Last news in Fakti

20 Декември, 2023 19:01 1 594 13

Доналд Тръмп атакува мигрантите с реторика от нацистката епоха

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Разговорите се провеждат в момент, когато Тръмп, който е начело в надпреварата за спечелването на номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., отправи обезпокоителни антимигрантски коментари за чистата "кръв"

Доналд Тръмп атакува мигрантите с реторика от нацистката епоха - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В неделя преговарящи бързаха да постигнат сделка за сигурността по границите на САЩ, която да даде път на искането на президента Джо Байдън за военна помощ за Украйна и за други потребности за националната сигурност на стойност милиарди долари, преди сенаторите да напуснат американската столица по празниците.

Администрацията на Байдън, която се включва все по-активно в преговорите, е подложена на натиск от всички страни за постигането на независимо каква сделка. Преговарящите от администрацията и Сената се надяваха да постигнат рамково споразумение до уикенда, но това далеч не е сигурно.

Разговорите се провеждат в момент, когато Доналд Тръмп, който е начело в надпреварата за спечелването на номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., през уикенда отправи обезпокоителни антимигрантски коментари за чистата "кръв", напомнящи на нацистки лозунги от Втората световна война, които бяха приветствани на негов политически митинг.

"Те отравят кръвта на нашата страна", заяви Тръмп, визирайки рекордния брой имигранти, идващи в САЩ без да имат законен статут. В реч в Ню Хемпшир, където се гласува преди вота в повечето останали щати, Тръмп употреби думи, подобни на тези, използвани в "Моята борба" (Mein Kampf) на Адолф Хитлер. Бившият президент освен това наруга екипа на Байдън заради рекордния брой мигранти. "(Хора) от цял свят прииждат в нашата страна", каза още Тръмп.

През целия минал уикенд сенатори и високопоставени служители на Байдън, включително министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас, работиха усърдно при закрити врата в Капитолия за сключването на сделка за границата, за която републиканците в Конгреса настояват, в замяна на каквато и да било помощ за Украйна, за Израел и за други потребности, свързани с националната сигурност.

Въпреки че след разговорите в събота ключовите сенатори обявиха напредък към рамково споразумение в момент, когато обсъжданията са се съсредоточили върху предложения за ограничаване на влизането на мигранти през границата между САЩ и Мексико, други влиятелни законодатели изпитват съмнения дали Конгресът би могъл да одобри каквато и да било сделка преди края на годината.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм от Южна Каролина каза, че сенаторите не желаят да бъдат "притискани" от компромис в последната минута, договорен от преговарящите. "Изобщо не сме близо до сделка", заяви Греъм в неделя в предаването"Мийт дъ прес" ("Среща с пресата") на телевизия Ен Би Си. Греъм, чиито служители участват в разговорите, прогнозира, че обсъжданията ще продължат догодина.

Администрацията на Байдън е изправена пред все по-сложна политическа обстановка на фона на исторически ръст на миграцията по света и в момент, когато множество мигранти бягат от преследване или напускат опустошени от война страни, за да се насочат към САЩ, а трафикантите се възползват от ситуацията. Президентът всекидневно е критикуван от републиканците, начело с Тръмп, тъй като прекосяванията на границата са достигнали рекордни нива, които будят тревога дори сред членове на Демократическата партия на Байдън.

Обмисляйки съживяване на политики подобни на тези на Тръмп, администрацията на Байдън обаче си навлича възмущение сред демократи и поддръжници на мигрантите, които смятат, че тези идеи биха разрушили системата на САЩ за предоставяне на убежище и предизвикват страхове от депортации на мигранти, които вече живеят в САЩ.

До неотдавна Белият дом не бе включил пълноценно латино законодатели в разговорите и не им беше осигурил място на масата за преговори. Това почти доведе до открит бунт на лидерите на латино групата в Конгреса. "Това е неприемливо", заяви в публикация в социалните медии представителката от Калифорния демократката Нанет Бараган, която председателства латино групата. "Ние представляваме граничните райони и имигрантските общности, които ще бъдат тежко засегнати от резки промени на граничната политика", добави тя.

Членове на Конгреса, които са прогресисти, също предупреждават администрацията на Байдън срещу строги политики, които биха попречили на имигрантите да намерят законен път за влизане в страната. "Никаква задкулисна сделка за границата не може да бъде приета без участието на Камарата, на групата на латино представителите в Камарата и на латино сенаторите", заяви по телевизия "Фокс нюз" представителят от Калифорния демократът Роу Хана.

Началникът на канцеларията на Белия дом Джеф Зайнц, заедно с Майоркас, е бил в контакт с латино законодатели по време на конферентен разговор с групата на латино представителите в събота следобед. Въпреки това се очакваше преговарящите да продължат разговорите до късно в неделя в опит да стигнат по-близо до сделка.

Сенаторите и Белият дом изглежда са се съсредоточили върху начини за ограничаване на броя на мигрантите, които имат право да получат убежище на границата, основно чрез затягане на изискванията, за да се даде ход на делата им.

Разговорите са съсредоточени и върху изгонването на някои мигранти, които вече живеят в страната без да имат легален статут, както и върху начини за временно затваряне на границата с Мексико за някои преминавания, ако те достигнат определен показател или праг. През някои дни арестите на мигранти са превишавали 10 000 души.

Имало е и обсъждане за ограничаване на вече съществуващи програми, позволяващи на пристигащи от определени страни групи временно да влизат в САЩ, докато чакат обработката на молбите си. Преди десетилетия тези програми са приемали пристигащи от Виетнам и сега са отворени и за украинци, афганистанци и група, която включва кубинци, никарагуанци, венецуелци и хаитяни.

Междувременно огромният пакет на Байдън на стойност 110 милиарда долара с помощи за Украйна, Израел и други свързани със сигурността нужди, виси на косъм.

Украинският президент Володимир Зеленски направи драматично, но разочароващо посещение във Вашингтон миналата седмица, за да помоли Конгреса и Белия дом да му дадат достъп до американски оръжия, докато страната му се сражава срещу инвазията на руския президент Владимир Путин.

Мнозина, но не всички републиканци, са разколебани в подкрепата си за борбата на Украйна срещу Русия, вземайки пример от Тръмп. Бившият президент похвали Путин и цитира руския лидер по време на митинга в събота, като в същото време разкритикува множеството разследвания срещу себе си и ги нарече политически мотивирани – включително и федералното обвинение в заговор за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г., довел до атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. от тълпа негови поддръжници.

Посланичката на Украйна в САЩ заяви в неделя, че вярва в "коледни чудеса" и няма да губи надежда.

В пакета на Байдън е предвидено около 61 милиарда долара да бъдат заделени за Украйна, като близо половината от тези пари ще са за американското министерство на отбраната, за да може то да закупи и попълни запасите си от танкове, артилерия и друго въоръжение, което е част от военната подкрепа.

"Всички погледи сега са вперени в Конгреса", заяви посланик Оксана Макарова в предаването "Фейс дъ нейшън" ("Очи в очи с нацията") по Си Би Ес. "Можем единствено да се молим и да се надяваме, че там ще има решимост и че сделката, която те ще успеят да постигнат, ще позволи да бъдат взети и бързите решения в подкрепа на Украйна", каза още тя.

Камарата на представителите вече бе разпусната за празниците, но председателят републиканец Майк Джонсън е в течение на преговорите в Сената. Не е ясно дали Джонсън ще събере законодателите във Вашингтон за гласуване, ако се очертаят контурите на сделка.

превод от английски език: Владимир Арангелов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    7 15 Отговор
    А аз се чудех , що толкова се харесват с Путин ...

    Коментиран от #5

  • 2 Дългия

    10 2 Отговор
    Това е човека ама за жалост е сам!
  • 3 БАЙ КУРТИ

    9 3 Отговор
    Ако беше го казал МУМИЯТА всички Триполови веднага щяха да се оправдаят , че вече са го мумефицирали и му е простено. ВЕЧЕ ДА погледнем реално / за няколко години + 30 милиона/ черен врат в ЕС . Франция, Германия Италия , Испания , Белгия ... ревнаха от новите ЕВРОПЕЙЦИ. Грабежи , изнасилвания , даже вече и коледна елха не слагат да не обидят МЮСЛИТАТА. ХА честито на всички ТРИПОЛОВИ. ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА
  • 4 Ще има

    9 2 Отговор
    Дебайданизация
  • 5 ГОВЕДАР

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    Не разбра ли че ТРЪМП се изрусява като теб да изглежда по красив . Нали новата мода е в къната и червилото. Твоят ментор УРСУЛА го каза.

    Коментиран от #6

  • 6 мдаааа

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГОВЕДАР":

    Говедаров , нито съм рус , ни па красив ... убавецо

    Коментиран от #11

  • 7 Бегай !

    1 2 Отговор
    Егати просяците.Чакали Коледно чудо 😀😁😂
  • 8 ТрампЛин

    2 8 Отговор
    Хора като Трамп, Копейкин, Сидеров, Орбан….са живо копие на Хитлер. Риториката им е една и съща!
  • 9 3.14К

    2 0 Отговор
    А защо не съобщите че Лойд Остин заплаши републиканците ако не гласуват помощта за Украйна ще изпрати техните деца и братя да се бият там!
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор
    А 4-ЗВЕЗДЕН АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛ ПРИЗОВА
    ЗЕЛИБСКИ ДА СЕ УЧИ ОТ ХИТЛЕР И ДА МОБИЛИЗИРА НАРЕД :)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.