Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Декември, 2023 15:15 4 545 103

Най-после единомислие в Киев: Президентът Зеленски и генерал Залужни подкрепят настъплението в Запорожието

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужни-
  • запорожие

Руското военно командване ще трябва да преследва определена оперативна цел, ако признае операциите по превземането на Авдеевка за настъпление

Най-после единомислие в Киев: Президентът Зеленски и генерал Залужни подкрепят настъплението в Запорожието - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски и украинският върховен главнокомандващ генерал Валерий Залужни сигнализираха за намерението да засилят украинската отбрана и укрепленията около украинския театър, но не включиха Запорожка област в обсъжданията на текущите и бъдещите отбранителни мерки. На 30 ноември Зеленски заяви, че украинските сили ще укрепят укрепленията си във всички критични направления на фронта, включително линията Купянск-Лиман, областите в Северна и Западна Украйна и Херсонска област, но особено наблегна на направленията Авдеевка и Маринка и други райони на Донецка област.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Освен това Зеленски се срещна с различни украински командири на оперативни групи и обсъди украинските отбранителни операции в направленията Авдеевка и Маринка.

Залужний разговаря с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун и обсъди руските настъпателни операции в направленията Купянск, Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка.

В изявленията на Зеленски и Залужни бяха посочени районите на фронта, в които украинските сили се съсредоточават предимно върху отбранителни операции, като граничната линия Харков-Луганска област (между Купянск и Лиман), по-голямата част от Донецка област (вероятно във връзка с Бахмут и оста Авдеевка-Донецк) и Херсонска област, но не беше спомената оста Запорожка област - което предполага, че украинските сили не са преминали към отбрана в този район.

Тези изявления като цяло съвпадат с оценката на ISW, че руските сили се опитват да си върнат инициативата в Украйна поне от средата на ноември, като провеждат няколко едновременни настъпателни операции в районите, където украинските сили са преминали към предимно отбранителни действия.

В отделно интервю за АП на 1 декември Зеленски предупреди, че в допълнение към въздействието, което зимните метеорологични условия вероятно ще окажат върху фронтовата линия, Русия вероятно ще възобнови интензивната въздушна кампания срещу критичната украинска инфраструктура.

Руски блогъри твърдят, че непропорционалното разпределение на безпилотни летателни апарати от руското Министерство на отбраната (МО) сред фронтовите части и лошо проведените кампании за производство на безпилотни летателни апарати на местно ниво оказват влияние върху ефективността на фронтовите части. На 1 декември руски милиблогъри се оплакаха, че някои децентрализирани кампании на местно ниво, насочени към въоръжаване на руските фронтови части с нови дронове, не успяват да създадат ефективни на бойното поле дронове, като понякога разработват "играчки" вместо оръжия.

Военните блогъри се оплакаха, че руските производители на дронове базират разработването на нови дронове на стилизирани и кинематографични кадри от бойното поле, на които руски дронове камикадзе поразяват украинска техника, в резултат на което се получават тези неефективни дронове "играчки", които могат да създават кинематографични ефекти, но трудно постигат тактически цели. Военните блогъри твърдяха, че ударите, които тези кадри показват, често са "красиви", но неефективни, и заявиха, че руските фронтови части трябва да извършват такива удари и да създават такива кадри, за да може руското МО и масовите производители на дронове да продължат да предоставят дронове на тези части.

Тези оплаквания са показателни за трудностите, които руското МО и други държави със силно централизирана система срещат при внедряването и интегрирането на технологичния напредък на бойното поле. ISW не е забелязала индикации, че тези борби с безпилотните самолети на фронта са повлияли значително на руските военни способности в Украйна.

Руските военни блогъри до голяма степен се съсредоточават върху повтарянето на общите оплаквания от това, че МО дава приоритет на идеализирани лъжи, които замазват суровата реалност на бойното поле за сметка на руския военен персонал.

Един от военните блогъри твърди, че най-лошото въздействие на тези неефективни безпилотни летателни апарати е, че тяхната неефективност застрашава руските войници на фронта.

Руски източници се оплакаха, че продължаващото използване на лична електроника и приложения за съобщения от руските войници в районите на фронтовата линия застрашава руската оперативна сигурност (OPSEC). Известен проруски "активист" публикува на 30 ноември предполагаем доклад на украинското разузнаване, който показва украински прихващания на руски лични съобщения от един ден на един сектор от фронта.

Руският източник се оплака, че този предполагаем доклад е сравнително малък в сравнение с други подобни доклади, които източникът е получил, и се оплака, че всички съобщения в WhatsApp и други съобщения, които руският военен персонал изпраща, попадат в украинските прихващания, включително документи, скрийншоти на разговори и медийни файлове.

Един руски военен блогър отговори на тази публикация и заяви, че нито предупрежденията, нито "подробните лекции" за опасностите от използването на системите WhatsApp и SMS в районите на бойните действия изглежда не влияят на комуникационните навици на руските войници. Източникът заключи, че "WhatsApp убива" руския личен състав и че командирите трябва да се преборят с използването на тези приложения от руския личен състав.

Друг военен блогър отговори, че използването на WhatsApp от руските войници информира Украйна къде ще атакуват руските сили.

По време на войната досега руските части непрекъснато се борят с правилното спазване на принципите на OPSEC в ключови фронтови и тилови зони, особено по отношение на използването на лични мобилни телефони в районите на бойните действия.

Руското военно командване до голяма степен обвинява използването на мобилни телефони от руснаците за унищожителния украински удар по зона за съсредоточаване в Макеевка, Донецка област, в навечерието на Нова година през 2022 г. и изглежда, че руското командване до голяма степен не е успяло да отстрани тези проблеми през изминалата година.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу продължава да окачествява невярно руските настъпателни усилия в Украйна като част от "активна отбрана" в опит да смекчи очакванията за способността на руската армия да постигне оперативно значими цели. На 1 декември по време на конферентен разговор с руското военно ръководство Шойгу заяви, че руските сили водят "активна отбрана" в Украйна и завземат все по-изгодни позиции във всяко оперативно направление.

Шойгу отличи 15-а мотострелкова бригада (2-ра армия със сглобени оръжия, Централен военен окръг), 114-а мотострелкова бригада (1-ви армейски корпус на Донецката народна република [ДНР]), както и 4-та и 123-а мотострелкови бригади (и двете от 2-ри армейски корпус на Луганската народна република [ЛНР]) за тяхната служба.

За всички тези елементи се съобщава, че действат или вероятно действат в районите, където руските сили провеждат настъпателни операции в Източна Украйна, а не се защитават от украинските контранастъпателни операции в Запорожка област.

И Шойгу, и Путин по-рано нарекоха руските настъпателни операции за превземане на Авдеевка "активна отбрана" след неуспеха на първия руски механизиран напор да постигне значителни тактически успехи в началото на октомври 2023 г.

От началото на октомври 2023 г. руските сили предприеха две последващи широкомащабни настъпления за превземане на Авдеевка и продължават с висок темп атакуващите пехотни атаки около селището.

Определянето на тези офанзиви като част от "активна отбрана" от руските официални лица е умишлено подвеждащо. Украинските сили никога не са провеждали мащабни настъпателни операции в района на Авдеевка от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., а Авдеевка е известна като статична украинска отбранителна позиция от 2014 г. насам.

Въпреки това руското ръководство продължава фалшиво да представя операциите около Авдеевка като "активна отбрана", вероятно за да преконтекстуализира липсата на какъвто и да е значителен руски напредък около Авдеевка въпреки продължилите повече от два месеца мащабни руски атаки там.

Руското военно командване ще трябва да преследва определена оперативна цел, ако признае операциите по превземането на Авдеевка за настъпление.

Следователно формулировката "активна отбрана" позволява на руското военно ръководство да обяви успех, стига руските сили да не позволят на украинските сили да постигнат значителни успехи - напълно постижима цел, като се има предвид, че украинските сили не провеждат и никога не са провеждали контранастъпателни операции в района.

"Отбранителната" рамка на руското командване за настъпателните усилия около Авдеевка, както и за локалните настъпателни операции в други части на Източна Украйна, подсказва, че то не вярва в способността на руските военни да превърнат тактическите успехи в оперативно значим напредък.

Руският президент Владимир Путин, очевидно загрижен за намаляването на руската подкрепа за войната преди президентските избори в Русия през 2024 г., вероятно е избрал да омаловажи мащаба на руските операции пред руската общественост.

Все по-голямото разминаване между тежките руски загуби в тези офанзивни усилия и оформянето на тези операции от руското командване може все пак да подхрани недоволството в по-широкото руско информационно пространство.

Украинското разузнаване съобщава, че на 1 декември е повредило друг влак по участък от Байкало-Амурската железопътна линия в очевиден опит да влоши руската логистика в руския Далечен изток. Украинските медии съобщиха, че източници от украинското разузнаване са заявили, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е провела специална операция, при която е повредила друг влак, превозващ гориво, докато е преминавал по мост по неуточнена част от северния обход на Байкало-Амурската железница.

Съобщава се, че СБУ е планирала операцията така, че да съвпадне с очакваното пренасочване на влаковото движение след експлозиите на 30 ноември в тунела Северомуйски, които нарушиха работата на участък от Източносибирската железница в Република Бурятия и повредиха влак с гориво, който украинските медии също свързаха със СБУ.

Руски източници твърдят, че експлозиите на 1 декември също са станали в Република Бурятия и че шест цистерни с гориво са били напълно или частично повредени.

Руската медия Baza съобщи, че пътуването през Северумуйския тунел все още е блокирано.

Украинските медии съобщиха, че украинското разузнаване е наблюдавало руски военни да използват железопътната линия за прехвърляне на оборудване и доставки, въпреки че няма индикации, че експлозиите от 1 декември са повредили моста по Байкало-амурската железопътна линия и ще причинят дългосрочни смущения.

Байкало-амурската железница и Източносибирската железница са двете основни железопътни линии в руския Далечен изток и свързват Русия с Китай и Северна Корея.

Последните две страни подкрепят икономически и военно руската агресия срещу Украйна.

На 1 декември президентът на Русия Владимир Путин официално промени състава на руския президентски съвет по въпросите на гражданското общество и правата на човека (СПЧ), като отстрани няколко членове и назначи виден антиопозиционен медиен деятел. На 1 декември Путин подписа указ, с който официално отстрани руските адвокати Гери Резник и Шота Горгадзе, журналиста от "Новая газета" Леонид Никитински, ръководителя на мироопазващата мисия за изчезнали хора в Северен Кавказ Александър Мукомолов и ръководителя на независимия експертен правен съветник Мара Полякова.

Нито текстът на постановлението, нито руските медии предлагат обяснения за отстраняването на горепосочените членове на Съвета по правата на човека. Указът също така номинира "обществения деятел" Александър Йонов за член на СПЧ, заедно с няколко други фигури от руското гражданско общество.

Руските опозиционни медии отбелязват, че Йонов е член на руската Федерална служба по изпълнение на наказанията от 2021 г. и че Йонов е подал успешни жалби срещу руските опозиционни издания "Медуза" и "Камбана", след което руското Министерство на правосъдието е определило изданията като "чуждестранни агенти".

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на Йонов от юли 2022 г. за ролята му в подкрепа на "глобалните операции на Кремъл за негативно влияние и усилията за намеса в изборите".

За последен път Путин промени състава на Съвета по правата на човека през ноември 2022 г., което според оценката на ISW е опит да се задуши вътрешната опозиция и да се даде изява на фигури, които пропагандират основните информационни линии на Кремъл.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров твърди, че на 1 декември в Чечения е пристигнала втора група палестински бежанци от Ивицата Газа, вероятно частично финансирана от организацията на дъщеря му "Децата на Чечения - децата на Палестина".

Кадиров публикува кадри, на които твърди, че 116 палестински бежанци от Ивицата Газа, включително 60 деца, пристигат в Чечения, и твърди, че е "морален дълг" на Чечения да помогне на цивилните граждани от Ивицата Газа.

Кадиров твърди, че дъщеря му и началник на отдела за предучилищно образование в кметството на Грозни Хадижат Кадирова е осигурила на децата подаръци чрез организацията "Децата на Чечня - децата на Палестина". Кадиров обяви, че Кадирова е патрон на организацията в публикация в Telegram на 11 ноември, като насърчи последователите си да купуват изделия, изработени от чеченски деца в предучилищна възраст, за да финансират хуманитарна помощ за палестинските мюсюлмани.

На 15 ноември регионалното издание "Кавказки възел" съобщава, че организацията е събрала над 68 млн. рубли за закупуване на помощ за палестинците.

На 16 ноември "Кавказки възел" съобщи, позовавайки се на неназовани чеченски правителствени служители, че Кадиров е оказвал натиск върху чеченски служители да харчат до една трета от месечните си заплати за закупуване на занаятчийски изделия от организацията "Децата на Чечня - децата на Палестина".

На 18 ноември Министерството на труда, заетостта и развитието на Чечня заявява, че събирания на средства за организацията се провеждат "във всички краища" на Чечня.

ISW обаче не може да провери независимо тези кадри или твърденията на Кадиров. Но ако това е вярно, Кадиров може да използва средствата от тази организация, за да финансира поне частично преместването на палестински бежанци от ивицата Газа - усилие, което може да помогне на Кадиров в стремежа му да балансира между желанието си да спечели благоволението на руския президент Владимир Путин и необходимостта да се хареса на собствения си чеченски електорат.

На 29 ноември Кадиров публикува кадри, на които се вижда как първоначална група от 50 палестински бежанци от ивицата Газа пристига в Чечения.

Твърденията на Кадиров и предполагаемата дейност на организацията "Деца на Чечня - деца на Палестина" отразяват преминаването на Кремъл към много по-антиизраелски позиции във войната между Израел и Хамас.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    54 29 Отговор
    Напредват хохолите в Запорожие на мукавей
  • 2 Нов епизод от

    44 26 Отговор
    хамериканският сериал "приятели" : Ръководството на САЩ отказва да достави изтребители F-16, които вече са платени от Турция.

    Коментиран от #98

  • 3 аууууу

    54 22 Отговор
    явно са дишали лепило от един плик при липса на втори

    Коментиран от #8

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 61 Отговор
    Украйна се Бори за Свобода от Руския Агресор

    Коментиран от #27

  • 5 КОТарАК

    29 57 Отговор
    слава Украине! шепа спартанци под сганта на лилиПУта

    Коментиран от #28, #32, #38, #59

  • 6 стоян георгиев

    40 24 Отговор
    Института на лъжата си съчинява някакви истории
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахахаха

    28 52 Отговор

    До коментар #3 от "аууууу":

    Абе незнам какво дишат, знам само че изпратиха руската армия при Кобзон. Явно вие дишате нещо, че не го виждате.

    Коментиран от #16, #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    28 24 Отговор
    РУСКАТА ПРИРОДА В СТЕПИТЕ НА ЮЖНОРУСКИТЕ
    ОБЛАСТИ ОДЕСА , НИКОКАЕВ, ЗАПОРОЖИЕ, ХЕРСОН , ХАРКОВ , СУМА, ДОНЕЦК И ЛУГАНСК
    ..
    - ОТНОВО ИЗИГРА ЛОША ШЕГА НА ФАШИСТИТЕ
    .....
    МИНАЛАТА ГОДИНА ВСЕ ОЩЕ МОЖЕШЕ ДА ИМА УКРАЙНА
    .....
    2023 ТОВА СТАНА НЕВЪЗМОЖНО. НЯМА РУСКИ И СЪВЕТСКИ РЪКОВОДИТЕЛ - И ОТ МЪРТВИТЕ И ОТ ЖИВИТЕ ,КОЙТО СЛЕД ТАКАВА САМОЖЕРТВА
    НА РУСКИТЕ ХОРА ДА ПРЕГОВАРЯ
    ЗА ДА ИМА УКРАЙНА :))

    Коментиран от #101

  • 12 Хахаха хахаха

    29 20 Отговор
    Окраинците в момента се отбраняват в град Краснаяпизда
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    34 17 Отговор
    ПОД ВЪПРОС ВЕЧЕ Е ДАЛИ ЩЕ ИМА
    ПОЛША И РУМЪНИЯ
    .....
    УКРАЙНА Е СИГУРНО ЧЕ НЯМА ДА Я ИМА :))

    Коментиран от #45

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българка

    17 20 Отговор
    Подарените от Турция на Украйна 350 танка дали вече са доставени и ще бъдат използвани в декемврийските сражения? Много интересно е как Путин и КО ще преглътнат откритата подкрепа на Турция за Украйна. Та нали Лавров дори на срещата в Македония натърти, че Турция е в противоборство с НАТО. А тя каква се оказа................

    Коментиран от #89

  • 20 Какво подкрепяли?

    30 14 Отговор
    Настъплението в Запорожието???
    Е как може да подкрепяш нещо, което не съществува? 😕😕😯

    Коментиран от #63

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахахаха

    8 12 Отговор

    До коментар #16 от "артишок":

    Това само някой който е дишал нещо може да го напише. Хахахаха. Какво дишаш другарю?

    Коментиран от #50

  • 23 Добър ден

    14 32 Отговор
    Въоръжените сили на Украйна ликвидираха нова порция руски окупатори в боевете от изминалия де - 1070. Общите загуби на руската армия в жива сила от началото на пълномащабната инвазия в Украйна вече достигнаха 331 110 души.



    Останалите загуби на врага са:

    танкове - 5571 (+7 за изминалоот денонощие);
    бойни бронирани машини - 10385 (+13);
    артилерийски системи - 7941 (+10);
    РСЗО - 913 (+1);
    зенитни бойни системи - 602 (+0);
    самолети - 323 (+0);
    хеликоптери - 324 (+0);
    дронове - 5994 (+18);
    крилати ракети - 1568 (+1);
    кораби/катери - 22 (+0);
    подводници - 1 (+0);
    автомобилна техника и автоцистерни - 10410 (+11);
    специално оборудване - 1138 (+1).

    Коментиран от #30, #65

  • 24 Талибан

    25 13 Отговор
    Сапунисвайте въжето за клоуна за да не му ожули шията.
  • 25 В.В.П

    6 37 Отговор
    Досега въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ликвидираха над милион руски наши бойци! Вчера по ОРТ( Обществената руска телевизия) имаше анкета поръчан ог Кремъл с въпрос -" Кой от двата варианта предпочитате- Да направим пета и шеста мобилизация и да дадем жертви колкото половин Русия или да се изтеглим от Украйна и да се разпадне страната" ...76 процента са отговорили първото и че ще се бият за Путин до летален изход и ще отидат в рая! Велики са руските хора
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гориил

    7 14 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Умен сте безспорно и сте го разбрали, но и ние всички останали умни хора го разбрахме отдавна! Поздрави
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Богат ноемврийски урожай

    8 18 Отговор
    ВСУ обявиха загубите на руските войски през ноември

    Новите данни огласи първият заместник-министър на отбраната на Украйна Александър Павлюк

    Първият заместник-министър на отбраната на Украйна Александър Павлюк отчете загубите на руските окупатори за месеца, съобщава УНИАН.
    В официалния си канал в Telegram той отбеляза, че през ноември украинските сили за отбрана са ликвидирали около 29 хиляди 550 души личен състав на противника и са унищожили 3 хиляди 190 единици руско оръжие и военна техника.
  • 30 Така е

    11 25 Отговор

    До коментар #23 от "Добър ден":

    Слава на Украинската армия! Слава на героите!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мето

    6 20 Отговор
    Никога не вярвайте на блатниците! Според тях ВСУ имали 70 хиляди убити! Истината е че от Украинската армия жертвите са 17 хиляди и 800 души а загубите на агресорите са 743 хиляди убити и 956 хиляди осакатени -
    ТАСС се позовава на оценки на експерти, че миналата година в състава на украинските сили е имало един милион мъже и жени, включително териториалната отбрана, специалните служби и граничната охрана, а загубите са около 70 хиляди убити и до 120 хиляди ранени.

    Коментиран от #49, #57, #61, #68

  • 34 Всичко е по план

    7 14 Отговор
    Докато руският външен министър и отявлен антисемит Сергей Лавров хулеше в Скопие НАТО, че губи влияние и отношенията с Турция са в криза, стана известно, че 370 турски танка отиват в украинската армия. Става дума за американските М48 и М60, които са на въоръжение в турските въоръжени сили. Те ще попълнят редиците на вече изпратените към Киев американски Abrams, британски Сhallenger 2 и немски Leopard 2.

    Получава се бронирана армада от над 1000 танка, която несъмнено ще се отрази благоприятно на боеспособността на украинската армия, коментират новината експерти.

    Информацията предизвика мълниеносна реакция в проправителствените руски медии, които заподозряха таен заговор на Лондон с Анкара срещу Москва. Появиха се и коментари, че Владимир Путин бил силно нервиран от факта, че турският президент Ердоган зад гърба му въоръжава украинците и влиза в сговор с Лондон и Вашингтон. Путин бил гневен и заради това, че тайните служби на Кремъл с голямо закъснение научили за договорката за танковете и Лавров е изглеждал жалък (наистина така изглеждаше...) на срещата на ОССЕ, заплашвайки Молдова, която била на прага да се превърне във втора Украйна, без да знае, че през това време Турция забива ятаган в гърба на уж приятелска Русия.
    Освен това Турция остро предупреди Русия да спре със заплахите по отношение на корабоплаването в Черно море, защото може да се стигне до челен сблъсък, в който Москва щяла да претърпи тотален провал.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Някой чете ли го

    14 6 Отговор
    Изобщо този парцал?
    Аз не!!!!
  • 37 Случаен

    20 9 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Затова вече лично Зеления смъркач агитира лично в училищата за доброволци. При Кубзон са отишли не руснаците.
  • 38 Спартанци, казваш?

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Спартанците са били геююве. Също като теб и украинските солдати, които приравняваш с тях. Отивай на фронта да се праскате.

    Коментиран от #46

  • 39 защо

    14 4 Отговор
    настъплението назад започва
  • 40 Спеца

    10 5 Отговор
    Абе тези тъпаци подкрепят ама от миши дупки.Напред да мрът обикновенни хорица за тяхното благо.Ма много хитри тия Зелки бе.Ама и народа му е такъв тъп кът него.
  • 41 Възрожденец

    11 20 Отговор
    🔱А може ли да си представите, какво щеше да е сега, в тази световна обстановка, ако Великия и Героичен украински народ, не бе спрял и ударил така мощно през мyцyната рашката мечка ??‼️
    Цяла Европа щеше да е подпалена и ние щяхме да сме от първите жертви на вековния ни душманин.
    Зам.-председателят на руската Дума Пьотр Толстой официално си признава в тв предаване, че готвят на България украински сценарий. Той казва, че в България е пълно с руски граждани, които по сигнал ще започнат да правят мизерии. С пропагандистката Скабеева обсъждат и удари по България. Единствено ги спира, че не могат да се справят с Украйна. Затова държавата трябва спешно да преразгледа статута на пребиваващите у нас. Държавното обвинение да започне да прилага НК в частта за държавна измяна спрямо българите, които обслужват руските интереси у нас.

    Коментиран от #55, #66

  • 42 БАНко

    17 6 Отговор
    ДЪЛГО , ТЪМНО НАТОВСКО ПИСАНИЕ !!! А СТИГАХА ДВЕ ИЗРЕЧЕНИЯ : ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ЗАГУБИ ВОЙНАТА ; НАТООВЦЕТЕ ИЗОСТАВИХА ЗЕЛЬОВЦИ !!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 КОТарАК

    4 6 Отговор

    До коментар #38 от "Спартанци, казваш?":

    от 3ия път ли го измисли , как да го напишеш? да си покажеш умнотията
  • 47 Стоян

    4 10 Отговор
    След като агресорите бяха денацифицирани около Бахмут и Авдеевка, след като ЧВК "ВАГНЕР" от 60 хиляди в началото останаха 18 хиляди и остатъците тръгнаха за Москва да поискат сметка за разгрома от Кремъл, вече няма да могат да набират пушечно месо от Дагестан защото хората там въстанаха срещу мобилизацията...Влачат млади мъже към камионетките на милицията а в края на видеото жени се обръщат към въоръжените милиционери- " Русия напала на Украине,ние что делаеть там" , не искат синовете и братята им да стават пушечно месо в Украйна

    Коментиран от #67

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пий си хапчетата

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мето":

    Нещастник
  • 50 Ти какво дал, неграмотниий

    19 8 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    Гибелта на Украйна е посочена от чикагския професор Джон Миършаймър, бивш офицер от военното разузнаване, който припомни поражението на украинските въоръжени сили в Бахмут. „Украинците“, отбеляза той, говорейки на заседание на клуба „Комитет за републиката“, „изпратиха повечето от най-добрите си войски там. Ами руснаците? Основните битки дори не се водят от руската армия, а от частна военна компания, групата Вагнер. Не забравяйте, там има огромна руска армия, тези 300 000 мобилизирани, за които говорихме. Но всички те все още не са използвани. Основните сили на руската армия все още дори не са участвали във военни действия. Докато Украйна воюваше и воюва с всичките си ресурси. Украинците се опитаха с всички средства да останат в Бахмут, но не можаха да направят това, не можаха да се справят с частната руска компания. Мисля, че в крайна сметка руснаците ще спечелят“, завършва Миършаймър.

    Коментиран от #62

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 От страни

    11 2 Отговор
    Няма никво единомислие. Времено се подчиняват на "началника" а иначе са конкуренти. Залужни го планират на смяна ама клоуна не искада си ходи. Нито единия нито другия ще прокопсат ама деда видим как ще продължи поредния "настъп"
  • 53 БАНко

    16 3 Отговор
    ТРЕТО ИЗРЕЧЕНИЕ: ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ ЗАПОЧВА МОБИЛИЗАЦИЯ НА 17 ГОДИШНИ - КАКТО ХИТЛЕР !!!
  • 54 Тётя Мутрофанова

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Молодцы ! Так держать !
    Денег нет, но вы держитесь, герои Достоевский!
  • 55 Д-р Гълабова

    9 0 Отговор

    До коментар #41 от "Възрожденец":

    Веднага си вземи хапчетата и по-най бързия начин обратно в клиниката.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 456

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    А какво ще запееш, когато събитията 0т Осрайната се пренесат в България? Гледай Осрайната - т0ва я чака България. ФАЩ с т0зи посланик в България навсякъде прави размирици. Натискът им върху правителств0то за пр0дажбата на земи и @нти наци0налните интереси може би ще доведат до безредици. Няма да казвам война, защото бълг@ринът е миш0к и ще предпочете да н@пусне България или да вземе малк0то цент0ве отколк0то да защитава земята си.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Вярвам

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Мето":

    Само на укроканал1+1
    2126 552 укрожертви.
  • 62 Хахахаха

    6 16 Отговор

    До коментар #50 от "Ти какво дал, неграмотниий":

    Незнам кой какво е казал, аз само гледам фактите! А те са, че рашистката армия е там от където тръгна преди 2 години. Донецк. Ти други факти имаш ли, без ЩЕ?

    Коментиран от #69, #90

  • 63 От страни

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Какво подкрепяли?":

    Има се на предвид 200 метра под моста, от тая страна на Днепър където са се скътали няколко стотин души при което не могат да мръднат напред. Веднъж направиха плацдарма до 6 километра ама понеже е трудна логистиката пак го изгубиха.
  • 64 Случаен читател

    9 10 Отговор
    Агонията на фашистка Русия ще бъде дълга и брутално мъчителна. Не ми е жал за стотиците убити руски, нашественици. Заслужават си съдбата!
  • 65 От страни

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Добър ден":

    Най добрите анализатори на Козяк са ти писали опорката. Гордейсе..
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Да зловещо е

    5 8 Отговор

    До коментар #47 от "Стоян":

    Ето това е реалността в първобитен Рашистан
  • 68 От страни

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мето":

    Може да ги напишеш и милиони -не че ще е истината ама па как звучи. Ей заласнахте се далъжете. Сиганите от Факултето шапка ви свалят и искат мастер-клас.
  • 69 Имам много

    8 0 Отговор

    До коментар #62 от "Хахахаха":

    Капана за мишки не върви. Мишките влизат в него. Ако още не си разбрал какво се случва, защо коментираш и си губиш времето? Не знаел кой какво казва, а само гледал тавана.Ужас!!!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 стоян георгиев

    4 3 Отговор
    Залужни и зеленски не могат да определят приоритетите си заради европейската и американска несигурност.няма как да атакуваш след като на фронтовата линия противника те превъзхожда в пъти в артилерия и броня а обещаните снаряди не идват.

    Коментиран от #87, #95

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Тра-ла-ла

    9 1 Отговор
    Като изградят плацдарма оттатък Днепър ще напредват с по 30км на ден както пише в учебниците на НАТО, които вероятно са писани за бойни действия срещу камилари с някоя и друга зенитна картечница върху пикап. Догодина ще плажуват на Азовско море сигурно. Някога имаше един лаф, че комунизмът се отлага, защото ще има олимпиада. Сега сигурно и победата ще се отложи, защото ще има европейско.
  • 75 Мишо

    5 2 Отговор
    Как е правилното, "наступ" или "настъп"? Като гледам резултата, изглежда настъп на мотик ще да е.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този

    3 1 Отговор
    на снимката с черната тениска присаден като слива на царевичак. Ега си примитивната имитация, явно лови окото на всеки заслепен укролюбец.
  • 78 Наблюдател

    0 6 Отговор
    На фона на тоталното безсилие на "вторая" на фронта, форумната армия на посоль митрофан звучи доста фалшиво и нелепо.

    Коментиран от #80, #85, #94

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Тахумба

    2 0 Отговор
    Ха бакалъм!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Снимката

    3 1 Отговор
    Малеее, Зелчо колко лошо гледа от окопа.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Връщай се бръже в ЛГБТ дружината.

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "Вън блатните крепостни от БЪЛГАРИЯ!!":

    Там ти е леговището
  • 87 Инна

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "стоян георгиев":

    Страна.ua:
    Зеленски ще обяви избори само след гаранции за неучастие на Калужни.
    "Президентът би искал да проведе избори, но имаше един проблем - калайдисване. Докато тя не бъде решена, избори няма да бъдат обявени", цитира изданието думите на събеседника си в политическите кръгове.

    Коментиран от #88

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 А бее

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    ус ръинска пръ.... дло тия 350 турски танка от къде ги изкопа ?
  • 90 Хи хи хи

    8 1 Отговор

    До коментар #62 от "Хахахаха":

    За руснаците знаем че са калпави, ама кажи докъде я докара великата усръинска армия и помагачите и с контра юруша?
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Дечо

    2 0 Отговор
    Поредната украинска дезинформация. Краят на войната вече се вижда!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 АБЕ НАБЛЮДАТЕЛЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Наблюдател":

    В ДРУГАТА ПОСОКА ГЛЕДАЙ В ДРУГАТА
    ОБЪРКАЛ СИ ПОСОКИТЕ
    И СИ МАХНИ КОФАТА ОТ ГЛАВАТА
    КОФАТА МАХНИ КОФАТА
  • 95 СТОЕНЧО СИН НА ГЕОРГИ

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "стоян георгиев":

    АМИ ЧИ ПОМАГАЙ ЩЕ ТИ ДАМ АКЪЛ
    АМИ КИЕВ ДОБРЕ ЛИ Е УКРЕПЕН ЩОТО УДАРА МОЖЕ И ДА Е ПО КИЕВ ИЛИ ПЪК ХАРКОВ КОЛКО КИЛОМЕТРА СА ДО ГРАНИЦАТА
    ТОЛКОЗ СИ ЗАХЛЮПЕН ЧЕ ДОРИ НЕ СЕ СЕЩАШ
    АМА НЯМА ЛОШО ТИПИЧЕН УКРОМИСИР
  • 96 Касапин

    2 0 Отговор
    МНОО УБАВА СТАТИЯ ДЪЛГА И БЕЗНАДЕЖДНА КАТО АЛЕЯ В УКРАИНСКИ ГРОБИЩА
    СМЕНЯЙТЕ БАЙРЯЦИТЕ ЧЕ СЕ СКАПВАТ И ИЗГЛЕЖДА ОЩЕ ПО ЗЛЕ
  • 97 фото шоп

    1 0 Отговор
    - как го изтипосаха този мишморок демек президента самозванец ?????
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: