Last news in Fakti

8 Януари, 2024 21:21 60 105 81

В Букурещ: Политическото споразумение между Румъния, България и Австрия за Шенген е капан

  • шенген-
  • австрия-
  • румъния

Еуджен Томак напомня, че румънските власти са се опитали чрез дипломатическа офанзива през декември да постигнат включване на конкретна дата за премахване на контрола по сухопътните граници, но не са успели да постигнат такова обещание

В Букурещ: Политическото споразумение между Румъния, България и Австрия за Шенген е капан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Политическото споразумение, сключено между Румъния, България и Австрия за частично влизане в Шенген - с въздушните и морските граници - е "капан", който може по всяко време да "взриви" договореното зад затворени врати в последните часове на 2023 г., казва румънският депутат Еуджен Томак, лидер на извънпарламентарната Партия Народно движение (ПНД), съобщава Хотнюз, цитирана от БТА.

Според Томак, който инициира дело в Съда на ЕС срещу решението на Австрия да блокира присъединяването на Румъния и България към Шенген през декември 2022 г., споразумението е "отровна ябълка", защото ако Съветът по правосъдие и вътрешни работи на 4 март 2024 г. не вземе решение за влизане на двете страни със сухопътните им граници от 1 януари 2025 г., "абсолютно сигурно следващата година няма да се случи нищо".

В публикация във Фейсбук Томак прави кратък анализ на решението за частично присъединяване към Шенген на Румъния и България, считано от 31 март 2024 г., като посочва, че настоящото управление се опитва "да представи един голям провал като огромна победа". По думите му частичното влизане в Шенген с въздушните и морските граници е стъпка напред, но в никакъв случай не е голямо постижение.

Томак смята, че ситуацията трябва да бъде разглеждана "през призмата на унижението, което Румъния понесе на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември 2022 г.", когато Австрия и Нидерландия блокираха присъединяването на Румъния и България, но на същото заседание приеха влизането на Хърватия в Шенген на два етапа в рамките на 2023 г.

Според лидера на основаната от бившия президент Траян Бъсеску Партия Народно движение "правителствата на Румъния не са имали до 2022 г. обща стратегия с правителствата на България, а комуникацията между Букурещ и София по този въпрос е била повърхностна". Той напомня, че България е преминала през дълга правителствена криза с пет серии предсрочни избори в периода 2021 г.-2023 г.

По думите му преодоляването на блокажа от страна на Австрия се дължи на стратегическата подкрепа от страна на Съединените щати.

"Подкрепата, предложена от САЩ, накара Виена да смени радикално реториката си. (...) Австрия трябваше да смени тона си и защото остана сама. Нидерландия, която чрез гласа на премиера (Марк) Рюте беше архитект на блокажа на разширяването на Шенген в продължение на 11 години, се отказа от този подход", посочва Томак.

По думите му причината за промяната в позицията на Нидерландия се дължи на това, че Марк Рюте се готви да стане генерален секретар на НАТО през 2024 г. и няма да може да получи консенсус от 30-те страни членки с подобен лишен от гъвкавост подход спрямо две от членките в източния фланг на алианса.

Евродепутатът обаче вижда проблем в това, че решението за присъединяване на Румъния и България към Шенген на първия етап с въздушните и морски граници е взето чрез писмена процедура, а не с гласуване на заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

"Това споразумение е отровна ябълка, защото ако на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4 март 2024 г. не се вземе решение за сухопътно влизане на Румъния и България от 1 януари 2025 г., абсолютно сигурно следващата година няма да се случи нищо. Трябва да се каже също, че Белгия, страна, която ръководи Съвета на ЕС, има парламентарни избори в деня на европейските избори - 9 юни. Остава да се види дали тя ще реши да включи в дневния ред на Съвета през март сухопътното ни влизане", отбелязва той.

По думите му Австрия е поискала и е получила допълнително време, "а последната фраза от това споразумение, която уточнява, че сухопътният Шенген може да бъде отворен тогава, когато Австрия подобри ситуацията си с мигрантите, е аргументът, който Виена искаше, за да има законова база да запази този блокаж толкова дълго, колкото иска. Статистиките по този въпрос ще им помогнат и за следващите 10 години".

"Ние на свой ред унищожихме шанса си да можем да отнесем случая към Съда на ЕС, ако през 2024 г. не се вземе решение за влизане в Шенген за 2025 г. Австрия ще каже на базата на това безполезно политическо споразумение, че сме се ангажирали двустранно да решим нещо, което не зависи от Румъния и България - а именно кризата с мигрантите в Австрия", посочва Томак.

Той напомня, че румънските власти са се опитали чрез дипломатическа офанзива през декември да постигнат включване на конкретна дата за премахване на контрола по сухопътните граници, но не са успели да постигнат такова обещание.

"Затова не е голяма победа, а капан, в който паднахме, въпреки че вратите бяха широко отворени пред нас в един контекст на извънредни обстоятелства", подчертава лидерът на Партия Народно движение.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 192 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Такива парцали скоро

    102 9 Отговор

    До коментар #1 от "да попитам":

    ще има само в музеите.
  • 6 НИЯ

    213 8 Отговор
    Май ще останем само с надеждите.Както винаги могат да се подиграват с нас както си искат.Ние си го заслужаваме.Ние не сме Държава,ние сме Територия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НЯМА СТРАШНО ЗА ШЕНГЕН

    155 59 Отговор
    С ШЕНГЕНЦИТЕ Е СВЪРШЕНО КАТО С ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА - ПУТИН ЩЕ ОПУТИ ВСИЧКИ БРЮКСЕЛСКИ ЗЕЛКИ ДЕТО ПРАЩАХА ОРЪЖИЕ ЗА ИЗБИВАНЕ НА РУСКИТЕ ХОРА - РУСИЯ С ЕДНА БОМБА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ С ЦЯЛОТО СВЪРТАЛИЩЕ НА ЗЛИТЕ ХОРА В ЕУ

    Коментиран от #45, #71

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Трябва

    183 5 Отговор
    пълен блокаж на Австрия във всяка една насока.
  • 12 БЪЛГАРОФИЛ

    190 11 Отговор
    НЕКА ДА БЛОКИРАМЕ ВСИЧКО ЗАВИСЕЩО С ТЪРГОВИЯТА С АВСТРИЯ НЕКА ДА ПРОВЕРЯВАМЕ АВСТРИЙСКИ КАМЙОНИ С ДЕНОВЕ ЗА ЕМИГРАТИ

    Коментиран от #15

  • 13 Румънците имат голям потенциал.

    265 8 Отговор
    Румънците разполагат с трезви и мъдри мъже. Жалко, че ние нямаме такива. По върховете са само отрепки и българомразци.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ние цял

    140 4 Отговор
    живот от капан в нов капан попадаме .
  • 17 ПРОСТО

    215 18 Отговор
    АМИ БЛОКИРАЙТЕ КИНТИТЕ ЗА УКРАЙНА КАТО ОРБАН И ГЛЕДАЙТЕ СЕИР
  • 18 ЗАЩО ПОКАЗВАТ

    105 10 Отговор
    СИНЯ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ НА СНИМКАТА

    Коментиран от #21

  • 19 дядо поп

    209 5 Отговор
    Австрийските камиони на Дунав мост , една седмица чакане и проверки в България , една седмица в Румъния и от там стоката направо в екарисажа , те ще се светнат!
  • 20 Госあ

    136 2 Отговор
    Капан е, ако има поне капка равноправие и с дипломатически финтове искат да постигнат нещо. В случая е гавра. Няма нужда от капани.
  • 21 НЕ СИ ПРАВ

    72 9 Отговор

    До коментар #18 от "ЗАЩО ПОКАЗВАТ":

    ТОВА НА СНИМКАТА Е ЕВРОСЕРТИФИКАТ ЗА ПРОСИЯ
    ПРИХОДИТЕ СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ДАНЪЦИ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Румънеца и Енчев

    102 5 Отговор
    Румънецът ви пее но нашият Енчев го няма никакъв. Енчев спинка дълбок сън и сънува новото си бляскаво евроатлантическо бъдеще и когато се събуди, ще се сблъска челно с фадромата.
  • 24 Да, бе

    141 11 Отговор
    Не е капан, а жива подигравка... Народи с достойнство биха напуснали без предизвестие, но явно ние не сме такива...
  • 25 Статията

    50 3 Отговор
    По принцип е правилна но пет пъти се повтаря едно и също и почти по един и същи начин поне да беше с различни думи
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Австрия 1937 год

    86 6 Отговор
    Първо Австрия да каже за концлагерите в 1937 год и после ще се говори за друго- без селски австрийски лъжи!Жалко за ИСТИНСКАТА ПРУСИЯ?!?!!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Коментар # 4 последния софиянец

    60 9 Отговор
    Не виждат или не могат да четат. Това на снимката е украински паспорт, за такъв ли си мечтаят някои. Този Анатоли да смени диоптрите.

    Коментиран от #33

  • 31 КАЗАХ ТИ

    57 5 Отговор

    До коментар #26 от "да попитам":

    ТОВА Е ЕВРОПЕЙСКИ СЕРТИФИКАТ ЗА СВОБОДНА ПРОСИЯ ОСВОБОДЕНА ОТ ДАНЪЦИ
    А ЗА ПАРЦАЛ СТАВА ПО СЪВМЕСТИТЕЛСТВО
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Запознат

    95 12 Отговор
    Кой и с какъв мандат подписва споразумения с други държави без дебат с всички заинтересовани. Едни негодници който смучат жизнената тъкан на цялата нация да излязат и да обяснят на народа каква глупост са сътворили. Същите тези са се клели в българското знаме че ще защитават България, неоните граждани и интереси. Този документ/споразумение/ е държавна измяна и органите отговарящи за тези действия да си свършат работата за която Българските граждани им плащат ,заплатите им са формирани от нашите данъци който плащаме чинно.

    Коментиран от #47, #48

  • 35 Гого

    112 6 Отговор
    Ако перефразирам Киро Петков, влизането ни в Шенген по въздух и вода е прах в очите и ала-бала. Както е ала-бала и цялото правителство на Денков, каквато партийка е ПП, каквато е и спойката ПП-ДБ, пък и тройната коалиция ПП-Б, ГЕРБ, ДПС. Ама и с нас искат да направят едно ала-бала. Ама да видим до кога ще бъде така и когато дойде времето, викам ние да им направим едно ала-бала и да издухаме ПП-йците и ДБ-ейците там откъдето изпълзяха.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Да знаеш

    16 2 Отговор
    Модьо, хубав човек си, ама малко еееераст си падаш.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Лумпен

    43 7 Отговор
    Не не всичко австрийско в БГ!

    Коментиран от #41

  • 41 Мирослав

    83 14 Отговор

    До коментар #40 от "Лумпен":

    Какво точно са ти виновни австрийците, че си гледат и защитават интересите? Сърди се на нашите продажни марионетки, които продават България на килограм, сърди се на тези които гласуваха за тях! Или ти не искаш да си признаеш, собствения грях и невежество?!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Наблюдател

    77 3 Отговор
    Така е! Прави са румънците. Австрия ни заложи много хубав капан. Нашите управляващи слепи.
  • 47 Даскал

    22 3 Отговор

    До коментар #34 от "Запознат":

    С граматиката май не си запознат. "КоЙто" -единствено число, "коИто"- множествено число. Толкова е просто!

    Коментиран от #49

  • 48 Нека подписват, ние

    58 6 Отговор

    До коментар #34 от "Запознат":

    НЯМА да го изпълняваме и ТОЧКА.
    Който си е поканил тези, той да си ги приема, храни, възпитава и интегрира.
    Вместо "Дъблински споразумения", правим си наши:
    "Софийски споразумения"!
    По тези България няма нищо общо с никакви мигранти и нито приемаме и нищо не плащаме за тях. На който не му харесва го заплашваме с ИЗЛИЗАНЕ от ЕС и отвръщаме България в голяма руска военна база. Кажем ли им това, тези не само ще ни оставят на мира, но и подкуп ще ни дадат, да не ставаме НИКОГА руска военна база. За тях това е смърт, а за нас, с това винаги можем да ги поставим на колене.

    Коментиран от #55, #57

  • 49 БМДТ

    10 36 Отговор

    До коментар #47 от "Даскал":

    То хубаво го учиш на граматика, но той е "запознат" САМО с русский мир.
    В школата на Митрофанова този урок по е пропуснал.
    Призивите да спираме стоките на ВТОРИЯТ ПО ГОЛЕМИНА ЧУЖД ИНВЕСТИТОР В БЪЛГАРИЯ е меко казано глупава. Така спираме стоки ПРОИЗВЕДЕНИ В БЪЛГАРИЯ, а пропускам всякакви турски, арабски, китайски и други.
    Има си българска поговорка "ВОЛА КАТО РИЕ, НА ГЪРБА МУ ПАДА"

    Коментиран от #79

  • 50 ?????!!!!!

    45 3 Отговор
    Нима някой е очаквал нещо добро от Австрия - земя, родила, най-големият изверг в историята на човечеството !?!
  • 51 Стара пушка

    38 2 Отговор
    Какъв е този украински паспорт бе? Нали става дума за България и Румъния за Шенген.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Безпартиен

    25 9 Отговор
    Скоро на УКРИТЕ ша им издадат РУСКИ паспорти!
  • 55 КРАСИ 5510

    44 21 Отговор

    До коментар #48 от "Нека подписват, ние":

    Напълно те подкрепям за това което предлагаш. Но за да се случи това, начело на България трябва да застанат мъже с топки. Не виждам друг, освен Костадинов, но ние всички трябва да застанем зад него и да го подкрепим. Само с "Възраждане " може да се случи това! Но овцете едва ли ще го проумеят.

    Коментиран от #61

  • 56 Ккккккк

    3 17 Отговор
    Разполагат Румънците алкохолици и наркомани ходи ги виж на вън как са....
  • 57 Ти си

    38 1 Отговор

    До коментар #48 от "Нека подписват, ние":

    Колега , дъблинското споразумение е направено в интерес и само за страните от Централна и Северозападна Европа които нямат външ и граници с държави които не са членки на ЕС. Те се пзят от мигранти (вече никой не говори бежанци) превръщайки Южна и югозападна Европа в гето .....
  • 58 Българин

    17 6 Отговор
    Тези румънци какво се жалят ? Да гледат самодоволния Денков и много да не знаят.Имат ли въздушно-капков Шенген, имат.Другото просто си е екстра, както е екстра и заселването на афганистанската и сирийска сган в България.

    Коментиран от #59

  • 59 Будител

    27 3 Отговор

    До коментар #58 от "Българин":

    Не се жалват....казват че през 2022...правителствата на Киро ментето не са имали комуникация с румъските си колеги и общ план....също човекът казва , че един голям провал го отчитат като успех....т.е. и там като при нас ...лъжливи и крадливи политици влизащи в капаните на ЕС и САЩ...
  • 60 Халваджан

    5 29 Отговор
    Този депотат Томак е ромънският еквивслент на Копейкин ,Нинова ,Радев с една дума всичко което не е направно по нашата гайда е лошо .

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Будител

    14 2 Отговор

    До коментар #60 от "Халваджан":

    Ти върви във втори клас , та да се научиш да пишеш правилно...доста си зле....
  • 63 незнайко

    25 1 Отговор
    Е има и мислещи управници, но те не са БЪЛГАРИ ! Нашите са кукли на конци като марионетки без собствен мозък и изпълняват всичко каквото им се каже ОТВЪН ! Жалко, че академик ДЕНКОВ е забравил къде е учил и кога във времето !
  • 64 мдаа

    21 1 Отговор
    "настоящото управление се опитва да представи един голям провал като огромна победа"
    Кратко и ясно.
  • 65 Ами сега?

    22 0 Отговор
    Ще има време Австрия да разбере, че България и Румъния не са само порта между Азия и Европа, през която евентуално може да се промъкне някой и друг мигрант, но и порта на транспортен коридор от който са сериозно зависими не други държави от централна Европа, но и самата Австрия. От съгласуване на действията между България и Румъния сериозно зависи, как Австрия ще търгува с Турция и другите държави от Близкия Изток.
  • 66 Егоизмът убива Западна Европа ЕС.

    13 3 Отговор
    Егаизтична Европа ЕС на запад от нас, се самоубива. Постепенно губи България и Румъния, но напливът от мюсюлмани към Австрия, Германия...няма да спре. Дори и след наказанието на разочарованите българи, и румънци-ветото за Шенген. Унгария отдавна не е единна с Брюксел, Словакия, също. САЩ ще престане да инвестира в ЕС отбраната, тогава животното Путин пак ще нападне и ще се озове пред Берлин, който е пълен с руснаци и араби, които са на страната, на Русия
  • 67 Лично мнение

    14 0 Отговор
    А какъв е проблема с Румъния да се договорим двустранно и да премахнем общите си граници?
  • 68 Архитектор

    15 0 Отговор
    Много е просто, ставаме глухи и слепи за преминаващите през нас емигранти, не ги регистрираме и никой няма да има право да ни ги връща.
    Не сме ги видели, не знаем откъде са преминали, не са през нас, докажете че лъжем.
    Нагло ли е, да ! Тези, които си мислят, че са по- достойни и бели, правят ли го ? Да ! Нагли ли са ?
    Да ! Какво ще ни направят, Нищо !
    Вече са изплашени от достатъчно то брожение и тенденция за разпад и ще го преглътнат.
    Както преглътнаха Полша и Унгария
    У нас никой няма да остане, те отиват в страните с богата социална система, която да ги издържа, тях и семействата им, когато ги приберат
    Щом всеки тълкува задълженията си в този разпадащ се съюз, който го обединяват само парите, както му е изгодно и налага само своите интереси, значи и ние можем така.
    Само когато и другите нападнати от емигранти започнат да пищят, тогава ще принудят и Австрия да клекне
    Австрия не е от голямо значение за икономиката на България и е свободно заменяема.
    Що
  • 69 Киро

    7 7 Отговор
    Защо вините Премиера,като румънците са в същото положение-ПРОСТО НИЕ СМЕ ПРАВОСЛАВНИ-ВСИЧКИ ДРУГИ СА КАТОЛИЦИ,затова и към нас,както и към Гърция,имат резерви.Правителството е направило всички по силите си-не виждате ли,че Румъние ни иронизира за безкрайните избори-някои от вас искат те да продължат до пълна "ПОБЕДА"-ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА МЛАДИ ХОРА,ТЕ СА БЪДЕЩЕТО,А НЕ СТАРИТЕ МУЦУНИ!!!

    Коментиран от #76

  • 70 Абориген

    11 1 Отговор
    За българските политици капанът от Австрия е изключителен успех. Изключителен шпагат пред господарите.
  • 71 баламата

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "НЯМА СТРАШНО ЗА ШЕНГЕН":

    русия е държава като всички останали , нито по добра нито по лоша , така че не я величай толкова
  • 72 Дадо

    12 1 Отговор
    Вие още не можахте да разберете че Европейския съюз държи България и Румъния с ниски заплати само и само да произвеждаме евтини стоки и имат много предприятия в България и Румъния защото имаме евтина работна ръка
    А управници в България въобще няма само близачи на задници и предатели

    Коментиран от #75

  • 73 ЕЙ КЕЛЕМЕТА

    12 2 Отговор
    НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ЕВРОСЪЮЗА ШЕНГЕНИ НАТО И Т.Н.СА ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ.ИЗПОЛЗВАТ ТЕРИТОРИЯТА НИ НО ЗА НАРОДА НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА.САМО РАЗНИ ДЖ.Е.Н.Д.Ъ.Р.А.С.ТИ ТУКА ВСЕ ПУТИН И РУСИЯ ИМ Е ВИНОВНА.
  • 74 Джоко

    8 0 Отговор
    И каква връзка имат украйнските паспорти със нашия Шенген? Или вече сме част от Украйна???
  • 75 Анастас

    12 0 Отговор

    До коментар #72 от "Дадо":

    Румънците са с два пъти по високи заплати от нас . Никой не ни държи ние сме единствените глупаци.
  • 76 КУРти

    7 0 Отговор

    До коментар #69 от "Киро":

    И кои са младите и нови хора?
    Кокорчо дето е на 50 и преди 10г беше пак министър?
  • 77 Митев

    5 0 Отговор
    Австрия е като "Троянски кон" за България и Румъния в Европейската общност,в момента са на изчакване, европейската ,явно ще се събират да решават как да продължи функционирането на Европейския съюз.....
  • 78 Иван

    6 0 Отговор
    Това което този човек Томак пише е абсолютно вярно. Просто Холандия предадоха щафетата на Австрия. Шенген е като моркова пред магарето, там е виждаш го, ама ще го стигнеш някъде във времето ако изобщо го стигнеш. А ПП-ДБ и партия МУТРА го представиха като огромен успех.
  • 79 Даниел

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "БМДТ":

    Виж пич,ние отдавна нямаме износ,как си затваряме пътя не ми е ясно.Ние нямаме селско стопанска продукция.Ти да не мислиш че като ти кажат че на пазара или в Била се продават български домати,и те са български.Нищо подобно.Затова трябва пълен бойкот на австрийските тирове,магазини и бензиностанции.
  • 80 Даниел

    3 0 Отговор
    Аз мисля че има още един начин да накараме Евросъюза незабавно да пусне в Шенген.Да отвориме границите и да ги напълним с емигранти,като отидат всички терористи в Австрия,Германия,Белгия и Холандия,ще се чудят как да се оправят.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: