Last news in Fakti

20 Декември, 2023 08:54 2 234 34

Посланикът на Азербайджан Хюсеин Хюсеинов пред ФАКТИ: До 2027 г. се очаква Азербайджан да удвои обема на газ за Европа

  • азербайджан-
  • посланик-
  • хюсеин-
  • хюсеинов-
  • газ-
  • връзка-
  • сърбия

В момента износът на газ от страната ни значително се разширява в географско отношение, казва дипломатът

Посланикът на Азербайджан Хюсеин Хюсеинов пред ФАКТИ: До 2027 г. се очаква Азербайджан да удвои обема на газ за Европа - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новата газова връзка между България и Сърбия бе пусната в експлоатация преди дни. На церемонията по откриването в Ниш присъстваха президентите на Сърбия и България - Александър Вучич и Румен Радев, както президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Газовата връзка е дълга 170 километра и свърза Нови Искър и Ниш. На наша територия са изградени 62 километра, а тяхното строителство започна на 1 февруари. Цената на проекта в България е 76,6 млн. евро. Голяма част от сумата е осигурена чрез заем и собствено финансиране от държавната компания "Булгартрансгаз". Какво представлява тази връзка за газовата сигурност в региона... Пред ФАКТИ говори н. пр. посланикът на Азърбайджан Хюсеин Хюсеинов.

- Ваше Превъзходителство посланик Хюсеинов, газовата връзка между България и Сърбия е факт, но Азербайджан участва активно в доставката на газ по нея. Разкаже повече какво е тази връзка за вас?
- Осъществяването на този проект е още един принос на Азербайджан за диверсификацията на доставките на горива и осигуряването на енергийна сигурност в Европа. Работата на интерконектора ще допринесе значително за промишленото развитие на Сърбия, а също и за популяризиране на транзитните възможности на България. В момента износът на азербайджански газ значително се разширява в географско отношение. Изнасяме природния си газ вече в осем страни, като Сърбия е деветата. Седем от тези девет страни са европейски. Пускането на този интерконектор е пример за успешното сътрудничество между Азербайджан, България и Сърбия, а също и показател за нарастващите възможности на нашите страни. Интерконекторът гарантира диверсификация и сигурност не само за Сърбия и България, но и за целия регион. Това е допълнителна крачка в осигуряването на надеждни енергийни източници за Европа, което ще насърчи и нарастването на инвестиционни интереси в региона.

- Капацитетът на тръбата е 1,8 млрд. кубични метра. Каква част от газа в нея ще идва от Азербайджан?
- Съгласно договора, подписан между сръбската “Srbijagas” и азербайджанските компании “SOCAR”, от 2024 г. през интерконектора Сърбия ще получава 400 млн. куб. метра природен газ годишно. Интерконекторът ще подпомогне диверсификацията на вноса и ще създаде възможност за закупуването на тръбопроводен или втечнен природен газ от други региони. Според министъра на минното дело и енергетиката на Сърбия г-жа Дубравка Джедович Ханданович настоящият договор осигурява доставка на 400 млн. куб. метра газ годишно до 2026 г., след което Сърбия би могла да повиши вноса си до един милиард кубични метра със стратегическата цел да разнообрази географията на енергийните доставки.

- България има договор с Азербайджан за 1 млн. куб. метра, а по тръбата със Сърбия ще получаваме ли допълнително количество?
- Допълнителното количество доставки на природен газ от Азербайджан, което идва чрез интерконектора Гърция-България и преминава през територията на България към съседните страни, включително Сърбия, е транзитен газ, предназначен за тези страни. Знаете, че през 2013 г. България подписа договор за доставка на 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно за 25 години и в момента всички доставки на азербайджански газ за България се извършват в рамките на този договор. На този етап азербайджанският природен газ покрива около 1/3 от общото потребление на газ в България, което допринася за диверсификацията на газовите доставки и енергийната сигурност на България. Азербайджан е решен да продължи ролята си на надежден доставчик на енергийни ресурси и има готовност да доставя допълнително количество природен газ както за България, така и за други европейски страни. Но за да се осъществят тези цели, трябва предварително да бъдат договорени конкретни обеми на доставка и подходящи законови и ценови условия между компаниите вносители и износители. Реализацията на тези бъдещи планове изисква енергийни ресурси, както и създаването на диверсифицирана мрежа за доставки. Освен това увеличаването на доставките на природен газ изисква увеличаване на капацитета на Южния газов коридор, както е отразено в Меморандума за разбирателство между Европейската комисия и Азербайджан, подписан през юли миналата година.

- След като преживяхме кризата с газа миналата зима, към днешна дата Азербайджан как гарантира газовите доставки към страните от ЕС?
- Съгласно Меморандума за разбирателство за стратегическо партньорство в областта на енергетиката, подписан между Европейския съюз (ЕС) и Азербайджан през юли 2022 г., до 2027 г. се очаква Азербайджан да удвои обема на газ за Европа. През 2021 г. износът ни на газ за Европа беше малко над 8 млрд. куб. метра, като тази година количеството ще достигне до 12 млрд. куб. метра. Това представлява 50 процента от общия износ на газ на Азербайджан. Енергийните проекти, инициирани и осъществявани от Азербайджан, в голяма степен преначертаха енергийната карта на Европа. Южният газов коридор, който е мащабен инфраструктурен проект с дължина 3500 километра, има значителен принос за европейската енергийна сигурност. Неслучайно ЕС цени Азербайджан като свой надежден партньор и паневропейски доставчик на газ. Активното сътрудничество между ЕС и Азербайджан в областта на енергетиката продължава вече 18 години. Имаме добра история и сериозни постижения. Енергийните проекти, инициирани от Азербайджан и подкрепени от ЕС и от нашите партньори, напълно промениха енергийната карта на Европа. Започнахме с производство на нефт, производство на газ и изграждане на нефтопроводи и газопроводи, свързващи Каспийския басейн с Черноморския и Средиземноморските региони. Въпросите на енергийната сигурност днес са по-важни от всякога. Едно дълготрайно, предвидимо и надеждно сътрудничество между ЕС и Азербайджан в областта на енергетиката, разбира се, е голямо предимство. Енергийният диалог между ЕС и Азербайджан не се изчерпва само с петрола и газа, но включва и възобновяеми енергийни източници и водородна енергия. Азербайджан започна проекти за инвестиции във вятърна и слънчева енергия. В освободените Карабахски райони на Азербайджан потенциалът на слънчевите и вятърните електроцентрали е 9200 мегавата, а потенциалът на вятъра в Каспийско море е 157 гигавата. Новите газови находища в Каспийско море ще допринесат за производството на природен газ, а използването на възобновяеми източници ще спести повече природен газ за износ. Вече стартира проектът за производство на 10 GW от каспийския вятърен потенциал, като част от него ще бъде за износ в Европа чрез подводен кабел през Черно море до Румъния и Унгария. За да постигне своите климатични цели за ефективно използване на потенциала на страната за производство на възобновяема енергия, а също и да осигури енергиен преход, стремежът на Азербайджан е да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници от сегашните 17% на 30% до 2030 г. Това са сравнително нови и обещаващи теми от програмата за енергийно сътрудничество между ЕС и Азербайджан, които ще доведат до установяването на нов зелен диалог между Азербайджан и ЕС. Така от доставчик на изкопаеми горива Азербайджан постепенно ще се превърне в надежден партньор на Европейския съюз за зелена и възобновяема енергия.

- Може ли страната ви да си позволи по-голям износ?
- Доказаните запаси от природен газ в Азербайджан са 2,6 трилиона кубични метра. Това количество ще бъде достатъчно за около 100 години за вътрешно потребление и износ. През 2022 г. общото производство на газ в Азербайджан възлиза на 46,7 млрд. куб. метра, като прогнозата е, че до 2026 г. производството ще се увеличи с 3 млрд. куб. метра и ще достигне до около 50 млрд. куб. метра. Азербайджан има достатъчно газ, за да задоволи вътрешното си потребление. Износът на газ през 2022 г. е общо 22,3 милиарда кубични метра. Запасите от газ на най-голямото газово находище на Азербайджан - „Шах Дениз“, се изчисляват на 1,2 трилиона куб. метра, като то се счита за едно от малкото широкомащабни газови находища в света. За да достави допълнителни обеми до 2027 г., Азербайджан ще разчита също и на другите си газови находища, включително находищата „Абшерон“ и „Умид“ в Каспийско море. Текущото годишно производство на находището „Абшерон“ е 1,5 млрд. куб. метра, а до 2027 г. се очаква да нарасне на около 5 млрд. куб. метра. Производственото плато на платформата „Умид 1“ може да достигне до около 3 млрд. куб. метра на година в обозримо бъдеще. „Умид 2“ обаче има потенциала да засили допълнително доставките и да увеличи производството на газ от находището до 8-9 млрд. куб. метра на година. Износът на газ от Азербайджан за ЕС нарасна значително през последните 2 години и Азербайджан се превърна в нов ключов играч на европейския газов пазар. Износът на природен газ нарасна на 22,3 млрд. куб. метра през 2022 г. спрямо 19 млрд. куб. метра през 2021 г. (увеличение от 18%), от които 11,4 млрд. куб. метра са отишли за ЕС, в сравнение с 8,1 млрд. куб. метра през 2021 г. Увеличението на износа на газ за ЕС е постигнат най-вече благодарение на работещата на пълен капацитет инфраструктура и стабилни доставки. Тази тенденция се запази и през тази година. Бъдещите ни планове включват по-нататъшно разширяване на географията на доставките на газ и достъп до пазарите на нови страни чрез нови интерконектори в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    4 6 Отговор
    Много е важно да поддържаме добри връзки със старите си приятели , каквито са Азарбейджан !

    Коментиран от #6

  • 2 Оги

    7 4 Отговор
    Хюска, здраво дране на амерските васали, не ги жалете. Но БГ са яко напред, Кирчо уреди амерски газ в шишета за почти без при. Пппхахахахахха.
  • 3 Браво

    6 4 Отговор
    А на нас Ердоган ще ни продава руски
  • 4 жалко за европейската глупост но....

    7 3 Отговор
    И всички в Азербайджан всеки ден боб да ядете , газа пак няма да стигне ........
  • 5 Мнение

    11 1 Отговор
    Статията да се чете:

    Азербейджан очаква да удвои закупения руски газ, който да препродава (с надценка) на овладения и подчинен на задокеанците, ЕС!

    Преди време имаше статия, която гласеше, че Азербайджан НЯМАТ толкова газ, че да захрани тях самите, камоли целия ЕС!!!
    Освен това водеха/водят и те непредизвикана война, обаче атлантическата пропаганда няма против?!

    По вредна държава за света от дълбоката във фащ просто не е имало до сега!

    Коментиран от #16, #23

  • 6 любител

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    ами това си е ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА И КОРУМПИРАНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ПРЕДАТЕЛИ и ще получаваме азерски газ който се добива и продава от руски фирми. голяма далавера . хахаха
  • 7 Мюслита

    4 1 Отговор
    Внимавайте - азерите са продажно племе!
  • 8 Тъпунгери

    7 2 Отговор
    80% от азерската газ е на Газпром плюс всички тръбопроводи

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Някой

    8 1 Отговор
    Само не ви казва, че допълнителният обем ще дойде от Русия.

    Коментиран от #12

  • 10 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпунгери":

    Консорциума за Шах Дениз е с мажоритарен и управляващ акционер Бритиш Петролеум !!! Тръбите на ТАНАП , който е тръбопровода идващ до Европа са свързани САМО И ЕДИНСТВЕНО с това находище , управлявано пак повтарям от Бритиш Петролеум !! Азербайджан купува от Раша 1 млд куб ЗА ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ на цена ПОД 100 долара за 1000 куб !!!! Повтарям 1 млд куб , а изнася над 20 млд куб , които до 5 години ще минат 30 млд куб ! Всичко това се следи под лупа от ЕС още от находищата и ЕС е собственик на над 60 % от ТАП и ТАНАП , както и осигурил финансирането за построяването им, така че има пълната власт да каже какъв газ да върви по тях !! Нещо повече , 6-7 млд куб от тоя газ сега остават в Турция , което много скоро може да се промени с началото на турския добив в Черно море и Турция да ги освободи за износ в Европа !! Газа който се купува от Раша идва по стар газопровод от съветско време и е натоварен на 100 % и е с редовни аварии от старост , а нов няма да има никога , тоест количествата НЯМА да се повишат !! И накрая , дори да приемем , че се изпълнят мечтите ви азерите и турците да препродават руски газ !!!
  • 11 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпунгери":

    Та накрая дори да приемем , че се изпълнят мечтите ви азерите и турците да препродават руски газ !!! Първо цената ще е тази , ПОД 100 долара за 1000 куб !!! Защото за повече нито азерите нито турците ще си направят труда и ще поемат рисковете да го правят , и двете вече имат монопол спрямо Раша и могат да и диктуват цени и условия !! Тоест Раша ще продава газ на загуба , щото само разходите и амортизациите на газопроводите са повече от 100 долара за 1000 куб !!! Второ и по-важното , Раша ГУБИ ВСИЧКИ ЛОСТОВЕ за влияние от газа !!!! Повече никой няма да ходи в Москва , нито да договаря рушвети с Милерчо и другите дружки на Путлер !!! Което напълно обезсмисля за тях цялата врътка !! Трето газа е борсова стока и азерите и турците трябва да го предложат на Европа на ПО-НИСКА и то съществено по-ниска цена от примерно САЩ , Австралия , Катар , Алжир , Египет и още еди куп други производители , което значи , че ще го купят от Раша САМО НА БЕЗЦЕНИЦА !!! И т.н. , ама вие си мечтайте , тот това ви остана след като потоците станаха подводна скрап за водолази , хахахах !! Между другото Газпром още 10 години ще продава само да си плати 100 -те милиарда за СП 2 , а той така и не тръгна въобще !!

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Tурнага

    3 1 Отговор
    Те хубу ще удвояват ама се чудя аз от къде пък ще го купуват ?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мнение

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Ей такива философски излияния са ми най-драги!
    Те (азерите) не купували много от Русия, но и да купували, цената била по-добра, пък и премахвали руското влияние???
    Баце вие евроатлантиците сте не само заблудени, но и доста олекотени от към сив пълнеж на горния ви етаж!
    Няма как да купуваш от посредници и да ти е по-евтино, спрямо цената директно от източника!

    Пък и, нали първопричината да забранят търговията с Русия бе фактът, че Путин тръгна да защитава интересите на страната си, които не включваха натовски бази в Украйна (нищо че фащ обещаха да не го правят, но това е др тема)???
    Е нали същите тези от Азербайджан водеха/водят война в Нагорни Карабах???
    Та, не е ли редно и с тях да не търгуваме, понеже газът им официално е недемократичен (според "логиката" в пропагандата на вас платените)?!

    Отделно си мислиш, че някой друг може да определи цената на ресурсите от независима държава??? Наистина ли???
    А какво им пречи да врътнат кранчето, когато най-малко се очаква??? Тогава какво ще кажеш за влиянието?!

    И къде е Европа в цялото това уравнение???
    Защо толкова много фирми фалират в западна Европа??? Нали уж газът бил много евтин и "демократичен"???
    Защо ЕС е в рецесия???
    Защо глобалягите задължиха автомобилните производители да минат на електрички (на супер замърсяващи батерии от gsm-и), което ги доведе до фалит (понеже никой не ще да ги купува)???

    Защо вие евроатлантиците си мислите, че в пропагандата от мисирките по овладените медии им

    Коментиран от #17, #24, #27

  • 16 дгдбб

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Азърбайджан ИЗНАСЯ газ за Русия по газопровода Баку-Новоросийск. Други тръби няма и нама как Азърбайджан да внася руски газ. Така че аре стига с тъпите руски опорки.

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Мнение

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    ... има нещо смислено, на което да се вържат хората???

    Иде ново време, което определено няма да се хареса на вегетиращите служители към Козяк 16!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Умирам от смях

    2 1 Отговор
    Азербейджан не беше ли агресор? Нещо санкции?

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Умирам от смях":

    Да беше , срещу агресора Раша и послушника му Армения , която вече обърна палачинката и търси закрила от НАТО !!! Ти да видиш , хахаха , може да му дадат "стимули" даже , да помогне и на Грузия да си върне Абхазия !!! Скоро , скоро , хахахахахх !!!

    Коментиран от #29, #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Човек

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    По вредна държава от САЩ няма? Първият кладенец за добив на газ в света е построен през 1821 г. в Ню Йорк от Уилям Харт, известен като бащата на газа. Първият комерсиален газопровод в света е построен през 1891 г. между Индиана и Чикаго. Абсолютно всички изобретения и технологии, свързани с това днес човечеството да може масово да ползва природен газ, са направени в Америка и Западна Европа. Същото се отнася за електричеството, петрола, атомната енергия, компютрите, интернет и абсолютно всичко, което прави живота ни модерен, комфортен и лесен. Западът движи света, а Русия винаги е била на опашката и се е възползва наготово от неговите творения и то по не особено добър начин. То се вижда кой е полезен и кой вреден за света.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Истински Човек

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Човек":

    Вярно е това, което си написал, но всички престъпници, които е трябвало да са по затворите, са избягали от Англия се заселили в Америка и използвали роби (ЧОВЕЦИ) от Африка за икономиката на САЩ. Заселили се в Америка и искали да управляват целия свят и го постигнаха чрез пропаганди, войни и материализъм, които съсипаха много други животи по света, но и техния край ще дойде скоро и такива заблудени овце като теб, които ги защитават и мислят за добри и честни хора, ще разберете ИСТИНАТА, но ще е късно. Същото се отнася и за безбожните комунисти и ционисти!!!
  • 27 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Bъз ocнoвa нa peзyлтaтитe oт пъpвитe eдинaдeceт мeceцa нa 2023 г. oбщитe oбeми нa дocтaвĸитe нa pycĸи тpъбoпpoвoдeн гaз зa cтpaнитe oт Eвpoпeйcĸия cъюз ca нaмaлeли c 60 пpoцeнтa в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa 2022 г. и ca cпaднaли дo нивo oт 24 милиapдa ĸyбични мeтpa. Toвa cъoбщи вecтниĸ "Beдoмocти", пoзoвaвaйĸи ce нa мeceчния дoĸлaд нa aнaлизaтopитe oт Фopyмa нa cтpaнитe изнocитeлĸи нa гaз (GЕСF).

    Ha тoзи фoн дeлът нa Pycия в cтpyĸтypaтa нa внoca нa гaз в EC пpeз пocлeднaтa гoдинa e нaмaлял oт 32 нa 17 пpoцeнтa, ĸaзaxa eĸcпepтитe. B cъщoтo вpeмe cpeднoмeceчнитe oбeми нa дocтaвĸитe нa гopивo oт Pycĸaтa фeдepaция зa Eвpoпa пpeз тoзи пepиoд ca нaмaлeли 2,5 пъти - oт 5,5 милиapдa ĸyбичecĸи мeтpa пpeз 2022 г. дo 2,2 милиapдa ĸyб. мeтpa. И в cpaвнeниe c нивaтa oт 2019-2021 г. (12,4 милиapдa), oбeмът e нaмaлялa c oĸoлo 5,6 пъти, ce oтбeлязвa в дoĸлaдa нa opгaнизaциятa.
    И това го казва Ведомости , да не кажеш , че е западна пропаганда , хахахахах !!! А от догодина транзита през Украйна спира и България ще има право да скъса всички договори с Газпром БЕЗ последствия , със разрешението и протекцията на ЕС !! Тоест кръгла НУЛА за тръбичките на Газпром , а , кой врътна кранчето , хахахахах !!!
  • 28 Май ка ви да е, ба

    1 1 Отговор
    на всички туранци. Само балтия за вас.

    Коментиран от #32

  • 29 Смея ти се много

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Ще стане, но първо трябва да си видиш ушите без огледало. Добър виц каза. Пробвай се в стендъп комедията.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Умирам от смях":

    Още по-забавно ще е като Ердоган ги подпре с цялата турска армия , в изпълнение на договора за взаимна защита , за който явно и идея си нямаш , а неговите мераци не спират до Абхазия , а включват целия Кавказ , барабар с любимата ти Чечня и още по любимия тик токър Кадиров !!! Само гледай как ще се покрие десет пъти по-дълбоко от вожда си с токчетата и ботокса , ха ха !!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Вълнуваща перспектива за енергийния пазар! Прогнозата на Азербайджан за удвояване на обема на газ за Европа до 2027 г. подчертава тяхната ангажираност към енергийната сигурност и устойчивост. Този напредък може да има значителни положителни ефекти върху енергийната инфраструктура.