Last news in Fakti

15 Януари, 2024 15:01 2 998 43

Германия трябва да стане по-неатрактивна за мигранти

  • бежанци-
  • германия-
  • социални помощи-
  • мигранти-
  • имиграция-
  • работа-
  • убежище-
  • олаф шолц

Германия трябва да стане по-малко привлекателна за търсещите убежище. В същото време имиграцията на квалифицирани работници ще бъде улеснена.

Германия трябва да стане по-неатрактивна за мигранти - 1
Снимка: Shutterstock

"Трябва да започнем да връщаме повече хора, които нямат законното право да останат в Германия", заяви германският канцлер Олаф Шолц пред списание "Шпигел", задавайки тона за новата 2024 година. Според германското правителство точно 7 861 души са били депортирани през първата половина на 2023 година. Властите искат да увеличат този брой с т. нар. Закон за подобряване на репатриранията.

Реформа в миграционната политика

В бъдеще депортациите вече няма да бъдат обявявани предварително, а законовият срок за задържане преди депортация ще бъде увеличен от 10 на 28 дни. Според плановете на министърката на вътрешните работи Нанси Фезер полицията ще има право да влиза и в помещения, в които не живеят подлежащите на депортация лица. Това означава, че властите ще могат да търсят задължените да напуснат Германия и на различни от техните жилища места.

Други мерки включват по-строги наказания за трафикантите на хора, правила за достъп до съдържанието на мобилните телефони на търсещите убежище и възможност за депортация на заподозрени членове на престъпни организации, дори и те да не са извършили престъпление. "Това също така включва по-бързо депортиране на престъпници и опасни лица", обясни още Фезер.

Гласуването на законодателния пакет обаче бе свалено от дневния ред в средата на декември. Причина за това станаха исканията на Зелените за промяна в предложенията. Новият краен срок е януари. В такъв случай законът за подобряване на депортациите може да влезе в сила най-късно до края на април 2024 година.

Други споразумения за миграцията

Специалният пратеник на Германия Йоахим Щамп преговаряше за сключването на споразумение за миграцията с шест държави - Грузия, Молдова, Кения, Колумбия, Узбекистан и Киргизстан. Първото споразумение с Грузия бе финализирано в средата на декември. Германия иска да използва договореностите за връщане на хора без право на престой в тези страни, както и да улесни като стимул законната имиграция на квалифицирана работна ръка и работници на германския трудов пазар .

Допълнителни държави ще бъдат обявени за сигурни страни по произход, какъвто бе случаят с Грузия и Република Молдова през ноември 2023 година. Германското правителство иска също така да съживи споразумението между ЕС и Турция за реадмисия на бежанци. Повечето бежанци, пристигащи в Германия, обаче идват от Сирия, Афганистан и Турция.

По-бързи процедури за предоставяне на убежище

По данни на германското правителство средната продължителност на времето, необходимо за подаване на молби за убежище в административните съдилища, е 26,6 месеца. Процедурите следва значително да се ускорят чрез стандартизация на съдебните практики. Процедурите за предоставяне на убежище и съдебните производства трябва да приключват занапред в рамките на 3 до 6 месеца.

Редуциране на социалните помощи

Досега търсещите убежище имаха право да получават т. нар. гражданска надбавка (Bürgergeld) след 18 месеца престой. Социалните помощи за бежанците в бъдеще ще бъдат намалени. Те ще получават по-ниските помощи два пъти по-дълго - 36 месеца. Обезщетения като храна в държавно жилище също ще бъдат приспадани от плащанията.

Платежна карта, вместо пари

"Socialcard" - така се казва платежната карта за търсещите убежище в Хановер. Столицата на Долна Саксония е първият голям германски град, въвел системата за социални помощи на 8 декември. Тя позволява на хората да купуват всекидневни стоки, без да им се налага да използват пари в брой. Картата не се различава от останалите стандартни банкови карти, за да се избегне дискриминация.

Два окръга в Тюрингия също вече са издали около 160 платежни карти на хора, търсещи убежище. Те могат да бъдат използвани за плащания единствено там. Притежателят на картата трябва да идва в районния офис лично всеки месец, за да я зареди. Независимо от това районът ще продължи да плаща - примерно разноските за настаняването на бежанците.

Федералното правителство и федералните провинции искат да ограничат възможностите търсещите убежище да превеждат пари към родните си страни. Предстои провинциите да изготвят "минимални национални стандарти" за разплащателната карта. Хамбург и Бавария вече са започнали.

Картата за Хамбург е валидна от 2 януари 2024 година. В Бавария бежанците няма да получават почти никакви пари в брой от пролетта на 2024 година. Според решението на кабинета там картата "до голяма степен" ще замени паричните помощи, за да се "намалят стимулите за имиграция и да се води борба срещу финансирането на контрабандата".

Закон за имиграцията на квалифицирана работна ръка

От 18 ноември в Германия постепенно влиза в сила закон, улесняващ имиграцията на чуждестранни квалифицирани работници. Най-важният елемент от него е т.нар. карта на възможностите, базирана върху точковата система. Тя гарантира едногодишно разрешение за пребиваване в страната. През това време притежателите на картата могат да си търсят работа. Условията за това са познания по немски и английски, професионален опит и лична връзка с Германия.

В бъдеще чуждестранните квалифицирани работници трябва да получават минимална заплата от около 43 800 евро бруто годишно, вместо досегашните 58 400 евро. Търсещите убежище, пристигнали преди 29 март 2023 г., които разполагат с квалификация и предложение за работа, ще могат да кандидатстват за разрешение за пребиваване като квалифицирани работници, ако оттеглят молбите си за убежище. Досега това означаваше, че те първо трябва да напуснат страната и след това да кандидатстват за работна виза от чужбина.

В бъдеще всеки висококвалифициран работник, пристигащ в Германия от страна извън ЕС, ще може да доведе със себе си не само съпругата или съпруга и децата си, но и своите родители и тъстове. Условието за събирането на семейството обаче е осигуряване на препитание на роднините. А родителите нямат да имат право да кандидатстват за социални помощи.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уахахахха

    8 27 Отговор
    Ватата вика: "Нашият Путин е голям ум".
    Затова Ватата куца на фронта, а хората в САЩ си гледат живота и дори не знаят, че САЩ води война с кремълския "ум". В Украйна.

    Коментиран от #5, #19

  • 2 Факт

    15 4 Отговор
    Хихи нямат шанс.Няма такава държава.Има закон за събиране на семейства.
  • 3 Сила

    8 25 Отговор
    Направете кремълското гномче президент на Германия....... Ще ви разори и съсипе за нула време и всичко живо ще бега далече от Вас.......

    Коментиран от #10

  • 4 Е С ТОВА ЩЕ СТАНЕ

    20 4 Отговор
    Ръководството на детската градина „Свети Рох“ в Керпен, Германия, предложи в концепцията за сексуално образование „да не се лишават децата от възможността да мастурбират“, съобщава таблоидът Bild.

    Образователната концепция на детската градина, управлявана от архиепископията на Кьолн, гласи, че на децата е позволено да се „оттеглят в защитено пространство според нуждите си, за да се открият и задоволят физически“. Авторите на концепцията подчертават, че се противопоставят на това децата да правят „това на обществени места и в присъствието на други хора“.
  • 5 Хохо Бохо

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "Уахахахха":

    Има време. Детронацията на долара започна и е необратима. Тогава на американосите ще им се наложи да работят, кат китайци да работят-по много и за малко храна. Лесното свърши ако не си разбрал
  • 6 Голям сеир

    31 2 Отговор
    В Германия, спряха обезщетенията на германците заради украинците. Германци и украинци се сбиха в Бюрото им за соц. грижи. Победи германката.
  • 7 честен ционист

    17 0 Отговор
    По ирония на съдбата, немчура ще модернизира Ганя, само и само да му се махнат камиларите от главата.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шолц

    22 3 Отговор
    В Германия им спряха парното. Нямало евтина руска газ.
  • 10 Хохо Бохо

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Има сал една малка подробност: еврозоната е в тежка рецесия, а Русия е с ръст на БВП. Та обясни ни сега за разоряването. Урсулата достатъчно добре се справя, даже и рецепта за бръмбари суфле сподели

    Коментиран от #15

  • 11 Пияната тояга

    18 1 Отговор
    Епа даааа,как не съм се сетил да си утрепам кучето та да отървем от бълхите.
  • 12 пешо

    20 0 Отговор
    дойче що не пишеш какво се случва в момента в германия сега даваха по италианската новините
  • 13 Германия днес отново е блокирана

    23 2 Отговор
    ............от трактори, а медиите
    отново мълчат, като....
    После пак кажете , че служите на народа, а не обслужване чужди интереси 😁
  • 14 Ти си

    19 1 Отговор
    За да стане Германия не атрактивна за мигранти (вече никой не говори за бежанци) трябва да падне на индустриално , икономическо , социално и управленско ново под нашето ...

    Коментиран от #17

  • 15 Сила

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хохо Бохо":

    Ръст, ръст БВП, колко да е... Ще догони Тексас и Небраска по БВП.... А дано, ама надали
  • 16 минзухар

    20 0 Отговор
    Досега в новата история , запада винаги изхвърля проблемите си към нас .Не им върви производството -затварят нашето , не им добро образованието -свалят нивото на нашето , чупят се колите им -веднага при нас с термин нов внос . Всичко което е проблем го прехвърлят към нас , вече и мигрантите . Остана само един въпрос , който има дълбочината да промени всичко . Ние докога ще сме съгластни ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Варна

    16 0 Отговор
    Когато се усетят какво сътвориха , самите германци ще искат да дойдат в България ! Помнете ми думите . Въпроса е , ние какво ще кажем и дали ще сме толкова наведени ?
  • 19 Иди във Филаделфия

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Уахахахха":

    как си гледат живота зомбираните.
    Или в Сан Франциско.
    Или на границата с Мексико.
    Оня ден едни си гледаха живота в Ню Йорк докато не изгониха децата им от едно училище за приютат едни недокументирани.
    Ама за кухи лейки като теб всичко е цветя и рози.
  • 20 младеж

    10 2 Отговор
    Какво стана сега ? Мигрантите не прегърнаха джендър идеологията , а си държат на семействата ? Дали им обясниха какво точно означава евро-атлантически ценности ? Подиграват ли се с тях , както се подиграха с източноевропейците и ги караха да берат ягоди за една порция храна ? Вдигайте главите високо българи ! Дойде време България да пребъде !
  • 21 Хъхъ

    8 1 Отговор
    Отрежете помощите за семейства с деца повече от 3 и нещата ще си дойдат на място
  • 22 Това го пиша от 2015г.

    4 1 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #34

  • 23 ЕС сам си е виновен.

    10 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.

    Коментиран от #30

  • 24 Спокойно

    5 0 Отговор
    Вече е станала, но самата тя не го знае. И леко нагло иска да обира квалифицирана работна ръка, а другите - друм. Дискриминация.я? Нееее.
  • 25 Да се оправят

    12 0 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 26 Не бива да се

    5 0 Отговор
    грижат развитите държави за развиващите се. Африка от 228млн през 1950 сега е с 1,3 млрд. население благодарение на тези помощи. Колкото повече им помагат, толкова повече се плодят и помощта все не достига и емигрират в ЕС където живеят 6% (около 500мил.) от населението на света. Няма място за 1,3млрд африканци, 1,2млрд. араби и още повече индийци, пакита, китайци, руснаци и други азиатци.
  • 27 Ами добре им беше

    12 0 Отговор
    в уредените европейски държави - джамията, дюнерджийнцата, кафенето, магазините, алкохол, жени, социал, квартира, мед. обслужване, безплатни кухни...айде отивайте в Саудитска Арабия, джамии, имами бол.
  • 28 Механик

    11 1 Отговор
    Ма що така бе? Нали викахте "вилкомен! вилкомен", "ще се справим" и им дарявахте меченца (плюшенички)?
    Нали бяха все доктори, квантови физици и пр? Нали щяхте да ги интерирате и да работят в заводите ви?
  • 29 Е как

    0 3 Отговор
    Да стане като руслямската федерация ли?
  • 30 Още по-лошо, генерира ги

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "ЕС сам си е виновен.":

    Заедно с американците.
    Сирия, Либия, Ирак-това са дела на Запада.
    За 20 години овършаха Близкия Изток.
    Кадафи им го каза-махате ме и те тръгват.
    Е, те тръгнаха.

    Коментиран от #33

  • 31 Деций

    5 1 Отговор
    То отдавна трябваше да стане това.Махнете им социала ,и сами ще напуснат.Социал само на хора които са работили и временно са останали без работа ,и то за кратко ,до 6 месеца!Тези камилари нямат работа в Европа,да и променят етнорелигиозният облик!Още 20 г ако се забавите,ще бъде късно,имайки в предвид,политиката на меките китки!Покажете ,че сте достойни наследници на Третият Райх,на Херман Гьоринг,на Рудолф Хес,На Алберт Шпеер,на Борман и Менгеле,и на хилядите достойни рицари на Райха! Време е за действие и за радикални мерки! Пожелавам Ви успех!
  • 32 Иво

    4 0 Отговор
    жа изгони първо укри
  • 33 Никой не им е

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Още по-лошо, генерира ги":

    разрушавал страните, били са колонии до към 1960г., за период от 100-200 години, освободиха се, скачаха като маймуни от радост, а сега отиват в митрополиите от глад и мизерия. Ние като сме били 200г. под византийско и 500г. под турско да не би да гладуваме и да мигрираме в Турция и Гърция с претенциите да ни хранят защото сме им били роби?

    Коментиран от #39

  • 34 Тоя па

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Това го пиша от 2015г.":

    Не е лош планът, само дето има една малка особеност. Мигрантите пак ще дойдат и пак ще трябва да се харчат милиарди да се връщат обратно. И така след няколко транша парите ще свършат.
    По-лесно е да се инвестира в патрони. Далеч по-евтини са. Когато граничарите започнат да пазят границите, разстрелвайки нападателите им, другите желаещи да дойдат на територията на ЕС по нелегален начин рязко ще намалеят. И вероятно ще им се изпарят идеите за лесен живот наготово. Малцината, които някак си са успели да се доберат до Европа, ще се връщат само с един - два полета на година.
    Но за това се искат топки, а не меки китки.

    Коментиран от #35

  • 35 E, пропуснал съм

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Тоя па":

    да спомена, че трябва ЕС да затвори границите и да се охраняват с оръжие както и тези идващи с лодки да се карат обратно на африканския бряг. Иначе прекалено хуманно е с куршума. Да си отиде там откъдето е дошъл, да огладнее, да няма пиячка и наркотици, бардаци с бели жени, социални лелки да го настаняват в жилище, кредитни карти с редовно постъпващи средства, социални кухни, безплатно медицинско обслужване... Да се научи да работи защото иначе глад и мизерия, а ако не иска - да мре.
  • 36 УдоМача

    5 0 Отговор
    В момента Германия е крайно неатрактивна изобщо!
  • 37 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Офффф , компетентния на мама черпещ информация от "Бесарабски фронт " ......
  • 38 Иво

    1 2 Отговор
    Късно е вече,там има вече трето поколение на мигранти което е родено там,само турците там са над 6 млн.

    Коментиран от #40

  • 39 Българските турци

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Никой не им е":

    Гледате пак през крива призма ! Османците не са колонизатори ! Те са завладели земи за да ги добавят в своите граници завинаги ! Европа никога няма да намери покой от този наплив защото гладните отиват там защото европеецът е "ошушкал" и опустошил земите им и им е откраднал БЪДЕЩЕТО !!!...Нали знаете , когато се наядеш и напиеш трябва да платиш и сметката !... Тия отиват със сметката ...за разплащане !!!
  • 40 Българските турци

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Иво":

    Докато плъховете бяха в канализацията и им чистеха фекалите , те бяха доволни и всичко беше зергут ! Ама като изпълзяха от там и започнаха да им ръфат ресурсите , май вече не е толкова зергут ?!... Турците не са бежанци в Германия ! Те са законни германски граждани с напълно 100% равностойни права !... Да му мислят бежанцте и икономическите емигранти от източна европа и слугинажа от Балканите !!!

    Коментиран от #41

  • 41 Ариец

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българските турци":

    Фесовете постепенно ще се изнесат в Анадола, където им е мястото. На тяхно място ще се настанят бели хора от Източна Европа.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Едва ли

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ариец":

    Източно европейците повечето работят за турци в Германия
  • 43 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ариец":

    На турците им трябваше 50 години за да стигнат до националния футболен отбор на Германия ! На "белия" източноевропеец колко ще са му нужни аджеба ?!...
Новини по държави: