Last news in Fakti

24 Януари, 2024 09:54 865 1

Азербайджан в навечерието на предсрочните президентски избори

  • азербайджан-
  • президент-
  • избори

Материалът е предоставен от посолството на Азербайджан в София

Азербайджан в навечерието на предсрочните президентски избори - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предсрочните президентски избори в Азербайджан ще се проведат на 7 февруари 2024 г. вместо през април 2025 г., когато бяха предвидени. Това ще бъдат първите избори, които ще обхванат цялата територия на страната след възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на освободените територии в и около азербайджанския регион Карабах миналата година.

Високата популярност на действащия президент Илхам Алиев, която се дължи най-вече на решителната победа във Втората карабахска война, както и на постоянния икономически растеж на Азербайджан, а също и на предприетите забележителни стъпки на международната сцена, разсейва съмненията относно успешното му преизбиране. В свое скорошно интервю за местни телевизионни канали президентът Алиев посочи, че предстоящите предсрочни избори ще поставят началото на нова ера, белязана от пълното освобождаване на териториите на Азербайджан, останали под арменска окупация в продължение на 30 години.

Несъмнено управлението на президента Алиев беше една епоха, която превърна Азербайджан в благоуспяваща нация, устремена към напредък и развитие на множество фронтове. Далновидното му ръководство се простира отвъд границите на Азербайджан, пример за което е разрешаването на дългогодишния регионален конфликт, осъществено с военен и дипломатически финес, както и ангажиментът му за регионално сътрудничество и стабилност.

Политиката на президента Алиев донесе значителни ползи и за страните от региона. Неговата енергийна стратегия се оказа животоспасяваща за много европейски държави, сред които и България, през неотдавнашния труден период. Южният газов коридор, иницииран предимно от Азербайджан, укрепи енергийната сигурност на Европа чрез диверсификация на нейните източници. В момента шест европейски страни получават достъпен азербайджански газ, като се очаква в близко бъдеще броят им да нарасне. Меморандумът за разбирателство относно стратегическото партньорство между ЕС и Азербайджан в областта на енергетиката, подписан през 2022 г., затвърди репутацията на Азербайджан като надежден паневропейски доставчик на газ.

Друг мащабен проект ще осъществи износ на електроенергия за ЕС, генерирана от азербайджански възобновяеми източници. „Споразумението за стратегическо партньорство за зелена енергия“ от 2022 г. предвижда прекарването на подводен кабел под Черно море, с дължина приблизително 1200 км., който ще свърже Азербайджан с Грузия, Румъния и Унгария. Останалите страни от региона, включително и България, Украйна и Молдова, също ще могат да се възползват от тази енергийна схема.

През последните години Азербайджан изигра ключова роля в развитието и на Транскаспийския транспортен маршрут Изток-Запад, известен още като Средния коридор, който за Европа представлява една от най-атрактивните транспортни връзки сКитай и Централна Азия. Азербайджан е модернизирал своята транспортна инфраструктура, което улеснява търговията и свързаността по този стратегически маршрут. Проектът несъмнено ще насърчи регионалната търговия, икономическото сътрудничество и стабилността в регионите намиращи се в съседство с този коридор, което ще увеличи геополитическото и геоикономическото значение на черноморските и балканските региони като им осигури достъп до Кавказ, Централна Азия и Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да да

    0 0 Отговор
    Нищо не разбрах.."ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати". Къде тук виждате мнение..Посолството констатира моментна ситуация, то не изразява мнение. Какъв дебат трябва да водим..за какви гледни точки става дума?