Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 19:23 2 805 59

Юлия Навалная: "Чакат следите от Новичок да изчезнат"

  • юлия навалная-
  • алексей навални-
  • русия-
  • кремъл-
  • новичок-
  • владимир путин

След смъртта на Алексей Навални ЕС е длъжен да изрази солидарност с руснаците, които се борят срещу Кремъл, заяви Жозеп Борел

Юлия Навалная: "Чакат следите от Новичок да изчезнат" - 1
Снимка: DW

"Не ме е страх. Не се страхувайте и вие!" Юлия Навалная публикува видеообръщение, в което обяви, че ще продължи делото на съпруга си Алексей Навални. "Путин уби съпруга ми, защото не можа да го пречупи."

В свое видеосъобщение, публикувано в социалната мрежа Х, съпругата на Алексей Навални призова поддръжниците му да продължават да се борят срещу Кремъл - още по-яростно, отколкото досега. То започва с думите: "Здравейте, тук е Юлия. Друг човек трябваше да е на моето място, но той беше убит от Владимир Путин."

Юлия Навалная обяви, че ще продължи делото на съпруга си и ще се бори за свободна Русия. "Най-важното, което може да направим за Алексей и за всички нас, е да продължим да се борим."

Путин уби съпруга ми, защото не успя да го пречупи, каза тя. И още: "Путин не само уби Алексей, той искаше да убие и нашата надежда". По думите ѝ, руските власти крият тялото на Навални. "Чакат следите от Новичок да изчезнат", подчерта Юлия Навалная. "Не ме е страх. Не се страхувайте и вие", каза още тя.

Борел: Путин "носи най-голяма отговорност"

Междувременно върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви в понеделник, 19 февруари, че Механизмът на ЕС за санкции в защита на човешките права ще носи името на Алексей Навални - в памет на руския опозиционен активист. Това съобщи кореспондент на ДВ от Брюксел, където се провежда заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри.

След смъртта на Алексей Навални ЕС е длъжен да изрази солидарност с руснаците, които се борят срещу Кремъл, каза още Борел. "Трябва да изпратим послание за подкрепа на руската опозиция." По думите на Борел във връзка със смъртта на Алексей Навални държавите от ЕС ще търсят възможности за въвеждане на допълнителни санкции срещу отговорните за трагедията и срещу самия руски президент Владимир Путин, който "носи най-голяма отговорност".

В същото време ръководителят на европейската дипломация заяви, че е необходимо да се подкрепи Украйна. "И на двата фронта - политически и военен - трябва да продължим да подкрепяме Украйна, както и руснаците, които искат да живеят свободно", добави той пред репортери преди срещата, на която присъства и вдовицата на опозиционера Юлия Навалная.

"Те лъжат и дори не го крият"

Същевременно стана ясно, че над 50 000 души настояват тялото на покойния руски опозиционер Алексей Навални да се предаде на близките му. Според активистите от правозащитния проект "ОВД-Инфо", до сутринта на 19 февруари до Следствения комитет на Руската федерация вече са били отправени 50 700 такива искания, оформени като стандартно заявление.

Правозащитниците припомнят, че руските власти до момента отказват да съобщят от какво е починал 47-годишният Навални, както и да предадат на майка му тленните останки. "Следственият комитет в Салехард твърди, че причината не е установена и в момента се провежда втора хистологична експертиза, чиито резултати ще са готови идната седмица. Роднините и съмишлениците на Навални смятат, че по този начин властите се опитват да скрият истинската причина за неговата смърт", казват от "ОВД-Инфо".

Сътрудници на покойния опозиционер съобщават още, че майка му Людмила Навалная не била допусната в моргата, където по всяка вероятност се съхранява тялото на политика. Вчера рано сутринта Людмила и нейни адвокати са посетили моргата, където служителите не отговорили на въпроса там ли е тялото. "Един от адвокатите буквално беше изблъскан. В Следствения комитет са им казали, че проверката за причините за смъртта продължава. Колко още - не е известно. Причината не била установена", написа в социалната мрежа Х Кира Ярмиш, говорителка на опозиционния лидер. "Лъжат, протакат и даже не го крият."

Журналисти от сайта "Медиазона" публикуваха видео от стационарни камери, на което предполагаемо е заснет кортежът, с който в нощта на 16 срещу 17 февруари тялото на Алексей Навални е било прехвърлено от затворническата колония в Клиничната болница в град Салехард. Видеото показва четири автомобила на Федералната служба за изпълнение на наказанията и на руския КАТ.

Позовавайки се на свои източници "Новая Газета. Европа" също съобщи, че тялото на Алексей Навални се намира в моргата на Окръжната клинична болница в Салехард. Изданието цитира своите източници с твърдението, че по тялото на Навални били открити "синини, получени приживе". Според събеседника на журналистите може да става дума и за синини, причинени при опитите на лекари да спрат конвулсиите и да извършат непряк сърдечен масаж.

По повод отказа на властите да съобщят на роднините на Алексей Навални къде се намират тленните му останки, неговата сътрудничка Кира Ярмиш коментира пред ДВ: "Очевидно е, че те лъжат с всяка своя дума. Те целенасочено и периодически съобщават неверни информации, за да ни накарат да си губим времето и да заличават следите. Миналата година те не пускаха Алексей Навални, не разрешаваха на семейството му да го закара на лечение в Германия именно за да укрият следите. Надяваха се, че по този начин всички остатъци от "Новичок" в организма му ще се разсеят и няма да бъдат засечени от анализите."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 До анал? Лизатор

    39 9 Отговор
    Радкажи ни как се случва
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Статия

    69 15 Отговор
    Знаете ли кой е Навални?
    Той е съорганизатор на прословутите неофашистки „Руски маршове“, в които се събираха неонацисти с голи глави, крещящи анти-имигрантски и анти-чеченски лозунги? Самият Навални се описваше като националист, обявяваше Крим за руски, твърдеше, че Украйна, Беларус и Русия са едно цяло. Сравняваше чеченците и мюсюлманите с насекоми, настояваше да им се отнеме гражданството и да бъдат изгонени. Силно подкрепяше войните в Чечения. Беше против ЛГБТ общностите. Изведнъж всичко се обърна и той се превърна в розов либерал, борец против „корупцията“, против режима на Путин и поддръжник на еднополовите бракове. Тогава, когато популярността му спадна до 2 % и от привърженик на Путин в Чечения, той се превърна в светец-герой, „символ“, комиксов герой на атлантици и либерали. Особено нашите. Може би виждат в него себе си – от най-тъмните комунисти станаха най-истеричните либерали.( Daher Farid )
    Евгения Борисова




    "
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХАХАХА

    51 14 Отговор
    Огън да гори предателите . Новичок е слаба ракия за боклуци като нахалния. А тази мърша чий го диреше на Мюнхен ската конференция, сигурно и на алкохолното парти срещу Путин се е наливала, а дали не е било вече в памет на наглия.
  • 8 незнайко

    59 10 Отговор
    Тази госпожа още ли не е разбрала, че следите от НОВИЧОК не изчезват ? Да говориш без да мислиш и да казваш това което ти пее "дядо поп" е най гадното нещо !!!

    Коментиран от #39

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 8 Отговор
    Дано се оправи господин Навални здравето е най-голямото богатство
  • 10 пешо

    46 9 Отговор
    стигате с тоя предател , цру го създаде , цру си го унищожи

    Коментиран от #14, #26

  • 11 тази жена незнае ли

    37 6 Отговор
    ами нали ми6 работи с новичок напоследък ?
  • 12 Абе

    42 7 Отговор
    Тръмп по умен начин ви каза кой го е затрил. Хахаха, не е Путин.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Реалист

    38 8 Отговор

    До коментар #10 от "пешо":

    Знаеш ли, че е бил върл поддръжник на войната в Чечения и Грузия мразил е обра.тните докато ЦРУ не го вербува и става върл защитник на сма.хнатите.

    Коментиран от #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Верно ли

    36 6 Отговор
    Айде стига вече с тоя "ЦРУ прадъкшън", че взе да писва! Тая оня ден се хили като ряпа на оная конференция, сега взела да се обяснява...
  • 17 мдаааа

    43 5 Отговор
    А жена му .... Страда милата по курортите на клетата чужбина!!!
    Юлия Борисовна Навальная - „Аз и приятелят ми сме съсипани от смъртта на съпруга ми."
    ГЛЕДАМЕ СНИМКИ В ТУИТЪР
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дойчин Зелев

    33 5 Отговор
    А нам все равно, а? Мурвичката се хилеше в Мюнхен, доволна, че се е отървала , сега ще захлебва по западни конференции.

    Коментиран от #43

  • 20 Хаха

    38 6 Отговор
    Стига с тая мърла, бе,.
    . Колко пари още иска тази?
    Да каже колко пъти отиде да види мъжа си в затвора?
    Да каже с кой споделя брачното ложе докато мъжа и беше в затвора.
    Боркиня айде бе, в Мюнхен едвам се сдържа да се се разсмее на глас.
    Въпроса е кой има нужда от този цирк сега.
    Буча май беше същото
    Толкова акъл имат, все едно и също повтарят
  • 21 Просто АНГЛИчок

    32 7 Отговор
    Убедиха ма... щом от запад грачат УБИЙСТВО значи знаят със сигурност убийство е!!!! Вероятно с АНГЛИчок...
    Интересно... защо убийците избраха точно тоя неудобен за Путин и Русия момент, когато предстоят избори и ... веднага след интервюто, убийственото за запада и масовоодобреноо интервю на Путин??!!!!. ..
    Да припомним .. ден по рано...
    Нахални е посетен от адвоката... какъв ли „АРМАГАН“ са му изпратили менторите му и водещия му офицер???!!!
    Резултата е ясен и видим!!!
    П.С.
    всеки агент има водещ офицер, който подава задачите и осигурява възнагражденията им!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 14 дни за спорна емболии инфаркти е късо

    4 3 Отговор
    Резни, виж, пиши, пак. Хората правят тая дейност за 1000 лв. Как за три часа . В бг такава операция е година и тогава връщат труповете. В Турция също поне 10 месеца. В затворите ядат овес, просо, жито, пшеница, ечемик, ориз. Диетично. Как 120кг се тръшват . Хероин и метамфетамини, но нали има надзирател. Нищо странно. Момата така умря. След една седмица казаха диагноза.
  • 24 Сатана Z

    27 6 Отговор
    “Веселата вдовица” Плия Навальна и се идеше да заиграе казачок от трибуната на Мюнхенската конференция.Цялата сияеше от щастие,всички го забелязаха.Толкова е предвидима русата птица.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "пешо":

    В грешка си, не е цру а ми6
  • 27 Ксаниба

    18 6 Отговор
    ма сега ли го хвана новичока???
  • 28 България

    21 6 Отговор
    Айде стига вече с Тоя палячо Навални агент на ЦРУ 👹.И те си го убиха!
  • 29 Навални бяха прекрасно

    7 17 Отговор
    Семейство, но руския сатрап го влече война и убийства.
    Почивай в мир, Навални, ще бъдеш помнем завинаги.

    Коментиран от #34

  • 30 Българин.БГ

    24 6 Отговор
    Фактът, че Юлия Навальная страда много от раздялата със съпруга си, е известен в тесни кръгове от дълго време. Преди две години в мрежата се появиха снимки, на които тя се прегръща на плажа с бизнесмена Евгений Чичваркин, който избяга във Великобритания. Но това е добре...
    Но миналата седмица се появи информация, че Навална има връзка с главния редактор на проекта Bellingcat, свързан със западните разузнавателни служби (MI6), Христо Грозев. Именно той участва в насърчаването на „отравянето“ на Навални.Това каза бившият асистент на Юлия Навальная Анна Гончар.„Те се познават от много години, но сега имат връзка. Юлия каза, че той се разбира много добре с децата й, особено със Захар. Грижех се за нейните пътувания през цялата 23-та година. През лятото тя и Кристо летяха за Ница. Останахме в една стая. През декември летяха заедно до Монблан за Коледа“, каза Гончар, показвайки документите си за резервация.
    Според нея Навална често започвала афери и ФБК твърди, че съпругът й е бил наясно с това.
    Веднага се намеква шекспировата версия, че Грозев, свързан със спецслужбите, решил да ликвидира съперника си в затвора. Но икономистът Никита Кричевски е склонен да смята, че MI6 не е изиграла ключова роля в случая.А връзката й с агента на Ми6 ще я направи любимка сред всички бегълци опозиционери.
    И пет инжекции Pfizer се оказаха много полезни сега...
  • 31 До Юлия Тимошенко

    20 5 Отговор
    Кажи колко пари взехте отМи 6,че ви има снимани !И мъжът то умрял ти се хилеш като зелка в Мюнхен!...
  • 32 Атина Палада

    10 6 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Да,бил е националист.Освен това,което ти си написал, е твърдял, и че Крим е руски,както, и че Украйна е Русия...Одеве го написах това,но Факти не ми пуснаха коментара.
    Та, след всичко това,той се оказа опозиция на власта в Русия . Опозиция с подкрепа от 2%. !
    1- Вербуван е от отвън
    2- Агент на Путин..Сиреч назначен от властта за опозиция. Защото кава опозиция е удобна за всяка власт!
    Та,подръжниците на Навални тук как ще ни обяснят защо Навални е казвал,че Крим е Руски,и Украйна е Русия?!

    Коментиран от #35

  • 33 Бам бам

    19 7 Отговор
    Да бе ,Путин го убил знаейки че обвиненията веднага ще паднат върху него ..хаха ..за колко прост го взехте ?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ксаниба

    8 6 Отговор

    До коментар #32 от "Атина Палада":

    да, бил е руски нацист, от типа на оркаинските бандеровци, преди да го купят от фащ

    Коментиран от #42

  • 36 Име

    6 9 Отговор
    Дано да не е убийство - макар - че - случва се в петък, това е типично, да не може да се реагира адекватно - хората - все нещо си измислят да са на спокойствие в петък и събота и неделя.

    Няма какво да се добави.

    За мен е жалко - красив и умен човек, ако е бил измамник - то е минало време - нали има амнистия или заличаване.

    Аз лесно прощавам - щом аз лесно прощавам и - бог би трябвало да му е простил за греховете.

    Какъв е смисълът на всичко - искат да гепят на Русия ресурсите - евтино, не е борба - за демокрация - - не е.

    В момента - обаче Западът загуби.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Що го пусна да се върне

    10 6 Отговор
    Да беше си стоял в Немско, то лесни не се правят цветни революции, а и Путин не е Елцин
  • 39 тъпознайко

    8 10 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    тялото ще бъде предадено в урна щото се е развалил хладилника И освен това всички се сещаме че навални е самоубиец Но и да живееш в раша при путинистите също си самоубиец ДА живее еврото и когаТО се въведе рубладжиите ще изчезнат от само себе си ПУТин долари и евра нема

    Коментиран от #44, #53

  • 40 Булпсихопатъ

    11 3 Отговор
    Нетфликс вече ангажира подходящ актьор ,бивша актриса афроамериканска за ролята в новия си сериял.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Атина Палада

    12 5 Отговор

    До коментар #35 от "Ксаниба":

    Пдозрителна съм и всичко поставям под въпрос.
    Задавам си въпроса,защо той се върна от Германия в Русия след като от Русия казаха,че ще бъде арестуван ако се върне и разследван за измами. Както виждаме сега,целия Западен свят жали за него. Бил Икона! Защо той избра затвора в Русия пред Западния свят,които толкова го обичат?! Или може би не го обичат?!
    Дали Русия не го скри в затвора от обичащите го западняци?! Защо Навални е преместен някъде в далечния Изток. По статия на немския Билд по негово желание,защото се страхувал за живота си..Ако се страхува за живота си от руснаците ,дали ще е в един затвор или в друг затовор в Русия,не е ли все тая?! Все е в ръцете на руснаците...Дали е негово желанието да бъде прмесетен ,както пише Билд или на руснаците...???
    Има много въпроси,които будят подозрения...
    И последно...няма тяло! За смешките на тази,че руснаците чакат новичока да изветрее:))))) даже ми е обидно да го коментирам!
  • 43 как поминува

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Дойчин Зелев":

    съпругата на Навални с любовника си германец от години? Защо от ЕС не я мислят колко й е тежка, та така се хили?
    Иначе МОРАЛНА деградация. Използва се смъртта на един човек за гаври в собствен интерес.
  • 44 россиян..

    10 2 Отговор

    До коментар #39 от "тъпознайко":

    Егати простите тиквуни..вова ще посегне на главатаро на опозицията и то месец преди изборите..бил отровен-нали го тровия веднъж и русия го пусна в германия да го лекуват,,що си не остана там десидент-па да си говори и пише колкото искаш, а той ,искам матушка и швабите го пратия пълен с тромби..те ти сега матушка.

    Коментиран от #45

  • 45 Атина Палада

    7 5 Отговор

    До коментар #44 от "россиян..":

    Хипотезите са много...Може западняците да са го принудили да се върне в Русия,за да го премахнат в избрано от тях време...Обаче руснаците не пасат трева като западняците...
  • 46 като сте толкова големи демократи

    17 2 Отговор
    и любители на истината, защо НИТО ЕДИН ОТ ВАС не споменава за Джулиян Асандж???? Той не е политик, той е борец за истината и вече ПЕТ години "демократите" британци го държат в калия без дневна светлина. РАЗЛИКАТА С НАВАЛНИ??? Огромна. Какви ли не хули имаше по негов адрес от ТВЪРДЕ демократичните западни господстващи сили. Сега МНОГО международни организации са в негова защита, вкл. Амнести интернешънъл, а утре ще бъде делото!!! НЕ вярвам на тези, които ронят крокодилски сълзи за Навални, а ВЪОБЩЕ не се интересуват от други може би по-големи страдалци и герои.
  • 47 мдааа... ти да видиш

    7 4 Отговор
    Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация....

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Кавални

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "М.р.и":

    След теб
  • 52 ЛОШАТА НОВИНА ОТ ПАДАНЕТО

    2 1 Отговор
    НА АВДЕЕВКА СЕ ЗАГЛУШАВА ОТ ФАШИСТИТЕ С ДРУГА ЛОША НОВИНА ОТ ДЕЙСТВИЕТО НА ЗАПАДНАТА ВАКСИНА НА НАВАЛНИ.ФАШИСТКАТА ПРОПАГАНДА ИЗКА ДА ЗАГЛУШИ ПРОВАЛА СИ В АВДЕЕВКА. А ПРОПО МИШО БИРАТА ЖЕНА МУ ВАНЮ ТАНОВ И ШЕФА НА ГРОМА ОТ СИМИТЛИ БЯХА УБИТИ ПО ТОЯ НАЧИН ТУК.....ШАРЛОПОВ И МНОГО ДРУГИ....
  • 53 Тц тц тц

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "тъпознайко":

    Притежаваш страхотно логическо мислене и си личи колко си начетен по правописа.Трябва да опазиш този велик мозък като се предпазиш от съвременната болест на нашия век,т.е. ковид-19.Погрижи се за себе си и се възползвай от ваксината срещу ковид като за по-сигурно поне 5 бустъра си сложи на PFIZER=REZIFP.Дай светъл пример на всички евроатлантици и застани рамо до рамо с Лой Остин и принц Чарз!А и половинката ти ще бъде доволна,защото след това ще бъде усмихната като жената на Нахални.Няма да се мъчи като ПеПейката Габриела,а ще е свободна да си се хваща за парапетите.
  • 54 Е добре ги чака муцката...

    2 1 Отговор
    А жена му .... Страда милата по курортите на клетата чужбина!!!
    Юлия Борисовна Навальная - „Аз и приятелят ми сме съсипани от смъртта на съпруга ми."

    Четем и гледаме снимки в Туитър
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Р.К.И.

    2 1 Отговор
    Колкото по-близо до изборите е погребевнието на Навални, толкова по-зле за Кремъл. В тъпотата си Кремъл не го разбира.

    Коментиран от #58

  • 57 Всъщност!

    1 0 Отговор
    Бустерните дози на Урсула са свършили работата...
  • 58 Дори и ти разбираш!

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Р.К.И.":

    Че Путин няма интерес,точно сега-преди избори,да убива Навални...!
    Убили са го МИ-6,за да обвинят Путин!
    Прозрачно сър!
  • 59 Да питам

    0 0 Отговор
    Грозев ще и държи ли ръката .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания