Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 18:35 3 068 40

Как да спрем Апокалипсиса

  • икономика-
  • пандемия-
  • апокалипсис

От решаващо значение обаче е, че трябва да разгледаме подобни рискове по правилния начин, въз основа на наука, вероятностни разсъждения и математика - и стабилно икономическо разбиране на разходите и ползите

Как да спрем Апокалипсиса - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Краят на света - или поне на човешкия вид - не е нещо, за което повечето от нас мислят много често, а още по-малко правят нещо. Броят на възможните събития, които могат да убият всички човешки същества навсякъде или поне да доведат до непоправим колапс на напреднала цивилизация, нарастват, пише за CapX д-р Стивън Дейвис, старши сътрудник в Института по икономически въпроси.

Трябва да разглеждаме тези рискове като други малко вероятни, но катастрофални събития, като например напълно разрушена къща. Точно както сключваме застраховка, за да се предпазим от тази възможност, трябва да предприемем стъпки, за да намалим излагането си на глобални катастрофални рискове (GCR).

От решаващо значение обаче е, че трябва да разгледаме подобни рискове по правилния начин, въз основа на наука, вероятностни разсъждения и математика - и стабилно икономическо разбиране на разходите и ползите.

Глобалните катастрофални рискове са неща, които биха довели до последствия, засягащи цялата планета и всички живи плюс техните потомци. И те биха били напълно катастрофални - далеч отвъд просто "много лоши". Това означава изчезване на човешкия вид (или нещо много близко до него) или колапс на напреднала цивилизация без реалистична перспектива за възстановяване.

Винаги е имало рискове от този вид, като астероид да удари Земята, наистина смъртоносна пандемия или изригване на супервулкан. Ние и нашите предци сме живели с тях, защото вероятността да се случат е била много ниска и не сме могли да направим малко или нищо за тях. Всичко това се промени през последните осемдесет години.

Ние (всички хора) сега сме изправени пред набор от нови GCR от нови или възникващи технологии. Първият от тях беше ядрено оръжие, с риск от ядрена война, която да сложи край на цивилизацията. Към това се присъединиха и други, като заплахата от пандемия, причинена от биологично оръжие, супер мощен и неконтролируем AI, който измества човечеството, или нежеланите резултати от генетична манипулация на организми. Те са много по-вероятни от природни катастрофи. Нещо повече, техният брой се увеличава и те са непредвидими по начин, по който природните явления не са.

Технологиите и начинът, по който живеем сега, също правят природните рискове, които винаги са съществували, много по-вероятни и следователно по-голяма заплаха. Един случай е този на природни пандемии, направени по-вероятни от съвременните методи на животновъдство. Но големият пример е внезапната промяна на климата - не постепенен процес на затопляне (или охлаждане), а внезапно нулиране на климатичната система на Земята, което няма да ни остави време за адаптация.

И накрая, нашето технологично развитие, което по много начини увеличава способността ни да се справяме с големи катастрофи, също ни направи по-уязвими. Това има два аспекта. Първият е, че сега живеем и напълно зависим от набор от все по-сложни системи - както видяхме с въздействието на Covid-19. Много от тях са уязвими на природни събития, които биха оставили по-простите технологии и институции на нашите предци до голяма степен недокоснати.

Един пример за това са големите слънчеви изригвания, които просто дадоха на нашите предци едно красиво и голямо Северно сияние, но които сега биха сринали електрическата мрежа, електронните и онлайн системите - и то не за кратко. Съществува и перспектива за системен колапс, при който повредата на част от взаимосвързаната система от системи води до колапс на всичко.

Всичко това означава, че сме изправени пред много по-голямо разнообразие от рискове от нашите предци и с по-високи и нарастващи вероятности. Като вид ние сме в момент на повишена уязвимост, защото сме напреднали достатъчно, за да създадем нови рискове, но все още не сме разработили начини за справяне с много от тях. В допълнение, настоящите ни нива на технологии означават, че ако съвременната цивилизация се срине, може да не успеем да я възстановим на каквото и да било ниво, подобно на сегашното.

Ясно е, че трябва да обърнем внимание на заплахата от катастрофи. Това не означава да се паникьосваме или да се тревожим за тях през цялото време. Това означава да мислим колко вероятни са те и какво може и трябва да се направи, за да бъдат намалени.

Трябва също така да бъдем реалисти. Нашата цел трябва да бъде да смекчим въздействието на такова събитие просто до "лошо" или "много лошо", а не до "катастрофално". Но това не трябва да ни спира да изразходваме ресурси или да предприемаме стъпки, които налагат разходи (напр. пауза или спиране на изследванията на AI, което може да забави или предотврати определени ползи, които иначе бихме могли да получим). Икономическите прозрения ще бъдат от решаващо значение за това усилие, тъй като мисленето за разходите и ползите и компромисите е хлябът и маслото на икономиста.

Да кажем, че трябва да направим някои неща, не е същото като да направим всичко, което хората предлагат. Дори при GCR има някои начини за реагиране, които са или безполезни, или активно контрапродуктивни, в някои случаи толкова лоши, колкото нещото, от което трябва да се предпазим. Пример за това са исканията за глобално управление отгоре надолу или контрол върху иновациите.

Това е точно обратното на това, което трябва да правим. Това не само ще създаде постоянна глобална тирания (самата тя е GCR), но ще отреже най-добрите начини, с които разполагаме за създаване на решения и ще ни остави на милостта на избора на добронамерени, но невежи и грешни елити. Несъмнено има място за управление и регулации и със сигурност трябва да се стремим да реформираме пазарните институции, за да им дадем по-голяма загриженост в дългосрочен план.

На първо място обаче трябва да подкрепяме пазарния обмен и свободните институции, които са се доказали като най-ефективния инструмент за предоставяне на устойчиви иновации. Вместо глобален проект Аполо или Манхатън, това означава отприщване на изобретателността на милиарди хора за справяне с тези трудни, екзистенциални предизвикателства. Това може да изглежда контраинтуитивно, но предлага най-добрия ни шанс за постигане на иновациите, необходими, за да преминем през следващия век.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма как

    16 0 Отговор
    Хомосапиенс го започва на всеки век отново и отново

    Коментиран от #2

  • 2 НнЛО : ) на тази планета

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Няма как":

    мирът е малък прозорец между воини ! А живота е лъч светлина който си прокарва път в тъмнината
  • 3 гост

    25 3 Отговор
    САЩ си заминават окончателно, а и вече се стрелят макар, че по платените ни медии да скриват всичко, което се случва!Путин ги извъртя всички, а само нашето Банкянско говедо прецака собствената си държава и народ!
  • 4 Путинофил

    4 16 Отговор
    путин каза, че всички маскали ще отидат в Рая, а всички останали, просто сдохнут !
  • 5 Руската шизофрения

    6 18 Отговор
    Путин каза, че няма да има руски оръжия в Космоса, а е кръстил ордите си ВКС / Военно- космически сили/.

    Коментиран от #21

  • 6 ха ха

    16 0 Отговор
    цензурата няма да ви помогне
  • 7 конници на Апокалипсиса

    14 2 Отговор
    В момента голямата война е неизбежна. Светът се носи с бясна скорост към самоунищожение. Предсмъртният рев на отиващото си се смесва с галопа на "четиримата конници" на Апокалипсиса над Земята.

    Не съм привърженик на Библията, но в случая и тя върши работа.

    Настъпват "последните времена" в техния сценарий за дехуманизация на човека и обезличаване на човечеството, т.е. замяна на човека с някакви хибридни безполови същества и обезлюдяване на планетата чрез унищожението на 7 милиарда "ненужни", за да останат само те.

    Коментиран от #11, #24, #26

  • 8 Гандалф

    19 0 Отговор
    Към Украйна прибавиха Палестина. Утре ще се опитат с Китай – Тайван, КНДР – Южна Корея, Балканите, централна Европа.

    Тяхната цел е създаване на контролен хаос, за да се предизвика глобална война, след което Западът да установи Нов световен ред.

    Всички "теории на конспирацията" се оказаха истина. Преустройството на света върви пред нашите очи.

    Такава турболентност и кризисен преход не е имало досега в историята. Причината е проста. Досега участващите в конфликти страни не са разполагали с толкова унищожителни оръжия. Тук ще направя уточнение - досега Западът никога не е бил по-слаб във военно отношение спрямо Русия, която му отправи предизвикателство, начерта своите червени линии и започна бавно да се спуска от планината.

    Коментиран от #22

  • 9 новите времена

    19 3 Отговор
    в момента светът е на автопилот, който вече го няма. Защото за първи път след Втората световна война няма никаква дипломация, никакви лидери, никакви международни организации, никакви преговори, никакви договори, никакви "червени телефони". Старият свят се срина и на повърхността плуват скелетите на конфликтите. Оказа се, че скелетите са много. Навлязохме наистина в библейски процес на скелети, конници, месии и т.н.

    Истина е, че Русия започна да се готви за катастрофата, която вече не може да бъде поправена, отдавна. Преди всичко – с оръжията, които, парадоксално, този път могат да спасят човечеството. Именно оръжията на Русия.

    Коментиран от #14

  • 10 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    16 4 Отговор
    Гледам Тука новините в 8 по Россия-1 ,даваха Герасимов .Козяци нали го търсихте?Ще Ви дойде на Крака.В киев
  • 11 Маг

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "конници на Апокалипсиса":

    Ти себе си ли мъчиш , или си решил да измъчиш човечеството ?!
  • 12 Кубинска криза

    5 0 Отговор
    Навремето Хрушчов и Кенеди се договориха да пренасочат ресурсите към космическа надпревара, вместо към въоръжаване.
  • 13 Божа работа

    5 0 Отговор
    Божа работа
  • 14 Бг т ъ п у н г е р

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "новите времена":

    И как точно руските оръжия ще спасят света?

    Коментиран от #23

  • 15 Цицерон

    15 1 Отговор
    Не е вярно, че варварите са съборали Рим. Самият Рим се е варваризирал и изгнил отвътре. Със съвременния Запад става същото. Той е изгнил отвътре и нищо не може да го спаси.
  • 16 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    4 6 Отговор
    Но единствения начин за да няма война е, наличната вата и копейките продажни да са прибрани в.чувала, Зеленски се справя чудесно до сега.

    Коментиран от #32

  • 17 Отец Дионисий

    5 7 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни
  • 18 ТаУмВзе

    5 4 Отговор
    Копейте гладни вият на умрело около кофите, кеф.
  • 19 Последния Софиянец

    5 5 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния блатник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Путн олигоф-малоумнИят

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Руската шизофрения":

    пак е гледал Стар Трек :) Първо да измислят с неговите пияници Бойлер на 220 волта който не гърми и не харчи тока от АЕЦ Запорожие за едно денонощие Пък после да фантазира за космоса
  • 22 ДРУГАРЮ

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гандалф":

    Видно е, че Русия е силна с пушките на Китай, Северна Корея, Иран и др. подобни квазидържавни образувания.
    Както и западът помага на Украйна.
    Така че, кой кого - по-добре да не го виждаме.
  • 23 КАТО СТРАХУВАТ СИЧКИ НИ

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бг т ъ п у н г е р":

    САНКИМ САМО ТЕ ИМАТ МРЪСНИ ОРЪЖИЯ.
    Ако Путин гръмне нещо ядрено, нормалните руснаци ще имат 1-2 минути да му теглат една.
    Ако им кажат, а не се възнесат в неведение.

    Коментиран от #28

  • 24 ИДИ ДА ТИ ЛЕЯТ КУРШУМ

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "конници на Апокалипсиса":

    ЧЕ ГОЛЕМ СТРАХ ТЕ ГОНИ.
    И ИЗМИСЛЯШ ФАНТАСМАГОРИИ.
  • 25 дядо поп

    6 0 Отговор
    Единственото спасение е всички да си седнат на задниците , да престанат да си ги мерят и тези пари които хвърлят за военни цели да се хвърлят основно в медицината , наука и благоденствието на хората! Друг път няма , другите пътища водят към апокалипсиса!
  • 26 Швейк

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "конници на Апокалипсиса":

    Толкова по добре.
    Най после идва краят на тотално изперкалото човечество
  • 27 мдаа

    2 0 Отговор
    ФаСКti ви отварят "прозореца" на апокалипсиса, но редовно ви обясняват колко е вредно да се обсъждат други теми. Сега сами си отговорете на въпроса "Лицемерна порода ли са мисирките или ДА?"!!!
  • 28 пфф

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "КАТО СТРАХУВАТ СИЧКИ НИ":

    И вашите тикви не увряха! Страхуването е грешна стратегия, на която сега берете плодовете.
  • 29 предателят паси

    6 2 Отговор
    Америка ако се разпадне на малки държави за човечеството ще настъпи нова ера още 2-3 века сигурно няма да има Световна война която да унищожи човечеството.

    Коментиран от #30

  • 30 ВСЕ АМЕРИКА ВИ Е ВИНОВНА

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "предателят паси":

    ЗА КРИВИЯ КОСМОС.
    ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ХИЧ ДА СЕ ОПРАВИТЕ В НИЩО.
  • 31 граф Монте Кристо

    5 2 Отговор
    За избягване на апокалипсиса трябва западните страни да си изберат президенти като Орбан,примерно Марин льо Пен и Сара Вагенкнехт,ДА СЕ ОТЪРВАТ от такива като макрон и шолц и тям подобни с капитулантски настроения спрямо фащ.Също така трябва да разтурят нато и ес,да се откажат от американските провални проекти като зелена сделка,легални наркотици,узаконяване на разни извращения и пр.Тъй или иначе ще се стигне до там,но защо трябва да ручат жабетата, и ние покрай тях?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЩЕ СПРЕТЕ АПОКАЛИпто

    3 2 Отговор
    КАТО НЕ ДРАЗНИТЕ МЕЧКАТА, ИНАЧЕ Д ТО ДА ВИ Е ЯКО

    Коментиран от #38

  • 34 Хасан Хаспела

    4 4 Отговор
    За избягване на евентуалният ядрен апокалипсис, за начало трябва да бъде ликвидиран бункерният кремълски плъх, заедно с по-голямата част от неговият антураж. След което с по-умерените "имперци" от фалиралата руска кочина, ще бъде възможно да се постигне някакъв компромис, изгоден и за двете страни. Но за да се стигне до това е абсолютно необходимо, физически да се отстрани туморът в Кремъл и метастазите плъзнали в голяма част от руското общество. Дали ще го гътне някой отвън или ще го пречукат в собствената му бункерна кочина е без значение. Важното е да се работи сериозно и по двете възможности.
  • 35 Бате Иво

    2 1 Отговор
    То може да кажете че съм изперкал ама затова отгоре ни гледат сеира
    И то за петдесетина души базирани в САЩ Великобритания Канада
    Кофти че австрийския художник е тръгнал по грешен път
    Ама човек като се замисли как да тръгне срещу спонсорите си
  • 36 Антиглобалист

    4 1 Отговор
    Как да се спре апокалипсиса - много просто като се премахне причината за него - а причината е мераците на шепа еврейски фамилии в САЩ за световно господство. Всички войни по света през последните 50 години са предизвикани пряко или косвено от САЩ защото те печелят от тези войни.

    И щом САЩ са пряко или косвено замесени значи те са виновниците и те ни тласкат към апокалипсис.
  • 37 Нищо

    2 0 Отговор
    не спирайте.По-добре ужасен край,отколкото ужас без край.
  • 38 13675

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "ЩЕ СПРЕТЕ АПОКАЛИпто":

    То, ясно ама и твой то Д пе трябва да е яко малу. Мник това е все едно да ти гори къщата и ти да се смееш
  • 39 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    НЯМА СПИРАНЕ !!
    Ядрените арсенали са натъпкани до краен предел Вече по цялата територия на Европа има от това миролюбиво оръжие. Военните бази на САЩ по света са над 600 броя и поне в половината има много по -строшни "бомбички" от Хирошимските. От своя страна руснака рече, че не е нужно да воюва с никого. Достатъчно е да взриви собствения си ядрен арсенал и ще разцепи Земята на две......
    Все ще се намери някой тавряз янки или пиян руснак, който да "драсне клечката". Не бива да пренебрегваме и останалите притежатели на атомно оръжие " за собствена защита"! Колко му е някой да "изпуши" и да обвини другия........ И почнат ли да си разменятядрени "честитки", даже и тези, които ще се сгрият на 500 метра под Земята, жестоко се лъжат, че ще оцелеят !!Който не е изпепелен при първоначален взрив, ще се гърчи от "лъчеви" болести", така, както е написано в Откровението на йоан !!
    Милиони и милиони човеци измират, защото не могат,И НЕ ИСКАТ, да променят начина си живот!! И тука е същото. Амбициите и алчността на някой хора скоро ще изпепелят Земята !! НЯМАТ СПИРАНЕ !!
  • 40 Като изринем

    2 0 Отговор
    Глобалистите!!! В противен случай ще продължават да ни лъжат,че живеем в демокрация!