Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 09:17 3 778 44

3 млрд. куб. м вода са заключени в 181 язовира у нас – и какво от това (ВИДЕО)

  • поливане-
  • напоителни-
  • системи-
  • ивайло-
  • тонев-
  • турция-
  • канал

Ниските добиви заради липсата на поливна вода правят земеделците неконкурентоспособни

3 млрд. куб. м вода са заключени в 181 язовира у нас – и какво от това (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

3 млрд. куб. м вода са заключени в 181 язовира, но не се предоставят на фермерите за напояване!? Защо се случва това? С такъв въпрос, след като е писал до всички институции, с ФАКТИ се свърза Ивайло Тонев, който е бивш управител на „Напоителни системи“ ЕАД - клон Хасково.

„На фона на вноса от Украйна, все по-ясно се вижда, че държавата ни, по линия на напояването, е останала в 19 век. Проблемът с вноса и неговото решение, е чисто икономически и от ситуацията става ясно, че българското земеделско производство не е конкурентно на украинското“, пише в писмото си до ФАКТИ Ивайло Тонев, бивш управител на “Напоители системи” в Хасково. Той е отправил същия въпрос до министрите на земеделието, финансите, икономиката и до депутатите в Комисията по земеделие в Народното събрание.

Ивайло тонев в писмото си той цитира данните, представени по време на пресконференция на Българската аграрна камара, които показват, че средният добив на неполивен слънчоглед в страната е 200 кг/декар, а разходите за добива му са 250 лв./декар, като цената, на която продават нашите земеделски производители, е 760 лв./тон.

“Ако на земеделските производители им е осигурен достъп до поливна вода, средният добив на слънчоглед щеше да бъде поне 600 кг/декар. Респективно това щеше да доведе до много по-ниска крайна цена на слънчогледа, така че земеделците да покрият разходите си и да печелят. Проблемът не е вносът от Украйна, а ниските добиви, респективно липсата на напояване”, пише в писмото си.

Тонев апелира към фермерите да изискват от държавата да им бъде осигурен достъп до поливна вода. В Румъния и Гърция водата за напояване е субсидирана на 100%.

“На среща, проведена на 13.09.2023 г., в присъствието на Министъра на земеделието Кирил Вътев, Снежина Динева - Изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, изнесе данни, че тази година са обслужили 10 000 декара повече от сезон 2022, общо обслужени 293 000 декара, от които 120 000 са оризища, което за държава като нашата е пренебрежително малък обем. Търговската дейност на предприятието извън ОПВВВ, реализира оборот от напояване за около 20 милиона лева, като само Фонд работна заплата е 27 милиона. „Напоителни системи“ ЕАД, като търговско дружество, не бива да усвоява средства по програма 4/3, поради причината, че ефект за поливното земеделие реално няма да има, а усвояването на пари по европрограма може да блокира бъдещи реформи в предприятието”, смята Тонев.

Тонев също така алармира, че в момента у нас има заключени 3 млрд. куб. м вода в 181 язовира за напояване, а водата не стига до земеделците.

За какво ще се изхарчат държавните средства, предвидени за инвентаризация в напояването и с каква аргументация? Това е само един от въпросите, които задава бившият управител на клон Хасково на “Напоителни системи” ЕАД Ивайло Тонев в писмо до ФАКТИ бг. Въпросите му са провокирани от информацията за стартирането на описването и преброяването на поливните площи и съоръжения в страната.

"В бюджета си за 2024 г. Министерството на земеделието и храните е предвидило средства в размер на 5 милиона лева за инвентаризация на поливните площи, като се твърди, че такава не е правена от 1999 г.“, припомня Тонев. Той обаче посочва данни в годишния Аграрен доклад за 2018 г., който е публикуван на страницата на аграрното министерство. В него се казва, че по данни на „Напоителни системи“ ЕАД към 2017 г. изградените поливни площи са общо 7 328 300 декара.

"Това ясно показва, че информацията, за която ще се похарчат въпросните не малко пари, е налична всеки един момент в „Напоителни системи“ ЕАД. Тук се появява и въпросът с каква аргументация и за какво точно ще бъдат похарчени тези бюджетни средства“, пита Ивайло Тонев.

Какво правят в Турция
Тъй като Турция изпитва остър недостиг на вода поради изменението на климата, новият канал Мардин-Джейланпънар от язовира Ататюрк в Шанлиурфа до Мардин в югоизточна Турция започна да доставя жизненоважна вода на близо 506 хиляди декара земеделски земи, която ще бъде стимул фермерите да успеят да увеличат производството си. Със своята дължина от 221 километра „каналът на изобилието“ ще позволи на обширни райони от турската част на Месопотамия да получава реколтата три пъти годишно и ще увеличи доходите на фермерите.

„Каналът Мардин-Джейланпънар е най-дългата изкуствена река в Турция. Той е по-дълъг от Суецкия канал и три пъти по-голям от Панамския канал. Когато всички участъци на мащабния проект бъдат завършени, обширни площи земеделска земя, еквивалентни на размер на 70 000 футболни игрища, ще бъдат напоявани обилно“, съобщиха от Министерството на земеделието и горите в Анкара.

Изграждането на канала струва 2 милиарда турски лири ($75 милиона). С канала от този регион ще се задоволяват 35% от нуждите на страната от зърно. Мехмет Шериф Йотер, ръководител на Центъра за търговия със зърно Къзълтепе, смята, че каналът може да създаде работа за приблизително 300 000 души.

„Понастоящем жънем два пъти годишно. С канала, в някои райони, дори може да са възможни три реколти годишно. Мардинската равнина в момента отговаря на 20% от нуждите на страната от пшеница и бобови растения. След като каналът започне да функционира напълно, Мардинската равнина ще задоволява поне 35% от нуждите на страната ни. Ако производството процъфтява, външната ни зависимост ще намалее", добави той.

Просто пример…


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 1 Отговор
    Язовирите бяха построени при ЛЬОШИЯТЕ‼️
    При тях бяха поставени и километри тръби за напояване ‼️
    Добрия Жоро Тръбата предаде
    1ОО ООО за старо желязо ‼️

    Коментиран от #4

  • 2 Мдаааа

    51 0 Отговор
    По тъпа държава не съм виждал!. Басейнова дирекция е държавна собственост. Вместо да даваме пари на ръка на земеделжите можем да им осигурим безплатна вода за поливане! Каква по голяма дотация от това. Ама не! Тъпчат се само едни пари в няколко чорбаджийски кисии и това ни е земеделието!
  • 3 Трол

    32 1 Отговор
    Трябва да има вода за ВЕЦ-овете и полезна земеделска площ за фотоволтаичните централи.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    1ОО ООО
    ТОНА тръби ‼️‼️‼️
  • 5 флипп

    51 0 Отговор
    Баща ми беше главен помпиер на над 30 поливни станции в напоителни системи дълги години, гледайки какво ГЕРБ направи с това невероятно предприятие го уби. Последната капка беше когато дадоха на тумба цигани да нарежат тръбите за да си осигурят кметските избори.
  • 6 Землището

    32 1 Отговор
    Защото искат да унищожат селското стопанство в Българи и после да е по лесно на Шеврон да дупчи за шистов газ.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор
    ха добър ден сватьо
  • 8 питам за един приятел актьорче зелено

    28 1 Отговор
    няма ли начин да продадем водата , а парите да пратим подарък на един зелен наркоман?
  • 9 Сондьора

    27 0 Отговор
    В Румъния и Гърция няма субсидии за водата, тоя лъже здравата . Иначе вода за земеделците трябва да има. В Гърция водата се вади от сонди с дълбочина до 500 метра. Най-дълбоката в Гърция е 763 метра. И въпреки това, водата им е по-евтина от нашата. Който е разбрал, разбрал.

    Коментиран от #39

  • 10 Гост

    7 11 Отговор
    На клетите зърнари с бентлитата им се приискала безплатна вода... Ама то няма и по какво да дойде водадат до много места - да питат любимия си толуп защо. Отделно, при положение, че България е нетен износител на зърно и вносител на плодове и зеленчуци, субсидирана вода може да има само за производителите на плодове и зеленчуци, нали така казва логиката.

    Коментиран от #35

  • 11 Мишел

    26 2 Отговор
    В България няма нито един демократичен язовир, всичките са построени при социализма. Затова няма смисъл да се занимаваме с така повдигнатия въпрос, тъй като е въпрос на време нашите истински баш демократи да ги разрушат.
  • 12 Даниел

    17 0 Отговор
    Имам спомен,че ГЕРБ взеха едни 500 млн от бюджета за ремонт на язовирите??!!
    Явно добре са се справили!
  • 13 Летописец

    8 1 Отговор
    Не водата е основния проблем на българските земеделци , а украинския внос ! Полша, Словакия, Унгария и Румъния в една или друга степен наложиха ембарго срещу Киев върху вносните украински продукти и блокираха контролно-пропускателните пунктове за украинския товарен автомобилен транспорт.
  • 14 БеГемот

    8 4 Отговор
    Сега е демокрация и пазарна икономика на нас такива изостанали практики комунистически не ни трябват...като не можем да си произведем ще си внесем от свободния пазар ...освен това имаме банани на кой му трябва такива изостанали култури ...
  • 15 Мирослав

    17 1 Отговор
    България по времето на развития социализъм имаше 6200 язовира и огромна система от напоителни системи като по този показател бяхме на първо място в Европа. В годините на съсипващия евроатлантизъм България вече страда от липса на напояване, от липса на вода, от наводнения, неща които никога не са били проблем преди.
  • 16 Краватар

    16 0 Отговор
    споко, сглобеняците и на тях ще посегнат, просто не им е останало време от рушене на паметници
  • 17 Бай Ганьо

    14 2 Отговор
    Вода газим, жадни ходим.
    Няма толкова безстопанствена държава като нашата в цяла Европа от как падна соца. Изредиха се сини, червени, зелени да грабят и рушат. Никой нищо свястно и на нормална цена не построи.
    Уж сме в ЕСССР, а държавите дето не са членки произвеждат по-евтина храна от нас и от производител станахме вносител.
    Още ли не ви светва, че нямаме нужда от брюкселския еврорайх и ще ни е много по-добре без регулациите, санкциите и назиданията му.
    Имаме си наш път в живота и няма какво да им благоговеем на глупостите. Те са се запътили с пълен ход към айсберга и ще потънат в ледените води за назидание на другите до какво води човешката глупост.
    Някой ден ще осъмнат като халифат и той ще е по-нормален от настоящето им.

    Коментиран от #23, #41

  • 18 бивш седесар

    17 0 Отговор
    Напоителни Системи бяха едно от първите неща които демокраДците разрушиха. Тенденциозно и методично.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СЗО

    7 3 Отговор
    Браво на Турците. Поне те да си развиват земеделието, за да ядем евтини зеленчуци, че то България няма да се оправи. Започвам да уча турски, че като си приберат Родопите и Варненско, да съм готов.

    Коментиран от #22, #42

  • 21 И според

    1 3 Отговор
    Тоя кой ще плаща тая субсидия....да не казва държавата щото тя пари няма а събира от данъци!!! Т.е хората да плащат водата на земеделците!?! А гаранция че цените ще са по ниски има ли ....иначе защо да ги субсидираме
  • 22 Бе то

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "СЗО":

    От Турция получаваш нещо евтино но не е точно еко и не е добре да се яде

    Коментиран от #38

  • 23 уйко калеко

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Ганьо":

    На теб пък ЕС ти е виновен За.Това ,че още 1992 г СДС разби българското земеделие още 15 години преди БЪЛГАРИЯ да влезе в ЕС кой е виновен.Самото име на разрушителите на селското стопанство е показателно. ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ ТАКА БЯХА НАИМЕНУВАНИ.СДС СЕ ОКАЗА НАЙ ВРЕДНАТА ПАРТИЙНА КОАЛИЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОДА,С РАЗБИВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ПРЕЗ 1992 Г И С ПРОВЕДЕНАТА МАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ(КРАЖБА) ПРЕЗ ПЕРИОДА 1997-2001 Г.

    Коментиран от #25, #36

  • 24 Само питам

    9 0 Отговор
    И как ще поливате като Бойко Борисов преди 5 - 6 години извади тръбите от земята за да ги продаде ?

    Коментиран от #34

  • 25 Бай Ганьо

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "уйко калеко":

    ЕСССР усърдно подкрепя и насърчава ликвидаторите. СДС си бяха проект на САЩ, те си внесоха първия премиер Филип Димитров. Те започнаха ликвидирането.
    Брюксел насърчава тукашната корупция с еврофондовете, като си затваря очите какво става с тях тук, за да си прокарат техните регулации. ГЕРБ ги създаде фондация Ханс Зайдел и Тиквата беше първа дружка с Меркел. Те нямаха проблем с него, ние имаме.
    Същото и със сегашните сглобкаджии.
    Избягаме ли от евроколхоза сме си смъкнали един от тежките яреми на врата.
  • 26 какво да кажем

    7 0 Отговор
    При социализма бяха изградени 12.5 млн.декара поливни площи . А сега ?
  • 27 Иван Димов

    7 0 Отговор
    „Успяхме да запазим малка част от инфраструктурата, която беше изградена по време на социализма. това, което беше наследено, просто трябваше грамотно да се доизгради и използва, а не да бъде разрушено. Сега няма как да бъде възстановено. И юридически, и финансово е невъзможно“.
  • 28 Господ да помага

    10 0 Отговор
    Една от най-големите перестроечни измами, с които бе ликвидиран социализмът у нас бе, че той е бюрократизиран, има много чиновници, които струват изключително скъпо, а държавата не е достатъчно ефективна. Така нар. български „демократи“, преродили се от перестройчици в неолиберали, започнаха да ни обясняват, че „държавата е лош стопанин“, сиреч трябва да се ликвидира. И почнаха – от ликвидацията на селското стопанство до ликвидацията на хиляди индустриални предприятия, училища, селища и какво ли още не. Е, ликвидираха я. Ликвидираха държавата, като прогониха от държавните институции голяма част от добрите експерти, напълниха ги с партийни храненици, които са повече, по-некадърни и не вършещи работа от тези по времето на социализма.

    Коментиран от #32

  • 29 някой да каже

    6 0 Отговор
    По време на социализма -12 000 000 дка поливни площи. Сега колко са?

    Коментиран от #33

  • 30 Около нашето село

    7 0 Отговор
    Около селото преди демокрацията е имало канали и помпени станции, всичко се е напоявало. После дойдоха арендаторите, унищожиха бетонните канали и ги изравниха със земята. Сега, същите тези, реват за пари за напояване, че нямали добиви заради сушата. После ще искат и пари за щетите от засушаването...ненормална държава с ненормални управляващи!
  • 31 Бай Иван

    7 0 Отговор
    "3 млрд. куб. м вода са заключени в 181 язовира, но не се предоставят на фермерите за напояване!? Защо се случва това?"

    Че то ги няма тръбите бе мислители .Един дето се казва Георги Харизанов ги "хариза" за него си . Какво има да се чудите? Унищохите изградена напоителна система пък сега ще ми носите водата в шепи.
  • 32 бай Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Господ да помага":

    През 2010 година бях по работа в Москва . Та в разговор стана въпрос за земеделието ни. Руснаците се превъзнасяха по нашата земеделска продукция и качествата и от време оно /Само да знаеха ,че качествената отиваше по второ направление, а им давахме второ качество/ . Та обясних ,че имаме ликвидатори да ликвидират селското стопанство и производството и те се справиха блестящо. Бяха изумени . Питаха ме и пари сте плащали на тия да ликвидират селското Ви стопанство? Не можехте ли да го преустроите и да си продължи да работи, а трябва да го ликвидирате. Не можеха да повярват на глупостта ни. А ния я изживяваме ежедневно. Та така.
  • 33 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "някой да каже":

    В youtube поредицата "България, която съградихме" по памет цитирам, че са останали 0,6% поливни площи в сравнение с преди, което е тотален погром, който плаче за Народен съд.
  • 34 уйко калеко

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Когато извадиха тръбите и разграбиха помпените станции БОЙКО СИ НЯМАШЕ,, ХАЛХАБЕР,, ОТ ПОЛИТИКА. А сетих се БОЙКО ИЗВАДИ ТРЪБИТЕ И СЛЕД КАТО ГИ ПРОДАДЕ НА ВТОРИЧНИ КУПИ КЪЩАТА В БАРСЕЛОНА.
  • 35 бай Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    "На клетите зърнари с бентлитата им се приискала безплатна вода..."

    Зърно не се полива .Водата е за друго в селското стопанство . Чети !
  • 36 бай Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "уйко калеко":

    "още 1992 г СДС разби българското земеделие още 15 години преди БЪЛГАРИЯ да влезе в ЕС кой е виновен.Самото име на разрушителите на селското стопанство е показателно. ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ ТАКА БЯХА НАИМЕНУВАНИ.СДС СЕ ОКАЗА НАЙ ВРЕДНАТА ПАРТИЙНА КОАЛИЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОДА,С РАЗБИВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ПРЕЗ 1992 Г И С ПРОВЕДЕНАТА МАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ(КРАЖБА) ПРЕЗ ПЕРИОДА 1997-2001 Г"

    И още има глупаци да гласуват за техните наследници и протежета в така наречената Демократична България, а по същество Дее Бъ и партията.
  • 37 За Турция

    4 0 Отговор
    Каналът е изумителен. И Месопотамия също. Цялата е само царевица и нищо друго. Три метра висока и еднаква по цялото безкрайно поле. Седиш вечер на покрива на хотела в Мардин, пиеш си нещо и гледаш безкрайното море от светлини чак до Алепу, и красота, тишина, спокойствие и очарование около теб. Препоръчвам ви. Страхотно е. Уникални манастири,
    джамии, римски водохранилища, Нимруд, Гоьбекли и мн други.
  • 38 СЗО

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бе то":

    Щото в Лидл всичко е "еко"....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Свинкята Пеев

    3 0 Отговор
    Вай бе! 221 km! Mашалах!
  • 41 я по сериозно!

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Ганьо":

    Ти май нямаш нужда и от това дето е от раменете ти нагоре, защото от космоса се вижда, че не умееш да го ползваш по предназначение. Стой си пред клавиатурата и чакай някой СССССР да ти подреди живота, а ти само да искаш, а някой друг да ти носи и дава. В другите държави от ЕС не търпят и ден управници като нашите и затова произвеждат не само по евтина храна, а ние не само ги търпим до края на мандата, а ги преизбираме по 5 поредни пъти за по малко от 2 години на последователни предсрочни парламентарни избори. По точно даже не ги избираме ние, а винаги оставяме да ги избират едни и същи техни протежета срещу заплащане, докато ние са си чешем клавиатурите. Е как резултата всеки път да не е един и същ, и управниците ни да мислят за нас, а не за себе си?

    Коментиран от #44

  • 42 Митьо Бретоня

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "СЗО":

    Още Васил Левски го е казал по време на изграждането на революционните си комитети на територията на България: "Учете турски, трябва да знаете езика на врага!"

    Коментиран от #43

  • 43 Айде бе,

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Митьо Бретоня":

    Ний български не знаем ти турски ще ни учиш!
  • 44 Бай Ганьо

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "я по сериозно!":

    Аха, въобще нямат такива като нашите на Запад. Франсетата тъкмо се похвалиха с новия си премиер гьотферен, света Урсула - брюкселската вещица, смешниците в Германия, тия в Холандия дето първи тръгнаха да им съсипват земеделието. Целият еврорайх се спуска по надолнището. Хеле сега със зелените тъпотии и джендърските псевдонауки и ценности. А междувременно Ахмед и Мохамед правят анклави и мешерета из всички европейски столици, включително и нашата. Иди се разходи вечер край Лъвов мост, ако ти стиска.