Last news in Fakti

24 Януари, 2024 09:58 1 723 59

"Руската пропаганда не проми съзнанието ни": Думите на 2023

  • дума на годината-
  • изкуствен интелект

Българската дума на 2023 година е изкуствен интелект, избрана с допитване, организирано отново от платформата "Как се пише?"

"Руската пропаганда не проми съзнанието ни": Думите на 2023 - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изкуствен интелект, сглобка, времеубежище - това са Думите на 2023 година. Те ни показаха, че руската пропаганда все пак не е успяла да промие съзнанието на българите. От Георги Лозанов.

След като "езикът е тялото на мисълта" по израза на Хегел, класациите "Дума на годината"

са най-бързият начин да разбереш за какво на хората им се мисли и за какво не. В България след падането на комунизма най-употребяваната дума в медиите беше демокрация, а днес почти не можеш да я чуеш. Защото станахме демократи ли и няма какво повече да се каже по въпроса, или защото се оказа, че нямаме нищо против недемократичните режими като този на Владимир Путин?

Коя е думата на 2023 година?

Българската дума на 2023 година е изкуствен интелект, избрана с допитване, организирано отново от платформата "Как се пише?". Тя беше избрана между десет думи, използвани с висока честота в публичната реч през годината - Букър, война, времеубежище, демонтаж, евроатлантик, изкуствен интелект, ротация, сглобка, Шенген, PISA - и е свидетелство за съвременно мислене и широко отворени очи за глобалния свят. И то въпреки всички опити да накарат българите да се взират само в собствения си национален пъп. И специално да ги плашат, че изкуственият интелект е враг, дошъл от Запад да им вземе хляба и въобще мястото под слънцето. Здравият разум си дава сметка, че естественият интелект е създал изкуствения, за да постигне повече, отколкото би могъл със свои сили. И че една технология сама по себе си не може да бъде опасна, а става такава само заради хора, които от алчност или отмъстителност я използват срещу други хора, така че битката трябва да се води с тях, а не с изкуствения интелект.

Думата война, която беше Дума на 2022 година, и сега е напред в класацията, но без Украйна след нея, защото фронтовете се увеличиха и възродилият се тихомълком съветизъм вече води война срещу евроатлантизма като цяло. Честотата на употребата на тази дума през 2023 е знак за това, че българинът има сетива за опасността от Изток, която според прогнозите ще се засилва. Наскоро германският министър на отбраната открито предупреди, че войната между Русия и Украйна може да обхване и съседни държави.

Войната на съветизма с евроатлантизма на местна сцена и в символен вариант се прояви в политическа атака (с участието на официална Москва) срещу демонтажа на Паметника на съветската армия в София. През 2023 той най-после започна, но беше спрян под претекст, че е незаконен - независимо, че ако има нещо незаконно, то е 30-годишното неизпълнение на законно взетото решение от българските власти паметникът да бъде демонтиран.

Сглобка, времеубежище и Букър

Първата дума в класацията, пряко насочена към българската вътрешна политика, както можеше да се предположи, е сглобка - между довчерашните непримирими противници ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ). Неутралният технически термин в случая е с негативно-ироничен подтекст, защото отпраща към механична връзка там, където тя трябва да е по убеждение. Заедно с това обаче изключителната честота на употребата му през последните месеци постепенно го превърна в общоприет разговорен синоним на коалиция и така го лиши от допълнителните му значения. Банализацията му показа, че широката аудитория за разлика от малките твърди ядра, които са склонни да се държат наказателно, е готова временно да се откаже от претенции за безкомпромисност към управляващите в полза на евроатлантизма и затвърждаването му с влизането на България в Шенген. Именно временно обаче: сглобката не е окончателна връзка, а подлежи на разглобяване, когато премине геополитическата турбуленция, предизвикана от войната в Украйна и проруските тежнения на президента. Дотогава сглобката ще трябва да се подържа с ротация - непознат по нашите земи "политически атракцион", на който засега българинът гледа главно с любопитство.

Думите времеубежище (непосредствено след изкуствен интелект и сглобка) и Букър са изненадата на класацията, тъй като за първи път в общественото съзнание културата се изравнява с политиката и на моменти дори я изпреварва. Стана така, защото Георги Господинов, отличен с наградата "Букър" и други престижни отличия, лекува "нобеловия комплекс" на нацията - че не сме забелязани на Запад, което е обида за славната ни европейска история. Романът му "Времеубежище" не просто беше забелязан, а масово беше превеждан и четен - заради проблема, който поставя, валиден и там, и тук и добил болезнена актуалност с руската инвазия в Украйна. Ако се вкопчиш в миналото си, сам унищожаваш настоящето и бъдещето си. Българите разбират това, защото времеубежище, освен име на роман, е и нова дума, която през 2023 влезе в речника им. Получи се един задочен синхрон, който тази година ги накара да се почувстват повече европейци: докато правителството на Денков-Габриел премахваше пречките пред политическата интеграция на страната със Запада, Господинов с романа си ускоряваше културната. И това не е разговор между либерални интелектуалци, а дума в устата на всеки втори. И може би е някаква утеха за лошите резултати от международния тест PISA, който проверява уменията на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика. Но тестът дойде преди всичко като важно напомняне, че образованието не е самоцел и още по-малко диктат на старите над младите, а е интелектуална и морална подготовка да бъдеш себе си.

Руската пропаганда умее да вдига публична врява, с която да заглушава собственото мнение и да го манипулира с фалшиви новини, но думата и думите на 2023 година показаха, че тя все пак не е успяла да промие съзнанието на българите. Повечето от тях продължават да мислят като граждани на отворено западно общество. И няма как фалшивата новина, че "Аз съм българче" отпада от букварите да омаловажи истинската новина, че "Времеубежище" взе "Букър".

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САМО ДО ЗАГЛАВИЕТО СТИГНАХ

    53 17 Отговор
    ПОСЛЕ БЯХ СИГУРЕН, ЧЕ Е ОПОРКА НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ.
    БОЛНИТЕ ДА ЧЕТАТ.
    АЗ НЯМА

    Коментиран от #31

  • 2 зрител

    47 18 Отговор
    и къди я видяхте тази "руска пропаганда" !? по радиото, по телевизията , във вестниците ли !? отвсякъде ни облъчват с гама-лъчите си евро-атлантическите ценности !
  • 3 Бонев

    54 18 Отговор
    Руска пропаганда в България?ха ха ха. На фона на тв,радиа и сайтове които денонощно бълват американска пропаганда. Но когато говори министерството на истината ДВ, всички трябва да мълчим.
  • 4 Не може

    24 12 Отговор
    да бъде промито нещо, което го няма.
  • 5 мали мали

    38 14 Отговор
    много ми е чудно дойче зеле има ли толкова много статии за германия колкото пропаганда лее в българия? виждаме че шефът е един и същ дали германия българия франция или белгия все сащ казва какво ще става какво ще се пише и кое е вярно и кое не !!! но понеже сме демокарция никой неможе да оспорва мнението на господаря щом каже вярно всички овце трябва да врват точка
  • 6 ДА де

    32 12 Отговор
    Ама няма Руска. Виж оная от жълтите павета колкото искаш....
  • 7 Некой си

    33 13 Отговор
    Джендарски галоши сте вие.Най-употребяваната дума в България е "За съжаление" ! От сутрин до вечер,само това се чува отвсякъде.
  • 8 Трол

    27 5 Отговор
    Думи на годината трябва винаги да бъдат Мама, България и Мир.
  • 9 Исторически парк

    29 13 Отговор
    По-добре да ти го промие руската, отколкото американската 😉
  • 10 Пенчо

    21 7 Отговор
    Но западната го направи, което е жалко!
  • 11 Урюрвкос

    29 8 Отговор
    най употребяваната дума е ....към близък роднина на премиера по майчина линия
  • 12 !!!?

    17 26 Отговор
    България - съветски гробищен парк, "Времеубежище" за носталгиците на "вечната дружба" !!!?

    Коментиран от #32

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 провинциалист

    29 8 Отговор
    Руската пропаганда е като евроатлантическите ценности - много се говори за това, но никой не го е виждал.

    Коментиран от #21

  • 15 мали мали

    29 9 Отговор
    най-употребяваната дума за 2023-та е думата ПРОДАЖНИЦИ !!! всеки българин я използва поне вднъж на ден като се сети или чуе за правителството нещо! за изкуствен интелект несъм чувал някой да говори а как го искарахте че е най?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ХАХАХА

    30 10 Отговор
    Руска пропаганда в България? Да не е сбъркано заглавието ? За зелева пропаганда съм съгласен ,но руска сигурно сънува зелето. ХАХАХА .
  • 18 Радио Ереван

    28 9 Отговор
    В България има единствено пропаганда на Сорос и тя не може да промие съзнанието на човек със средна интелигентност. Money for nothing !
  • 19 Хохохо

    14 9 Отговор
    Фанатици евроатлантици.Няма разлика от вас и комунистите.
  • 20 само да попитам

    17 4 Отговор
    тези допитвания защо не се правят сред хора от народа а само се пише каквото се поръча?
  • 21 Предпоследният Софиянец

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "провинциалист":

    Личи че си пейзан...стой си на село !

    Коментиран от #25

  • 22 аха

    20 10 Отговор
    няма руска пропаганда в България, има само "евроатлантическите ценности"
  • 23 Селянин

    19 6 Отговор
    Ежедневната пропаганда на DW и на платените от чужди държави медии не успяват да промият мозъците на много от мислещите логично.

    "... За парата, продават си те и душата..."
  • 24 Артилерист

    24 8 Отговор
    И как достига до нас таз руска пропаганда, като всички руски медии демократически, нали, са забранени в България. Ние сме тотално удавени от американски пропаганда. Същата нацизираща американска процедура, както в Украйна, се прилага и в България...
  • 25 провинциалист

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Предпоследният Софиянец":

    Провинция Сердика да не се обажда без нужда!
  • 26 Исторически парк

    13 5 Отговор
    Мда бтв и нова американски или руски медии са 😉

    Коментиран от #37

  • 27 Дойче Гьобелс

    9 5 Отговор
    Ноъм Чомски: За демокрацията пропагандата е това, което е сопата за тоталитарната държава.
  • 28 Механик

    7 5 Отговор
    "Как се пише?"
    Ами, не се пиШе "пиЩе", дойчевеле. Ама вие няма от къде да го знаете, понеже западната пропаганда ви е промила всичко.
  • 29 защо

    5 2 Отговор
    Георги Лозанов писател, не читател!!!

    За това му плащат. Ако четеше коментари, заглавието щеше да е "Руската пропаганда " , "Хибридната война" или нещо такова.
  • 30 Дядо Йоцо гледа

    5 3 Отговор
    Тия думи ги има в гугъла , а по тях можеш да разбереш защо сме първи по смъртност в Европа !
  • 31 А кого дириш тук

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "САМО ДО ЗАГЛАВИЕТО СТИГНАХ":

    Майка или тати м?
  • 32 Да питаме сладураните !?

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Способни сте да ги съборите, но какво ще постройте като нямате експертиза в нищо, а за финансиране да не говорим? Извода : Масово асемилиране и разруха! Подготовка за какво е ?

    Коментиран от #39

  • 33 Комуновирус

    7 6 Отговор
    Не е важна най-популярната дума ,а започналият процес на премахване зависимостите политически,икономически и исторически от Русия.
  • 34 Напреднал

    8 3 Отговор
    Че как сглобката и изкуственият интелект няма да са най-използваните думи, след като средствата за масова информация не спират да ги повтарят по цял ден. Проблемите асоциирани с т.н. "изкуствен интелект" са напълно "изкуствено" раздухани от масмедиите-официози за отклоняване на вниманието на масовия читател от злободневието на деня. Та как човечеството живееше допреди само няколко години без да се тръшка по цял ден за ":изкуствния интелект", сякаш техническите възможности за неговото създаване тогава не съществуваха. Та какви толкова научни открития се осъществиха през последните 2-3 години, че видите ли "изкуственият интелект" изведнаж взе да "хлопа" на вратите ни заплашително.
  • 35 Българин

    5 13 Отговор
    Забелязва се подем сред руските пропагандисти да атакуват Георги Господинов. Забелязвам го сред познати известни с проруските си уклони, как публикуват язвителни забележки и "критики" към творчеството му, и то хора, за които ЗНАМ, че не четат.

    Следователно в самия му успех и нещата, които е писал руската идеология вижда заплаха за себе си на българска почва, което не е учудващо: тя атакува всичко, което утвърждава БЪЛГАРСКАТА ни идентичност.

    Коментиран от #40, #44

  • 36 Бивш канадец

    16 2 Отговор
    Ако прочетете целия този буламач ще разберете защо бай Ердо забрани DW в Тюркие!!
  • 37 Ясно е

    2 8 Отговор

    До коментар #26 от "Исторически парк":

    И двете обслужват проруските партии ГЕРБ, ДПС, Възраждане и пр. тъй че можеш да си отговориш сам.
  • 38 Обаче краварската пропаганда ви го проми

    9 3 Отговор
    Ид--и-о-ти и убитаци нацистки, къде ще се криете бе, убитаци, дори краварите говорят за евакуация на фашистите им от Киев .. а кой ще ви евакури вас от София бе, краварски боклуци нещас---стни!??
  • 39 Нямат експертиза наисти в нищо

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Да питаме сладураните !?":

    Да се направи справка откак Тикватя от Банкя завзе и узурпира доживот чрез немско- краварските НПО- та властта в България колко милиони се дадоха за струваща милиони техника , която никога га НИК й не успя да въведе в експлоатация и я оставиха да гние или в харизаха без пари укронацистите от Киев ..обаче нещата си дойдоха на местата и Русия си върна и Киев и ще си прибере и българските атмни реактори, които България й плати , а сега ще си ги приберат от усраинцитр...Я прочете за колко милиона прасетата от гроб- ДПС загробиха платен и купен циклотрон , към йто гние сега в мазетата на Ядрения институт в бан....
  • 40 провинциалист

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    А ни снощи провери ли под леглото за Путин?
  • 41 Нещо не е така

    7 2 Отговор
    Аз мисля, че най-изпозлваните думи са : План, погубване на България, сглобка, политически престъпления и корупция. Поне най-срещаните из коментарите в интернет.
  • 42 всички тия медиики

    8 1 Отговор
    Щом дойче веле се изказват значи е ясно, че изказването е подплатено отгоре и поръчано от познай къде
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Да се смееш ли, да плачеш ли?

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Четейки коментара може да се разбере как в тухла четворка е затворен осем битов интелект от малкия квартал! Защо в неосъзнатия Ви живот на строителния материал никой не е положил усилие да направи изводи за да бъде поне различен? Ако беше късметлийска тухла поне щяха да я вградят на висико в обществена структора и да види света около себе си . А то част от стена и до нея се чуват само неизвестни гласове със съмнителни намерения. Без лица без светлина откъслечни мигове който тухлата вгражда в свойте надежди за неслучилото и се бъдеще, някой да събори сградата (България)и да и покаже света, но практиката доказва, че материалите от съборените сгради отиват на сметището забравени от времето...
  • 45 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ

    11 2 Отговор
    ТОЧНО ОБРАТНОТО ПРОГНИЛАТА ЗАПАДНАЛЗАПАДНА ПРОПАГАНДА НЕ МОЖА ДА ПРОМИЕ СЪЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРИНА
  • 46 незнайко

    8 1 Отговор
    Как "Времеубежище" ще се сравнява с "Аз съм българче" ? Наградата е дадена на подмазващия се на запада писател !!!
  • 47 Честно

    8 1 Отговор
    ми кажете сега, Георги Лозанов е написал:
    "След като "езикът е тялото на мисълта" по израза на Хегел, класациите "Дума на годината" са най-бързият начин да разбереш за какво на хората им се мисли и за какво не." -
    Вие и Вашите близки наистина ли си мислите за "изкуствен интелект" поне няколко пъти на ден? Или за "букър" или "времеубежище"? Виж "война" и "сглобка" е логично да са на предни позиции в подобна класация (?), като изобщо не искам да коментирам абсурдността на метода, по който е извлечен резултатът.
    Или Лозанов си пише каквото и както му е удобно?
    Отново прегледах текста и се чудя как стига до извода, че "война" и:
    "Честотата на употребата на тази дума през 2023 е знак за това, че българинът има сетива за опасността от Изток, която според прогнозите ще се засилва."
    Според мен българинът все повече се опасява накъде се движи Европата, каква нова "ценност" ще му сервират от Запад и от действията на задокеанския сенилен каубой.
    Определено като се чете текста, остава усещане за някаква размазаност, между съветизъм и евроатлантизъм...
  • 48 ДДТ

    8 3 Отговор
    Ами. Най-често употребяваните думи за 2023 са "благопожелания" по адрес на сглобката, както и по адрес на близките им роднини.
  • 49 хахаха

    10 3 Отговор
    Дойче веле, я напишете нещо за популярността на Алтернатива за Германия? Не ви стиска май. А в България има само калпава, елементарна, но много агресивна американска и евробюроктратска пропаганда, на която никой обаче не се връзва и резултатът е все повече русофили.

    Коментиран от #57, #59

  • 50 брансди

    8 3 Отговор
    "Козяшката пропаганда не проми съзнанието ни": Думите на 2023 - ДА ВИ Е П МАЙЧИНА НА СГЛОБКАТА.
  • 51 Ген. Гурко

    9 2 Отговор
    Къде видя руска пропаганда бе нещастнико с папионка? Че те и телевизионните канали ни са спрени.Превърнахте и неутралните в русофили с вашите лъжи , цензура и денонощно облъчване.
  • 52 КАСАПИН

    8 3 Отговор
    АБЕ ПУДЕЛ МАЗЕН
    ЗАПАДНАТА ПРОПАГАНДА ВЪПРЕКИ ИСИПАНИТЕ МИЛИОНИ НЕ МОЖА ДА ОБЪРКА ЗДРАВО СТЪПИЛЯ НА ЗЕМЯТА БЪЛГАРИН
    ТАКА ЧЕ НЕ СЕ АБИ АМИ ЗЕМИ СЕ ИЗКЪПИ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 По принцип

    4 5 Отговор
    русофилите не са българи!
    русофилите винаги са били и ще бъдат най големите предатели и врагове на България!
    Дори един от тях искаше да направи България шестнайсета съветска губерния!
  • 55 Българин

    3 5 Отговор
    Целият нормален свят мрази фашистка русия!
    Ние истинските българи също мразим кремълските нацисти и техните слуги фамилия копейкини които унищожават България!

    ХВАЛА НА ПП ДБ
    СЛАВА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
    ИСТИНСКИ ПАТРИОТИ
    ЧИСТЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИЯ СЛУГИНАЖ

    Време е да почистим България от предателите майкопродавци " възраждане (на комунизма)" които за жълти копейки сеят лъжите на русия и простотокостя!
  • 56 за щастие

    3 5 Отговор
    драстично намалява подкрепата за антибългарската прокремълска опозиция, Путин и русия, които са с рекордно ниско доверие сред българските избиратели!

    реват копейките на умряло знаят че им остава малко време, хихихи!
  • 57 хохохо

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "хахаха":

    А къде бяха тия русофили когато бутаха МОЧА?!

    ☺️🤭😁😂
  • 58 КОРЕКТИВ

    1 0 Отговор
    Българите не са малоумници, за разлика от руската пропатанда !
  • 59 ×××××

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "хахаха":

    Не се ли усещаш, че халюцинираш бе, другарю ?!!