Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Февруари, 2024 09:02 1 495 28

Берлин обеща нова военна помощ за Киев навръх втората годишнина от кризата, след като призова очи в очи Русия да спре войната

  • аналена бербок-
  • украйна-
  • германия-
  • олаф шолц-
  • таурус-
  • володимир зеленски

Посещението в Одеса на Аналена Бербок, която е представител на партията „Съюз 90/Зелени“ в коалиционното правителство на германския канцлер Олаф Шолц, не бе оповестено предварително от съображения за сигурност

Берлин обеща нова военна помощ за Киев навръх втората годишнина от кризата, след като призова очи в очи Русия да спре войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В събота вечер, на 24 февруари, министърката на външните работи в Германия Аналена Бербок трябваше да се крие в бомбоубежище в Одеса, след като сирените за въздушна тревога в украинския черноморски град бяха включени навръх втората годишнина от руската инвазия, предаде ДПА.

Сирените бяха задействани в 21:48 ч. местно време (също и българско). Бербок е била отведена в бомбоубежище в хотела, в който е била настанена, заедно с членове на оглавяваната от нея делегация.

По времето, в което министърката е била в бомбоубежището, в Одеса е отекнала експлозия. Агенцията поясни, че не е станало ясно дали звукът е бил от удар на руска ракета или от унищожаването ѝ от страна на украинската противовъздушна отбрана.

Посещението в Одеса на Бербок, която е представител на партията „Съюз 90/Зелени“ в коалиционното правителство на германския канцлер Олаф Шолц, не бе оповестено предварително от съображения за сигурност, отбеляза ДПА. Тя пристигна в Одеса заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба. Това беше шестата ѝ визита в Украйна, откакто руските сили нахлуха в съседната държава на 24 февруари 2022 г.

Двамата с Кулеба участваха в заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, посветено на втората годишнина от началото на войната в Украйна. Министрите на външните работи на Германия и Украйна пристигнаха в Берлин с германски правителствен самолет, а от столицата на Германия продължиха по суша към Одеса, уточни ДПА.

Оръжейната помощ на Берлин за Киев

На фона на опасността от руските удари, на която е била изложена, в Одеса представителката на Берлин заяви, че Германия „все още обсъжда“ с Киев доставката на оръжия с голям обсег за украинската армия.

"Разбира се, нашите доставки са прекалено малко", каза тя на пресконференция, цитирана от Ройтерс. „Ние си блъскаме главите, най-вече напоследък, как да доставим повече, включително и оръжейни системи с голям обсег“, заяви тя на брифинга, който даде заедно с Кулеба.

Украйна настоява за нова военна помощ, включваща произведените в САЩ ракетни системи АТАКМС (Army Tactical Missile Systems, ATACMS – бел. ред.) и германски крилати ракети "Таурус".

И докато министърката на външните работи на Германия заяви, че Берлин ще подкрепя Киев "всеки божи ден" до момента, в който Русия прекрати бойните си действия, украинският ѝ колега разкритикува Запада, в това число и Германия.

Според Кулеба, цитиран от ДПА, Германия и останалите страни от Запада "са съучастници във войната на Русия, защото са се колебаели да приемат Украйна в своето лоно преди началото на конфликта преди две години".

"Ако Германия и Западът не гледаха на Украйна през призмата на Русия от момента на обявяването на независимостта на Украйна и ни бяха приели в Европейския съюз и НАТО, то тази война изобщо нямаше да я има", заяви Кулеба.

ДПА припомни, че през декември миналата година ЕС прие препоръката на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да започнат преговори за присъединяването на Украйна към блока, в който членуват 27 европейски държави.

"Ако всички решения за оръжейни доставки бяха взети и приложени бързо в началото на руската инвазия, сега тази пресконференция щеше да бъде в Луганск и на нея щяхме да говорим за една Европа, която се простира от Лисабон до Луганск", каза Кулеба по повод територията на украинската Луганска област, която бе анексирана от Русия.

Мирът не може бъде постигнат единствено чрез увеличаване на оръжейните доставки, отбеляза той, казвайки: "Само с победа над Русия на бойното поле можем да въдворим траен и справедлив мир".

"Преди две години не можех да си представя, че през 2024 г. ще има толкова много причини да се гордеем, че сме европейци", добави Кулеба, като посочи, че "нито ракетите, нито изминалите 731 дни на бомбен терор са в състояние да пречупят стремежа на Украйна към свободата".

ДПА отбеляза, че кметът на Берлин Кай Вегнер е призовал за бърза доставка за оръжие от Германия за Украйна, в това число и на исканите от Киев ракети с дълъг обсег „Таурус“.

Агенцията припомни, че канцлерът Шолц е блокирал доставката на произвежданите в Германия крилати ракети. Съображенията му са, че те могат да бъдат използвани напред във времето за удари по цели в самата Русия, ако конфликтът ескалира допълнително.

"Русия напада не само Украйна – тя руши мира в Европа", заяви Шолц, добавяйки, че "Украйна ще бъде подкрепяна в нейната самоотбрана толкова дълго, колкото е необходимо".

"Ние, и Европа като цяло, увеличихме усилията в областта на отбраната, и дори трябва да направим още повече, за да можем да се защитим ефективно“, каза още той.

Украинската агенция Укринформ припомня, че от началото на руската пълномащабна инвазия в съседната държава на 24 февруари 2022 г. доставената и договорената военна помощ от Берлин за Киев е на обща стойност от близо 28 милиарда евро, а наскоро беше постигнато споразумение за още един пакет от помощи в размер на един милиард евро.

Прекият призив към Русия

Критиките към Германия относно военната помощ за Украйна бяха отхвърлени и от Бербок в мнението ѝ като гост коментатор на "Билд" излязло в съботния брой на германския вестник – в деня на съвместната ѝ пресконференция с Кулеба в Одеса и на втората годишнина от войната.

"Всеки който твърди че оръжейните доставки удължават войната, става инструмент на Путин. Защото е лъжа да се казва, че Западът спъва Украйна за (мирни) преговори". От Киев вече са преговаряли с Москва в Истанбул през март 2022 г. и са готови да направят отстъпки, посочи външната министърка на Германия, като допълни, че "в основата на това, разбира се, стои изтеглянето на руските войски от Украйна".

"Вместо изтегляне обаче дойде Буча", заявява във в. "Билд" Бербок, имайки предвид кръвопролитията в града в близост до столицата Киев в първите дни на руското нашествие.

"Мъжете бяха разстрелвани пред домовете си с вързани ръце. Жените бяха изнасилвани", отбелязва Бербок.

Навръх двегодишнината от инвазията на Москва на украинска територия тя отправи призив към руския президент Владимир Путин да прекрати войната.

"Освободете украинските деца. Изтеглете войските си. Прекратете тази война. Направете го и утре ще има мир. И целият свят отново ще може да диша спокойно“, заявява външната министърка на страниците на "Билд". "Шокиращо, но факт: Путин не иска преговори. Той не иска мир – той иска "завоевания". Сам го каза", допълва Бербок.

Сайтът на "Дойче веле" обръща внимание на факта, че по-рано миналата седмица тя призова и очи в очи руския си колега Сергей Лавров Москва да спре незабавно войната в Украйна.

Това стана по време на състоялата се на 21 и 22 февруари среща на външните министри на страните членки на Г-20 в Рио де Жанейро. (Бразилия пое тази година ротационното председателство на групата на 20-те най-големи икономики в света).

"Ако ви е грижа за човешкия живот, ако ви е грижа за собствените ви сънародници, за руските деца, за младите хора, вие трябва да спрете тази война сега", каза Бербок на Лавров по време на съвещанието на първите дипломати на държавите от Г-20 в Бразилия в сряда.

По думите ѝ, цитирани от "Дойче веле", руската война в Украйна е "нещо повече от регионален конфликт". „Руската инвазия ни кара решително да отстояваме основните принципи, които ни защитават, заложени в Устава на ООН, в международното право и в рамките на човешките права. Тези принципи бранят всички нации, без значение дали са големи или малки“, заяви Бербок.

Уставът на Организацията на обединените нации, подписан през 1945 г., основава Съвета за сигурност към ООН, в който влизат като постоянни членове петте страни, спечелили като съюзници Втората Световна война. Те имат правото на вето при всяка резолюция на организацията.

Русия, постоянна членка на Съвета за сигурност, наред със САЩ, Великобритания, Франция и Китай, използва това право, за да блокира всяко решение на Съвета за сигурност, касаещо войната ѝ в Украйна.

Германските инвестиции в гражданската инфраструктура на Украйна

Укринформ обръща внимание на това, че по думите на Бербок в Одеса "благодарение на модернизацията и подсилването на мрежата от системи за противовъздушна отбрана, които защитават украинските черноморски пристанища, към момента износът на украинско зърно е достигнал нивата си отпреди войната“.

"Видях стабилността на Украйна в нейните пристанища. Тъй като пристанищният комплекс в Одеса е жизненоважен за търговията в целия свят, нашето правителство дава гаранции за участие в най-големия терминал на пристанището тук. Това е второто по размер германско вложение в Украйна. Защитата на гражданските обекти в Украйна открива възможности за инвестиции. Едното върви ръка за ръка с другото – украинският износ на зърно достигна предвоенните си нива", каза Бербок в Одеса в събота.

В следващия ден – неделя, 25 февруари, тя посети водопроводно съоръжение в южния украински град Николаев. Обиколката ѝ в комплекса обаче бе прекратена, когато бе забелязан руски разузнавателен дрон, предаде ДПА, като се позова на служител на германското външно министерство. Членовете на делегацията от Берлин са били помолени бързо да се върнат обратно в бронираните автомобили, с които украинските домакини са ги возили.

Визитата на Бербок в Николаев бе повод тя да обяви още един пакет от германска помощ за Украйна, този път хуманитарна – 100 милиона евро за водоснабдителната мрежа, болниците и настаняването на хората, останали без дом във войната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калъчев

    36 2 Отговор
    Фашистката потомка натиска за война, за избиване на все повече руснаци от двете страни на фронта. Толкова ли не могат да проумеят слепците?! Тая политическа измет, нароила се в последните години в политическата власт ав континента следва да бъде изметена. тиябезмозъчнигадини ни докарват на прага на ТСВ.
  • 3 Кога ООН

    27 1 Отговор
    е свършил някаква работа?
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 1 Отговор
    "Тати обеща да ми купи колело, ама друг път❗"
  • 5 Хахахаха

    21 1 Отговор
    Обещават като на миганска сватба и нищо не дават! Пък и нямат!
  • 6 Всяко зло за добро!

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ще им се наложи пак да ни освобождават!
  • 7 Левски

    13 0 Отговор
    Всичко до Ядрения апокалипсис!
  • 8 Ново20

    26 0 Отговор
    И тия се научиха да " призовават". Малко ли ви биха по каските.
  • 9 Барабар Петко с мъжете

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За къде са без българите.
  • 10 ДПС,ГЕРБ,ППДБ най-голям враг наБългария!

    23 3 Отговор
    Аналка обеща!
  • 11 Булките на Тагаренко

    21 2 Отговор
    Берлин се дърпа, запънали са се като магаре на мост швабите. Разбираемо, не щът за пореден път да ядат бой от Русия. Докато наш Тагаренко се напъва и рипа като пърле пред майка си. Скоро на вдовиците в България ще им казват "булките на Тагаренко"
  • 12 Калъчев

    25 2 Отговор
    Според нацистката потомка "Дебеламечка", руската инвазия, защитавайки себе си от американската агресия на изток, нарушава международни принципи. А американската инвазия на изток с 2000 км. чрез подлъгване на всички източноевропейски държави да влязат в агресивния блок НАТО и да заплашват Москва от непосредствена близост, не нарушават международни принципи. Що за цинично безочие??! Какво би било поведението на фашистгтон, ако на 500 км. от него гледат ядрени и всякакви други модерни ракети, насочени срещу тях, с готовност за прелитане от 5 минути?! И разбира се да се дообясни картината, това да е откъснат от САЩ щат като Тексас (колкото Украйна), който да бъде вкаран във вражески военен блок. Сигурно щяха да канят отсрещната страна на биричка и пасти??!
  • 13 Объркано Атлантиче

    23 2 Отговор
    Лъжата, че Войната в Украйна е започнала на 24 февруари 2022 г. има за цел да прикрие истинските й подпалвачи. Ако е започнала преди 2 години, значи това е агресия, с която Русия е нахлула в една мирна, независима държава. Но войната бе обявена още в началото на 1990-те години. 
    Не помните ли !?
    На 8 януаруи 1992 г. кметът на Санкт Петербург (наполовина украинец) Анатолий Собчак обясни, че една независима Украйна в съветсите й граници е „мина, която вещае глобална катастрофа".

    През 1997 г. в Америка се провежда учение по сценарий, в който през 20-те години на ХХІ век, Украйна ще влезе в НАТО и заради това САЩ/НАТО ще водят Война с Русия и ...Китай

    След преврата в Киев от февруари 2014 г. до 2015-2016 г в Полша и Прибалтика бяха дислоцирани около 50 хиляди натовски войници.
      
    През 2015 г. България бе категоризирана като „Фронтова държава" с поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили.
  • 14 Объркано Атлантиче

    23 3 Отговор
    В случай, че не сте чули, медиите става въпрос за американските медии сега признават, че Украйна е прокси на ЦРУ.
    Което означава, че нахлуването на Путин в Украйна НЕ е било непровокирано и че САЩ са експанзионистите, свалящи суверенни нации за геополитическа изгода.
    САЩ донесоха война на прага на Путин.
    Което означава, че всичко, което западните медии са ви казали за войната в Украйна, е базирано на лъжа. Целият анализ, който чухте от надути медийни говорещи глави, се основаваше на презумпцията, че Путин е направил това без да бъде предизвикан, само защото той е „буквално Хитлер“. Нищо от това не беше вярно.

    Оказва се, че обвиненията на Путин, че западното разузнаване контролира Украйна, са правилни, следователно атаката му е повече от оправдана. Само си представете, ако Русия финансира нацистки милиции в Канада, започне гражданска война, свали правителството, след това установи собствен марионетен режим, след което постави руски разузнавателни бази и биолаборатории по цялата ни северна граница. Всеки американец би призовал Канада и Русия да бъдат изравнени със земята. Ами точно това направиха САЩ на Русия..
  • 15 Ус.ран русофил

    5 13 Отговор
    Аз съм силно възмутен!
  • 16 В ТАЯ ВРЪЗКА

    7 1 Отговор
    ПУТИН ОБЕЩА ДА ПРИЛЛЮЧИ ВОЙНАТА ДО 24 МЕСЕЦА
  • 17 Германците са прави Русия може да спре

    3 15 Отговор
    Войната
    след което ще има Блиц аншлус на Украйна към ЕС и НАТО
    Руснаците не могат да направят нищо
    Когато са стигнали до Берлин 1945 нещата са били различни
  • 18 В Европа има модерен нацизъм къде 1936 г

    5 2 Отговор
    Съревнование и интеграция между европейските народи
    А руснаците са игнорирани както след революцията 1917 да си правят болшевишки революции и да не са велика сила

    Коментиран от #24

  • 19 Мнение

    13 3 Отговор
    Що ,а германско лицемерие. Спрете да даваме оръжие на Украйна и войната ще спре!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Битите бити

    12 2 Отговор
    Бербок погледнала Русия в очите и призовала да спре войната, докато се чудела как да даде повече оръжия на Украйна, за да продължи войната? Титаничен пример за подла малоумност?
  • 22 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    И аз така правя, без да съм "министър на ентусиазЪма" !!Хвърлям дърво подир дърво в печката, отварям прозореца и се чудя ....защо е топла зимата?
  • 23 факуса

    5 0 Отговор
    в осрайна няма война,СВО се нарича,както на сащ в ирак,и ако беше като на сащ,щеше да приключи за седмица
  • 24 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "В Европа има модерен нацизъм къде 1936 г":

    няма синтеграция на ес народите,има експлоатация на същите от великите богати,нагло лицемерие в ес има само
  • 25 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Джо избяга ,Остин го утрепаха ,,Остана Макарона ,щолци ,Бербок и лайен..да оправят Окропистан..Много е съмнително .Забравих Денко съсела..!
  • 26 В.В.П.

    3 0 Отговор
    Когато се задействат истински мирни споразумения От Москва ,Киеф ,Берлин и Париж ,тогава ще се прекрати СВО...Засега Макрон ,се крадои на мъж .Щолци се хили като напушен..И така ..Развивате байрака .и така ..инак лобут.
  • 27 крис

    3 0 Отговор
    Не Русия, а националистическият режим, който дойде на власт в Киев през февруари 2014 г., започна да унищожава страната: той отприщи гражданска война, постави извън закона милиони рускоезични съграждани, все още прикрива кървавите престъпления в Киев, Одеса, Донбас, други градове и населени места, ограничава правата на националните малцинства и свободата на религията. Това не изчерпва списъка на престъпленията на киевския режим срещу собствения му народ."
  • 28 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Браво на чехите и българите!