Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2024 09:57 1 569 24

Седем милиона навън: какво прави войната с Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • бежанци-
  • володимир зеленски

Сведенията на ООН също сочат, че броят на украинците, които смятат да се върнат, намалява - само 65 процента от анкетираните украински бежанци все още изразяват желание да се върнат у дома

Седем милиона навън: какво прави войната с Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните две години населението на Украйна е намаляло от 42 на 35 милиона души. Този спад се дължи основно на милионите напуснали страната украинци. Но има и други фактори, например човешките загуби във войната.

Населението на Украйна намаляваше и преди пълномащабното нахлуване на Русия. Но войната и предизвиканата от нея миграция изостриха и без това тревожните прогнози на учените. По официални данни за две години населението на Украйна е спаднало от 42 на 35 милиона, казва пред ДВ заместник-директорът на Института по демография Александър Гладун.

Той посочва, че тези данни са съпоставими със сведенията на ООН за около 6,5 милиона украински бежанци зад граница, докато по оценки на Центъра за икономически стратегии украинците в чужбина, включително в Русия и Беларус, са около 4,8 милиона. Гладун отбелязва, че за да се прогнозира бъдещото демографско развитие трябва да се имат предвид по-нататъшният спад в раждаемостта и увеличението на смъртността на фона на войната.

Раждаемостта в Украйна е спаднал почти с една трета

По данни на министерството на правосъдието, през 2023-а година в Украйна са били регистрирани над 187 000 раждания, което е с девет процента по-малко в сравнение с първата година на войната, и с 31,5 на сто по-малко, отколкото през 2021 година. Гладун обяснява това рязко намаление включително с по-малкото количество включени в статистиката региони заради руската окупация. Според президента Зеленски към началото на февруари т.г. Украйна не е контролирала около 26 процента от територията си.

Макар да е нормално раждаемостта да спада във военно време, тази тенденция може да доведе дотам, че през 2035-2037 година делът на хората под 18 години да спадне до 12-15 процента от общото население. За сравнение: през 1993 г. младите хора до 18 години са съставлявали 25 на сто от населението на Украйна.

„Това означава, че когато те достигнат репродуктивна възраст в следващото поколение ще се родят още по-малко деца. А в по-следващото - още по-малко", разяснява демографът.

За две години в Украйна са починали над един милион души

По думите на Александър Гладун, смъртността в Украйна расте не само покрай гибелта на хората в резултат от бойните действия, но и заради спада в нивото на медицинското обслужване и увеличаването на сърдечно-съдовите заболявания под влиянието на стреса.

За двете военни години, както показва статистиката на Министерството на правосъдието, в контролираните от Киев украински територии са били регистрирани над един милион смъртни случаи. При това през 2023 година те са с почти осем процента по-малко (496 200), отколкото през 2022 (541 700). Гладун свързва намаляването на абсолютния брой смъртни случаи с намаляването на броя на регионите, обхванати от бойни действия, следователно - с вероятното снижаване на количеството на пострадалите сред гражданското население.

Не е известно дали общата статистика за смъртността обхваща и загиналите военни - Украйна е засекретила тези данни за времето на войната. Гладун предполага, че статистиката вероятно включва и тях - тъй като отразява количеството издадени за годината смъртни актове.

Колко украинци живеят в окупираните от Русия територии?

Украинските граждани, останали в окупираните територии, умират във войната и в редиците на руската армия, тъй като с придобиването на руско гражданство те подлежат на мобилизация, отбелязва Гладун. Точният брой на украинците, оказали се в окупация, където руското гражданство се дава принудително и автоматично, не е известен.

По данни на руското министерство на вътрешните работи от септември 2023 година след опростяването на процедурата за получаване на руско гражданство през 2019 година паспорти са получили над три милиона жители на украинските територии, които не са под контрола на Киев. При това над 2,2 милиона документи били издадени след незаконната анексия от страна на Русия на части от Запорожка, Луганска, Донецка и Херсонска област през октомври 2022 година. В условията на война тези данни няма как да бъдат проверени.

Каква част от бежанците ще се върнат?

Оптимизъм липсва и в прогнозите за вероятността да се върнат украинските бежанци, заминали зад граница. Делът на тези, които планират да се приберат, намалява с времето, казва пред ДВ икономистката Даря Михайлишина от Центъра за икономически стратегии. Тя се позовава на данните от допитвания, проведени през пролетта на 2023 година и през декември 2023 и януари 2024 в държавите, в които пребивават украински бежанци. От тях се вижда, че ако миналата година 63 процента от анкетираните са планирали да се върнат, сега само 26 на сто споделят твърдо подобно намерение. Още толкова са заявили, че „по-скоро" ще се върнат. Като цяло от заминалите зад граница могат да не се върнат между 1,4 и 2,3 милиона украинци, отбелязва експертката.

Сведенията на ООН също сочат, че броят на украинците, които смятат да се върнат, намалява - само 65 процента от анкетираните украински бежанци „все още изразяват желание да се върнат у дома".

Основен стимул за връщането им, както и преди, остава сигурността, посочва Михайлишина. Сред другите фактори анкетираните украинци са назовали например по-високото жизнено равнище в Украйна, достойното заплащане на труда и възстановяването на инфраструктурата по родните им места.

Мнението на Александър Гладун е, че не по-малко важна ще е следвоенната политика на държавите, приемащи бежанци от Украйна. „В съвременна Европа демографската ситуация също не е много добра, затова те са заинтересовани от украинците. И най-вероятно в повечето страни ще има политика, насочена към тяхното оставане, имайки предвид сегашните активни действия по тяхната адаптация", казва Гладун. Освен това демографът прогнозира насрещни миграционни потоци след войната - т.е. част от мъжете ще заминат при семействата си зад граница. Той е убеден: за да не изгуби борбата за своето население и да се запази като нация, Украйна още отсега трябва да провежда активна политика за социално, хуманитарно и икономическо развитие.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кой?

    23 0 Отговор
    Никой няма да се върне в разрушенията при положение, че ги хранят навсякъде, работа им осигуряват и са със статут на бежанци. Факт.
  • 3 През 1999-та

    27 1 Отговор
    У Краина е с 52 милиона население,
    БВП по–голямо от това на ФРГ
    и с развита тежка промишленост и селско стопанство !
    Сега с прякото съдействие на англосЪксонските паразити са има—няма 30 милиона и унищожена икономика.

    Коментиран от #22

  • 4 Укрите

    10 0 Отговор
    Картбланш за живите, опело за умрелите. Това ги устройва.
  • 5 Не вервам

    0 17 Отговор
    Руските пропагандисти в България пишат, че украинците били останали "20 милиона", а те имат цялата информация и изобщо не лъжат.

    Коментиран от #7

  • 6 Истината:

    17 1 Отговор
    Да не са луди да се върнат в уСрайна!
    Такъв живот тия укри няма да намерят никъде!
    Живеят безплатно на гърба на хората от ЕС, без да работят, по дискотеки, барове, молове, по курортите!
    Не спазват законите и се мислят, че са над тях!
    Проблемите с тях Предстоят!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ако някой може да мисли

    2 11 Отговор
    Въпроса е какво ще прави путин с Украйна , ако победи. Още 50 години маскалите ще мизерстват, докато се възст4322анови.

    Коментиран от #10

  • 9 честен ционист

    17 0 Отговор
    От България избягаха над 3,5 млн и без пушка да е пукнала. Вярно по-бавно става с мизерията, ама пак крайният резултат е един и същ.

    Коментиран от #15

  • 10 честен ционист

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ако някой може да мисли":

    Нов Израел ще прави.
  • 11 хачо

    16 0 Отговор
    Добре де.От тия 35млн.,трябва да имат поне 10млн.здрави мъже способни да се бият.Та,къде са те?Истината е,че самите те не желаят да умират в днешни времена,и за тоя дето духа.И са абсолютно прави хората.Днес не е 1939г. когато са ги карали като овце да минават през минираните полета.
  • 12 Уса

    18 1 Отговор
    Най много са напуснали страната след майдана през 2014та година заради утвърждаването на фашисткия модел.Повечето са приети в сащ и днес са американски граждани,като много са изтеглили и своите родители и близки.Всички говорят на руски и американците не правят разлика между украинци и руснаци за тях Украйна е част от Русия.Това болезнените за соросите факти.Затова няма протести в сащ против Русия и затова украинци не искат да виждат Зеленски дори на снимка
  • 13 Не вервам

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    От "20 милиона" сега станаха нула.

    Как да не им верваш на руските пропагандисти.
  • 14 Мечтата на всеки украинец е

    14 0 Отговор
    да напусне кочината , това е още от 1989 г.. Добре че стана войната , та да имат право безвизово да се самонастаняват по света , дойде им дюшеш
  • 15 Аналитик

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Процентно,спрямо останалите,от България, повече са напуснали от Украйна ,без война
  • 16 Путинофил

    2 10 Отговор
    Ако путин победи, милиони украинки ще кацнат на Слънчака. Русофилите ще плащат масрафа, понеже са големи гяволи.
  • 17 Как ще

    2 0 Отговор
    се върнат-преди - в 18-ти век, сега в 21-ви....
  • 18 Демократ

    2 10 Отговор
    Целта на Путин е Украйна да я няма като държава и резултати са блестящи, само че Русия е заплаха не само за Украйна и съседните й държави, но и за целия свят. Путин воюва с всички форми на война - продоволствена, енергийна, кибер ,пропагандна, безогледен терор над целия свят. Оста на злото с център Москва е задействана с девиза " Терористи от всички страни, обединявайте се". Руските терористи, Хамас,Хизбула, хутите - всички са на инструктаж при Путин, императорът на злото и лъжата.
  • 19 мнение

    4 1 Отговор
    то хубаво бягат от войната и искрено им съчуствам, но да давайки им помощи по 30-40Е на ден как точно ще се интегрират? Един работещ украинец не съм видял още....
  • 20 незнайко

    2 0 Отговор
    Как да се върнат в измислена държава след 1990 година ? Самите граждани на тази страна разбират, че тя никога не е съществувала самостоятелно !
  • 21 Сс3мпа

    3 0 Отговор
    Не само навън, а има около 1 милион гледащи цветята от към корена.
  • 22 А понастоящем

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "През 1999-та":

    А понастоящем това което се нарича Украйна не е 35 , а 25-27 милиона.
  • 23 безпартиен

    0 0 Отговор
    Ние без война "стопихме" над 1.5 млн.за има-няма 25-30 години!А относно бъдещето,сега имаме около 650 000 малолетни и не пълнолетни при около 6.5 млн.население!Който може нека смята.
  • 24 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Умрем да чуем статистически цифри! Как така от почти 9 милиона социалистически труженици останахме 6.5 ? А пък само 1,5 ги няма ? И от 6,5 млн. пополовината държавни служители, половината на половината пАнсионери и от половината на четвъртината / някъде около 800 000 бройки/ 650 хил. малолетни!? После от останалите 150 хил. живи и здрави българи 60 хиляди са безработни или работят " на черно". И за Велика България работят, произвеждат някакъв продукт 90 000 бройки !? ТЕ ТОВА Е ВЕЛИКА ЕВРОБЪЛГАРИЯ !!
    За дребния и среден мераклия да работи за свое и общо благо , ВСИЧКО е в забранителен режим !! Община, пожарна, полиция, ветеринарна, данъчни и как без НАП. Зърнари и търговци няма да ги броим - те са "царските ора"........А в австро-унгарска Любляна, продавач на слънчогледови семки може дз си изхранва семейството !? Че и средната заплата надминава 2000 евра .............Как става това при народ малко по-вече от 2 милиона бруто !!
    Учете се, мъдри партийни избраници и създавайте свястни закони, че да живне този народ, а не да го загробвате !!