Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 19:01 1 508 39

Кремъл разгръща своите подривни операции от Арктика до Африка

  • африка-
  • либия-
  • судан-
  • вагнер-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • арктика

Нито един от тези фронтове сега не е толкова важен за Кремъл, колкото е Украйна, но ако събитията там започнат да се развиват по вкуса на Русия, а дори и да не започнат, може да нарасне изкушението за Кремъл да засили действията си и в други посоки

Кремъл разгръща своите подривни операции от Арктика до Африка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седмица след като руската прокуратура добави нея и други представители на балтийските страни в списъка на издирваните за предполагаемо насърчаване на оскверняването на съветски мемориали, естонската министър-председателка Кая Калас обяви, че разузнавателните служби на нейната страна са пресекли кръг на подпомагани от Русия нарушители в държавите от въпросния регион. "Знаем, че Кремъл е взел под прицел нашите демократични общества", написа Калас в социалната платформа "Екс".

Тези, които следят опитите на Кремъл да дестабилизира останалата част от Европа, казват, че връзките на Москва временно са се разпаднали, след като президентът Владимир Путин издаде заповед за инвазията в Украйна през 2022 г. Десетки от дипломатите на страната в други държави бяха отзовани и машината на руската сигурност беше принудена да се пренасочи към войната.

Доклади от тази седмица на мозъчните тръстове Институт за изследване на войната (ISW) във Вашингтон и Кралски обединен институт за отбранителни изследвания (RUSI) в Лондон обаче показват, че Кремъл възстановява влиянието си зад граница. Наред с балтийските държави, като мишени се очертават съседната Молдова, Африка и Близкият изток.

Основавайки се на отчети на представители на сигурността на Украйна и на други страни, британският институт предполага, че Кремъл цели да набере кадри за мрежи, които да развива, сред руснаците, напуснали страната след 2022 г. главно поради нежелание да се бият на фронта. Предполага се, че някои от тях са били насърчени от Кремъл да потърсят убежище на запад и да установят контакт със свои сънародници, сред които дисиденти, които вече могат да бъдат държани под око и използвани по желание от името на руската държава.

Сложността на някои от тези предполагаеми операции е различна. От другата страна на Финския залив, най-новата членка на НАТО (Финландия) се оплаква, че е потърпевша от една различна форма - по думите на местните представители - хибридна война, каквато се води също от 2022 г. срещу балтийските републики и Полша.

Финландците сигнализират, че нелегални мигранти от Африка и Близкия изток са превеждани през границата, или са им давани планински велосипеди, за да го направят сами. Както се прави по литовската и полската граница с Беларус, така сега и финландските власти издигат огради и обмислят молба до ЕС за промяна на правилата за имигрантите, за да могат законно да ги връщат обратно. По-рано тази година Русия прекрати дългогодишното си гранично споразумение с Финландия. Този ход бе изтълкуван като реакция на присъединяването на Финландия към НАТО.

Дирекцията за вътрешна сигурност на Естония обяви, че е арестувала десет заподозрени между декември и февруари, за които се предполага, че са участвали в операция с цел "всяване на страх и създаване на напрежение в естонското общество".

Сред задържаните е имало хора, уличени в разбиване на прозорците на автомобил, собственост на естонския министър на вътрешните работи Лаури Лаанеметс, както и на кола на журналист.

Както при обявяването за издирване на министър-председателката Кая Калас, и в този случай основната цел e всъщност да се сплашат естонците, които бяха част от Съветския съюз до 1991 г., и да им се напомни, че Кремъл все още е в състояние лесно да застраши съществуването им.

Бяха изказани мнения, че обявяването на смъртта в арктически затвор на руския опозиционен лидер Алексей Навални преди десет дни е съвпаднало умишлено с началото на Мюнхенската конференция по сигурността, по традиция един от най-големите форуми с участието на експерти по отбраната от Запада.

Новината предизвика масов шок в първия ден от проявата и, наред с изказването на фаворита за президентската номинация на републиканците в САЩ Доналд Тръпм, че може и да не подкрепи съюзниците в НАТО, накара редица значими фигури в областта на европейската отбрана открито да признаят, че се чувстват объркани от развоя на събитията.

Кремъл отрече да е замесен в смъртта на Навални. Освен това говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че естонските твърдения за ръководени от Русия операции са част от "театър на абсурда", чиято цел е да се отвлече вниманието от факта, че Естония подкрепя "тероризма" на украинския президент Володимир Зеленски.

Молдовските опасения

И двата мозъчни тръста - и RUSI, и ISW, допускат, че Кремъл е специално заинтересован от Молдова, която не е членка нито на НАТО, нито на ЕС, но от началото на 2022 г. се приобщава много по-силно към Запада. Русия и Молдова имат действащ териториален спор за Приднестровието, където Москва поддържа мироопазващи сили от разпадането на СССР.

През цялата минала година Молдова и представители на Запада изказваха пред редица медии мнения за организираната по техните думи от Русия кампания с информационни операции за подриване на правителството на президентката Мая Санду. Миналата година тя твърдеше, че Кремъл вероятно подготвя преврат.

Такива информации се появяват от 2022 година насам, като се предполага, че Русия се е надявала по това време да създаде условия за военна намеса в Молдова, но по-голямо значение е било отдадено на Украйна. Подобна версия идеално пасва на поведението на Кремъл , смятат анализатори.

През февруари 2017 г. представители на Черна гора обвиниха Русия в опит за преврат от предната година с намерението да се спре присъединяването на страната към НАТО - още едно обвинение, отхвърлено от Москва.

Русия бе свързана и с преврати в Западна Африка, включително завземането на властта от страна на военните в Мали и Буркина Фасо. Представители на Запада запазиха мълчание относно евентуален преврат в Молдова, но затова пък дадоха серия от пресконференции миналата година, на които твърдяха, че съществуват руски информационни операции за засилване на критиките в социалните мрежи, най-вече срещу молдовската икономика, и за подклаждане на насилието и политическото опозиционерство.

Според постоянния представител на САЩ при Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Майкъл Карпентър, цитиран от изданието "Дейли бийст", изглежда миналата година целта на операциите е била "да се създаде несигурност,... да се сътворят главоболия за правителството".

През и май и юни САЩ и ЕС наложиха санкции на около десет души, предимно с руско гражданство, за "участие в дейности за дестабилизиране на правителството на Молдова", които американското министерство на финансите тълкува като част от "руските опити да се внедрят агенти под прикритие за подкопаване на демокрацията".

Институтът за изследване на войната докладва, че подобни дейности продължават, като в тях влизат твърденията на руски военни блогъри, че Молдова "се милиратизира", за да "присъедини насилствено" към държавната си територия Приднестровието, като според тях в такъв случай ще се наложи Русия да действа с войските си. Информациите за повишена военна активност на Русия в спорния с Молдова анклав може да се окаже предвестник на евентуална по-агресивна "руска хибридна операция" срещу Молдова, допуска американският мозъчен тръст, макар и да посочва, че е невъзможно да се каже кога би станало това.

Африка и Близкият изток

Макар и взаимоотношенията с Кремъл и редовната руска армия да се разпаднаха миналата година покрай неуспешния бунт на Евгений Пригожин, основаната от него частна военна компания "Вагнер" е била инструмент на Кремъл както в Близкия изток, така и в Африка. Първоначално участник във войните в Либия и Сирия, тя изпълняваше поръчки по "протекция на режима" в Централноафриканската република и установи връзки в други западноафрикански държави.

Това бе съпроводено от разширяващо се военно сътрудничество и организирани от Кремъл посещения в Москва за африкански политици "от второ ниво", както ги нарича британският мозъчен тръст RUSI, и засили връзките с африканците, завършили съветски и, впоследствие, руски университети. До руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. проруски настроени военни бяха завзели властта в Мали, а други бяха станали изключително влиятелни в ред държави.

Според RUSI след неуспешния бунт на Пригожин Кремъл е предприе бързи стъпки за разделянето на империята на "Вагнер", като търговските дружества на компанията на територията на Русия са преминали към Федералната служба за сигурност, а активите зад граница са попаднали пряко под контрола на военното разузнаване (ГРУ). Собствеността на "Вагнер" в Украйна също е била поделена, като ГРУ започна да поема по-голям контрол върху други операции извън границите на Русия.

Според доклада на RUSI, основан на вътрешни руски документи, това, което сега руското министерство на отбраната предлага на африканските си клиенти, е, "пакет от услуги в режим на оцеляване" (по формулировката на ГРУ). С него руската военна подкрепа е насочена към поддържането на власт на конкретни правителства.

В Мали например беше променен закон за минното дело, за да може чуждестранни активи да бъдат конфискувани и предоставени на руски компании, които да направят вложения. По този модел бяха сключени разнородни споразумения и в други държави.

При положение че "Вагнер" вече няма роля, Кремъл се опитва и да изгради образ на международен фактор на чеченския лидер Рамзан Кадиров, наричайки го "герой на исляма" и противник на Израел, особено след израелското настъпление към ивицата Газа в отговор на нападението на радикалното палестинско движение "Хамас" на 7 октомври миналата година. Свързани с руската република Чечения благотворителни организации са достигнали до Сирия и Балканския полуостров, където осигуряват на Русия средствата за влияние сред мюсюлманското население, както и сред традиционните съюзници на Русия - сърбите.

Нито един от тези фронтове сега не е толкова важен за Кремъл, колкото е Украйна. Но ако събитията там започнат да се развиват по вкуса на Русия, а дори и да не започнат, може да нарасне изкушението за Кремъл да засили действията си на други фронтове.

превод от английски език: Иво Тасев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и на небето ще пищи нату

    22 3 Отговор
    С-500 "Прометей" е най-новата зенитна система, способна да поразява цели в близкия космос. Особеност на комплекса е възможността за работа по широк спектър от цели на височина до 200 км и на разстояние до 600 км.

    Коментиран от #25, #27, #36

  • 2 Сатана Z

    20 4 Отговор
    Нещо за Texas?
  • 3 Я да видим

    28 5 Отговор
    Подрива какво, западната колониална система, самодоволната кражба на чужди ресурси, грабителското отношение към Земята или нещо друго, за което не сме чули?
  • 4 Хахахаха

    11 28 Отговор
    Отново да напиша, че русофилите в България са заплаха за националната сигурност. Дано някой да обърне внимание на това.

    Коментиран от #7, #19, #20

  • 5 Русия

    5 10 Отговор
    Путин подготвя новите попълнения!

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахавото пак не разбрало

    25 10 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    Каква сигурност без Русия, бе маук? За западните ти приятели си разходен материал!

    Коментиран от #11

  • 8 Реалист

    19 5 Отговор
    Ройтерс разпространява сороска пропаганда.
  • 9 Видяхте ли какви съюзници в НАТО сме?

    11 13 Отговор
    Като опря ножа у кокала- няма да пращаме войници никъде!
    С Хитлер поне окупирахме Гърция, Македония и Сърбия!

    Коментиран от #16, #31

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахахаха

    10 17 Отговор

    До коментар #7 от "Хахавото пак не разбрало":

    Отивай в русия да си сигурен. България е страна от ЕС и НАТО!

    Коментиран от #18, #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Петров

    9 20 Отговор
    Един убит български русофил е един хляб повече за гладните дечица.

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 кво си окупирал ?

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Видяхте ли какви съюзници в НАТО сме?":

    това бяха български земи населени с българи
  • 17 китайски балон

    11 3 Отговор
    Че то остана ли място от САЩ, къде да разгръщат руснаците? САЩ са окупирали всичко по света!
  • 18 Хахавото се опитва да мърда

    17 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахаха":

    Страна ли? България е територия на ЕС и слуга на НАТО в банно-пералните комплекси. Страните имат глас и ги питат.

    Коментиран от #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 хъмъ

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    И като го написа успокои ли се ве параноиден шизофреник атлантик? По-добре пиши на Бай Дън да ти прати чрез посолството, кашон памперси! Хилиш се истерично от страх нали, но хич и не ти съчувствам, да се друсаш със соpocня си има цена!
  • 21 А САЩ?

    13 1 Отговор
    Е, ако е САЩ, разгръщането по света е "мироопазващо" и има по право своите зони за интереси. Ако е Русия, е "подривно"! Не ни подценявайте толкова, не сме глупави, учили сме, даже притежаваме нещо наречено книги, за разлика от някои дето знаят две изречения.
  • 22 Хохо Бохо

    11 0 Отговор
    Доста общо. Я по конкретно за Часов Яр. Как е положението там? салобандерите оттъпват ли към по-изгодни позиции?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Цензура

    6 1 Отговор
    Стигнах само до там,че т.нар. "Институт за изследване на войната" бил "мозъчен тръст. Абе: пулювци - тия досега да имат вярна прогноза или анализ? Нямат и няма как да имат, защото в тоя "тръст" са само такива като ваша мaра и няма нито един военен. Но накратко - хем все повтаряте, че Путин е "изолиран",хем ревете, че прави каквото си иска по цял свят? Не зацепвате ли, че на африканските хора им писна от френските cвини? Макарончик вече не смее да ходи там, че може да го бият, а и други неща да му направят...
  • 25 Това за Африка им не требе

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "и на небето ще пищи нату":

    там - по шорти и джапанки
    и с пушка може
  • 26 Ушeв

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Петров":

    Да ти дам ли място за среща, да се пробваш? Ама после да не се наложи да ми лaпаш, за да не те бия много?

    Коментиран от #39

  • 27 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "и на небето ще пищи нату":

    Тоа па?! Това С 500 вече е нищо! Виж - С 600 - това е друго нещо! Може да порази цели в Мъглявината Андромеда, в Алфа Центавър и по нанатък! След Европа, Путин се насочвал към Центъра на Члечния път, щото и там "биели рускоезичните". И най точното руско оръжие - пропагандата! Тя поразява мозъка на гостоприемника, дори и тогава когато той очевидно липсва. Какъвто е твоя случай!
  • 28 Хахахаха

    3 7 Отговор

    До коментар #18 от "Хахавото се опитва да мърда":

    А коя руска губерния има глас? Беларус? Или Украйна, която като реши да не работи с русия и беше вороломно нападната?

    Коментиран от #29, #38

  • 29 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "Хахахаха":

    Само тая дето три пъти се е заклела на Сударя ПуSSин! И има правото да каже "Да, Господарю"! Това е и мечтата на българската путинофилия!
  • 30 ПУТИН КАЗА

    4 1 Отговор
    СПИРАМ КРАНЧЕТО НА ХЕГЕМОНА.............И ГО ПРАЙ
  • 31 КАТО СИ МЕРАКЛИЯ

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Видяхте ли какви съюзници в НАТО сме?":

    ОДИ , И БИЛЕТ ДО КИЙФ ЩЕ ТИ КУПЯ
  • 32 Хм...

    7 1 Отговор
    Като стана дума за Мали- голяма веселба беше, когато франсетата пуцаха от хеликоптерите с картечници по местните. Много героично и по европейски някакси.
    Пък сега изведнъж руснаците им виновни.
    Странна работа...
  • 33 Ибряяя

    3 7 Отговор
    Явно е, че Русия иска да владее света. Но как си представя, че 150 милиона ще владеят 8 милиарда. Той и Хитлер щеше да го владее. Ако Путин имаше поне малко акъл, щеше да проумее, че в краката му е най-голямата и най-богатата на природни ресурси страна в света. Е да, ама не. Иска да има империя и да управлява света. Е ще си отиде в 2х1. Да му се радва!
  • 34 Някой

    6 2 Отговор
    Подривни операции? Това е според западната гледна точка. Според други гледни точки точно Запада се занимава с диверсии и с подривна дейност от Антарктика до Африка. И не само там.
  • 35 Някой

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахаха":

    Хубавото на това, дето си написал, е че много бързо България може да стане страна, която не е в ЕС и НАТО.
  • 36 кнаус 485

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "и на небето ще пищи нату":

    Москва. 27 февруари. - По време на руската специална военна операция украинските въоръжени сили загубиха над 444 хиляди военнослужещи, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

    Шойгу заяви това на заседание на колегията на руското министерство на отбраната във вторник

    Според него „руските войски непрекъснато нанасят мощни огневи удари по цели на украинските войски, като им пречат да възстановят своята боеспособност“.

    В резултат на решителните и активни действия на руските военнослужещи, отбеляза Шойгу, „бойният потенциал на Въоръжените сили на Украйна намалява“.

    „Средно от началото на годината всеки ден врагът губи повече от 800 души личен състав и 120 единици различни оръжия, включително чуждестранно производство“, каза той.
  • 37 ХАРОН

    6 0 Отговор
    По този африкански повод, Макарон се чувства засегнат и Франция изгубила позиции. Бяха бити (френския легион) от разформированата Вагнер- армия. Но последната създаде сфера на влияние и сега Макарон ще си връща на Путин в Украйна.... Смях в залата. Дано мадам бабиера, го вразуми и го сложи да спинка изкъпан с бялата вибрираща техника за "лека нощ"!
  • 38 Не упорствай, Хахав!

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хахахаха":

    Беларус участва ли в СВО? Не! Значи има глас, даже бас, защото и ядрено оръжие им дадоха.
  • 39 караман

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ушeв":

    Ще ме биеш с голи трътгки по комбалките русофил