Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 06:00 5 045 16

Как функционира "Ергенът"?

  • ергенът-
  • предаване-
  • телевизия-
  • социален експеримент-
  • жени-
  • риалити

По цял свят хората са приковани пред екраните, по които върви този формат. Как функционира той?

Как функционира "Ергенът"? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През тази седмица в българския телевизионен ефир започна нов сезон на "Ергенът". В САЩ предаването вече има 27 сезона, а в Германия в момента се излъчва 14-ият. Този риалити формат предизвиква интерес по цял свят - в Австралия и Нова Зеландия, Канада, Великобритания, Япония, Виетнам, Русия, Израел и на още много места.

Разбира се, винаги се появява и обичайният въпрос - кой ще получи последната роза. Самият ерген знае, продуцентите навярно също знаят. А отговорът е известен и на... науката.

"Ергенът" като основа за изследване на отношенията

Според изследователите от Института по психология към Университета във Вюрцбург в "Ергенът" се наблюдават доказателства за еволюционните теории при избора на партньор. Учените са взели под лупа телевизионния формат, а изследването им, което носи името "Как микросветът на "Ергенът" се пренася в истинския живот", беше публикувано в научното списание "Frontiers of Psychology".

За проучването са изследвани общо 169 различни сезона на въпросния телевизионен формат. Тук трябва да се има предвид, че в някои държави се излъчва и предаване с жена в главната роля, за чието сърце се борят няколко мъже. За изводите от особено значение са полът и възрастта на главния герой. Взимат се предвид и друг фактори - важен е броят на борещите се за сърцето му/ѝ, какво се случва в началото на връзката, как се развива тя след формата и колко дълго продължава.

Резултатите накратко показват, че когато жената е тази, която трябва да си избере един от кандидатите за партньор, шансът за това връзката да просъществува е по-голям. Докато мъжете предпочитат по-младите партньорки, жените по-често избират мъже, които са по-близо до тяхната възраст. Продължителността на връзките, започнали по време на "Ергенът" обаче не се влияе от пола на избиращия.

Еволюционни теории, приложени в риалити телевизията

Изследователите виждат в резултатите от проучването си доказателства за еволюционни теории. Например теорията, според която мъжете в повечето случаи избират по-млади, т.е. предполагаемо по-фертилни партньорки.

Или теорията за родителските инвестиции. Тя гласи, че полът с по-голям разход в полза на потомството - обикновено жената - е по-внимателен при избора на партньор. При минималня разход в полза на потомството, извършен от мъжа, става дума само за няколко минути полов акт, докато минималният разход при жената включва бременност и отглеждане на потомството.

Затова е ключово за жената да се увери, че нейният принос няма да е напразен. Според тази теория на еволюционната психология жените предпочитат партньори с позиция, статут и финансов ресурс, които са нужни за отглеждането на дете.

По сценарий ли е всичко?

Но дали тези теории са наистина толкова елементарни и важат ли и за съвремието? Изводите от тях имат своите слабости, смятат изследователите. Освен всичко друго, те признават, че случващото се в предаването може и да не е лично решение на главните герои, а на продуцентите. Така че вечният въпрос за това дали риалити форматите протичат по предварителен сценарий си остава актуален.

Но има и още нещо: според данните, с които разполагат изследователите, жените, които се борят за сърцето на ергена, са между 25 и 26 години, т.е. все още доста млади. Реално ергенът няма много избор, освен да избере млада партньорка. Докато в женската версия на предаването е обратното - там мъжете, които се борят за сърцето на главната героиня, са обикновено на възраст между 29 и 30 години.

Изследването "Как микросветът на "Ергенът" се пренася в истинския живот" предизвика и реакции в социалните мрежи. Според редица потребители форматът е насочен към хетеро-патриархални връзки. Критики има и към решението на изследователите да анализират отношенията между хората с еволюционни теории. Един потребител в "Reddit", който учи еволюционна биология например, пише: "Определено разбирам теоритичната стойност на прилагането на еволюционните перспективи към човешкото поведение, но на практика твърде често изглежда, че оправдаваме начина, по който [...] хората действат, като твърдим, че всичко това е биологично вродено". Всичко това днес вече не може да бъде доказано - на фона на различните културни норми и практики, които се разпространяват много бързо.

И все пак: според проучването 8% от двойките действително решават да се оженят. Въпреки критиките, насочени към "Ергенът", риалити телевизията вече се е превърнала в твърда част от телевизионния пейзаж. Хората гледат тези предавания както в телевизионния праймтайм, така и в платформите онлайн, където могат да се насладят на флирт, скандали и всичко, което предлага реалити телевизията.

Автор: Хана Фукс


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    54 1 Отговор
    Предаване за овце за промиване на мозъците им,

    Коментиран от #11

  • 2 Фен

    9 3 Отговор
    Аз, ако съм на ДВ, ще искам за рана на разнополовите Ергенът! Срамота! На какво учат младите европейци! Максимум транита!
  • 3 Начо

    39 2 Отговор
    Чупи тъпомера. Ако младите български жени са такива, значи положението е на дъното
  • 4 зрител

    22 31 Отговор
    Снощи по Панорама на БНТ- 1 сума ти и време отделиха за няколко протестиращи украинци пред руското посолство.
    Все пак БНТ е българска обществена телевизии, ама загърбва проблемите на българите.
  • 5 въпрос

    17 0 Отговор
    Някой гледа ли ергени, кухни, банди?
  • 6 Понеже във виртуалното пространство

    10 0 Отговор
    Сукаха от клипчета и от базици този сезон на ергена и затова е пусната тази статия
  • 7 Бай Ганьо

    20 1 Отговор
    По тъпо и противно предаване не знам дали съществува.
    Отвратително Е !
  • 8 пешо

    21 1 Отговор
    предаване за прости кифли

    Коментиран от #12

  • 9 Тъпана

    17 0 Отговор
    Много прост формат овена си избира овца унижение и за жените и за мъжа и тези джуки и силикони на това ли трябва да учим младите
  • 10 Сандо

    12 0 Отговор
    По-важният въпрос е:Защо функционира "Ергенът"?
  • 11 дядо поп

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    И няма начин да е друго , виж къде , колко сезона има! Събрани на едно място един файтон жени с леко поведение и съмнителни , (необлагаеми доходи , издути където трябва и където не трябва със силикон и един сащисан нещастник се опитват да правят шоу.
  • 12 гост

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "пешо":

    То едно време какви КИФЛИ имаше - топли, ухаещи, с мармалад ! А сега всички КИФЛИ - със силикон ! На бузите, устните, дупетата и най- вече в междуушието, където го считат за изкуствен интелект ! И още нещо: Докторът дето им прави пластичните операции да смени калъпа, че всичките са един тип гьон сурат !

    Коментиран от #16

  • 13 Сзп

    13 0 Отговор
    Голям формат,няма що.Че ергенът е грозен,а и много тъп.Претендентките приличат досущ на крокодили.Спрете това предаване,излагате ни пред цял свят с тия грозотии.
  • 14 Амии

    10 1 Отговор
    Действа развращаващо. Подкрепям предложението да го свалят от ефир!
  • 15 Хасан Хаспела

    9 0 Отговор
    Типично, противно воайорско шоу, предназначено за комплексирани, простовати хора от двата пола. Нищо смислено няма в това, да клечиш пред телевизора и да гледаш излагацията на някакви посредствени индивиди, нарочно избрани за тази цел. Клюкарският контекст на предаването, може и да носи печалба на продуцентите, но за обикновените хора няма никакъв смисъл да си губят времето с тази боза.
  • 16 Сашко Шорош

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Докторът дето им прави пластичните операции НЯМА да смени калъпа! Точно такава е целта на мероприятието - всичките да са един тип гьон сурат. Първо стъпало към следващият свят - когато всичко ще се произвежда по калъп, така че гоите трябва да привикнат овреме с това.