Last news in Fakti

17 Януари, 2024 19:01 1 254 10

"Ходя с нея от 40 години": любимата чанта на Олаф Шолц

  • олаф шолц-
  • чанта-
  • канцлер-
  • германия

Това вече е повод за шеги. Какво носи Шолц в нея? И защо тя му е толкова важна?

"Ходя с нея от 40 години": любимата чанта на Олаф Шолц - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Често казват, че германският канцлер Олаф Шолц няма някакви особени отличителни черти. Но това не е точно така - той е забележителен със своята чанта. Шолц е на 65 години и откакто го помнят ходи все с една и съща голяма черна кожена чанта.

Чантата съпровожда канцлера вече 40 години

Всички се питат какво толкова харесва в чантата си и кога ще я смени. "Черната ми чанта е с мен вече почти 40 години - на всяка среща, във всяка командировка и даже по време на отпуск. Купих я като млад юрист", написа той в Инстаграм.

Солидната чанта на фирмата Bree Collection, модел Times 16, с размери 40 см на 34 см, от естествена кожа и с два големи джоба отпред е била купена в края на 1980-те години, когато Шолц е бил юрист стажант в Хамбург. Чантата е скъпа - по данни на производителя навремето е струвала 890 германски марки (днес подобни модели струват пак толкова, но в евро). Оттогава насам и светът, и Олаф Шолц са се променили много. Но чантата си остава същата. "Очевидно е, че съм много привързан към тази чанта. Тя е практична - побира много", обяснява нейният собственик в Инстаграм. "Някои мои колеги смятат, че чантата вече е износена. Докато за мен това е патина. С всяка следваща година чантата ми харесва все повече и повече."

Черната чанта е била навсякъде - включително в Украйна в разгара на войната. През 2022 година тя дори стана причина за пикантна дипломатическа случка: когато Олаф Шолц се появи на червения килим пред президентския дворец в Киев с огромната си чанта, присъстващите не можаха да скрият удивлението си. Германският канцлер се ръкува с президента Володимир Зеленски, без да изпуска с другата си ръка износената чанта. В крайна сметка присъстващият на срещата украински охранител взе чантата на Шолц и я прибра от очите на фоторепортерите.

Все пак какво има в чантата?

В Инстаграм федералният канцлер разказа и какво носи в чантата си. "Хората постоянно ме питат какви тайнствени неща нося в нея. А те са много по-скучни, отколкото би могло да се предположи - очила за четене, вестници и папки с документи". Олаф Шолц обаче пропусна да спомене още нещо, с което никога не се разделя. "В предния джоб на чантата той винаги носи партийния си билет от Социалдемократическата партия - за да му е на разположение, ако решат да го проверят", разказа пред германското издание "Абендблат" биографът на канцлера Ларс Хайдер. Освен това той отговори и на въпроса дали Шолц е готов да обнови своя 40-годишен аксесоар. "Той не смята в скоро време да си купува нова чанта - защото тази го съпровожда по време на целия му политически живот." Преди да стане канцлер Олаф Шолц е бил и министър, и кмет на Хамбург. Междувременно стана известно, че производителят на любимата чанта на канцлера - компанията Bree Collection, известна от 1970 със своите чанти и кожени аксесоари, е подала заявка за фалит.

Искат чантата на канцлера за музей

Най-малко две организации мечтаят да се сдобият с чантата на канцлера, когато Шолц реши да я "пенсионира". Едната е социалдемократическата фондация "Фридрих Еберт", другата - Музеят на германската история в Бон. Той е открит през 1994 година и днес е един от най-посещаваните музеи в Германия. Чантата на Шолц отлично би попълнила експозицията на музея, в който има предмети, принадлежали на други бивши канцлери - например палтото на Хелмут Кол или старият мобилен телефон на Ангела Меркел. Засега обаче чантата остава "на работа" - вероятно ще бъде спътник на Олаф Шолц до края на пребиваването му на канцлерския пост.

Автор: Елена Дожина


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост фашист с чанта на 40 г.

    12 5 Отговор
    Ненормален и неблагодарен нацист!
  • 2 хххх

    14 3 Отговор
    И тоя като томислав дончев... мъкни раница от ученическите си години даже в Парламента!
  • 3 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    А Путин си има собствена църква
  • 4 а снощи в Харков

    11 1 Отговор
    В резултат на удара сградата, в която са разположени наемниците, е напълно разрушена. Повече от 60 бойци бяха убити, повече от двадесет бяха откарани в лечебни заведения. Имало доста сънародници на макрончо.
  • 5 Заразно зло

    13 2 Отговор
    А как го плюят немците тоя...не е истина. Клипове, песнички, скечове нета е пълен. Отделно помежду си като говорят го осмиват и кълнат.

    Коментиран от #7

  • 6 ИстинатА

    10 2 Отговор
    Меркел беше цвете пред тоя. Наци.
  • 7 Нов

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Заразно зло":

    Те може да показват презрението си, но само дистанционно. От толкова милиони немчуги един няма топпки да му изшие един, както във франция изшиха на Маакрона. Песнички му пеели... Алоууу. Той продължава да им се хили и нагло да ги обеднява, а те песнички му пеели. Политиците са загубили връзка с реалността и трябва периодично да го отнася някой Чаушеску да припомни народа кой е суверена.
  • 8 Сатана Z

    8 2 Отговор
    Европейски съюз. Ето защо мнозина вече наричат ​​това държавно образувание „Четвъртият райх“. Въпреки че, както казва Светото писание, „по плодовете ще ги познаете“. Междувременно дядото на канцлера Олаф Шолц е групенфюрер от СС Фриц фон Шолц. А един от дядовците на Урсула фон дер Лайен, Йозеф Тренц, е служил в Главната служба за сигурност на Райха на нацистка Германия. Всъщност целият Европейски съюз беше нацистки проект, замислен още преди началото на Втората световна война.

    Коментиран от #10

  • 9 Малкият Иванчо

    1 1 Отговор
    Мислех, че е Урсула, а тя била истинска.
  • 10 Петър Славов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    доказана лъжа за иди0ти като теб