Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 09:54 3 954 192

"Здравейте, тук е Навални. Липсвахте ми."

  • алексей навални-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • новичок

47-годишният Алексей Навални водеше една почти библейска битка срещу автократично управляващия несменяем президент Владимир Путин, когото обвиняваше за масивната корупция в Русия

"Здравейте, тук е Навални. Липсвахте ми." - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Алексей Навални имаше една основна цел - да свали Владимир Путин от власт. Оказа се, че няма никакъв шанс, но той се доближи най-много до нея. Смъртта му отваря нова глава в историята на Русия, пише Роман Гончаренко.

Алексей Навални беше не просто опозиционен водач от нов тип, който успяваше да мобилизира и младите руснаци. 47-годишният политик водеше една почти библейска битка срещу автократично управляващия несменяем президент Владимир Путин, когото обвиняваше за масивната корупция в Русия. Това беше твърде неравна битка, в която Навални нямаше почти никакви изгледи за успех. И все пак той постигна повече от всички останали руски опозиционери.

Навални нанасяше на Путин все нови и все по-чувствителни удари: с различни разкрития или с популярността на своите призиви за съпротива. Инициираните от Навални улични протести, в които се включиха десетки хиляди руснаци, също бяха трън в очите на Кремъл.

2020 – повратна за съдбата на Навални

2020 година маркира драматичен обрат в съдбата на Навални. В Русия той бе отровен с нервно-паралитичния газ „Новичок“, но бе спасен от лекарите в Германия и обвини за деянието руските тайни служби и лично Путин.

Решението да се завърне в Русия, независимо от опасността за живота му, превърна Навални в неоспорим лидер на опозицията и основен противник на Путин. Международното осъждане на съдебните присъди срещу Навални и особено тежките условия на лагерен режим, накараха някои да го наричат „руския Нелсън Мандела“. Навални обаче приличаше повече на митичния герой от руските приказки – неустрашим и готов на саможертва.

През декември Навални, който несъмнено беше политически затворник, внезапно изчезна за няколко седмици. Оказа се, че е прехвърлен от европейската част на Русия в един наказателен лагер в Далечния Север.

Навални подозираше, че това се прави, за да бъде още по-силно изолиран в навечерието на предстоящите президентски избори през март.

Преди това лидерът на руската опозиция многократно изпращаше съдебни жалби за постоянно нарушаваните му права в затвора. И до последно той използваше кратките си появявания в съда за остри и язвителни критики срещу авторитарната система на Путин и водената от Кремъл война срещу Украйна. В последно време руските власти дори вече не го включваха онлайн по време на съдебните заседания.

Кой е Алексей Навални

Роденият през 1976 година Алексей Навални е син на съветски офицер. Следвал е право със специализация по борсово дело и ценни книжа. Трудовата си кариера той започва като бизнесмен и адвокат. От 20-тата си година нататък се ангажира политически и в ляволибералната партия „Яблоко“, но през 2007 година е изключен поради конфликт с партийното ръководство и изказвани от него националистически идеи.

От тези години датират и някои оспорвани негови позиции, които по-късно го лишиха от симпатиите на част от руската опозиция. По онова време Навални се присъедини към движението „Народът“ - събрало в себе си различни националистически сили. По-късно Навални се дистанцира от някои свои изявления, например от това, че беше нарекъл грузинците „гризачи“. Това му дистанциране обаче не звучеше съвсем искрено.

Това не е единствената причина, поради която Навални предизвикваше противоречия в опозиционните среди. Приписваха му склонност към нарцисизъм, а понякога и високомерно отношение към журналистите, което определено затрудняваше някои опоненти на руските власти да го приемат като лидер. В идеологически план Навални имаше по-скоро размити възгледи и се позиционираше по-скоро вляво със своите обещания да повиши минималната работна заплата и да отдели повече средства за здравеопазване и образование.

Истинската страст на Навални беше борбата срещу корупцията - тема, която, ако се вярва на социологическите проучвания, най-много вълнува руснаците. Като блогър Навални си спечели репутацията на борец срещу корупцията, а аудиторията му нарасна до милиони. Тази пионерска дейност той усъвършенства в своя Фонд за борба с корупцията (ФБК), който с времето все повече се превърна в медийна компания, произвеждаща документални филми за машинациите на елита. Най-успешният сред тях е филмът за т.нар. "дворец на Путин" - имение, за което се твърди, че е построено на брега на Черно море лично за Путин. За по-малко от две седмици филмът събра над 100 милиона гледания в YouTube.

Политик от нов тип

Алексей Навални беше модерен политик и умело използваше новите медийни формати и платформи - тук селфи в Инстаграм, докато тича за здраве, там видеоклипове във Фейсбук със съпругата и децата му по време на разходка. Той беше много активен в социалните мрежи поради простата причина, че де факто нямаше достъп до традиционните медии в Русия. Останали му бяха само улицата и YouTube.

Политическият талант на Навални се прояви за пръв път през зимата на 2011/2012 г., когато в Москва се проведоха масови протести за свободни избори и срещу завръщането на Путин в Кремъл. Именно Навални заклейми тогава "Единна Русия" като "партия на мошениците и крадците" - израз, който беше изцяло в духа на онова време, когато партията на Кремъл беше загубила голяма част от подкрепата си.

Легалният път на Навални към политиката беше блокиран - партията му не бе регистрирана, тъй като Кремъл съзираше в него сериозна опасност и правеше всичко възможно, за да не го допусне до властта. Единственото изключение бе участието на Навални в кметските избори в Москва през 2013 г., когато той спечели почти една трета от гласовете.

Едно от нещата, които отличаваха Навални от другите руски опозиционери, беше финият му хумор, превърнал се в негова запазена марка. Когато се появи за пръв път в Инстаграм след отравянето с "Новичок", той написа: "Здравейте, тук е Навални. Липсвахте ми. Все още не мога да правя почти нищо, но вчера успях цял ден да дишам съвсем сам. Един чудесен и силно подценяван процес".

Навални залагаше на младите хора

Навални се шегуваше както във видеоклиповете си, така и в съдебната зала. Той рано осъзна, че с премерена доза ирония ще привлече вниманието на младите по-силно, отколкото със сухи анализи. Видеозаписът на телефонния му разговор с предполагаем агент от ФСБ във връзка с отравянето с "Новичок" беше достоен за "Оскар".

Но залагайки най-вече на младите хора като своя основна целева група, Навални на практика се отдалечи от останалите си сънародници. Той беше и си остана любимец на младата градска средна класа, на електоралното малцинство. Останалата част от населението, особено по-възрастните хора, се оказа извън обсега му, което, разбира се, се дължеше и на усилията на държавната пропаганда да го представи като марионетка на Запада.

Смъртта на Алексей Навални отваря нова глава в историята на Русия: опозицията загуби най-силната си фигура. Навални показа, че е възможно да се противопоставиш на Кремъл дори и от затвора. Но не му бе дадено да повтори съдбата на Мандела, който не само излезе от затвора, но и стана президент на Южна Африка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    38 74 Отговор
    велик

    Коментиран от #77, #104

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    43 79 Отговор
    краят на Путин

    Коментиран от #123

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    34 68 Отговор
    Русия се пробужда

    Коментиран от #107

  • 7 Фен

    111 43 Отговор
    И кой спечели най - много от смъртта му!?🤔 Ами тогава е ясно, кой го е убил. САЩ така постъпват с марионетките си!

    Коментиран от #12, #22, #173

  • 8 Нищо не се е променило!

    22 40 Отговор
    Вестта за кончината на Навални бе разпространена около 13:30 часа българско време.
    Три часа е часовата разлика с Ямало-Ненецки автономен окръг, което означава, че новината гръмва в световните медии около 16:30 тамошно време. Руският Телеграм канал VChK-Ogpu твърди, че съобщението за пресата, обявяващо смъртта на Навални е било публикувано само две минути след официалния час на смъртта му.
    Справка в някои от най-големите метеорологични сайтове показва, че температурата в петъчния ден се е движила около -20 градуса, но се е усещала с около 10 градуса по-студено заради вятъра, снега и непосредствената близост на затвора до Северния полярен кръг.
    Спомнете си за истината превърнала се във виц, когато КГБ обявява стрелбата по папата-поляк по руско, а не по средноевропейско време, т.е. един час по-рано!

    Коментиран от #64, #162

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Електра

    27 41 Отговор
    Мир на Душата му
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОТарАК

    18 39 Отговор

    До коментар #7 от "Фен":

    млъкни бе...не се излагайте поне
  • 13 Бонев

    102 23 Отговор
    Ако е естествена смърт е ясно. Ако е убит се пита кой има файда. Това не е Русия и Путин а западняците които веднага почнаха пропагандата.Навални в момента мъртъв им върши повече работа отколкото жив.

    Коментиран от #88

  • 14 Някой

    94 19 Отговор
    Вместо да претопляте стари манджи с ниско качество по - добре се насочете към текущи събития с важно значение - като например, че укронацистите бяха изметени от Авдеевка. Ама тази новина не е политкоректна, нали? А колкото до Навални, ако се проследят събитията също като при саботажа на Северен поток трябва да се отговори на въпроса: Кой има полза от смъртта но Навални точно в този момент. И ако трябва честно да се отговори на въпроса, това хич не е Путин.
  • 15 дрън дрън

    48 17 Отговор
    Мошеник!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    14 50 Отговор
    няма по-интелигентни от БГ копейките
  • 18 Хохо Бохо

    19 54 Отговор
    Путин ще гори в ада!
  • 19 Уса

    90 17 Отговор
    Ако дневални беше президент на Русия всичките им ресурси щяха да бъдат под контрола на рептилите и безмилостно източвани.Русия я очакваше съдбата на Африка и България,икономическа и демографска криза с масово обедняване.Руските олигарси щяха да продължават да съществуват,но по-богати и нагли.Държавата щеше да бъде от колониален тип мутренска управлявана от посолство

    Коментиран от #191

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 DW Навални беше един от Петата Колона!

    70 21 Отговор
    Храненик на Чужди държави и Служби!! Съдбата им по Света е една и съща!! Една Мърша по малко!!

    Коментиран от #39

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДВОРЕЦА НА ПУТИН

    14 18 Отговор
    НЕШЕ ТОРАЛНА ИЗДЪНКА
    СЪЩОТО КАТО С ДВОРЕЦА НА БАЙ ТОШО
    А И СЕ ДОКАЗА ЧЕ Е ТОТАЛНА АНИМАЦИЯ ОТ ВЪТРЕ
    ТОЕСТ ЛЪЖА
    С КВА ЦЕЛ
    КАТО ТАЯ С КЪЩАТА В БАРЦЕЛОНА НА БАЦЕ
    КВО СТАНА
    Е ДА АМА ЗА МИСИРИ КАТО ФЕНОВЕТЕ НА ПП ДБ В БЪЛГАРИЯ И ПОДОБНИТЕ ИМ В РУСИЯ СА ДОСТАТЪЧНИ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    55 14 Отговор
    Смъртта на този глупи трябва да тежи най-много на съвестта на господарите му отвъд океана...
  • 27 Българка

    17 50 Отговор
    Тиранинът Путин превърна Навални в знаме на свободата и борбата срещу корупцията, тероризма . С убийството на Навални Русия доказа, че е меко казано дивашка, варварска федерация. Позволявам си да цитирам думите на Дайнов :"Към Путин трябва да се отнасяме като към дивеч и той трябва да бъде отстрелян"

    Коментиран от #45, #61, #85, #168

  • 28 нахални соросни

    50 17 Отговор
    навални е поредния провал на службите на сащ и англия… също както украйна и много подобни в опитите си да навредят някак си на рудия те само отслабват !!! русия да е заплашвала някога хамерите или наглосаксите някога да е говорела за враг н за сметка на това сащисаните само за това говорят от много години как русия им е враг но как стана враг никой не пита ? но аз знам защото има много ресурси и не ги подаряванна сащ а ги продава и от идва и чувствотнза враг във краварите…
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 КОТарАК

    11 26 Отговор
    Когда Путин заявил, что российские солдаты после смерти попадают в Рай, в Раю задумались о вступлении в НАТО.

    Коментиран от #63

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 А50

    35 12 Отговор
    Здравейте, Авдеевка е наша. В Коксохима продължава да се лее чугун, в града се обезпаразитяват мазетата и каналите
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 5678

    46 10 Отговор
    Жалко ,че е приключил един човешки живот,но все пак трябва да се гледа обективно на нещата и да се анализират събитията.Критичното положение на Украйна във войната, репортажите и интервюто на Тъкър Карлсън ,което даде друга светлина върху нещата,предстоящите президентските избори.Нека помислим кой има интерес от подобно развитие на нещата и защо точно сега се случва това.Не може така истерично да се реагира на подобни събития и да се прилагат двойни стандарти.Нека да си спомним ,какво стана и с Джулиан Асандж, който им изкара кирливите ризи наяве .За малко щеше да умре и той по затворите и е с разсипано здраве от психически и физически тормоз.Всеки да си прави изводите сам.
  • 38 велик водач без стадо

    26 8 Отговор
    Виновни са лично Путин и руските хакери! Да му издигнем паметник, на мястото на съборения и нарязан съветски паметник в София! Всички евроатлантици да дарят по една заплата за целта.

    Коментиран от #59

  • 39 Малцина знаят, че всъщност Навални

    9 13 Отговор

    До коментар #21 от "DW Навални беше един от Петата Колона!":

    беше един руски националист!
    Бог да го прости!
  • 40 Путин мълчи

    10 7 Отговор
    Затова пък нашият п у р о го опя!
    Ех, пилоте! Голямо зло излезе!
  • 41 нннн

    39 12 Отговор
    Я кажете за Авдеевка. Там всеки ден загиват не един, а хиляда човека. Какво става там? Навални слабо ме интересуваше като жив, хеле пък сега.
  • 42 В.В.П.

    21 9 Отговор
    На РОССИЯ са нужни силни лидери..Навслнияс с юмручето,,е като Горби перестройчика...Едно към едно...куха лейка ..
  • 43 Русофил

    15 5 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Да не извика байдън,че е по наблизо
  • 44 ти наистина си

    8 4 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    дълбоко НЕвиждащ…! не стой сляб ходи на лекар може да ти се помогне
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 А50

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти ще послушаш ли наще велики мислители и да прибереш вкъщи некой тъмно зелен инженер
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 филип ейджи

    16 4 Отговор
    наигра се
  • 50 Аз съм веган

    6 16 Отговор
    Крепостните не проумяват как така не се пълзи пред путлер. За това го ненавиждат.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 В.В.П.

    31 5 Отговор
    Леня ,лапаше пари от сащ ,да злепоставя РОССИЯ...Безродник...След като измамиха с брата ,Френската фирма за дърводобив ,в Новосибирск...стана дисидент ,опозиционер...Най дебела е корупцията в ЕС...На дебело играят ..с фондове ,заеми и субсидии.За шараните ...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    13 5 Отговор

    До коментар #47 от "А50":

    Ами не от 10 ,а от 2 .А за жертвите виж видео а с идиота от Азов,той не лъже

    Коментиран от #62

  • 55 10 страници

    16 6 Отговор
    Брътвежи, да се подмажем на запада и и да заработим за месеца некоя стотинка.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Реалист

    23 8 Отговор
    Руската антифашистка армия освободи и Авдеевка напредва към Славянск следва освобождението на Киев.
  • 59 А50

    14 6 Отговор

    До коментар #38 от "велик водач без стадо":

    Малко ли наши шороши имаме, че да вдигаме паметник на чужд. Между другото това го бях писал да вдигнем паметник на соросоида на мястото на ПСА, за да се помни това зло и никога не се допуска обратно. Все пак и то е част от нашата катастрофална история през последните 30г
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    22 10 Отговор

    До коментар #27 от "Българка":

    Няма по големи убийци от англосаксите.Напомням - дестаащ президентКенеди,принцесса Дайяна,Джери Ъпщайн доставщик на плът за елитаМартин Лутър Кинг и т.н. И Т.н.

    Коментиран от #90

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ...

    7 15 Отговор

    До коментар #33 от "КОТарАК":

    Когато Путин казал, че руските войници след смъртта си ще попаднат в Рая, в Рая се замислили дали да не се присъединят към НАТО...
  • 64 филип ейджи

    16 5 Отговор

    До коментар #8 от "Нищо не се е променило!":

    така стана и с кулите в ню йорк
  • 65 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    12 5 Отговор

    До коментар #56 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Бок Лук ,не кради никове,Авдеевка нЕма я върнеш

    Коментиран от #178

  • 66 Настолен указател за напреднали

    15 8 Отговор
    Западните дезинформационни канали, публикуват разкази как НаХални е загинал в зоната на бойните действия при Авдеевка, докато съратниците му се опитват да организират нещо като протести навсякъде по света !!!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Слугата мрази свободния и смелия !

    9 16 Отговор
    „Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек.”
  • 71 Неполиткоректно

    19 6 Отговор
    Политкотектно подбрана биография. Фамилията му участва в криминалната приватизация. Така нареченият му ФБК е основан от двама руски олигарси и агентката на Ми-6 Певчих. Набутват то в управителните съвети на много компании на руски и западни олигарси с огромни недекларирани годишни доходи отиващи за ФБК...уж. Уж ама парите яко дим изчезвали, а Навални побеснявал когато го питали.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    8 4 Отговор

    До коментар #69 от "Кондуктор":

    Няма ,щото много ги боли и поне три Дена ще викат за умрелия
  • 75 Очевидец храбър

    23 4 Отговор
    Убийствата на нотариуса и трактора са поръчкови убийства!!! Очаквам сега поне три месеца, всякакви никому неизвестни ,,демократи", да се възмущават денонощно пред медиите Соросоидна Правда“, „Реститутски Зов“ ,"Козяшка мисъл", "Гъдел нюз", “ Фекалий Нюз“ и "Каспичански устрем", от смъртта на НаХални, убит от тотално недемократичните руснаци, чрез откъснал се тромб!!!
  • 76 Феликс Дж

    4 4 Отговор

    До коментар #68 от "А50":

    Изпилниха моралния си дълг към доброто.
  • 77 Бацо Гацов

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Велик за кого? За британските и американските служби, или за руснаците? Навални е разработка на западните служби, целящи да изсмучат Русия, да я подчинят и да я закрият като сила - икономическа и военна. Отровен? Русия го отравя и праща в Германия на лечение... Аре бегай. След това се връща в Русия... Чак ми се додрайфа от прекалената драма. Такива драми ги забъркват само западните служби. Колкото до смъртта му - няма вечни хора. Всеки умира. Дори и западните шпиони. След Магнитски запада ще създаде и Навални.
  • 78 Бегай !

    22 6 Отговор
    Колко беше изолиран ? Пишеше по нета проповеди.Егати затворника.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ЕВРОНЮЗ

    22 5 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, не съм ви чел защото имам едно питане на което не получавам отговор.. Как и кога Алексей Навални стана това което ни представяте днес при положение че италиански вестници Република и Ла Стампа през 2012 година на първите си страници пишат.... В РУСИЯ Е ОБРАЗУВАНА НАЦИСТКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ "ЯБЛОКО" С ЛИДЕР АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ КОЯТО Е ЗАПЛАХА ЗА ЕВРОПА.... причината е за негова публикация в мрежата как да се посрещат мигрантите с газов пистолет и бейзболни бухалки.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 23999

    10 5 Отговор

    До коментар #27 от "Българка":

    Ами какво чакаш, грабвай
    пушката и към Москва-Путин
    те чака!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Наско

    10 13 Отговор

    До коментар #13 от "Бонев":

    Как западняците ще убият Навални в руски затвор? Не отговаряй. Няма нужда да се излагаш повече.

    Коментиран от #147

  • 89 ВАНЬО....🚮

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "вуйчо":

    ЗАТОВА .....ТРОЙНАТА ОПОЗИЦИЯ
    МЪЛЧИ ОГЛУШИТЕЛНО....
    ТЕ СИ ИЗПЛАКАХА СЪЛЗИТЕ КО ГИ
    РЕЖЕКА БРОНЗОВАТА ТОРТА ...
    В КНЯЖЕСКАТА...🌼🌸.....
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Историята помни

    12 6 Отговор
    Когато Ленин умрял с мозък, направен на пихтия от сифилиса, се оказало, че вторият човек в партията Троцки е предател. Каменев, Зиновиев и Сталин свалили Троцки и го изпратили в изгнание,
    където по-късно му сцепили главата с пикел.
    Скоро се оказало, че Каменев, Зиновиев и Бухарин също са врагове и вредители. Тогава доблестният другар Ягода ги разстрелял, а след това Ежов разстрелва доблестният другар Ягода.
    След смъртта на Сталин всички разбрали, че Берия също е предател и вражески агент. Тогава Жуков не се подвоумил и го застрелял.
    Скоро Хрушчов разбрал, че и Жуков е враг на народа и предател и го пратил в Урал.
    Оказало, че и самият Сталин е враг, вредител и предател, а заедно с него и голяма част от политбюро. Тогава изнесли Сталин от мавзолея и разгонили всички партийци начело с Хрушчов.
    Станало ясно, че Хрушчов също е враг на народа. Брежнев го пратил в пенсия.
    След смъртта на Брежнев пък станало ясно, че и той е вредител и виновника за застоя. Имало още двама вредители, но те толкова бързо умрели, че никой не ги запомнил.
    Дошъл Горбачов, който установил, че цялата партия е от вредители и врагове на народа.
    В този момент обаче СССР се разпаднал и веднага се установило, че Горбачов е предателя и врага на народа!

    За Путин не се очакват никакви изненади.
    От болшевишката революция до днес, Русия се управлява единствено от предатели и врагове на народа.

    Коментиран от #95

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Здрастии копейкиИИ

    5 12 Отговор
    Хайде на копейкитеЕЕЕЕ !
    5 за пост, къща с огромен двор за гагауза проZZ !
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Краватар 🐄

    14 5 Отговор
    Колективният толкова се надяваше на следващия Елцин, ама греда - Русия не е България и не се продава
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Генерал Гъби Гъбев 🍄

    16 2 Отговор
    Типичен Хуан Гуайдо - западна марионетка с празни приказки за демокрация, която се свежда до ошушкване на руските ресурси от западни компании. Точно както стана у Гъбария
  • 104 Смотльо,

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Точно съм убеден ,че нямаш и престава кой е Навални .Човека борещ корупцията е с акции във всички големи руски компании ,големия борец за правда и 3 транша само за година с над 300 милиона от Германия и Англия .Що на теб никой не ти преведе такава сума от Русия или Сащ ?

    Коментиран от #145

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Смотльо,

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Вярно е и изхвърля всички продажници на запада .
  • 108 Здравей Навални

    17 3 Отговор
    Не ми липсваш изобщо. Предателите не липсват на никого. Дори на стопаните си. Те са само пушечно месо за тях, което закономерно бива употребявано по предназначение.
    Ей затова Русия ще я има. Щото там предатели нямат място, а България е разкостена и продадена за жълти стотинки на либералния англосаксонски свят.
    Който има с какво го разбира, който няма, няма как да го проумее.

    Сбогом Навални. Мястото ти в историята е до Горбачов и Елцин.
  • 109 !!!?

    6 13 Отговор
    Навални - едно предизвестено убийство !!!?

  • 110 Объркано Атлантиче

    20 4 Отговор
    Какво не ви казват:
    Алексей излежаваше присъдата си в Ямалския автономен район, в прочутото село Харп „Полярен вълк“, където беше преместен от Владимирска област и редовно попадаше в карцера.
    Сега, след като чухте фалшивото възмущение от страна на Запада, нека да разгледаме информацията, която те скриха от вас:
    Навални е терорист. Той беше уловен от камера да планира цветна революция, за да надхитри Русия, с MI6.
    Той не е "политическа опозиция". Той е представител на чуждите разузнавания. Шпионин.
    По-горе може да се види(видеото е в Телеграм) как Навални обсъжда планирането на „масови демонстрации, политически инициативи, пропаганда, установяване на контакти с елитите“ с британския агент на MI6 Джеймс Уилям Томас Форд, чрез финансиране от анонимни богати милиардери.

    Навални беше фронтменът на Запада да превземе Русия отвътре. Абсолютно същата игра, която използваха, за да превземат Украйна.
    Навални беше актив на дълбоката държава и беше третиран като такъв. Като враждебен чужд актьор, който се стреми да свали суверенна нация от името на Запада. Предателство и бунт. Така че позволете ми с фалшивия гняв и бисерите на Запада, сякаш Путин несправедливо хвърля в затвора и убива политически опоненти, докато ловът на вещици на Тръмп навлиза в своята 8-ма година… и докато Джулиан Асанж все още е измъчван в затвора, а Гонсало Лира убит в украйна…
    Байдън и СМИ вече се опитват да използват тази ситуация, за да принудят американците да изпращат повече пари в

    Коментиран от #124

  • 111 Царевич Алексей Романов

    4 14 Отговор
    Бог прибра до себе си героя Навални, БОГ ЩЕ ВЪЗДАДЕ СТРАШНО НАКАЗАНИЕ НА УБИЙЦИТЕ - ПУТИН И НЕГОВАТА ШАЙКА!
    НАВАЛНИ Е ГЕРОЯ НА НОВОТО ВРЕМЕ!
    НЕГОВАТА ТРАГИЧНА КОНЧИНА Е НАШЕТО ЗНАМЕ!
    СВЪРШИ ВРЕМЕТО НА ПУТИН, ИДВА ВРЕМЕТО ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ИМПЕРАТОРСКА РУСИЯ, НАЧЕЛО С НАСЛЕДНИЧКАТА НА РУСКАТА КОРОНА!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Що много словесна плява

    5 2 Отговор
    Първо виж чие мение е! Второто Светът реагира в зависимост от "къде си", по три начина. Едни са с "затворени и измъчвани до смърт". Други са с "получил си го е". Трети са с "глуности на търкалета"
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Немо

    17 4 Отговор
    Съдбата на предателите навсякъде и винаги е такава ,първо да ги използват външните враговете на една страна и след като станат бвзполезни после да ги очистят .
    Апостола на свободата ни Левски го е казал ясно-,,А за предателите само смърт,,
    Така,че оставете го Невалния да се пържи в пъкала за греховете си ,ами кажете как в Авдеевка бандерите с вдигнати тъце и събути гащи се предават на такази на братушките.
    30 000 хиляди весеушника се пържат в котлето на Авдеевка,това е новината на деня ,а не това ,че Ривални ритнал канчето.
    И нека да гледат и мислят нашите евроатлантически майкопродавци какво се случва с лакейте на жидясалия запад когато спрат да им вършат работа,защото това ги чака и тях -същото което стана с Невални.

    Коментиран от #151

  • 116 Верно ли

    2 2 Отговор
    Поздравче за всички :)

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Да знайш

    16 3 Отговор
    Беше престъпник и осъден.... Сега ЦРУ ще реализират друг подобен проект за раздухване на бясна антируска пропаганда.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Механик

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Балалайкаа! Ко стаа с Афдийфка, бе? Дай новини, че нещо няма!
  • 124 Лъжата не е другата гледна точка

    4 18 Отговор

    До коментар #110 от "Объркано Атлантиче":

    Това е гледната точка на руската пропаганда.
    Всичко това, което си копирал на хиляди места е лъжа, която се мъчи да оправдае убиеца Путлер, който убива за да мъсти и от страх, много голям страх.
  • 125 Охо Бохо

    13 4 Отговор

    До коментар #30 от "Отец Дионисий":

    Не кълни жид ,че клетвата ти като нищо може ще се върне на кривата ти хазарска и евроатлангическа кратуна

    Коментиран от #127

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Борис Бонев

    3 9 Отговор
    Навални беше мъж мечта!!!!

    Коментиран от #135

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Винаги е тъжно да почине човек

    17 3 Отговор
    на такава ранна и активна възраст. Но коментарите на дежурните "анализатори" по студията ми дойдоха в повече. Как не им е неудобно да сравняват Навални с Левски и да го обявяват за някакъв герой? Един откровен краен националист, расист и ксенофоб, водил шествия на скинхедс. Позорно е. И това го чета в книгата на швейцареца Жак Бо - "Случаят Навални", по-точно откъси от нея в интернет. За мен също така беше необяснимо решението на Навални да се върне в Русия, след като нищо не му пречеше да остане на Запад и да си живее живота. Но вероятно не е било изгодно на кукловодите му. Другото е, че няма никакви доказателства отравянето му преди години да е било с "Новичок". Четох, че точно това съединение изисква всяко приближаване до този препарат да е в защитни костюми, специални маски и т. н. Нито в Русия, нито по-късно в Германия са използвани такива, тоест никой явно не е имал подозрения, че става дума за "Новичок". Ако беше това, със сигурност щеше да умре още тогава.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 А ти уйно

    14 3 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    Попитай французите от "Ив Роше" защо го обявиха за мошенник.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Запознат

    13 2 Отговор
    Хайде сега цялата западна пропаганда ще реве с месеци за един който работи против родината си и който беше елиминиран тъкмо от тях.

    "опозиционен водач от нов тип, който успяваше да мобилизира и младите руснаци" - че той нямаше и 0.5% подкрепа в Русия иначе според праведната пропаганда мобилизирал младите руснаци.

    "Навални се присъедини към движението „Народът“ - събрало в себе си различни националистически сили." - значи ако е за западът националистите като Марин льо Пен и "Алтернатива за германия" изобщо не са долюбвани от евролибералите и плюят срещу тях обаче щом е за Русия там ги почитат, също почитат и неонацистите в Украйна (Азов е обявено за такова формирование от американците преди войната).

    За кой ли пореден път пак двойни стандарти.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Слугата мрази свободния и смелия !

    3 8 Отговор

    До коментар #104 от "Смотльо,":

    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
  • 146 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    13 2 Отговор
    НА МЕН НЕ МИ ЛИПСВА ТОЯ КРАДЕЦ НА ПАРИ ОТ ФРЕНСКА ФИРМА! КРАЛ МНОГО ПАРИ И ФРАНЦИЯ ПОДАВА СИГНАЛ КЪМ РУСКАТА ПРОКУРАТУРА. СЛУЧЕЯ НЕ Е ПОТУЛЕН КАКТО СМЕ СВИКНАЛИ В БЪЛХАРНИКА И КАВАЛНИ Е ОСЪДЕН ПЪРВОНАЧАЛНО НА 5 ГОДИНИ. ИЗПРАТИХА ГО В ГЕРМАНИЯ И ПОЛУЧИ ГРАЖДАНСТВО НА КАВАЛНИ СЕ МИСЛЕШЕ ЗА ГОЛЕМ ФАКТОР ПО ВИСОК ОТ ПАПАТА И СЕ ВЪРНА ДА СИ ЛЕЖИ В ЗАТОРА. ИЗБОЛА СИ Е ЛИЧЕН НЕГОВ И НЕ ЖАЛЯ ЗА ДУРАКА!
  • 147 Антитрол

    12 3 Отговор

    До коментар #88 от "Наско":

    "Как западняците ще убият Навални в руски затвор?"

    Ами много лесно - подкупват някой от затвора и готово (затворник или пазач) - ама то трябва акъл.
  • 148 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    6 13 Отговор
    Правилно настоява Германия. Европа се прояви като беззъба с меки китки. Добре, че е Америка да стегне редиците. Защото както България е просмукана с отровата на КГБ агентура на всички нива, подобно е положението в цяла Европа. Агентурата на русия е на всички нива в правителства, Евро-структури и най-лошото в големи банки като NHBS и пр. Именно затова, Австрия ни спира за Шенген, понеже продължават да получават руски газ, понеже част от горния им етаж е свързан с кликата на пусиин, а русия неистово подскача при всяка интеграция на страни към Европа. И русия е тази, която подклажда взаимна вражда между Македония и България. И аман от тия пакети санкции. Още от деня на нападението, трябваше да се взривят ВСИЧКИ газопроводи, да се изгонят всички руски дипломати и да се прекрати всяка търговска дейност. Да оставят един консулат на русия в Париж и да им закрият посолствата. Ето това трябваше да се направи веднага, а не да протакат и дават време на пусиин да реагира❗❗

    Коментиран от #153

  • 149 Мирослав

    16 4 Отговор
    Ясно е кой има интерес, Навални им трябваше мъртъв заради мюнхенската сбирка на фашистите от НАТО , която тече в момента, за да се настървят допълнително! Дори жена му на Навални се появи изведнъж на тази конференция трудно прикривайки усмивката си, очевидно доволна от случващото се. Най-вероятно е отровен от адвоката си точно сега.
    Русия, ако го е искала мъртъв, досега щеше да е факт, а вместо това руснаците направиха от Навални тикток и фейсбук звезда, като имаше всички удобства през цялото време. Да не говорим, че Навални беше осъден за кражба на огромна парична сума при това от чужда компания. Той е икономически престъпник, а не политически затворник! Но отделно беше заснет на видео как иска от агента на Ми6 Джеймс Форд 10-20 милиона долара годишно за организиране на цветна революция в Русия.
  • 150 Старец

    13 4 Отговор
    Булевард "България" да се прекръсти на булевард "Навални". Нашите идиоти ще направят и това. Язък за човека, но е трябвало да е наясно каква съдба го очаква , продавйки се на американците.
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 дойче веле

    11 2 Отговор
    За Дугина никой не рева на запад, или за Лира Гонсало, който си отиде няма и месец в украински затвор.
  • 155 интересно

    16 1 Отговор
    Западните политици за два часа разследваха смъртта на Навални и произнесоха присъда, а за една година не разбраха кой взриви "Северен поток" /или разбраха, ама../
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Даааа

    7 4 Отговор
    ... видимо добро здраве. Изведнъж този човек е получил тромб.... Както и поне 50000 души в България всяка година. Много съмнително нали ?
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 ........

    13 3 Отговор
    Голям шум вдигат за някакъв ваксиниран срещу ковид.В последните години колко известни и даже по-млади от тоя си заминаха със същата диагноза като се оказа после,че са ваксинирани с експерименталните бъркочи за ковид?Защо са толкова загрижени всички за някакъв руснак в Русия,а не за американския журналист Гонсало Лира?Защо припадат за опазването на чужди граници,а са слепи за своите и не виждат как някакви където приличат на войници я пресичат нелегално?
    И не е ли странно как жената на тоя веднага се оказа на някаква конференция и веднага от НПО-тата наизвадиха плакатите все едно са се готвили за това нещо седмица предварително?

    Коментиран от #167

  • 161 Дойче веле

    11 2 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Да ти отговоря

    8 3 Отговор

    До коментар #163 от "Да питам..":

    Ми 6 ще врътне и Кокайнчик когато му дойде времето.
    Иначе то вси който мисли, разбира за какво иде теч.
    Стягай пушката че Денкофф те продаде вече.
  • 167 Мда

    3 1 Отговор

    До коментар #160 от "........":

    Инедвам се сдържа да на се засмее
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Ленката е опортюнист . откъдето може да изтърмъчи нещо....Снима строящ се хотел и казва че има ,,,корупция ,,АХАХАХА ..ИДИ И СНИМАЙ В ТУРЦИЯ ,САЩ ГЛОРИДА ,КАЛИФОРНИЯ ...ФРАНЦИЯ .ПУТИН ПОЧИВА В КОЛИБА В АЛТАЙ ..БАРАК НА ЧАСТЕН ОСТРОВ В КАРИБИТЕ ..
  • 171 Мдааа Дааа... и да се събудим

    9 3 Отговор
    Убедиха ма... щом от запад грачат УБИЙСТВО значи знаят със сигурност убийство е!!!!
    Интересно... защо убийците избраха точно тоя неудобен за Путин и Русия момент, когато предстоят избори и ... веднага след убийственото за запада интервю на Путин??!!!!. ..
    Да припомним .. ден по рано...
    Нахални е посетен от адвоката... какъв ли АРМАГАН е донесъл от менторите му и водещия му офицер???!!!
    П.С.
    всеки агент има водещ офицер подаващ задачите и осигурява възнагражденията им!!!
  • 172 Велик

    4 4 Отговор
    Човек.
  • 173 Ма кя

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Фен":

    Ти го уби.
  • 174 Хххх

    6 4 Отговор
    Русия има вече още един герой Навални. Втори Сахаров! Путин го увековечи! Увековечи и себе си с омразата на света и собствения си народ

    Коментиран от #175

  • 175 Ееегати да ви имам и героя

    5 5 Отговор

    До коментар #174 от "Хххх":

    Криминален престъпник... майцепродавец и родоостъпник
  • 176 Гал

    5 2 Отговор
    Дйоч,дойч... след една две години и няма да има пари за вас. И няма да ви има, щото без парички вие не работите.
  • 177 БАРС

    3 2 Отговор
    ТОЯ Е НИКОЙ НИКОЙ НЯМА СМИСЪЛ ДА СИ ХАБИТЕ ВРЕМЕТО ДА СЕ ПИШЕ ЗА ЕДИН ЕВРЕИН ПРЕДАТЕЛ ЗА РОСИЯ.ДА ВИ ОБЕСНЯ ЗАЩО .КОГАТО УПРАВЛЯВАШЕ ЕЛЦИН ТОЙ ПОВЯРВА МНОГО НА АМЕРИКАНЦИТЕ И НАПРАВИ ГРУБА ГРЕШКА.ЕЛЦИН Е ДОПУСНАЛ РАЗНИ АМЕРИКАНСКИ СЪВЕТНИЦИ ДАЖЕ И НА ОТГОВОРНИ ПОСТОВЕ В МИНЕСТЕРСТВОТО.ДА ПУТИН НЕ ЕДИНПЪТ Е КАЗВАЛ ЧЕ КОГАТО Е СТАНАЛ ПРЕЗИДЕНТ И ТРЬГНАЛ ПО КАБИНЕТИТЕ ТИЯ АМЕРИКАНЦИ КАЗА ПУТИН СЕ РАЗПОЛАГАХА КАТО ЧЕ ЛИ РАША Е ЧАСТ ОТ АМЕРИКА.В КАБИНЕТИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ на бюрата им стояли само американски знамена без нито едно руско каза путин.ДАЖЕ СА ЗАБРАЛИ СЕКРЕТНИ РАЗРАБОТКИ НАБУТАЛИ СА СЕ И В АРМИЯТА.ПУТИН ГИ ПОМОЛИЛ ДА ВЪРНАТ РАЗРАБОТКИТЕ ТЕ КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗАЛИ.ТА ПУТИН КАЗА ПОЛЕЛЕКА ИЗГОНИЛ АМЕРИКАНЦИТЕ.НИМА ТОЙ НЕ Е ПРАВ 100% Е ПРАВ.ТА АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ МРЯСВАТ ПОЧВАТ ДА ТЪРСЯТ КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАДЕ ЗА ПАРИ ОТ НЯКОЯ ПАРТИЯ И ПОПАДАТ НА НАВАЛНИ СОБЧАК ТАЯ ЖУРНАЛИСТКА В КЮПА Е БИЛ И СУАКАШВИЛИ КАКТО И ПРЕДИЗВИКА КОНФЛИКТА В АБХАЗИЯ.КАКТЛ И ГАРИ КАСПАРОВ.А НАВАЛНИ СИ Н ВИНОВЕН И СИ ПОЛКЧИЛ ЗАСЛУЖЕНОТО
  • 178 АГАТа Кристи

    2 2 Отговор

    До коментар #65 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Заради такива като теб - да намрази човек всичко руско и това, което е уважавал !
  • 179 Историк

    8 3 Отговор
    Навални изигра най-силния си ход: предизвика Путлер да покаже, че е пълен нацист и Путлер точно това направи.

    Коментиран от #189

  • 180 Дойче окулеле

    3 4 Отговор
    Тая струна ще я дърпате докато не втълпите на хората, че горкия опозиционер е жертва на путинските репресии. Тровили го , видите ли, били го, от телевизионната кула в останкино го хвърляли, но съвършената немска медицина(особенно развита по времето на Хитлер) го спасявала. Усещате ли колко сте прозрачни с глупавата си пропаганда?явно е бил ценен агент за да се тюфкате толкова и да се опитвате да извикате духа му да ви помогне да направи преврат на Путин. Войната е безмилостна, но тя , за ваше нещастие, не се развива във ваша полза. А как вие, негод...ници, постъпвате със шпионите? Подарявате им всички секретни документи и им осигурявате дипломатически имунитет ли? Няма нужда да се правите на невинни девици. Колкото до опитите да разклатите обществото в Русия по- скоро Тексас ще стане част от Мексико .
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 россиян..

    4 3 Отговор

    До коментар #181 от "Роза":

    Ами що се върна от германия,да си е останал там,даже вова го прати нарочно в немачко-да го лекуват от новичок,после той е виновен що човеко са го върнали в руссия..пълен със тромби.
  • 183 Историк

    4 2 Отговор
    За да се разбере за какви лъжци (даже не фантасти, защото не са толкова заблудени) става дума при руските наколенки, които твърдят, че това било работа на "западните служби":

    Колонията ИК-3, известна още и като "Полярен вълк" е известна като една от най-северните и отдалечени от всякаква цивилизация наказателни колонии (на практика концентрационен лагер) , част от бившата система лагери известна като ГУЛАГ и използвана и днес със същите цели.

    Известна е с целогодишното замръзване на почвата, брутални метереологични условия и ужасяващи условия при които са държани затворниците, почти всички от които са осъдени на доживотен затвор за различни криминални престъпления. В лагера са известни случаи на мъчения от затворническата управа както и произволните убийства на затворници вследствие от разпространените практики спрямо затворниците.

    Самия лагер не е достъпен за НИКАКВИ цивилни и разположен в поселищетоо Харп, отдалечено на 30 километра от най-близкото градче, като самото поселище е строго контролирано от властите и невъзможно за достигане без предварително разрешение. Поща и други средстава за комуникация са ИЗЦЯЛО под контрола на руските затворнически власти. Самото поселище Харп е разположение в предполярните планини на Урал, близко до арктическия кръг в един от най-изолираните райони на страната с едни от най-тежките условия на съществуване, далеч на север от градове като Новосибирск, смятан за един от най-северните големи градове на планета

    Коментиран от #184

  • 184 хахо

    2 2 Отговор

    До коментар #183 от "Историк":

    бандит нахален,дане искаше Спа-център ..Айдее...
  • 185 Каква битка е водил, бе?

    1 1 Отговор
    Мошенник. Осъден за присвояване на средства от френска фирма - французите са искали да го осъдят.
    Неспазване на условията по условна присъда.
    Непрекъснати пререкания с управата на затворите.
    Предполагам, че и със новите си "колеги".

    С една дума - малoyмник.

    Коментиран от #186

  • 186 Историк

    1 1 Отговор

    До коментар #185 от "Каква битка е водил, бе?":

    "французите са искали да го осъдят"

    Това е лъжа на руския режим. Доказана много отдавна.
  • 187 Нелсън Мандела

    1 1 Отговор
    Искам само да припомня на другаря Андрей Путинбетов /защото той говори за забравяне, ама хубаво е едно нещо преди да го запомниш да го знаеш и разбереш/ че, аз бях в затвора 27 години!!!!! 27 камсамолец Путинбетов! И излязох и станах и Президент на страната. Ама излязох жив. А Навални излезе с краката напред. В такъв случай, наистина няма шанс за политическа кариера както правилно и със задоволство отбелязва верният другар Андрей Путинбегов.

    Коментиран от #188

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    0 0 Отговор

    До коментар #179 от "Историк":

    Факт❗
  • 190 Стинката

    0 0 Отговор
    Поклон пред ЛИЧНОСТА НАВАЛНИ!
  • 191 демосрация

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Уса":

    Право в 10ката, но като видяха че това няма шансове да стане в момента решиха да го използват по друг начин.
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.