Last news in Fakti

4 Декември, 2023 06:00 7 862 132

Орбан, приятелят на Путин, тласка ЕС към ръба на пропастта заради Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • виктор орбан-
  • европейски съюз-
  • нато

Срещата на върха този месец ще бъде решаващ тест за това докъде ще стигне Будапеща, за да осуети подкрепата на ЕС за Киев

Орбан, приятелят на Путин, тласка ЕС към ръба на пропастта заради Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан редовно тласка ЕС към ръба на пропастта, но дипломатите са в паника, че враждебността му към Украйна е напът окончателно да изхвърли блока в самата пропаст.

Политическата криза е напът да избухне на срещата на върха в средата на декември, когато лидерите на ЕС трябва да вземат историческо решение за приемането на Украйна в клуба на 27-те държави и да сключат ключово бюджетно споразумение, което да осигури 50 млрд. евро за закъсалата военна икономика на Киев. Срещата трябва да даде знак на САЩ, че въпреки политическото разсейване във връзка с войната в Близкия изток, ЕС е напълно ангажиран с Украйна.

Изглежда, че тези надежди могат да бъдат осуетени от Орбан - силен човек, който поддържа близки връзки с руския диктатор Владимир Путин и за когото се смята, че подкопава демокрацията и върховенството на закона у дома. Той настоява целият политически и финансов процес да бъде замразен, докато лидерите не се съгласят с цялостно преразглеждане на подкрепата на ЕС за Киев.

Това създава огромно главоболие за лидерите на ЕС. Макар че Унгария представлява само 2% от населението на ЕС, Орбан е в състояние да държи блока като заложник, като се предполага, че той действа единодушно по големите стратегически решения - а е трудно да се видят по-големи такива от започването на преговори за присъединяване на Украйна.

Това далеч не е първият случай, в който Орбан слага прът в колелото на машината на ЕС. Всъщност той е най-гласовитият противник на санкциите срещу Русия още от анексирането на Крим от Путин през 2014 г. Но този път е различно, твърдят дипломати и служители на ЕС.

"Насочваме се към сериозна криза", заяви един от служителите на ЕС, на когото бе предоставена анонимност, за да обсъди поверителни обсъждания. Един високопоставен дипломат от ЕС предупреди, че това може да се превърне в "един от най-трудните Европейски съвети".

Орбан играе дългосрочна игра, каза Петер Креко, директор на базирания в Будапеща Институт за политически капитал. "Орбан изчаква Европа да разбере, че не е възможно да спечели войната в Украйна и че Киев трябва да направи отстъпки. (...) Сега той усеща, че моментът му настъпва, защото умората от Украйна се надига в общественото мнение в много страни от ЕС."

На теория на масата има "ядрен" вариант - такъв, който би изключил Унгария от политическите решения на ЕС - но страните смятат, че аварийната спирачка е токсична заради прецедента, който би донесъл на разединението и фрагментацията на ЕС. Засега изглежда, че европейските лидери ще приложат обичайния си подход на любезно ухажване на лошото момче на ЕС, за да се опитат да издействат компромис.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, чиято задача е да изработва споразумения между 27-те лидери, ръководи мекото търсене на компромис. В началото на седмицата той пристигна в Будапеща за интензивна двучасова дискусия с Орбан. Въпреки че срещата не доведе до незабавен пробив, тя беше полезна, за да се разберат опасенията на Орбан, заяви друг служител на ЕС.

Всичко е заради парите

Някои дипломати от ЕС тълкуват заплахите на Орбан като стратегия за повишаване на натиска върху Европейската комисия, която задържа 13 млрд. евро от европейските фондове за Унгария поради опасения, че страната не спазва стандартите на ЕС за върховенство на закона.

Други обаче заявиха, че е грешка да не се гледа отвъд непосредствената тактика на транзакциите. Орбан отдавна поставя под въпрос стратегията на ЕС за Украйна, но до голяма степен беше игнориран или представян като марионетка на руския президент Владимир Путин.

"Наблюдавахме го, бяхме изумени, но може би не отделихме достатъчно време, за да го слушаме в действителност", призна втори високопоставен дипломат от ЕС.

Лидерът на партията "Фидес" все по-често е изолиран в Брюксел. Предишните умиротворители като бившия германски канцлер Ангела Меркел или други близки на Орбан представители на така наречената Вишеградска четворка - Словакия, Полша, Унгария и Чешката република - вече не са там. Очакваното завръщане на Доналд Туск в Полша, про-европейски и антируски лидер, само ще засили статута на Орбан като запънал се непокорен самотник.

"Вече няма кой да вразуми Орбан", казва трети служител на ЕС. "Днес той подкопава ЕС отвътре."

Оръжията са на масата

С нарастването на разочарованието ЕС обмисля как да се справи с унгарските заплахи.

Теоретично Брюксел може да извади голямо оръжие и да използва срещу Унгария т.нар. процедура по член 7 на ЕС, която се използва, когато се смята, че има риск дадена страна да наруши основните ценности на блока. Процедурата понякога се нарича "ядрената опция" на ЕС, тъй като предвижда най-сериозната политическа санкция, която блокът може да наложи на страна членка - отнемане на правото на глас по решения на ЕС.

Заради всички далечни последици, съществува колебание срещу използването на тази опция против Унгария. Когато през 2000 г. лидерите на ЕС въведоха "дипломатически санкции" срещу Австрия, ден след като партията на австрийския крайно десен лидер Йорг Хайдер влезе в коалицията, това даде обратен ефект. Много австрийци бяха разгневени от намесата на ЕС и настроенията срещу ЕС се повишиха. Санкциите бяха отменени по-късно същата година.

Сега в Брюксел е широко разпространено мнението, че член 7 може да предизвика подобна реакция в Будапеща, да подхрани популизма и в по-дългосрочен план дори да предизвика ефекта на снежната топка, водещ до непреднамерено излизане на Унгария от блока.

Предвид тези опасения дипломатите удвояват усилията си за намиране на начини за заобикаляне на унгарското вето.

Един от вариантите е 50-те милиарда евро за Украйна от 2024 до 2027 г. да бъдат разделени на по-малки суми на годишна база, заявиха трима служители. Критиците обаче предупреждават, че този вариант няма да постигне целта да се осигури по-голяма предвидимост и сигурност за затруднените публични финанси на Украйна. Той също така би изпратил лош политически сигнал: ако ЕС не може да поеме дългосрочен ангажимент към Украйна, как тогава може да иска от САЩ да направят същото?

Същата дилема се отнася и за планираната военна помощ от ЕС. Страните от ЕС биха могли да използват двустранни споразумения, а не структури на ЕС като Европейския механизъм за мир, за да изпратят военна помощ на Украйна, като по този начин на практика изключат Будапеща. Това обаче би означавало, че ЕС като такъв не играе никаква роля в предоставянето на оръжия - признание за безсилие, което е трудно за преглъщане и вреди на единството на ЕС спрямо Киев.

"Очевидно е", че нараства загрижеността относно политическата подкрепа на ЕС за Украйна, заяви пред POLITICO външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. "Първоначално това беше Унгария, сега все повече страни се съмняват дали има път".

Запитан за възраженията на Унгария, Руслан Стефанчук, председател на украинския парламент, заяви пред "Политико": "Украйна отива в Европейския съюз и спазва всички препоръки (...) Искам да се уверя, че всички държави членки уважават напредъка, който Украйна е демонстрирала."

Дългата игра

Остава още един вариант по подразбиране, който е класически за ЕС: да се отлагат и да се отлагат ключовите решения за политиката спрямо Украйна за началото на следващата година. Освен с Унгария, Берлин се бори и с последиците от това, че германският върховен съд изтри 60 млрд. евро от фонда за климата - като по този начин създаде огромна дупка в бюджета си.

Подобно забавяне би довело и до истории за разбитото единство на ЕС, каза друг дипломат от ЕС. Но "в реалния свят това не би било проблем, защото бюджетът на Украйна е наред до март 2024 г."

За други обаче печеленето на време е сложно. Европа се насочва към избори през юни следващата година, което прави вземането на деликатни решения по-трудно. "Наближаването на изборите няма да направи нещата по-лесни", каза вторият служител на ЕС, като същевременно подчерта, че бързите решения са от ключово значение за Украйна. "За Зеленски това е от екзистенциално значение, за да поддържа бойния дух на фронта".

И двамата, както и друг цитиран в тази статия служител, получиха анонимност, за да говорят свободно.

Брюксел все повече се притеснява и от дългосрочната игра на Орбан.

От Будапеща непрекъснато идват нападки срещу Брюксел по различни въпроси - от демократичния дефицит до културните войни за миграционната политика на ЕС. Последният пример е агресивна евроскептична рекламна кампания, включваща плакати, насочени към самия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На плакатите фон дер Лайен е изобразена до Александър Сорос, син на Джордж Сорос, председател на фондация "Отворено общество", с репликата: "Нека не танцуваме в мелодията, която те свирят!"

"Никой не се чувства комфортно предвид случващото се в Унгария", заяви в четвъртък пред репортери комисарят по бюджета Йоханес Хан. "Много е трудно да се преглътне това, като се има предвид кампанията, която той води срещу ЕС и срещу президента. Когато пита народа си за много неща, той не пита, ако Съюзът е толкова по-лош от СССР, защо не напуска?"

Но Орбан изглежда по-скоро желае да превземе ЕС отвътре, отколкото да напусне кораба, както направи Великобритания. Той все повече усеща, че вятърът духа в неговата посока след неотдавнашните резултати от изборите в Словакия и Нидерландия, казва Креко, където победителите са на едно мнение с него, когато става въпрос за Украйна, миграцията или въпросите на пола.

Унгарският министър-председател побърза да поздрави победителя в холандските избори, яростно противопоставящия се на ЕС Геерт Вилдерс, като заяви, че "вятърът на промяната е тук".

"Орбан играе дълга игра", каза третият служител на ЕС. "С Вилдерс, още един или двама крайнодесни лидери в Европа и потенциалното завръщане на Тръмп той скоро може да се окаже по-малко изолиран, отколкото всички ние си мислим."

Barbara Moens, Nicholas Vinocur and Jacopo Barigazzi

превод: Nick Iliev


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Соломончо Паси

    14 164 Отговор
    Хе Орбан, предателю, хайде хващай путиниста Путин под ръчичка и кой от къде е! Той да си седи в бившия СССР, а ти в Австро-Унгария, оставете ни нас еопейците да се радваме на живота!

    Коментиран от #22, #112

  • 3 ежко

    195 17 Отговор
    Доста спорно твърдение.Аз смятам ,че Урсулите и Аналените тласкат ЕС към пропаста,а Орбан е един от малкото с разум в главата......

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахаха

    139 9 Отговор
    ЛГБТИ фашизмът ще бъде изметен от ЕС, затова са писъците.
    Край на незаконната емиграция, край на измамата Зелена сделка, край на диктата от Брюксел.
    ЕС е съюз от независими, национални държави.
    И такъв ще си остане, за добро!

    Коментиран от #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Майстора

    76 6 Отговор
    Щом ПОЛИТИКО го пише , чети на обратно.
  • 10 ежко

    68 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Тук е форум за изказване на мнения.Щом го има,значи на някой му пука!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Свободен

    115 10 Отговор
    Дай Боже и на България такъв лидер!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наблюдател

    12 94 Отговор
    Войната между Русия и Украйна отдавна не е война за съдбата на Украйна, украинската демокрация или границите на Източна Европа. Нормалните държави не искат да живеят в свят, в който страни анексират със сила чужди територии и след това ги принуждават да се подчинят под заплахата от ядрено унищожение. Нормалният свят трябваше да избира между два варианта: или да направи всичко възможно да осигури триумфа на Украйна, или да приеме последствията от поражението, при което Русия ще налага със сила своите разбирания за морал и човешки ценности. Нормалният свят избра да помага на Украйна!

    Коментиран от #31, #111

  • 17 Старец

    49 3 Отговор

    До коментар #7 от "Румен Решетников":

    Скоро няма да ги има ези пропаднали организации.
  • 18 фен на сидеров

    64 8 Отговор
    Г-ейсъюзът трябва да се реформира издъно !

    Коментиран от #123

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Старец

    5 43 Отговор
    Днес дали ще дава копейки оная оповръщаната или пак ще се редя за еврое.йски помощи?

    Коментиран от #35

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мим

    72 8 Отговор
    Един разумен и държащ за страната си политик е Орбан.Дано има повече ,като него.Ние трябва да вземем пример от него ,как се защитава интерес на страна,а не да се продаваме на амери и западняци....

    Коментиран от #27

  • 24 Хехехе

    74 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    ЛГБТИ фашизмът е изметен от Русия,не и за сега от ЕС!
    Путин забрани със закон ЛГБТИ в Русия!
    Всеки нормален човек го аплодира...!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мнение

    39 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Дебила на факти си ти.
    Не мислиш ли, че всяко твое мнение бива оплювано.
    Уроди като теб трябва да са в лудницара!

    Коментиран от #39

  • 27 Ко речи...,Ко...?!

    59 4 Отговор

    До коментар #23 от "Мим":

    Нашите политици и управници да взели опит от Орбан...!
    То хубаво,ама нашите охлюви никога няма да си развалят рахата,за народа си...!
  • 28 Шпионин

    37 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Мисирката винаги е мисирка
  • 29 Хахахаха

    52 7 Отговор
    Браво на Орбан..... Дръж се здраво......
  • 30 ТИР

    54 7 Отговор
    Вместо да го наричат лошото момче ,да му казват разумното момче,,,, дайте малко факти за
    социалните политики на Орбан в Унгария,,,
  • 31 Шмекер

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Там няма държавна граница не достигнали до ума ви. Това е Административна граница.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тая опорка се изтърка ,,Драги"...!

    34 4 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Аз искам да живея добре в страната си...!А не живея добра,макар да съм горд член на ЕС!

    Коментиран от #116

  • 34 ЕС олигархията

    44 5 Отговор
    + Кравария се опитаха да фашизират Европа подобно на Укрия! Не се получи, а неоколониалната им система се разпадна.
  • 35 Старец

    49 4 Отговор

    До коментар #21 от "Старец":

    Не се редя за никакви помощи, за разлика от някои пишещи тук. Просто, като всеки нормален човек съм против изродщините, които се опитват да ни наложат от ЕС и НАТО. Ти явно не разбираш, че най голямата робия е тогава, когато те убедят, че си свободен.
  • 36 Българин

    4 14 Отговор

    До коментар #20 от "Старец":

    Па от 20 години се каните да ги ринете, що не сте още? 😂
  • 37 Яко триене...

    33 3 Отговор
    ...на инакомислещите мнения!
    Бетер от времето на комунизЪма!

    Коментиран от #55

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българин

    4 27 Отговор

    До коментар #26 от "Мнение":

    Алоу, последната инстанция, смени си календара от 1952-ра с образите на Сталин и Вълко Червенков, годината е 2023-та... 😂
  • 40 12343211

    6 17 Отговор
    Лошо заглавие - добра статия.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Румен Решетников

    6 29 Отговор

    До коментар #38 от "Хъм...?!":

    Кой ти каза, че не живея добре? В сравнение с времето на социализЪма, живея стотици пъти по-добре!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Име

    20 2 Отговор
    Има идея Европейският съюз, обаче - как ще стане. Имаме различни закони, ще трябват още години на синхрон.

    Нямаме единен език, работата е много по-мъчна отколкото в САЩ или Русия, или в Китай. Иначе е нормално - да обикаляме без граници, все пак е нещо естествено.

    Но голям ентусиазъм няма вече.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Стига вече

    41 4 Отговор
    Откога в "клуба на богатите", канят просяции? Тези 50 милиарда ще им стигнат на укрите за месец - два.После ще зяпнат за още повече. Всички ще плащаме през инфлация и обедняване. Спасяват американските инвестиции в Украйна, докато изпращат вече и 17 годишни бели момчета за месомелачката на фронта.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Георги Марков

    11 1 Отговор
    от СДС и ГЕРБ и той е от групата на приятелите.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Даваме

    27 5 Отговор
    50 милиарда на Украйна за да дадем знак на САЩ. Това ми напомня оня запис за посолството. Горният ЕС. Даването на помощ за Украйна вреди на самата Украйна, вреди на ЕС, вреди на Русия и е в полза на САЩ и Англия но и това не е много сигурно в по дългосрочен план.

    Коментиран от #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Българските турци

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "Яко триене...":

    Ти тогава имаше ли свое мнение и къде го отразяваше ??!....

    Коментиран от #130

  • 56 Българин

    5 32 Отговор

    До коментар #52 от "Даваме":

    Ако не даваме помощи на Украйна руските zv.инe ще дойдат и в България. Русофилите може да ги чакате, то ние българите НЕ!

    Коментиран от #60, #62, #67, #69, #71, #74

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Орбан

    24 2 Отговор
    Доказа че в Европа има и трезво мислещи политици
  • 59 Европа дава

    31 3 Отговор
    60 милиарда на Украйна за война
    А една българска майка живееща самотно с недъгавото си дете е в състояние денонощно да проси пари за да може да му осигури рехабилитация срещу някакви си нищожни 50 лв на процедура
    Нека си дадем сметка в каква Европа живеем
  • 60 Татарино

    22 2 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Защо лъжеш че си българин

    Коментиран от #76

  • 61 Артилерийска подготовка

    35 4 Отговор
    Намериха изкупителна жертва за безумното си слагачество на американците. Отказаха се от евтините руски енергоносители, дадоха оръжията и парите си за войната на американците в Украйна срещу Русия чрез укронацистите, сега САЩ ги натискат да дават още, щото те трябва да дават на Израел. Но парите са на свършване, повечето страни са в криза, зимата връхлетя с грозна сила, а топлото е много скъпо. България започна със заемите, за да има да дава на американците, а и да внася в ЕС, че да се посъберат за войната на американците в Украйна срещу Русия. Сигурно и другите държави-членки тъй ще направят, защото американците наредиха на първо време да се дадат на Украйна 50 млрд. Германия обеща да даде 20млрд., а другите 30млрд. трябва да се съберат от останалите. По-рано мутрата Борисов се хвалеше с магистралите, но хората ревнаха, че асфалта не се яде. Сега Тагарев, Денков и сглобката сигурно ще ни предложат да ядем "Страйкари"...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Орбан

    23 4 Отговор
    Доказа че в Европа има и трезво мислещи политици
  • 64 Хаха

    21 3 Отговор
    За ЕС сме единствено консуматори и доставчик на млади бели хора
  • 65 Хохо Бохо

    17 2 Отговор
    Точно па Орбан, приятелят на Путин я тласка. Урсулата, Гурел и др неприятели на Путин къде ги забравихте?
  • 66 В.В.П.

    22 3 Отговор
    ЕС е фашистко изчадие ..Един не иска война ,значи не бил нормален..Урсул пусна Европа по надолнището..Заради фашистките планове на Ивреите ,производители на оръжие ,храни и лекарства ..

    Коментиран от #124

  • 67 Руснаците

    23 4 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    идваха 1878/79г. идваха 1944/45г. даваха ти свободата и си заминаха. Кой ти каза, че сега са решили пак да идват и за какво? Единствената евентуална причина да воюват с нас е ако от нашата територия НАТО ги атакува.

    Коментиран от #81

  • 68 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Начо":

    Като гледам тук най-големият циганин си ти !!!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Напреднал

    21 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Напротив, ЕС държи на Унгария повече от всяка Балканска държава. Ако Унгария излезе от ЕС, това ще е безпрецедентен пример, колко по-добре е държавата ти да е независима. Други ще я последват.
  • 71 МУЦКА

    14 1 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    ТИ СИ НИКАКЪВ
    ЩЛЯПАЙ ИЗ КАЛТА НА СТОЛИПИНОВО ВЗИМАЙ СИ ПОДАЯНИЕТО ОТ МЕСТНОТО МИСИОНЕРЧЕ И ОТИВАЙ ДА БЕРЕШ СКРАБ
  • 72 Орбан защитава интересите на Унгария!!

    19 3 Отговор
    Нее Марионетка, като нашите Българомразци и майкопродавци!? Политик с железни топки, нее мекотело и за това е това плюене по него!!
  • 73 Чочо

    10 1 Отговор
    Не Орбан.
    ЕС,дам се тласка,като изпълнява заповеди на САЩ.
    Трябва да живеем в нашата си действителност.
  • 74 Българин

    15 3 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Ти не си българи а предател 90% от Българите сме с Русия

    Коментиран от #84, #103

  • 75 🇧🇬🇷🇺

    13 4 Отговор
    Вън краварите от България

    Коментиран от #78, #122

  • 76 Българин

    5 14 Отговор

    До коментар #60 от "Татарино":

    Отличителна черта на задунайският руски роб е, че почва да плюе по България и българите, за да омаловажи и оправдае поредното зверство и военно престъплиние извършено от руснаците или техните приятели.

    Коментиран от #125

  • 77 Българин

    3 14 Отговор

    До коментар #62 от "Българските турци":

    Най-обичам когато руската подлога се престори на турчин
  • 78 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    3 15 Отговор

    До коментар #75 от "🇧🇬🇷🇺":

    Русофилите в Червената книга!

    Коментиран от #82

  • 79 Китай

    3 19 Отговор
    Украинската нация най-великата нация на земята украинците новите богове, новите титани, съвременните атланти украинците богове и богини унищожават ра-шистите като тахтаби. 809 000 мъртви руснака и 1 412 000 осакатени за винаги до днес. Китай зове за нахлуване в Сибир от страх че Казахстан ще ги изпревари. Огромно парче територия ще бъде отхапано от московията днес 6 пъти колкото Украйна. Украинците богове и богини, украинците най-великата нация на земята украинците героиииииии.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Българин

    3 14 Отговор

    До коментар #67 от "Руснаците":

    Руснаците са ни дали единствено една пета колона от национални предатели и българофоби. Трябва много да са мразели България и българите за да постъпят така подло.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Българин

    4 14 Отговор

    До коментар #80 от "Българин":

    Единствено русофилите сте лизачи. И никога не сте били и никога няма да бъдете българи.
  • 84 Българин

    4 15 Отговор

    До коментар #74 от "Българин":

    Кога русофилите сте били българи? Когато за да угодите на Русия свалихте княз Батенберг и правихте бунтове във войската? Или когато по заповед от Москва взривихте църквата Света Неделя? Или когато признахте московското творение "македонска нация" и биехте българите в Пиринско да се запишат като македонци в паспортите? Или когато хранехте прасетата с българи? Или може би когато искахте България да стане 16 република на СССР? Никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #92

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 В.В.П.

    14 5 Отговор
    В интерес на истината ,Орбан беше върл противник на варшавския договор и СССР..Тогава го хвалеха донебесата ..Борецът за демокрация...Сега го оплюват защото е върл противник на войната ..ЕС е фашистко изчадие ..Пращайте оръжие на окропите ..пратете и ЯО...Ахаха
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 В.В.П.

    10 3 Отговор
    Разбира се че Сащ и Англия искат война ,далеч от техния дом .Сега е в Окраина ,утре България..
  • 89 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    4 7 Отговор

    До коментар #82 от "Майка ти":

    А твоята със сигурност е някоя пияна руска свиня.
  • 90 В. В. П.

    5 12 Отговор
    В момента Украйна спасява Европа и света от руският фашизъм и затова трябва да и се помага с всички средства. В противен случай всеки град в Украйна ще се превърне в Буча а страната ще стане един огромен концлагер с руски надзиратели. А един луд фюрер начело на нация от маниаци, смятащи се за велики ще налагат със сила на цялото човечество своето разбиране за морал, правила и световен ред. На нормалните хора това не се харесва и затова подкрепата за Украйна няма да спре!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 В.В.П.

    5 5 Отговор
    Унгария Полша Румъния чакат реда да си вземат земята от изкуствената болшевишка кочина Окраина. .Те си знаят историята ..За разлика от сащ .
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Козяшка зган

    13 1 Отговор
    Вън от България

    Коментиран от #98

  • 96 В. В. П.

    4 8 Отговор
    Пymuнucтa е смъртно обuден на нopмалният свят и иска той да бъде победен и унищожен.
    Защото му е внушено, че ЕС, НАТО и САЩ или накратко koлekmuвния 3апад е виновен, че не е могъл са се peaлuзupa.
    Че заради тях той е беден и нещастен нeyдачник. Затова са и изпълнените със злоба и омpaза коментари на путинистите и cmpacmната им защита на Русия и Путин, от които очакват да накажат вuновнuците за пpoваленият им живот.
  • 97 Русия е велика

    8 4 Отговор
    Свиквайте и ще диктува правилата.

    Коментиран от #100, #101

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 В.В.П.

    8 6 Отговор
    Зелю се оказа един лъжец и подлога на Сащ .Излъга хората в Донбас ,излъга всички..Струпа 250000 армия в Артьомовск ,АВДЕЕВКА Славянск..И чакаше заповед от сащ да напада ..това му е бил плана за управление..Съседите на окропите ,ги познават добре ..Путя ги преби като уличници..Ахаха ...

    Коментиран от #104

  • 100 Мишел

    3 7 Отговор

    До коментар #97 от "Русия е велика":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските
    терористи и садисти близо две години от началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 600 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.

    Коментиран от #105

  • 101 Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #97 от "Русия е велика":

    И за фекалната муха селският нужник е велик!
  • 102 В. В. П.

    3 7 Отговор
    Орбан май пак иска руски танкове да го "освобождават" . Но дали останалите унгарци искат това?
  • 103 Дедо Пене

    3 6 Отговор

    До коментар #74 от "Българин":

    Кои сте с Русия- остатъците от БКП/БСП или старите пенсии, които вече не знаят как се казват но продължават да прегръщат червеното знаме със сърп и чук? НЕ МОЖЕ ДА СИ РУСОРОБ И ДА НЕ СИ БЪЛГАРОФОБ! МАРШ В СИБИР, КАТО НЕ ХАРЕСВАТЕ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 104 Дедо Пене

    3 9 Отговор

    До коментар #99 от "В.В.П.":

    Ненормалник,кой кого напада като украинците бранят родината си от ушанките, коитобез да обявят война ГИ НАПАДНАХА ВЕРОЛОМНО? АГЕЕСОРЪТ ПУТИН Е ЗА МЕЖДУНАРОДЕН ВОЕНЕН СЪД!!! Джуджето използва мераците на Си Дзин Пин за Тайван и танцува танца на войната, като лъже руснаците, че е полезно за тях да избиват синовете им на фронта.В тази война загиналите и осакатени руснаци са 10 пъти повече от тези в Авганистан!!! ПУТИН Е КОПИЕ НА ХИТЛЕР!!!
  • 105 Психопат

    8 3 Отговор

    До коментар #100 от "Мишел":

    Да живее Русия вън България от нато

    Коментиран от #107, #118

  • 106 Хахаха

    3 6 Отговор
    бийте шута на тъъ пи те унгафци от ЕС!
  • 107 Мишел

    5 9 Отговор

    До коментар #105 от "Психопат":

    На когото не му харесва България да е член на ЕС и НАТО може да се изнасе. Кеф му Русия, кеф му Беларус, кеф му Сирия или Северна Корея.

    Коментиран от #127

  • 108 анонимен

    7 3 Отговор
    Унгария има същите проблеми с Украйна като нашите с Македония. Унгарското
    малцинство е тероризирано в укрия.
  • 109 Сарко

    5 6 Отговор
    Маджарите и орбан не са в позиция която да тласне ЕС в пропастта.Твърде са малки и немощни за това Държава която получава пет пъти повече от колкото дава в общността. Няма как да тласне ЕС в криза. Верно е обаче че маджарина се превърна в диктатор при това русофил.И създава главоболие на ЕС и щатите.
  • 110 Я бре

    5 0 Отговор
    Зависимите сайтове се препечатват един други
  • 111 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    нахрен му на ненормалния жендърски свят,дет се изявява кат ментор на всякъде и да определя линии на поведение и все в негова полза,още веднъж нахрен и да се затрива
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Объркано Атлантиче

    7 1 Отговор
    Унгарският премиер Орбан:

    Една от силните страни на американците е способността им да представят това, което всъщност е американски интерес, като универсална ценност. Това изглежда като малък трик. Но това има сериозни интелектуални последствия, защото ако градиш външна политика, основана на ценности, криейки интересите си, тогава се лишаваш от възможността да водиш смислен диалог.

    В крайна сметка човек не се опитва да съгласува интересите, той трябва да избере ценностите, прокламирани от другата страна. Не можете да се защитавате срещу това, което знаете, че всъщност са американски интереси, защото тогава трябва да спорите срещу тези ценности. Това се случва ден и нощ. Не можем да водим смислени дискусии по основни въпроси на външната политика, защото никой не желае да се ангажира да представлява собствените си интереси.

    Коментиран от #126

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 църо

    0 7 Отговор

    До коментар #33 от "Тая опорка се изтърка ,,Драги"...!":

    отивай тогава в просия да живееш добре
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 али

    0 5 Отговор

    До коментар #105 от "Психопат":

    бегай у просия, там е раят, бегай бързо
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 иво

    9 0 Отговор
    Орбан е един от малкото лидери мислещ и защитаващ Националните интереси на страната си. Но предателите лицемери цялата подкупена медия веднага се нахвърлят срещу него ,че защитавал и бил с Путин или Русия . Защо е така ? В 2000 година Буш Младши бе казал " Или сте с нас или сте против " което означава -- Не можете да мислите различно защото ние мислим така което е вярно и трябва да го приеме и може да има само едно мнение никой няма право да мисли различно .
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 бруг

    0 7 Отговор

    До коментар #75 от "🇧🇬🇷🇺":

    вън руските подлоги от БЪЛГАРИЯ
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 ЧИЧО

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "В.В.П.":

    просия е изчадие
  • 125 Дивергент

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "Българин":

    Отличителна черта на европейският политик днес е да не се интересува от икономическите,политическите и етническите проблеми,които създава с решенията си на населението в ЕС.В чии интерес е ЕС да е в състоянието,до което го докара тази политика? Не ми отговаряй.
  • 126 Българските турци

    7 0 Отговор

    До коментар #113 от "Объркано Атлантиче":

    Днес, които осъзнават този трик, един по един започват да се сформират в противоположен фронт срещу тази изопачена действителност !...Сатанизираха Путин !... Орбан стана Троянски кон !...Ердоган диктатор - султан ,касапин на ПКК и сирийските им раклонения !... Обявиха Сатаняху и Израел за Ангели небесни и доблестни борци срещу кръвожадни деца терористи !..Това е един ултра Гьобелски трик, на който е способен само един Сатаничен евангелистично - ционистичен Армагедонски манталитет !!! ...
  • 127 ОПАААА

    3 1 Отговор

    До коментар #107 от "Мишел":

    КВО СТАНА
    ЧЕМОДАН ВОКЗАЛ МОСКВА
    АМИ АКО СТАНЕ ДРУГО
    КУФАР КАМИОН БЕЛЕНЕ
    МИШЕЕЕЕЛ ПРАСЕТАТА МИШЕЕЕЕЛ
  • 128 Г.лупак

    0 1 Отговор
    Е га ти и под лите лЕцемери тези еу пед.ли"а не структури на ЕС като Европейския механизъм за мир, за да изпратят военна помощ на Украйна"
  • 129 Даа!

    0 0 Отговор
    Още 50 милиарда евро? Това е чудовищна сума, дори за цял ЕС.Великите хамерички " демократи" се опъват за толкова в долари.Ще излезе прав Лукашенко,че сумарно, ние и обора сме хвърлили там над 2 трилиона.Пряко в кеш,и като оръжие.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Стършели

    0 0 Отговор
    Пропаста е самия ЕС! И само Орбан го вижда и Казва!
    ЕС се пука по шевовете! Ще почне съдебно преследване на Полша, Словакия и Унгария заради ембарго срещу украйнски земеделски продукти и жито.
    Ще има Хуекзит, Полекзит и Словекзит!
    Хайде наште!