Last news in Fakti

31 Декември, 2023 13:00 3 112 37

Отговорите, които очакваме да ни донесе 2024

  • украйна-
  • израел-
  • хамас-
  • русия-
  • джо байдън-
  • шенген

Кризата, в която християндемократите и социалдемократите във все повече държави изпадат, води и до съюзи, които доскоро изглеждаха немислими

Отговорите, които очакваме да ни донесе 2024 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо украинската контраофанзива не сложи край на войната? Може ли някога да има мир в Близкия изток? Връща ли се Тръмп? Наистина ли ГЕРБ и ДПС могат, освен козината, да променят и нрава си? Отговори очакваме през 2024.

2023 година ни зададе много въпроси, за които рядко намирахме отговори. И докато следващите 12 месеца далеч не обещават да са лесни или по-малко предизвикателни, то със сигурност ще получим някои от дългоочакваните отговори:

Възможен ли е мирът?

Терористичните атаки на Хамас от 7 октомври 2023 година произведоха невиждани кадри на жестокост и причиниха смъртта на стотици невинни. Отговорът на Израел доведе до хиляди жертви, сред които много деца, и хуманитарна катастрофа в Газа, както алармират редица организации.

Горчивите плодове от поредния брутален епизод на конфликта в Близкия изток ще бъдат брани през 2024-а, предупреждават експерти. "Ескалацията на военните действия в Израел и палестинските територии доведе до рязко увеличение на антисемитските и антимюсюлманските престъпления и на речта на омразата в Европа и по света“, предупреждава "Хюман райтс уоч". А държави като съседните Египет и Йордания се надяват на скорошно разрешаване на конфликта, за да предотвратят както втора „Накба“, така и прехвърлянето му на тяхна територия, включително чрез част от .

„Събитията от последните два месеца поставиха палестинския въпрос отново на първите страници на вестниците. Беше необходимо масово насилие - убийството над 17 000 палестинци и 1 200 израелци, за да привлече вниманието на света към влошаващото се и изпълнено с насилие положение, въпреки че активисти и защитници на мира бият тревога от години“, пише Институтът за изследване на външната политика в своя публикация от средата на декември. За да се върне обаче тонът, довел до Договорите от Осло през 1993 година, а също и надеждата за край на кръвопролитията, е необходимо посредничество на световни лидери. Дали има такива, предстои да разберем.

Ще издържи ли Украйна?

Един от най-впечатляващите лидери и през 2023 година беше украинският президент Володимир Зеленски. Но той е изправен пред редица трудности. Военни експерти предупреждават, че доставките на оръжия за Киев не трябва да спират и за ден, за да може Украйна да продължи да отстоява териториите си и да се бори за възстановяване на окупираните от Русия земи. , алармира още през октомври председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер.

Междувременно както в САЩ, където републиканци настояват за по-сериозни мерки срещу миграцията в замяна на гласовете им за допълните средства за Киев, така и в Европейския съюз, където унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на следващия транш от 50 милиарда евро. Самата Унгария също губи милиарди европейско финансиране заради проблемите с върховенството на закона и човешките права в страната, а Орбан се опитва да стои на два стола - на член на ЕС и НАТО, но и на съюзник на Путин в Европа. Заложеното в Договора от Лисабон единодушие в Европейския съвет по някои въпроси засега му помага да не се озове на земята. През 2023 година, най-вече покрай поведението на Будапеща, се заговори все повече за отпадане или заобикаляне на единодушието, включително в Европейския парламент. Предстои да видим докъде ще доведе този дебат.

Същевременно, както Институтът за изучаване на войната посочи в края на годината, Кремъл не се интересува от скорошно прекратяване на войната в Украйна и се готви за дълъг конфликт. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни бие камбаната, че продължаването на конфликта коства много човешки животи, а за Русия това изглежда не е от значение. Така доставянето на високотехнологични оръжия на Украйна се оказва единствения начин страната да удържи, а топката е изцяло в Запада, който пък е изправен пред ключови избори.

Ще се върне ли Тръмп?

През ноември ще стане ясно дали Доналд Тръмп отново ще бъде президент на САЩ. Четиридесет и петият държавен главен е основен претендент за номинацията на Републиканската партия и според социолозите дори води с малко пред Джо Байдън, който се кандидатира за втори пореден мандат. Така че предстои да разберем дали американците си взеха поука от 6 януари 2021 година, когато привърженици на Тръмп щурмуваха един от символите на американската държава - Капитолия. Това беше поредният епизод, в който американският президент и хората около него атакуваха един от стожерите на демокрацията, а именно - мирното предаване на властта.

Въпреки съдебните дела и няколкото повдигнати обвинения срещу самия Тръмп, той далеч не планира да спре. Декларацията му, че ще бъде диктатор, пък дори и само за един ден, ако отново дойде на власт, е ясен знак за намеренията му.

Може ли да бъде спрян десният завой на Европа?

Победата на Герт Вилдерс на парламентарните избори в Нидерландия в края на ноември шокира немалко европейци. Известният с популистката си и антимигрантска реторика политик е тазгодишният голям успех на евроскептиците, след като през 2022-а Джорджа Мелони бе избрана за министър-председателка на Италия. С нетърпение враговете на либерализма и на идеята за по-федерална Европа гледат и към Австрия, където през 2024-а ще има избори, а Партията на свободата е на първо място в допитванията. Към Австрия гледа и България, която разчита да влезе Шенген не само по въздух и море, както декларираха настоящият премиер Николай Денков и бъдещата министър-председателка Мария Габриел.

И докато големите геополитически решения, като например подкрепата за Украйна, за момента не изглеждат сериозно заплашени от ръста в подкрепата за крайната десница в държави като Дания, Финландия и Нидерландия, то изборът на крайнодесни лидери създава още по-сериозно препятствие за опитите на ЕС да има по-консолидирана и категорична позиция. Това важи както по отношение на световната геополитика, така и при адресирането на собствените проблеми на континента, сред които подходът към миграцията.

Кризата, в която християндемократите и социалдемократите във все повече държави изпадат, води и до съюзи, които доскоро изглеждаха немислими. Така все по-често от средите на традиционните консерватори се чуват. Или пък се толерират лидери с, меко казано, съмнителна история по отношение на човешките права и злоупотребата с власт.

Лидер на европейски либерали, санкциониран от САЩ и Великобритания?

От подобни проблеми обаче страда не само Европейската народна партия. От години групата на либералите в Европейския парламент „Обнови Европа“ толерира Движението за права и свободи въпреки сериозните съмнения за корупция у част от членовете му. Делян Пеевски се е устремил към лидерския пост на ДПС. Остава да видим дали европейските партньори на Движението ще преглътнат това лидер на партия от тяхното семейство да е личност, която е санкционирана за корупция от САЩ и Великобритания.

Самият Пеевски беше една от водещите фигури и в българския вътрешнополитически живот през 2023 година. В търсене на конституционно мнозинство, ПП-ДБ го легитимираха като такава. През 2024-а ще разберем дали си е струвало.

България: Ще издържи ли управлението?

Депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС приеха конституционните промени, които бяха обявени като основен приоритет на сегашното правителство. Начинът, по който те ще бъдат реализирани, ще се превърне в лакмус за истинските намерения на участниците в управлението.

Другият лакмус, разбира се, ще е ротацията между Николай Денков и Мария Габриел. Кои министри ще останат на постовете си? Ще се върнат ли в изпълнителната власт онези лица на ГЕРБ и ДПС, срещу които бъдещите гласоподаватели на ПП-ДБ протестираха през 2020 година? Ще бъдат ли най-после сменени съставите на регулаторите, които се превърнаха в ноторно известни бастиони на порочната стара система?

Всичко това предстои да стане ясно през 2024 година. Годината, в която както в България, така и в Европа, по всички изброени теми ще получим отговор на един основен въпрос: Ще отстъпят ли принципите пред интересите?


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путин ке падне!

    3 31 Отговор
    Руската Рада Руских ще бие Путин, ако изборите бъдат честни! Ха дано, ама надали?! Членовете на Централната избирателна комисия на Руската федерация допуснаха до президентските избори през март кандидатурата на 39-годишната фешън блогърка Рада Русских от Екатеринбург – вероятно защото не са допуснали, че тя може да се окаже сериозен съперник на Владимир Путин. Но още първото социологическо проучване установи, че като се изключат няколко баби от така наречените „Отряди на Путин“,
    избирателките от женски пол се канят да гласуват за Рада. Експресно проведената допълнителна анкета показа, че почти всички рускини са развили симптома „Мерилин Монро“ – за тях Рада е моден идол и образец за подражание. Рада е руския образец за жена – над 100 кила, огромни цици, нахална физиономия с големи джуки!

    Коментиран от #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    26 4 Отговор
    Чистилището ще се напълни с евреи
  • 5 Не ползвай славното име

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    на войводата! Ти си един обикновен руснак!

    Коментиран от #7, #18

  • 6 Ванга

    27 3 Отговор
    Кравария ке падне
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ааа...

    6 3 Отговор
    Мен такива работи въобще не ме интересуват! Сутринта питах жената , дали ще фиуууу.....и тя - фиуууу ! Това е много по важно !
  • 9 Мъдрият

    19 3 Отговор
    В казармата имахме един лаф - "политика служба не тика"!

    И за това, което пишеш е същото!

    Обикновения човек, въобще не го вълнуват тези неща!

    А и почти всички проблеми на съвременния човек идват от това, че се е отдалечил от Бога! И не живее Богогодно, няма страх Божий, и не спазва Божиите заповеди!

    Всички катастрофални и ужасни събития са следствие от това!

    Пожелавам на всички православни християни: нека Бог усили в нас вярата и любовта!

    И ние от своя страна да се стремим с цялата си душа и сърце към Бога!

    Коментиран от #11

  • 10 Не си пожелавайте такива гадости,

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    защото неслучайно вие може да отидете там! Панимайш!?

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Седи

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не си пожелавайте такива гадости,":

    Си в ъгъла , и си трепери , тогава ! Аз пък няма да съм дребнав като тебе , и ще пожелая на всички хора да са живи и здрави , не само на православните християни!
  • 13 СССР

    6 8 Отговор
    Украйна влиза в ЕС бягайки, а Русия, гонейки ги!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иван

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    И там ли ще отвориш кафене? софиянец? И пак с пари на народа нали? Или Али Бегов пак ще помага?
  • 16 BBБОС

    14 0 Отговор
    В контраофанзивата даже и зеленски не е вярвал,че ще успее
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Реплика

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Да де,ама политиката не е сама за себе си.Уж е за хората,но крайната продукция е различна и обслужва само нечии тесни интереси.Къде са интересите на хората в политиката?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    10 1 Отговор
    Зелю е пътник
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иван Грозни

    10 0 Отговор
    Никакви отговори няма да има защото няма кой да ги даде, но че ще има як гърч е сигурно като гледам как се сдушават краставите магарета.
  • 26 ОЧАКВАМЕ

    14 1 Отговор
    ТОЯ НА ФОТОТО ДА СПРЕ ДА СЕ ДР У СА , ДА ИДЕ НА ФРОНТА , ДА НАПЪЛНИ ГА ЩИТЕ , ДА ВДИГНЕ БЕЛИЯ БАЙРАК ЗА ДА ПОЖАЛИ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ НА ОКРАИНА..............И ДА СПРЕ РАЗОРЯВАНЕТО НА "ОБЕДИНЕНИЯ" ЗАПАД.............
  • 27 Сократ

    4 2 Отговор
    Пак ли тоя наркоман?
  • 28 Урюрвкос

    8 1 Отговор
    Путин защити 2млн рускоговорящи украинци а 2млрд мюсюлмани не могат да защитят палестинците
  • 29 Русия попиля НАТО

    12 0 Отговор
    Русия тръгна срещу НАТО, за да помогне на руснаците от Донбас.
    Но 2 милиарда мюсюлмани не можаха да направят нищо, за да помогнат на палестинците.
  • 30 ГА ША ГА

    7 0 Отговор
    ПРОВЕСВАТ КЛОУНЧЕТО БАРАБАР С ДРУЖКИТЕ МУ
  • 31 Логос🇧🇬

    4 1 Отговор
    Чакаме дядо Мраз от Русия да дойде с танка и след това на продажната ни управляваща сган от сглобката да им спретен един хубав Народен съд .
  • 32 Сипиро

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путин ке падне!":

    Ке ти падне едно паве на еврейското тънко вратле ...
    Това ке падне ...
  • 33 Насърчен конструктивен дебат

    3 0 Отговор
    Ама хубавец тоя на снимката бе! Пу да не му е уроки!

    "Един от най-впечатляващите лидери и през 2023 година беше украинският президент Володимир Зеленски."

    Най-много впечатли ЕС с перманентна рецесия, НАТО с празни военни складове и юношите и старците по автобусни спирки, пазари и площади в Украйна, С чара си впеачтли и украинките дори, които дават живота на фронта за него, и украинските туристи из Европа които нямат търпение да се върнат и отдадат живота си в негово име(което Владимир, а не вОлОдимир)

    Коментиран от #34

  • 34 А жена му

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Насърчен конструктивен дебат":

    е Елена, а не Олена.
    Както и Стайков е Анатоли, а не Онатоли
  • 35 Много искате да знаете

    5 1 Отговор
    Видяхте ли поне един положителен коментар на ваш материал през цялата изминала година. Няма! Това разбира се не ви интересува, вие си "карате" както си знаете. Престанете да насъсквате нацията, да ровите в миналото й, да противопоставяте цели поколения и същевременно да говорите за демокрация. Тя изисква преди всичко морал. Вие имате ли го?
  • 36 граф Монте Кристо

    4 2 Отговор
    Всичко зависи от развоя на събитията в Украйна,а всички вектори сочат победа за Русия през следващата година.
  • 37 Тоя има поглед

    0 0 Отговор
    На психопат, не му е чиста рабората, ликвидира пригожин, колко ген.