Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 19:01 3 541 48

Как толкова много плажове в България се оказаха частни

  • дпс-
  • пп-дб-
  • герб-
  • плажове-
  • заменки-
  • море-
  • черно море-
  • българия-
  • корупция-
  • плаж-
  • росенец-
  • частен плаж

Най-малко 26% от плажовете в България са в частни ръце, сочи анализ на природозащитници. Как стана това?

Как толкова много плажове в България се оказаха частни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Когато през януари 2021 г. двайсетина активисти от Организацията за защита на българските граждани с мотики и гребла премахнаха тревата от плажа в парк Росенец - до лятната резиденция на Доган, отдолу се показа пясъкът. Но в регистрите теренът беше със статут на “земеделска територия”. Необходими бяха близо две години политически, институционални и съдебни битки, водени от партия “Да, България”, за да бъде тази земя официално отразена в кадастъра като крайбрежна плажна ивица. Тоест - изключителна държавна собственост, както е по Конституция.

Големите законни престъпления

Тази история е добра илюстрация към анализа, публикуван от инициатива “Зелени закони”, обединяваща известни природозащитници, според който анализ най-малко 26% от плажовете в България са в частни ръце. Как се е случило? Ами по начина, по който се случват големите престъпления в България - със закони. Първо, чрез едно допълнение към Закона за държавната собственост през 2005 г., дало определение що е крайбрежна плажна ивица и плаж, и действало до 2008 година, второ - чрез заменките, от които се възползваха тесен кръг политици, магистрати, бизнесмени и други личности, близки до управляващите.

За плажна ивица беше определена “част от брега, представляваща естествено или изкуствено обособена територия, покрита с пясък, чакъл или други седиментни и/или скални образувания, с начин на трайно ползване за рекреационни цели“. Тоест - ако не се ползва за възстановителни цели, не е плаж. Така МС и МРРБ започват да деактуват големи части от плажове, защото те не са имали такова предназначение, като по такъв начин ги включват в стопанския оборот и държавата започва да ги заменя и продава, описва технологията Тома Белев.

Продажби и заменки

“След 2005 г. крайбрежната плажна ивица, която не се ползва за „рекреация“, постепенно се приватизира – като земеделски земи и гори – и се урбанизира. Най-известна е сделката с продажбите и заменките на гори на територията на бившата защитена местност „Камчийски пясъци“, започнала само три месеца сред приемането на закона”, се казва в анализа.

Няма нужда да заграждаш плаж или да го вземаш на концесия, когато можеш да си купиш нива или пасище край морето за смешни пари. А не е проблем, видно от бетономорието, общините да разрешат застрояване чрез общи и подробни устройствени планове, така както са го допуснали за 1026 декара от тези 26% плажове, които държавата е загубила.

Бетонираните сделки

“В продължение на 30 години се е случвала приватизацията на плажовете и на никой не му е правило впечатление, но ние няма да спрем да се борим срещу това. Депутатите на Зелено движение (част от “Демократична България” заедно с “Да, България” и ДСБ, б.авт.) ще се обърнат към министрите на туризма, на културата, на околната среда и водите и на регионалното развитие за други случаи, в които е нарушен чл. 18 на Конституцията”, заяви пред Дойче Веле Тома Белев.

Според чл. 18, ал. 1: “Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост”. Проучването на “Зелени закони” отбелязва, че три от общо 21 правителства през тези 30 години, са съдействали особено активно на процеса с плажовете - кабинетите Сакскобургготски, Станишев, Борисов.

Държавата може да промени нещата, но иска ли?

Държавата създава правилата за ползване и урбанизиране, но стига да поиска може да ги промени в полза на обществения интерес. Ще го направи ли? През януари в свой пост във Фейсбук природозащитникът и бивш депутат от “Продължаваме промяната” Александър Дунчев предложи “Закон за разтрогване на всички горски заменки - за да се приключи веднъж завинаги с тази най-голяма горска далавера за века.“

Аргументите му бяха, че в периода 2003 - 2009 година “ДПС, НДСВ и БСП раздават чрез заменки над 30 000 дка безценни гори на приближени „бизнесмени“, и то за жълти стотинки”. Европейската комисия ги обяви за непозволена държавна помощ през 2014 година.

Тома Белев вижда три варианта за връщане на “частните плажове”: прокуратурата да оспори решенията на МС, земеделското министерство и поземлените комисии; министърът на регионалното развитие да заведе иск пред съда за обявяване на нищожност на сделките; промяна в законодателството конкретно за тези сделки.

Нова промяна, но къде е мотиката

Прокуратурата едва ли ще се заеме, нито един регионален министър не е правил подобно нещо, а законотворците промениха наскоро Закона за Черноморското крайбрежие с мотива да защитят от бетон трите плажа за природосъобразен туризъм Карадере, Корал и Иракли. През декември парламентът одобри на първо четене проекта, който забранява строителство на 500 метра зад тези три плажа, внесен с подписите на Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Христо Иванов и Кирил Петков (ПП-ДБ) и Делян Пеевски (ДПС).

Но според “Зелени закони” законът ще позволява застрояване на имоти в охранителните зони* А и Б, докато няма действащ общ устройствен план, което ще е стимул за общините да бавят приемането му възможно най-дълго във времето. “В тази ситуация, т.е. без ОУП, са общините Царево, Приморско, Бургас (без самия град), Поморие, Несебър, Долни чифлик, Аврен, Аксаково и Каварна. Това означава, че законът ще поощрява застрояването на 2/3 от българския морски бряг”, посочват от инициативата в публично становище, изброяващо и други недостатъци, и настояват за оттеглянето му. Екоактивисти отбелязват пред сайта 3е-news.net, че в него липсва предизборното обещание на “Продължаваме промяната” да бъде забранено всякакво строителство на 100 метра от плажната ивица.

Преди 14 години министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обясни по bTV, че няма как да има плажове за бедни и богати в България, защото Конституцията го забранява. Но в България, както е известно, недосегаеми са политиците, не Конституцията. А плажовете не искат нови закони, а здрави мотики.

***

*Охранителни зони А и Б са регламентирани в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), чл. 10 и 11. Зона А обхваща крайбрежната плажна ивица, както и части от земеделските и горските територии, прилежащи на тази ивица, плажове, брегоукрепителни и други съоръжения с широчина 100 метра, измерена по хоризонтала, а зона Б е с широчина 2 км от границата на зона А. Тези зони обаче не включват съществуващи урбанизирани територии, чиито граници са определени с влязъл в сила подробен устройствен план, до влизане в сила на ЗУЧК.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Приморско е вече руска губерния

    13 31 Отговор
    От 7000 население, 5000 е руско!

    Коментиран от #3, #5, #33

  • 2 Как ли?

    33 1 Отговор
    Законът е врата в полето или в морето...
  • 3 " Малая Россия"

    17 16 Отговор

    До коментар #1 от "Приморско е вече руска губерния":

    Така и викат на Поморие.
    Даже има огромна табела " Малая Россия".

    Коментиран от #7, #9, #11

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 1 Отговор
    От Луната ли падате😉🤔🤔🤔
  • 5 Камчия е руски анклав

    21 18 Отговор

    До коментар #1 от "Приморско е вече руска губерния":

    " Камчийски пясъци" е руска собственост.

    Коментиран от #38

  • 6 баи РАМБУ с двата НОЖА

    11 1 Отговор
    ДЕМОКРАТИЧНО
  • 7 рота ЧАРЛИ

    13 9 Отговор

    До коментар #3 от "" Малая Россия"":

    МИ ДА БЯХА Я КУПИЛИ КАУБОИТЕ
  • 8 Ган Йо

    40 13 Отговор
    Нещо против капитализма ли имате? Не говорете с пълна с банани уста

    Коментиран от #12

  • 9 Бок Лук

    40 9 Отговор

    До коментар #3 от "" Малая Россия"":

    Интересно как турските градове в България не те дразнят така
  • 10 Тома

    51 0 Отговор
    Плажовете не се ли водят като морска граница на държавата.Кой ги даде за да станат частни.Да не е управляващата 34 години мафия

    Коментиран от #22

  • 11 И какво?

    33 5 Отговор

    До коментар #3 от "" Малая Россия"":

    Много сте зациклени в темата Русия, а тази касае България и мутрите в нея.
  • 12 Мислехме, че ще са истински

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ган Йо":

    А те за многократна употреба...
  • 13 Потурнак

    30 5 Отговор
    Само да не се стигне дотам, че обикновения българин да мисли, че под турско ще е по-добре отколкото при тези алчни крадливи и корумпирани "чорбаджии". Било е, да не стане пак!

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Как толкова много плажове.....

    35 0 Отговор
    А Как толкова много пристанища в България се оказаха частни ?
  • 16 Костя дъ Простя

    4 14 Отговор
    Нали
    И пак Сорос виновен ?

    Хаха
  • 17 И както каза

    8 15 Отговор
    Депутатът Толстой.

    Българското черноморие го изкупихме .

    Там няма да имаме проблем с окупацията
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 3 Отговор

    До коментар #13 от "Потурнак":

    Не искам да хваля турското РОБСТВО,
    но турците са взимали ДЕСЯТЪК - 10%,
    а сегашните ДДС - 20%
    🤔🤔🤔

    Коментиран от #28

  • 19 Венци

    28 1 Отговор
    По времето на ГЕРБ се заграби цялото мутроморие.

    Коментиран от #24, #25, #43

  • 20 Перо

    25 0 Отговор
    Как да се промени ситуацията, когато няма никакви кадрови изискания при подбора на депутатите в листите. Депутатството стана платена длъжност, директно или индиректно, поради което, без оглед на партии, НС се напълни с криминално мислещи лица, гласуващи лобистки закони, против интересите на държавата! Никъде по света крайбрежната ивица няма частни зони!

    Коментиран от #45

  • 21 инж. Ганчо Илков

    23 0 Отговор
    Въпросът, не е колко плажове по морето станаха частни, а докога ще продължава връзката между Лидерите на Политическите Проекти и техните Дарители Олигарси. Ако някой прояви Интерес да разкрие механизмите за преминаването на Атрактивни Обекти в Частния Бизнес, да започне с проследяване именно на връзката - Лидерите на Политическите Проекти в Парламентарното Мнозинство и техните пред Изборни Дарители.
  • 22 Граница са ,да.

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тома":

    След шамандурата се стреля без предупреждение -))
  • 23 КАЖЕТЕ И ЕТО НА

    0 5 Отговор
    ЕДИН ЧАСТЕН ПЛАЖ.....
  • 24 Анджо

    11 11 Отговор

    До коментар #19 от "Венци":

    Алоо зоаконът е приет 2005год.какъв герб те гони, виж тогава кой е бил на власт. Баш комунягите от БСП. Вие русофилите сте най гадните долни и проклети хора. Вече е доказано.

    Коментиран от #31, #36, #46

  • 25 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    22 0 Отговор

    До коментар #19 от "Венци":

    Ние заграбихме всичко чрез приватизацията. От предани комунисти ,станахме върли капиталисти.
  • 26 ДАЙТЕ ИМЕНА НА

    6 2 Отговор
    Частни плажове в България......другото си е ала бала.
  • 27 Не им завиждайте!

    9 4 Отговор
    Всички тези плажове до десет години ще отидат под водата. Това, което предстои, никой не го мисли сега, но то ще си дойде, без да пита собствениците на плажовете. От години не се говори за свлачищата по морето, които постоянно завличат къщи във водата. Ще потъне част от бреговата ивица и хотелите заедно с нея. Освен това не е тайна, че Черно море е място за бъдеща битка между титаните. Така че, не завиждайте на тези собственици на не знам си какво!
  • 28 редник

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    / Не искам да хваля турското РОБСТВО,
    но турците са взимали ДЕСЯТЪК - 10%,
    а сегашните ДДС - 20%.../

    Преди няколко години бях на почивка в Турция и основните храни и лекарства бяха с около 5% ДДС...
  • 29 Печелившите територии

    11 0 Отговор
    се разграбват бързо!
  • 30 Мисля че

    18 0 Отговор
    Крайбрежната ивица поне 100-200м навътре към сушата трябва да е само държавна !
  • 31 Ветеран от Протеста

    17 0 Отговор

    До коментар #24 от "Анджо":

    Тогава шеф на Правната комисия в НС е Татяна Дончева,а член - самата Мая Манолова...Те тогава вадят от Забранителния списък за Приватизация и Пловдивския Панаир...Тогава разрешават 300 декара до Камчия да бъде изкупена от Руската държава...И стотици декари заменки...
  • 32 Факт

    24 7 Отговор
    Само Бай Тошо милееше за България.

    Коментиран от #37

  • 33 руска е

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Приморско е вече руска губерния":

    майкати! Баща ти е неизвестен !

    Коментиран от #48

  • 34 Гошо

    4 3 Отговор
    И Ко кът съ частни, там ли ще ги погребът, на чаzните им кафяви плажове
    Нещастни хорица
  • 35 Бачо Киро

    16 0 Отговор
    Ми става, щото у нас е беззаконие, нищо, че плажовете принадлежат на държавата. Иди в Гърция приватизирай... Ще, ама друг път...
  • 36 Бачо Киро

    14 1 Отговор

    До коментар #24 от "Анджо":

    Е твоят идол ББ що го не оправи след 2009 тогава? Малко беше на власт или кво? Я да мълчиш...
  • 37 Моряка

    19 3 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    Браво,Факте!В послидната си книга "Истинския Тодор Живков", покойния проф.
    Юлиян Вучков,на базата на многостранен анализ прави извода,че Т.Живков е най големия български политически деятел на 20 век.Аргументите на професора са неопровержими.Сега Тагаренко ще променя историята.След няколко години никой няма да помни Тагаренко.Боклуците обикновено ги измитат и безславно ги извозват до съответното сметище.
  • 38 Моряка

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Камчия е руски анклав":

    Лъжеш братко,лъжеш.Многокилометровия плаж от двете страни на устието на р.Камчия до последната песъчинка е държавен.
  • 39 ке те ваксинирам, внимавай!

    8 0 Отговор
    трупат имоти и пари и си мислят че това ще им помогне
  • 40 Е ха де

    5 0 Отговор
    Някой от управляващите да обясни !
  • 41 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    Приватизирането на плажовете в България / а бе не са частни, ама са заградени и никой не те пуска да припариш до морето/ е също ТОЧНО по Конституция !? Същата, която никой не спазва още от написването и до ден днешен !!
    Че си я и променят – на когото както му скимне. Намериха се 160 партийни избраници, гласуваха и хоп --- ЧИСТО НОВА Конституция !? И стадото ще я спазва – къде ще се дене!? Закон е това................
  • 42 baЙ коLю

    8 0 Отговор
    Мушингийска държава = кофти матрял
  • 43 Добре

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Венци":

    че на север от Варна никой не се интересува от плажове. Все още има диви места….евала на природозащитниците, че успяха да направят и узаконят НАТУРА 2000.
  • 44 тия щом ни го пробутват нещо се готви

    3 0 Отговор
    нещо се опитват да ни въртят пак тия от вкиснатото зеле … дори доган не си е купил плажа пред имота му ! всички плажове са концесионни няма нито един частен !!! това се води гранична зона и неможе да бъде частна собственост ! но пък минава пред незнаешите закона и така рибки на въдицата ще има гаранция
  • 45 и тук няма

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    зелето ни лъже с някаква цел ще разберем скоро защо ни баламосват … НЯМА ЧАСТИ ПЛАЖОВЕ!!!
  • 46 ама ти верно ли

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Анджо":

    живееш в някаква илюзия??? как можя да си помислиш че има някаква разлика между партиите ??? винаги шефа е бил един и същ от 89-та насам колкото и партийки да се излюпят само посолството решава кой какво каде как…
  • 47 Елементарно

    1 1 Отговор
    "Демокрация" е бе пичове! Нали за това се борихте!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.