : за почти 2 години непредизвиканата с нищо вероломна война срещу Украйна и геноцид- близо 2 млн.интелигентни руснаци избягаха от Русия, 350,000 руснаци са загинали в Украйна, 1,5 млн. са инвалиди, Путин превърна Русия в концлагер, всички съседни на Русия държави затвориха границите си за руснаци, а руснаците в чужбина се срамуват и не смеят да си признаят,че са руснаци, най-дългата граница на Русия с Финландия 1,240 км. е вече граница с НАТО, защото Путин принуди Финландия да стане член на НАТО, за да се пази от него, Швеция също, по суша и море всички се пазят от Путин , руската култура изчезна от световния афиш, руският спорт също, превърна 3 братски народа на Украйна,Русия и Беларус във вечни врагове, Русия беше изхвърлена от международните организации. Русия беше призната за държава-терорист , а Путин е военнопрестъпник и съдът в Хага го чака. Успехът на руский мир е огромен за Русия, благодарение на Путин.
  • 140 Както винаги чудесен анализ на ДВ

    10 2 Отговор
    И като допълнение "Руския свят на Путин " е съчетание от крепостен феодализъм с див сталински комунизъм и е видоизменен в съвременен путлеризъм, за да ги толкова много привлича Русия, българските русофили и където от над 100 години, никога не е имало демокрация, свобода и демократични традиции, а само най жестока диктатура и подтиснически авторитарни режими.!!!
  • 141 ТрампЛин

    6 1 Отговор

    До коментар #138 от "666":

    Мечтата на всеки комунист-Да му дадат всичката власт и пари, за да направи света по-добър!
    Мечтата на всеки несретник и лентяй-Някой да му направи света в който живее по-добър!
    Какво съвпадение на мечтите само🤣🤣🤣
  • 142 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    7 0 Отговор
    Щом копейките вият на умрело от бунището значи всичко е наред, ще си гледам мача спокойно, а те нека си се скитат мокри и прегладнели в тината, така са свикнали и най обичат!
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Бай Яни Стънимъклията.

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    😀бабата Ванга друго каза,след като потъне вфлагмана Москва,ке изгори и до година другата Москва. Путин от бисилото ки гледа разпада на мизерията му федерацията.
  • 145 Соловьов

    7 2 Отговор
    Руският свят = водка, сельодка и свободно летене от последния етаж за някои таваришчи!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васил":

    1000% си тъпак,без извинение
  • 149 АЛИ БЯГОВ

    0 0 Отговор
    Въпреки че България е страна, в която сравнително голям процент от хората имат собствено жилище, в Европа има цели 6 държави, в които този процент е по-висок. Най-много - 93,1% от населението, притежава собствено жилище в Румъния, следвана от Словакия, Хърватия, Унгария, Литва и Полша.

    В България 84,3% от хората живеят в жилище, на което са собственици, става ясно от статистиката на Евростат.

    Коментиран от #152

  • 150 бузю

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Из Москвы":

    А бе чудно що това "общество" , като почна войната , се разбяга по широкия свят ?? И защо тези които "чувстват духовна връзка с нашата Родина, които се смятат за носители на руския език, история, култура" не хукнаха да воюват под руското знаме ? До колкото е известно чедата на олигарсите все по запада търчат - защо ли? Навярно са носители на руския език, история, култура -- хахахах.
  • 151 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #120 от "ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!":

    руzzzия няма общо нито с православието, нито с Бог, а колкото по-далече е България от "пазителката " си раzzzсипия, толкова по-добре.
  • 152 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "АЛИ БЯГОВ":

    Колко лъжлива може да бъде Стъкмистиката??? В България е най-голям процента на жилищата с три поколения под един покрив! Това че били собствени, нищо не значи! Или по-скоро означава че на всеки 3 семейства, две са бездомници!
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Да ти кажа..

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    И кво сега..днес пак ли ще го гътате тоя пусти $? Увеличили се били сделкитебез долари.. може, може, що не. ..? Ама онзи ден Лавров цвилеше, че вследствие разплащането в местни валути, Русия така се е набълбукала с рупии, че не знаят какво да ги правят... колкото до НАТЮ то.. колко км грани ца имаше Раша с НАТОпреди 24.02..и колко са сега...мм. ??????????????? Това сте вие, русофилите, живеете в някакъв измислен свят, а като ви блъсне товарния влак на реалността , се чудите къде сте попаднали..А пък аз още чакам асвабадителите на площад Росио в Лисабон...
  • 155 Да ти кажа..

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "В.В.П.":

    Не знам дали знаеш, но точно Естония прокара закон, според който етническите руснаци имат паравото да притежават руски пасспорт, което автоматично им отнема естонския и следва изселване в три дневен срок .. до сега май няма желаещи/ луди ли са да си захвърлят гражданството на страна от ЕС, за да се върнат в Сибирския свинарник..