Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Декември, 2023 06:00 3 066 27

Унищожени архиви в Украйна: какво цели Путин

  • украйна-
  • русия-
  • война

След оттеглянето на руснаците мините са били отстранени, но спасяването на документите е продължителен и сложен процес - не достигат скенери, компютри, кашони за съхранение, лавици, персонал

Унищожени архиви в Украйна: какво цели Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В окупираните територии на Украйна руските войници целенасочено плячкосват или направо унищожават цели архиви с безценна документация в тях. Защо го правят?

През март 2022 година руските войски превзеха украинското селце Високопиля, основано през 1869 година от германски мигранти. Разрушени и ограбени са били не само къщи, училището и детската градина, но и регионалният архив. Документите, които не са били унищожени или своевременно прибрани на сигурно място, са останали без защита - изложени на вятъра и студа, на дъжда и снега.

Регионалният архив във Високопиля е само един от многото случаи, които доказват разграбването и унищожаването на архивите като част от водената от руснаците война. В Херсон например руските войници са заграбили милиони документи - около половината от целия архив. Взели са включително компютрите и принтерите, след което са минирали сградата. След оттеглянето на руснаците мините са били отстранени, но спасяването на документите е продължителен и сложен процес - не достигат скенери, компютри, кашони за съхранение, лавици, персонал.

Културната памет на Украйна е под заплаха

Когато една нация се бори за оцеляването си, тя се бори и за запазването на своята културна идентичност. Музеите пазят материалната памет, а архивите и библиотеките - научната, казва пред ДВ Йорг Море, директор на музея "Берлин-Карлсхорст", чиято експозиция е посветена на войната, водена от Германия срещу Съветския съюз.

В държавните архиви на Украйна се съхраняват наред с другото досиета на съветските тайни служби. Те удостоверяват извършени престъпления като Гладомора през 1932-1933 година. От времето на германската окупация на Украйна между 1941 и 1944 година в архивите се пазят и много исторически свидетелства за националсоциализма, включително снимки, писма на военнопленници и концлагеристи, досиета на Вермахта, както и други документи за нацистките престъпления.

„Досиетата от времето на германската окупация не са ключови за културното възприятие на украинската нация, но те са важни от гледна точка на Русия - държавата-наследничка на Съветския съюз, "великата победителка" срещу фашизма", казва историкът Йорг Море. Русия се вижда като правомерен собственик на тези документи. Както разказва пред ДВ Море - от архива в Херсон руснаците целенасочено са иззели сведения и досиета от времената на германската окупация.

Защо се унищожават и разграбват украинските архиви

За руския президент Путин Украйна не е суверенна държава - както стана ясно още от момента на нахлуването на руската армия там. Путин заяви, че гледа на Русия и на Украйна като на една цялост и възприема Украйна като интегрална част от руската история и руската култура.

От гледна точка на руския президент може да има само една истина и една версия за историята, а именно руската. Респективно унищожаването и разграбването на архивите от страна на руските военни е още едно средство за постигането на целта - историята на Украйна да бъде изтрита, а идентичността на украинското население - отнета. Опитите за отричане на културата на хората имат традиция в Русия: още по царско време украинската литература е забранена, забранено е и да се говори на украински. По съветско време пък имената на семейства и на градове се русифицират, а дори и в най-отдалечените места на империята се вдигат паметници, възхваляващи съветския режим. Много от тези монументи и до днес си стоят в бившите комунистически държави.

Как могат да бъдат спасени архивните документи?

Много германски институции като музеят „Берлин-Карлсхорт", Федералният архив и др. оказват помощ на Украйна. Както посочва Йорг Море: „Ние, германците, знаем какво означава да бъдат унищожени културни ценности". По време на Втората световна война тази дейност не е била чужда на германците - най-вече в Полша те са изнесли от архивите, библиотеките и музеите културни ценности. Вероятно и поради това много германски културни институции се ангажират да помогнат на Украйна.

В момента на архивите се помага предимно с дарения: те имат нужда от скенери с висока разделителна способност, от генератори, лампи, овлажнители на въздуха и всякакъв друг инвентар. А и персоналът не достига - в повечето архиви работят само половината от хората, работили там преди войната. Те имат нужда от професионална помощ, тъй като архивите продължават да бъдат под заплаха. Документите, които не се дигитализират, могат да бъдат изгубени завинаги, а е важно и да се дигитализират качествено, за да могат след това да бъдат открити.

Разрушаването на архивите, библиотеките и музеите засяга Украйна много сериозно, тъй като загубата на културни ценности затруднява изграждането на една национална държава, изтъква Йорг Море. „Разбира се, всичко може да се дигитализира - така се опазва знанието. Но да се създаде национална държава на базата на дигитални копия? Още не сме напреднали толкова много с дигитализацията, за да можем да кажем, че това е точно толкова добре."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 39 Отговор
    Русия Нападна Украйна Путин е Диктатор

    Коментиран от #8

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    18 7 Отговор
    ГЛУПОСТИ - СМЕРШ ( ОТ СМЕРТЬ ШПИОНОВ) СЪБИРА ДАЖЕ ПУПУ-ТО НА ФАШЯГИТЕ И МУ ПРАВИ ДНК АНАЛИЗИ
    ..... И СЛЕД ПОБЕДАТА ЩЕ ГИ РАЗЧЕКВА С КОНЕ ПО БЪЛГАРСКИ ДАЖЕ 30 ГОДИНИ СЛЕД ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА :)
    ....
    РУСКИЯ ЧИНОВНИК СЛЕДОВАТЕЛ Е ПО-СТРАШЕН И ОТ РУСКИЯ ВОЙНИК :))
  • 3 София

    10 16 Отговор
    Варварщина

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Икторик

    18 5 Отговор
    За този военен конфликт, един ден в учебниците по История, като най-кървавата братоубийствена война в съвременния свят . Ако същия просъществува.
  • 6 соломон пасе

    29 8 Отговор

    До коментар #3 от "София":

    В АРХИВИТЕ ПИШЕ 380 000 УКРАИНЦИ В АРМИЯТА НА НАЦИСТИТЕ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОИНА
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А ха

    10 16 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И както всеки един диктатар, рано или късно опира до войната за да запази властта си.
  • 9 Русия е велика

    25 13 Отговор
    И ще победи окрайна нато и ес

    Коментиран от #10

  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Русия е велика":

    Истина е
  • 11 007

    14 21 Отговор
    Той и нашия архив преди 9 септември е отмъкнат от асвабадителите и така и не ни го върнаха!!! Това ще да е от братска любов сигурно!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Точно германистанци

    19 2 Отговор
    да ми разправят такива лакърдии, някак не върви.
    Ако не са забравили да им припомнят как избиваха евреите и колеха и бесеха от Норвегия до Алжир и от Португалия до Русия.
  • 16 фен

    8 1 Отговор
    Бе те патриотите ви трескат и унищожават, само както се появят в Украйна, вие за хартийки зарязани на вятъра се кахърите...

    Коментиран от #17

  • 17 ЕВРОНЮЗ

    17 1 Отговор

    До коментар #16 от "фен":

    Патриотите не са важни, по интересно е какво пише в тия хартийки. Връзката на Киевската хунта днес и корените и с Бандеровската. Затова ще е тоя вой от Гьобелс Веле
  • 18 Верваме на 200

    11 1 Отговор
    От ранни зори пропаганда.При Каput туй е най-малкото.Гледайте евреите кви ужасии вършат,ама демократично.
  • 19 Коментар

    10 1 Отговор
    Пак сте объркали в статията укрите с руснаците.Приличат си на външен вид наистина и все руски говорят обаче имат различни паспорти.Онези с укро паспортите даже машинки за нарязване на документи са си поръчали,а вие го приписвате на руснаците.Корумпираните укри,които са крали се приготвят да напускат потъващия кораб и да заличат следите си.

    Коментиран от #20

  • 20 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Коментар":

    Глупави въпроси и обвинения ! Някой да посочи някакъв запазен османски архив на територията на България ?!... Големите държави (Империи) с вековни архивни традиции са си дублирали архивите в централен държавен архив, тъй като са знаели и предполагали участта на изгубените си земи !!
  • 21 Истината

    2 8 Отговор
    Унищожават и крадат, защото така могат след това да измислят каквото си искат и няма останали документи, които да го изобличат. Затова и е иззет военния архив на България от уж "братята" руснаци: за да не се знае, че българската армия е действала по начин, който показва, че не сме никакви "братя", а че руснака в България винаги е бил окупатор.

    Коментиран от #22, #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Х а х о л

    2 0 Отговор
    Что вы там курите? Нельзя же всему этому верить?
  • 25 Х а х о л

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Идддиот ты! А не истина! Глупак!
  • 26 Оракула от Делфи

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "007":

    И така от траки -, българи станахме монголи от Златната орда на Чингис Хан,
    а Сталин ни покръсти на славяни!
    И ние днес блеем, като " славянски овце", НО ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД!

    А НЕКАДЪРНИЦИТЕ в БАН , ВЪРТЯТ СИНДЖИРА !
  • 27 КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК НЯМА ДА ОСТАНЕ ОТ УКР

    4 0 Отговор
    АЙНА СЛЕД 8 ГОДИНИ ................. ДЕНАЦИФИКАЦИЯ И ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ НА ФАШИСТКАТА УКРИЯ !