Last news in Fakti

14 Декември, 2023 23:01 2 368 50

"Дунавският диктатор": Орбан срещу Украйна и ЕС

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • украйна-
  • европейски съюз

Във вторник ЕК освободи 10 милиарда от средствата за Унгария, тъй като Будапеща междувременно изпълнява поставените изисквания

"Дунавският диктатор": Орбан срещу Украйна и ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той е решен на всяка цена да предотврати започването на преговори с Украйна за членство в ЕС, както и нова европейска финансова помощ за Киев: унгарският премиер Виктор Орбан се готви за поредната си битка с Брюксел.

Този път унгарският премиер Виктор Орбан очевидно смята да се дуелира с ЕС на най-високо ниво. Преди срещата на върха на Общността в четвъртък той обяви в две писма до председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, че Унгария няма да подкрепи нито предоставянето на финансови помощи на Украйна, нито започването на присъединителни преговори със страната. „Призовавам Ви с цялото си уважение да не занимавате Европейския съвет с тези въпроси, тъй като поради липсата на консенсус очевидно ще се стигне до провал", написа Орбан.

"Дунавският диктатор", както донякъде шеговито го нарече навремето бившият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, заплашва с вето по две от основните теми: ревизирания бюджет, включващ и 50 милиарда евро помощи за Украйна, и предприсъединителните преговори с Киев. И двете решения трябва да бъдат одобрени единодушно на срещата на върха.

Паралелно с атаката си срещу останалите 26 държави членки на ЕС Виктор Орбан води в Унгария кампания срещу Общността, определяна като антисемитска. Планирано е и всенародно допитване за помощите за Украйна, чиито резултати са предопределени. Верният на Орбан парламент вече гласува веднъж срещу помощите за Украйна. Но какво иска да постигне унгарският премиер този път?

Дали целта е разрушаването на ЕС?

„Мисля, че със своята блокираща позиция той се опитва да промени ЕС отвътре и да разруши актуалната му форма", казва за ДВ Андреас Бок от мозъчния тръст „Европейски съвет по външни отношения". Според него дългосрочната цел на Орбан е по възможност да пренесе своята идеология на нелиберална демокрация върху Европа като цяло.

„Той има ясна цел и много ясна представа как всъщност трябва да изглежда Европа - да не е интегрирана, а да се ограничи в сферата на икономическото сътрудничество. Неговите представи не включват Европа, която да е базирана на ценности", посочва Бок. Същевременно Орбан се вслушва в Русия и Китай, ориентира се спрямо тамошните автократи.

Орбан като лидер на десните в Европа?

Унгария обаче не иска да напуска ЕС - предоставяните субсидии се приемат охотно вече от 20 години от Орбан и неговите приятели в унгарската икономика. Все пак заради дефицита на правова държавност и на борбата с корупцията ЕК преди две години задържа значителна част от помощите за Унгария - почти 30 милиарда евро. Вече бившият люксембургски премиер Ксавие Бетел още на срещата на върха през октомври упрекна Орбан в шантаж. Още тогава Орбан блокира финансовите помощи за Украйна и настоя за изплащане на парите, които се „полагат" на Унгария.

Във вторник ЕК освободи 10 милиарда от средствата за Унгария, тъй като Будапеща междувременно изпълнява поставените изисквания - непосредствено преди срещата на върха, на която се очаква Орбан да блокира решенията. Но Андреас Бок не смята, че Орбан се интересува само от пари - вълнува се от нещо много по-съществено: унгарският премиер, който от християндемократ постепенно се превърна в десен националист, се чувства окрилен от победата на десните популисти в Нидерландия и в Словакия. Заедно с дяснорадикалната италианска премиерка, с дясното Национално движение във Франция и с „Алтернатива за Германия" той отправя поглед към изборите за Европейски парламент. „Той има чувството, че сега може да се превърне в лидер на дяснопопулисткия фронт. Чувства се в подем, а това може да има силно отражение върху следващите европейски избори през юни", посочва пред ДВ Андреас Бок.

Дали и този път ЕС ще може да "купи" Орбан?

Само с пари ЕС едва ли ще може да накара Орбан да промени позицията си. Това често се е получавало, но този път става дума за принципно отхвърляне на западната ориентация на Украйна, смята Даниел Хегедюс от германския клон на американската фондация „Маршал". По отношение на финансовата помощ за Украйна унгарският хардлайнер може и да склони, но не и по въпроса за постепенното присъединяване на страната към ЕС. „Наистина не виждам възможност за промяна на унгарската позиция", посочва Хегедюс. Той изтъква пред ДВ, че стремежът на Украйна да се защити от Русия и да се насочи към Запада представлява антитеза на унгарската позиция, в която се залага на Русия. „Премиерът Орбан не е заинтересован Украйна да спечели тази война. В този смисъл той действа много рационално и се опитва да използва всички средства за отслабването на Украйна."

ЕС се опитва с добро

Украинският президент Володимир Зеленски се опита да разубеди унгарския премиер на срещата си с него в Аржентина - но очевидно без успех. Преди това да „разбият" блокадата се опитаха и френският президент Макрон, и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Смята се, че Германия и Франция са се опитали да подтикнат ЕК да освободи задържаните финансови помощи. Принципно Орбан след театралниченето си по срещите на върха дава заден ход, когато бъде „подкупен". Всъщност тази система би могла да сработи и този път, се надяват европейски дипломати. Но Виктор Орбан е дебелокож и е свикнал на обидите, които му отправят колегите му в Брюксел.

Теоретично държавите членки на ЕС биха могли да възобновят процедурата за липсата на правова държавност срещу Унгария и в крайна сметка да отнемат правото на глас на страната. Но склонността на останалите държави да изтласкат Унгария от ЕС и по този начин да предизвикат тежка криза в институцията е доста ограничена, смята Даниел Хегедюс.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИДЯХ САМО ЗАГЛАВИЕТО

    24 5 Отговор
    И МИ СТАНА ЯСНО ОТ КОЙ САЙТ СТЕ КОПИРАЛИ "статията"

    Коментиран от #19

  • 2 Мда

    14 36 Отговор
    Тоя маджарски тулуп ни извива ръцете за Шенген, въпреки че сме покрили всички изисквания!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    43 9 Отговор
    Във века на падане на маските на ,,либералдемократичния,, запад, подържащ укронацистите и клането на палестинския народ , този политик, който отстоява националните си интереси е наречен ДИКТАТОР?
    ПОНЯТИЯТА на ционистите са ясни
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Харон

    7 15 Отговор
    Сложи в джоб паричките и? И излезе при гласуванетоо да чопли семки на коридора....Нито е гласувал за, нито е дигнал вето....И агнето живо и вълкът сит...Такъв си е този карпатски Гепи....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    6 16 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 380 000 руски военнослужещи, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?

    Коментиран от #49

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 фен

    32 13 Отговор
    Украйна доведе Европа до ръба на пропастта. И Орбан е един от малкото, които се опитват да спасят, каквото е останало от нея.
  • 11 РЕАЛИСТ

    24 7 Отговор
    Абе, всеки който не играе по гайдата на господарите на света го заклеймяват, като диктатор. Ама това, че собствения му народ го е избрал няма значение. Важно е да му лепнеш етикет. Само, че го слагаш в клуба на Гай Юлий Цезар, който е първият диктатор. Кой не би се гордял да е в този клуб.
  • 12 !!!?

    15 31 Отговор
    Никой не може да спре украинския Народ да влезе в европейския съюз !!!?

    Коментиран от #44, #50

  • 13 Мдаа

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Отчаян опит на кафявата чума да спре военния и икономически погром на Украйна!
  • 14 ОРБАН Е ПИЧ И Е Е ПРОТИВ ГЕЮВЕТЕ

    22 11 Отговор
    ДЕТО КОМАНДВАТ СВЕТЪТ ОТ БРУКСЕЛ

    Коментиран от #17, #33

  • 15 РЕАЛИСТ

    10 17 Отговор
    Щом гладните копейки реват на умлело от бунището мокри и съдрани всичко е наред!

    Коментиран от #34

  • 16 ха ха хааа

    6 11 Отговор
    Орбан ше се сдуха ... Кинтите са му по-важни . А Ботокса ше го разлюби ..
  • 17 АЗ ВИКАМ ПУТИН ДА ПАТИ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "ОРБАН Е ПИЧ И Е Е ПРОТИВ ГЕЮВЕТЕ":

    НА БРЮКСЕЛ ЕДИН КНИЖАЛ

    Коментиран от #22, #28

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 11 Отговор
    Най важното е грузя 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред‼️
    А копейките да си стенат в тинята цял живот, както най си обичат‼️
  • 19 да питам

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "ВИДЯХ САМО ЗАГЛАВИЕТО":

    Виде , само с едното око или с двете ?
  • 20 Последния Софиянец

    5 11 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 380 000 руски военнослужещи, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 21 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 10 Отговор
    201 – такова е съотношението на руските спрямо украинските жертви при Авдеевка според твърдение на политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке. Рьопке коментира темата, че съотношението е "дори по-добро, отколкото при Бахмут". Въпреки това обаче, руснаците не се спират и на руското военно командване изобщо не му пука за живота на руските войници – имат достатъчно пушечно месо, хвърлят го и ще го хвърлят.
    Рьопке визуализира разказаното в профила си в Twitter със снимка от видео, показващо обстрел с дронове по руски бронирани машини, като пред една от тях се виждат редици с чували с трупове. Кадрите са от Авдеевка. Рьопке добавя: При някои руски атаки към Водяне и Северно (южния фланг на Авдеевка), руснаците загубиха 100 души срещу 0 от украинска страна. ВИДЕОТО (18+), от което е взето снимката, не е за хора със слаби нерви
  • 22 КНИЖАЛУ КВО Е И ГЪРМИ ЛИ

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "АЗ ВИКАМ ПУТИН ДА ПАТИ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК":

    КНИЖАЛ Е НАЙ НОВА ТЕХНОЛОГИЯ ДЕТО КАТО ГРЪМНЕ И НЕ ОСТАВАТ ОРА ДЕТО СА ЧУЛИ - ВСИЧКО ЖИВО - МОРТОС

    Коментиран от #23

  • 23 ПО БРУКСЕЛ КНИЖАЛ НЕ ТРЯБВА

    12 6 Отговор

    До коментар #22 от "КНИЖАЛУ КВО Е И ГЪРМИ ЛИ":

    ПО ФАЩИНГТОН ТРЯБВА ДА УДАРЯТ БРАТУШКИТЕ

    Коментиран от #25, #26

  • 24 СЗО

    12 3 Отговор
    Диктатор, миктатор...човека си върти игрите, а ЕС е в амок.
  • 25 ИДВА ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "ПО БРУКСЕЛ КНИЖАЛ НЕ ТРЯБВА":

    РУСИЯ ИСКА ДА ПОБЕДИ В ВОЙНАТА С РОБОКОПИТЕ И АКО ХОРАТА НЕ ИМ ПОМОГНЕМ РОБОТИ КАТО КИРО КАНАДСКИЯ РОБОТ - ЩЕ КОЛЯТ И БЕСЯТ БЪЛГАРИ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мдаа

    2 3 Отговор
    тоя знам какво чака и защо подлива вода на ЕС, чака Киев да падне та да граничи с Русия и тогава още повече да шантажира ЕС.
  • 28 Аз ти препоръчвам ,

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "АЗ ВИКАМ ПУТИН ДА ПАТИ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК":

    Спри боярь ...Жабуркай се и плюй .. 😁

    Коментиран от #29

  • 29 СПИРАМ

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Аз ти препоръчвам ,":

    И ПИЯ ЧАЕНА ВОДА ТОПЛА - 42 ГРАДУСА

    Коментиран от #30

  • 30 АЛЕЛУЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "СПИРАМ":

    ОТ ЧАЕНАТА ВОДА 42 ГРАДУСА - МНОГО ТОПЛА И ПЪЛНА С АЛКОХОЛНИ ВИРУСИ - СПИРТАКИС АКО ДОБАВЯ И ШЕ ИЗМРАТ А АЗ ЩЕ УТЕПАМ ВИРУСА
  • 31 Артилерист

    13 1 Отговор
    Има много атлантически фонтани срещу Орбан, но той постъпва според интересите на страната си и тя просперира. Шолц позволи да се влоши германската икономика, послушно изпълнявайки заръките на американците, но оня ден отчаяно призна, че плаща 10 пати повече за енергоносители. А нашите се канят да теглят следващия "изгоден" заем...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Така е

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "ОРБАН Е ПИЧ И Е Е ПРОТИВ ГЕЮВЕТЕ":

    Пръв приятел с Дърти Кремълски Педофили .

    Голяма Работа в Орбан .
    Кланя се най вече на Ботоксирания.
  • 34 Реват

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    За яйца .

    Хаха

    Цяла Раша реве за Яйца .

    Докъде докара Раша , Кремълската Хлебарка.
  • 35 Отец Дионисий

    6 7 Отговор
    Руснашки шпионин! Това е Обран.
  • 36 ОРБАН ОСВОБОДИТЕЛЯТ

    2 6 Отговор
    ОРБАН и ПУТИН ЩЕ СЪЗДАДАТ НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА РУСКО УНГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ГЛЕДАМЕ И НЯМА ДА ВЯРВАМЕ НА ОЧИТЕ СИ

    Коментиран от #40

  • 37 1234

    3 1 Отговор
    и каква стана тя, за зелето си знаем, само плюе и никога не отцелва, но и тук е пълно с нечитатели, важното е да се плюе и Орбан и Путин, на кой му пука че от вчера в гласувано за започванена преговори с украйна. Какви сте хора такива.
  • 38 Пореден пропаганден материал

    9 1 Отговор
    на Зелето. За някои може да е диктатор, но за повечето хора е от последните здравомислещи лидери в Европа, които не загърбват националните си интереси заради безумната политика на ЕС.
  • 39 Гост 2

    8 3 Отговор
    Не знаете ли , че Орбан разчита зад гърба си на Австрия и Ватикана . Сърбия и даже Полша не са зле настроени към него. Негласно , може би от страх, много други одобряват политиката му. Да залепиш етикет Диктатор е доста рисковано и не е най- удачната пропаганда.
  • 40 Рашка в небитието

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "ОРБАН ОСВОБОДИТЕЛЯТ":

    Дано само и Кирибати и Джибути не направят обща държава,че тогава хептен ще гледаме като гръмнати !! Ха ха ха
  • 41 Джоко

    6 0 Отговор
    Чичо Виктор е нашата будна съвест в ЕС. До покриване на всички критерии за влизане в ЕС, Украйна и зеления потник ще са скромен спомен.
  • 42 резервист

    1 0 Отговор
    Интересно какви са точно мотивите на Орбан. Никой не ги популяризира, а предпочитат да ни насочват към парите. Впрочем терминът "върховенство на закона" и до днес не е конкретизиран, защото е предназначен да играе ролята на тояга, с която европейската бюрокрация подкарва страните членки в "правилната" посока.
    Хубав или лош, Орбан поставя интересите на Унгария преди всички останали.
  • 43 Българските турци

    1 0 Отговор
    "Кривите"прави все ги обявяват за диктатори !...

    - "Дунавски диктатор" !...

    - "Босфорски диктатор" !...

    - "Сибирски диктатор" !... ......
  • 44 Бай Георги

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Ми че те са в Европа повечето. Я се огледай около теб. Се ще видиш някой от тях.
  • 45 шиши

    2 2 Отговор
    Браво на Орбан долу Шарлатансият академик сапунджия
  • 46 обиден

    3 0 Отговор
    Орбан и унгарците са много нагли. Забравиха ли 1956 година, кагато СССР ги нападна. В Будапеща още пазят дупките от снаряди и куршуми по стените на сградите. А сега и дупе дават на русия за газ, обвиняват Украйна, България и ЕС, но Русия е добра. Това са нагли хора без морал.
  • 47 даммм

    2 0 Отговор
    На Путя любимата. Путя добре храни, как го е угоил.
  • 48 Дед Мороз

    3 1 Отговор
    Орбан е най-умният и патриотичен управник в Европа, където всички други - предателите и родоотстъпниците, продали се на файкянистан, се считат за цивилизовани демократи. Орбан защитава унгарските интереси, а не тези на продажната жидо-джендърска клика в Брюксел, подбрана от фашистгтон да й слугува и гласува ненормални и алогични решения във вреда на своите народи и в угода на империалистическите планове на жидоянките.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ЕС се

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    превърна в сборище на неофашисти каквато е и кървавата киевска хунта. Блесна истината за фалшивата демокрация, която всъщност е фашизоидна автокрация!