Last news in Fakti

29 Януари, 2024 19:01 2 305 22

За какво са си говорили Кирил Петков и Спас Русев?

  • пп-дб-
  • спас русев-
  • кирил петков-
  • корупция-
  • асен василев-
  • герб-
  • бойко борисов

В България зад държавата има дълбока държава, зад политиката - друга политика, зад чистото съдебно минало - счупено правосъдие

За какво са си говорили Кирил Петков и Спас Русев? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Ако днес някой засече Владислав Горанов и Делян Пеевски да пият кафе в столично заведение, както преди 14 години, какво ще си помисли?

a) Обсъждат как да бъдат извадени от санкциите заради значима корупция, наложени им по глобалния закон "Магнитски";

б) Бизнес услуги;

в) Говорят си докога Асен Василев ще угажда на Борисов и Пеевски (обвинение, което неотдавна Горанов отправи към Василев) и как това влияе на ГЕРБ и другите в "сглобката".

През 2010 г. Горанов беше заместник-министър на финансите, Пеевски - депутат от ДПС и син на майка с голяма медийна група, финансирана от Корпоративна банка. Само година по-рано ГЕРБ и Борисов спечелиха властта, шумно дрънкайки саби и щитове срещу корупцията на тройната коалиция. Никой, ама никой няма да повярва, че са се видели случайно или пък излезлият от властта Горанов е разпитвал председателя на ПГ на ДПС Пеевски какво става в политиката, както бизнесменът Спас Русев бил питал политика Кирил Петков какво се случва в България.

Защо среща на кафе в лобито на петзвезден хотел близо до парламента вдигна шум? Политик с чисто съдебно минало и съпредседател на управляваща партия - Кирил Петков - се среща с бизнесмен с чисто съдебно минало, известен с добрите си контакти на най-високо ниво с политици от НДСВ, ГЕРБ и ДПС, в лицето на Спас Русев.

Тайни срещи и скрити картинки

В българската реалност недомлъвките са повече от казаното и причините са добре известни. Зад държавата има дълбока държава, зад политиката - друга политика, зад чистото съдебно минало - счупено правосъдие. Гражданите са свикнали с тези привидности, а политиците реагират както им отърва.

Ето че Борисов е попитал Кирил Петков защо се е срещал със Спас Русев, но пък липсваше смислено обяснение и от него, и от Петков защо срещата им за помирение в Самоковския манастир през май 2023 година е била организирана от покойния вече Алексей Петров, както публично потвърди Румен Христов от СДС. Както и поискал ли е Петров услуга от бъдещите управляващи за ролята си на медиатор. След като логистичната подкрепа за "сглобката", оказана от бившата барета, бизнесмен и университетски преподавател, е допустима, укорима ли е срещата между Кирил Петков и Спас Русев, известен като "официален собственик" на бизнеси и компании за известен период от време, в т.ч. "Виваком", хотел "Радисън", футболен клуб "Левски" и др.?

През 2002 г. босът на "Мултигруп" Илия Павлов беше поканен от Симеон Сакскобургготски на сватбата на дъщеря му Калина и се появи на тържеството, придружен от Пеевски, който по онова време беше лидер на младежкото НДСВ. Години по-късно разпространени от Wikileaks грами потвърдиха съмненията за ДС-сянката над царското завръщане, след като се разбра, че Павлов е един от финансиралите кампанията.

"Чисто съдебно минало" и снимки от яхта

В България произходът на парите е забранена тема, като често забраната се простира далеч отвъд първия милион. В края на октомври м.г. страната беше включена в т.нар. сив списък за пране на пари, където са държави под засилено наблюдение от Работната група за финансово действие (FATF) - организация, основана от Г-7 и определяща международните стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Докладите за офшорни сметки на високопоставени лица и магистрати се скриват, разследвания се прекратяват. Политиците винаги успяват да намерят добри имоти на изгодни цени - сякаш на имотния пазар има запазен специален сегмент за тях. А прокуратурата, НАП, антикорупционната комисия усилено работят за чисто съдебно минало на проверяваните - след като нищо не доказват, значи разкритията са "спекулация", "злонамерена атака" и "репутационна щета".

Но наред с "чистото съдебно минало", има и издайнически факти като снимки от яхта в Монако например, където преди 21 години действащи министри бяха заснети с известен контрабандист. Яхтата беше наета от Спас Русев, а на нея беше и негов бизнес партньор - Любомир Минчев, участвал и в предизборния икономически екип на НДСВ. Наистина е странно, че Борисов пита Кирил Петков за кафето с Русев, след като същият Минчев, днес мажоритарен собственик на основаната от Спас Русев компания "Телелинк", беше трети в листата за столични общински съветници на ГЕРБ и наскоро напусна СОС без публично обяснение.

13 години след яхтеното парти - през 2016 г. - един от сниманите - финансовият министър Милен Велчев, вече бизнесмен, участваше заедно със Спас Русев и фирми, свързани с руската Внешторгбанк (ВТБ), в собствеността на "Виваком".

За какво са си говорили Петков и Русев?

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отрича Спас Русев да е искал услуги от него с обяснението, че срещата била просто така - за информация какво става в България. Предприемачът със сигурност е добре ориентиран и без такъв "брифинг" - неговият бизнес тук не е спирал, а близо две години български институции блокират и сериозна сделка с негово участие.

Решения на Административен съд-София и на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спряха сделката за "Булсатком", купена от фирма на Cпac Pyceв c финaнcиpaнe, осигурено от собственика на телекома "Виваком" и "Нова Броудкастинг груп" - "Словения Броудбанд С.а.р.л." Сделката се оспорва от останалите два телекома заради прикрития режим на придобиване и очакваната силна концентрация на пазара на платена телевизия. КЗК пък е сред регулаторите, чийто състав ще бъде обновен.

А ако и днес Горанов и Пеевски бъдат засечени на кафе, едва ли ще е случайност. Горанов вече е бизнесмен, Пеевски вече е "държавата", а и "най-слабата държава е по-силна от най-силния бизнесмен". Последното е цитат от показанията на хазартния бос Васил Божков. За него той твърди, че са думи на финансовия министър Владислав Горанов. Прокуратурата обаче не му повярва.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклуци

    31 4 Отговор
    И Киро и DW
  • 2 честен ционист

    20 5 Отговор
    Магнитски не важи в България, също и в Русия.
  • 3 Що се чудите?

    24 2 Отговор
    За" плетки"!
  • 4 Копейка

    2 29 Отговор
    Не знам и не ме интересува!На нас ни казаха да викаме за Мунчо!
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 1 Отговор
    " За пари ли, а ? За мнооого ли ?"
    / както беше в една реклама /
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 0 Отговор
    Те така бяха снимани на една яхта и после имаше фира 🤔🤔🤔
  • 7 дон

    27 3 Отговор
    Искрено не ме интересува. Кирил Петков няма място на една маса със Спас Русев.

    Асен Василев не може да има офшорка, а документите са видими.

    А Даниел Лорер като е знаел на кого продава не е трябвало да продава самият факт че има сделка с този човек вече петни и без друго мръсното му име
  • 8 АРЕС

    30 3 Отговор
    Тъпото и мошеника Спас освен за кражби за друго не могат да си говорят,това е ежедневието на престъпниците в България,след като не са в затвора където им е мястото.
  • 9 тома

    19 2 Отговор
    За какво могат да си приказват двама мошенници освен за кражби и мошенгии
  • 10 Емилия Милчева

    12 1 Отговор
    много думи, и нищо смислено. Професията на журналиста залязва в епохата на Интернет. Драскат да изкарат някой лев.

    Коментиран от #13

  • 11 мирчев

    11 0 Отговор
    спас е искал и той да топне дъртата чушка в боба на мустака бил и отдавна навитак
  • 12 ГОСТ

    10 0 Отговор
    За какво аз на теб ти за мен. Наглостта на тъй набедените политици няма край. Русев с кое го знаете с придобиването на БТК Виваком и след това с собствеността на пфк Левски а сега с Булсатком. А сега кой седи на една маса с него Киро пр.....
  • 13 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емилия Милчева":

    Какво е това извънземно същество журналист. Препечатване то на опорки не е журналистика. То е плагитство препичаство на господарите си истини. Какво е значението на независим журналист и с какво се отличава от платения. Независими медии нама имама платени от нпу и частни интереси.
  • 14 Сатана Z

    10 0 Отговор
    “Моделът Спас” довлече в България Лондонските юпита в царската конюшна НДСВ.За да излезе на светло бай Спас за да се срещне с Кирчо,значи олигархията не е доволна от Кирчо.Стрелбата по Кокорчо и Лорер с имотите беше само учебна.Става интересно,щото и глиганът Пеевски се е активирал и играе “Немци в тила” на Румбата
  • 15 Хасковски каунь

    7 1 Отговор
    Сигурно не е за пред народа , щом Киро Канадата се е измазултил като пръдняот гащи
  • 16 Говорили са

    8 0 Отговор
    За цената на боба. Бат Киро изпръцка надеждите на гласоподавателите.
  • 17 А ПРАВИЛНИЯ ВЪПРОС Е

    5 0 Отговор
    Трябва ли въобще да си говорят по кафенетата тия двамата. Има официални места за срещи - със протоколи и други присъстващи на официални разговори.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    закона "Магнитски" бил глобален тоест ние също можем да го използваме против чужди граждани
  • 20 То е ясно !

    2 0 Отговор
    Говорят си кой ще убият след Трактора.
  • 21 калугин

    2 0 Отговор
    СПАС РУСЕВ Е РОДНИНА НА ЦАРЯ, И ЦАРЯ И СПАС РУСЕВ СА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ, НО СА АГЕНТИ НА КГБ -ДС, КАКТО И КИРЕ, РАЗГОВОРА И БИЛ КЪДЕ КАКВО ДА ОТКРАДНАТ ОТ БГ.
  • 22 За същите

    2 0 Отговор
    Говорили са си за същите далавери каквито Спас Русев договаряше с Милен Велчев на яхтата преди 20 години.